Winter vast in het zadel

zaterdag 31 januari 2015 - 08:30

» naar de reacties

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Wat wil een wintersporter nog meer vraag je je af? Zon hoor ik jullie hardop denken, en deze is vandaag vooral in grote delen van Oostenrijk te bewonderen. Na het oplossen van wat restbewolking moet dat in de middag aardig gaan lukken. Ook in de zuidelijke Franse Alpen richting Valle D'Aoste en de Piëmonte komt de Alpenzon er vandaag goed bij, maar gaat de bewolking later in de noordwestelijke Alpen op de nadering van een nieuwe storing alweer snel verder toenemen gevolgd door.....jawel SNEEUW!


Waar stond de auto ook alweer? Vanuit La Plagne via @App

Dit is hem geloof ik ;-) La Plagne @App


In Les deux Alpes wat het ook "raad waar die staat" ;-) via @App

Alpen lokaal volledig ingesneeuwd
De bovenstaande ingezonden foto's spreken voor zich. Het was voor velen een hele klus om de auto sneeuwvrij te maken vandaag. De noordweststau heeft flink huisgehouden in de Alpen, waarbij eigenlijk overal wel sneeuw gevallen is. Zelfs de Italiaanse zuidzijde heeft lokaal sneeuwbuien te verwerken gehad en dat is toch maar mooi meegenomen. De echte sneeuwklappers waren voor de eerder aangekondigde Franse Alpen weggelegd, waarbij lokaal tot over een meter naar beneden is gestort. Ook Zwitserland en Oostenrijk hebben lekker meegeprofiteerd, waarbij vooral ook de sneeuwval in Karinthië en de Steiermark meer dan welkom was. De oorzaak van dit ideale winterse plaatje is het complex lagedrukgebied dat op dit moment van het Noordzeegebied richting het noorden van Polen is gesitueerd. Hieromheen circuleert vanuit het hoge noorden afkomstige koude en vochtige lucht die tot diep in Europa is doorgedrongen. De straalstroom loopt dan ook heerlijk zuidelijk onder de Alpen door, waardoor de winter heer en meester is in de Alpenlanden.


De polaire jetstream loopt ruim zuidelijk onder de Alpen langs. @EuMetSat

Nieuwe sneeuwbuien naderen westelijke Alpen. De blauwe pijlen verraden
de positie van de straalstroom. Veel regen op de Middellandse Zee

 

Toenemend lawinegevaar
Vanwege de sneeuwval van de laatste dagen neemt ook het lawinegevaar in de Alpen zienderogen toe. Op veel plaatsen is de sneeuwdeksituatie vrij onstabiel. Wij hebben alweer de nodige meldingen binnen gekregen, en adviseren vooral de lokale berichtgeving goed in de gaten te gaan houden. Vooral in de Savoie, Hautes Savoie en delen van het Zwitserse Wallis wordt off piste skiën ten stelligste afgeraden. Niet gek natuurlijk, want in deze hoek is de laatste tijd de meeste sneeuw gevallen op een vaak ijzige onderlaag. Bij het minste of geringste kan het sneeuwdek in beweging gaan komen en in dat "horror scenario" wil je natuurlijk niet terecht komen!


Code rood in delen van Wallis en noordelijke Franse Alpen!

Later weer sneeuwbuien
De dag start aardig vandaag waarbij restbewolking en zon elkaar afwisselen. In de omgeving van Tirol en het Salzburgerland vallen op dit moment nog enkele lichte sneeuwbuien, maar deze nemen in de loop van de ochtend en middag langzaam verder in betekenis af. De meeste zon vinden we op dit moment terug in Valle D'Aosta, Piemonte, Dolomieten en delen van de Franse Alpen en deze zal vooral in de middag ook op de Oostenrijkse pistes af en toe te bewonderen zijn. Als we onze blik dan verder westwaarts werpen zien we langs de geografische lijn Lyon-Nancy alweer de nodige sneeuwecho's op de radar verschijnen. Deze sneeuwbuien trekken aan het eind van de ochtend dan langzaam het westelijke Alpengebied binnen, waardoor hier de zichtwaardes geleidelijk weer gaan afnemen. Deze trend zich dan ook morgen verder door, want er liggen "stroomopwaarts" meerdere storingen met verhoogde buienactiviteit klaar die op zondag voor sneeuwval kunnen gaan zorgen. Het zuidoosten van Oostenrijk krijgt morgen vanuit het zuiden ook een troglijn met sneeuwbuien te verwerken die vooral in het zuiden van Karinthië en de Steiermark sneeuwval gaat opleveren.


Volop zon in Arosa in de Zwitserse Graubünden

Op de Bettmeralp in het Zwitserse Wallis komt de zon
ook voorzichtig tevoorschijn

Verdere vooruitzichten
Ook de wat langere termijn verwachting blijft er aanhoudend winters uitzien voor de Alpen. Hogedruk blijft actief boven het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, waarbij aan de oostflank grote delen van Europa in het zogenaamde koude "golfdal" blijven zitten. De straalstroom blijft voorlopig op vrij zuidelijke breedtegraad actief en lagedrukgebieden zorgen periodiek voor de nodig sneeuwval. De sneeuwval lijkt zich de komende week vooral te gaan concentreren op de zuidoostelijke Alpen, maar langs de gehele west en noordzijde kunnen in de vrij onstabiele lucht van tijd tot tijd sneeuwbuien blijven ontstaan! Sneeuw technisch gezien met de naderende krokusvakantie super vooruitzichten dus! Een heel fijne dag nog.


Ook op de wat langere termijn aanhoudend winterse omstandigheden.
Europa diep in de koude "golfdal" zijde. @ECMWF

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

ik ben blijkbaar eerste, fantastische foto's

simba | 31-01-2015 | 08:41 niet ok

@Sneeuwhoogte.nl Goedemorgen, is het misschien leuk en een idee om een pagina te maken waar je sneeuwfoto's kan uploaden die genomen zijn in Nederland? Het is tenslotte ook een beetje winter in Nederland. Als deze app puur voor de Alpen is dan mag deze vraag als ongesteld worden gezien. Fijne dag allemaal

Tobias Bijkerk | 31-01-2015 | 09:05 niet ok

Zo, 't schiet al aardig op. Om 4 uur vannacht vertrokken en nu al voorbij Stuttgart. Goed te rijden tot nu toe. En jawel hier al genieten van een wit landschap en de zon. Belooft veel goeds. Selva ....we komen eraan.

Giel de Kimpe | 31-01-2015 | 09:06 niet ok

@Tobias, zeker een leuk idee alleen niet snel te realiseren. Daarnaast het sneeuwt te weinig in Nederland om dit als vast item in de app op te nemen. We houden het in gedachte.

Sneeuwhoogte.nl | 31-01-2015 | 09:15 niet ok

Goeiemorgen voor iedereen en wat een fantastisch weerbericht voor allen die nog moeten gaan! Heel veel skiplezier....

Anja de Bont | 31-01-2015 | 09:17 niet ok

@Giel, goede reis en fijne vakantie! Laat maar even weten hoe het daar is, wij gaan over 3 weken.

Groeten

Henrik Mulder | 31-01-2015 | 09:21 niet ok

St. Ullrich ligt er prachtig bij vandaag na de sneeuw van gisteren: http://st-ulrich.it-wms.com/wmspanoviewer.php?lang=en

Henrik Mulder | 31-01-2015 | 09:21 niet ok

Goeiemorgen. Binnen 2 weken vertrekken we voor de eerste maal naar La Bresse. Iemand enige ervaring met dat gebied? Op dit moment zien de omstandigheden er daar goed uit, maar blijft dit ook zo?Een prettige dag verder voor iedereen!

Fox A. | 31-01-2015 | 09:23 niet ok

Hoor ik heel zacht op de achtergrond nog het wegstervende geklaag van mensen die vonden dat er te weinig sneeuw lag??? Diezelfde klagers zijn nu waarschijnlijk ingesneeuwd waardoor hun gemopper is verstomd!! Be happy, let there be snow. šŸ˜

Wim V | 31-01-2015 | 09:39 niet ok

Vanavond naar koningsleiten!!! Super met zo veel sneeuw

Folkert-jan Oosterkamp | 31-01-2015 | 09:49 niet ok

Morgen Wim nou in de dollemieten mag nog wel wat sneeuw bijvallen hoor want daar gaan ook wintersporters naar toe en daar is het dit jaar toch een stukje minder met de sneeuwval dacht ik zo . Maar wat niet is kan nog komen dus blijven we duimen ? Gr. Peter

Peter Naber | 31-01-2015 | 09:54 niet ok

We kunnen gerust stellen dat de alpen winter wat traag op gang kwam. Maar deze is nu op volle toeren aan de gang. De rest van het wintersport seizoen zit geramd. De komende weken af en toe een paar zonnige dagen dan is het helemaal geweldig. En een tip voor het volgende winter seizoen. Ga niet begin november al zitten knarsen tanden uiteindelijk komt het allemaal goed. Have fun Gr john

john Meijer | 31-01-2015 | 09:57 niet ok

In de dolemieten gister ook zeker het nodige aan sneeuw gevallen,vandaag strakblauwe lucht geen wind en de pistekwaliteit zeer goed

Patrick Vierwind | 31-01-2015 | 10:14 niet ok

Laar die zich winter maar flink vastbijten, dan ziet het er goed uit voor de paasvakantie :-)

Greet Pype | 31-01-2015 | 10:34 niet ok

@sneeuwhoogte.nl Duidelijk antwoord en volledig te begrijpen!

Tobias Bijkerk | 31-01-2015 | 10:38 niet ok

Met de kerst gingen we toch met wat gemengde gevoelens op pad. Gelukkig redelijk kunnen skiƫn.maar met deze vooruitzichten richting de voorjaarsvakantie kunnen we niet wachten tot het zo ver is! Over 3 weken zitten we voor het eerst in Lofer en we zijn iedere dag weer blij met de update van @Rob! Vooral de tips van gister nemen we zeker mee!! Wat een heerlijke vooruitzichten, ik word er blij van!!

Annemarie Peters | 31-01-2015 | 10:42 niet ok

Ik heb de laatste 4-5 runs van de GFS gemerkt dat de hoofdrun iedere keer toch vrij consistent vanaf 9 Ć  10 februari gaat voor een aantrekkende WC en dus forse verzachting en regenkansen onder 1500m.
Ik weet: dat is nog heel ver weg en de hoofdrun zat dan wel telkens strak bovenin het het ensemble, met zo goed als geen ondersteuning van andere leden, maar gezien de consistentie al een paar runs na elkaar en het feit dat het telkens de hoofdrun is, begin ik me toch een heel klein beetje zorgen te maken voor de krokusvakantie...

Skiwi | 31-01-2015 | 11:30 niet ok

Hey SkiWi.... Sssssttt

Luuc Teuben | 31-01-2015 | 11:34 niet ok

Hallo, ik ga morgen met een vriendin twee dagen naar Winterberg, alleen twijfel ik nu of we niet beter zondag naar Willingen kunnen gaan ivm de files en de drukte op de piste. Heeft iemand hier ervaringen mee, is het op zondag rustiger in Willingen?

Jolanda Kales | 31-01-2015 | 11:51 niet ok

Goedemorgen allen , Yes !! net geboekt weer een weekje La Plagne vanaf 7 maart , de voorpret kan weer beginnen ;-)

Rob Van der Kamp | 31-01-2015 | 12:07 niet ok

Ik moet toch geregeld terugdenken aan de groene stemming een week voor kerst. :) nu wat onze Oostenrijkse huisbaas zei" der naechste Winter kommt bestimmt" zal ik voortaan , bijv. Eind dit jaar oktober, november nog beter in gedachten houden,mochten er herhalingen van zetten optreden.

Cheese Curve | 31-01-2015 | 12:26 niet ok

Onderweg naar VALTHO, tot aan dijon aardig wat sneeuwval, nu bij Lyon droog en bewolkt met een klein zonnetje.
Gr., edwin

Edwin 1 | 31-01-2015 | 13:27 niet ok

Update Lofer - Daar is die dan weer Annemarie, de update uit Lofer! Toen ik vanochtend om 06.00 uur opstond sneeuwde het. Had ik niet meer verwacht en ook de lokale weerprofeten hadden dit niet voorspeld. De eerste anderhalf uur dus bezig geweest met sneeuwruimen, rond de 13 centimeter nieuw. Niet slecht als je het niet verwacht. Rond 11.00 uur klaarde het dan op en kwam de zon er door wat resulteerde in een waanzinnig mooie dag. In het skigebied is het de hele dag onder het vriespunt geweest in het dal met de zon erbij net boven het vriespunt. Inmiddels is het in het skigebied alweer -8 en in het dorp -2. Het lijkt erop dat we wederom een hele mooie skiweek tegemoet gaan!

@John Meijer - John ik weet dat voor de meeste Nederlanders het wintersportseizoen na de krokusvakantie voorbij is ;) Voor ons duurt het seizoen echter langer, dit jaar tot 10 April in Lofer, maar veel gebieden in de regio nog 1 of 2 weken langer. Het is dan ook nog wat te vroeg om nu al te roepen dat de rest van het wintersportseizoen geramd zit. Februari lijkt er nu goed uit te zien.

GrĆ¼ĆŸ aus Lofer - Rob

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 31-01-2015 | 16:49 niet ok

Update uit Pds: Vandaag aangekomen in Avoriaz. In de ochtend een stralend zonnetje. In de middag betrok het en begon het te sneeuwen en dat doet het nog steeds.

Pdh | 31-01-2015 | 16:56 niet ok

Vanmorgen al vroeg aangekomen in La Plagne, goede reisomstandigheden deze nacht ! Prachtig zonnetje, hebben vandaag wat gewandeld en rond gekeken, kwestie van wat te wennen aan het hoogteverschil
Deze middag beginnen sneeuwen , nu weer flink bezig. !! Waarschijnlijk heel de nacht door dus weer een flinke verse laag morgen !

Viviane Viane | 31-01-2015 | 17:30 niet ok

Daar heb je helemaal gelijk in rob. Maar net zo als het vorig jaar totaal niet wilde lukken met die Noord kant winter. Lijkt het nu wel te lukken. Maar je hebt helemaal gelijk. Niks is zo veranderlijk als het weer. Gr

john Meijer | 31-01-2015 | 18:17 niet ok

Vandaag helaas weer op huis aan gegaan. Bij vertrek uit werfenweng viel nog sneeuw, wel kwam de zon er al aan. Op radio Salzburg werd gesproken van kaiserwetter vandaag. Uiteraard baalde ik als een stekker want verse sneeuw en ook nog kaiserwetter is toch wel perfect. Maar goed. Het zit er weer op en voor iedereen die nog gaat, heel veel plezier.

Bianca Vet | 31-01-2015 | 19:36 niet ok

Btw. Rob uit Lover. Ik ben stiekem toch wel jalours op je hoor. Gewoon wonen in de bergen. Hoe tof is dat.

Bianca Vet | 31-01-2015 | 19:37 niet ok

Update paradiski: deze morgen kettingen gelegd en heel vlot naar boven gereden.
Deze voormiddag: zonnetje en heerlijke verse sneeuw. Super omstandigheden.
Deze namiddag is het terug beginnen sneeuwen, maar voorlopig is het beperkt tot een paar centimeter. Misschien goed om de wagen wat te spoelen, want die was wit door al het strooizout van deze nacht.

Joachim | 31-01-2015 | 19:38 niet ok

En nog aanvullend: koud is het wel! Deze middag met het binnenstromen van de sneeuw was het gevoelsmatig iets warmer.

Joachim | 31-01-2015 | 19:40 niet ok

@ Bianca Vet - Als je van bergsporten houdt is dat heel erg tof Bianca ;) en anders ook volgens mij :)

LG aus Lofer - Rob

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 31-01-2015 | 20:54 niet ok

Vanochtend om 04.15 vertrokken richting Gerlos. De hele weg rustig tot 100 km voor MĆ¼nchen waar ongeluk na ongeluk gebeurde.. Afslag naar Zillertal veelste druk maar na 16 uur eindelijk aangekomen! Foto's volgen vanaf morgen

Patrick Veldt | 31-01-2015 | 21:05 niet ok

@henrik. Is goed. Ik hou je op de hoogte van de stand van zaken hier. Om te beginnen: de sneeuw kraakt lekker onder mijn voeten. De hele week zo je wilt, want het blijft onder nul. Alleen een weetje voor de wandelaars trouwens want vanaf morgenvroeg half 9 ga ik mijn skimaatje Hendrik alle hoeken laten zien van dit geweldige paradijs. Hij is hier voor de eerste keer. En jij, vaker hier geweest?

Giel de Kimpe | 31-01-2015 | 21:14 niet ok

Patrick. Da's balen zeg om 20 uur pas daar.........ik kan het niet laten deze reactie te plaatsen.......de fervente Oostenrijk skiers vinden Italiƫ toch wel een heel eind......Wij zijn ook om 4 uur vertrokken en we waren om 15.30u hier in Val Gardena. Veel plezier daar. Geniet ervan.

Giel de Kimpe | 31-01-2015 | 21:33 niet ok

@Giel, dank man. Als de sneeuw kraakt is het altijd goed zeg ik maar! Blijft komende week idd lekker koud, dus condities zullen dan ook goed blijven. Wij gaan voor de zesde keer naar Wolkenstein. Hebben al op veel verschillende plekken geskied, maar zo mooi als daar vindt je nergens. Zijn jullie al vaker geweest? Enjoy!

Groeten,

Henrik Mulder | 31-01-2015 | 21:42 niet ok

Update Bramberg: omdat het vanmorgen zulk mooi weer was en de pistes er goed uitzagen toch nog eerst gaan skiƫn voordat we richting Nederland vertrokken. En het was zeer de moeite waard! Zelfs de pistes die normaal wat harder of snel papperig zijn waren nu perfect! Nu om 22.30 uur weer thuis. Groeten aan iedereen en fijne vakantie voor degenen die het nog tegoed hebben!

Carin L. | 31-01-2015 | 23:02 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» ItaliĆ«
» TsjechiĆ«
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten