Warmtefront met sneeuw nadert Alpen

woensdag 17 december 2014 - 08:00

» naar de reacties

Gisteren trok geheel volgens de verwachtingen een front met daarachter wat koudere lucht over de Alpen naar het zuiden. Dit ging gepaard met veel bewolking waaruit her en der wat lichte regen of sneeuw viel. Veel stelt het allemaal niet voor en de lagere delen profiteerden er ook ditmaal niet van. Terwijl boven de 1600 a 1800 meter een aantal centimeters sneeuw viel (lokaal 5 tot 10cm) was het daarbeneden meest regen of hooguit wat natte sneeuw.


5cm sneeuw gisteren ook rondom Zermatt

Pas later in de avond en nacht ging het kwik dan overal nog wat verder naar beneden maar met winterweer heeft dit (vooralsnog) niets te maken. De laagste temperaturen zien we op dit moment hogerop, zo meldt het Zwitserse Jungfraujoch in de Berneralpen op 3580m -13 graden en het Kleine Matterhorn in de Walliser Alpen (3883m) -16 graden. In de oostelijke Alpen zit nog restbewolking waaruit in centraal Oostenrijk rondom de Alpenhoofdkam nog wat lichte regen -sneeuw valt, elders is het opgeklaard.


actuele radarbeeld, bewolking en neerslag behorende bij het warmtefront
komen links al in beeld  (bron WetterOnline.de)

Over de westelijke Alpen is inmiddels hogere bewolking binnengestroomd die gaandeweg de ochtend snel dikke zal worden en uiteindelijk zal het daaruit gaan regenen en boven de circa 1000 meter gaan sneeuwen. Deze bewolking en de neerslag horen bij een uitgestrekt warmtefront. Geleidelijk stroomt vandaag dan ook in alle hoogtes zachtere lucht binnen en de sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk tot circa 1200 a 1500 meter in de avond. Na een een neerslagpauze van west naar oost nadert morgenochtend een portie nog zachtere lucht de westelijke Alpen. Dit gaat opnieuw gepaard met een gebied met intensievere neerslag welke in de loop van de ochtend de westelijke Alpen binnentrekt. Met de nog zachtere lucht, op 1500 meter 4 tot 7 graden, stijgt de sneeuwvalgrens dan verder van 1500 tot circa 2000 meter en daar waar de meest zachte lucht goed kan doordringen zelfs tot 2100 a 2200 meter. Het zwaartepunt van de neerslag ligt vooral in de westelijke Alpen tot over het westelijke Oostenrijk (Salzburg, Steiermark). Oostelijk daarvan en ten zuiden van de hoofdkam zullen de neerslaghoeveelheden duidelijk minder uitpakken.


Neerslag volgens het door ons gebruikte WRF model voor de komende 48uur

Het GFS berekent hier op het warmtefront tot vrijdag tussen de tussen 20 en 40mm aan neerslag, lokaal ook nog wat meer. Het ECMWF komt met een soortgelijke verdeling maar is wat zuiniger met de neerslag en berekent hooguit 10 tot 30mm, zeer lokaal mogelijk 30-40mm.

Weekend opnieuwe kouder
Vrijdag geraken we dan opnieuw tijdelijk onder invloed van een tussenhoog. De atmosfeer kan een tot rust komen en weer wat afkoelen (letterlijk). Ook dan is het echter nog veel te zacht voor de tijd van het jaar. In het weekend volgt dan weer een koufront waarmee dit maal in etappes weer koudere lucht wordt aangevoerd. Vooral aan de oostelijke Alpennoordkant kan wat sneeuw gaan vallen waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen kan afzakken. Grotere neerslaghoeveelheden worden er ook dan echter niet verwacht, daarvoor bevat de aangevoerde lucht simpelweg te weinig vocht  en ligt ook het Azorenhoog te dichtbij.


In het weekend volgt opnieuw een portie koudere lucht (GFS T850hPa
voor zaterdag)

Nogmaals zachter, dan winter !?
Begin volgende week gaat het Azorenhoog dan eindelijk is zijn honk verlaten en trekt langzaam naar het oosten de Middellandse Zee op. Woensdag ligt zijn centrum boven de centrale Middellandse Zee en vervolgens schuift het langzaam nog wat verder naar het zuiden richting Noord Afrika weg. Deze ontwikkelingen gaat de voor zorgen dat de temperaturen vooral van dinsdag met een naar zuidwest en later meer zuidelijke stroming nogmaals in de lift gaan. Onder de vleugels van de hogedruk zal het dan in de bergen echter heel mooi weer worden en daar waar sneeuw ligt wordt het "Traumwetter" en genieten.

In de tweede helft van de week richting de feestdagen zien we dan interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Gisteren lag dat al een beetje in de verwachting en vandaag zien we dat weer mooi bevestigd worden. In de tweede helft van de week gaan de temperaturen geleidelijk weer naar beneden en in de loop van de donderdag volgt dan het koufront met neerslag (sneeuwvalgrens dalend tot in de lagere delen) welke de scheidingslijn vormt tussen de veel koudere arctische luchtmassa's in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden. Deze lucht zal zich verder vervolgens naar het zuiden tot uitbreiden en waarschijnlijk een heel andere winterse weerfase gaan inluiden.


GFS 25 december met een winterse setting in de maak!

Deze ontwikkelingen hangen samen met de opbouw van een blokkade die zich vanaf de oostelijke Oceaan opwerpt uitstrekkende vanaf het zeegebied ten westen van het Iberische Schiereiland- Ierland tot IJsland-Groenland. Een lagedrukgebied met arctische luchtmassa's dat ook in de hoogte goed ontwikkeld is en zeer koude lucht in zijn bagage heeft breidt zich over vrijwel geheel Scandinavië uit. Rond of na de feestdagen wordt het van het noorden uit dan compleet winters (ook Benelux). Mocht het GFS (operationele run) gelijk gaan krijgen haal dan de winterspullen en anti-vries maar uit de kast want het wordt dan berenkoud. Ook een deel van de GFS ensembles als ook de operationele uitdraai van het ECMWF tendeert, zij het nog wat voorzichtiger, naar een winterse setting rond of na de feestdagen.


Zeer koude GFS oplossing(en) die na de de feestdagen op de kaarten verschijnt

We sluiten dus af met winterse vooruitzichten daarbij wetende dat we al eerder teleurgesteld werden door "Thialf". Gezien echter de veranderingen met verschuivingen van de sturende drukgebieden welke we een tijd lang niet gezien hebben heb ik er nu toch alle vertrouwen in dat we gaan evolueren naar een winterse fase die rond de feestdagen in de steigers zal worden gezet. Of het allemaal zo mooi gaat evolueren en of die sneeuw voor de lagere delen in de Alpen ook nog komt (en later wellicht ook elders) gaan we de komende dagen nauwlettend vervolgen. Tot zover vanuit de Walliser Alpen alwaar we in de wolken zitten en de thermometer -2 graden aanwijst. Fijne dag.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Dank weer voor de berichten, we gaan het allemaal mee maken. Vrijdag vertrek naar het mooie Fiss

Merije | 17-12-2014 | 08:03 niet ok

Dus volgende week geen sneeuw meer, laten we dan vooral van het mooie weer genieten :-)

Serge P. | 17-12-2014 | 08:04 niet ok

Bedankt weer! Het blijft spannend. We wachten het rustig (?) af.

Paulien Ravenstijn | 17-12-2014 | 08:04 niet ok

Johan, thnx!! "Weer" mooi optijd Groeten uit Soesterberg

Tobias Bijkerk | 17-12-2014 | 08:06 niet ok

Erik M jij zit momenteel in Fiss en omgeving, hoe is het gesteld met Berta's kinderland, wordt daar wel skiles aan de kinderen gegeven??

Merije | 17-12-2014 | 08:06 niet ok

ZOOOOO blij dat we naar Solden gaan ipv Lermoos ;-))

Nick van Bergen | 17-12-2014 | 08:07 niet ok

Gaat hem dus voor het eerst niet meer worden in Feldberg. Had graag al dit jaar een wat hoger gebied willen kiezen maar er gaan nog jonge kids mee. Balen. (duur) leermoment voor volgend jaar dan maar. Weet iemand een redelijk bereikbaar alternatief vanuit Feldberg om toch een paar dagen wat te kunnen skiën?

Mark Mestrom | 17-12-2014 | 08:09 niet ok

Bye bye azorenhoog. Eindelijk gaat dat lelijk ding weg van de weerkaarten. Hopelijk dan wel mooie sneeuwkansen voor europa en geen ander beest zoals varnia.

Steven V. | 17-12-2014 | 08:14 niet ok

Oh my... Zal het voor de 2e week van de kerstvakantie dan toch nog goed komen?? Iemand een update vanuit (omgeving) Flachau?

M S | 17-12-2014 | 08:18 niet ok

gm allemaal, de spanning neemt alweer toe

aadje bergmans | 17-12-2014 | 08:20 niet ok

Ik ga echt niet klagen als we elke dag in sneeuw moeten skiën, die 2e week van de kerstvakantie. Zolang we maar op de latjes kunnen staan ben ik al content!
Dit is een echte uitputtingsslag voor m'n geduld, en zenuwen :-)

Greet Pype | 17-12-2014 | 08:42 niet ok

Alles komt goed.... ;-)

Jolanda van de Wal | 17-12-2014 | 08:48 niet ok

We moeten dus gaan voor de tweede je kerstvakantie week. Helaas kunnen we de eerste week wel afschrijven. Verder duimen voor dat scenario wat nu op de kaarten staat. Hopelijk nu eens geen dode mussen.

Stefan Kaptein | 17-12-2014 | 08:51 niet ok

Goedemorgen johann! Je bent er weer vroeg bij! Het lijkt er dus goed uit te zien. Gelukkig maar! Even nog een slag om de arm, maar ik ben wederom positief! Natuurlijk komt het uiteindelijk allemaal goed. Nog 10 weken!!!

Pieter Nauta | 17-12-2014 | 08:52 niet ok

@Johan: dus als ik het positief bekijk: ma/di van de zon in een ligstoel genieten en dan vanaf wo/do kou en uiteindelijk echt sneeuw??? (SkiAmadé/Filzmoos)

Sharon T. | 17-12-2014 | 08:53 niet ok

Ik ben door de positieve vooruitzichten helemaal vergeten om even te melden dat ik het natuurlijk erg vervelend vindt voor die mensen die nu graag veel sneeuw hadden willen zien op de pistes. Hopelijk volgend jaar beter.

Pieter Nauta | 17-12-2014 | 08:55 niet ok

Toch grote verschillen in neerslaghoeveelheden lijkt mij. In Lech verwacht men 77cm sneeuw, in het in vogelvlucht 30 km verderop gelegen Ischgl "maar" 29cm....
Wij vertrekken eind januari richting Ischgl dus hoop vooral dat er tegen die tijd bakken sneeuw gevallen zijn ;-)

Jan Foré | 17-12-2014 | 08:56 niet ok

Gaat een ordinaire kantelvakantie worden zo lijkt het.. Freitag geht's los

Sylvester S. | 17-12-2014 | 08:57 niet ok

Grote verschillen in hoeveelheid sneeuw, op deze site 35 cm en op bergfex, wintersporters, snowforecast 10 cm voor alp dhuez, en weinig regen. Ik ben benieuwd. Van mij mag er een flinke hoeveelheid vallen boven de 2000m. Komt dit verschil door verschillenfde interpretaties van de weer ensembles?

Gerriette S | 17-12-2014 | 09:04 niet ok

De spanning wordt mij teveel......wat een heerlijke voorspelling....hopen dat ie uitkomt eindelijk, ik hou wel van brrrrrrrrr.....kettingen mee!

Jan Van soest | 17-12-2014 | 09:09 niet ok

voor de pistes die op 1000 m tot 1500 m liggen in lermoos( groen)is het te laat voor de week van kerstmis dan moeten we terug inpakken als die koude komt jammer .Ga al 20 jaar naar Lermoos en heb dit nog nooit meegemaakt.grts Martin

martin libbrecht | 17-12-2014 | 09:16 niet ok

Konigsleiten ziet er terug wat witter uit....C'mon you winter;o)°

Vanessa Van Der Biest | 17-12-2014 | 09:29 niet ok

Mooi vooruitzicht maar idd. ff afwachten want 7 d op voorhand is zeer onbetrouwbaar. Maar de kans is er, zeker als je de drukbewegingen ziet. En het Azorenhoog mag wegblijven ! Spelbreker !
Vanmorgen was er 10 cm bijgevallen in Gerlos en ook in het dorp ziet het wit. Voor even dan toch want er is warmte op komst. Maar bon, das maar tijdelijk.
Voor het moment is er 41 km pistes open, dus dat valt redelijk mee, gezien de omstandigheden.
Nu maar hopen dat Koning Winter écht afkomt.

Luc Cap | 17-12-2014 | 09:29 niet ok

Bedankt Johann voor alweer een mooi verwoord weerbericht. Ok in de lagere dalen zal er niet veel of geen sneeuw liggen voor diegene die as vrijdag vertrekken maar als ik zo de vooruitzichten bekijk denk ik dan het voor het westelijke en deels oostelijk deel al bij al nog zal meevallen boven de 1500 meter.
Als ik de webcams bekijk van Zillertalarena Köningsleiten, Krimml ziet het er nog goed uit vind ik persoonlijk, en misschien valt er nog een beetje bij als ik het weerbericht lees.
@Johann, het is misschien nog wat vroeg maar hoe zien voorlopig de weersverwachtingen er uit vanaf vrijdag avond tot zaterdagavond, en dan vooral voor de mensen die naar Oostenrijk moeten rijden.

Tim Polfliet | 17-12-2014 | 09:31 niet ok

En by the way, mijn D-day is 9 Jan. Nog 23 dagen geduld

Luc Cap | 17-12-2014 | 09:32 niet ok

Wat zegt Frankrijk (meteo chamonix) dus geldig voor La Plagne:

Very deep low northwest close to Iceland, drifting southeast, driving a strong northwesterly stream over Western Europe. First linked warm front reaching the Alps in the first part of the afternoon, triggering moderate precipitation and causing the rain‑snow limit to rising up towards 1400 m in the evening. Secondary warm front expected to crossing over the area on Thursday still adding to thaw high up. Expected total snowfall towards 2200 m by Thursday evening : 20‑25 cm. Dry and very mild Friday with hazy skies while the low system is reaching Scandinavia. Then the linked cold front is expected to crossing over the Alps during the Friday to Saturday night, causing light precipitation with a rain‑snow limit dropping towards 1300 m. High pattern setting up thereafter for some days.

Hopen dat dit beetje genoeg is voor wat wittigheid komende week.

Sneeuwkettingen toch maar mee voor de terugweg door de Ardennen??

Hans H | 17-12-2014 | 09:32 niet ok

Mmmmmm gaan vrijdag naar westendorf en zoals ik nu lees komt de winter pas als we weer naar huis gaan hopen dat we ons op andere manier kunnen vermaken want anuleren gaat helaas niet

Patrick Claassen | 17-12-2014 | 09:34 niet ok

Vrijdag zouden we vertrekken naar 'Les quatre vallées'. Annuleren lijkt me dus aan te raden als ik de weerberichten bekijk?
Naar wat boek ik dan ook best om, want de eerste week kerstvakantie is onze enige optie voor skiverlof dit jaar.

Nick Janssens | 17-12-2014 | 09:45 niet ok

Hoi Johann, wat bedoel je met de opmerking dat het ook winters in de Benelux gaat worden? Waar moet ik dan aan denken?

Daan Cobelens | 17-12-2014 | 09:48 niet ok

@ johann, dus mijn vakantie van 20 tem 26 december wordt een grote flop in wengen.. :( Sleetje rijden zit er dus niet in naar het dal. En skiën is geen optie met mensen die nog niet kunnen skiën :(
Ik heb echt nog nooit in mijn leven Wengen groen gezien, en ik kom er nu al 8 jaar.

Wat is er toch aan de hand met het weer :(

Albert Coppens | 17-12-2014 | 09:50 niet ok

@Daan -Winter, je weet wel, sneeuw(buien), ijs op sloten en meren, schaatskoorts, treinen die uitvallen, verkeersoverlast etc etc. Maar opgepast, lange termijnwerk dus nog doorspekt met hoge onzekerheidsfactor. Iig heel interessante ontwikkelingen! Duimen ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 10:03 niet ok

Nog 10 dagen.... Hopen dat de regen beetje meevalt morgen!

Jack Engelen | 17-12-2014 | 10:04 niet ok

@johann. Mooie berichten. Die verandering in de drukverdelingen zit inderdaad al een aantal dagen in de modellen, waarbij zich rond groenland een fraai oge drukgebied aan het opbouwen is. Geven dit soort winterse settings op de kaarten wel voldoende sneeuwkansen af voor de wintersportgebieden?Te koud/droog hebben 'we''/'ze' ook niets aan. Deel van de problematiek van dit seizoen is het totale gebrek aan enige vorm van neerslag in de alpenregio, de temperaturen zijn toch wel enige tijd deze maand voldoende laag geweest. Ik heb wel eens begrepen dat het 'sneeuwtechnisch' het beste is om een beetje rond dat vriespunt te schommelen door depressies die liefst vanuit noordwest aan komen zetten (voor noordzijde/oostenrijk dan in ieder geval). Hoe liggen historisch de kansen bij dit soort kaarten op een afdoende hoeveelheid sneeuwval in de gebieden?
Daarnaast een technische vraag: zou het mogelijk zijn bij de sneeuwverwachting pagina een melding te geven wanneer de verwachtingen zijn ge-update (geupdate op :xx-xx-xx om yy:zz) en idealiter wanneer de volgende update wordt uitgevoerd? Of de tijden waarop intern een update normaliter wordt doorgevoerd onderaan of bovenaan het overzicht te plaatsen (en dan bedoel ik dus die overzichtspagina, niet de pagina's van de losse gebieden)

Martijn Sonnenberg | 17-12-2014 | 10:04 niet ok

Goede morgen, kun je aangeven wat de verwachtingen na de kerst zijn voor het sauerland en voor januarie voor de Italiaanse appenijen want daar ligt nog geen spat sneeuw, maar volgens de sneeuwkaarten valt er iedere maal sneeuw!

Gustaaf Leeuwen van | 17-12-2014 | 10:08 niet ok

Net even de GFS ensembles bekeken, en dat diepvriesscenario voor de Benelux aan het eind van het jaar lijkt me wel een extreme outlier binnen de ensembles?

Tom Piscaer | 17-12-2014 | 10:09 niet ok

@Martijn -Koude arctische lucht is ook droge lucht. Veel gaat dan afhangen van hoe die lucht de Alpen gaat bereiken. Kleine verstoringen (laagjes, randstoringen, koudeputjes) moeten dan de sneeuw gaan produceren. Meestal lukt dat dan ook wel linksom of rechtsom. Belangrijk is dat we nu eerst eens overschakelen naar een heel ander en vooral koudere setting die ook nog eens aanhoudt. Vwb de vraag over update tijden verwijs ik graag naar onze technische (IT) mannen, te bereiken via - help@sneeuwhoogte.nl -

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 10:09 niet ok

Heeft er iemand een idee hoe het er in' Les Quatre Vallées' precies zit?
Op de webcams lijkt het ok, maar als ik op de lijst van geopende pistes kijk is daar nog niet veel open. Is dit omdat het seizoen nog niet echt begonnen is. ( Ga er voor de eerste keer naar toe, dus weet niets van de gewoontes van dat gebied ).
Annuleer ik best nog voor de eerste week kerst? Naar wat boek ik dan best om? ( heb maar een optie dit jaar en dat is eerste week kerst dus kan niet naar andere, latere datum jammer genoeg ).

Nick Janssens | 17-12-2014 | 10:10 niet ok

Goedemorgen,
Trieste voorspellingen voor aankomende week :-(
Sterkte mensen
Gelukkig ga ik zelf pas over 10 dagen richting Biberwier/Lermoos/Erhwald/Berwang.
Zal afhangen waar de beste condities zijn.
Heeft iemand tips (voor het ergste geval er geen sneeuw ligt) voor deze omgeving, om wat doen zonder sneeuw?

Eric | 17-12-2014 | 10:15 niet ok

@Johann, Voor Voralberg/Tirol ( lech , st anton, st christof) zijn de sneeuw verwachtingen hoog. daar gaan we waarschijnlijk toch kunnen skiën. Dal afdaling zal waarschijnlijk niet lukken. Ben toch eens benieuwd hoe het gaat verlopen en vanaf welke hoogte de sneeuw effectief gaat vallen. Toch nogmaals bedankt voor jullie dagelijkse inzet om ons zo goed mogelijk te kunnen informeren.

Carl | 17-12-2014 | 10:16 niet ok

Begin hier in Wallis (Rosswald) nu lekker te sneeuwen, temp op 1800m -2.4°

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 10:22 niet ok

De Zamg geeft voor zaterdag en zondag veel neerslag voor de 'nordlichen staulagen'. Dat wordt dus een mooi winterwonderland in Flachau!

Hidde Hendriksen | 17-12-2014 | 10:25 niet ok

Ik hou wel van dat diep blauw op die kaarten vooral als het onze kant opkomt en richting alpen gaat. Ik zou zelfs blij zijn met de eerste horrorberichten van de nederlandse spoorwegen als deze bij een eerste cm sneeuw al het hele land platleggen. Hopen dat deze berichten voor na de kerst nu eens niet meteofictie zijn

Cheese Curve | 17-12-2014 | 10:33 niet ok

Špindlerův Mlýn Eerst flink wat regen wat zaterdag overgaat in sneeuw!! Tot 40 cm ben erg benieuwd wat er zondag aan het eind van de avond ligt:)

Jm Van Den Oever | 17-12-2014 | 10:36 niet ok

@johann: ik kwam hetzelfde gfs kaartje tegen op een andere weersite. Daar staan temperaturen bij, boven frankrijk bijvoorbeeld -40. Over welke hoogte spreken ze dan en wat zijn dan ongeveer de temperaturen op 1500m?

Danny Slaghuis | 17-12-2014 | 10:44 niet ok

Haha hoop geen -40 op 1500m!

Hidde Hendriksen | 17-12-2014 | 10:45 niet ok

In januari zal er in de Appenijen ongeveer 207,5 cm sneeuw vallen :-)

Grapje, maar even serieus. Een correcte voorspelling in de bergen is al moeilijk enkele dagen vooruit te maken.
En inderdaad die sneeuwprojecties per dorp zijn altijd met een grote korrel zout te nemen en ook daar kan dit zelfs van vallei tot vallei verschillen. Heel wat anders dan onze vlakke Bene-landjes...

En wil je zien waar je beter na toe kan in je buurt: surf naar Google Maps, geef daar je skilocatie in en zoom een beetje uit. Dan zie je alle skiliften en pistes op de kaart.
Geef dan ook even de route in tussen beiden, want sommige wegen zijn in de winter (?) gesloten, dus kan het wel dichtbij liggen, maar moet je helemaal omrijden.
Kijk dan wat er in de omgeving ligt en ga vervolgens hier op de cams kijken of er nog voldoende sneeuw ligt.
Op die manier kan je beslissen om eventueel in een verder (hoger) gelegen gebied te gaan skiën.

PS: liefst niet in Ischgl, daar wijken wij al naar uit ipv Arlberg, en het mag daar niet te druk worden LOL

Serge P. | 17-12-2014 | 10:48 niet ok

http://europa.buienradar.nl/image/europa?type=3-uur-verwachting

Zie die mooie donkerblauwe vlek richting La Plagne gaan!

Hans H | 17-12-2014 | 10:48 niet ok

Gisteren kwam er een berichtje voorbij, waarin werd aangegeven dat portes du soleil waarschijnlijk niet opent as weekend. Weet iemand waar je deze info vandaan haalt, want op de site van portes du soleil kan ik het niet terugvinden.. Ondanks de berichten hoop ik nog altijd op wat kou in combinatie met sneeuw

Paul de Wit | 17-12-2014 | 11:11 niet ok

@Danny -Die -40° geldt voor het 500hPa vlak oftewel en hoogte van circa 5000m. Dit is behoorlijk koud, ter vergelijking momenteel -15 tot -20°. Oftewel "Höhenkaltluft". Echter dan ook lager in de atmosfeer zeer koud met op het T850 vlak -10 tot -14° en deels ook nog lager. Kijken we dan nog naar de grond (T2m) dan vries het licht en mogelijk zelfs ook matig (als maxima). Gewoon dik winters dus. Grote vraag is of we überhaupt wel zitten te wachten op diepvries temperaturen. Zoals @Martijn hier ook al reageerde is het sneeuwtechnisch' het beste wanneer de temperaturen rond het vriespunt schommelen en de lucht dus niet alleen minder koud is maar tevens dan ook meer vocht bevat.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 11:14 niet ok

Gezien wat wetter.com opgeeft vanaf de kerst in bijvoorbeeld Westendorf, Oostenrijk?
Laten we het hopen ! :-)

http://www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/?id=ATAT30754

Luuc Teuben | 17-12-2014 | 11:17 niet ok

Net terug van een shortski in Riederalp, Wallis. Weinig sneeuw, slechts enkele pistes open... Dankzij sneeuwkanonnen, enkele sneeuwvlokjes en de grote hoogte toch kwaliteitssneeuw gehad. Samen met af en toe de zon was het toch een top weekend. Nu hopen op meer sneeuw, want de reserve is heel klein.... Veel plezier aan iedereen die nog moet vertrekken!

Frederik V | 17-12-2014 | 11:17 niet ok

HELP
Zou iemand mij kunnen helpen. Ik mag vandaag omboeken naar een ander gebied omdat in saint francois Longchamp (bijna) niets zal open zijn. Ik vertrek 20/12. Wat denken jullie dat het meest aan te raden is? Welke gebieden? Afstand, land,... maakt niet zoveel uit.
Heel hard bedankt !

Bertrand J | 17-12-2014 | 11:25 niet ok

Wat mixed feelings over de trage komst vd winter in de Alpen. Week 1 wordt redelijk treurig in Ski Amadé (qua skiën dan). Week 2 is weer afwachten...
Wel weer een goed leermoment: als je niet van gokken houdt, zoek een hoog skigebied met kerst (> 2000m). Daar zit je ook nu, met deze slechte winter in december, toch redelijk tot zeer goed.
Ik dacht van een gokje te houden, maar helaas... Het wordt Kolonisten v Catan, wandelen en toch wat kunstsneeuw baantjes trekken in Gastein.
Complimenten voor de weermannen trouwens. Zeer betrouwbare analyses ("helaas" zou ik er haast aan toevoegen).

Raymond Jager | 17-12-2014 | 11:28 niet ok

@Bertrand Saas Fee, Zermatt, ValTho, Stubaital, ... Kortom: hoog.

Raymond Jager | 17-12-2014 | 11:30 niet ok

@ Bertrand J Zelfde geval hier: kan vandaag ook omboeken. Had Quatre Vallées maar ziet er ook niet veelbelovend uit. Hopelijk komen er hier wat tips!

Nick Janssens | 17-12-2014 | 11:31 niet ok

@ Bertrand, als je naar Frankrijk wilt zou ik Val Tho of La Plagne/Les Arcs boeken.. Sneeuwzekerheid boven de 1950 m! Maar de keuze is aan jou! Succes!

Niels van Bockel | 17-12-2014 | 11:45 niet ok

Goedemorgen Johan en alle wintersportfanaten , ik zit s'morgens wel eens op de Belgische tv zenders te kijken en zie toch wel redelijk veel witte pistes waar dan toch ook al geskied wordt : oké het zijn niet de pakken sneeuw die we misschien gewend zijn maar voor de mensen die nu of aankomende week vertrekken toch een sprankje hoop zou ik zo zeggen. En ik raad aan geen 6 daagse skipas te nemen maar per dag te bekijken , kan je altijd naar een hoger gebied uitwijken. Zelf gaan wij pas 14 maart dus nog ver weg , maar ik lees elke dag deze site en dat is het echt al voorgenieten en ook de reactie's zijn ontzettend leuk. Veder hoop ik voor iedereen nog op een mega dump sneeuw en toch veel vakantie pret. Gr. Peter.

Peter Naber | 17-12-2014 | 11:46 niet ok

hoi johann,

de schommelende temperaturen zijn goed voor de sneeuwval, dikke vorst in de ll voor natuurijs of misschien wel een elfsteden.. ook leuk. maar het lijkt mij dat wanneer de kou nou echt eens over de alpen heen gaat liggen, en dan de kanonnen en of een toe een sneeuw moment toch heel wat beter is dan wat er nu aan de hand is. ik bedoel.. eind oktober een meter sneeuw boven in ischgl. daarna nog veel goed sneeuw momenten, maar telkens wegdooien, das toch ook niet gewoon in deze tijd. maar je ziet het. het kan altijd gebeuren .
even een vraag.. ken jij je de winter van 94/95 nog herinneren. dit lijkt er echt verdacht op.. of niet .. ook de kou na de kerst en sneeuw etc .. kijk maar eens of je er iets van terug kan vinden.

mvg, adrie

aadje bergmans | 17-12-2014 | 11:54 niet ok

Hallo Bertrand J misschien is Breuil Cervinia in Italië iets voor jullie dat is een heel hoog skigebied en kan je ook nog naar zermatt toe skiën . En heel sneeuwzeker .

Peter Naber | 17-12-2014 | 12:01 niet ok

Bedankt voor de info Niels, Nick n Raymond.

Wat denken jullie van Fugen, in het skigebied zillertal? Zou dat de moeite kunnen zijn,? Heb wel niet veel zin om elke dag eerst 2 uur zich te moeten verplaatsen om dan eindelijk op een overvolle gletcher te komen? Gr. Bertrand

Bertrand J | 17-12-2014 | 12:20 niet ok

Vraagje aan de mensen voor skiwelt.
Er ligt momenteel in Westendorf geen sneeuw op de oefenweide van skischool THE REDS (zag ik op het nieuws). Hoe zouden ze dit oplossen om aan al die kinderen les te geven, als de temperatuur niet geschikt is voor sneeuwkanonnen.

groetjes

simba | 17-12-2014 | 12:27 niet ok

@ Frederik V. Ik vertrek zaterdag naar Bettmeralp... kom er al 37 jaar, maar dit heb ik nog nooit gezien. Wat jij beschrijft over Riederalp en wat ik op de webcams zie geeft me de rillingen. Na heel veel jaren heb ik een aantal familieleden die nog nooit op wintersport zijn geweest weten te overtuigen hoe magisch en indrukwekkend een kerstvakantie in een pak van ong 3 meter verse sneeuw is, en nu dit. Ik hoop echt vurig dat er nog iets bij valt anders willen ze nooit meer mee...
De Aletsch gletscher is al enorm gekrompen de laatste jaren. Als dit zo doorgaat met opwarming vd aarde kunnen mijn kinderen het nog navertellen, maar de generatie daarna niet meer. Diep diep triest dit...

maarten verjans | 17-12-2014 | 12:28 niet ok

@Bertrand Fugen ken ik niet. Ik zou iig een bestemming kiezen waar niet iedereen hopeloos op zoek is naar een gletsjer... Zermatt/Breuil, Saas Fee, Val Tho zijn daarom goede bestemmingen nu.
Oostenrijk is op dit moment relatief zorgwekkend qua sneeuw en je krijgt daar veel forensen en "files". Ik zou het wel weten...

Raymond Jager | 17-12-2014 | 12:36 niet ok

@Johann Op de website wetter.at wordt neerslag aangegeven in mm. Nu staat er voor bijvoorbeeld zondag 0,14 mm in Leogang. Gezien de eerdere theorie over mm-cm gaat dit dus echt helemaal nergens over!? 0,14 mm is dan minder dan 1 cm sneeuw? Hoe schat jij verder de kansen dat er goed kunstsneeuw kan worden gespoten voor de komende tijd voor de skigebieden? Dat er weinig tot geen sneeuw valt is erg jammer maar als het goed koud wordt dan kan er gespoten worden en in veel gebieden kun je dan heel wat kanten op. Echter zie ik voor de verwachting belachelijk hoge temperaturen dus vrees met grote vrezen.

Daisy D. | 17-12-2014 | 12:40 niet ok

Vrijdag richting skiwelt. Hoop dat het meevalt morgen met de regen. Zaterdag/Zondag nog wat verse sneeuw. Maandag t/m woensdag kaiserwetter. Beide kerstdagen nog wat sneeuw, dan word het een topweek.

Nik P | 17-12-2014 | 12:42 niet ok

Laatste GFS 06 run lijkt me terug positiever voor de noordkant.

Thomas De Croock | 17-12-2014 | 12:43 niet ok

@Daisy bij wetter.at zetten ze soms mm per uur (mm/h) neer (dus in jouw geval 0.14mm per uur). Dus ligt er heel erg aan hoeveel uur het sneeuwt. Nu is dat nog steeds niet veel bij 0.14mm, maar let ook even op hoe vaak per week verandert. Zoals al vaker gezegd is het gewoon ongelooflijk lastig om neerslag ver vooruit te voorspellen. Laten we eerst maar eens kijken hoe het afloopt met de voorspelde regen!
En over de kunstsneeuw: ik zag dat ze in Flachau vanochtend alweer flink aan het opspuiten waren, dus zodra de temperatuur ook maar iets in de min gaat, zetten ze alle zeilen bij hoor :)

M S | 17-12-2014 | 12:54 niet ok

@M S Dank voor de uitleg. Ik hoop inderdaad dat dit per uur is. Ik heb nogmaals even gekeken maar dat staat er niet duidelijk bij. Het worden dus in ieder geval geen grote hoeveelheden. Hopelijk kunnen de sneeuwkanonnen wonderen doen. Zaterdag gaan we heen! Ik zal voor Saalbach-Hinterglemm-Leogang proberen een update te plaatsen. Voor nu even duimen dat het koud genoeg wordt/blijft voor kunstsneeuw!

Daisy D. | 17-12-2014 | 13:39 niet ok

De VTM weerman zet ons weer met de voetjes op de grond. Volgens hem wordt het weer warmer na het WE en op Kerst Max van 11 gr C. Dus geen winters weer voor de Benelux. Hopelijk wel voor de Alpen.

Luc Cap | 17-12-2014 | 13:50 niet ok

Iemand een idee wat de weersvoorspellingen betekenen voor Les Quatre Vallées ( Zwitserland ) ? ( klaar om om te boeken ;-) )

Nick Janssens | 17-12-2014 | 13:50 niet ok

Ik zie nergens 11 graden staan voor kerstmis! Temperatuur zakt juist aanhef eind van volgende week:)

Jm Van Den Oever | 17-12-2014 | 13:51 niet ok

maar hopen dat de sneeuw komt met 1e kerstdag in Skiwelt...dan kunnen we er nog 2 dagen van genieten...allemaal de sneeuwdans doen aub!!!

sonja van nieuwenhuize | 17-12-2014 | 13:51 niet ok

@bertrand: Fugen is wel leuk, weet niet waar je voor wilt gaan, maar als je ook nog wat gezelligheid zoekt is kaltenbach beter geloof ik(pin me er niet op vast). Dat ligt in ieder geval in hetzelfde gebied.
Daarnaast ligt mayrhofen(nog meer apres-ski), en dat is weer net een kwartier dichterbij de gletscher van hintertux, en ben je binnen 30 min ongeveer.
Dus zeker een optie om die kant uit te rijden. Wij hebben ook wel eens een vakantie in begin december 4 dagen naar hintertux moeten uitwijken vanuit gerlos, maar dat het nou extreem druk was viel mee, niet drukker dan in gerlos zelf die andere dagen.
En het mooie is, al deze gebieden(hochzillertal, zillertalarene, zillertal 3000 en tux-hintertux) kun je met een pas op(zillertaler superskipas).
Succes met een keuze maken

Danny Slaghuis | 17-12-2014 | 14:02 niet ok

Voor iedereen die wil/mag omboeken zou ik zeggen: ga naar Noorwegen. Dat is op dit moment the place to be! Vaak rustiger, top sneeuw, en leuke skigebieden.. Als iedereen naar gebieden vertrekt waar een gletscher dichtbij ligt, dan wil je je daar niet bevinden in dat kippenhok! Helaas heb ik die "luxe" niet & moet en zal ik naar Berwang! Hatseeeee laat maar komen die sneeuw :)

Nadia Mulder | 17-12-2014 | 14:17 niet ok

@bertrand Fugen is gesloten, dan moet je al naar Hochfugen gaan maar dan kan je beter naar Kaltenbach, Zell am Ziller, Gerlos, etc. gaan. Mocht het echt niks worden dan is de Tux kortbij.
In het Zillertal ligt trouwens ook niet enorm veel sneeuw. Veel pistes dicht i.v.m. sneeuwgebrek.

Pi Wi | 17-12-2014 | 14:29 niet ok

Vandaag in kirchberg kitzbuhel prima te doen. Sneeuwpistes. Boven de 1400 meter is het goed te doen. Morgen gaat de pengelstein 2 open.

Wie weet vanavond wel weer een update .........met beelden :)

Eric Kromhout | 17-12-2014 | 14:47 niet ok

Hopelijk ook dan 1 keertje een witte kerst in Nl

Duco Fluit | 17-12-2014 | 15:04 niet ok

@ Bertrand in het Zillertal in Gerlos ga je met het eitje omhoog, Isskogelbahn, en boven op 2000 m heb je nu al 47 km pistes en daar komen er elke dag bij. Zo kan je oa. naar Koningsleiten skiën.
Op de blog.zillertal.com kan je filmpjes bezien van hoe het er nu bijligt. En men spuit nog steed bij. Een tip alvast.

Luc Cap | 17-12-2014 | 15:05 niet ok

In de zoektocht naar een ander skigebied kwam ik Via Lattea tegen in Italië. Interessant of niet? Er lijkt genoeg sneeuw te liggen?

Nick Janssens | 17-12-2014 | 15:11 niet ok

omboekers: wees voorzichtig... want nergens in Alpen is het echt goed. Wat nu nog redelijk is, kan met de voorspelde bak regen tot grote hoogte ook weer slecht worden...
paar plaatsen waar het redelijk is: montgenevre, sestriere, serre chevalier, val thorens, livigno... maar denk ook eens aamn noorwegen (hemsedal, trysil, geilo) en Spanje (pradallano in sierra nevada en baqueira beret in pyreneeen).

Clemens Gjertsen / B&B Zum Latschen - Bayerischer Wald | 17-12-2014 | 15:15 niet ok

@nick: via lattea is behoorlijk (montgenevre, claviere, sestriere). mooi en zeer groot gebied met 90% pistes op noordhellingen. onbekend in NL maar echt supermooi.

Clemens Gjertsen / B&B Zum Latschen - Bayerischer Wald | 17-12-2014 | 15:17 niet ok

@Clemens Gjertsen: dank je wel voor de info! Nu eens controleren of de sneeuwcondities daar wat redelijk zijn. Ontdek graag nieuwe gebieden; had nu gekozen voor quatre vallées maar daar ziet het er niet zo goed uit ( vermoed ik toch ).

Nick Janssens | 17-12-2014 | 15:21 niet ok

@Clemens Gjertsen:en jammer genoeg biedt sunweb dit niet aan ;-(

Nick Janssens | 17-12-2014 | 15:24 niet ok

Tja weer en zeker sneeuw voorspellen blijft moeilijk. Ik was vorige week (7-12 dec) in Val Thorens. In de nacht van ma op dinsdag was er in Val thorens zelf op sommige plaatsen bijna 50 cm gevallen terwijl een lift verder slechts 5cm gevallen was en op sommige plaatsen niets.

Maar de tendens ziet er toch niet goed uit en ik vertrek 3 januari naar chatel en daar is gewoon nog niets.

tom delaey | 17-12-2014 | 15:35 niet ok

@Raymond ik zit zelf komende week ook in Gastein, de condities is Sportgastein zijn echt nog behoorlijk goed hoor. Tip is om een half uurtje te investeren en met de autotrein naar de Mölltaler Gletscher te gaan, ga dit zelf zaterdag/zondag ook doen als het weer het toelaat

Jochem Paalman | 17-12-2014 | 15:37 niet ok

Neerslag op 1300 meter net overgegaan in sneeuw... ( alpennoordkant Midden zwitserland )

Albert Coppens | 17-12-2014 | 15:40 niet ok

Goed aan het sneeuwen in de Franse Alpen. Jammer dat dat weer allemaal wordt weg geregend morgen!

christophe defeau | 17-12-2014 | 15:42 niet ok

Hier in Oberwallis ook matige sneeuw sinds 2 uur na wat gevlok in de ochtend. Door de neerslagafkoeling die vooral inner-alpin goed zijn werk kan doen (weinig wind) sneeuwt het inmddels tot 900m hoogte en wordt het ook vanaf 1000 wit.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 15:58 niet ok

@Christophe -Wanneer er voldoende valt dan blijft het wel liggen, dat geldt vooral voor hogerop. Precair wordt het voor de lagere delen en vooral wanneer er weinig ligt. Sneeuw is op zich goed bestand tegen regen, probleem is meer wind en hoge temp. !

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 16:00 niet ok

Update vanuit Tignes: het is hier omstreeks 12.00 uur beginnen sneeuwen en het gaat onverminderd voort...
Pistes zijn in redelijke conditie ( zijde Val d'Isere ligt beter)
Kortom we hebben hier al 5 dagen goed kunnen skiën

Sarah | 17-12-2014 | 16:08 niet ok

Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen. Blik vanuit ons chalet op Rosswald

 photo sneeuwkl1712.jpg

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 16:13 niet ok

Vanaf vrijdag alle liften in Flachau open! Alleen de dalafdalingen nog gesloten...
Bedankt voor alle live-updates uit alle regio's, dat zijn uiteraard de meest betrouwbare en zeker wat ik nu lees uit Frankrijk/Zwitserland toch goede berichten. Voor iedereen die deze week al gaat zijn dat natuurlijk fijne berichten.
Zelf dus naar Salzburgerland dus mochten er mensen al zijn/ binnenkort gaan: alle updates zijn welkom! Nog 10 dagen....

M S | 17-12-2014 | 16:15 niet ok

@Sarah - Kreeg van SH volgers vanuit Les Arcs (Michael en Mieke van den Hoed)door dat het daar ook lekker sneeuwde (incl foto). Men verwacht er 20cm, de "weerman" van de skiwinkel aldaar verwacht in totaal met morgen erbij zelfs 50cm. Ik ga maar eens met de goeie mee man, kom maar op met die sneeuw....;-)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 16:18 niet ok

@Bertrand J als ik je mag adviseren zal ik naar het Zillertal gaan, alleen niet naar Fugen. (dat is niet open)
De condities zijn in het Zillertal erg goed, zeker vergeleken met andere Oostenrijkse gebieden. Hochzillertal (Kaltenbach, Hoch-Fugen) en Zillertal 3000 (Mayrhofen, Hintertux) zijn beide grotendeels open en de condities prima, net als de Zillertal Arena (Gerlos, Zell am Ziller) Je kan dan met één skipas 3 grote skigebieden af, die hoog liggen. En als het echt slecht is, heb je de gletsjer nog. Komende week gaat het Zillertal best wat sneeuw vangen wat de condities flink zal laten verbeteren. Als je nog niet hebt omgeboekt zal ik een mooie plaats opzoeken in het Zillertal.

Groeten Wessel

Wessel | 17-12-2014 | 16:18 niet ok

Hey simba
Wij zitten ook in westendorf en hebben contact gehad met skischool deze wijken uit naar boven met gondel in westendorf en daar krijgen ze les

Patrick Claassen | 17-12-2014 | 16:27 niet ok

Mooie sneeuwval op de webcams in Les Menuires!

Joost1802 | 17-12-2014 | 16:34 niet ok

Ook in La Plagne sneeuwt het al een paar uur goed door heb ik van vrienden vernomen!

Niels van Bockel | 17-12-2014 | 16:47 niet ok

@Johann

Wij vertrekken vrijdag naar La Toussuire, Het skigebied daar ,Les Sybelles, ligt tss 1750-2300m hoogte... Er wordt min. 30cm verwacht... Gaat die sneeuw blijven liggen? Is het de moeite om te gaan? Een antwoord zou heel prettig zijn, alvast bedankt!

Jan Damme | 17-12-2014 | 17:28 niet ok

Correcie: Skigebied Les Sybelles 1750-2620m hoogte, weet iemand of dit de moeite zal zijn om vrijdag heen te gaan?? Johann?

Jan Damme | 17-12-2014 | 17:33 niet ok

Ook in Portes du Soleil volop sneeuw vanaf het middaguur tot onder de 1000 meter. Mooie laag van ca. 15 cm in Chatel. Nu lichte sneeuwval bij 0 graden.

A. Brouwer | 17-12-2014 | 17:45 niet ok

@Johann: ik wacht met smart op je avondupdate! Hier familie-spoed-overleg of we niet pas woensdag vertrekken ipv zondag richting Filzmoos/SkiAmade.

Sharon T. | 17-12-2014 | 17:51 niet ok

@Jan -die dooit niet meer weg, zou echter even tot morgenavond wachten indien dat mogelijk is. Morgen volgt de 2e neerslagzone met de nog zachtere lucht. Dan evt tijdelijk regen tot 2000 meter. De sneeuw zal op die hoogte echter niet wegdooien, evt regen sowieso geen probleem. Het mooie gaat er dan natuurlijk wel af.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 17:54 niet ok

Trekt de sneeuw die momenteel al aan het vallen is in Frankrijk en Zwitserland ook nog richting Oostenrijk?

Jimmy Rottiers | 17-12-2014 | 17:54 niet ok

Momenteel sneeuwt het in Oberwallis tot in het dal (600m) . Hogerop 15 tot25cm tnt.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 18:03 niet ok

Vrijdag vertrekken we
Leuke vooruitzichten !!! Maar dan zit ik al weer in de auto terug ;;;((((

Skiwelt:
Pistekwaliteit redelijk
Pistes open 36 van 280 km
Liften open 22 van 90

maar dan vragen ze wel 251 euro voor een skipas, begrijpen jullie het??? ik in ieder geval niet

Marco | 17-12-2014 | 18:04 niet ok

Hallo johann,
Wat heeft de regen voor effect op de pistes kunstsneeuw in saalbach? Blijven de pistes geopend? Verder echt een top site!!

Jeroen van Langevelde | 17-12-2014 | 18:16 niet ok

In les 3 vallees sneeuwt het momenteel aardig :)

Arjan D | 17-12-2014 | 18:20 niet ok

@Jeroen -regen is voor sneeuw en kunstsneeuw geen probleem. Wordt alleen nat, zakt in en het wordt er natuurlijk niet gezelliger op. Dus pistes blijven dan gewoon open mits er natuurlijk (al) een voldoende dikke laag ligt.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 18:21 niet ok

Komt er nog een avond update op deze geweldige site?
Erg spannend allemaal!
Vertrek vrijdag naar Königsleiten.......
Op bergfex zijn de voorspellingen aardig..

Wout van de Werf | 17-12-2014 | 18:21 niet ok

Bedankt voor de snelle reactie Johann!

Jan Damme | 17-12-2014 | 18:23 niet ok

@bertrand, er zitten momenteel twee Nederlandse jongens in de zillertaler arena (gerlos etc) die elke dag bloggen en/of een filmpje plaatsen. De condities zijn er helemaal niet slecht gezien de weersomstandigheden. De Nederlandse pers heeft eergister echter wel slechte berichten afgegeven, maar deze zijn dus niet juist. Wanneer je voor fugen kiest, wat ik ook niet aanraad overigens, rij je bijna 20 à 25 min. tot in Mayerhofen. Vanuit mayerhofen is het precies een half uur rijden tot op de parkeerplaats van de hintertux gletcher. Hebben wij toevallig afgelopen herfst vakantie nog gedaan. Hintertux is wel een mooi gebied! Succes met boeken!

carla gulikers | 17-12-2014 | 18:24 niet ok

@Johann, even over die 'bak met kou' die mogelijk op ons ligt te wachten...

Ik heb wel eens gelezen/gehoord, misschien wel hier op deze site, over een soort van evenwicht in kou en warm op het noordelijke halfrond. Zoals wij afgelopen jaar geen vrieskou hebben gehad maar dat de halve VS zat dichtgevroren.
Is in de periode dat het in Europa kouder lijkt te worden ook een 'warmere' periode in de VS terug te vinden in de modellen? Of zou zo'n vergelijking geen extra informatie over de zekerheid van de verwachte koude voorspelling voor Europa kunnen zijn?

Groet,
Martin

Martin . | 17-12-2014 | 18:42 niet ok

HALLO, iemand nog live updates van het kleinwalsertal?
Ik hou mij van harte aanbevolen, op de site staat dat er maar 2 pistes open zijn......wie weet of dit er nog meer worden?

Lysette van Brummelen | 17-12-2014 | 18:44 niet ok

@Lysette -Heb even nagevraagd. Er zijn nu 2 afdalingen open op de Kanzelwand. Beneden 1500m is het slecht. Actueel vrij natte sneeuw(val) bij 0°

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 18:54 niet ok

Al een aantal keer gevraagd vandaag maar eigenlijk nog geen reactie gekregen: Is quatre vallées interessant anders moet ik ombouwen. Nu nog erg weinig liften open maar heeft dit ook niet te amen met het seizoen dat nog niet volledig gestart is? Iemand meer info?

Nick Janssens | 17-12-2014 | 19:01 niet ok

Nu nog sneeuw in Oostenrijk (ischgl)

M K | 17-12-2014 | 19:06 niet ok

@Johann, klopt het dat de kansen voor volgende week hoopgevend zijn? Volgens diverse sites gaan de temperatuur vanaf 26 12 2014, behoorlijk dalen, finger crossed :-)

Eric | 17-12-2014 | 19:14 niet ok

update adhv GFS In grote lijnen qua fronten en timing hetzelfde. Vandaag nog neerslag warmtefront met eerste voorstoot vrij zachte lucht. Vannacht tijdelijk afnemende neerslag dan wel droog. Morgen volgt een tweede neerslaggebied met nog zachtere lucht. De sneeuwvalgrens kan dan aan de Alpennoordkant zelfs tot 2200 a 2500(!) meter stijgen. Vrijdag iets minder zacht en tijdelijk droog. Vrijdagavond en in de nacht op zaterdag koufront en van noorden uit opnieuw neerslag, sneeuwvalgrens weer dalend tot 1500 a 1000meter. Zaterdag overdag tijdelijk opklarend voordat in de loop van de middag of avond een volgend neerslaggebied vanuit het noorden de Alpen binnentrekt, sneeuw dan tot in de dalen. In de loop van de dag dan droog en opklarend. Alpenzuidkant vanaf zaterdag opkomende Nordföhn en meest droog. Begin volgende week zachter en veel zon onder invloed van Middellandse Zee hogedruk. Woensdagmiddag -avond van noorden uit volgend koufront met neerslag (sneeuw)welke een winterse fase zal gaan inluiden! Vooralsnog lijken er vlgs het GFS op de koufronten geen grotere neerslaghoeveelheden te gaan vallen.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 19:23 niet ok

Laten we het hopen johann! ik ga 2de kerstdag rijden (volgende week vrijdag dus) naar oostenrijk.

Michael Christen | 17-12-2014 | 19:31 niet ok

nogmaals..als de vorstgrens maar boven de 800-900 meter ligt. Vind ik alles prima!

Michael Christen | 17-12-2014 | 19:32 niet ok

@Johann, Sorry dat ik even lastigval maar ik heb een vraag, je hebt het over de sneeuwvalgrens die stijgt tot 2500 mtr aan de Alpennoordkant, in hoeverre gaat deze stijging dan ook op voor La Plagne wat volgens het kaartje op deze site tot de WestAlpen behoort ? kan jij hier enige duidelijkheid over geven?

Rob Van der Kamp | 17-12-2014 | 19:36 niet ok

@Rob Ga ook hier maar uit van een SVG die ergens tussen de 2000 en 2200 meter gaat uitkomen wanneer de meest warme lucht er met een krachtige W tot NW wordt ingeblazen. Het ECMWF houdt nog 2000 meter aan maar dat is vrij globaal. Denk dat het lokaal toch wel wat hoger kan gaan uitpakken.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 17-12-2014 | 19:39 niet ok

Net een foto gezien van deze avond in Flaine, toch wel een schoon laagje op de auto's van zeker 10cm...we zijn er nog lang niet, maar 't is een prima start. ;-)

Greet Pype | 17-12-2014 | 19:42 niet ok

Dus vanaf volgende week woensdag de sneeuwkanonnen dag en nacht aan haha

Jack Engelen | 17-12-2014 | 19:44 niet ok

@Johann, Johann wat gebeurt er donderdag inneralpine (Davos) met de neerslag en SVG? Je geeft aan aan de noordkant alpen dik boven 2000m, maar Davos is niet echt noordalpen. Daarnaast valt mij op dat zowel in de voorspellingen over sneeuwval en in jullie sneeuwval voorspel pagina toch grotere hoeveelheden worden voorspeld dan men vanuit Davos op de lokale site aangeeft. Zo geven ze hier voor het weekend eigenlijk geen neerslag aan. Heb je hiervoor een verklaring?

Rein van Kats | 17-12-2014 | 20:01 niet ok

@ Johann Weet jij welke weermodellen de Belgische weermensen van VRT en VTM gebruiken ? In de weerberichten (over de Benelux) werd de direkte vraag gesteld of er een winterse fase zit aan te komen en men zei : "in de verste verte niet".
Dat begrijp ik ff niet. Zijn er buiten ECMF en GFS andere weermodellen die gebruikt worden ?
Jullie gebruiken vooral GFS dacht ik, toch ?
Over de Alpen werd er enkel over die neerslagperiode van zaterdag gepraat en over de verwachting na t WE.

Luc Cap | 17-12-2014 | 20:06 niet ok

Is de verwachte diepvriestemperaturen na de kerst in de benelux inmiddels van de kaarten verdwenen? Vanmiddag naar de 14- daagse weersverwachting gekeken en die gaf bij mij in de buurt op 29 en 30 december -8 aan in de nacht. Net weer even gekeken en temperaturen in de plus?

Harjan Van de Kamp | 17-12-2014 | 20:08 niet ok

Zo toch de sneeuwgarantie van Sunweb aangesproken. En gelukkig had ik er recht op. Reis stond gepland naar La plagne maar toch omgeboekt naar Val Thorens.

Gelukkig bij de boeking de uitgebreide ski pas genomen en daarom recht op een omboeking. Als je de normale ski pas heb voor la plagne heb je er geen recht op.

Jammer dat alles zo moest gaan maar toch heel veel zin. Vrijdag vertrekken en naar de sneeuw!

Thomas den Haas | 17-12-2014 | 20:13 niet ok

Tja, lastige situatie. Zal gewoon in het gebied zoeken zijn naar fatsoenlijke pistes om op te skieen.
Kan iemand mijn update en vooruitzicht geven hoe wij vanaf zondag ons kunnen redden in Lermoos eo?
Doe dit liever dan wandelen ...))
Eventueel ook al "reporter" ter plaatse?

@ Johann. Gaat daar vanaf ca. 1500 meter voldoende (kunst)sneeuw zijn in kerstweek om te skieen?

Henk W. | 17-12-2014 | 20:16 niet ok

@henk W: vandaag heeft het nog gesneeuwd in Berwang, lermoos ook vanaf midden station, zelfde geldt voor Ehrwald. Zelfs de kanonnen stonden aan. Ben benieuwd naar je updates als je ter plekke bent. Fijne vakantie met hopelijk veel ski plezier :-)

Eric | 17-12-2014 | 20:21 niet ok

@johann, qua weer zal het vrijdag op zaterdagnacht dan meevallen veronderstel ik. Je spreekt over neerslag (sneeuw?) vanuit het noorden, heb je enig idee vanwaar en tot waar de neerslagzone ongeveer trekt? Ik stel de vraag maar voor al diegene die vanuit België en Nederland met de auto naar Oostenrijk trekken.

Tim Polfliet | 17-12-2014 | 20:50 niet ok

Goedeavond allen ! Weet iemand onder welk gebied/alpengedeelte Katschberghohe valt en hoe het daar op dit moment is ? Volgens de webcams ziet het er (vooralsnog) prima uit..

Cor Vis | 17-12-2014 | 20:55 niet ok

Update vanuit Serfauss Fiss Ladis: het sneeuwt nu mooie vlokken tot in het dorp. Eens zien of het doorzet en hoe het er morgen bij ligt.

Erik M | 17-12-2014 | 21:07 niet ok

Dat is goed Nieuws Erik!!

Dave Hendriksen | 17-12-2014 | 21:08 niet ok

Als het weerbericht gelijk krijgt dan wordt het koud. Erg koud. Niet erg als er maar sneeuw bij komt.
Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen.
Wij gaan 20 jan.

Herman Koetsier | 17-12-2014 | 21:19 niet ok

@Cor Vis bij de pc versie van deze website staat er een interactieve kaart, als je bij je inlog account je favorieten invoert dan kun je zelf zien waar deze zich op die kaart bevind.

Cheese Curve | 17-12-2014 | 21:20 niet ok

Hoi Erik M, dank voor je update!! Dit doet de hoop weer iets stijgen :-) laat maar lekker even door sneeuwen!!

Merije | 17-12-2014 | 21:24 niet ok

Johann klopt die verwachting een beetje voor Špindlerův Mlýn 45 cm tot zondag

Jm Van Den Oever | 17-12-2014 | 21:27 niet ok

Iedereen veel plezier gewenst! Veel succes gewenst ook met de rit met name als je op tweede KD gaat.... Eens.. Maar nooit meer.. (Maar ik kan natuurlijk pech hebben gehad)

youri de haas | 17-12-2014 | 21:36 niet ok

@Jouri
Ik heb hetzelfde mee gemaakt. Een grote ramp. De gehele zuidelijk helft van Duitsland stond stil. Dan maar bunderstrassen. Idd.
Gr.

Bertil Blaas | 17-12-2014 | 21:46 niet ok

Bundesstr.

Bertil Blaas | 17-12-2014 | 21:47 niet ok

@johann. Ik zie dat er al een tijdje bij st anton vermeld staat dat er 15 van de 340km geopend zijn.
De komende 5 dagen valt er "veel" sneeuw
Kunnen we aannemen dat er nog meer pistes opengaan? Nb ; Zelfs meerdere hogere pistes zijn/waren gesloten...wellicht om deze te sparen voor de kerstperiode..of heb ik dat mis?

Willie Kapp | 17-12-2014 | 22:00 niet ok

@Lysette: ik ben vandaag weer gaan skiën op de Kanzelwand in het Kleinwalsertal en de pistes lagen er weer uitstekend bij! Momenteel is met nog aan extra pistes aan het werken (bovenkant Fellhorn) en ik ben er bijna zeker van er nog verschillende pistes boven open zullen gaan. Dalafdaling is helaas niet mogelijk, Heuberg, Ifen wordt niets.
Op mijn FB pagina kan je enkele foto's zien van deze voormiddag (en een filmpje)
Gr Dirk

Dirk Pieraert | 17-12-2014 | 22:17 niet ok

Johann. Hoe laat verwachting update?

Henk W. | 17-12-2014 | 22:18 niet ok

@Dirk, super bedankt voor je update! Dat is goed te horen, daar wordt een mens blij van. Ik hoop ook dat er nog meer pistes open gaan, helaas heb ik geen facebook. Volgens mij sneeuwt het nu op dit moment ook in het kwt dus laten we hopen dat ze met deze sneeuw bovenin iig veel kunnen goedmaken. Graag hoor ik van je als er meer nieuws is, alvast bedankt!

Lysette van Brummelen | 17-12-2014 | 22:23 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo


Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten