Sneeuwbuien vanaf het westen

Na de sneeuwval en diepvriestemperaturen van maandag konden de Alpen gisteren genieten van een prachtige dag. De zon scheen vaak uitbundig en belichte de besneeuwde bomen en huisjes als in een echt wonderland. Tegen de avond betrok het dan wel vanaf het westen en afgelopen nacht passeerde een koufront. Daarbij viel er vooral in de westelijke Alpen weer ettelijke centimeters bij. Volgende dagen blijft het wisselvallig weer met regelmatig sneeuwzones. De zuidkant ligt beschut achter de bergen waardoor de zon daar meer aanwezig is in het weerbeeld. We zullen eens zien hoeveel sneeuw er nog gaat vallen!


Wat een schitterende ochtend in Fiss gisteren. @LiveUpdates


En ook Mittelberg was weer sprookjesachtig (@Hansterbraak)


Alles terug wit in Serfaus na de sneeuwval. @LiveUpdates


Kaiserwetter in Alpe d'Huez. @LiveUpdates


Ook geen wolkje te bespeuren in Königsleiten. @LiveUpdates

Sneeuwbuien vanaf het westen
Al meer dan week ligt de straalstroom zonaal gericht op West-Europa. Vandaag is het niet anders. Met een strakke westelijke luchtstroming wordt er voortdurend vocht van de Atlantische Oceaan naar de Alpen gevoerd achter het koufront van afgelopen nacht wat resulteert in neerslag. Er is vandaag geen neerslagzone in de buurt maar de stuw van de vochtige lucht tegen de bergen en de gedwongen stijging alsook de onstabiliteit van de lucht (postfrontale buien) zorgen vandaag voor buien langsheen de noordzijde. De aangevoerde lucht is relatief koud waardoor het al sneeuwt vanaf 600-800 De meeste neerslag verwacht ik voor de noordwestelijke Alpen (Savoie - Berner Oberland) aangezien die flanken het meest blootgesteld worden aan de buien. Daar kan 10-15 cm sneeuw vallen, elders zal het eerder beperkt blijven tot 5 of 10 cm. Ongetwijfeld zal er ook wel ruimte komen voor opklaringen, dat zien we nu trouwens al op de radar- en satellietbeelden. De meest zonnige papieren zijn echter opnieuw voor de zuidkant die beschut ligt achter de hoofdkam. De zwaardere koudere lucht geraakt niet eenvoudig over de bergen dus daar is het ook een tikkeltje zachter. De wind vanaf het westen is ook weer duidelijk aangewakkerd tot matig-vrij krachtig met rukwinden tot 75 km/uur op de toppen.


Een typisch wisselvallig radar- en satellietbeeld deze ochtend met opklaringen en sneeuwbuien. @Wetteronline


Een strakke westenwind voert vandaag verschillende sneeuwbuien aan. @Wetteronline

 

Vanavond en vannacht komt er dan een meer algemene stuw op gang met matige sneeuwval die zich uitspreid van west naar oost langsheen de noordzijde. De sneeuwgrens ligt daarbij in het dal en er valt een 5-15 cm waarbij de hoogste waarden bestemd zijn voor het westen. 

Donderdag en vrijdag intense sneeuwval vanaf het westen
Het dynamische weer houden we morgen en overmorgen volop vast. Op donderdag schuift een warmtefront vanaf het noordwetsen dichterbij en begint het opnieuw te sneeuwen vanaf het westen (daar is er amper pauze). Die neerslag spreidt zich dan tijdens de voormiddag uit naar het oosten langsheen de noordzijde en wordt geleidelijk actiever. De sneeuwgrens die initieel rond 300-400 meter ligt stijgt rond de middag tot 800-1000 meter en tegen de avond tot 1200 meter. De gebieden aan de zuidkant die dicht tegen de grens liggen houden ook best rekening met neerslag. Het is immers een actief warmtefront waardoor overschieting van buien vaker voorkomt. Cumulatief kan er op donderdag 20-30 cm sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt in de westelijke Alpen ligt. Hoe meer naar het zuiden, hoe droger. We moeten ook de wind opnieuw in de gaten houden aangezien er in de bergen rukwinden mogelijk zijn tot 100 km/uur uit het noordwesten.


Donderdag gaat het intens sneeuwen vanaf het noordwesten. @Wetteronline

Tijdens de nacht op vrijdag houdt de sneeuwval over de hele Alpenboog gewoon aan. Opnieuw valt de meeste neerslag in het westen waar de sneeuwgrens tegen vrijdagochtend wel stijgt tot 1500 meter. Ook vrijdag overdag blijft het sneeuwen al verplaatst het zwaartepunt zich dan wel steeds meer naar het oosten. Tegelijk gaat de sneeuwgrens nog wat omhoog tot 1600-1700 meter in het westen en 1500-1600 meter in het oosten. Voor de lagere gebieden valt de laatste neerslag dus als regen maar tegen dan is er sowieso al wel een dik pak sneeuw gevallen. Pas tegen zaterdagochtend lijkt de laatste neerslag de oostelijke Alpen te verlaten. In totaal kan er dan zeker in de westelijke Alpen 50-100 cm sneuw gevallen zijn.


De passage van een warmtefront zorgt vrijdag voor de aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten. @Wetterzentrale

Het is nog ver maar zaterdag lijkt een droge dag te worden met opklarend weer vanaf het zuidwesten. Eventjes op adem komen dus na de neerslagdump van de volgende dagen. Heel lang zal het niet rustig blijven want zondag-maandag vergroot de depressie-invloed vanaf het westen en stijgt de kans op neerslag en deze keer mogelijk ook voor de zuidkant.


Komende 5 dagen valt er veel sneeuw in de Alpen. Het zwaartepunt ligt in het westen en het noordwesten. 

Vandaag en morgen valt er regelmatig sneeuw in Winterberg. Tegen vrijdagavond wordt het gevoelig zachter maar dan is de meeste neerslag wel gepasseerd. Voorlopig blijven de pistecondities daar dus dik oke!


Prima condities gisteren in Winterberg. @Winterberg

Een heel fijne dag nog en graag tot morgen. Laat de sneeuw maar komen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Robby Cattellion

6 april naar de Dolomieten (Val Di Sole) Hopelijk tegen die tijd een verse laag,
Want ze hebben het nodig!!

Robby Cattellion | 13-03-2019 - 08:32

Ralf Coenen

Zaterdag in Pertisau aan de Achensee. Hopen dat we nog wat van sneeuw mogen verwachten.

Ralf Coenen | 13-03-2019 - 08:45

Robby Cattellion

Denk toch nog een 20cm voor jullie daar hoor 👍🏼

Robby Cattellion | 13-03-2019 - 08:56

Skifan Tilburg

In Selva nu redelijke bewolking na een paar dagen volle bak zon.

Foto bij weerbericht reactie 63964

Skifan Tilburg | 13-03-2019 - 08:55

Robby Cattellion

Ziet er daar redelijk groen uit 😏 hopelijk donderdag/vrijdag enkele extra cm’s 🤞🏼

Robby Cattellion | 13-03-2019 - 08:58

Skifan Tilburg

Pistes zijn super op Noordzijde, op t zuiden meer ijzig. Een beetje echte sneeuw zou prettig zijn maar ik klaag niet. Met dit bewolkte weer ook stukken rustiger op de pistes. Nu op weg naar Lagazuoi ⛷⛷⛷

Skifan Tilburg | 13-03-2019 - 09:26

Bob De Hoop

Komend weekend richting Saalbach Hinterglemm! Ik zie dat er goed wat verse sneeuw valt maar ook flinke hoge temperaturen op zaterdag en zondag.. Is er nog kans dat dat wat lager uit gaat vallen;)?!

Bob De Hoop | 13-03-2019 - 08:59

Wieke H.

Er valt nog heel goed te skieen daar ! Kom er net weer vandaan en ga einde maand nogmaals. Je moet alleen slim skieen; in de ochtend de zuid hellingen boven de mittelstations en in de middag de noordhellingen en ook Fieberbrunn is een tip; bijna allemaal noordhellingen en dus hele goede sneeuw ! Mochten de dalafdalingen slush zijn kun je altijd met de diverse gondels omlaag ! Heel veel plezier !

Wieke H. | 13-03-2019 - 10:01

Bob De Hoop

Dank voor de tips!!

Bob De Hoop | 13-03-2019 - 10:34

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Komende dagen valt er genoeg sneeuw. Dat zal niet zomaar wegzijn door een paar uur zachter met kans op regen. Komt helemaal goed!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-03-2019 - 11:23

Michael Gerritsjans

Ik ben jaloers, mooi gebied! Veel plezier!

Michael Gerritsjans | 13-03-2019 - 18:51

Marcel Pijpers

actueel lichte sneeuw in Gargellen bij -2C. Gisteren een stralend zonnige dag gehad. Afwachten wat de komende dagen brengt in dit winterparadijs

Marcel Pijpers | 13-03-2019 - 09:46

Martijn Thesing

Duimen voor nog een dagje zon op zaterdag. Wel top met verse sneeuw!

Martijn Thesing | 13-03-2019 - 09:55

Michiel Skifreak

Wat een sneeuwfeest in Valmorel (Savoie) de komende dagen!!! 😍
Kan niet wachten om het vliegtuig in te stappen zaterdag... ❄️☀️❄️☀️❄️☀️

Michiel Skifreak | 13-03-2019 - 10:24

Pascalle Klein

Ik ga morgen naar Berwang/Ehrwald/Lermoos. Zal wel sneeuwbuien zijn dan t laatste stuk? :)

Pascalle Klein | 13-03-2019 - 11:01

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zeker weten, volop sneeuw!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-03-2019 - 11:24

Pascalle Klein

Is helemaal uitgekomen! Haha ;) Maar goed aangekomen hier, lekker veel sneeuw en nu dus ook vers :)

Pascalle Klein | 14-03-2019 - 19:16

Patrick Vierwind

Hoop dat er morgenvroeg nog wat geskied kan worden en anders is het gebeurd voor dit seizoen

Patrick Vierwind | 13-03-2019 - 14:28

Martin Kroon

Wie van jullie weet hoe het op de Stubaier Gletscher is momenteel? Wij gaan er morgen heen nl.

Martin Kroon | 13-03-2019 - 14:46

Single Malt

Zaterdag richting Kirchberg. Na vorig jaar een week enkel mist en sneeuw, zonder ook maar iets van de bergen te zien, hoop ik dit jaar op z'n minst op een paar zonnige dagen!

Single Malt | 13-03-2019 - 14:58

Peter Andalo

Dag Lander, kun je wat specifieker zijn voor het skigebied Paganella in Trentino (Brentano Dolomiti) voor de rest van de week. Tot nu toe elke dag Kaiserwetter en weinig wind gehad.
Super bedankt voor je Alpenweerberichten!!!
Groet Peter.

Peter Andalo | 13-03-2019 - 15:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dag Peter! Weerbericht voor daar: Overwegend droog en vrij goed. Donderdag avond zou er wat sneeuw kunnen vallen maar grote neerslaghoeveelheden verwacht ik niet. Komende dagen wel meer wolkenvelden, vanaf zaterdag terug zon!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-03-2019 - 15:24

Justin  van Rhoe

Goedemiddag Lander,
Wij vertrekken dinsdag aanstaande naar Oostenrijk. We gaan met ons team een aantal dagen de piste op, op een clip op te nemen.

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we dat kunnen doen onder een blauwe hemel met zonneschijn. Wat verwacht jij vanaf woensdag 20 maart in Ischgl? Snap dat dat niet gedetailleerd kan, maar wat is de trens?

Groetjes Justin en Lenie

Justin van Rhoe | 13-03-2019 - 15:24

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Dag Justin. Voorlopig is er een tendens voor een wisselvallig begin van volgende week met verse sneeuw maar klaart het vanaf ongeveer woensdag op. Hopen dus dat het woensdag al zonnig genoeg is voor jullie clip!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 13-03-2019 - 15:29

Robin ..

Dus dat hogedrukscenario waar gisteren over geschreven werd staat nog altijd in de kaarten? Zou mooi zijn want woensdag rijden we naar Damüls. Gevalletje neus in de boter/sneeuw?

Robin .. | 13-03-2019 - 18:37

Hendrik Kirts

La Plagne vandaag. Wisselende omstandigheden. Dan zon, dan sneeuw en zo is dat de hele dag geweest. Toch redelijk kunnen skien. Morgen opnieuw even kijken hoe dag gaat verlopen. Volgende week wordt het weer hier beter. Afwachten maar.

Hendrik Kirts | 13-03-2019 - 16:25

Greet ☀️

Update Valmeinier-Valloire. De dag begonnen met dichte mist en wat lichte sneeuwval, het was zoeken naar het goeie spoor en gevoel: not! Enfin toch maar doorgebeten en wat een geluk, na de ganse voormiddag vrij felle sneeuwval kwam zo rond de middag de zon piepen. Afwisselend met wat overtrekkende nevel een fijne afwisseling, helaas trok ook een ijskoude wind terug aan. Al met al een fijne maar intense skidag gehad. Morgen nog meer sneeuw?

Foto bij weerbericht reactie 63986

Greet ☀️ | 13-03-2019 - 17:11

Greet ☀️

Foto van rond 16u30, enkele minuten later begon het terug te sneeuwen.

Foto bij weerbericht reactie 63987

Greet ☀️ | 13-03-2019 - 17:12

Peter Roemie

Het ziet er idd dreigend uit, Greet! Maar toch ook redelijk volk op de piste. IJzig? Of viel het mee dankzij de verse sneeuw? Hoe dan ook, snel met je koude lijf naar binnen, de warmte, de borrel en lekker warm eten! Morgen weer verder!❄️☀️

Peter Roemie | 13-03-2019 - 17:45

Greet ☀️

Deze voormiddag amper een mens op de piste, met de zon kwamen ook de ‘goedweerskiers’ weer buiten. De pistes lagen er goed bij, de verse sneeuw was/is hard nodig. ❄️☀️🍷💪

Greet ☀️ | 13-03-2019 - 17:57

Iris Teniers

Super leuk greet die live updates voor ons. Zaterdag is het aan ons en tot nu toe ziet het er super uit met die extra sneeuw😎! Geniet er nog van en neem mijn lievelingspiste nog maar... De 'armera' 😉👍

Iris Teniers | 13-03-2019 - 19:52

Greet ☀️

Oo maar die neem ik elke dag op weg terug 😇

Greet ☀️ | 13-03-2019 - 20:00

Sylvia Skifan

Hinterglemm had vandaag een mooie sneeuwdag! Er is genoeg sneeuw gevallen. Vanmorgen was er lichte motsneeuw, maar die ging later over in dikke vlokken. Vanaf ongeveer vier uur, was het weer droog. Helaas kan ik geen foto’s plaatsen.

Sylvia Skifan | 13-03-2019 - 17:56

Michael  Roes

Hier in La Villa ook een bewolkte dag maar dat mag de pret niet drukken. Geen mist gelukkig. Genoeg meters kunnen maken. Vandaag Santa Croce maar eens bezocht. Met je skikleding een kerkje in, aparte ervaring moet ik zeggen. Inmiddels ook hier lichte sneeuwval vanaf 16u

Foto bij weerbericht reactie 63991

Michael Roes | 13-03-2019 - 18:17

Michael  Roes

Kwam dit nog tegen in ons hotel. Een etalage van oude spullen m.b.t bergsporten. Waxen van ski's in de jaren 30 tot 70...

Foto bij weerbericht reactie 63992

Michael Roes | 13-03-2019 - 18:24

Peter Roemie

Joh, wat heb je daar allemaal liggen? Allerlei wax-producten? Mooie foto van dat kerkje! 😍 En gelukkig weer een beetje verse sneeuw! ❄️❄️

Peter Roemie | 13-03-2019 - 18:50

Saskia L.

Leuk om te zien!

Saskia L. | 13-03-2019 - 18:56

Michael  Roes

Ja, grappig he. Toen ging alles nog met de hand.

Michael Roes | 13-03-2019 - 19:24

Marja  van Heel

Heb ik in de 70’er en 80’er jaren ook nog zelf gedaan!🤣🤣🤣

Marja van Heel | 13-03-2019 - 21:21

Michael Gerritsjans

Kan iemand mij vertellen of het normaal gesproken druk is in Solden met Pasen?

Michael Gerritsjans | 13-03-2019 - 18:48

Saskia L.

Wij zijn vanochtend vanuit Corvara naar Seceda gegaan (en 's middags vanaf de pistes van Selva weer terug). Bij Seceda kun je lekker lange afdalingen maken zeg, heerlijk ⛷ En ondanks de bewolking van vandaag, voel ik mn wangen gloeien 😊

Saskia L. | 13-03-2019 - 18:55

Michael Gerritsjans

Ja, mooi he? En die pistes blijven ook nog eens lang goed

Michael Gerritsjans | 13-03-2019 - 19:21

Peter Roemie

Dat herken ik zo goed, Saskia! Heerlijk, na een dag skiën dat tintelen, die lekkere vermoeidheid. 😃 En dan een drankje, en lekker eten. Als ik het eten op had ging ik in de lobby van het hotel nog wel eens wat rustig lezen, of een spelletje, biertje erbij, maar de ogen werkten al heel snel niet meer mee. 🙃

Peter Roemie | 13-03-2019 - 19:28

Skifan Tilburg

Ik vind Seceda ook een toppertje met 2 hele lange afdalingen, naar Col Raiser en natuurlijk La Longia maar die laatste word einde vd dag wel uitdagend (voor mij) 😉 En niet te vergeten veel super eettentjes 😋😋😋

Skifan Tilburg | 13-03-2019 - 22:54

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord