Rustig wintersport weer

De mooie foto's stromen binnen. Dank daarvoor! Top om de fraaie beelden te delen via onze @live updates. Het geeft ons een goed beeld hoe mooi de omstandigheden ter plaatse zijn. En die condities zijn werkelijk schitterend. Met de snel naderende Krokus vakantie is de vraag die ons bezig houdt: natuurlijk blijft het zo goed of moeten we ons zorgen gaan maken?


Sölden

Valloire

Les Deux Alpes. Foto's via onze @live updates

Mysterieus ogende wolkenvelden via @SRF Meteo

Mix van wolken en zon
Op veel plaatsen zijn de pistes weer even lekker opgefrist. Met uitzondering van het oostelijke Salzburgerland waren de accumulaties vrij gering. Hier viel namelijk toch een mooie 15 à 20 cm. Ook de Duitse Bayerische Alpen inclusief het Sauerland hebben lekker meegeprofiteerd. Hier werd gemiddeld tussen de 10 en 15cm opgemeten. De komende dagen blijft het koud en op een enkel licht sneeuwbuitje na vrijwel overal droog. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af in de Alpenregio en staat er tevens amper wind. De luchtdrukverschillen zijn actueel vrij gering. Op de weerkaarten staan de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) dan vrij ver uit elkaar. Voor actiever weer met wind en neerslag moeten we naar de noordelijke Atlantische Oceaan. Ten zuiden van IJsland ontstaat een actieve depressie. Tegelijkertijd is de luchtdruk boven noordoost Europa aanhoudend hoog. Het lagedrukgebied loopt zich hierdoor een beetje stuk, en kan het Alpenweer vooralsnog niet gaan beínvloeden. Het koude rustige winterweer houdt dus gemakkelijk stand!


Diverse luchtsoorten vanuit de satelliet gezien. @NASA Terra Modis

Neerslag brengende storingen blijven nog even op afstand. De luchtdruk verschillen zijn klein. Daardoor rustige condities in de Alpenlanden

 

Vooruitzichten

Het reisweer ziet er voor komend weekend prima uit. In Duitsland en Oostenrijk blijft het vrijdag zo goed als droog. Richting de Franse Alpen is er rond vrijdagmiddag / avond ten zuiden van Luxemburg wat lichte sneeuwval mogelijk. Misschien dat het noordwesten van Zwitserland ook wat vlokken meepakt. Maar daar blijft het dan ook bij. Zaterdag overdag is aan de hele noordzijde wat lichte sneeuw mogelijk. De hoeveelheden zijn echter marginaal, dus de wegen zullen goed berijdbaar zijn.
 
Zondag sneeuw voor noordwestzijde.
Zondagochtend nadert een front het westelijke Alpengebied. Ik verwacht aan het eind van de ochtend de eerste sneeuw in de Franse Savoie en Haute Savoie. Deze breidt zich in de middag snel verder oostwaarts richting de Zwitserse en Oostenrijkse noordzijde uit. De sneeuwvalgrens ligt zondag ergens tussen de 800 en 1000 meter. Geen regen dreiging dus! Op dit front valt er naar verwachting tussen 15 en 25 cm met de meeste sneeuw voor het Zwitserse Berner Oberland. Als het meezit, pakt de centrale en oostelijke zuidzijde ook wat sneeuw mee. Deze lijkt volgens de ECMWF cluster wat te gaan "overgrijpen".
 
Na zondag is de sneeuwverwachting tamelijk onzeker. Rond dinsdag raakt het zuidoostelijke Alpengebied / Karinthië / Steiermark waarschijnlijk onder invloed van een zwakke Genualaag cyclonese. Dit kan sneeuw van betekenis op gaan leveren. Vervolgens is er rond donderdag kans op sneeuw voor de westelijke en noordelijke Alpen. Tijdens deze frontpassage kan de sneeuwvalgrens tijdelijk hoger komen te gaan liggen. Hoe hoog is in dit stadium nog niet te zeggen. Regen?? We gaan het volgen de komende dagen!

Maandag grote kans op sneeuwval. Ook de zuidelijke Alpen maken kans op enige sneeuwval. @ECMWF

Rond volgende week donderdag kan de sneeuwvalgrens in een smalle warme sector hoger uitpakken!  Regen?? @ECMWF Temp op 1500m

 
 
Fijne dag nog iedereen en graag tot morgen!

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Hoe zou het toch zijn in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn? Afgelopen week was ik daar en .... niet normaal hoe de omstandigheden waren. Benieuwd? Kijk dan zeker maar je kunt het beter niet doen :)

youtu.be/IrcD-LQMPrY

Ik ben nog bezig met een aantal afdalingen in beeld t brengen. Mochten jullie die willen zien geef maar een seintje...

Foto bij weerbericht reactie 48299

Eric Kromhout | 08-02-2018 - 08:36

Boefje 555

Eric, leuk je prachtige filmpjes weer te zien. Ik ben vorig jaar ook in Westendorf geweest en geskied in schiwelt en Kitzski dus de beelden van herkenning zijn voor mij heel leuk.
Kom je ook eens in Obertauern

Boefje 555 | 08-02-2018 - 10:23

Marja  van Heel

Wauw, wij waren ook eens in SHFL maar nu ziet het er wel heel sprookjesachtig uit!

Marja van Heel | 08-02-2018 - 11:15

Erwin Kessel

Mooie pistes om te knallen. Nix carven, racen nondedju Hahaha ?

Erwin Kessel | 08-02-2018 - 11:57

Michael Gerritsjans

Afgelopen maand 2 x 4 dagen wezen skien in SHLF en het was 2 x super, mooi gebied! Over twee weken gaan we weer : - )))

Michael Gerritsjans | 08-02-2018 - 20:17

Bertil Blaas

Ook weer goede morgen Michael,
Jullie berichtgeving blijft iedere dag even geweldig en bedankt.
Mogelijk dat in deze geweldige winter, de februari nog een flinke winterse verrassing heeft ?
Dit tav de Poolwervel split. Wat gaan dan de sturende druk gebieden doen ?
Gr.

Bertil Blaas | 08-02-2018 - 09:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vooralsnog loopt Scandinavië vol met Arctische diepvrieskou Bertil. Of de kou ons op termijn bereikt valt nog te betwijfelen. Zou wel leuk zijn natuurlijk?? Gr ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-02-2018 - 16:36

Martijn vd Berghe

Het aftellen voor de Krokus is begonnen. SkiWelt wederom. Mijn zoontje wilt graag veel zon Michael. Voor mij graag half/half. Zon en sneeuw ?. Bedankt voor je update weer. We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen na donderdag.

Martijn vd Berghe | 08-02-2018 - 09:11

Marieke S.

Gisteren een dag naar Skiwelt geweest! Geweldige dag en geweldige pistes! Geen sneeuw gehad gisteren! Vanochtend in Kirchberg wat lichte sneeuw. Volgens de locals blijft het de hele dag een beetje sneeuwen. Nu naar boven! Zal de pret niet drukken! ?

Marieke S. | 08-02-2018 - 09:52

Martijn vd Berghe

Hoi Marieke, ben je ook in Brixen geweest? Hoe waren de zuidhellingen daar?

Martijn vd Berghe | 08-02-2018 - 15:17

Marieke S.

We hebben de dalafdaling van Brixen overgeslagen. Maar de overige pisten in Brixen waren erg goed!

Marieke S. | 08-02-2018 - 15:38

Martijn vd Berghe

Thanks!! Hopelijk blijft dat de komende weken ook zo. Have fun nog!!

Martijn vd Berghe | 08-02-2018 - 20:32

Bertil Blaas

Erik, perfect filmmateriaal en dus genieten. Laat maar komen die filmpjes, smullen.
De groeten.

Bertil Blaas | 08-02-2018 - 10:00

K J

Bijna weer een weekje thuis en ook hier genieten van het winterweer. De condities zijn geweldig op de piste en ik wens iedereen die nog gaat heel veel plezier. Geniet ervan.

K J | 08-02-2018 - 10:21

PJ Gielen

Wat is je verwachting voor het westelijke inneralpine gebied dr komende dagen/week Michael? Met name Nauders, Sölden.

PJ Gielen | 08-02-2018 - 10:24

Dennis Matterhorn ski paradise

Welk rondje ga je vandaag doen Gijs?

Dennis Matterhorn ski paradise | 08-02-2018 - 10:40

Gijs Winter

Zijn vandaag vanuit Selva via Belvedere naar alba geskied en vanuit Alba naar Val di Fasse en weer terug. Daarna nog wat rondgeskied in het belvedergebied . Na de lunch naar Selva door naar Montepana daar de zwart afdaling Alpha naar de sasslong. In st christina omhoog en de zwarte 3 naar Selva. Nu aan de borrel bij La Stua. Straks nog even 2 a 3 keer de Dantercepies en vanuit daar skiën we ons appartementje binnen. Nog twee dagen en hoop op echt een zonnige dag. Vandaag zou de beste dag zijn. Helaas amper de zon gezien. De hele week waren de voorspelling niet juist.

Gijs Winter | 08-02-2018 - 16:01

Dennis Matterhorn ski paradise

Mooie route. Prachtig daar bij valt di fassa

Dennis Matterhorn ski paradise | 09-02-2018 - 10:29

Elles Ketelaars

Eric wat een geweldig filmpje. Wij vertrekken morgenavond naar Hinterglemm. Er staat ons iets moois te wachten

Elles Ketelaars | 08-02-2018 - 10:54

Michael Gerritsjans

Er ligt zoooooooveel sneeuw Elles, ik was er afgelopen weekend nog. Veel plezier!

Michael Gerritsjans | 08-02-2018 - 20:18

Snowboarder

ja ja we beginnen nu toch wel de kriebels te krijgen. Over goed 2 weken richting het salzburgerland. Wat gaat het weer doen. Langzaam maar zeker eens gaan speuren in het tot nu onbetrouwbare gedeelte van de weerkaarten.

Snowboarder | 08-02-2018 - 11:12

Martijn Sonnenberg

nog altijd prachtige omstandigheden in de alpen. goede weerberichten, ik lees ze nog altijd dagelijks. voor ons begint het nu te kriebelen, nog enkele weken! houdt de kwaliteit van de berichten zo heren, het is top!
De ontwikkeling van volgende week (korte warme sector) ziet er met het lekenoog ook een beetje fohnachtig uit op de temperatuurskaart, klopt dat? dan wellicht ook weinig neerslag.
Daarop volgend gaat hoe dan ook de temperatuur weer omlaag. En voor 3e decade februari zinspelen beide grote modellen toch ook op ofwel noordelijke stroming (EC) ofwel een hernieuwd scandihoog (GFS). Hopelijk komt dit uit, is lang geleden dat ik naar de wintersport reed en het vroeg in duitsland al wit was, zou voor de kids wel weer eens leuk zijn.

Martijn Sonnenberg | 08-02-2018 - 11:13

Wytze Tesselaar

Het wordt weer spannend volgende week! Wij vertrekken donderdagnacht naar La Plagne vanuit Noord-Holland. Via Duitsland-Zwitserland doorkachelen of toch via Luik-Lux-Metz-etc? Iemand ervaring? Tol of tempo??

Wytze Tesselaar | 08-02-2018 - 11:20

Erwin Kessel

Via Frankrijk zou ik zeggen. Dit omdat je al op donderdagnacht vertrekt vóór de grote hoop vertrekt. Ben je ze mooi voor

Erwin Kessel | 08-02-2018 - 11:51

Peter

Wij reizen al tientallen jaren naar La Plagne...meerdere malen per jaar. Vanuit Friesland en dan kaars recht naar beneden, Luik,lux.metz....1260 km en meestal binnen 12 u.
Cruise op 140 op de tolweg en niemand maakt je meer wat....geen gehop en gestop...gewoon cruisen !
Mooi gebied en het lag er tot vorige week TOP bij ! Wat een bult sneeuw !

Peter | 08-02-2018 - 12:30

Wytze Tesselaar

Super! Bedankt voor de reacties. Dan ga ik mijn tolbadge achter mijn raam hangen (60 per uur door de poortjes ?) en de mogelijke sneeuwval in de Ardennen in de gaten houden. Veel zin!!!

Wytze Tesselaar | 08-02-2018 - 12:52

Anne-Marie Hogenhuis

Hoi Wytze, ik zou maar met 30 km er door heen rijden anders neem je de slagboom ook mee ..haha. Wij plakken nooit de badge onder de spiegel omdat niet bij iedere péage dan de badge het doet..

Anne-Marie Hogenhuis | 08-02-2018 - 16:14

Wytze Tesselaar

Ben veel in Frankrijk geweest en gebruik dat ding al een paar jaar, maar het is altijd spannend of die boom wel open gaat. Voetje bij de rem en een schietgebedje. Ben nog nooit geweigerd ? gelukkig

Wytze Tesselaar | 08-02-2018 - 17:52

Anne-Marie Hogenhuis

Wij gebruiken hem ook al een paar jaar maar plakken hem nooit vast. Het blijft wel een uitvinding....je rijdt zo door!

Anne-Marie Hogenhuis | 09-02-2018 - 06:48

Erwin Kessel

Hallo Micheal. Een vraagje. Ik lees op diverse sites toch enige tegengestelde verwachtingen. Zelf zit ik volgende week in het Aosta-dal. De Italianen schrijven dat het vrij koud wordt met amper kans op neerslag en lichte bewolking. Dit terwijl het elke dag weer wat wordt bij gesteld. 2 dagen geleden stond hun verwachting nog op bewolkte dagen met neerslag vanaf woensdag. Zoals ze het nu beschrijven mag het van mij blijven bestaan haha

Erwin Kessel | 08-02-2018 - 11:49

Johanengreet

hallo Michael, ik vertrek zondag heel vroeg richting Cervinia. Krijg ik te maken met problemen door sneeuwval onderweg? Ik rijd door frankrijk.

Johanengreet | 08-02-2018 - 12:37

Tobias Bijkerk

Beetje Pret in NL!

Foto bij weerbericht reactie 48324

Tobias Bijkerk | 08-02-2018 - 12:50

Tobias Bijkerk

in Diepenveen!

Tobias Bijkerk | 08-02-2018 - 14:21

Bert van Seters

Hallo Michael, je vermeld `zondag sneeuw voor noordwestzijde' en daarna tamelijk onzekere sneeuwverwachting, maar onder het plaatje er direct onder staat: `maandag grote kans op sneeuwval'. Hoe kan ik dit met elkaar rijmen?

Bert van Seters | 08-02-2018 - 13:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Bert. Bedoel eigenlijk vanaf woensdag. ???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-02-2018 - 15:07

Jan Van Bouchaute

@ Valmorel in de zon

Foto bij weerbericht reactie 48329

Jan Van Bouchaute | 08-02-2018 - 14:23

Jan Van Bouchaute

@ Valmorel in de wolken

Foto bij weerbericht reactie 48330

Jan Van Bouchaute | 08-02-2018 - 14:23

Erik De Vries

Enig idee waar de meeste sneeuw ooit viel in de alpen ?
Check de foto

Foto bij weerbericht reactie 48331

Erik De Vries | 08-02-2018 - 14:46

Erik De Vries

Ooit 940 cm op de zugspitze

Erik De Vries | 08-02-2018 - 14:47

Gijs Winter

De voorspellingen hebben er hier in de Dolomieten er compleet naastgelegen. Vandaag zo de beste dag zijn met meeste zonneschijn...nou de zon was ver te zoeken. Ondanks dat was het perfect skiweer.
Wel kneiterdruk hier...hadden ze carnaval maar nooit uitgevonden...dan waren die vakanties niet zo raar verspreid. Ook nemen het aantal oostblokkers enorm toe in deze regio. Kortom de Dolomieten worden ook meer bezocht en is geen geheim meer ;-)

Foto bij weerbericht reactie 48336

Gijs Winter | 08-02-2018 - 15:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Winter in Nederland. Kruiend ijs op het IJsselmeer. Foto via Anna Zuidema ??

Foto bij weerbericht reactie 48340

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-02-2018 - 16:38

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord