Atlantische Oceaan dicteert beleid

maandag 2 maart 2015 - 08:00

» naar de reacties

Gisteren stroomde van het westen uit met een warmtefront vochtigere maar ook markant zachtere lucht over de Alpen uit en steeg de sneeuwvalgrens per uur met circa 100 meter om uiteindelijk rond de 1600 a 1800 meter uit te komen.


Per uur steeg de sneeuwvalgrens gisteren met circa 100m
van 0 naar 1200 meter (Grenchen, Zwitserland)

inner-alpin kon het aanwezige koudereservoir nog langer weerstand bieden tegen de zachtere westelijke winden en viel een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw.Pas in de middag steeg bijvoorbeeld in het Wallis de sneeuwvalgrens tot boven de 1000 meter. Verder was het afgezien van lokale opklaringen of tijdelijke zonnige intervallen al met al een wisselvallige (zon)dag.


Opklaringen maar ook veel wind gisteren op de Mitellallalin (3500m -Saas-Fee)

Ook vandaag is het onstuimig met veel wind, periodiek regen of sneeuw en slecht zicht. In de loop van de dag stroomt van het westen op het koufront dan weer koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens van 1700 a 1400 meter in de ochtend weer naar 1200 tot 800 meter in avond. Ook hogerop gaan we merken dat er koudere lucht binnenstroomt, zo daalt de vorstgrens van het noordwesten uit weer van 2500-2000 meter naar 1900-1200 meter. (hoogste waardes naar het zuiden toe). Op 2000 meter daalt het kwik naar -3 tot -4 graden, aan de zuidkant duidelijke nog hoger. Mocht de zon er nog ergens aan te pas komen dan is de kans daarop het grootst in de zuidelijke Alpen en eventueel ook inner-alpin. Mede door de harde en in de bergen stormachtige wind is het vandaag ronduit  "ungemütlich".


De verwachte neerslag cumulatief tot dinsdag volgens het door ons
gebruikte WRF model

De meeste neerslag valt in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam, hier kan tot dinsdag tussen de 30 en 50mm aan neerslag vallen en lokaal bij optimale Stau ook nog meer. Elders pakken de neerslaghoeveelheden met 10 tot 30mm duidelijk bescheidener uit. De gebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam krijgen nog minder neerslag te verwerken (tot 5mm) en veelal blijft het hier ook gewoon droog.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)


In de bergen boven circa 1500 meter valt sneeuw, Warth, Bregenzerwald (1675m)


webcam Airolo (1800m)


Sneeuw ook in Livigno

Dinsdag(middag) zitten we tussen de fronten in tijdelijk in wat rustiger vaarwater waarbij de bewolking zal overheersen. Opgeklaard en deels zonnig wordt het aan de Alpenzuidkant. Woensdag volgt dan weer een volgend koufront waarbij opnieuw vooral aan de Alpennoordkant van west naar oost sneeuw of sneeuwbuien zullen gaan vallen. Onder invloed van een laag wat zich boven noord Italië (Genua) gaat ontwikkelen kan er ook aan de zuidkant en dan met name in de oostelijke Alpen sneeuw gaan vallen. Omdat dit laag echter vrij snel naar het zuidoosten doorschuift (vrijdag kern boven zuid Italië) en de hogedruk invloed vanuit het noorden en westen gaat toenemen worden  verder geen grotere of aanhoudende neerslag(hoeveelheden) aan de zuidkant berekend. Met het instromen van nog wat koudere maritiem polaire lucht daalt in de loop van de woensdag de sneeuwvalgrens tot in de dalen en lager gelegen gebieden


Woensdag opnieuw sneeuw en nog iets kouder

nordstau
Ook op donderdag en vrijdag is het met een naar noord(oost) gedraaide hoogtestroming koud en overwegend bewolkt. Vooral in de nordstau van de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpenhoofdkam vallen sneeuwbuien of ook aanhoudende sneeuw. De grootste kans op zon is donderdag weggelegd voor de  (zuid)westelijke Alpen, hier wordt donderdag geen of nauwelijks neerslag berekend.


Neerslag cumulatief deze week, vooral in de Staugebieden
van de hoofdkam gaat veel neerslag (sneeuw) vallen

In weekend toenemende hogedruk
In het weekend en ook begin volgende week komen we meer en meer onder invloed te liggen van hogedrukcellen. Ook vanmorgen zien we nog wat verschillen voor wat betreft de precieze positie(s) van de hogedrukcellen. Gaan we uit van het het ECMWF model dan zien we ook vandaag dat de as meest ten westen en noorden van de Alpen zal komen te liggen. Daarmee wordt dan een koudere continentale noordoostelijke tot oostelijke stroming in stand gehouden. Veel zachtere lucht wordt met zuidwestelijke hoogtewinden aan de noordkant van de as naar Scandinavië getransporteerd.


Hogedruk te noorden van de Alpen, in de bergen veel zon en het
blijft  koud

Aangezien we met hogedruk te maken hebben wordt het rustig en vrij zonnig weer, de westelijke Alpen en dan met name de Franse Alpen, kunnen in het weekend met wat zachtere lucht geconfronteerd worden wat vooral in de bergen goed te merken zal zijn. Begin volgende week stroomt dan ook hier weer de koudere lucht vanuit het noordoosten binnen. A propos noordoosten wind, natuurlijk dan juist in de dalen en het laagland van de Alpennoordkant weer de toevoer van vochtigere en koudere lucht met dus sterk toenemende Hochnebel en mistkansen. Onder de Hochnebel en mist blijft het dan "frostig".

ensembles GFS

Het GFS (en dan met name de operationele run) is voor wat betreft de posities van de hogedrukcellen ook vandaag weer wat afwijkend van het ECMWF model waardoor de continentale (koudere) stroming wat minder (tot niet) uit de bus komt en vooral in de bergen de temperaturen hoger zullen gaan uitkomen. Ook hier zal de hogedruk met droge lucht (lage dauwpunten) echter weer bepalend zijn en voor de sneeuwcondities op de pistes hoeven we ons geen zorgen te maken. Natuurlijk gaan we wel merken dat de zon steeds krachtiger wordt en de sneeuw op de lagere pistes en dan met name de zuidelijke hellingen door de "dagelijkse gang" het steeds moeilijker zal gaan krijgen. 

Samengevat dus prima vooruitzichten en na een "turbulent" weekje eindelijk weer uitzicht op stabiel en vooral zonnig "Spätwinterwetter".  Fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen (1020m, Oberwallis) 4.7 graden, harde wind en regen.

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Goedenmorgen! Hier in ellmau momenteel warm water! Johann enig idee waar de sneeuwval/ 0 Graden grens is? ik vrees dat we tussen de middag als verzopen en doorweekt terug komen :(

Mandy B. | 02-03-2015 | 08:45 niet ok

Benieuwd naar jouw "gut feeling" mbt de langere termijn, Johann.
Hoge druk lijkt vanaf het weekend het weer te gaan bepalen, maar GFS lijkt meer voor een "warmbloedig" hoog boven de Alpen te opteren, terwijl ECMWF de kern wat noordelijker legt en de aanvoer naar de Alpen in dat scenario meer continentaal en dus koeler is.

Skiwi | 02-03-2015 | 09:11 niet ok

@Skiwi -helemaal goed gezien!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 02-03-2015 | 09:39 niet ok

Nog een kleine 2 weken en dan richting het aosta dal (monte rosa)
Ik hoop dat de lange termijn koud zal blijven met temperaturen rond het vriespunt. Hoe ziet de 2 weekse verwachting eruit qua temperaturen?

Peppito @ | 02-03-2015 | 09:55 niet ok

Johann., wat is jullie idee., komt die continentale stroming op gang of niet??

Gr, edwin

Edwin 1 | 02-03-2015 | 09:55 niet ok

Eigenlijk super vooruitzichten voor volgende week, jammer genoeg ben ik pas een week later (vanaf de 14de) in de Alpen voor een "ski safari" langs Zürs/Lech, Samnaun/Ischgl en Serfaus/Fiss.
Die gebieden liggen hoog genoeg, dus om de sneeuw maak ik me geen zorgen, so let's hope dat de hogedruk het wat langer volhoudt, ideaal zou zijn met een "luis in de pels" laagje dat er eind volgende week even tussendoor glipt en zorgt voor een opfrissertje ;)

Skiwi | 02-03-2015 | 09:55 niet ok

Volgende week hoogfugen., jipppppppie
Wat een vooruitzicht., wordt bakken ((-:

Edwin 1 | 02-03-2015 | 09:58 niet ok

@Edwin -Voorlopig houden we lekker het ECMWF model aan ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 02-03-2015 | 10:29 niet ok

@Peppito -Aosta en Monte Rosa gebied! Ik zou me geen zorgen maken, goed keus! Gewoon perfect daar en al helemaal wanneer de zon erbij aan te pas komt.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 02-03-2015 | 10:32 niet ok

12 maart naar Chatel, hopelijk veel sneeuw en volop zon. Maar eens de verwachtingen bij houden hier

Shaun Roth | 02-03-2015 | 10:43 niet ok

Morgenavond voor een laatste tripje deze winter richting Crans Montana. Met voldoende verse sneeuw en hopelijk toch voldoende zon hoop ik op een goeie afsluiter!

Joachim | 02-03-2015 | 10:53 niet ok

Thnx johann voor je berichtje!
We verblijven op 2100meter hoogte in het bergdorpje Nuneaz( wordt je met pistebully heengebracht)
Wat doet de pluim op lange termijn qua temps?
Gr

Peppito @ | 02-03-2015 | 10:53 niet ok

He die Johan. Tot wanneer blijven jullie dit jaar met de site doorgaan? We gaan 21 maart nog een weekje naar de sneeuw en boeken pas in de week voorafgaand en willen natuurlijk juliie berichten over waar goede sneeuw is en de vooruitzichten voor die week meenemen.
Ik hoop dat het komende weken nog even lekker koud blijft en er nog een metertje of wat gaat vallen, maar zoals jullie altijd zeggen max. vier tot vijf dagen vooruit kijken toch.
Groet

The snowman | 02-03-2015 | 10:57 niet ok

@The snowman -Geen zorgen, sowieso gaan we de gehele maand maart nog door met de dagelijkse Alpenweerberichten.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 02-03-2015 | 11:10 niet ok

Een shortski gepland naar Ischgl. 4d ski, nu woensdag tot zaterdag, ziet er helaas niet zo goed uit, of zal het toch meevallen met die sneeuwval...? (Alsjeblieft, zeg dat het zal meevallen ;-) )

Patsy P | 02-03-2015 | 11:24 niet ok

@Patsy In Ischgl valt het altijd mee wat sneeuwval betreft ;)
Ischgl ligt inneralpin en daardoor heb je er zelden whiteout condities.

Skiwi | 02-03-2015 | 12:05 niet ok

Als je deze week aan het skien bent heb je wel zware omstandigheden. Sneu voor de vakantievierders van nu.

Dolf Gerbers | 02-03-2015 | 12:29 niet ok

Bedankt om me op te beuren Skiwi ;-)

Patsy P | 02-03-2015 | 12:58 niet ok

@Dolf. Dan kan je beter de drukte van de krokusvakantie hebben 😉

Mark (& Monique) | 02-03-2015 | 13:56 niet ok

Komende zondag naar Fiss Serfaus.....Gaat nu goed los met de sneeuw....Hebben we zondag de sneeuwkettingen nodig of verwachten jullie droog weer?

Raymond Desjardijn | 02-03-2015 | 13:58 niet ok

@Dolf Dat valt reuze mee hoor! Wij zijn momenteel in Belalp. Zaterdag en gisteren heerlijk kunnen skiën. Zelfs vandaag gaat het best. Als je goede kleding hebt en vooral een goede bril dan lukt het ook bij mindere weersomstandigheden en sneeuwval. Bijkomend voordeel: je hebt in ieder geval geen last van mooiweerskiërs op de piste :)

Rolf Diepeveen | 02-03-2015 | 14:03 niet ok

Update uit het Kleinwalsertal (Vorarlberg/Oostenrijk) :Gisteren heel de dag lichte regen gehad, ook afgelopen nacht en tot de middag regen. Sinds +-12u sneeuwt het heel hard, op dit tempo gaan er snel mooi wat centimeters bijkomen.

Dirk Pieraert - Haus Elisabeth Kleinwalsertal | 02-03-2015 | 14:07 niet ok

Gewoon heerlijk genieten hier in Gerlos, ook zonder zon is het prachtig. Geen zon, laat het dan maar lekker blijven sneeuwen. (liefst zo veel dat we hier niet weg kunnen) ;)

Johan Staring | 02-03-2015 | 14:08 niet ok

Hallo Michael en Johann,
Ik kijk vanaf december dagelijks naar jullie weerpraatje. Wat een geweldige uitleg telkens en in de regel goede voorspellingen. Daar kunnen andere sites een goed voorbeeld aannemen.
Ga zo door!!!!!!
Zaterdagmorgen richting Zillertal (Gerlos).
Zouden wij nog sneeuwkettingen nodig moeten hebben op het laatste stuk (vanuit het dal
500/600 meter naar 1200/1300 meter hoogte)?
Een ieder die nu in Gerlos zit veel skiplezier en laat op het eind v.d week (vrijdag) eens weten hoe het is geweest.

Frans Jansen | 02-03-2015 | 14:08 niet ok

Update les Arcs: (te) warm, papperig onder 1800m. 1950/2000 gesloten vanwege harde wind, lawinegevaar 4. Veel liften gesloten. 's Ochtends slecht zicht, klaart nu een beetje op. Vermaak me wat lager in de bossen, ook leuk😎

Alberto T. | 02-03-2015 | 14:17 niet ok

@peppito Dan zitten wij waarschijnlijk een weekje voor jullie in die chalet.
We zullen nog een streepje sneeuw overlaten voor jullie!

Frederic Marnef | 02-03-2015 | 14:18 niet ok

Update les Arcs: Onder 1800m. (te) warm, sneeuw papperig. 1950/2000 gesloten vanwege harde wind en lawinegevaar 4. Lager ook veel liften gesloten. Vermaak me vandaag maar wat lager offpiste in de bossen. Ook leuk😎

Alberto T. | 02-03-2015 | 14:22 niet ok

Raymond: no problem, ben in januari tijdens sneeuwweek elke dag omhoog gereden naar Fiss. Deze weg wordt perfect geruimd, elke dag.

Ruba Tours | 02-03-2015 | 15:38 niet ok

Ischgl vandaag eingeschränkt open wegens storm. Zwitserse kant blijft dicht.

Ruba Tours | 02-03-2015 | 15:52 niet ok

Kan iemand iets roepen over La Joue du Loup, condities aankomend weekend?
Ik zie dat er genoeg sneeuw ligt, maar die regendruppels die opgegeven worden maken me zenuwachtig. En wat gaan de hoge temperaturen doen a.s. weekend met de sneeuwcondities?

Grtjs

Cassandra Panayotopoulos | 02-03-2015 | 15:54 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

» Zorgeloos internetten op de piste met KPN
» Download de NosePost app


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten