Sneeuw voor weststau gebieden

De westelijke Alpen liggen op sneeuwramkoers! Er is in deze omgeving al zoveel sneeuw gevallen en dit gaat vandaag rustig zo door. De harde tot stormachtige wind westelijke wind maakt het er allemaal niet aangenamer op. Deze gaat vooral in het hooggebergte als een malle tekeer waardoor kwetsbare liften waarschijnlijk op slot blijven vandaag. En als het allemaal nog niet genoeg is komt daar ook het lawinegevaar nog bij. Het sneeuwdek is op sommige plaatsen gevaarlijk instabiel. Ga niet off piste de held uithangen. Check de lokale berichtgeving dus goed voor je op pad gaat!


Fenomenaal weer in de Oostenrijkse Vorarlberg / Kleinwalsertal. @HansterBraak

En in het Zwitserse Mürren / Berner Oberland. Via FB Mürren


Man man wat een beelden uit het Masner gebied / Serfaus. Via FB Serfaus-Fiss- Ladis

Winterwonderland in Saas Fee! @Christian Pfelzer

 

Nog meer sneeuw voor westelijke Alpen
Het is nog steeds niet gedaan. Het sneeuwfeest gaat gewoon ongehinderd door. Na een korte zonnige mini break gisteren richten sneeuw storingen hun pijlen opnieuw op de Franse en Zwitserse weststau gebieden. Dit betekent vandaag grofweg gezien sneeuwval van de Franse Haute Alpes tot aan de Oostenrijkse Vorarlberg. Over de sneeuwvalgrens hoeven we ons niet echt druk te maken. Die bevindt zich namelijk ergens tussen de 800 en 1100 meter. Waar we ons wel 'druk' over kunnen maken is de westelijke wind. Die gaat echt behoorlijk tekeer en deze zorgt lokaal voor opstuivende sneeuw en erbarmelijk slecht zicht! De sneeuwbuien bereiken vannacht ook grote delen van Oostenrijk. Dit betekent ook sneeuwval voor Tirol, Salzburgerland de verder oostwaarts liggende gebieden. Hier valt naar verwachting met 10 tot 15 cm duidelijk minder dan de westelijke gebieden, maar is toch mooi meegenomen. Ook de Dolomieten krijgen waarschijnlijk te maken met enkele flinke sneeuwbuien. Dit is tijdens weststau altijd erg moeilijk in te schatten, maar ik denk dat 10 cm lokaal toch mogelijk moet zijn.


westelijke Alpen liggen op sneeuwramkoers! @Deutsche Wetterdienst

Actueel radarbeeld van 08.00 uur. Het sneeuwt van de centrale Franse Alpen tot aan de Vorarlberg. De sneeuwbuien bereiken vannacht en morgenochtend ook de rest van Oostenijk en deels de Dolomieten. @WetterOnline

Vooruitzichten
Tot aan begin volgende week blijven de omstandigheden behoorlijk wisselvallig. De zon zal af en toe tevoorschijn komen, maar bewolking met van tijd tot tijd sneeuwbuien domineren het weerbeeld. Rond dinsdag zorgt een uitloper van het Azorenhoog vanuit het westen voor enige stabilisatie. Dit betekent een overgang naar een duidelijk zonniger weertype met in de ochtend de bekende Hochnebelvelden. De vorstgrens gaat met het instromen van wat minder koude lucht wel wat oplopen. Ik verwacht dat deze ergens tussen de 1400 en 1600 meter komt te liggen.  Niets om je over druk te gaan maken. Er ligt immers zoveel sneeuw en deze kan wel tegen een (tijdelijk? ) zachter stootje!


Hogedruk zorgt midden volgende week voor een overgang naar een zonniger en wat minder koud weertype. @ECMWF MeteoCentre

Een fijne dag en graag tot morgen!


Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Matthijs Huisma

Weet iemand of de temperatuurstijgingen en de regen in Sauerland grote impact gaan hebben op zowel de sneeuwlaag op de top en in t dal?

Matthijs Huisma | 14-12-2017 - 08:21

Joy Van Craenenbroeck

Waar zie jij al regen? Voorlopig t.e.m. is het koud genoeg voor doodgewone sneeuw... Daarna wordt het idd warmer, maar waarschijnlijk ook droger. Dat is zeker geen ramp.

Joy Van Craenenbroeck | 14-12-2017 - 08:26

Joy Van Craenenbroeck

t.e.m. maandag moest dat zijn :)

Joy Van Craenenbroeck | 14-12-2017 - 08:27

Steven Vc

Heerlijk wakker worden met zo'n mooie vooruitzichten!

Steven Vc | 14-12-2017 - 08:22

Dennis Matterhorn ski paradise

Kopje koffie erbij zou nog lekkerder zijn . ?

Dennis Matterhorn ski paradise | 14-12-2017 - 08:29

Jan Geets

Zalig, vorig jaar was het bang afwachten en is het pas rond de eerste week van januari beginnen sneeuwen in la plagne. Nu ligt er al meer dan in het gehele seizoen. Dit jaar alpe dhuez, ziet er ook goed uit!

Jan Geets | 14-12-2017 - 08:39

Matthias  Burton

In januari naar solden hopelijk nog goed tegen dan de winter is te mooi beginnen denk ik

Matthias Burton | 14-12-2017 - 08:55

Niels 🇦🇹

Mooi berichten @Michael! Wellicht kaiserwetter met de kerst? Lucky people! ?⛷?☀️

Niels 🇦🇹 | 14-12-2017 - 09:08

Peter N

Goedemorgen Michael en Lander en alle sneeuwfanaten ik zit weer even met een lekker bakje koffie de berichten op deze top site te lezen en naar de sneeuwbeelden op de Belgische TV te kijken en dat is wel weer smullen geblazen . Ik denk dat er overal al zoveel sneeuw is gevallen dat iedereen met een gerust hart op wintervakantie kan gaan want dat kan toch niet meer stuk dit jaar: ook al komt er hier en daar een föhn voorbij trekken de basis ligt er al voor het hele seizoen denk ik . En misschien kunnen onze weermannen dat wel bevestigen . En dat scheelt dan weer een boel winterstresssssss voor veel mensen. ?. Gr. Peter ??⛷❄️?

Peter N | 14-12-2017 - 09:16

Frederic Verschaeve

Hallo Michael,

Ik zie dat Cervinia ook wat kan delen in de sneeuwval of zal dit afhangen van de omstandigheden? De site van Cervinia zegt dat er hooguit een 5 cms zou vallen de komende dagen, terwijl er hier gesproken wordt over +/-50 cms. Ook Bergfex bevestigd jullie prognose.

Aan wat zou het verschil in deze vooruitzichten kunnen liggen?

Grtjes,

Frederic

Frederic Verschaeve | 14-12-2017 - 09:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ik weet met welke software / modellen andere sites werken. Verwacht dat Cervinia een cm of 10 / 15 kan gaan meepakken. Zwaartepunt sneeuwval ligt duidelijk meer noordwestwaarts Gr.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2017 - 11:10

Klaas Terp

Hoi Michael

Wat gaat het met de kerst vakantie doen in schladming kunnen we kou en sneeuw verwachten ?

Klaas Terp | 14-12-2017 - 09:23

Harry Verduin

Hoi Michael, ik ben toch wat verrast dat je zo'n 10 cm voor dolomieten voorspeld, ik vind dat niet echt terug in bergfex of gfs. Ben dus benieuwd ?

Harry Verduin | 14-12-2017 - 10:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Wel in het EC ens. Daarbij ligt de 850 / 500 mb isobaar vanuit het westen strak oostwaarts. Zuidzijde is lastig in te schatten in dit soort circulaties. Denk dat het toch een beetje moet gaan lukken. +/- 10 cm ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2017 - 11:16

Harry Verduin

Wetter südtirol voorspelt ook wat sneeuw dus ze zijn het er mee eens ?

Harry Verduin | 14-12-2017 - 11:31

Dennis Matterhorn ski paradise

Lekker hoor!

Dennis Matterhorn ski paradise | 14-12-2017 - 11:43

Harry Verduin

Ik dacht al dat Dennis gelukkig zou zijn :-)

Harry Verduin | 14-12-2017 - 11:51

Dennis Matterhorn ski paradise

Toch maar even afwachten hoor. ?

Dennis Matterhorn ski paradise | 14-12-2017 - 12:54

Harry Verduin

Ja want wetter sudtirol is positief, maar arpav eerder negatief (deze laatste spreekt van slechts 1 á 4 mm )

Harry Verduin | 14-12-2017 - 13:23

Bert De Cabooter

Belgische sneeuw al bijna weg .. vraagje alle sneeuw voor Zwitserland is daar automatisch iscghl Oostenrijk bij ? Aangezien dit op de grens ligt ? Groeten en bedankt voor het weerbericht ..

Foto bij weerbericht reactie 43374

Bert De Cabooter | 14-12-2017 - 10:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Grensgeval de Vorarlberg. Ischgl krijgt wel wat sneeuw, maar zwaartepunt vd sneeuwval ligt wel meer westwaarts.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-12-2017 - 11:19

Patrick Veldt

Hi Michael,

Hoe zullen de omstandigheden volgende week zaterdag zijn op de weg richting Oostenrijk?
En hoe zit het met de winkels/supermarkten in Oostenrijk tijdens de kerst, alle dagen dicht of zijn ze 2e kerstdag open?

Ligt ondertussen al 1.2m in Alpbach, dus een goed vooruitzicht! iig beter dan 2 jaar geleden met kerst.

Patrick Veldt | 14-12-2017 - 11:10

steven smet

Patrick, om exacte omstandigheden te weten zal je geduld moeten oefenen tot de dag voor/van vertrek. Vertrek ook volgende week vrijdagnacht en kijk pas vrijdagmorgen wat het weer zal brengen voor 's nachts, dit enkel om uur van vertrek te kunnen inschatten om zeker 's morgens aan te komen.

steven smet | 14-12-2017 - 12:11

steven smet

Patrick, om exacte omstandigheden te weten zal je geduld moeten oefenen tot de dag voor/van vertrek. Vertrek ook volgende week vrijdagnacht en kijk pas vrijdagmorgen wat het weer zal brengen voor 's nachts, dit enkel om uur van vertrek te kunnen inschatten om zeker 's morgens aan te komen.

steven smet | 14-12-2017 - 12:11

Michael Gerritsjans

Stuur n mail naar de VVV ter plekke met je vragen over de winkels, mijn ervaring is dat ze wel antwoorden

Michael Gerritsjans | 14-12-2017 - 19:25

Max Van beek

Beste michael
Wat verwacht je voor Flachau?

Max Van beek | 14-12-2017 - 11:42

Klaas Terp

Hoi Michael

Wat zijn de verwachting met de kerst vakantie in schladming kunnen we kou en sneeuw verwachten
Groet Klaas

Klaas Terp | 14-12-2017 - 12:15

Annemarie Peters

Ik zag net een filmpje van de camping in Prutz in het dal bij Serfaus-Fiss-Ladis, daar sneeuwt het vanmorgen lekker door! Heerlijke beelden! Volgende week vrijdag rijden we heen met de caravan. We houden de vooruitzichten tegen die tijd maar even goed in de gaten! Daar is het nu nog wat te vroeg voor........

Annemarie Peters | 14-12-2017 - 13:31

Roland Oudmaijer

Sneeuw nu lekker door in Kleinarl. Volgens mij vroeger dan voorspeld. wat een droombeelden momenteel in de alpen. Gaat het nog meer kriebelen om te gaan skien. Maar helaas nog 2 maanden wachten.

Roland Oudmaijer | 14-12-2017 - 13:44

Gerry Jong

Vandaag ijzig koud maar heerlijke poeder in St. Anton.

Gerry Jong | 14-12-2017 - 16:16

Bregje van Ammers

Foto bij weerbericht reactie 43392

Bregje van Ammers | 14-12-2017 - 18:31

Bregje van Ammers

Boven bij lift Monte Pana.

Bregje van Ammers | 14-12-2017 - 18:32

Janet Dolomiti

Wauw. Mooi!! Nog een weekje geduld en dan gaan wij daar ook zeker genieten!!

Janet Dolomiti | 14-12-2017 - 18:34

Bregje van Ammers

Dar geloof ik. Prachtige sneeuw in een prachtig gebied. Hopelijk sneeuwt het vannacht nog even zodat we morgen nog een dagje van verse sneeuw kunnen genieten.

Bregje van Ammers | 14-12-2017 - 20:11

Dennis Matterhorn ski paradise

Erg mooi. Wat een verschil met vorig jaar!

Dennis Matterhorn ski paradise | 14-12-2017 - 20:33

Merije ...

Mooi!!

Merije ... | 14-12-2017 - 21:43

Annelies

Mooie foto, nog 2 daagjes dan kunnen wij ook van dit uitzicht genieten

Annelies | 15-12-2017 - 00:03

Dennis Matterhorn ski paradise

Wij gaan gaan de 28ste jan. Nog even geduld dus. Voor degenen die nu gaan veel plezier! Komt helemaal goed. En stuur vooral mooie foto's door!

Dennis Matterhorn ski paradise | 15-12-2017 - 06:43

Winter Winter

Worden het bevroren snotpinnen of toch kaiserwetter met kerst. Nog even geduld. Countdown.

Winter Winter | 14-12-2017 - 18:50

Bob den Dekker

Toch best wat regen ipv sneeuw haute Savoie, de grens ligt op 1500 mtr en hoger. Onverwacht warmer?

Bob den Dekker | 14-12-2017 - 20:40

Danny Braber

Precies volgens de voorspellingen van meteofrance. Hun app heeft het tot op heden altijd aan het juiste eind. Kan per plaats zoeken en geven het weer in termijnen van 3 uur weer. Helaas zonder te verwachten cm’s sneeuw

Danny Braber | 14-12-2017 - 21:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord