Onstuimige en koude donderdag

donderdag 5 maart 2015 - 08:00

» naar de reacties

Achter een koufront kregen we we gisteren in de loop van de dag met zogenaamd "Rückenseitenwetter" te maken. Omdat vooral in de wat hogere atmosfeer zeer koude polaire lucht over de Alpen uitstroomde ontwikkelden zich in de noord tot noordoostelijke hoogtestroming talrijke winterse buien. Tussen de buien door konden we genieten van felle opklaringen en mooie heldere polaire luchten. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam begon de lucht in de middag te stauen, hier was het meest bewolkt en viel er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.


White out Stubaier Gletscher (via APP)


En mooie polaire luchten boven de Söldener Gletsjer  (via APP)

Inmiddels is de koude polaire lucht tot over de Middellandse Zee uitgestroomd en heeft zich boven de Golf van Genua een klassiek zogenaamd "lij-laag" gevormd (lij-cyclogenese). Onder verdere uitdieping trok het vervolgens verder naar de "Mar Tirreno" (Tyrreense Zee). Deze explosieve ontwikkeling (verwachte kerndruk 993hPa), ook wel "Bombogenese" genoemd, zal voor zeer onstuimig weer in die contreien gaan zorgen. Ook de komende dagen zal het onder invloed van een lagedrukgebied (hoogtelaag) in deze hoek van Europa erg onrustig zijn met vooral in Italië en de  westelijke Balkan veel regen en in de bergen sneeuw. Voor de Alpen ziet het er echter een heel stuk beter uit, wel moeten we nog even door een winterse en vooral omstuimige weerfase op de donderdag heen bijten. Laten we eens de weerkaarten er bij pakken.


Zeer onstuimig en nat boven Italie en west. Balkan door "Bombogenese"
boven de Mar Tirreno

Blikvangers en de voor ons belangrijke sturende druksystemen zijn een hoog met met kern ten westen van Frankrijk en het hierboven al aangekaarte Middellandse Zee laag met kern tussen Sardinië en het Italiaanse vasteland. Tussen beide systemen dus die krachtige noordoostelijke hoogtestroming en scherpe drukgradiënt tussen de Alpennoordkant en Alpenzuidkant.  

In de westelijke Alpen zien we vooral aan de Alpennnoordkant nog veel bewolking waaruit nog wat sneeuw of sneeuwbuien vallen. Moe meer naar het westen hoe beter, hier is het meest droog en toenemend klaart het in de loop van de dag op. De meeste zon vinden we aan de Alpenzuidkant alwaar een krachtige tot stormachtige Nordföhn de lucht "afdroogt".


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)


Zonnige start aan de zuidkant, webcam Val Gardena /Gröden - Plan de Gralba


..en in (Ober)Wallis, webcam Aletsch

Het is koud en vooral de harde tot stormachtige wind (in de bergen orkaankracht tot 130km/h ) maakt het er niet echt lekkerder op. Datzelfde geldt ook voor de Alpenzuidkant en de westelijke Alpenwaar de koude Nordföhn met stormkracht het vooral voor het gevoel her zeer onaangenaam maakt. Onaangenaam wordt het ook in de westelijke (Franse) Alpen en het Rhonedal waar een zeer krachtige Mistral doorstaat (storm tot orkaankracht in de berg en "trechter"gebieden)


Nordföhn aan de zuidkant en tegelijkertijd een zeer sterke Mistral in
het westen.

In de oostelijke Alpen is het al niet veel beter, sterker nog, het meest slechte weer speelt zich hier af. Vooral aan de Alpennoordkant sneeuwt het steeds weer en deels ook aanhoudend, de zon zullen we daar niet tot nauwelijks te zien krijgen en daarnaast staat er ook hier een stormachtige noordenwind. Deels kan de neerslag en wolken ondanks de krachtige Nordföhn tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden. Verder ook hier aan de zuidkant de meeste kans op zon en zeer krachtige Nordföhn met in de bergen windsnelheden tot orkaankracht.


Bewolkt en sneeuw in de Arlberg (Stuben)

Het is zoals gezegd koud met temperaturen die zich op een winters niveau bevinden. Op 2000 meter  -10, op 3000 meter tot min 18 en op 4000 meter tot -18 graden. Het nulgradenniveau ligt algemeen tussen de 600 a 800 meter en sneeuw(buien) valt tot in de dalen. Aan de Alpennoordkant kan in de Stau 10 tot 20 en lokaal ook nog wat meer sneeuw gaan vallen. De vraag is alleen of we dat überhaupt nog kunnen meten in verband met de harde tot stormachtige condities en sterke sneeuw "vervrachtingen".


Lawinegevaar, veelal geldt er een code oranje (3 , erheblich), wees
op je hoede en neem geen risico's

Dat het lawinegevaar kritische grenzen (code 3 (oranje) gaat bereiken met vooral op de zogenaamde "Kammlagen" zeer tricky en instabiele condities moge duidelijk zijn. Blijft dus op de gemarkeerde pistes en volg de lokale aanwijzingen op. Daarnaast zijn er door de nog verder oplopende drukgradiënt tussen noord en zuid ook weeralarmen uitgegeven in verband met de föhnstorm in de zuidelijke Alpen. 


Kammlagen en Schneeverfrachtungen door de wind, levensgevaarlijk en blijf
er dus uit de buurt

Hogedruk, toenemend zonnig en zachter
Vrijdag zien we dat de kern van het "Franse" hoog in noordoostelijk richting gaat verplaatsen en in het weekend ten noorden van de Alpen richting west Rusland trekt. Tegelijkertijd wordt er een brug geslagen met het Azorenhoog waarbij de as ten noorden van de Alpen zal verlopen. Vrijdag gaan de westelijke Alpen al profiteren van de stijgende luchtdruk. De klaart steeds verder op en vooral naar het westen toe wordt het zonnig. De wind zal vooral vrijdag nog hard tot stormachtig zijn en pas in het weekend verder in kracht afnemen. De oostelijke Alpen moeten nog wat langer wachten op de stabiliserende werking van het hoog. Vooral vrijdag kunnen er in de oostelijke delen nog sneeuwbuien vallen, meer naar het westen toe gaat het ook hier opklaren. Zaterdag en vooral zondag overal zonnig, afnemende wind en stijgende temperaturen.


ECMWF voor zondag, hogedruk en veel zon bepalen het weerbeeld
in de Alpen en west Europa

Kijken we nog even naar de langere termijn dan lijkt het er verdacht veel op dat we ook dan de hogedruk behouden. Welke posities de sturende drukgebieden en met name de voor de Alpen belangrijke hogedrukcellen precies zullen gaan innemen is nog niet geheel duidelijk. Datzelfde geldt voor het al of niet weer binnenstromen van koudere lucht uit het noorden dan wel noordoosten (ECMWF kaart hieronder).


Op de langere termijn stroomt opnieuw zeer koude arctische
lucht naar het zuiden. (ECMWF 15 maart)

Een overgang naar een markant zachter Atlantisch regime is echter ook op de langere termijn onwaarschijnlijk. Dat de temperaturen vooral in de bergen de komende dagen een stuk omhoog zullen gaan en ook de koude wind gaat liggen is alleen maar prettig en met de zon erbij zullen eerste lentekriebels merkbaar gaan worden. En of dan die koude lucht er weer inkomt ? We gaan het allemaal voor jullie vervolgen en in kaart brengen. Een fijne dag en ciao vanuit een mooi opgeklaard Termen in Oberwallis.

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Na regen komt zon. Maar ook na sneeuw komt zon. En na depressie een hoge druk gebied. We wachten het maar weer af. Altijd leuk die voorspellingen iedere dag ff analyseren.

Wim V | 05-03-2015 | 08:07 niet ok

En.......Na skiën komt de Hexenalm!

Wim V | 05-03-2015 | 08:12 niet ok

En na nog 1 dag werken komt hochfugen ((((-:

Edwin 1 | 05-03-2015 | 08:21 niet ok

@wim V..........dan komt zekers de hexenalm......of de Patshi in Serfaus... We gaan het meemaken met het weer etc.....Denk dat het een mooie week wordt met veel zon afgewisseld met wat wolken.....Ervaring met de sneeuwcondities leert dat het wel ok blijft al zijn de afdalingen van de moseralm naar beneden en laatste gedeelte frommes altijd pap.....daaren tegen Nordseite en Serfaus (scheid,Masner, Planseg) altijd goed.

Raymond Desjardijn | 05-03-2015 | 09:12 niet ok

En ik heb heimwee!!!

Rick Moen | 05-03-2015 | 10:11 niet ok

Ik heb een pech week in andorra gehad van de 7 dagen maar 1 dag kunnen skiën liften dicht van wegen te VEEL sneeuw daar kijk je dan een jaar naar uit pfff 😣😣😣

Rafael Guinote | 05-03-2015 | 11:18 niet ok

@Raymond. In januari ook een weekje Serfaus gedaan. Condities waren toen ook heel goed. En een beetje pap is niet erg als het Kaiserwetter is. Gewoon genieten.

Wim V | 05-03-2015 | 12:05 niet ok

@Wim Tuurlijk gaan we genieten...kom al jaren week 11 dus ik weet wat me te wachten staat...dalafdaling Serfaus kun je beter via de rode afdaling doen of de Sattel sud buiten om.....Heb je dat laatste rot bochtje niet hahaha......Misschien zien we elkaar bij de Hexenalm....

Raymond Desjardijn | 05-03-2015 | 12:10 niet ok

Update Lofer - Het was niet diep maar wel erg lekker vanochtend! Eerst nog even terug naar het begin van deze week. Maandag veel neerslag, jammer genoeg in de ochtend tot op grote hoogte regen. Pas rond het middag uur overgaand in dikke sneeuw. Uiteindelijk is er in het skigebied toch nog zo'n 20 centimeter nieuwe sneeuw gevallen. Tja en als die regen sneeuw was geweest,..... De dinsdag was een aardige dag zonder neerslag en af en toe een zonnetje. Gisteren bewolkt en af en toe een vlok sneeuw. Vanochtend opgestaan met sneeuw en ook nu sneeuwt het nog. Vannacht is er een centimeter of 10 nieuwe sneeuw in het skigebied gevallen en over de dag heen schat ik dat er nog eens 10 tot 15 bijvalt. Helaas is er geen sprake van 'dikke' stau. Het zicht op de hogere pistes was vannochten niet optimaal,.... bewolking en sneeuw. Op dit soort dagen heb ik 1 vuistregel, zoek een lift zonder 'sitzheizung en Haube' en je hebt een prive lift en prive pistes! Door de nieuwe sneeuw zijn alle oude runs weer dichtgesneeuwd en is het weer lekker spelen buiten de pistes. Morgen weer vroeg bij de lift, de speelwei weer in :-) Alle pistes liggen er overigens momenteel top bij. Met deze sneeuwomstandigheden en de voorspelde zon kan het volgende weer wel eens een hele lekkere week worden om te skien!!! Ik ben er klaar voor :)

Grüß aus Lofer - Rob

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 05-03-2015 | 13:00 niet ok

Knalblauw hier, zelfs vanmiddag tijd uit de wind in blote bast op balkon gezeten, gewoon warm in de zon. A propos wind en temperaturen. Konkordiahütte (2850m) windpieken tot 180km/h, temperaturen in het hooggebergte tot -25° en dauwpunten tussen de -20 en -35°!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 05-03-2015 | 15:12 niet ok

Merkwaardig fenomeen dat zich nu toch al ettelijke runs na elkaar manifesteert in de GFS ensembles voor de Oostenrijkse Alpen: de hoofdrun zit vanaf het weekend tot een week daarna wat temperatuur op 850hPa betreft telkens ruim bovenin het ensemble, met zelfs nachttemperaturen die meer dan 5 graden boven het ensemblegemiddelde liggen.

Is er iemand die dit kan verklaren?

Skiwi | 05-03-2015 | 15:12 niet ok

Hoe Zouden de sneeuw condities zijn in Oostenrijk over 2 weken ?

Gr

Sandra1993 Tol | 05-03-2015 | 15:55 niet ok

@Skiwi -een fenomeen dat we veel vaker tegenkomen bij de modellen en in het bijz het GFS. Vooral in situaties met Föhn en hogedruk (inversie) zie je dit vaak optreden. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de OPER beter rekening houdt met de orografie van de Alpen. Immers, de OPER (= onverstoorde) modelrun draait op de hoogste resolutie. De CONTROL ook maar met minder resolutie. Verder wordt de CONTROL gebruikt voor het tot stand komen van het ensemble gemiddelde, deze wordt 20 keer opnieuw berekend voor het tot stand komen van het ENS (GFS-ensemble) maar steeds weer met een andere bewust gekozen veel voorkomende verstoring in de begintoestand (analyse) . Het ECMWF gaat net zo te werk alleen laat er 50 keer een berekening op los voor het tot stand komen van de ENS (pluim). Op termijn , na een dag of 5 tot 6, zijn zowel de OPER als CONTROL niet meer te gebruiken en kun je beter het ENS gemiddelde gebruiken voor de meest betrouwbare trend!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 05-03-2015 | 16:00 niet ok

@Johann...wat houdt dat in voor de komende week qua temperatuur?
Wordt het zonnig en koud of zonnig en lenteachtige temperaturen?

Raymond Desjardijn | 05-03-2015 | 16:09 niet ok

Hier in westendorf sneeuwt het al vanaf vannacht. Vaak erg hard en dikke vlokken met soms even een kleine pauze van 10 minuten dat er geen sneeuw valt. Hier in het dal toch al wel tussen de 15 en 20 cm boven op de berg zeker 30 cm.

Paul Van belkom | 05-03-2015 | 17:53 niet ok

@Johann Bedankt voor de info. Ik moet bekennen dat ik toch een beetje zenuwachtig begin te worden voor mijn skitrip vanaf de 14e: zowel GFS als ECMWF geven voor de komende week nu blijkbaar toch wel zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar...

Skiwi | 05-03-2015 | 17:59 niet ok

Wij zijn in krokus naar westendorf geweest zoals altijd. Ik wil al terug, maar ik moet nog een jaar wachten 😃

simba | 05-03-2015 | 21:52 niet ok

Nog anderhalve dag en dan richting Kappl! Zal de sneeuw nog goed zijn en wordt t echt zonnig weer? Zin in! Johann en Michael bedankt voor de voorpret. Zal nog wat proberen te posten.

Rick Wijnker | 05-03-2015 | 22:38 niet ok

@Rob. Wat een openingszin van je update... 😉

Mark (& Monique) | 05-03-2015 | 23:37 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

» Zorgeloos internetten op de piste met KPN
» Download de NosePost app


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten