Alpen in greep van winter

zondag 1 februari 2015 - 07:30

» naar de reacties

Gisteren konden we op veel plaatsen in de Alpen genieten van een prachtige winterdag. Omdat het in de nacht vanuit het westen was opgeklaard ging de temperatuur in de koude lucht en boven de sneeuw flink onderuit. Dit effect van afkoeling was het sterktst in de wat hogere gelegen dalen alwaar de koude lucht als het ware gevangen zat en door de uitstraling boven de sneeuw nog verder kon afkoelen.


De kou straalt er van af: de Hintertux gletsjer. -Foto Xavier Delvael

Op veel plaatsen werd dan ook matige tot strenge vorst geregistreerd en lokaal vroor het zeer streng en kelderde het kwik tot meer dan 20 graden onder het vriespunt (-21.2° Buffalora, Calancatal (Val Calanca) Graubünden, Zwitserland) . Overigens nog lang geen record wanneer we weten dat het kwik in de bekende Kältelöcher zoas Bevine (Jura),  Ulrichen (Oberwallis), Glattalp (Uri) of  Funtensee (Beieren) tot onder de -30 tot -40 graden kan dalen  Op 24 december 2001 registreerde het weerstation "Funtensee" van MeteoMedia (Kachelmann) in het Berchtesgadenland zelfs een temperatuur van -45.9° (!!). 


Mooie contrasten gisteren in Jeizinen (Oberwallis) -foto Patrick Henzen


Prachtig! Stoderzinken, noordkant Ennstal, noordelijke Steirmark. -foto Jos Schmitz 

Overdag nam in de westelijke Alpen de (hogere) bewolking alweer toe en in de loop van de middag en avond viel er her en der weer wat (lichte) sneeuw. In de loop van nacht trok de bewolking en neerslag verder door naar het oosten en op dit moment deze gevorderd tot een lijn Aosta, Ticino en de Vorarlberg.

Vandaag mogen vooral de zuidwestelijke Alpen (Alpes de Maritime), de westelijke Italiaans Alpen als ook het Zwitserse Tessin zich verheugen op alleraardigs wintersportweer met vooral ook zon. Minder tot geen of weinig zon daarentegen in de Zwitserse en Franse Alpen en uit de de bewolking vallen lokale sneeuwbuien of sneeuw met wisselende intensiteit. Ook de oostelijke Alpen hebben te maken met veel bewolking en sneeuw of sneeuwbuien waarbiij het vooral langs de zuidkant en richting Slovenie ook intensiever en wat langer aanhoudend kan sneeuwen. Naar verwachting zal aan de oostelijke noordkant met uitzondering van het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) meest wat lichte sneeuw vallen en kan hier en daar ook de zon er aan te pas komen.


Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Voor wat betreft de sneeuwvalgrens hoeven we ons geen zorgen te maken, dit houdt zich in in de dalen op en ook het nulgraden niveau vinden we daar terug. Dat we vol in de "Höhenkaltluft" zitten merken we pas goed wanneer we het hoger op zoeken. Zo vriest het op 2000 meter een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 17. Op de hoogste toppen (Zwitserland) wordt het niet warmer dan -20 tot -24 graden. Pakken we voor de hogere en vrij gelegen gebieden (toppen) ook nog even de wind erbij die daar stevig doorstaat (40-80km/h) dan luidt het devies: warm aankleden en huid en gezicht beschermen tegen de felle vrieskou in combinatie met wind.

Lawinegevaar code oranje / rood
Waar we ons ook tegen moeten beschermen is het gevaar van optreden lawine's. Het sneeuwdek is onstabiel en deels geldt een code rood (groot). Natuurlijk kunnen we dit prima doen door vooral niet off-piste te gaan oelewapperen wanneer je niet bekend met de gevaren en risico's die loeren in de Alpen, een laag van 30 tot 50cm sneeuw kan al voldoende zijn voor een noodlottige afloop. Hou dus goed de lokale berichtgeving in de gaten (free-ride waarschuwingen) en hou je aan de afgekondigde maatregelen -richtlijen.  

Hoeveel sneeuw er vandaag waar precies weer bij gaat vallen is moelijk te beantwoorden. Lokaal kunnen de verschillen voor wat betreft het aantal centimeters behoorlijk groot zijn en daarnaast heeft de neerslag deels ook een buiig karakter. Algemeen mag men tot morgenochtend toch op weer een mooi laagje van 5 tot 15cm rekeken en in de westerse Franse Alpen ook meer  (20 tot 30cm)


Neerslag cumulatief tot middernacht volgens het GFS model

Nog wat kouder, sneeuw zuidkant
Begin volgende week verandert er niet veel aan het winterweer. Drogere periodes met opklaringen worden afgewisseld met periodes met meer bewolking en sneeuw of sneeuwbuien. Maandag krijgen we van west naar oost weer te maken met meer bewolking en wat sneeuw. Dinsdag zou nog wel eens een heel aardige dag kunnen worden waarbij er ook weer eens wat meer ruimte voor de zon zal zijn. Het is echter wel ijzig koud met op uitgebreide schaal matige tot strenge en lokaal ook zeer strenge vorst. Woensdag komt vervolgens de klad er weer in door de invloed van een lagedrukgebied op de westelijke Middelllandse zee. Dit systeem diept zich nog wat verder uit en breidt geleidelijk zijn invloed naar het westen maar ook noorden toe uit. Woensdagavond ligt het met zijn kern boven Corsica - Sardinie en zal onder verder verplaatsin grichting de noordelijkemAdriatische Zee in de tweede helft van de week met meer bewolking en neerslag (sneeuw) vooral de gebieden langs de oostelijke Alpenzuidkant gaan beinvloeden waardoor de sneeuwkansen vooral in de zuidelijke helft van de Alpen zullen gaan toenemen.


GFS midden van de week, een NO stroming zorgt voor aanvoer van
nog wat koudere lucht, een (hoogte)laag trekt via de Middellandse Zee
naar het oosten

In het weekend zien we dag het Azorenhoog wat gaat kantelen met een uitloper richting centraal Europa. Omdat de koude noordelijke tot noordelijke stroming er dan uitgaat zullen de temperaturen vooral in de hogere atmsofeer weer wat kunnen oplopen. Het blijft echter ook dan winters en doordat de zon steeds meer ruimt krijgt zou het volgende weekend weleens heel mooi wintersportweer en condities kunnen gaan opleveren.

Nieuwe kou inval
De vraag is of we lang van het mooie weer kunnen profiteren? Maandag zien we dat het Azorenhoog weer naar het noorden van de Atlantiche Oceaan gaat uitbreiden en zijn invloed over centraal en weste Europa gaat verliezen. Gelijktijdig duikt een actieve depressie met opnieuw een portie zeer koude lucht in zijn pakket Scandinvie binnen. Het koufront met daarachter de koude polaire lucht trekt razendsnel naar het zuiden en zal de Alpen in de nacht van zondag op maandag binnentrekken.


Nieuwe "artic outbreak" in de maak, de vraag is nog open via welke
route de polaire lucht naar het zuiden gaat uitstromen

Begin volgende week krijgen dan weer met diepvries temperaturen te maken waarbij het ook in de bergen opnieuw zeer koud kan gaan worden. Dit scenario wordt vooral door het ECMWF zo berekend, het GFS gaat ook in die richting maar laat de veel koudere polaire lucht oostelijkere naar het zuiden toe uitstromen. Vooral de Balkan zou dan een ijzige veeg uit de pan gaan krijgen.Voorlopig dus nog maar even niet te veel vastpinnen op deze langere terrmijn. In ieder is het wel heel waarschijnlijk dat de winter de gehele week zal aanhouden, tot aan en in het weekend ontlopen de beide modellen elkaar niet veel.

Winter rest van Europa
Het (hoogte)laag en de koude lucht heeft grote delen van Europa in zijn greep. Voor de lagere delen en met name de landen die wat meer met de invloed van de Noordzee of Atlantische Oceaan te maken hebben is het nog kwakkelen geblazen. Hier vallen vooral winterse buien met overdag tempeaturen die boven het vriespunt uitkomen. Meer "landinwaarts" en met name in de wat hoger gelegen delen is het echter ronduit winters.


Actuele temperaturen Europa

Het vriest ook overdag en periodiek valt er sneeuw of sneeuwbuien. De wintersportcondities in de Ardennen, de Duitse Middelgebergtes, Tsjechie (Balkan) maar ook in de Pyreneeën en de Sierra Nevada zijn goed tot zeer goed. Opmerkelijk overigens ook de sneeuw en sneeuwval in de Pyreneen! De komende week gaat het overal onvervalst winters verder waarbij de temperaturen nog wat verder zullen gaan dalen. Pas tegen het einde van de week en in het weekend kan vauit het westen wat minder zachte koude Atlantische lucht gaan binnenstromen. Een kleine impressie "winter Europa":


Tot 30cm sneeuw in de Ardennen


Winter op de Winterberg (Sauerland)


Sneeuw en ijzige kou in de Harz (brocken)


Bakken met sneeuw in de Pyreneeën (Candanchú )

Tot zover het wat extra uitgebreide weerbericht voor deze zondag. Een fijne dag en tot morgen maar weer met ook dan hopelijk weer mooie weerkaarten en vooruitzichten. Actueel in Oberwallis -Termen (1020m) lichte sneeuw met een tempeatuur van -3.2° in de thermometerhut. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Volgende week in les gets☺

Perfecte condities

Groet marco

Marco | 01-02-2015 | 08:05 niet ok

Zelfs in de Ardennen 30 tot 40 centimeter

Thibau Mangelschots | 01-02-2015 | 08:31 niet ok

Goedemorgen Johann, in Zuid-Limburg sneeuwt het nu en dat blijft liggen. Krijgen we in Nederland ook koning Thialf op bezoek? De schaatsen nog maar even bij de hand houden?
Over 3,5 week naar Les 2 Alpes, dus zou mooi zijn als we in Nederland nog wat sneeuw en ijs als voorpret krijgen.

Daan Cobelens | 01-02-2015 | 09:12 niet ok

Goedemorgen Johann. Top weerbericht weer. Volgende week maar even tussen door richting winterberg. Ziet er ook daar prima uit. Gr

john Meijer | 01-02-2015 | 09:44 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten