Volop genieten van de sneeuw

Na een turbulente 48 uur met veel sneeuw langsheen de hele noorkant kunnen we nu stilaan de balans opmaken. In sommige regio's viel meer sneeuw dan verwacht (de stuw had bijvoorbeeld langer effect in de Franse Alpen dan initieel verwacht) terwijl er in bepaalde gebieden iets langer regen viel op lagere hoogte dan verwacht (de koude lucht geraakte er niet meteen in). Koude lucht is immers zwaarder en hoe dieper het dorp in de Alpen ligt hoe langer het duurt vooraleer de koude lucht daar aankomt. Daarnaast hadden we de afgelopen dagen niet te maken met een neerslagzone waarbij er overal min of meer met dezelfde intensiteit neerslag valt maar met een echte Nordweststau waarbij de botsing van vochtige lucht tegen de Alpen de buien lokaal ontstaan en helemaal uitsneeuwen. De regionale verschillen zijn daardoor groot. Nadat we tot ver in november groene webcambeelden en foto's te zien kregen is het tij nu echt helemaal gekeerd. Het ziet quasi overal wit. Geniet even mee van deze prachtige beelden:


Intense sneeuwval ook gisteren nog in Courchevel. @Courchevel


Alles wit in Gargellen waar tientallen centimeter sneeuw viel. @Gargellen


Wat een mooie verse laag sneeuw in La Norma! @LaNorma


De sneeuwruimers hadden gisteren veel werk in Mittelberg. @Hansterbraak


Puur winterweer bij campinplatz Morteratsch! 


Intense sneeuwval toen de sneeuwgrens net laag genoeg lag in Bramberg. @LiveUpdates


Intense verse sneeuw. @LiveUpdates


Beperkte zichtbaarheid bij veel verse sneeuw gisteren in Saalbach. @Saalbach


Ook in Les Deux Alpes was het alle hens aan dek om de sneeuw weg te krijgen van de baam. @LesDeuxAlpes

Ook vandaag nog sneeuwbuien voor oostelijke noordkant
De atmosfeer boven de Alpen stabiliseert vandaag geleidelijk vanaf het westen met toenemende hoge druk invloed. Vooraleer het zover is blijven de oostelijke Alpen nog wel gelegen in de nordstau met sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt hierbij onder 400 meter en een lokale 5-10 cm is nog wel mogelijk. Aan de zuidkant en in het westen blijft het vandaag (grotendeels) zonnig en die zonnige perioden zullen zich ook langsheen de noordkant geleidelijk uitbreiden naar het oosten. Het is koud met temperaturen die op 1500 meter ruim onder het vriespunt liggen, Op 3000 meter vriest het lokaal zelf 15°C in de oostelijke Alpen. In de regio's waar de zon er vandaag steeds meer doorkomt is het puur genieten van de verse sneeuw. De webcambeelden zullen dan ook fantastisch zijn.


Nog wat stuwingsneerslag aan de (oostelijke) noordkant momenteel maar vanaf het westen ruimte voor opklaringen. @Wetteronline


Vooral in de oostelijke Alpen nog wat sneeuw vandaag. 


In het westen is het echt volop genieten van de sneeuw nu. @PeiseyVallandry

 

Ook in Winterberg (Sauerland) en de Ardennen is er vannacht weer wat sneeuw (bij) gevallen zoals de webcambeelden ons laten zien.


In Winterberg is afgelopen nacht weer wat sneeuw bijgevallen. 


En ook in de Ardennen (Hoge Venen) viel er wat sneeuw. @KMI

 

Morgen veel zonneschijn behalve voor (uiterste) oosten
Een verder ontwikkeld hogedrukgebied zorgt morgen voor mooi weer in de Alpen. In de meeste regio's (westen, centrum en zuiden) schijnt de zon volop. Enkel het uiterste oosten (Oostenrijk) heeft nog last van hardnekkige wolkenvelden en enkele sneeuwbuien. Op 1500 meter varieren de temperaturen tussen -6°C in het oosten en -1° in het zuidwesten. De wind doet het rustig aan dus dat zijn ideale condities op de piste. De koude lucht stroomt helemaal vanaf Rusland naar de Alpen rond een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië.


Koude lucht stroomt vanaf Rusland naar de Alpen. @Wetterzentrale


In het oosten zijn de wolkenvelden nog hardnekkig. @Wetteronline

Na het weekend waarschijnlijk zachter
Tot en met het weekend blijft het koud in de Alpen met een dominerend oostelijke luchstroming. Mogelijk valt er donderdag en vrijdag wat lichte sneeuw aan de zuidkant maar veel zal dat niet voorstellen. Na het weekend draait de wind naar het west-zuidwesten omwille van een naderende depressie vanaf de Atlantische Oceaan. Zachtere lucht wordt dan aamgevoerd waardoor de nulgradengrens sterk omhoog gaat. Volledig normale evoluties tijdens deze tijd van het jaar voor de breedtegraad van de Alpen. Volgende week lijkt er een tendens te zijn naar wisselvallig weer waarbij de nulgradengrens zou schommelen tussen 1300 en 1700 meter. De sneeuwgrens vinden we dan meestal rond of een paar 100 meter onder die hoogte terug. Op de weerpluim is aan het eind van volgende week terug een dalende trend te zien. Dat is uiteraard nog zeer ver en onzeker maar zou het Alpenweer tegen Kerstmis helemaal goed maken! Alleszins zeer interessant om op te volgende de volgende dagen.


De tendens is zachter weer vanaf het weekend. Het wordt dan ook terug wisselvallig. @Meteociel

Fijne dag nog, morgen is Michael er weer!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Koos Beijer

Beste Lander!Wat ben je er weer vroeg bij!geweldig,al die sneeuwplaatjes!!!En ik geniet elke dag van je berichten en goede uitgebreide voorspellingen!

Koos Beijer | 11-12-2018 - 07:23

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het werk wacht niet :) Bedankt!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 08:50

Tim Boelema

Zooo das een hele vroege vandaag. En wat een heerlijk bericht. Al wat webcam beelden bekeken voor zover mogelijk in de halve duisternis. Prachtige beelden in Ellmau, Zell am See, Saalbach. Bedankt weer voor je update!

Tim Boelema | 11-12-2018 - 07:26

Erwin S

Is er iemand die iets kan zeggen over Sauerland (Winterberg?)? Is er een kans dat dat komend weekend open zal zijn? Desnoods enkele pistes?

Erwin S | 11-12-2018 - 07:40

Gast 0000

Dat vroeg ik me ook af. Wij gaan pas begin februari maar in de vorige jaren waren de pistes meestal wel open. Maak me er wel zorgen over.

Gast 0000 | 11-12-2018 - 08:25

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het is er sowieso koud genoeg voor kunstsneeuw dus ik vraag me af waarom ze nog niet aan het spuiten zijn en komende dagen openen ;)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 08:51

Erwin S

Precies. Ik zie nog niets gebeuren dus vandaar de vraag...

Erwin S | 11-12-2018 - 09:06

Tim Boelema

Als je op webcam 5 van 17 kijkt op deze site bij Winterberg zie je links grote bergen sneeuw liggen. Die liggen er al een dag of 4. Dat lijkt het resultaat van de nieuwe installatie in winterberg waarmee ze ook bij temperaturen dik boven de nul graden kunstsneeuw kunnen maken. Dit zijn een soort van ijsschaafsels die ze de piste op transporteren.

Het is mij een raadsel waarom de rest van de installaties nog niet staan te blazen. Temperaturen blijven laag tot zondag. Wellicht dat ze daarna veel te zacht weer verwachten, en wellicht Kampen met een water te kort door de eerdere droogte dit jaar in hun bassins dat ze het risico nog niet durven te nemen.

Tim Boelema | 11-12-2018 - 14:23

Tim Boelema

Ik zie nu ook dat een pistebully die bergen aan het'uitsmeren' is over de piste. Dus wellicht dat er toch een gedeeltelijke opening zit aan te komen.

Tim Boelema | 11-12-2018 - 14:27

Tim Boelema

Tevens staat er nu een bericht op de FB pagina van Skiliftkarussell Winterberg, dat er momenteel een dun laagje sneeuw op de piste ligt en dat het de komende dagen koud genoeg is om kunstsneeuw te produceren. Hoe productief dat zal zijn weten ze momenteel nog niet maar ze gaan dus proberen komend weekend met 1 of 2 lift instalaties te openen.

Tim Boelema | 11-12-2018 - 14:35

Matthijs  Heuvelman

Heerlijk bericht zo vroeg in de morgen!! Je bent er zelf ook vroeg bij?! Excited om naar buiten de sneeuw in te gaan zeker Lander? Of woon je niet ergens in de Alpen? Ik zou niets liever willen op dit moment. Vroeg er uit en de sneeuw in! Bedankt voor je update weer! Groeten.

Matthijs Heuvelman | 11-12-2018 - 07:42

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

IK werk momenteel op de universiteit in Brussel, jammer genoeg nog niet in de Alpen dus :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 08:52

Els Glorieus

Schitterend weerbericht!
Heeft er iemand een fotootje vanuit Flachau om te posten ? ?

Els Glorieus | 11-12-2018 - 07:47

Jeroen Hulshoff

In het skigebied van Flachau en Wagrain is sinds zondag bijna een meter sneeuw gevallen. Er ligt nu 130 cm. op de top.
www.snow-space.com/de/Region/Winter/Schneehoehen

Zie ook de webcam van de Almstadl in Wagrain:

www.wagrain24.at/webcam-wagrain-almstadl/

Jeroen Hulshoff | 11-12-2018 - 09:45

R J

Thnx Jeroen! Lekker vooruitzicht met kerst. Zin in!

R J | 11-12-2018 - 10:40

Els Glorieus

Merci Jeroen.
@Lander, hoe komt het dat sneeuwhoogte.nl minder aangeeft?

Els Glorieus | 11-12-2018 - 11:20

R J

De gegevens bij de lokaties/favorieten kloppen al jaren niet en wijken dikwijls ook af van de voorspellingen vd weermannen. Je kunt qua sneeuwhoogtes en lokale weersverwachting beter de lokale website van jouw dorp volgen.

R J | 11-12-2018 - 13:11

Els Glorieus

?

Els Glorieus | 11-12-2018 - 19:55

Cees O

Heerlijk! Aanstaande zondag naar ons geliefde Ellmau. De sneeuw die nu in het dal ligt ligt er zondag ook nog wel hoop ik. Volgens bergfex wel iets warmer in de week van de 17de maar zonder neerslag van betekenis. Wordt een mooi weekje met rustige pistes en mooi weer. Al mag er van mij best wel wat sneeuw bij gaan vallen. heeft ook wel wat, skiën in de sneeuw en dan een lekkere warme choco mit rum und sahne bij de Rubezahler Alm!!

Cees O | 11-12-2018 - 08:06

Ruben V

Wij gaan over 2 weken, nu al zin in. Veel plezier en houdt ons maar op de hoogte als je dat wilt.

Ruben V | 11-12-2018 - 08:45

Cees O

Ga ik proberen te doen!

Cees O | 11-12-2018 - 08:58

Remco M.

Rübezahl, de mooiste en leukste hut van Skiwelt wat mij betreft ?
Have fun! Ik zit nog te twijfelen over een short break na kerst.

Remco M. | 11-12-2018 - 12:06

Eric Kromhout

Al eens gehoord van de Brenneralm?

Eric Kromhout | 11-12-2018 - 23:16

Kristof Vanden Berghe

Wat een leuk weerbericht! Eindelijk ligt het helemaal wit! Lander, is er al wat meer duidelijkheid voor volgende week, de modellen lagen tot nog toe ver uiteen. Blijft het koud? (En wit)?

Kristof Vanden Berghe | 11-12-2018 - 08:49

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zie weerbericht nu :) Heb nog een deel toegevoegd :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 08:53

Kristof Vanden Berghe

Had het net gezien... we blijven optimistisch! Prettige dag!

Kristof Vanden Berghe | 11-12-2018 - 09:05

Bertil Blaas

Dag Lander, wederom ook mijne dank; heb je al enig ? inzicht op de hoeveelheid neerslag aanstaande zondag in Voralberg ? Bedoel ook vanaf welke hoogte is dit vloeibaar ? ? of ?
Dank je. Gr.

Bertil Blaas | 11-12-2018 - 09:09

Bertil Blaas

Lander zie nu net ook je toevoeging ! Volgende week jammer genoeg hoge dooigrens.

Bertil Blaas | 11-12-2018 - 09:12

Marc Van Rooij

Heeft er iemand misschien interesse om op 10 februari t/m 15 februari 2019 een kamer over te nemen in Austria Trent Hotel in Fieberbrunn?
Of weet iemand hoe ik deze kamer ter overname kan aanbieden ergens anders.
B.v.d.
Marc

Marc Van Rooij | 11-12-2018 - 09:15

Sneeuwhoogte.nl

Je kunt deze oproep het beste onder Fieberbrunn zetten in de app bij updates en berichten.

Sneeuwhoogte.nl | 11-12-2018 - 09:25

K J

Wat een heerlijke berichten allemaal. Altijd weer spannend of er sneeuw ligt om lekker te kunnen skiën.
Iedereen die binnenkort gaat, veel plezier!

K J | 11-12-2018 - 09:32

Peter Roemie

Ik hoor en lees over lawinegevaar, code oranje. Ook veel bergpassen afgesloten.
Tja, da's de andere kant....

Peter Roemie | 11-12-2018 - 09:53

Dennis Matterhorn ski paradise

Dat zal wel van tijdelijke aard zijn Peter nu het weer is opgeklaard ?

Dennis Matterhorn ski paradise | 11-12-2018 - 10:34

Michael Gerritsjans

Volgende week woensdag naar Sölden, daar is nu veel dicht ivm lawinegevaar. Wat zijn de ervaringen van de expert hier; is dat van zeer tijdelijke aard?

Michael Gerritsjans | 11-12-2018 - 11:53

Jim L

Het gaat niet meer wezenlijk sneeuwen dus zal volgende week zeker zijn opgelost. Wegen worden binnen een dag max 2 weer begaanbaar en lawines worden ook binnen enkele dagen getriggerd. Zolang het maandag en dinsdag niet keihard sneeuwt zit je wel goed.

Jim L | 11-12-2018 - 12:43

Dennis Matterhorn ski paradise

Op de webcams van Sölden zie je dat er al weer aardig geskied wordt en dat veel liften gewoon al draaien.

Dennis Matterhorn ski paradise | 11-12-2018 - 12:49

Michael Gerritsjans

Bedankt voor jullie reacties, die stellen mij gerust.

Michael Gerritsjans | 11-12-2018 - 19:30

Tim Verhaeghe

Vanavond vertrekken naar ischgl.
Gaan we de zon erbij houden tem zaterdag daar? ?⛷?

Tim Verhaeghe | 11-12-2018 - 10:06

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zonnige perioden maar ook wolkenvelden :) Prima winterweer!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 10:43

Jasper Oke

Goed getimed, jaloers. Lijkt super te worden. Wij gaan vrijdag

Jasper Oke | 11-12-2018 - 10:50

Karin Dijkstra

Wij gaan je morgen achterna!!⛷?❄️

Karin Dijkstra | 11-12-2018 - 21:11

Jarno Besselink

Weet iemand iets over brixen im thale, zal het dal daar ook volgende week sneeuwrijk zijn

Jarno Besselink | 11-12-2018 - 10:37

Remco M.

Dalafdaling Brixen ligt aan de zuidkant. Zodra het kan, is de piste tot Nieding wel open. Het laatste stukje tot het dalstation gast vaak wat later open. Maar goed, 1 flinke sneeuwdump kan voldoende zijn.

Remco M. | 11-12-2018 - 12:09

xavier de moor

Hoge sneeugrens : Hi de sneeuwgrens gaat wel heel hoog vanaf zaterdag en vooral zondag. Ik zie waarden boven de 2000 m. Wil dat zeggen dat alle sneeuw weer heel snel zal smelten. Kan je hier wat meer info geven want denk wel cruciaal want tot nu toe is er misschien wat sneeuw gevallen overal maar de hoeveel zijn nu ook niet zo groot dat het blijvend is ...

xavier de moor | 11-12-2018 - 10:46

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Voorlopig is dit nog te ver om in detail te treden. Het wordt inderdaad zachter maar dat de sneeuwgrens tot 200 meter zal stijgen staat zeker nog niet vast.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 10:47

Gert Olbertijn

Dat ziet er allemaal toch weer prachtig uit: bit.ly/2kVBDEp

Door het dagelijkse weerbericht van jullie wordt de voortpret elke dag groter. Hopelijk houden we dat vast...

Gert Olbertijn | 11-12-2018 - 10:47

Michael Gerritsjans

Volgende week woensdag naar Sölden, daar is nu veel dicht ivm lawinegevaar. Wat zijn de ervaringen van de expert hier; is dat van zeer tijdelijke aard?

Michael Gerritsjans | 11-12-2018 - 11:53

Koen S

Het sneeuwt toch nog eventjes lekker door in Gargellen (Vorarlberg)!❄️?

Koen S | 11-12-2018 - 12:02

Mees Laninga

Blijft de sneeuw die nu in Saalbach ligt, tot na kerst liggen ?

Mees Laninga | 11-12-2018 - 12:07

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dat kunnen we nu nog niet zeggen Mees :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 12:08

Snowboarder

In het salzburgerland dumpt het nog ff lekker door.

Snowboarder | 11-12-2018 - 12:12

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zoals verwacht momenteel nog stuwsneeuwval in de oostelijke Alpen. Intensiteit ligt zelfs iets hoger dan voorzien!
@BadIschl

Foto bij weerbericht reactie 53051

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 12:15

Ed V stigt

Hoe zijn de verdere voorspellingen 4 vallees.
Thyon veysosanaz

Ed V stigt | 11-12-2018 - 12:23

Roland Oudmaijer

Prachtige beelden vanuit de alpen. En een flinke dump in Kleinarl ?. Hopelijk geen flinke dooi na het weekend

Roland Oudmaijer | 11-12-2018 - 12:48

Lien Les Aravis

Huidige situatie in La Clusaz. Weinig sneeuw in het dal maar vanmorgen tot 2200m gegaan en daar zijn de condities fantastisch!

Foto bij weerbericht reactie 53057

Lien Les Aravis | 11-12-2018 - 13:26

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Meer dan 1 meter sneeuw nabij Mühlbach ;)

Foto bij weerbericht reactie 53058

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 13:56

Merije ...

Super!!

Merije ... | 11-12-2018 - 20:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Info Winterberg “
Es liegt eine dünne Schicht nasser Schnee auf den Pisten. Mehr Schnee erwarten wir in den nächsten Tagen nicht. Aber dafür wird es kalt genug, um Schnee zu produzieren. Ob das reicht, um einen ersten Lift laufen zu lassen, ist noch sehr unsicher. ?⛷?“#skiliftkarussell #winterberg

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 11-12-2018 - 14:02

Gustaaf Leeuwen van

Maar waarom produceren ze nu nog geen sneeuw is het daar te warm voor??

Gustaaf Leeuwen van | 11-12-2018 - 15:23

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Schitterend webcambeeld in het Berner Oberland (Eiger-Jungfrau-Monch) momenteel!

Foto bij weerbericht reactie 53064

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 11-12-2018 - 15:42

Thijs Terlouw

Zell am See ligt er ook mooi bij. Foto via: www.foto-webcam.eu/webcam/zellamsee/

Foto bij weerbericht reactie 53065

Thijs Terlouw | 11-12-2018 - 15:42

Jan Tijm

Wij gaan de 21e naar kaprun. Ik zie dat lang nog niet alles open is. Kan iemand mij vertellen wat de vooruitzichten voor kaprun zijn.

Jan Tijm | 11-12-2018 - 19:32

Annemarie Peters

Ik zou de zwembroek maar meenemen hoor Jan!! ??

Annemarie Peters | 11-12-2018 - 22:26

Martijn Thesing

Zie dat in Solden, waar wij straks heengaan. De sneeuwhoogte in het dal wat achterblijft op de rest van Oostenrijk (ik lees nu 15 cm, voldoende natuurlijk). Komt dat door het plaatselijke karakter waar jullie over schrijven?

Martijn Thesing | 11-12-2018 - 17:25

Daniël G

Mooi wanneer de zon net onder is, webcam beelden! Crans Montana

Foto bij weerbericht reactie 53070

Daniël G | 11-12-2018 - 20:35

Stijn Goessens

Mooi bericht! Veel nieuws en sneeuw voor da westalpen. Maar zijn er ook ook goede vooruitzichten voor zuid tirol? Ik ga naar Canazei in kerst. Nog sneeuw verwacht tegen dan?

Stijn Goessens | 11-12-2018 - 20:38

Laurens De Greef

Ze geven daar 20 graden heb ik gehoord ;) mopje maat

Laurens De Greef | 11-12-2018 - 20:52

M K

Wagrain naar 130 cm op de berg en 50 cm in het dal...
Lekker hoor!
En de sneeuwkanonnen aan :)

M K | 11-12-2018 - 21:34

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord