Regen en sneeuwbuien in het westen

De Alpenwinter loopt nu toch echt op zijn laatste benen. De afgelopen dagen was het nog relatief koud. Maar daar komt zo langzamerhand nu toch echt verandering in. De wind duikt de komende dagen de milde zuidhoek in. Hierdoor gaan de temperaturen in de Alpen langzamerhand steeds verder omhoog. Wat betekent dit voor het naderende Paasweekend? Meer hierover verderop in ons weerbericht.


@Oberstdorf Bergbahnen

In de gletscher gebieden is het nog dik in orde! #HintertuxerGletscher

Mooie opname vanuit het Saastal. @Alex Wysseier

Lente is in aantocht. Deze foto is uit de regio Chamonix / Mont Blanc / Lac Vert à Passy. Via insta @free_mountain_girl

Meeste zon voor Oostenrijk
Oostenrijk is vandaag zonniger dan de meer westelijk gelegen gebieden. Het hogedrukgebied boven noordoost Europa zorgt hier voor de aanvoer van relatief droge lucht. Hierdoor is er in het oostelijke Alpengebied over het algemeen maar weinig bewolking aanwezig. In het westelijke Alpengebied is aanzienlijk meer bewolking aanwezig. Deze wolken horen bij een warmtefront dat vandaag via de Franse Alpen noordoostwaarts trekt. Op dit warmtefront vallen vandaag enkele buien. De sneeuwvalgrens schommelt hierbij ergens tussen de 1700 en 2100 meter grens. De buien concentreren zich vooral op de Franse Alpen, Italiaanse zuidwestkant en later ook op delen van Zwitserland. Misschien dat het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) later ook nog een bui meepakt, maar de meeste activiteit ligt duidelijk westelijker. De temperatuur op 2000 meter schommelt vandaag rond het vriespunt. Op 3000 meter ligt het kwik met ongeveer -6 graden nog wat lager. De wind houdt zich vrij koest vandaag. Deze waait in het westen uit zuid tot zuidwestelijke richting. In Oostenrijk komt hij vanwege anticyclonale invloed van het hogedrukgebied wat meer uit zuid zuidoostelijke richtingen.


In het westelijke Alpengebied is duidelijk meer bewolking aanwezig. Hier vallen vandaag verspreid enkele regen en sneeuwbuien. #WetterOnline

Infrarood opname van vanmorgen 06.00 uur. De aangevoerde lucht boven het westelijke Alpengebied is vochtiger dan boven Oostenrijk. #ZAMG

Vooruitzichten
De komende dagen zorgt Europese hogedruk voor vrij stabiele condities.Het weerbeeld is hierdoor in de Alpen over het algemeen vrij zonnig. Onder invloed van een hoogtestoring krijgen de westelijke en zuidelijke Alpen later in de week met wat meer bewolking te maken. Hierdoor is de buienkans aan deze geografische zijde wat groter dan in Oostenrijk. Zoals het er nu naar uitziet verloopt Pasen in het oostelijke Alpengebied waarschijnlijk droog. Het westen is vooral op 2e Paasdag gevoeliger voor wat opkomende neerslag. We moeten afwachten hoe het zich tegen die tijd precies gaat ontwikkelen. De temperatuur loopt deze week langzaam nog wat verder op. Ik verwacht aan het eind van de week een vorstgrens van tegen de 2500 à 2800 meter. De trend is dus duidelijk wat zachter. Niet alarmerend zacht. En voor een warmwater scenario rond Pasen hoeven we in ieder geval niet bang te zijn!


Lange termijn verwachting rond 1e Paasdag. Een Atlantisch hogedrukgebied heeft via noordwest Europa contact met een Russisch filiaal. Het weerbeeld oogt daardoor vrij stabiel. Een ondiepe hoogtestoring boven het Spaanse continent zorgt in het zuidwestelijke en zuidelijke Alpengebied voor wat meer bewolking. De buienkans is hier tegen die tijd dan ook wat groter. #ECMWF MeteoCentre

Een fijne dag nog en graag tot donderdag!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

Ter info:
Wij schrijven dit seizoen dagelijks t/m 31 maart en vervolgen nadien met berichten om de dag tot aan Pasen.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

M K

Gisteren geboekt... morgen richting Solden.
Hopelijk veel zon!

M K | 16-04-2019 - 08:39

Pascalle Klein

Veel plezier!!

Pascalle Klein | 16-04-2019 - 23:25

Anouk Verkoijen

Wat verwacht je voor de dutchweek Val Thorens (27april-4 mei)

Anouk Verkoijen | 16-04-2019 - 21:12

Gerjan Vosseberg

Donderdag richting Mayrhofen, zijn de condities nog goed?

Gerjan Vosseberg | 16-04-2019 - 22:10

Marja  Skiër

Ik zou zeggen, kijk even op de webcams en de lokale weersvoorspellingen. Zondag 23 gr! De hele week overal dik boven nul en op de webcam zo groen als gras. Lekker wandelen daar. Om te skiën zal je naar de gletscher moeten vrees ik.

Marja Skiër | 17-04-2019 - 08:03

Tom Engelen

Geen probleem! In het dorp moet je nooit zijn om te skiën ;)! 3s gondel in en je staat in winter wonderland!

Tom Engelen | 17-04-2019 - 09:07

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord