Opnieuw sneeuw noordzijde

maandag 26 januari 2015 - 08:30

» naar de reacties

Het heeft gisteren volgens verwachting op veel plaatsen aan de noordzijde van tijd tot tijd weer even lekker door gesneeuwd, waarbij gemiddeld tussen de 15 en 30cm neuschnee is opgemeten. Hierdoor af en toe de bijbehorende slechte zichtwaardes, maar die moeten we dan maar even op de koop toenemen toch? Ook vandaag trekt in de loop van de ochtend een nieuwe storing het westelijke Alpenruim binnen, die in de avond ook de oostelijke Alpen opnieuw gaat verblijden met wat sneeuw. Dinsdag aanvankelijk dan aan de Oostenrijkse noordzijde nog wat sneeuwbuien terwijl het in de westelijke Alpen al grotendeels droog zal zijn op de nadering van een mobiele rug van hoge luchtdruk. Woensdag lijkt dan weer wat droger te gaan verlopen, maar in de avond gaat de bewolking vanuit het westen alweer snel verder toenemen en krijgen deze keer de Franse Alpen met zware sneeuwval te maken.  Dat ziet er allemaal goed uit dus deze week, met later eindelijk ook sneeuw van betekenis voor de zuidoostelijke Alpen!


Lekker knallen op de zonnige pistes van het Italiaanse
Madonna di Campiglio :-) via @App


Meldt een van onze lezers in Flachau "wonderschoon, maar weinig zicht

Opnieuw sneeuw voor de noordzijde
Er staat ons een leuk weekje te wachten! Saai is het allerminst, want het ene front heeft de oostzijde nog niet verlaten en het volgende staat aan de westkant alweer te trappelen om opnieuw de Alpen te gaan binnenvallen. Een echt serieuze sneeuwdump is tot nu toe nog steeds uitgebleven, maar de huidige situatie met steeds 15 tot 35cm tijdens elke frontpassage tikt ook lekker aan. En je kunt op de latten en board blijven staan, want de eerste dag na een sneeuwklapper is het vaak alarmfase 1 en sneeuwchaos waardoor je de piste vaak niet eens op kunt. Ook vandaag dus weer sneeuw voor de noordzijde, en zien we de eerste sneeuwecho's op de radar alweer tegen het noordwestelijke Alpengebied aan liggen. Hierdoor in de loop van de ochtend vanuit het noordwesten opkomende sneeuwval, welke zich dan langzaam verder richting de oostelijke Alpen zal gaan verplaatsen. De meeste zon vinden we vandaag terug in les Alpes Maritimes, noorden van Lombardije, Dolomieten en Venezianer Alpen.


Nieuwe storing ligt klaar om de noordelijke Alpen te gaan binnentrekken

De radar loopt vanuit het noordwesten vol met sneeuwecho's!

Veel sneeuw voor de Franse Alpen
Als je dan toch een dag zou moeten kiezen voor een wat uitgebreidere skitocht zou ik de woensdag nemen. Een mobiele rug van hoge luchtdruk stabiliseert dan tijdelijk de atmosfeer in de Alpenregio, waardoor het zicht goed is en de zon van tijd tot volop te zien is. In de loop van de middag gaat dan de hogere en middelbare bewolking vanuit het westen snel verder toenemen en liggen vooral de Franse Alpen op sneeuwramkoers! Aandachtspunt is de sneeuwvalgrens, die op donderdagochtend in een vrij smalle warme sector ook tijdelijk voor wat regen in de laagste gebieden kan gaan zorgen, maar het wordt in algemene zin toch vooral een lekker sneeuwklappertje voor de Franse Alpen! Oorzaak van deze minidump is de straalstroom die frontaal op de Franse Alpen gaat knallen en door dynamische forcering en stuwingsverschijnselen al zijn vocht=sneeuw tegen de westelijke stauhellingen loslaat. Wij verwachten in deze omgeving gemiddeld tussen de 35 en 80cm neige en op gunstig gelegen stauhellingen wellicht nog wat meer. Her zwaartepunt van de sneeuwval lijkt zich vooral op de Hautes Savoie te gaan richten.
Ook sneeuw voor de zuidoostelijke Alpen
Op de weerkaarten zien we al dagen dat zich rond vrijdag een klein lagedrukgebiedje gaat afsplitsen net ten zuiden van Karinthië. Dit zien we dan ook in de neerslagclusters terug, want in de Venezianer Alpen, zuiden van Karinthië en de Steiermark kan toch ook gemiddeld tussen de 20 en 45 cm sneeuw naar beneden gaan dwarrelen.  En dat is goed nieuws voor deze omgeving, want de laatste weken was het toch vooral aan de andere kant van de Alpenhoofdkam regelmatig sneeuwbingo!


Verwacht 3 uurs gemiddelde aan sneeuw rond vrijdagmiddag. Eindelijk
ook weer eens een opfrisser voor de zuidoostelijke Alpen

Te verwachte radar / sneeuwecho's rond vrijdagmiddag.

Winterweer Nederland
Ook in ons eigen land gaat de winter nog een gevoelige tik afgeven. Vanaf donderdag gaat de atmosfeer op hoogte vanuit het noorden enorm afkoelen, waarbij de sneeuwkans vooral landinwaarts toeneemt. Vanwege de noordelijke tot noordwestelijke aanvoerrichting zal de neerslag in de kustprovincies vooral ook als hagel en natte sneeuw gaan vallen, maar zijn er in de loop van de week in het binnenland wellicht toch enige sneeuw accumulaties mogelijk. Vuil winterweer dus, waarbij een schaatswinter voorlopig volledig buitenspel blijft staan. Hiervoor is de luchtdrukverdeling onverminderd ongunstig en lijkt het Azorenhoog de grote spelbreker te zijn en te blijven!

Een heel  fijne dag nog.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Goedemorgen! Bedankt weer voor het weerbericht, super leuk om het zo steeds te kunnen volgen! En sneeuw voor de zuid oostelijke alpen, gaan de Dolomieten hier ook van profiteren? Ben erg benieuwd!!

Marianne H | 26-01-2015 | 08:41 niet ok

Toch mooi die nieuwe sneeuwvrwachting

Luc Cap | 26-01-2015 | 08:49 niet ok

Bijgaand nog een verslagje van gistere.

https://m.youtube.com/watch?v=eCNO8DbdJ7s

Eric Kromhout | 26-01-2015 | 09:25 niet ok

@michael

Kun je nog iets vertellen over het weer woensdag in winterberg

Wordt het droog en zonnig

Of moeten we rekening houden met mist en sneeuw?

Groet marco

Marco | 26-01-2015 | 09:44 niet ok

Helaas mijn wintersport moeten annuleren. dit jaar geen oostenrijk dus voor ons. Blijft er alleen nog een korte ski vakantie in winterberg over maar zelfs daar zijn de omstandigheden prima. Ik blijf de berichten volgen want zelfs dat is voor mij al wintersport. ik wens een ieder de komende weken een fijne vakantie en wil graag het hele sneeuwhoogte team bedanken voor alle input deze winter.

gr John

john Meijer | 26-01-2015 | 09:53 niet ok

Mogguh Michael ik had begrepen dat je uitgebreid op het nederlandse weer zou ingaan komt dit nog?

citaat gisteren: @Tobias/All Tav naderend Nederlands winterweer: ik kom daar morgen in een special in het Alpenweerbericht uitgebreid op terug!
Gr Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael .

Martin Bakker | 26-01-2015 | 10:11 niet ok

@Martin. Geduld is een schone zaak ;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 26-01-2015 | 10:19 niet ok

Het ziet er allemaal weer veelbelovend uit. Jammer dat ik hetbkoude natte NL zit. @Erik ben jalours op je waren weer mooie beelden. Vraagje hoelang zit je daar eigenlijk op camping? Is dat een beetje uit te houden en warm te krijgen in dat huis opmwielen?
Geniet er in ieder geal van, maar dar is eenunderstatement gezien de fraaie filmpjes van de afgelopen tijd.
Groet.

The snowman | 26-01-2015 | 10:51 niet ok

Is de sneeuw verwachting voor berneroberland de komende week gehalveerd? Opeens zie ik
Zuidoost Alpen in de paarse kleur terwijl dit gister nog over berneroberland hing

Jeffrey Laan | 26-01-2015 | 10:54 niet ok

Oioi. Regio Reutte valt ook tegen nu. Halg metertje nog wel haalbaar als ik het zo lees.

Arjan Drost | 26-01-2015 | 10:59 niet ok

Lijkt erop dat het toch eerder Zwitserland is die het zwaarst getroffen gaat worden ipv de Franse alpen?

Green Bean | 26-01-2015 | 11:05 niet ok

Goedemorgen Michael weer een fantastisch weerbericht voor de Alpen maar weet jij of de dollemieten ook nog een graantje mee gaat pakken of zit dat er nog niet in ? Gaan over 6 weken naar campitello . Gr Peter .

Peter Naber | 26-01-2015 | 11:16 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten