Sneeuwbuien voor zuidwestelijke Alpen

De Alpen zitten duidelijk in een wat rustigere fase. De wind houdt zich lekker koest en zware sneeuw dumps zitten er even niet in. Kijken we voorzichtig wat verder hangt er toch een verandering in de lucht. Na het weekend schakelen we hoogstwaarschijnlijk over naar onstabieler Westwind Wetter. Dit betekent vooral toenemende sneeuwkansen voor het westelijke Alpengebied!


Een bijzondere foto vanuit het Zwitserse Sangernboden/BE / Berner Voralpen. Via @SRF Meteo

Trein in Winterwonderland! Via @Rhaetische Bahn


Wolkenstein

Regio Nauders vanaf 3000m. Super! @live updates

Meeste zon voor de noordelijke Alpen
De noordzijde heeft vandaag de meeste kans op zonneschijn. Actueel is er nog wel vrij veel hochnebel aanwezig. Deze lost in de ochtend door uitdroging echter steeds verder op. Overdag blijven er wat onschuldige wolken over en is er flink wat ruimte voor de zon. In het zuidelijke Alpengebied is het een heel ander verhaal. Hier is duidelijk veel meer bewolking aanwezig. Een vrij actief lagedrukgebied trekt vandaag van de Balearen richting Sardinië. De bijbehorende bewolking is vooral in de zuidelijke Franse Alpen actief. Tussen de zuidelijke Franse Alpes Maritimes en Aosta valt er uit de dikke bewolking af en toe wat sneeuw. Ik verwacht geen spectaculaire hoeveelheden, want de zwaarste neerslag valt zuidelijker in het Middellandse Zeegebied.
Sneeuwval breidt zich wat oostwaarts uit
De Middellandse Zee storing trekt de komende 24 uur langzaam verder oostwaarts. Hierdoor krijgt de centrale en oostelijke zuidzijde vanavond ook met wat sneeuwval te maken. Ik verwacht hier een bescheiden laagje van rond de 5 à 10cm. Veel meer zal het waarschijnlijk niet zijn. Morgen krult de sneeuwzone cyclonaal vanuit het oosten Oostenrijk binnen. Dit levert hier tot en met donderdag tussen de 10 en 25 cm op. Hier geldt. Hoe westelijker des te minder sneeuw deze keer. De Vorarlberg houdt het waarschijnlijk zelfs droog.


Middellandse Zee storing trekt ten zuiden van de Alpen langs. Hier bevindt zich dan ook de meeste bewolking. In de zuidelijke Franse Alpen sneeuwt het af toe. @ZAMG

Het plenst in de westelijke Middellandse Zee. In de zuidelijke Franse Alpen sneeuwt het af en toe licht. @WetterOnline

Vooruitzichten
Tot het weekend verandert er in grote lijnen weinig. Morgen komt de zon er in de westelijke Alpen steeds beter bij. Oostenrijk heeft in eerste instantie nog te maken met wat sneeuwval. Vanaf donderdag keert de zon vanuit het westen ook in Oostenrijk weer terug. Dit vrij zonnige weer houden we tot het weekend vast. Zaterdag maken de Franse Alpen kans op wat sneeuw. De hoeveelheden lijken bescheiden te blijven. Na het weekend wordt het wat onbestendiger in de regio. Vooral de westelijke Alpen komen wat meer onder Atlantische depressie invloed. Hoe dit scenario zich verder gaat ontwikkelen is in dit vroege stadium nog tamelijk onzeker. We gaan het zien de komende dagen. Eerst maar eens genieten van de fantastische omstandigheden. Want die zijn en blijven toch ongekend goed!


Oplevende Atlantische depressie jaagt de winter Nederland uit. Schaatsen??? In de Alpen blijft het voorlopig koud. Na het weekend wordt het langzaam wel iets wisselvalliger. @ECMWF MeteoCentre

Fijne dag nog iedereen en graag tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Richard Otto

Goedemorgen Michael, gisteren is hier in Tignes het lawinegevaar opgehoogd van 2 naar 3. Ze zullen daar vast gelijk in hebben maar ik snap niet waarom. De afgelopen dagen heeft het nauwelijks gesneeuwd en is de temperatuur dik onder nul gebleven.

Heb jij ideeën waarom het risico dan toch groter kan zijn?

Richard Otto | 06-02-2018 - 08:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Je zit in mijn favoriete ski gebied Richard. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee. Omstandigheden zijn idd niet veel verandert. Veel plezier in daar! Dat gaat zeker lukken ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2018 - 09:27

Richard Otto

Ok bedankt. Er wordt er ook niet minder om buiten piste geskied. Wij hebben ons portie off piste wel weer gehad voor deze twee weken.
Tignes is idd de bom als je gaat voor het boarden/skieen en niet zo veel waarde hecht aan de après ski. Al is het hier elk jaar gezelliger, die Fransen leren het nog wel ?

Richard Otto | 06-02-2018 - 13:28

ralph massaar

Alles super hier wat een condities, geweldig zonnige vandaag in Tignes . Vooral s’ morgens hoor je veel explosies om lawines op te wekken.

ralph massaar | 06-02-2018 - 17:09

Dries Livigno

De eerste twee dagen achter de rug in je favoriet skigebied. Moet eerlijk toegeven dat ik het wel best naar mijn zin heb daar. De kilometers vliegen voorbij. Ondertussen 100 km op de teller zonder te forceren.
Één opmerking heb ik wel ze mogen we de oudbollige stoeltjesliften vervangen.
We verblijven in Tignes 1800.

Dries Livigno | 06-02-2018 - 18:06

ralph massaar

Ja mogen ze zeker vandaag in Val D’isere geweest en daar zijn de liften wat beter en luxer maar gelukkig maakt het weer, de condities en mooie uitzichten en omgeving alles goed

ralph massaar | 06-02-2018 - 21:23

Richard Otto

Rond 1800 en lager is het wat minder ja. Daar willen de pistes ook nog wel eens wat ijzig worden.
Ik zit in val claret (2150). Dat heb is weinig te laten over de liften. Behalve dat de téléphérique naar de top van de grand motte nog niet open is geweest.

Richard Otto | 07-02-2018 - 10:09

Nigel Overmars

Er kunnen meerdere verklaringen zijn.

1) Ze hebben op meer plaatsen de sneeuwlagen bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat de situatie toch slechter is dan verwacht. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de sneeuwlagen slechter hechten dan ze verwacht hadden. Hoe slechter de lagen hechten, des te groter de kans is dat de sneeuw gaat schuiven bij (geringe) belasting. Koude temperaturen zijn relatief nadelig, idealiter voor de lawineveiligheid wil je elke dag dooi/vorst cycli, dan gaan de sneeuwlagen beter hechten. Maar het off-piste skiën is dan in een keer ook een stuk minder leuk door de harde korst die ontstaat. Een goede gids weet precies wanneer hij/zij op bepaalde plekken moet zijn, zodat de zon de korst heeft doen ontdooien en je gewoon de poeder skiet/board

2) Windinvloeden: De wind is de bouwmeester der lawinen is een bekende uitdrukking in de Duitstalige gebieden. Wanneer er wind staat dan gaat sneeuw zich verplaatsen en zich ophopen. Dit is in principe niet een heel groot probleem, maar is wel iets waar rekening mee gehouden wordt. Een groter is dat de wind de sneeuw kapot maakt. Waar nieuw gevallen sneeuw normaal gesproken die mooie kristalstructuur heeft, maakt de wind de sneeuw die ze verplaats heeft (in het Duits: Triebschnee, in het Engels volgens mij: wind blow) kapot. Hierdoor gaan de lagen wederom een stuk slechter hechten. Met als gevolg dat alhoewel er geen nieuwe sneeuw gevallen is, de lawineveiligheid toch sterk lager is.

Er zijn nog wel meer mogelijkheden, maar ik vermoed dat het één van deze twee is. In het uitgebreide lawinebericht van de betreffende dag en de dag ervoor staat als het goed is de reden. Het is altijd een goed idee om dit te lezen als je van plan bent om serieus buiten de afgebakende pistes te gaan skiën/boarden. Het getal is maar een klein gedeelte van het lawinebericht.

In elk geval kan ik mensen aanraden om te gaan lezen over lawineveiligheid, het is best interessant en kan zo maar eens je leven redden. En voorkomen dat je andere mensen onder een lawine bedelft. Verder is het hebben van een pieper+sonde+schep en weten hoe je er mee moet omgaan (!) een must. Zonder het hebben van een pieper is je overlevingskans 0% mocht je onder een lawine komen.


Disclaimer: Ik ben geen professional en zeker niet verantwoordelijk voor de keuzes die andere mensen maken op basis van dit bericht. Ook geen garantie dat het 100% correct is.

Nigel Overmars | 07-02-2018 - 10:59

Eric Kromhout

Goedemorgen. Ik heb nog een video van 2 gebieden die eigelijk samen 1 horen te zijn....en dat zou ook meteen het grootste gebied van Oostenrijk zijn. Meer dan 450 km Een busverbinding van enkele minuten verbind de 2. We zijn dat eens gaan uittesten ;)

youtu.be/_9WuUhnv6_w

Foto bij weerbericht reactie 48196

Eric Kromhout | 06-02-2018 - 08:40

Bart Van Parys

Saalbach Leogang met Zell am See?

Bart Van Parys | 06-02-2018 - 09:29

Bart Van Parys

Oeps... met Kirchberg...

Bart Van Parys | 06-02-2018 - 09:33

Jaco Zyderveld

Leuk filmpje weer, met oud en nieuw geweest, heimwee...

Jaco Zyderveld | 06-02-2018 - 11:36

Jaco Zyderveld

Eric, je schrijft “het zou de grootste”... Is het geografisch mogelijk te verbinden? (extra lift /piste), of laten ze het bij de bus die zo te zien vaak genoeg gaat op een kort stukje.

Jaco Zyderveld | 06-02-2018 - 11:41

Marcel Immink

Mooie beelden Eric. Wij gaan er over 2 weken naar toe. Misschien dan ook maar eens proberen.

Marcel Immink | 06-02-2018 - 15:38

Eric Kromhout

Jaco het is mogelijk ..... maar dan moet de bergbahnen van Kitzbühel investeringen doen. Ik weet dat er lang geleden gesprekken zijn geweest om verbinding echt te maken met pistes en gondel. Westendorf heeft voldaan aan wat er destijds mondeling is afgesproken..... de andere kant moet nog steeds leveren... Ik weet dat dit niet hardop gezegd mag worden maar Kitzbühel heeft andere prioriteiten.... maar wellicht ooit in de toekomst.....

als je nog iets wil weten over een aansluiting dan zijn er ook plannen om Bramberg am wildkogel met het gebied van Kitzbühel aan te sluiten. Dat zou dan moeten gebeuren bij de 2000er in het gebied van Jochberg.... Maar de busverbinding tussen westendorf en Kirchberg is top...maar let op je hebt wel de grote skikaart nodig.

Eric Kromhout | 06-02-2018 - 17:35

Jaco Zyderveld

Oké Eric, dank je voor de info. Met oud op nieuw waren we dit jaar en zijn we volgend jaar in Mittersill. We hadden een superski kaart inderdaad, zo veel uitwijkmogelijkheden, veel dichtbij... In Bramberg hebben we alleen gerodeld, een hele ervaring voor de kinderen, die 14 km.
Filmpjes van je kijk ik altijd graag. Kom je ook wel eens in het zillertaler arena? Begin maart ga ik nog een week naar Gerlos.

Jaco Zyderveld | 06-02-2018 - 21:01

Eric Kromhout

Jaco zeker al geweest dit jaar half december...maar ga er zeker weer heen alleen al om die grote schnitzels weer te zien bij rosie... ligt bij de Sportivabfahrt in Zell am Ziller.... heb daar nog leuke videos van...zoek maar eens op :)

Eric Kromhout | 06-02-2018 - 21:44

Steven Biesmans

Goedemorgen, wij vertrekken vrijdag naar Livigno en nemen de autotrein in Zwitserland. Ik zit echter met vragen om hoe laat we gaan vertrekken. De autotrein rijdt vanaf 05u20 en de Munt de la Schera tunnel is enkel richting naar Zwitserland vanaf 05u00 tot 10u00. Als je daar nu rond 07u00 of 08u00 aankomt, gaan ze je echt nog 2u laten staan alvorens je door de tunnel te laten? Heeft daar iemand ervaring mee? Merci, Steven

Steven Biesmans | 06-02-2018 - 09:26

Steven Vc

Goeiemorgen Steven,
Via de Zwitserse zijde hebben wij daar inderdaad al meer dan 2 uren staan wachten. Het kan dus goed zijn dat je moet wachten. Hou er rekening mee. Grtn Steven

Steven Vc | 06-02-2018 - 09:41

Arjen Van Doesum

Waarom rijden jullie niet via Oostenrijk de weg anders om? Dan heb je wel een tunnel maar geen trein. Ons beviel dat prima en nog een mooie rit ook.

Arjen Van Doesum | 06-02-2018 - 14:49

Steven Biesmans

Arjen, hebben we vorig jaar gedaan maar heel veel file gehad? We hebben toen van anderen de tip gehad om toch de trein te nemen, is ook korter in kilometers.

Steven Biesmans | 06-02-2018 - 17:13

Frans Jansen

Vrijdagochtend tegen drie uur richting St.Johann in Tirol moeten wij nog sneeuw verwachten in midden- en zuid Duitsland onderweg? Micheal alvast bedankt.

Frans Jansen | 06-02-2018 - 09:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Verwacht geen sneeuwval Frans. Prima reisweer!?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2018 - 09:54

Steven Vc

Aanstaande donderdagnacht richting Canazei (Dolomites). In principe zie ik niet meteen problemen onderweg. Amper sneeuwval van betekenis deze week. Iemand enig idee of er in Duitsland en Oostenrijk wegenwerken zijn die abnormaal hinderen?

Steven Vc | 06-02-2018 - 09:47

Rick Moen

Bij wurzburg is een wegopbreking en bij München. Wanneer het niet druk is Kun je daar goed doorheen. Alleen op drukke tijden verwacht ik daar snel files. A99 bij München. Wanneer je voorbij stadion rijd begint het

Rick Moen | 06-02-2018 - 10:23

Steven Vc

Dankuwel Rik ?

Steven Vc | 06-02-2018 - 15:53

Sandra Snellenberg

Opvallend weinig werkzaamheden op de A61 en A7. Heerlijk door kunnen rijden naar Ehrwald.

Sandra Snellenberg | 06-02-2018 - 17:17

S Y

Hier ook even een vraagje:
Komend weekend vertrekken we naar Les Menuires. Gezien de te verwachten drukte vanwege de krokusvakantie kan het vanaf Moutiers druk worden. Wat is verstandig vwb vertrektijd? We dachten zelf aan om vrijdagavond rond 22u/23u te vertrekken. Iemand andere suggesties??

S Y | 06-02-2018 - 10:51

Richard Otto

Vorig jaar vertrokken wij om 1 uur 's nachts. We reden makkelijk door en waren zo vroeg dat we het laatste deel maar de provinciale wegen ipv péage heb een genomen. We waren nog steeds rond 15 uur in val Thorens.
We stoppen dan alleen om te tanken en strekken dan even de benen, toilet, etc.
Kortom 22/23 uur zou wel eens erg vroeg kunnen zijn.

Richard Otto | 06-02-2018 - 13:32

Han Belle Plagne

Gewoon doen, mocht je toch vroeg in de morgen aankomen omdat alles meezit kun je besluiten om te gaan skiën. Heb je een dag extra. Wij vertrekken ook meestal rond die tijd. Maar soms vertrekken we ook vrijdagmorgen en hebben dan een hotelletje in albertville. Dan rij je zaterdagmorgen zo de berg op.

Han Belle Plagne | 06-02-2018 - 17:40

Cis De clerck

Goedemorgend michael zondagavond vertrekken we richting flachau , het weer gaat wisselvalliger worden? Dus kunnen we veel hinder verwachten of niet? Grtz ?

Cis De clerck | 06-02-2018 - 10:52

Dennis Matterhorn ski paradise

Michael, geen schaatsijs begrijp ik in je bericht. En het zag er zo veel belovend uit.

Dennis Matterhorn ski paradise | 06-02-2018 - 10:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Voor enkele lokale ijsbanen moet het wel gaan lukken. Open water is een ander verhaal. Daarvoor houdt de vorst niet lang genoeg aan Dennis ??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2018 - 11:08

Dennis Matterhorn ski paradise

Even de ijsbanen in de gaten houden dan maar. In Doorn was er al 1 open las ik. In elk geval hebben we een prachtige skie week gehad. Eerste 3 dagen lente toen 3 dagen sneeuwval. Laatste dag was de mooiste! Zon en winterskoud en pistes strak geprepareerd ?

Dennis Matterhorn ski paradise | 06-02-2018 - 11:40

Harry Verduin

Mooi dat je een leuke vakantie hebt gehad, maar in dolo's is dat meestal zo :-) Wij vertrekken vrijdag met tussenstop in leutasch

Harry Verduin | 06-02-2018 - 13:49

Gerda Hensen

Fijn dat je weer heelhuids thuis bent Dennis. Je foto’s waren om van te smullen.

Gerda Hensen | 06-02-2018 - 14:13

Dennis Matterhorn ski paradise

?

Dennis Matterhorn ski paradise | 06-02-2018 - 14:25

Marieke S.

#kirchberg

Foto bij weerbericht reactie 48213

Marieke S. | 06-02-2018 - 11:44

Jan Van Bouchaute

Valmorel/Saint François Longchamp

Foto bij weerbericht reactie 48214

Jan Van Bouchaute | 06-02-2018 - 11:46

AJ  Veen

Prachtig!! Normaliter rij ik daar met de motor langs!!

AJ Veen | 06-02-2018 - 15:19

Roland Oudmaijer

Hopelijk lopen de temperaturen niet teveel op met de westenwind. En wordt het geen waterballet

Roland Oudmaijer | 06-02-2018 - 12:49

Erwin van Leeuwen

Mooi weer en prachtige pistes in Samnaun. Vanmiddag weer naar Ischgl.

Foto bij weerbericht reactie 48216

Erwin van Leeuwen | 06-02-2018 - 13:00

JHM Veerman

Vertrek as donderdag naar san cassiano alta badia camping sass dlacia wie staat momenteel daar
Schitterend gebied hou u op de hoogte van de omstandigheden

JHM Veerman | 06-02-2018 - 13:21

Gijs Winter

Tot nu toe mooi alweer. Niet strakblauwe lucht maar regelmatig het zonnetje. Pisten worden hard maar prima te skiën. Een opfrisbeurt is welkom. Vanmiddag op de top van de marmolada met de bewolking vanuit het zuiden tuss3n de bergtoppen. Schitterend.

Foto bij weerbericht reactie 48221

Gijs Winter | 06-02-2018 - 13:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ziet er top uit Gijs!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 06-02-2018 - 16:21

Bertil Blaas

Prachtig Gijs, geniet van je vakantie ! Gr.

Bertil Blaas | 06-02-2018 - 15:06

Gijs Winter

Thnx

Gijs Winter | 06-02-2018 - 22:58

Steve DM

Update Les2Alpes
Condities zijn gewoonweg super! Pistes liggen er fantastisch bij en het weer is super! Vanaf deze middag de zon in het gezicht... Zalig! Onze week skieen kan alvast niet meer stuk!

Foto bij weerbericht reactie 48228

Steve DM | 06-02-2018 - 15:43

Har Swinkels

Wat is Les Trois Vallees toch groot gebied als de sneeuw goed is. Vandaag vanuit Valthorens de geweldige pistes van Les Menuires en st. Martin de Belleville herontdekt.

Foto bij weerbericht reactie 48236

Har Swinkels | 06-02-2018 - 17:48

Harm R.

Jaaaa, fijn hè! Over 4 weken weer naar St. Martin de Belleville. Prachtig dorpje in een subliem skigebied..

Harm R. | 07-02-2018 - 07:43

Michael Gerritsjans

Afgelopen weekend weer in Saalbach geweest en net als 2 weken geleden was het weer super!!!

Michael Gerritsjans | 06-02-2018 - 19:46

Ann Rombouts

Zondag naar Obergurgl. Hopelijk wat zonnig weer, sneeuw lijkt er genoeg te liggen. Iemand ervaring met zondag rijden i.p.v. zaterdag met krokus? Even druk of kunnen we iets later vertrekken?

Ann Rombouts | 06-02-2018 - 21:44

Ski Fun

Zondag rijden is veel rustiger in Duitsland omdat vrachtwagens dan niet de weg op mogen. Goede reis!

Ski Fun | 07-02-2018 - 09:12

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord