Aanhoudend onstuimig en wisselvallig

woensdag 1 april 2015 - 08:30

» naar de reacties

In het bereik van een krachtige jetstream ontwikkelde zich boven de noordelijke Atlantische Oceaan een stormdepressie die door de Deutsche Wetterdienst (DWD) de naam Niklas mee kreeg. Niklas diepte gisteren nog verder uit en lag in de middag met zijn kern (978hPa) boven Denemarken.In samenspel met het Azorenhoog ontstond er een sterke drukgradiënt waardoor zich boven grote delen van West Europa en de Alpen een krachtig stormveld ontwikkelde. In het Alpenvoorland werden windsnelheden tot 110 km/h gehaald en in de Alpen windsnelheden tot160km/h.


Laag "Niklas" gisteren om 12h00 met kern boven Denemarken, het bijbehorende
koufront (blauw) bereikte in de namiddag en avond de Alpen

Ook hier in Oberwallis ging het aardig te keer en helaas sneuvelde voor de tweede keer binnen enkele maanden één van onze (Meteo-Oberwallis) weerstations op Rosswald. De combinatie van extreme ijsaanzetting (Raureif) en orkaanwind waren opnieuw teveel voor het weerstation en een zendmast van de Berghanen. Maar eens kijken hoe we dat in het voorjaar gaan oplossen met het weerstation in dit rauwe bergklimaat aan de voet van de Simplon.


IJsaanzetting (Raureif) gisteren op de skiliften van Rosswald zorgde voor
veel extra werk

Dat we met een warmtefront -sector te maken was overduidelijk aan de temperaturen te merken, het was ondanks de harde tot stormachtige wind niet echt koud. Dat gold helemaal voor de Alpenzuidkant en in het bijzonder het Zwitserse Ticino, hier werd op uitgebreide schaal 20 tot 23° gehaald en lokaal steeg het kwik tot boven de 25°. Toppers waren Locarno-Magadino (197m) met 25.1° en Bellinzona (226m) alwaar het kwik opliep tot zomerse 25.3°!


Monte San Salvatore (912m) , Lugano (Ticino),  met zon en 20°+ zomers


Sneeuw (en nostalgie) ook in Avoriaz (via APP)


St Moritz, 15cm verse sneeuw en zon, lijkt wel Hochwinter, prachtig shot ! (via APP)

Voorlopig is het echter gedaan met de thermische hoogstandjes. Achter een koufront van laag "Niklas" stroomde in de avond en nacht vanuit het noordwesten een portie koudere lucht over de Alpen uit. De bijbehorende neerslag viel eerst nog tot een hoogte van 1800 meter als regen maar gaandeweg de avond en nacht daalde de sneeuwvalgrens tot 1000 a 500 meter. Vandaag gaat het onstuimig verder met vooral aan de Alpennoordkant aanhoudend en deels ook intensieve Stau neerslag. Elders kan ook de zon af en toe even tevoorschijn komen met aan de Alpenzuidkant ook zonnige perioden. Echter ook hier kunnen wolken en neerslag vanuit het noorden overgrijpen en staat er een harde tot stormachtige wind. In vergelijking met gisteren wordt het ook een stuk koeler.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

In de nacht en vroege ochtend neemt de neerslag tijdelijk wat aan intensiteit af voordat in de loop van de dag vanuit het noorden een volgend koufront met in zijn bagage een verse portie maritiem polaire lucht over de Alpen gaat uitstromen. Dit front sleept wat over de Alpen en wordt opgevolgd door een warmtefront. Vrijdag en deels ook nog zaterdag zitten we dan tijdelijk weer in iets zachtere lucht en met zwakke luchtdrukstijgingen krijgt dan de zon tijdelijk wat meer speelruimte. Overigens kunnen de verschillen vrijdag behoorlijk groot zijn waarbij de meeste kans op wat zon voor het oosten en westen is weggelegd, de centrale Alpen en met name in de Stau heeft meer last van bewolking met kans op neerslag. De sneeuwvalgrens stijgt tijdelijk weer naar 1300 tot 1500 meter.


Vrijdag tijdelijk wat meer zon en ietsjes zachter, Val de Anniviers (Wallis) gisteren

Pasen toenemend zonnig maar koud
In de loop van de dag draait de hoogtestroming naar het noorden en op nadering van een volgend koufront gaat van het noordwesten uit de bewolking weer toenemen gevolg door nieuwe neerslag die opnieuw sneeuw aan de noordkant van de Alpenhoofdkam gaat opleveren. Zaterdag sneeuwt het dan weer volop in de noordelijke en ook de westelijke Alpen pakken ook nog wat mee. De sneeuwvalgrens houdt zich in de dalen en deels tot in het laagland op (300-500m). In de loop van de zondag breidt het Britse hoog zijn invloed geleidelijk tot over het Europese continent uit en ook de Alpen gaan daar van profiteren. De nordstau neemt langzaam in kracht af en vooral in het westen gaat de zon steeds meer ruimte krijgen. Maandag zet zich dit patroon voort met ook in de oostelijke Alpen steeds meer zon. De temperaturen handhaven zich maandag en dinsdag op een winters niveau. Voor de wintersportgebieden ziet het er dus veelbelovend uit met prima wintersport en sneeuwcondities in grote delen van de Alpen  


Vanaf zaterdag gaat het Britse hoog naar het oosten toe opschuiven en krijgen
we van het westen uit met een weersverbetering te maken

Tot het zover is moeten we het echter nog doen met turbulent en (zeer) onbestendig weer. Fijne dag en tot morgen maar weer, hopelijk dan ook met goede vooruitzichten voor de paasvakantie. In Termen is het bewolkt, harde tot stormachtige wind (bergen)  en  3°. Ciao

Note: i.v.m. de paasvakantie en de vele vragen om toch nog wat langer door te gaan met de Alpenweerberichten hebben we besloten om in ieder geval de week vol te maken en gaan we, zei het in wat afgeslankte vorm, tot vrijdag 3 april door! 

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie - Hier

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Volgende week naar Risoul . Hoe zit het daar met de sneeuw , daar nog geen sneeuw gevallen

Olivier En Lindsey Vierstraete | 01-04-2015 | 09:43 niet ok

Thx! Blij met deze einde-seizoens-updates!

Ivar Ros | 01-04-2015 | 10:16 niet ok

Hallo Johan,

Even concreet de vraag. Vrijdag, zaterdag en zondag skiën in flachau. Gaat dat voldoen skipret opleveren om daar twee reisdagen aan op te offeren?

Henk W. | 01-04-2015 | 10:36 niet ok

Dag Johan,
ik volg al een tijdje je weerbericht. Volgende week gaan we naar de gletsjer in Kaprun skieën. Echter zie ik op de voorspellingen niets anders dan sneeuw en erg koud weer. Kan je ons meer info geven of het al dan niet beter wordt daar ook? Of delen we niet in de zon...?
Dank voor je reactie

Kellie Saelens | 01-04-2015 | 10:59 niet ok

Is het de moeite om van zat tot dins naar mayrhofen te gaan ? Komt de zon daar of is het alleen maar sneeuw

Ingrid Aerts | 01-04-2015 | 11:42 niet ok

Ik snap bovenstaande opmerkingen niet echt, je gaat toch op WINTERsport.
Daar hoort sneeuw bij, en misschien wel de beste sneeuw omstandigheden van het hele seizoen !!!

In Flachau en Mayrhofen heb je prima afdalingen tussen de bomen zodat je nog redelijk zicht hebt.
In Kaprun kun je eventueel nog uitwijken naar Zell am See als het op de gletscher te heftig is.

Kom op jongens, we zijn toch niet van suiker ;-)

Mijn aller eerste skileraar zij altijd "Schlechtes wetter gibt's nicht, nur schlechte schifahrer...."

Ik ga van de paasweek genieten, sneeuw of niet, goggle op en gaan met die banaan

Tele Mark | 01-04-2015 | 11:52 niet ok

Over een uurtje, vertrek naar Fiss-Serfaus :). Nog meer lezers die daar binnenkort naar toe gaan? Dan probeer ik wat updates ter plaatse te verzorgen.

Glühwein | 01-04-2015 | 12:26 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten