Tijdelijke weersverbetering door tussenhoog

vrijdag 27 maart 2015 - 08:30

» naar de reacties

Gisteren lagen de Alpen in een gebied met lage luchtdruk en maar weinig drukgradiënt. Met weinig dynamiek en dus ook wind stagneerde de boel en bleef de (rest)bewolking en Hochnebel deels ook hardnekkig liggen. De meeste zon was gisteren voorbestemd voor de westelijke Alpen en dan met name op grotere hoogte. Hierdoor kon men er op veel plaatsen boven de 2500 tot 3000 meter genieten van prachtig blauwe luchten en panorama's en urenlang volop zonneschijn.


Heerlijke condities in Aosta -Cervinia (foto Tim Jager via de mail)


"In het dal mist, veel bewolking... Boven zaaaaalig zonnetje"  meldde Tilly vanuit
La Plagne via de Mail


Perfect ook op het Jungfraujoch met  een fenomenaal uitzicht over de
Konkordiaplatz en de Grote Aletsch gletsjer

Later in de middag ontstonden er echter ook hier weer wolken of Hochnebel. De temperaturen kwamen in vergelijking met de voorgaande dagen in de wat koudere binnengestroomde lucht duidelijk op een lager niveau uit. Algemeen was het, met uitzondering van de oostelijke Alpen 3 tot 6 graden kouder. Inneralpin (Wallis) en aan de zuidkant kon het kwik tot 12 a 18 graden stijgen.

In de loop van de middag en avond trok een volgend koufront de Alpen binnen, de bewolking nam weer toe gevolgd door nieuwe regen en boven de 700 a 1300 meter sneeuw. Ook vandaag is het aanvankelijk nog bewolkt met neerslag. Van het westen uit wordt het op nadering van een tussenhoog echter op steeds meer plaatsten droog en geleidelijke klaart het steeds meer op. De oostelijke Alpen hebben nog langere tijd met neerslag te maken die boven de circa 1000 meter als sneeuw valt, in de loop van de dag krijgt de neerslag een meer buiig karakter en mogelijk kan in het westen de zon door de bewolking prikken.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Meer kans op zon is weggelegd voor de zuidkant van het Alpenmassief en de zuidelijke Franse Alpen alwaar een krachtige tot stormachtige wind dan wel Nordföhn (Mistral) de bewolking deels zal doen oplossen. Sowieso staat er vandaag in het gehele Alpengebied een harde en in de bergen ook stormachtige wind die het er voor het gevoel niet prettiger op maakt.


Vooral in de oostelijk Alpen valt nog sneeuw,  winterse Gerlosplatte (1589m)


en ook in Berwang (1300m) sneeuwt het nog.

Zaterdag kunnen we dan even op adem komen en profiteren van de stabiliserende uitwerking van een overtrekkend tussenhoog. We krijgen dan te maken met een vriendelijk en zonnig weerbeeld en ook de temperaturen zullen in alle hoogtes weer een aantal graden hoger uit gaan komen. Enkel het noordoosten van de oostelijke Alpen houdt nog wat meer (rest)bewolking waaruit lokaal nog een vlok sneeuw en in de lagere delen en dalen een spat regen (buitje)  kan vallen. Ondanks dat de wind in kracht is afgenomen staat hij vooral in de bergen nog aardig door.

Lang zal de pret echter niet duren, kijken we naar de weerkaarten dan zien we de de activiteit in de weerkeuken op de Atlantische Oceaan sterk toenemen. Tussen hogedruk boven de Azoren en lagedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan ontwikkelt zich een zeer krachtige jetstream waarmee in rap tempo fronten over west Europa en de Alpen zullen gaan trekken.


Verloop en windsterkte jetstream maandag (GFS), in het roze gebied
is de jet op zijn sterkst (meer dan 300km/H)

Periodiek gaat er (veel) neerslag vallen en  staat er veel wind. Omdat de slingerend jetstream meeste tijd ten noorden van de Alpen verloop krijgen we ook steeds weer te maken met porties zachte lucht. Vanaf het midden van de week gaat de hoogtestroming wat kantelen en kan er wat koudere lucht richting en over de Alpen gaan stromen. In eerst instantie valt de meeste neerslag in de Weststau van de Alpen, na woensdag met een meer noordwestelijke component dan vooral in de Nord(west)stau. Rond de noordelijke Alpenhoofdkam en de aangrenzende gebieden kan behoorlijk wat neerslag gaan vallen, in de bergen boven de 1500 tot 1800 meter sneeuw.

Paas-sneeuw in overvloed
Ook vandaag zien we dat de modellen met zoals altijd het GFS aan kop behoorlijk wat neerslag in de Stau gebieden berekenen. Het ECMWF laat de komende week de neerslaghoeveelheden oplopen tot 100mm en het GFS tot 200mm, lokaal rond Salzburg ook nog meer (250-275mm).


Neerslag cumulatief  tot 1 april adhv het WRF model

Misschien wat overdreven maar zeker niet onmogelijk gezien het stromingspatroon. De onzekerheid op deze termijn is dan ook nog groot maar zeker is al wel dat het alles behalve fraai weer gaat worden. Veel wind en neerslag zullen meer aan de herfst doen denken dan aan het voorjaar en in de bergen lijken de paasdagen voor wat betreft de sneeuwzekerheid veilig gesteld. Fijne dag en tot morgen maar weer. In Termen is het deels opgeklaard met een temperatuur van 4.3 graden. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Geen wintersport voor mij meer , maar nog elke dag genieten van het weerbericht

Tobias Bijkerk | 27-03-2015 | 11:02 niet ok

Morgen naar serre chevalier. Sneeuw zal daar nauwelijks vallen als ik neerslagkaarten dan maar hopen dat wij het aangenaamste weer van de Alpen hebben :-)

Bart De Vooght | 27-03-2015 | 11:31 niet ok

Net besloten om toch te gaan skiën met Pasen. 1e skidag komende donderdag. Grote vraag: waar?? We gaan voor zon! Maar de weersituatie lijkt complex te zijn. Hele noordkant niet verstandig lijkt mij. Dan maar het oude vertrouwde Italië, alta badia! Ik gok op nordfoehn en opklaringen daar. Delen jullie die gedachte in grote lijnen?

Groet,
Peter

Peter Huygens | 27-03-2015 | 12:11 niet ok

@Peter: Blij dat je op die overweging uit komt! Al maanden in de planning dat ik daar die do, vr en za ga skiën ;)

Marcel Groothuis | 27-03-2015 | 14:36 niet ok

Wij eerste week paasvakantie naar Risoul. Zie de sneeuw daar smelten , komt daar nog sneeuw

Olivier En Lindsey Vierstraete | 27-03-2015 | 15:47 niet ok

Heerlijk weekje geskiet in zillertal arena we hebben zon mist sneeuw en harde wind gehad maar dat mocht de pret niet drukken

Bas Van vegchel | 27-03-2015 | 17:48 niet ok

Wij gaan ook eerste week van de paasvakantie naar de franse zuid-alpen, meer bepaald orcieres.
Veel sneeuw blijft er niet meer over zo te zien op de webcams.
@Michael, Johann,
Is er nog hoop op verse sneeuw in de franse zuid-alpen tegen de eerste week paasvakantie?

Dirk | 27-03-2015 | 17:48 niet ok

Montafon ligt er super bij. Vandaag sneeuwbuien en mist, maar perfecte sneeuwcondities. Na Silvretta Nova en Hochjoch oroberen we morgen Gargellen uit. Ik vind het een supergebied en kom zeker terug.

Ruba Tours | 27-03-2015 | 22:30 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten