Eerst nog zacht en zonnig

zondag 21 december 2014 - 08:00

» naar de reacties

Gisteren hadden we met typisch zogenaamd "Rückseitenwetter" te maken, anders gezegd we zaten achter een koufront in de wat drogere polaire lucht. Neerslag viel er niet tot nauwelijks en meest opvallende was misschien wel die vervelende harde noordwesten wind. De zuidkant maar ook de inner-alpine gebieden profiteerden van de noordelijke stroming en scheen de zon. In de middag en avond nam van het noorden uit de bewolking weer toe en in de avond ging het langs de noordelijke Alpenhoofdkam weer sneeuwen. Ter visualisatie een paar ingezonden plaatjes van gisteren overdag:


Champoussin,  Portes du Soleil, 4 liften zijn open bij Pre la Joux  (Chatel)
zo meldt Andrea via de Mail


Sankt Anton, ingezonden door L van Veghel


Zermatt,  perfecte dag met zeer goede piste condities meldde
Patrick Meulenbelt

Na een koude start met op veel plaatsen lichte tot matige vorst klaart het vandaag overal verder op en uiteindelijk wordt het zonnig. De oostelijke Alpennoordkam heeft nog het langst met bewolking te maken en hier en daar kan nog een vlok sneeuw uit de wolken vallen. Ook de sneeuwval aan de oostelijke Alpenhoofdkam zal geleidelijk uitdoven. De wind staat nog sterk door en maakt het er voor het gevoel niet lekkerder op. Dit geldt ook voor de Alpenzuidkant waar een krachtige Nordföhn het weerbeeld met droog en zonnig weer zal bepalen. In de loop van de dag stroomt geleidelijk weer zachtere lucht vanuit het westen binnen. De temperaturen gaan vanuit het westen dus weer in een stijgende lijn met een nulgraden niveau dat  in de westelijke Alpen naar 2600 tot 2900 klimt en in de oostelijke Alpen van 1000 naar 1500 a 1700 meter.


Actuele radar met nog nog sneeuw aan centrale Oostenrijkse hoofdkam

De oplopende temperaturen hebben te maken met het feit dat het Azoren hoog langzaam in oostelijke richting aan de wandel gaat en tegelijkertijd nogmaals een lading hele zachte lucht vanuit de subtropen met zich mee voert. Dit scenario wordt eigenlijk al een aantal dagen door de weermodellen zo berekend. De onzekerheid zit -en zat- hem met name erin wat er daarna, en dan spreken we vanaf circa de tweede helft van de week gaat gebeuren. Inmiddels lijken de modellen de rode draad gevonden te hebben waarbij de onderlingen afhandeling nog wel verschilt. Zo meteen meer daarover.


Op veel plaatsen in Oostenrijk vanmorgen een koude start. zoals ook hier in
Warth, Bregenzerwald (1675m)


Een ook een mooi fris laagje Neuschnee op de Gerlosplatte (1589m)

Twee dagen zeer zacht
De komende drie dagen krijgen we dus eerst nog even een veeg zeer zachte maat ook droge lucht om de oren. Het wordt zonnig en voor deze tijd van het jaar tijdelijk zeer zacht. Zo zullen de maxima temperaturen in de dalen gaan oplopen naar 12 tot 15 graden en lokaal is gewoon 16 tot 18 graden haalbaar. Het nulgradenniveau klimt naar  2800 tot 3000 meter en op 2000 meter gaat het dan richting de 4 a 6 graden. Gewoon voorjaarsachtig dus. Omdat de drukverschillen tussen de lagedruk in het noorden en de hogedruk in het zuiden behoorlijk toenemen wordt dit alles ook nog eens begeleid door een stevige tot harde en mogelijk in de bergen stormachtige wind.

Winterse setting
Opvallend overigens dat deze thermische opleving juist een winterse setting in de steigers gaat helpen. Met het wegtrekken van het Azorenhoog kan de atmosfeer eindelijk eens uit een ander vaatje gaan tappen en vanaf woensdag -donderdag gaat het roer dan om. De ontwikkelingen naar een koudere stroming (noordhoek) wordt nu door alle weermodellen meer of minder ondersteund en vanaf donderdag krijgen we te maken met veel kouder weer. Daarnaast nemen ook de sneeuwkansen gaandeweg steeds meer toe. Woensdag -donderdag wanneer het koufront met met meer bewolking de Alpen binnentrekt zou er weer wat sneeuw kunnen vallen. Meer neerslag (sneeuw) staat echter voor het weekend gepland wanneer veel actievere storingen vanuit het noordwesten de Alpen opzoeken.


Donderdag koufront passage met wat sneeuw (noordkant)

Doordat de veel koudere polaire lucht tot over de Middellandse Zee gaat uitstromen staat ook de Genuacyclogenese (depressie) weer netjes op de kaarten. De sneeuwvalgrens daalt vanaf donderdag geleidelijk tot in de dalen. Tijdelijk zou het op nadering en in het voorveld van de opkomende storingen even wat zachter kunnen worden maar waarshijnlijk mag dit geen naam hebben. Het is nu nog slecht in te schatten hoeveel sneeuw er waar precies zal gaan vallen maar zoals gezegd nemen de sneeuwkansen in het gehele Alpengebied significant toe en ook grotere hoeveelheden zijn zeer goed mogelijke en zelfs waarschijnlijk. Veel gaat daarbij afhangen welke koers de sneeuwstoringen precies zullen gaan nemen.

ECMWF nu ook met de koude noordelijk stroming op vrijdag
 


Droomkaarten ook voor het weekende bij het GFS, welke koers gaan de laagjes
met sneeuw precies volgen!?

Al met al heel spannende ontwikkelingen vooral wat betreft de sneeuwopties. Dat het vanaf woensdag kouder gaat worden dat lijk nu toch wel vrij zeker. Kijken we nog even naar de langere termijn (oa ook de GFS ensembles) dan ziet het er naar uit dat ook die de winterse trend zal vast houden. Nu nog even wachten op "der grosser Schnee". Fijne zondag en tot morgen maar weer.


GFS ensembles prikpunt oost Zwitserland

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

In Mayrhofen wit tot net boven het dorp.

Mark & Monique | 21-12-2014 | 08:03 niet ok

Eerste ochtend Gerlos. In het dal 5-10 cm neuschnee :-D . Zometeen kijken hoe dat boven heeft uitgepakt.. Volgens de leute hier overigens zeer broodnodig. Hopelijk houdt het enigszins stand komende dagen. Keep you posted

Sylvester S. | 21-12-2014 | 08:05 niet ok

See is helemaal wit!!!

Edwin vd linden | 21-12-2014 | 08:07 niet ok

Hele nacht sneeuw in Filzmoos in het dorp (1057m), nu nog steeds en gaat flink door. Van 0 en helemaal groen naar zeker 20cm. Laat maar even doorgaan!!

Sharon T. | 21-12-2014 | 08:07 niet ok

Mühlbach am Hochkönig... Heerlijk wakker worden met vers sneeuwdek van zo'n 25 cm!!! En het sneeuwt nog aardig door.

Britt De Groot | 21-12-2014 | 08:08 niet ok

het heeft gesneeuwt in Lermoos ong 2 cm ,in Ehrwald is het bijna niet te doen om te skieen ,het bovenste deel van Lermoos kan je ook skieen maar het is ook niet om naar huis te schrijven ,ik denk dat ik een grote wandeling ga maken vandaagdit was een klein update vanuit Lermoos grtsMartin

martin libbrecht | 21-12-2014 | 08:08 niet ok

Wij hopen woensdag naar villars sur ollon te gaan, hoe staat het er daar voor? De verwachtingen? Vorig jaar dezelfde plek/tijd..en toen kwamen we ook aan met alles nog groen, volgende ochtend 1e kerstdag sneeuw! Zelfde scenario dit jaar?

Nienke Westerink | 21-12-2014 | 08:09 niet ok

Špindlerův Mlýn 22 cm sneeuw! En het gaat nog steeds door

Jm Van Den Oever | 21-12-2014 | 08:15 niet ok

Kun je skieen in leogang of moet je uitwijken naar kaprun? Sta je dan niet mega in de file om naar boven te komen?

Vanessa Muns | 21-12-2014 | 08:20 niet ok

Redelijke pistes in val gardena, de helft is helaas gesloten, wel vollop zon!

Jesse Huijers | 21-12-2014 | 08:20 niet ok

@ Venessa - Leogang is momenteel goed te doen zeker bovenin. Gisteren heb ik er nog gasten van ons heengestuurd (die ook naar Kaprun wilde) en die zijn tevreden teruggekomen ;)

plezier daar, Grüß aus Lofer

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 21-12-2014 | 08:27 niet ok

Fieberbrunn is nog steeds fiebergroen op de daken en auto na!

Luca Tonie | 21-12-2014 | 08:28 niet ok

Zo de reis afronden naar fügen. 233km to go!

Marijn Kramer | 21-12-2014 | 08:39 niet ok

Kaprunn in het dal gewoon groen. Klein toefje sneeuw paar honderd meter hoger. Zo maar eens op de gletsjer gaan kijken maar met deze enorme wind zal het daar wel spoken. Vraag me zelfs af of alle liften open gaan...

Rob Malschaert | 21-12-2014 | 08:40 niet ok

Zo gisteren aangekomen in westendorf met lente temperaturen de madeliefjes staan hier in het gras maar ook goed nieuws de kids gaan gewoon op skiles moeten ze wel naar boven brengen terwijl we eigenlijk met ons pension op de oefenwei zitten maar die zijn iig onder de pannen wij zelf rijden vandaag naar naar kitzbuhle en gaan daar skiën pakken grote pas en rijden gewoon elke dag ergens anders heen tis wat behelpen maar we kunnen iig skiën veel sneeuw komt er deze week niet meer zeggen ze hier dus we moeten het doen met wat we hebben en ach après ski is toch ook leuk!!!!!!!

Patrick Claassen | 21-12-2014 | 08:40 niet ok

update Lofer - helaas is de sneeuwval niet zo intensief geweest, in het skigebied heeft het gesneeuwd, ik denk zo kijkend op de Webcams een centimer of 10 (max.) onder in het dal regen met een sneeuwgrens rond de 900 meter. Belangrijk is in iedergeval dat er geskied kann worden, de pistes die open zijn zijn van goede kwaliteit, de skischolen zijn er weer klaar voor en hebben de laatste dagen hard gewerkt om de oefenweides op orde te brengen kortom het seizoen kann beginnen en ik heb er zin in!!

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 21-12-2014 | 08:41 niet ok

Ook in Gerlos zo n 10 cm erbij. Dorp ligt er nu even wit bij. De volgende dagen temp tot 18 gr C volgens Johann dus t zal enkel voor vandaag zijn

Luc Cap | 21-12-2014 | 08:54 niet ok

Ziet er nog niet hoopvol uit deze week. Hoog tijd voor een dump maar die is nog niet in het vooruitzicht.

Wim V | 21-12-2014 | 09:10 niet ok

Vanacht een laagje sneeuw in Fiss en gelukkig de temperaturen onder de nul.
Strakblauwe lucht en zon.
Vanmiddag eens op de pistes kijken.

Merije | 21-12-2014 | 09:13 niet ok

Gisteren was ik in het skigebied van SKIWELT
Maar even een video gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=8H3tgjOXV5w


Eric Kromhout | 21-12-2014 | 09:20 niet ok

Sneeuwkanonnen doen ook hun best in Gerlos

Luc Cap | 21-12-2014 | 09:21 niet ok

Poederrrrr in Mühlbach am Hochkönig. Vannacht 25cm verse sneeuw en gaat nog steeds door!!

MandlWand Lodge Mühlbach am Hochkönig | 21-12-2014 | 09:29 niet ok

Zo te zien geven ze voor les Deux Alpes op zaterdag 44cm!hopelijk blijft dit zo!

Sven D-man | 21-12-2014 | 09:46 niet ok

Gisteren nat, geen vlok sneeuw in het dal en nu behoorlijk harde wind. De eerste groene kerst in de afgelopen 38 jaar.
O ja, ik moet positief blijven... #BadHofgastein #Nooitmeeroostenrijkmetkerst

Raymond Jager | 21-12-2014 | 09:46 niet ok

Dat is hoopgevend nieuws! Dan heeft de sneeuwdans tot dusver geholpen! (duimen heeft de laatste weken niet geholpen) We gaan nog even door met dansen.

@johann, kan dit ook betekenen dat de winter in Nederland zijn best gaat doen of is dat weer te veel van het goede.

Pieter Nauta | 21-12-2014 | 09:52 niet ok

Net rondje webcam gedaan. Ik zit dus echt in het enige oord waar niet eens 1mm sneeuw is neergedaald tijdens het tijdelijke koufront...

Raymond Jager | 21-12-2014 | 09:54 niet ok

@Raymond -Schrale troost, je bent niet de enige. Het overgrote deel van de Alpen heeft geen vlok of spat gezien!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 10:00 niet ok

@Eric Kromhout Leuke filmpjes! Ik ga eind januari hoop dat het dan helemaal wit is. Gr Roy

Roy Kolthof | 21-12-2014 | 10:01 niet ok

Wat kan dat beetje witte goud mensen toch zo gelukkig maken. Nog 3 d een zure appel en dan eindelijk écht Winter ?!

Luc Cap | 21-12-2014 | 10:10 niet ok

We kunnen nog steeds niet skiën, maar zijn als een kind zo blij! Eindelijk goed wit, +20cm in een nacht in het dorp! Ziet er zoooo veel leuker uit allemaal! Nu hopen dat de zon/temp. de 'witte' kerst niet verpest ;-) de kerstman moet wel het dorp in kunnen komen met zijn slee en engeltjes! #Filzmoos

Sharon T. | 21-12-2014 | 10:14 niet ok

Flachau ook 20cm nieuwe sneeuw tot in het dal! Eindelijk ook iets voor de oostelijke alpen. De vraag is natuurlijk of dat de komende dagen gaat overleven, maar voor nu al heel blij. Thanks voor al de live updates! En hele fijne week, met of zonder sneeuw, in ieder geval met apres-ski :)

M S | 21-12-2014 | 11:04 niet ok

In Geros vandaag 3/4 van de liften open 37/51 en 67 kms pistes 67/139

Luc Cap | 21-12-2014 | 11:19 niet ok

We gaan Jack!!

Tom Mollema | 21-12-2014 | 11:20 niet ok

Ik denk dat dit soort positieve berichten nu toch ook extra zuur zijn voor mensen die vorige week besloten hebben om hun reis te cancelen,want toen zag het er heel wat somberder uit.

Cheese Curve | 21-12-2014 | 11:24 niet ok

Hier op Ehrwalder Alm 1 piste open. Wonderbaarlijk hoe goed deze eigenlijk is geprepareerd. Qua drukte valt het nog mee vind ik. Halve dag pas genomen eb vanmiddag kijken we weer verder.

Gerben Pels | 21-12-2014 | 11:30 niet ok

@Cheese Curve -Zo somber was het toen echter ook niet hoor. Lees maar eens goed 16-12 - http://bit.ly/13oDsOU - en dan mn dat laatste stuk. Ook in de andere weerberichten werd de optie met op termijn kouder weer en sneeuw steeds weer besproken. Tja, keuze die je maakt en gelukkig een ieder voor zichzelf!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 21-12-2014 | 11:57 niet ok

Les Menuires: bovenin goede en mooie omstandigheden. Rondom en in het dorp matig. Erg druk. Maar wij zijn tevreden! Dadelijk even naar Meribel.

Joost van Rooij | 21-12-2014 | 12:11 niet ok

bad Gastein: tot middelstation te doen. Wel hard en erg weinig sneeuw. Daarna tot in dal dramatisch. Vannacht ook heel weinig tot niets bijgekomen. Bovenin veel wind!

Wytze Tesselaar | 21-12-2014 | 12:25 niet ok

Johann,
Hoe ziet het eruit voor winterberg richting nieuwjaar?

barry diepgrond | 21-12-2014 | 12:25 niet ok

@Johann kan je al iets meer zeggen voor oude jaar.

Guido Verstichel | 21-12-2014 | 12:27 niet ok

Hier in Lanersbach, Tux is het eindelijk weer wit. Oogt toch een heel stuk fijner, ook al is het maar 2 of 3 cm.

Bovenop valt er best aardig te skiën!

Martijn Prinsen | 21-12-2014 | 12:37 niet ok

Image and video hosting by TinyPic
@Pieter. Hierboven de 15 daagse verwachting voor de regio midden Nederland. Ondanks dat de atmosfeer op langere termijn iets afkoelt, is serieus winterweer helaas nog niet in aantocht. Lagedrukgebieden blijven voorlopig in de Schotland/Scandinavië regio actief, waardoor het stromingspatroon vrij westelijk is en blijft. Anti winterse luchtdrukverdeling vooralsnog tav Nederland. We houden het in de gaten:-)
Gr Michael @GrafiekWeerplaza
(bovenstaande grafiek wordt niet in de App getoond!)

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 21-12-2014 | 12:37 niet ok

Johann ik bedoelde niet dat jullie als weermannen sombere berichten hadden. Ik beleef jullie berichtgeving als zeer objectief. Maar diverse mensen lieten zich toch in somberheid meeslepen door zichmeer op de schaduwzijden van de berichten te richten dan op de lichtzijden. Inderdaad een kwestie van perspectief, die de innerlijke houding van diverse mensen spiegelt.

Cheese Curve | 21-12-2014 | 12:40 niet ok

Kappl zonnig en goede sneeuw, nu gaan we vanmiddag naar See.. dit ligt pas s middags in de zon...Morgen Ischgl... dus inderdaad niet klagen maar genieten

Serge P. | 21-12-2014 | 12:53 niet ok

Gaat het dan toch nog goedkomen voor de 2e vakantie-week :-) ?
Als het maar koud wordt en blijft, dan kunnen de kanonnen de rest doen.
Heb er al zin in, haha

Eric | 21-12-2014 | 12:59 niet ok


Hieronder een kaart met de ensembles van de GFS voor Zuid-Limburg, zie ik het goed dat zeker de dikke lijn (GFS) voor bar winterweer gaat op de langere termijn?


http://modeles.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2014122106/graphe6_1000_510_170___.gif

Stéphan Mommers | 21-12-2014 | 13:05 niet ok

Laten we hopen dat het vanaf donderdag gaat doorpakken...

Jack Engelen | 21-12-2014 | 13:31 niet ok

Update vanuit Flaine: als eerste op de piste en het was heerlijk! 5 pistes zijn open en hoog is de sneeuw kwaliteit goed. Jammer dat er deze week amper sneeuw bijkomt, maar gezien de omstandigheden kunnen we gelukkig skiën :-) voor degene die volgende week gaan; dat gaat vast goedkope met de goede berichten die ik hierboven lees. Greetz

Jeanette Spies | 21-12-2014 | 13:33 niet ok

@Stéphan. Dit komt omdat GFS na de kerst een lagedrukgebied aanzienlijk zuidelijker berekent dan de andere ensemble leden. Ziet er leuk uit op papier, maar de kans dat dit scenario uitkomt ligt rond de 10% en dus ongeloofwaardig. Her en der wordt er al weer druk geroeptoeterd over naderende sneeuwstormen enz enz. 👎 Fictieve berichtgeving, al zie ik het natuurlijk als winterliefhebber ook graag in werkelijkheid gebeuren.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 21-12-2014 | 13:50 niet ok

@ Michael, hoe staat het met de vooruitzichten voor villars sur ollon?
Mag ik de weersverwachting geloven..vanaf donderdag sneeuw?

Nienke Westerink | 21-12-2014 | 14:09 niet ok

Johan/Michael,

Ik stond net te praten met iemand van de lift in Berwang, het verbaasde mij dat de sneeuwkanonnen uitstonden ?
Vervolgens verteld hij dat het niet koud genoeg is..?
Het is het werkelijk heerlijk zonnig weer, maar wel net onder 0, ze kunnen toch makkelijk sneeuw opspuiten net boven 0??

Arjan Van K | 21-12-2014 | 14:12 niet ok

Update vanuit skiwelt zijn nu aan het skiën in kitzbuhl gewoon super tja niet alles is open maar toch kunnen we goed vooruit

Patrick Claassen | 21-12-2014 | 14:14 niet ok

@Arjan, volgens mij moet het voor goede kwaliteit minimaal-3 zijn. Ik zag dat ze bij erhwald wel spuiten bij biberwier waar ook onder o graden Is, spuiten ze ook niet

Eric | 21-12-2014 | 14:19 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo


Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten