Af en toe sneeuw voor noordzijde

De noordelijke Alpen zien er na een dagje sneeuw een stuk aantrekkelijker uit! En de temperatuur doet ook lekker winters mee. Met ongeveer 8 graden vorst op 2000m hoogte is het in combinatie met de ijzige noordoostelijke wind gewoon bitter koud. Dit betekent bij ongeveer 5 Beaufort een gevoelstemperatuur van -20 gr C! De grote vraag is natuurlijk wat er op termijn verder gaat gebeuren. Vanaf morgen wordt het vanuit het westen in ieder geval een stuk minder koud. Dat is eigenlijk geen verrassing. Deze had ik al eerder aangekondigd. Komend weekend wordt het spannend! Een actief front nadert tegen die tijd het westelijke Alpengebied. Krijgen we sneeuw of een plens regen over ons heen?


Diepwinters in Lackenhof am Ötscher

Condities rond Zauchensee zijn ook sterk verbeterd

Dit geldt ook voor Murau am Kreischberg

Westelijker heeft Ischgl / Samnaun ook wat sneeuw meegepakt

Sneeuw voor noordelijke Alpengebied
Het is diepwinters aan de noordzijde! Er valt hier vandaag nog gemiddeld tussen de 15 en 25 cm sneeuw. Ook het zuiden van Duitsland heeft flink mee geprofiteerd. Het autoverkeer is daar minder blij mee. De Autobahn rond Munchen is vanmorgen een grote chaos! De sneeuwval neemt in de loop van de dag langzaam verder af. Het noordwesten van Italië en de zuidelijke Franse Alpen hebben vandaag de meeste kans op zon. De temperatuur op 2000m loopt uiteen van ongeveer -9 graden in het noordoosten tot rond het vriespunt in het uiterste zuidwesten. De noordelijke wind maakt het vandaag voor het gevoel serieus koud. Mocht je erop uittrekken: kwestie van goed aankleden!


Hele noordelijke Alpengebied ligt onder frontale stau bewolking. Later op de dag neemt de sneeuwval langzaam verder in betekenis af. Noordwesten van Italië ls licht föhnig en tamelijk zonnig. @WetterOnline

Alpen liggen vandaag in een koude vochtige noordstroming. Morgen stroomt er vanuit het zuidwesten geleidelijk minder zachte lucht het Alpengebied binnen. Deze luchtsoort bevindt zich nu nog ten zuidwesten van Ierland. @DeutscheWetterDienst

Zondag een plens water?
De situatie op de langere termijn is behoorlijk spannend! De depressie trein op de Atlantische Oceaan komt op toeren. Dit betekent dat we overschakelen op een wisselvalliger weertype met periodieke neeslag. En ik zeg bewust neerslag, omdat het regenspook duidelijk op de loer ligt. Wat is er allemaal aan de hand? Een actief warmtefront richt zijn pijlen rond zondag op west en midden Europa. Als de neerslag vooral in de brede warme sector valt loopt het uit op een waterballet. Dit scenario wordt door het Amerikaanse GFS ondersteund. Het ECMWF oogt wat minder dramatisch. Komende runs moet hierin meer duidelijkheid gaan komen.


De jetstream komt tot leven op de Atlantic. De situatie rond zondag is tamelijk onzeker. Wordt het regen in de warme sector of loopt het met een koele sisser af? #GFS #250hPa

Meest "worst case scenario". GFS verwacht rond zondag / maandag een bijzonder hoge sneeuwvalgrens!

Lange termijn
Een ding staat vast. Op stabiel zonnig Alpenweer hoeven we op de lange termijn in ieder geval niet te gaan rekenen. Storende factor blijft de relatief hoge luchtdruk boven Spanje en noordwest Rusland. De Spaanse hoge luchtdruk heeft de neiging om de koude polaire lucht te noordelijk weg te duwen. Het Russische hoog kan de oostelijke doorkomst van Atlantische fronten belemmeren. De wintervlag kan dus zeker nog uit. Conclusie: er zijn kansen, maar ook grote vraagtekens na Sinterklaas. Lander speurt morgen weer verder in het Sneeuwhoogte Theater!


#ECMWF overtuigt niet rond Sinterklaas. Luchtdruk boven Iberisch schiereiland is te hoog. Koude polaire sneeuwrijke lucht kan volgens deze berekening de Alpen niet goed bereiken! Een serieuze Noorddump laat dus nog even op zich wachten! #ECMWF #Meteocentre
 

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Snowboarder

Laat die west circulatie met zijn storingen vanaf de atlantische Oceaan maar doorkomen.

Snowboarder | 27-11-2018 - 09:17

Stefan Kaptein

Ik weet dat snowboarders niet helemaal tof zijn in hun bovenkamer maar dat bevestig jij echt met je verzoek om een westcirculatie door te laten komen. Weet je wel wat je vraagt, namelijk dooi en warm water onder de 2000 meter. Daar zit geen hond op te wachten. Een dikke noordwest stroming of noord pal op de alpen gericht, dan ga ik met je mee in zo'n verzoek, maar WC......echt niet.

Stefan Kaptein | 27-11-2018 - 16:01

Eric Kromhout

Tja... geen echt slimme ....tenzij de kou ook uit het westen komt :)

Eric Kromhout | 27-11-2018 - 16:35

Snowboarder

Toffe reactie stefan. Had je misschien op een iets andere manier kunnen communiceren. Voor de rest ben ik redelijk op de hoogte hoe het europese weer werkt. Maar de bezem moet eerst eens flink door de atmosfeer. Dat was mijn motivatie in deze.

Snowboarder | 27-11-2018 - 18:38

Stefan Kaptein

Lees met een knipoog. Ik ben een echte skiër dus heb weinig met snowboarden of pistezitters zoals wij ze noemen. Maar westcirculatie is echt niet wat we willen om de boel te husselen zeg maar. Nadeel van WC is dat het een sterk vastgeroest patroon kan worden wat weken stand kan houden. Doe maar een dikke noordwester storm om te roeren zeg maar, stuk beter.

Stefan Kaptein | 27-11-2018 - 19:34

Snowboarder

Die knipoog daar heb ik niet zoveel mee. Overigens hou ik van alle wintersporters of ze nou op één plank of twee latten staan. Weer technisch gezien heb je gelijk maar al die hogedruk gebieden moeten eerst flink opgeruimd worden en laat dan komende week die noordelijke stroming er maar in komen.

Snowboarder | 27-11-2018 - 19:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Westcirculatie kan ook bakken met ❄️❄️❄️sneeuw opleveren bij een zuidelijke jet doorgang. De warme sector is dan smal. Koufront haalt het warmtefront zelfs soms in. ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 20:35

Tjeerd Wintersport

Hoi Stefan, ik snap ook de knipoog hoor, maar had toch behoefte even te reageren. Ik ski én ik snowboard (al 35 seizoenen, waarvan ook hele winters). Ik irriteer me uiteraard ook wel eens aan mensen die midden op de piste gaan zitten. Maar ook aan groepjes skiërs die midden op de piste stil gaan staan om te overleggen. Alsook aan figuren die 1 week per jaar op wintersport gaan en denken dat ze heel goed kunnen skiën en zich vervolgens gaan proberen te bewijzen aan hun vriendjes en dan denken dat ze heel hard gaan en vervolgens levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Jouw reactie impliceert een vooroordeel, wat je wellicht helemaal niet zo bedoelt hebt! Zo zie je maar weer hoe dingen gelezen kúnnen worden..... en nu hopen op mooie sneeuw, voor iedereen!

Tjeerd Wintersport | 27-11-2018 - 20:59

Marc Van Rooij

Heerlijk sneeuw in Fieberbrunn, hopelijk blijft dit zo ❄️?⛷

Marc Van Rooij | 27-11-2018 - 09:24

Bianca B

?? ik zie een wit landschap in de wildschönau ?? Dat smaakt naar meer! Of ben ik nu te inhalig?

Bianca B | 27-11-2018 - 09:31

Peter N

Nee hoor Bianca dat willen we allemaal een flinke bak met sneeuw ??⛷??

Peter N | 27-11-2018 - 09:51

Marja  van Heel

We willen naar Selva dit keer. Iemand ervaring met hotel Miravalle of Somont? Welke zullen we kiezen. Andere tips. Ski in en out is voorwaarde voor ons.

Marja van Heel | 27-11-2018 - 09:37

Peter N

De hotels ken ik niet maar het dorpje selva en het skigebied in de dollemieten wel en dat is een fantastische goede keus Marja . Veel skiplezier . ???⛷?

Peter N | 27-11-2018 - 09:56

Dennis Matterhorn ski paradise

Hotel Serena Selva niet duur erg goed.
Hotel Freina Selva duurder maar erg goed ligt naast de hoofdlift.
Beide ski in ski out.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 12:44

Ruba

Miravalle is super hotel op de piste. Je kan niet beter wonen in Wolkenstein. Doe de groetjes aan Noella, als je daar bent.

Ruba | 27-11-2018 - 21:41

Marja  van Heel

Ik zal eens verder uitzoeken. Ik kreeg de indruk dat Miravalla ver buiten Selva ligt zodat je daar wat geïsoleerd zit. Ik ga ook nog naar die andere hotels kijken. Dank voor de tips!

Marja van Heel | 28-11-2018 - 17:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

❄️❄️Winterwonderland❄️❄️ in Puchenstuben. @Daniel Schrott

Foto bij weerbericht reactie 51881

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 10:11

Peter N

Mooi plaatje Michael maar het plaatsje puchenstube dat is niet zo bekend denk ik onder de wintersport liefhebbers , dat ligt toch in de omgeving Wenen als ik het goed heb ???

Peter N | 27-11-2018 - 10:20

Dennis Matterhorn ski paradise

Heldere uitleg in je weerbericht, mooie beelden van de jetstream. Dank daarvoor. Helaas zitten we ten zuiden van die jet wat je zegt. We zitten dus eigenlijk klem tussen de hogedrukgebieden boven Rusland en Spanje. Het positieve is dus dat de koude lucht wel een vuist kan maken in het hoge noorden / Oosten, maar ons nog niet de Alpen kan bereiken. Als we kijken naar de vaste weerpatronen van afgelopen tijd zou je kunnen zeggen dat deze tijdelijke opwarming op de lange termijn positief kan uitpakken in een koude. Maar dat zal de tijd wel uitwijzen.
In eerste instantie ziet het er niet goed uit en gaan we de koude lucht kwijtraken. We blijven duimen voor de Noordalpen.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 10:53

Cocky Nierop

Ook Konigsleiten is wit ??

Foto bij weerbericht reactie 51884

Cocky Nierop | 27-11-2018 - 10:57

Dennis Loose

Sneeuw lekker door in hochgurgl boven al zeker 10 cm erbij. Wel slecht zicht maar als dat alles is?

Dennis Loose | 27-11-2018 - 10:58

Dennis Loose

Foto bij weerbericht reactie 51886

Dennis Loose | 27-11-2018 - 10:58

Ruben V

Wij gaan met kerst naar westendorf, voornamelijk ook omdat daar leuke apres ski is. Nu maar hopen op een witte kerst, gelukkig duurt het nog wel even. Iedereen die nu al aan het skiën is veel plezier alvast en hopelijk valt er alleen nog maar meer sneeuw. ?❄️

Ruben V | 27-11-2018 - 11:49

Dennis Matterhorn ski paradise

Nieuwe gfs run en het Europese model ogen na Sinterklaas weer kouder.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 12:51

Gerda Hensen

Dat is ‘the spirit’ Dennis. Altijd positief; je kunt zo bij Michael en Lander aan de slag. Met als bijbaantje een adviesbureau voor skivakanties. ?. Altijd fijn om jouw berichten en reacties te lezen. ?

Gerda Hensen | 27-11-2018 - 14:26

Dennis Matterhorn ski paradise

Heel fijn om te horen Gerda! Ik vind het erg leuk om te doen. Van jongs af aan was ik al erg geïnteresseerd in het weer
En de bergen zijn een beetje mijn tweede thuis. Mijn ouders namen me altijd mee en nu gaan we zelf 2 a 3 keer per jaar naar de bergen.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 18:00

Matthijs Noordover

Vraagje, onder welk stukje Alpen, valt grindelwald eigenlijk? Noord / west / zuid? Ik vindt het namelijk moeilijk in te schatten. Ik hoor het graag, groetjes matthijs

Matthijs Noordover | 27-11-2018 - 14:23

martin libbrecht

Matthijs bij de noordwest staugebieden grts Martin

martin libbrecht | 27-11-2018 - 14:29

Matthijs Noordover

Dank je wel Martin!

Matthijs Noordover | 27-11-2018 - 16:20

Paul Bongers

En nu maar hopen dat we Wag rain na het weekend ook nog Wag snow mogen blijven noemen....En dat het meevalt met de rain...

Paul Bongers | 27-11-2018 - 14:25

M K

Het dumpt wel mooi door in ieder geval.

M K | 27-11-2018 - 14:56

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De weerkaarten na Sinterklaas zijn momenteel erg onzeker en dat zijn ze op die termijn eigenlijk sowieso. Zeker nog geen reden tot paniek dus. Enkele weermodellen (GFS, GFSP bijvoorbeeld) sturen aan op hernieuwde hogedruk in het noordwesten van Europa waardoor er opnieuw koudere lucht naar de Alpen kan stromen. Het wordt alleszins een spannende decembermaand, dat lijkt me zeker! :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-11-2018 - 15:22

Jeroen K

Dank voor jullie leuke weerberichten Lander en Michael,
Vraagje, waarom staan de sneeuwkanonnen nu niet volle bak aan in Oostenrijk , bijv Brixen? Lijkt me dat nu de tijd is om een goede basislaag te prepareren toch??

gr

Jeroen K | 27-11-2018 - 15:31

R J

Ik verbaas mij daar ook over...

R J | 27-11-2018 - 15:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Geen flauw idee. De T en RelH zijn goed. Heb helaas geen lijntje met de lokale pistedienst??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 16:10

Ruben V

Ikzelf verbaas mij hier ook over want wij gaan met kerst al en er staat nog geen sneeuwkanon aan

Ruben V | 27-11-2018 - 16:54

Dennis Matterhorn ski paradise

Misschien toch te weinig water voorradig.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 18:33

Ruba

Dennis, daar heb je een punt. Vorarlberg kreunr onder watertekort na de droogste zomer ooit. Ischgl en Galtuer hebben water zat, maar al de rest in het noorden .... De zuidkant heeft dan weer water genoeg gehad. De Dolomiten kunnen totaal besneeuwd worden.

Ruba | 27-11-2018 - 21:45

Peter Roemie

Michael, T zal wel Temperatuur zijn, maar wat is ReIH?

Peter Roemie | 27-11-2018 - 16:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Relative Humidity. (Dauwpunt) Bertil gaf het antw al?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 16:43

Peter Roemie

Overigens Jeroen, ik heb diverse plaatsen in Oostenrijk gezien waar de kanonnen vanaf vanmorgen driftig staan te blazen.

Peter Roemie | 27-11-2018 - 16:30

Bertil Blaas

Laat me gokken : ReLH Misschien relatieve luchtvochtigheid ?

Michael, je zegt , geen lijntje met .... effe bellen met dalstation.

Gr.

Bertil Blaas | 27-11-2018 - 16:38

Bertil Blaas

??

Bertil Blaas | 27-11-2018 - 16:38

Peter Roemie

Ok, Bertil! Ik zag de L voor een I... Dank!

Peter Roemie | 27-11-2018 - 16:43

Tobias Bijkerk

Seizoenstart:)

Foto bij weerbericht reactie 51913

Tobias Bijkerk | 27-11-2018 - 18:45

Michael Gerritsjans

Hoe gaan ze dat doen met een laagje van 20 cm en warmte / regen op komst???

Michael Gerritsjans | 27-11-2018 - 19:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zondag op maandag wordt nog een dingetje

Foto bij weerbericht reactie 51914

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 18:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

5 graden op 1500m hoogte betekent een sneeuwvalgrens die richting de 2000m grens kruipt voor de noordkant .......

Foto bij weerbericht reactie 51915

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 18:49

Stefan Kaptein

Doei doei weken. Zeg maar doei tegen de sneeuw onder de 2000 meter.

Stefan Kaptein | 27-11-2018 - 19:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Saalbach Hinterglemm moet en zal open dit weekend....HELE GFS ens is behoorlijk zacht ???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 20:29

Dennis Matterhorn ski paradise

Jammer als dit uitkomt.

Dennis Matterhorn ski paradise | 27-11-2018 - 20:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

ECMWF iets minder zacht, maar zacht genoeg voor enige regenschade??? #zo/ma noordzijde

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 20:59

Harry Verduin

sneeuwvalgrens op 2000m lijkt me zo erg niet. Maar vrees dat het op veel plaatsen eerder 2500m zal zijn...

Harry Verduin | 27-11-2018 - 21:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Oostenrijk is zeer kwetsbaar Harry. Pistes liggen daar gemiddeld stuk lager dan in Frankrijk. ???

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 21:26

Harry Verduin

Weet ik Michael, maar eind November kan dit gebeuren, is helaas doodnormaal. Heb zelf eind januari shortski geboekt in Alpbach, dat is ook heel kwetsbaar.

Harry Verduin | 27-11-2018 - 22:05

Sneeuwhoogte.nl | Michael

In januari duidelijk minder dan in november. Maar in het huidige veranderende klimaat weet je het nooit....??

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 22:56

Bertil Blaas

Oei, flinke regen onder 2000 op zondag/ maandag voor noordkant. Jammer.
Ben benieuwd hoe saalb/ Hint. open gaat. Waanzinnige toestand. ?
Gr.

Bertil Blaas | 27-11-2018 - 20:40

Peter N

Je moet je eigen spuitbus met sneeuw meenemen Bertil ?

Peter N | 27-11-2018 - 21:01

Peter N

Nou ja een troost Ajax overwintert wel ??⚽️? heeft niks met het skiën te maken maar wel lekker als je tenminste ook van voetbal houd.

Peter N | 27-11-2018 - 20:59

Stephan Aal

Misschien dat de kanonnen niet aan staan ivm de te verwachten regen?

Stephan Aal | 27-11-2018 - 21:17

M DR

Winterberg wil denk ik ook een paar pistes openen dit weekend. Kanonnen staan op deel van de pistes aan!!

M DR | 27-11-2018 - 21:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Opportunistisch .... Verwacht hier namelijk serieus wat regen?????

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2018 - 21:49

Erik T

Auf der Achse Remmeswiese / Kleine Büre / Poppenberg laufen seit den Abendstunden einige Schnee-Erzeuger. Ist das nicht ein schönes Bild?! ❤️❄️Aber freut euch nicht zu früh: Ab morgen ist das Schauspiel schon wieder vorbei. Es wird wieder milder. Darum wird der Schnee auch erst einmal auf Depot produziert. Ein Saisonstart ist nicht in Sicht. Aber wir arbeiten dran!

Erik T | 28-11-2018 - 07:41

Bertil Blaas

@ dag Peter N, bedankt voor je tip (spuitbus) was er zelf niet opgekomen.
Tja, we wachten toch nog even af en komend weekend eventueel andere bestemming.
Dat warmwaterballet as zondag dat is zeer slecht. En daarna zeker droog en zonnig door hogedruk ?
Morgen zien we verder ! Gr.?

Bertil Blaas | 27-11-2018 - 22:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord