Terugblik afgelopen seizoen

Het seizoen 2016-2017 ligt ondertussen achter ons. Hoe is de winter nu eigenlijk verlopen in de Alpen? Een mooi moment om de balans eens op te maken van een winter die opnieuw erg moeizaam op gang kwam!

Negatieve trend
De laatste jaren komen de Noordalpen er nogal bekaaid vanaf. De serieus zware dumps laten het over het algemeen afweten en valt er over het algemeen minder sneeuw en vooral ook bij een hogere sneeuwvalgrens. Het seizoen 2013 - 2014 was hierop in de Zuidalpen een uitzondering. Dit seizoen stond in het teken van meerdere zeer zware Südstau situaties en viel vooral in de omgeving van het Italiaanse Arabba record veel sneeuw!

November startte veelbelovend
Het seizoen kwam zoals vaker het geval is vrij aarzelend op gang. De novembermaand startte veelbelovend en viel er onder invloed van diverse hoogtestoringen behoorlijk wat sneeuw. Velen ( inclusief mijzelf) dachten dat deze dump de basislaag van het seizoen zou zijn! Helaas had de atmosfeer andere (warme) plannen en kwamen we van een koude of beter gezegd warme kermis thuis. Eind november gooide een krachtige en aanhoudende Südföhn roet in het eten en verdween het witte poeder als sneeuw voor de zon! Niet getreurd zou je denken want het is nog vroeg in het seizoen, maar we weten allemaal hoe desastreus december verliep....


November startte veelbelovend

Met zware sneeuwval in de Franse Alpen!

 

December erg zacht en droog
December stond duidelijk in het teken van ongunstige hogedruk invloed. Neerslaggebieden trokken ruim ten noorden van de Alpen langs en waren we volledig afhankelijk van de sneeuwkanonnen. Kerstmis verliep dan ook vrij groen afgelopen jaar, en heeft de kunstsneeuw de kerstvakantie in veel wintersportplaatsen opnieuw gered!


Anti winterse luchtdrukverdeling in december.


De sneeuwkanonnen draaiden op volle toeren

Januari extreem koud en ouderwets winters
Januari was echt een maand om je vingers bij af te likken. Vochtige en zeer koude diepvrieslucht stroomde vanuit het noorden de Alpenregio binnen en ging het kwik lokaal recordlaag onderuit. Boven het vers gevallen sneeuwdek zakte het kwik s' nachts lokaal richting de Siberische -25 tot -28 graden C! Vooral het wissel weekend van 14 januari staat velen nog in het geheugen gegrift. In grote delen van de Alpen was het vanwege de sneeuwval chaos op de aan en afvoerwegen en was het vooral rond de Fernpass een grote puinbak. Vele wintersportliefhebbers stonden hier urenlang in de file. Tja, je moet er wat voor over hebben hè?

Kaiserwetter
Na het sneeuwgeweld zorgde een Europees hogedrukgebied  de rest van de maand voor subliem wintersportweer. Een strakblauwe lucht in combinatie met een dikke laag luchtige verse poeder zorgde voor topcondities. De kou namen we maar voor lief, want deze maand verliep ongeveer 2,8 graden kouder  dan het langjarig gemiddelde. Het was dan ook de koudste januari maand sinds 30 jaar in de Alpen.


Het weekend van 14 januari was echt een ramp. #B-179 Lermoos

Urenlange files op de Fernpass!!

 

Februari terug naar af
Na een veelbelovende januarimaand ging het in februari opnieuw mis. hogedrukgebieden kozen boven Spanje en het zuidwestelijke Middellandse Zeegebied  opnieuw een totaal verkeerde positie. Hierdoor kwam er opnieuw een zachte en vrij hardnekkige zuidwestelijke stroming op gang, waarbij lucht uit Noord Afrika de Alpen overspoelde. Regen was in deze maand dan ook onvermijdelijk. Treffend voorbeeld was de Krokusvakantie, waarbij het rond 20 en 21 februari met bakken naar beneden kwam. Sneeuw viel er in die periode pas boven de 1800 à 2000 meter grens, en was het op veel  lagere pistes gewoon dweilen met de kraan open. Februari 2017 verliep ongeveer 2,5 graad warmer dan gemiddeld.

Maart verliep grillig en stond in het teken van enkele zware lawines
Maart 2017 ging helaas op de zachte tour verder. In de eerste week nam het luchtdrukverschil tussen de zuid en noordzijde spectaculair toe. Dit resulteerde in een zeer zware en langdurige Südföhn, en waaide het vooral aan de Zwitserse noordzijde record hard.Orkaanachtige winden in het Zwitserse hooggebergte. @SRF Meteo

Tegelijkertijd kregen de zuidelijke Alpen behoorlijk wat sneeuw te verwerken. In de Franse Alpen resulteerde dit lokaal zelfs tot records! Aanhoudende stau veroorzaakte hier langdurig zware sneeuwval en kwam in Haute Mauriènne / Bonneval Arc (2700m) het record van 2008/2009 in zicht!


Record veel sneeuw in Haute Mauriènne begin april! @Meteo France

Venijn zat / zit in de (april)staart
De Alpenwinter heeft er nog zin in en kan maar moeizaam afscheid nemen. Normaliter is april een echte voorjaarsmaand. S' morgens skiën op de gletscher en in de middag rustig aan doen. Dit jaar beslist april totaal anders en zijn de winterse perikelen nog lang niet voorbij. De eerste aprilweek was ronduit voorjaarsachting en stond in het teken van bovengemiddelde temperaturen. In de 2e decade ging het roer echter totaal om. Er kwam op de noordelijke Atlantische Oceaan een krachtige noordelijke stroming op gang, waarbij ijskoude diepvrieslucht zuidwaarts begon uit te stromen. Dit resulteerde in een markante Wintereinbruch en viel de sneeuw tot ver in het dal. Dit betekende een witte Pasen voor de Alpen! Welkom in de grillige wereld van het Alpenweer ;-)


April 2017 had / heeft er winters zin in!

Complete "white out"  op 28 april in het Franse Alpe D 'Huez (1850m)!!

 

Winter 2016-2017 was tamelijk zacht en viel er duidelijk minder sneeuw dan gemiddeld
Resumerend: het afgelopen winterseizoen was opnieuw vrij zacht en viel er minder sneeuw dan volgens het langjarig gemiddelde. Zachte periodes werden afgewisseld door korte koudere momenten, en verliep de 2e helft van april opvallend koud. Vanwege de relatief milde temperaturen lag de sneeuwvalgrens statistisch gezien ook duidelijk hoger. Het lijkt een trend te worden. Het moeizaam op gang komen van de Alpenwinter en sneeuwkanonnen die in het voorseizoen redding moeten brengen. Alles in lijn met de mondiale temperatuurstijging. Afwachten wat de atmosfeer het komend seizoen voor ons in petto heeft!


Temperatuur anomalie met betrekking tot de Oostenrijkse winter. Vanaf de jaren '60 een duidelijk zichtbare warmere trend! #ZAMG

Winter 2016-2017 tov het klimaatologische tijdvak 1981-2010. 0,5 tot 2 graden warmer dan gemiddeld

Minder sneeuw dan gemiddeld in het Zwitserse Davos. #MeteoSchweiz

Een heel mooie zomer voor iedereen en graag tot in oktober!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

kees asscheman

Dank voor dit overzicht.

kees asscheman | 28-04-2017 - 10:12

Dennis Dolomiti Superski

Heel erg bedankt voor deze analyse. :-) We kunnen er idd niet omheen dat het opwarmt. Kan me ook nog goed herinneren dat wij ook de beruchte sneeuwdag over de fernpass zouden gaan. Gelukkig op tijd een andere route gekozen en op tijd bij ons hotel in Plan de Gralba aangekomen. Helaas is er daar ook erg weinig tot geen sneeuw gevallen dit seizoen. Hoop volgend seizoen op meer verse sneeuw in Januari. :-) Jij ook nog een fijne zomer toe gewenst Michael!

Dennis Dolomiti Superski | 28-04-2017 - 10:50

Eddy Vivet

Het was ondanks de mindere omstandigheden toch weer heel boeiend om dagelijks de weersevolutie te volgen. De heldere en passionele praatjes geven het gevoel er een beetje bij te zijn. Heerlijk is dat. Hartelijk dank hiervoor en graag tot binnen enkele maanden.

Eddy Vivet | 28-04-2017 - 11:04

Dennis Dolomiti Superski

Misschien ook nog wel even leuk om op te noemen. Op dit moment is het eigenlijk weer volop winter in de Alpen. Er is op veel plaatsen zelfs tot in het dal 50 tot 100cm sneeuw gevallen. Jammer dat de liften niet eventjes open gaan. Loop maar even de webcams af. Met name in Gerlos lag er weer een dik pak bij temperaturen ruim onder nul. :-)

Dennis Dolomiti Superski | 28-04-2017 - 11:09

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Dennis. Heb er nog een stukje over het huidige koude april weer aan vastgeplakt ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 28-04-2017 - 12:48

Dennis Dolomiti Superski

👍

Dennis Dolomiti Superski | 28-04-2017 - 19:52

Yorrick Pinte

Bedankt voor weer een mooi winterweerseizoen. Ieder jaar weer geniet ik van jullie analyse en voorspellingen. Dit is een hele klare uitleg. Dankzij wat goede beslissingen en een grote portie geluk hebben wij dit jaar een mooi seizoen gehad. We zaten eind november in Kaprun, gletsjerskiën zonder problemen. Begin februari hebben we een weekje Châtel mee gepikt, waar gelukkig toen de sneeuwkranen serieus zijn open gegaan. De Krokusvakantie was weer wat anders met Dienten am Hochkönig, waar het op die moment vrij warm was voor de tijd van het jaar en we gelukkig net na de regenweek daar zijn geweest.

Ik lees jullie graag verder volgend jaar en hoop dat jullie nu kunnen genieten van een mooie zomer.

Bijgevoegde foto nog maar eens een absoluut schitterende dag in Dienten :-)

Foto bij weerbericht reactie 40459

Yorrick Pinte | 28-04-2017 - 13:10

Michael Gerritsjans

Yorrick, zie mijn bericht hieronder. Jij was dus in november op de Kitzsteinhorn. Weet jij misschien wat ik daar nu / in mei kan verwachten?

Michael Gerritsjans | 28-04-2017 - 14:19

Sander de Wit

Bedankt voor het afgelopen wintersportseizoen en graag weer tot ziens voor het komende👍👍👍

Sander de Wit | 28-04-2017 - 13:59

Michael Gerritsjans

Mijn vriendin en ik willen met Hemelvaart (25 mei) naar de Kitzsteinhorn. Ik heb vandaag contact gehad met een local in Saalfelden bij Saalbach, volgens haar sneeuwt het "wie verrueckt".Erligt zat maar 25 mei is nog bijna een maand weg.
Heeft iemand ervaring met de Kitzsteinhorn in mei? Is het de moeite waard dan?

Michael Gerritsjans | 28-04-2017 - 14:16

Karin Brakenhoff

Ja hoor. Wij hebben jaren op de camping gestaan en dan gingen de kinderen zelfs in de zomer de piste op. Natuurlijk heb je in mei goede en slechte dagen. Het is wel voor gekomen dat de piste dicht was door te veel wind. Maar we hebben zelfs met nieuwe sneeuw te maken gehad.

Karin Brakenhoff | 01-05-2017 - 18:00

Rob van den Broek

Alle weermannen bedankt voor weer een mooi verslagjaar...met weer fantastische foto's!

Rob van den Broek | 28-04-2017 - 22:38

Dennis Dolomiti Superski

Actuele situatie Sella ronda! Als je niet zou weten dat het nu bijna Mei is. Zou je denken dat dit plaatje in Januari is. :-) Hoe mooi is dit .

Foto bij weerbericht reactie 40466

Dennis Dolomiti Superski | 28-04-2017 - 23:47

Chang .

Bedankt voor alle weerberichten het afgelopen jaar. Heb elke dag met veel plezier gelezen en er ook handig gebruik van gemaakt. Tot volgende seizoen.

Chang . | 29-04-2017 - 07:56

MR

Weermannen bedankt voor jullie dagelijkse updates!! Altijd weer een genot om te lezen. Het seizoen was qua sneeuw wisselvallig, maar desondanks hebben we in januari en maart twee prima skiweken gehad! De weerberichten en updates zijn goed voor de 'vorfreude'! Nogmaals bedankt, tot in oktober!!

MR | 29-04-2017 - 10:30

Bianca B

Bedankt mannen het was een spannend seizoen. Toch zit ik met een vraag, waarom zijn de pistes nu dicht, je zou toch zeggen ook al is het seizoen normaal afgelopen maar je zou toch zeggen we gooien een paar pistes open.
Het is toch best bijzonder.

Bianca B | 29-04-2017 - 11:08

Sneeuwhoogte.nl

Hotels zijn gesloten, personeel is al vertrokken en gasten komen nu ook niet meer.

Sneeuwhoogte.nl | 29-04-2017 - 11:13

Bianca B

Is dat het. Bedankt voor je antwoord

Bianca B | 29-04-2017 - 12:04

Michael Gerritsjans

Dit is ook de periode dat veel pensionhoudrs zelf op vakantie gaan voor het voorjaar- em zomerseizoen begint

Michael Gerritsjans | 29-04-2017 - 18:01

Michael Gerritsjans

En in sommige gebieden willen ze met Hemelvaart graag weer wandelaars en mountainbikers begroeten maar dat gaat m nou even niet worde....best een strop dus....en tenslotte; de koeien moeten weer de wei in...

Michael Gerritsjans | 29-04-2017 - 18:06

Claudia #skiing

Wat een perfecte dag om het seizoen af te sluiten in Ischgl!
Na de sneeuwval van de afgelopen dagen vandaag prachtig weer en super goede pistes!
Bedankt voor jullie dagelijkse weerberichten die mijn skiseizoen altijd weer verrijken! Tot volgend seizoen!

Foto bij weerbericht reactie 40474

Claudia #skiing | 29-04-2017 - 18:50

Michael Gerritsjans

Wie heeft ervaring met skien op de Kitzsteinhorn laat in mei?

Michael Gerritsjans | 30-04-2017 - 06:46

Henk W.

@Michael. Zou ik mij niet druk maken. Afgelopen week is hier heel veel gevallen en was het prima skien daar. Ook voor komende prima vooruitzichten. Ook overdag nog koud genoeg.
Over 3 weken dus voldoende sneeuw en sowieso in de ochtend goede condities. Middag beetje afhankelijk van temperatuur, maar anders in middag lekker rustig aan en van de zon genieten.

Henk W. | 30-04-2017 - 11:04

Michael Gerritsjans

Beste Henk, bedankt voor je reactie. Klinkt goed, dat is ook eigenlijk ons doel; vroeg beginnen, tot 13/14 uur de piste op en daarna terras. Weet jij vanaf hoe laat de liften lopen?

Michael Gerritsjans | 30-04-2017 - 18:14

Karin Brakenhoff

Gewoon 9 uur. Mijn dochter deed zomer training op de piste. En die stonden altijd om 9.00 uur klaar om naar boven te gaan.

Karin Brakenhoff | 01-05-2017 - 18:03

Jojam De Boer

Zie zojuist dat de jullie mijn ingezonden foto genomen in Sölden 22 april jl bovenaan dit bericht hebben geplaatst :-) leuk!!

Jojam De Boer | 02-05-2017 - 20:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

👌👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 03-05-2017 - 09:44

Michael Gerritsjans

Bedankt Karin!

Michael Gerritsjans | 03-05-2017 - 09:06

Danny Fluit

Wij zijn alweer met volgend seizoen bezig.. weet iemand nog een leuk en betaalbaar appartement of hotel voor 4 personen in Fiss?

Danny Fluit | 05-05-2017 - 16:36

Henk W.

Veel plezier Michael!

Henk W. | 05-05-2017 - 22:16

Hans Top

Waar kunnen we binnenkort nog mooi skiën? Tips?

Hans Top | 03-06-2017 - 09:14

Dennis Sival

Molltaler gletsjer

Dennis Sival | 27-06-2017 - 21:40

Dennis Sival

Wanneer mogen we weer?

Dennis Sival | 16-08-2017 - 19:08

N Janssens

Normaal 1 oktober :-)

N Janssens | 18-08-2017 - 19:53

Sneeuwhoogte.nl

Vanaf 1 oktober zijn we er inderdaad weer ;)

Sneeuwhoogte.nl | 19-08-2017 - 09:40

Dennis Sival

Super, ik ben al bezig met twee vakanties, ik kan niet wachten

Dennis Sival | 27-08-2017 - 09:19

Niels Paradiski

Net alweer de vakantie voor 2018 geboekt! Belle Plagne (3e keer) here we come! Kan nu al niet meer wachten! Vanaf 1 oktober weer trouw elke dag de weerberichten lezen! Tot die tijd nog een fijne (na)zomer allen! Groet Niels

Niels Paradiski | 23-08-2017 - 15:15

Niels Paradiski

Herstel 4e keer ;-)

Niels Paradiski | 23-08-2017 - 15:15

Koen Van de Pol

Via Sunweb?

Koen Van de Pol | 31-08-2017 - 22:21

Koen Van de Pol

Wij willen ook weer naar Belle Plagne. Wanneer gaan jullie?

Koen Van de Pol | 31-08-2017 - 22:22

Bianca B

De eerste sneeuwvlokken staan alweer op de kaart! Heerlijk!

Bianca B | 30-08-2017 - 17:50

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord