Eerst nog zacht en zonnig

zondag 21 december 2014 - 08:00

» naar de reacties

Gisteren hadden we met typisch zogenaamd "Rückseitenwetter" te maken, anders gezegd we zaten achter een koufront in de wat drogere polaire lucht. Neerslag viel er niet tot nauwelijks en meest opvallende was misschien wel die vervelende harde noordwesten wind. De zuidkant maar ook de inner-alpine gebieden profiteerden van de noordelijke stroming en scheen de zon. In de middag en avond nam van het noorden uit de bewolking weer toe en in de avond ging het langs de noordelijke Alpenhoofdkam weer sneeuwen. Ter visualisatie een paar ingezonden plaatjes van gisteren overdag:


Champoussin,  Portes du Soleil, 4 liften zijn open bij Pre la Joux  (Chatel)
zo meldt Andrea via de Mail


Sankt Anton, ingezonden door L van Veghel


Zermatt,  perfecte dag met zeer goede piste condities meldde
Patrick Meulenbelt

Na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige vorst klaart het vandaag overal verder op en uiteindelijk wordt het zonnig. De oostelijke Alpennoordkam heeft nog het langst met bewolking te maken en hier en daar kan nog een vlok sneeuw uit de wolken vallen. Ook de sneeuwval aan de oostelijke Alpenhoofdkam zal geleidelijk uitdoven. De wind staat nog sterk door en maakt het er voor het gevoel niet lekkerder op. Dit geldt ook voor de Alpenzuidkant waar een krachtige Nordföhn het weerbeeld met droog en zonnig weer zal bepalen. In de loop van de dag stroomt geleidelijk weer zachtere lucht vanuit het westen binnen. De temperaturen gaan vanuit het westen dus weer in een stijgende lijn met een nulgraden niveau dat  in de westelijke Alpen naar 2600 tot 2900 klimt en in de oostelijke Alpen van 1000 naar 1500 a 1700 meter.


Actuele radar met nog nog sneeuw aan centrale Oostenrijkse hoofdkam

De oplopende temperaturen hebben te maken met het feit dat het Azoren hoog langzaam in oostelijke richting aan de wandel gaat en tegelijkertijd nogmaals een lading hele zachte lucht vanuit de subtropen met zich mee voert. Dit scenario wordt eigenlijk al een aantal dagen door de weermodellen zo berekend. De onzekerheid zit -en zat- hem met name erin wat er daarna, en dan spreken we vanaf circa de tweede helft van de week gaat gebeuren. Inmiddels lijken de modellen de rode draad gevonden te hebben waarbij de onderlingen afhandeling nog wel verschilt. Zo meteen meer daarover.


Op veel plaatsen in Oostenrijk vanmorgen een koude start. zoals ook hier in
Warth, Bregenzerwald (1675m)


Een ook een mooi fris laagje Neuschnee op de Gerlosplatte (1589m)

Twee dagen zeer zacht
De komende drie dagen krijgen we dus eerst nog even een veeg zeer zachte maat ook droge lucht om de oren. Het wordt zonnig en voor deze tijd van het jaar tijdelijk zeer zacht. Zo zullen de maxima temperaturen in de dalen gaan oplopen naar 12 tot 15 graden en lokaal is gewoon 16 tot 18 graden haalbaar. Het nulgradenniveau klimt naar  2800 tot 3000 meter en op 2000 meter gaat het dan richting de 4 a 6 graden. Gewoon voorjaarsachtig dus. Omdat de drukverschillen tussen de lagedruk in het noorden en de hogedruk in het zuiden behoorlijk toenemen wordt dit alles ook nog eens begeleid door een stevige tot harde en mogelijk in de bergen stormachtige wind.

Winterse setting
Opvallend overigens dat deze thermische opleving juist een winterse setting in de steigers gaat helpen. Met het wegtrekken van het Azorenhoog kan de atmosfeer eindelijk eens uit een ander vaatje gaan tappen en vanaf woensdag -donderdag gaat het roer dan om. De ontwikkelingen naar een koudere stroming (noordhoek) wordt nu door alle weermodellen meer of minder ondersteund en vanaf donderdag krijgen we te maken met veel kouder weer. Daarnaast nemen ook de sneeuwkansen gaandeweg steeds meer toe. Woensdag -donderdag wanneer het koufront met met meer bewolking de Alpen binnentrekt zou er weer wat sneeuw kunnen vallen. Meer neerslag (sneeuw) staat echter voor het weekend gepland wanneer veel actievere storingen vanuit het noordwesten de Alpen opzoeken.


Donderdag koufront passage met wat sneeuw (noordkant)

Doordat de veel koudere polaire lucht tot over de Middellandse Zee gaat uitstromen staat ook de Genuacyclogenese (depressie) weer netjes op de kaarten. De sneeuwvalgrens daalt vanaf donderdag geleidelijk tot in de dalen. Tijdelijk zou het op nadering en in het voorveld van de opkomende storingen even wat zachter kunnen worden maar waarshijnlijk mag dit geen naam hebben. Het is nu nog slecht in te schatten hoeveel sneeuw er waar precies zal gaan vallen maar zoals gezegd nemen de sneeuwkansen in het gehele Alpengebied significant toe en ook grotere hoeveelheden zijn zeer goed mogelijke en zelfs waarschijnlijk. Veel gaat daarbij afhangen welke koers de sneeuwstoringen precies zullen gaan nemen.

ECMWF nu ook met de koude noordelijk stroming op vrijdag
 


Droomkaarten ook voor het weekende bij het GFS, welke koers gaan de laagjes
met sneeuw precies volgen!?

Al met al heel spannende ontwikkelingen vooral wat betreft de sneeuwopties. Dat het vanaf woensdag kouder gaat worden dat lijk nu toch wel vrij zeker. Kijken we nog even naar de langere termijn (oa ook de GFS ensembles) dan ziet het er naar uit dat ook die de winterse trend zal vast houden. Nu nog even wachten op "der grosser Schnee". Fijne zondag en tot morgen maar weer.


GFS ensembles prikpunt oost Zwitserland

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

In Mayrhofen wit tot net boven het dorp.

Mark & Monique | 21-12-2014 | 08:03 niet ok

Eerste ochtend Gerlos. In het dal 5-10 cm neuschnee :-D . Zometeen kijken hoe dat boven heeft uitgepakt.. Volgens de leute hier overigens zeer broodnodig. Hopelijk houdt het enigszins stand komende dagen. Keep you posted

Sylvester S. | 21-12-2014 | 08:05 niet ok

See is helemaal wit!!!

Edwin vd linden | 21-12-2014 | 08:07 niet ok

Hele nacht sneeuw in Filzmoos in het dorp (1057m), nu nog steeds en gaat flink door. Van 0 en helemaal groen naar zeker 20cm. Laat maar even doorgaan!!

Sharon T. | 21-12-2014 | 08:07 niet ok

Mühlbach am Hochkönig... Heerlijk wakker worden met vers sneeuwdek van zo'n 25 cm!!! En het sneeuwt nog aardig door.

Britt De Groot | 21-12-2014 | 08:08 niet ok

het heeft gesneeuwt in Lermoos ong 2 cm ,in Ehrwald is het bijna niet te doen om te skieen ,het bovenste deel van Lermoos kan je ook skieen maar het is ook niet om naar huis te schrijven ,ik denk dat ik een grote wandeling ga maken vandaagdit was een klein update vanuit Lermoos grtsMartin

martin libbrecht | 21-12-2014 | 08:08 niet ok

Wij hopen woensdag naar villars sur ollon te gaan, hoe staat het er daar voor? De verwachtingen? Vorig jaar dezelfde plek/tijd..en toen kwamen we ook aan met alles nog groen, volgende ochtend 1e kerstdag sneeuw! Zelfde scenario dit jaar?

Nienke Westerink | 21-12-2014 | 08:09 niet ok

Špindlerův Mlýn 22 cm sneeuw! En het gaat nog steeds door

Jm Van Den Oever | 21-12-2014 | 08:15 niet ok

Redelijke pistes in val gardena, de helft is helaas gesloten, wel vollop zon!

Jesse Huijers | 21-12-2014 | 08:20 niet ok

@ Venessa - Leogang is momenteel goed te doen zeker bovenin. Gisteren heb ik er nog gasten van ons heengestuurd (die ook naar Kaprun wilde) en die zijn tevreden teruggekomen ;)

plezier daar, Grüß aus Lofer

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 21-12-2014 | 08:27 niet ok

Fieberbrunn is nog steeds fiebergroen op de daken en auto na!

Luca Tonie | 21-12-2014 | 08:28 niet ok

Zo de reis afronden naar fügen. 233km to go!

Marijn Kramer | 21-12-2014 | 08:39 niet ok

Kaprunn in het dal gewoon groen. Klein toefje sneeuw paar honderd meter hoger. Zo maar eens op de gletsjer gaan kijken maar met deze enorme wind zal het daar wel spoken. Vraag me zelfs af of alle liften open gaan...

Rob Malschaert | 21-12-2014 | 08:40 niet ok

Zo gisteren aangekomen in westendorf met lente temperaturen de madeliefjes staan hier in het gras maar ook goed nieuws de kids gaan gewoon op skiles moeten ze wel naar boven brengen terwijl we eigenlijk met ons pension op de oefenwei zitten maar die zijn iig onder de pannen wij zelf rijden vandaag naar naar kitzbuhle en gaan daar skiën pakken grote pas en rijden gewoon elke dag ergens anders heen tis wat behelpen maar we kunnen iig skiën veel sneeuw komt er deze week niet meer zeggen ze hier dus we moeten het doen met wat we hebben en ach après ski is toch ook leuk!!!!!!!

Patrick Claassen | 21-12-2014 | 08:40 niet ok

update Lofer - helaas is de sneeuwval niet zo intensief geweest, in het skigebied heeft het gesneeuwd, ik denk zo kijkend op de Webcams een centimer of 10 (max.) onder in het dal regen met een sneeuwgrens rond de 900 meter. Belangrijk is in iedergeval dat er geskied kann worden, de pistes die open zijn zijn van goede kwaliteit, de skischolen zijn er weer klaar voor en hebben de laatste dagen hard gewerkt om de oefenweides op orde te brengen kortom het seizoen kann beginnen en ik heb er zin in!!

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 21-12-2014 | 08:41 niet ok

Ook in Gerlos zo n 10 cm erbij. Dorp ligt er nu even wit bij. De volgende dagen temp tot 18 gr C volgens Johann dus t zal enkel voor vandaag zijn

Luc Cap | 21-12-2014 | 08:54 niet ok

Ziet er nog niet hoopvol uit deze week. Hoog tijd voor een dump maar die is nog niet in het vooruitzicht.

Wim V | 21-12-2014 | 09:10 niet ok

Vanacht een laagje sneeuw in Fiss en gelukkig de temperaturen onder de nul.
Strakblauwe lucht en zon.
Vanmiddag eens op de pistes kijken.

Merije | 21-12-2014 | 09:13 niet ok

Gisteren was ik in het skigebied van SKIWELT
Maar even een video gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=8H3tgjOXV5w


Eric Kromhout | 21-12-2014 | 09:20 niet ok

Sneeuwkanonnen doen ook hun best in Gerlos

Luc Cap | 21-12-2014 | 09:21 niet ok

Poederrrrr in Mühlbach am Hochkönig. Vannacht 25cm verse sneeuw en gaat nog steeds door!!

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 21-12-2014 | 09:29 niet ok

Zo te zien geven ze voor les Deux Alpes op zaterdag 44cm!hopelijk blijft dit zo!

Sven D-man | 21-12-2014 | 09:46 niet ok

Gisteren nat, geen vlok sneeuw in het dal en nu behoorlijk harde wind. De eerste groene kerst in de afgelopen 38 jaar.
O ja, ik moet positief blijven... #BadHofgastein #Nooitmeeroostenrijkmetkerst

Raymond Jager | 21-12-2014 | 09:46 niet ok

Dat is hoopgevend nieuws! Dan heeft de sneeuwdans tot dusver geholpen! (duimen heeft de laatste weken niet geholpen) We gaan nog even door met dansen.

@johann, kan dit ook betekenen dat de winter in Nederland zijn best gaat doen of is dat weer te veel van het goede.

Pieter Nauta | 21-12-2014 | 09:52 niet ok

Net rondje webcam gedaan. Ik zit dus echt in het enige oord waar niet eens 1mm sneeuw is neergedaald tijdens het tijdelijke koufront...

Raymond Jager | 21-12-2014 | 09:54 niet ok

@Raymond -Schrale troost, je bent niet de enige. Het overgrote deel van de Alpen heeft geen vlok of spat gezien!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 10:00 niet ok

@Eric Kromhout Leuke filmpjes! Ik ga eind januari hoop dat het dan helemaal wit is. Gr Roy

Roy Kolthof | 21-12-2014 | 10:01 niet ok

Wat kan dat beetje witte goud mensen toch zo gelukkig maken. Nog 3 d een zure appel en dan eindelijk écht Winter ?!

Luc Cap | 21-12-2014 | 10:10 niet ok

We kunnen nog steeds niet skiën, maar zijn als een kind zo blij! Eindelijk goed wit, +20cm in een nacht in het dorp! Ziet er zoooo veel leuker uit allemaal! Nu hopen dat de zon/temp. de 'witte' kerst niet verpest ;-) de kerstman moet wel het dorp in kunnen komen met zijn slee en engeltjes! #Filzmoos

Sharon T. | 21-12-2014 | 10:14 niet ok

Flachau ook 20cm nieuwe sneeuw tot in het dal! Eindelijk ook iets voor de oostelijke alpen. De vraag is natuurlijk of dat de komende dagen gaat overleven, maar voor nu al heel blij. Thanks voor al de live updates! En hele fijne week, met of zonder sneeuw, in ieder geval met apres-ski :)

M S | 21-12-2014 | 11:04 niet ok

In Geros vandaag 3/4 van de liften open 37/51 en 67 kms pistes 67/139

Luc Cap | 21-12-2014 | 11:19 niet ok

We gaan Jack!!

Tom Mollema | 21-12-2014 | 11:20 niet ok

Ik denk dat dit soort positieve berichten nu toch ook extra zuur zijn voor mensen die vorige week besloten hebben om hun reis te cancelen,want toen zag het er heel wat somberder uit.

Cheese Curve | 21-12-2014 | 11:24 niet ok

Hier op Ehrwalder Alm 1 piste open. Wonderbaarlijk hoe goed deze eigenlijk is geprepareerd. Qua drukte valt het nog mee vind ik. Halve dag pas genomen eb vanmiddag kijken we weer verder.

Gerben Pels | 21-12-2014 | 11:30 niet ok

@Cheese Curve -Zo somber was het toen echter ook niet hoor. Lees maar eens goed 16-12 - http://bit.ly/13oDsOU - en dan mn dat laatste stuk. Ook in de andere weerberichten werd de optie met op termijn kouder weer en sneeuw steeds weer besproken. Tja, keuze die je maakt en gelukkig een ieder voor zichzelf!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 11:57 niet ok

Les Menuires: bovenin goede en mooie omstandigheden. Rondom en in het dorp matig. Erg druk. Maar wij zijn tevreden! Dadelijk even naar Meribel.

Joost van Rooij | 21-12-2014 | 12:11 niet ok

bad Gastein: tot middelstation te doen. Wel hard en erg weinig sneeuw. Daarna tot in dal dramatisch. Vannacht ook heel weinig tot niets bijgekomen. Bovenin veel wind!

Wytze Tesselaar | 21-12-2014 | 12:25 niet ok

Johann,
Hoe ziet het eruit voor winterberg richting nieuwjaar?

barry diepgrond | 21-12-2014 | 12:25 niet ok

@Johann kan je al iets meer zeggen voor oude jaar.

Guido Verstichel | 21-12-2014 | 12:27 niet ok

Hier in Lanersbach, Tux is het eindelijk weer wit. Oogt toch een heel stuk fijner, ook al is het maar 2 of 3 cm.

Bovenop valt er best aardig te skiën!

Martijn Prinsen | 21-12-2014 | 12:37 niet ok

Image and video hosting by TinyPic
@Pieter. Hierboven de 15 daagse verwachting voor de regio midden Nederland. Ondanks dat de atmosfeer op langere termijn iets afkoelt, is serieus winterweer helaas nog niet in aantocht. Lagedrukgebieden blijven voorlopig in de Schotland/Scandinavië regio actief, waardoor het stromingspatroon vrij westelijk is en blijft. Anti winterse luchtdrukverdeling vooralsnog tav Nederland. We houden het in de gaten:-)
Gr Michael @GrafiekWeerplaza
(bovenstaande grafiek wordt niet in de App getoond!)

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 21-12-2014 | 12:37 niet ok

Johann ik bedoelde niet dat jullie als weermannen sombere berichten hadden. Ik beleef jullie berichtgeving als zeer objectief. Maar diverse mensen lieten zich toch in somberheid meeslepen door zichmeer op de schaduwzijden van de berichten te richten dan op de lichtzijden. Inderdaad een kwestie van perspectief, die de innerlijke houding van diverse mensen spiegelt.

Cheese Curve | 21-12-2014 | 12:40 niet ok

Kappl zonnig en goede sneeuw, nu gaan we vanmiddag naar See.. dit ligt pas s middags in de zon...Morgen Ischgl... dus inderdaad niet klagen maar genieten

Serge P. | 21-12-2014 | 12:53 niet ok

Gaat het dan toch nog goedkomen voor de 2e vakantie-week :-) ?
Als het maar koud wordt en blijft, dan kunnen de kanonnen de rest doen.
Heb er al zin in, haha

Eric | 21-12-2014 | 12:59 niet ok


Hieronder een kaart met de ensembles van de GFS voor Zuid-Limburg, zie ik het goed dat zeker de dikke lijn (GFS) voor bar winterweer gaat op de langere termijn?


http://modeles.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2014122106/graphe6_1000_510_170___.gif

Stéphan Mommers | 21-12-2014 | 13:05 niet ok

Laten we hopen dat het vanaf donderdag gaat doorpakken...

Jack Engelen | 21-12-2014 | 13:31 niet ok

Update vanuit Flaine: als eerste op de piste en het was heerlijk! 5 pistes zijn open en hoog is de sneeuw kwaliteit goed. Jammer dat er deze week amper sneeuw bijkomt, maar gezien de omstandigheden kunnen we gelukkig skiën :-) voor degene die volgende week gaan; dat gaat vast goedkope met de goede berichten die ik hierboven lees. Greetz

Jeanette Spies | 21-12-2014 | 13:33 niet ok

@Stéphan. Dit komt omdat GFS na de kerst een lagedrukgebied aanzienlijk zuidelijker berekent dan de andere ensemble leden. Ziet er leuk uit op papier, maar de kans dat dit scenario uitkomt ligt rond de 10% en dus ongeloofwaardig. Her en der wordt er al weer druk geroeptoeterd over naderende sneeuwstormen enz enz. 👎 Fictieve berichtgeving, al zie ik het natuurlijk als winterliefhebber ook graag in werkelijkheid gebeuren.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 21-12-2014 | 13:50 niet ok

@ Michael, hoe staat het met de vooruitzichten voor villars sur ollon?
Mag ik de weersverwachting geloven..vanaf donderdag sneeuw?

Nienke Westerink | 21-12-2014 | 14:09 niet ok

Johan/Michael,

Ik stond net te praten met iemand van de lift in Berwang, het verbaasde mij dat de sneeuwkanonnen uitstonden ?
Vervolgens verteld hij dat het niet koud genoeg is..?
Het is het werkelijk heerlijk zonnig weer, maar wel net onder 0, ze kunnen toch makkelijk sneeuw opspuiten net boven 0??

Arjan Van K | 21-12-2014 | 14:12 niet ok

Update vanuit skiwelt zijn nu aan het skiën in kitzbuhl gewoon super tja niet alles is open maar toch kunnen we goed vooruit

Patrick Claassen | 21-12-2014 | 14:14 niet ok

@Arjan, volgens mij moet het voor goede kwaliteit minimaal-3 zijn. Ik zag dat ze bij erhwald wel spuiten bij biberwier waar ook onder o graden Is, spuiten ze ook niet

Eric | 21-12-2014 | 14:19 niet ok

Filzmoos tot begin van de middag sneeuw, nu af en toe een verdwaalde vlok en begint op te klaren. Ook hier spuiten ze niet. Moet kouder zijn en het verhaal viavia gaat dat er te weinig water is om te spuiten (geen smeltwater/opvangmeer leeg?!).
Ik vlieg zo die kant op, vanaf morgen persoonlijke live-updates :-)

Sharon T. | 21-12-2014 | 14:28 niet ok

Heerlijk om die beelden te zien dat het eindelijk wit wordt. Het lijkt dus toch goed te komen de 2e week van de kerstvakantie als ik de voorspellingen lees, over een week richting Filzmoos :)

Marein Geurds | 21-12-2014 | 14:35 niet ok

Goedemiddag,

Het valt mij op dat er veel over de sneeuwcondities in Oostenrijk wordt gesproken. Kan iemand mij vertellen hoe de verwachtingen voor Saint François Longchamp (Frankrijk) zijn?

Alvast bedankt.

Groet René.

rene p | 21-12-2014 | 14:51 niet ok

@Rene Niet goed. Heb met de mensen ginder gebeld en gaan momenteel geen pistes open.
Wij vertrekken 08/01 en hopen dat tegen dan alles ok is ;-)

Phil ip | 21-12-2014 | 15:08 niet ok

@ Arjan van K. - Hier het hele verhaal, kort door de bocht antwoord op je vraag '' hangt af van gebruikte techniek'

http://de.wikipedia.org/wiki/Schneekanone

Grüß aus Lofer

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 21-12-2014 | 15:09 niet ok

@Rene Momenteel is de voorspelling dat rond 27/01 een dump valt. Maar dat is afwachten. Het is niet de 1ste keer dat de dump veranderd in 5 cm ofzo.

Phil ip | 21-12-2014 | 15:10 niet ok

@rene wij vertrekken 26e naar SFL. Ik houd de supergoede berichtgeving hier in e gaten. Vanaf 25e meer kou, dus kannonnen aan. 27e wordt er circa 25cm verwacht, zie de app (zoals het nu lijkt). Vanmiddag is er weer beraad in SFL over wanneer men verwacht dat de liften opengaan. Zie ook de facebook van sfl en otsfl.com

Jeroen Nederhoed | 21-12-2014 | 15:22 niet ok

@Jeanette, fijn zo'n positieve update, wie weet gaan er nog wel meer pistes open deze week. Geniet ervan! :-)

Greet Pype | 21-12-2014 | 15:25 niet ok

Beste Johan (en anderen)
Ik vroeg me af iemand weet heeft over de sneeuwsituatie en verwachtingen voor superdevoluy en jou de loupe (massif devoluy) ik ga 16 januari op vakantie naar het gebied.

Warme groetjes , dank! en vrede,

Frans

Frans Bakker | 21-12-2014 | 15:26 niet ok

@Frans Bakker -Ik zou me, mede gezien de nog vrij lange tijd tot dato, geen zorgen maken. Mn de Franse Alpen gaan, zoals het er nu uitziet, het nodige aan sneeuw meepakken.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 15:35 niet ok

@Johann ook de Zuidelijke Alpen?

Guido Verstichel | 21-12-2014 | 15:44 niet ok

Vandaag in Saint Sorlin, mooi weer maar zeer weinig sneeuw, er is 1 piste open. Er worden alleen halve dagpassen uitgegeven, maximaal 1100, per halve dag. Zo kan er wel geskied worden maar verspreid over de ochtend of de middag. Kwaliteit is prima, maar helaas maar op 1 piste.

Han Goei | 21-12-2014 | 15:57 niet ok

@Guido -Ja, (Genualaag) Geldt eigenlijk voor gehele Alpengebied. Natuurlijk afhankelijk van de verdere en precieze ontwikkelingen.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 16:05 niet ok

Zo weer een heerlijk dagje See gehad. Vanmorgen al voor 09.00 uur op de piste en het was gewoon geweldig. De nieuwe afdaling is echt super. Morgen en dagje Ischgl, eens kijken hoe het er daar uitziet........ Groeten

Edwin vd linden | 21-12-2014 | 16:10 niet ok

Update la plagne: voldoende pistes open, sneeuwkwaliteit boven is erg goed, afdalingen naar het dorp la plagne (1970m) zijn goed, maar een beetje ijzig. Het weer is fantastisch! Groet Rob

Rob Van der Kamp | 21-12-2014 | 16:41 niet ok

Voor iedereen die nog een keuze qua locatie kan maken: ga niet naar Oostenrijk/Salzburgerland/Gastein. Het enige wit hier, is de schuimlaag op mijn bier.
Houd je niet van skiën, ga hier dan vooral wel heen!

Raymond Jager | 21-12-2014 | 16:51 niet ok

Zillertal 200 meter boven het dal wit. Vandaag in zell am ziller geweest. Kanonnen aan en ik denk dat de hogere gebieden die zure appel wel gaan redden.hoge temperaturen met Lage luchtvochtigheid hebben we vorig jaar met 'varnia' ook gezien. Na twee weken zure appel geweld nog steeds top omstandigheden

Robin .. | 21-12-2014 | 17:08 niet ok

Update Val Thorens.
Zeer zonnig en rond de 0°.
Prima sneeuw en praktisch alle pistes open. 's Namiddags wel druk op de pistes.

Dirk | 21-12-2014 | 17:10 niet ok

Update vanuit Zillertal. Vandaag in Konigsleiten en Gerlos geweldig kunnen skiën. De sneeuwval van vannacht heeft het gebied veel goed gedaan, met de zon erbij een topdag gehad. In de loop van de dag zijn meer pistes geopend, de aansluitingen tussen de dorpen zijn ook open. Dalafdaling naar Gerlos is nog gesloten.

Thomas Flokstra | 21-12-2014 | 17:10 niet ok

update Skiwelt: Vandaag geskied in Scheffau...vooral vanochtend echt goed..vanmiddag bulten maar geen pap want het was best fris, niet warmer geweest dan +1!

sonja van nieuwenhuize | 21-12-2014 | 17:15 niet ok

Dank Rob voor La Plagne update. Geen warme choco drinken buiten... Warmt lucht teveel extra op ;-) Ik kom zaterdag volgende week af. Zoals ik al zei op dit forum hier 10 dagen geleden (en voorspelling is on track)... Met sneeuwdump zaterdag den berg op en dan weekje vlammen in het verse witte goud.

Stefan Sauer | 21-12-2014 | 17:17 niet ok

Goed nieuws, de 20cm van afgelopen nacht is voldoende om morgen een aantal liften te openen! Voor het eerst staan de kanonnen te loeien. We zitten nu met een big smile op Schiphol! Filzmoos/Salzburgerland/Oostenrijk

Sharon T. | 21-12-2014 | 17:35 niet ok

Update vanuit Solden. Dalafdaling mogelijk over 1 kunstmatig aangelegde piste. Een zwarte, maar dan ook letterlijk. Sneeuw is aangevoerd met vrachtwagens maar is niet te doen. Pistes vanaf Giggejoch en Gaislach zijn gewoon goed. Wel hard met een poederlaag erboven op. Ik heb hier een keer het woord betonsneeuw gehoord. Is wel toepassing hier. Gletsjer was halve dag dicht vanwege de storm maar was vanmiddag open. Daar zijn de pistes gewoon supergoed. Maar met -13 en een strakke wind wel ijzig koud. Drukte valt me alles mee. Wel jammer dat je met de ligt terug moet naar het dal door het ontbreken van de dalafdaling.

Rene | 21-12-2014 | 17:38 niet ok

Ligt = lift

Rene | 21-12-2014 | 17:39 niet ok

Dank je @Rob voor je update vanuit La Plagne! Nog 26 dagen! Krijg er nu toch wel heel erg zin in! Wachten duurt lang met al die leuke verhalen en updates! ;-)

Niels van Bockel | 21-12-2014 | 17:41 niet ok

Beste weermannen op 10 jan naar sant Christina . Hoe groot is de kans dat er een genua laag daar voor wat echte sneeuw gaat zorgen? Trouwens fantastische app. Volg jullie al van vorig jaar

Peter H | 21-12-2014 | 18:05 niet ok

Hele dag geskied met t gezin..sneeuw is top, alleen ze mochten er wel meer aandacht aan geven hier . Blauwe en rode pistes werden al snel diep zwart . Grote buckels en heel veel..dat is dan welweer jammer.
Morgen dagje Lech en later Vd week ischgl.
We hebben in ieder geval wel sneeuw :)

Willie Kapp | 21-12-2014 | 18:30 niet ok

@ Rob, dank je voor de update van La Plagne. Hoe was het gesteld met de drukte? Ik twijfel nog altijd tussen annuleren of niet annuleren. Het ziet ernaar uit dat de tweede week van de vakantie kwa sneeuwval en koude wel beter zal zijn... dus ja wat moet een mens doen?
Profiteer er ondertussen maar van :)
Groetjes,

Frederic Verschaeve | 21-12-2014 | 18:31 niet ok

@Frederic, gewoon gaan! Wat wil je nog meer? Er ligt genoeg sneeuw heb ik uit betrouwbare bron vernomen! Oké als je meer pistes wil zou ik naar Val Tho gaan. Maar in la Plagne zijn pistes genoeg open en het worden er alleen maar meer (als die verwachte sneeuw komt)! Ik ga pas over 26 dagen. Maar stel dat het zo blijft, zou ik nog niet annuleren. Gewoon omdat la Plagne zo sneeuwzeker is en boven de 1900m ligt! Succes met je keuze.

Niels van Bockel | 21-12-2014 | 18:41 niet ok

Mayrhofen, Penken en Finkenberg vandaag was te doen met het laagje neuschnee van vannacht, houdt niet over qua volume en hoogte maar gezien de huidige condiies is het te doen ...dus annuleren is niet nodig!

Paul 67 | 21-12-2014 | 18:41 niet ok

Ale Frederic ? Waarom annuleren ? Vanaf maandag, dinsdag is er 50 cm bij en deze keer kan het niet meer mis gaan want de echte wintet is begonnen !

Stefan Sauer | 21-12-2014 | 18:42 niet ok

Voor degene die volgende week afreizen naar Hinterglemm Saalbach, geen zorgen super piste kwaliteiten en de hele dag de kanonnen zien werken.
Wij waren vorige week ook bezorgd, natuurlijk mag er nog een flinke drop komen, maar respect voor de werkers hier, Genieten!!!

Peeters Jef | 21-12-2014 | 18:59 niet ok

Vandaag geskied inLes Arcs, prachtig weer , pistes hard maar goed te skiën !
Gelukkig moeten we niet wandelen !

Viviane Viane | 21-12-2014 | 19:05 niet ok

@ Stefan, Niels, tnx voor de reactie, zal ons helpen ons besluit te nemen :)

Frederic Verschaeve | 21-12-2014 | 19:15 niet ok

@Frederic, aan jou/jullie de keuze natuurlijk! Lees net dat Les arcs ook super is! Dus maak je niet ongerust.. Km's zat ;)

Niels van Bockel | 21-12-2014 | 19:18 niet ok

Pas mijn eerste reactie op forum na al jaren een trouwe lezer te zijn. Als eerste dan ook de complimenten voor de weermannen! Erg leuk zijn ook de reactie ter plaatse, hier kun je echt wat mee. Over 2 weken vertrekken wij naar Les Trois Vallees en ben dan ook met name nieuwsgierig naar deze berichten. In februari naar Monte Rosa ( voor het eerst, heeft iemand hier ervaringen mee?) Voor alle mensen die nu in de lager geleden gebieden zitten hoop ik van harte op een mooie dump of dumpje ( want daar zou iedereen al bij mee zijn) Over 2 weken zal ik mijn bevindingen over les trois vallees doorgeven.

Remco B | 21-12-2014 | 19:23 niet ok

Altijd kijk ik even twee keer per dag. 1x om 10.00 en 's avonds voor de avondupdate. Wat een toewijding van die weermannen die dit dagelijks doen. Respect!

Mr Board | 21-12-2014 | 19:26 niet ok

Vraagje:
Ik ga zelf naar Biberwier (1100 meter) en daar is het nu -3.8, maar zie geen sneeuwkanonnen aanstaan, ter wel het bv. in Ehrwald 0 graden is en wel de kanonnen aanstaan, iemand enig idee waarom?
Zou het misschien te maken hebben met aankomende warme dagen?

Eric | 21-12-2014 | 19:32 niet ok

Waarom zijn er in westendorf maar enkele pistes Open en aan de kant van Brixen een heel deel meer? Weet iemand dit?

simba | 21-12-2014 | 19:34 niet ok

Raymond Jager, ik weet niet of je er helemaal bij bent, maar juist nu heeft het in Salzburgerland behoorlijk gesneeuwd als enige gebied, en de voorspellingen zijn top

Martin Geurds | 21-12-2014 | 19:43 niet ok

De sneeuwkanonnen draaien op volle toeren in Filzmoos(ski amade)! Hopelijk kunnen de mensen die er deze week zijn al skiën. Wij vertrekken vrijdagavond (26dec) en hopen dat we ook kunnen skiën!

Dieter Dupon | 21-12-2014 | 19:50 niet ok

Omdat de komende dagen de temperatuur gaat stijgen.

Mr Board | 21-12-2014 | 19:57 niet ok

@Peeters Jef bedankt voor de update. Wij vertrekken vrijdag naar Saalbach Hinterglemm. Dus als je nog een update kan doen zou fijn zijn. Alvast bedankt gr inge

inge willems | 21-12-2014 | 20:10 niet ok

Johann, nog een update vanavond????

Peter Arrebout | 21-12-2014 | 20:23 niet ok

@Raymond ohja? Vandaag Flachau geweest, 20cm neuschnee en heeerlijk skiën! Net even naar Sportgastein geweest, daar 25cm verse sneeuw en een temperatuur van MIN 11!! Lekker koud dus!

Jochem Paalman | 21-12-2014 | 20:25 niet ok

@Peter -komt zo nog een avond update(tje)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 20:29 niet ok

@martin geurds, salzburgerland als enige gebied!? Echt niet!

Pieter Nauta | 21-12-2014 | 20:34 niet ok

Afgelopen nacht is er redelijk wat sneeuw gevallen in Hoch Zillertal Kaltenbach (boven ca. 20 cm). Pistes vandaag waren eigenlijk heel goed en drukte bij de liften viel mee. Kortom een geweldige ski-dag gehad met veel zon en temperaturen onder 0 boven 1800m. Hopelijk morgen nog zo'n dag!

Sjoerd en Anne Marie | 21-12-2014 | 20:49 niet ok

@All -Update adhv de avondmodellen. GFS: in grote lijnen zien we dezeflde soort ontwikkelingen zoals vanmorgen al besproken. Dus de eerste dagen zeer zacht en zonnig in de bergen. Woensdag alwat kouder op nadering koufront vanuit het noorden. Donderdag koufront, meer bewolking en vooral langs de Alpennoordkant wat sneeuwval, vrijdag vooral kans op wat sneeuwbuitjes maar verder steeds meer zon op zwak tussenhoog. In het weekend trekt een actief laag vanaf IJsland komend de Noordzee op. Zaterdag wrs nog droog en tijdelijk in het voorveld van dit laag even iets zachter. Zondag(nacht) van noordwesten uit opkomend koufront en sneeuwval. Maandag op volgende storingen steeds weer sneeuwval of sneeuwbuien. Sneeuw tot in de dalen en laagland. Dinsdag tussenhoog en koud, woensdag volgend laag met sneeuwval, deels ook intensief en aanhoudend. Het ECMWF (hoofdrun) laat soortgelijke ontwikkelingen zien alleen blijven we vlgs dit model meer onder invloed van hogedruk invloeden. Ook de depressie activeit speelt zich noordelijker af waardoor de Alpen minder onder de storings invloed van de Noordzee depressie komen. Ook begin volgende week duidelijk minder depressie activiteit dan GFS dus ook qua sneeuw en kou minder uitgesproken (meer voorzijde van de lagedruk). De ECMWF ensembles volgen pas later, opgemerkt dient te worden dat de die van vanmorgen een duidelijk koudere trend berekenden dan de hoofdrun vanavond. Dus nog even afwachten of de hoofrun niet opnieuw een warm ensemble lid is. Samengevat: Woensdag donderdag overgang naar kouder weer, mogelijk wat sneeuw op koufront passage (zwaartepunt noordkant). Vrijdag tussenhoog. Weekend wrs sneeuw en nog iets kouder. Algemeen geldt dat de koers van het laag in het weekend belangrijk gaat worden voor de verder ontwikkelingen en details! Onderstaand nog de GFS ensembles Alpen

 photo 2112ens.jpg

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 21:00 niet ok

Hoeft helemaal geen sneeuw meer te vallen iedereen is zo positief met de sneeuw die er nu is pistes zijn goed wat ik hier lees

jet nederlof | 21-12-2014 | 21:04 niet ok

Vandaag rustig aangedaan in Bad Gastein. Piste boven is open. Hard maar oke met het beetje sneeuw dat er is. De kids (6 en9 jaar), hun eerste lessen in de echte sneeuw, moesten het op een bevroren postzegel doen in het dal. Morgen gaan ze, als het niet te hard waait, ook voor lessen naar boven. Vandaag even boven geweest met ze, en voor hen was deze witte wondere wereld voldoende indrukwekkend voor hun eerste echte wintersportdag. Ik als verwende ervaren rot weet wel beter maar geniet ook van wat ze er hier van gemaakt hebben. Alle sneeuwkanonnen blazen nu op dit moment, ook in het dal. Morgen of overmorgen ook de dalafdaling open. Zal best wat klunen worden, maar dat doen we op de elfstedentocht ook als het moet. Aan het eind van de week naar Sport Gastein. Dat schijnt er goed bij te liggen. Kom maar op met die dump, voor zaterdag aub want dan mag ik weer in de file naar huis ;-)

Wytze Tesselaar | 21-12-2014 | 21:04 niet ok

@johann, dat ziet er toch goed uit. Mooi! Maar lees ik het nu goed? Je praat toch over meer dan een week vooruit!! Is dat wel realistisch? Mede gezien de voorspellingen en de daarop volgende ontwikkelingen van de afgelopen weken?

Pieter Nauta | 21-12-2014 | 21:15 niet ok

Update uit Ellmau. Vannacht paar cm sneeuw gevallen. Vanmorgen waren de pistes welke open waren redelijk te doen. Hele dag hebben sneeuwkanonnen aangestaan. De zon was heerlijk op de berg dus dat was echt genieten. Het zicht was waanzinnig mooi over de bergen. Dus er valt genoeg te genieten! Na de middag erg ijzig.
Gr Kess

Kees Kraijenoord | 21-12-2014 | 21:17 niet ok

Thanks Johann , ziet er toch redelijk uit voor die er nu zijn,en degene die volgende week gaan.
Ik kijk weer naar morgen uit wat de mannen ons voorschotelen.

Peter Arrebout | 21-12-2014 | 21:21 niet ok

Gister Hinterglemm vandaag Leogang, boven prima omstandigheden. Alle kanonnen draaien op volle toeren nu. Ik verwacht dat er nog wel meer pistes open gaan. Vannacht verse sneeuw gevallen en vanmiddag zon, hoe mooi kan het zijn.

Marcel Teunissen | 21-12-2014 | 21:28 niet ok

Meteosuisse heeft het meestal bij het recht eind: van donderdag tot zondag kouder, met een weinig sneeuwval donderdag-vrijdag (tot in de dalen). Vanaf maandag weststroming en iets te warm voor de tijd van het jaar.

Évolution possible du lundi 29 décembre au dimanche 4 janvier

Des vents d'ouest fera affluer de l'air humide et relativement doux vers les Alpes. Le temps sera donc souvent nuageux avec de fréquentes précipitations accompagnées de vents parfois soutenus jusqu'à basse altitude. La température restera proche ou légèrement au-dessus des normes de saison.

gert merckx | 21-12-2014 | 21:35 niet ok

@Johann, Thx voor je update(je);-). Zo fanatiek als jij bent toch weer positieve berichten en kijk al uit naar de kerst of net er na wat er gaat gebeuren! De vooruitzichten zien er toch veelbelovend uit! Gr

Niels van Bockel | 21-12-2014 | 21:53 niet ok

Update La Plagne Centre: drukte valt heel erg mee, hoorde dat er veel annuleringen zijn geweest waardoor het op de piste goed te doen is. In Plagne Soleil en de andere dorpen veel drukker maar ook goed te doen! Boven op de Roche de Mio rustiger en perfecte sneeuw! Ik probeer een paar foto's te uploaden maar mijn iPhone werkt niet hier op het internet??? Allen WiFi en valt steeds weg ( toch wat te zeuren:-) )

Rob Van der Kamp | 21-12-2014 | 21:56 niet ok

@Pieter -Puur adhv hetgeen de modellen ons voorschotelen. Langere termijn prognoses blijven natuurlijk tricky Vandaar dat Michael en ik ook steeds weer die onzekerheid benadrukken. Dit geldt helemaal voor de neerslagprognoses. Toch ben ik de mening dat je ook deze langere termijn (5-10 dagen) prognoses en zeker ook trends mag en moet meepakken, wetende dat je daarmee ook je hoofd boven het spreekwoordelijk maaiveld uitsteekt.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 22:03 niet ok

@johann.
Duidelijke redenering johann! Dank je.
Ik kijk al weer uit naar morgen. Succes!

Pieter Nauta | 21-12-2014 | 22:11 niet ok

@Rob, tnx voor je update! Ik zie je foto's graag tegemoet! Hopelijk doet de wifi het daar snel tussen de bergen! ;-)

Niels van Bockel | 21-12-2014 | 22:26 niet ok

Johann en Michael, bedankt voor de topsite die jullie aanbieden. Hier een berichtje vanuit Wallis. Vandaag met ons gezin heerlijk geskied in Grimentz-Zinal. Boven 2100-2200 is het skiën gewoon heel goed, daaronder ijzig. Hoewel skigebied niet volledig open is, vermaken wij ons opperbest zeker ook omdat het heerlijk zonnig weer is. Morgen weer zo*n dag graag.

dennis wessing | 21-12-2014 | 22:40 niet ok

Ik heb een beetje het gevoel dat het toch weer niks word. Gewoon een gevoel meer niet! Heb het gevoel dat we alweer over een week verder aan de klets zijn en inderdaad zo'n beetje alle weerstations in Oostenrijk zeggen dat het even koud wordt zonder veel nertslag en daarna weer warmer. Dus ik hou mijn hart vast! Hoop natuurlijk op sneeuw maar ja afwachten maar!

Luca Tonie | 21-12-2014 | 22:41 niet ok

@Martin Ik zit nu IN het fantastische Salzburgerland... Je hebt gelijk: het is hier fantastisch, tiefschnee skiën en nog betere vooruitzichten! Wat ben ik blij dat ik hier zit. Skivakantie van mijn leven. Oostenrijk rules!

Raymond Jager | 21-12-2014 | 23:26 niet ok

@Dennis -Veel plezier morgen, wordt wel "wat" zachter, dinsdag maar liefst een graadje of 12 ivg met vandaag! Op 1500 meter dan extr. zacht met maar liefst +12 graden!!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 23:28 niet ok

@Luca Je hebt wat mijn huidige omgeving betreft gelijk. Het is niets en het wordt -aldus de locals- de komende week ook vrijwel niets. Komende dagen dik boven nul en zonnig. Op zich perfect als er overal al een meter ligt.

Raymond Jager | 21-12-2014 | 23:29 niet ok

@Lucca -Wordt niet door de ensembles ondersteund, vanaf donderdag Temperatursturz en graadje of 18 kouder. Vanaf 27-12 wel weer wat zachter (minder koud) maar gewoon winters. met temp op 1500 niet boven de 0 graden meer.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 23:32 niet ok

@Raymond -die locals toch, hier lopen er ook een paar honderd rond die het allemaal heel goed weten. ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 23:34 niet ok

Snowworld gaat goede zaken doen denk ik. Veel mensen op deze site zijn opeens zo positief over een paar opgespoten stukjes ku(ns)tsneeuw...
Je zou thuis toch moeten toegeven dat het qua skiën een aanfluiting was. Neen, dat kan natuurlijk niet. #hetishierfantastisch

Raymond Jager | 21-12-2014 | 23:37 niet ok

@ Rob tnx voor de update

Frederic Verschaeve | 21-12-2014 | 23:40 niet ok

Nederland heeft toch ook 16 miljoen bonds coaches? ;-)

Niels van Bockel | 22-12-2014 | 00:00 niet ok

Volgens mij is er alleen geen sneeuw gevallen in Salzburgerland waar Raymond precies is...

Sharon T. | 22-12-2014 | 00:05 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo


Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten