Minder koud

De herfst heeft er duidelijk zin in. Fronten trekken in sneltreinvaart over het Alpengebied heen. Dit resulteert in een flink op en neergaande sneeuwvalgrens. Het blijft dus een kat en muis spelletje tussen de koude en warme lucht. Later in de week zit de temperatuur duidelijk in de lift. Warme en van origine subtropische lucht overspoelt de regio. Heel normaal voor oktober. De vraag is alleen hoe lang dit gaat duren!


Stuivertje wisselen tussen koude en zachtere luchtmassa's. Vandaag nog koud in het oosten. In het westen stroomt ondertussen weer flink zachtere lucht binnen. @KNMI

Ruim 20 cm verse sneeuw op de Grande Motte. (3032m) Via TignesOfficial

Kitzsteinhorn vanmorgen. Begint er aardig op te lijken. Via FB My Kitzsteinhorn
Ook het hoog gelegen Val Thorens volop winters. Maar blijft de sneeuw al liggen is de grote vraag?

Verschil tussen oost en west
De zuidkant en westelijke Alpen hebben vandaag het betere weer. Een zwakke rug van hoge luchtdruk zorgt voor vrij vriendelijk oktoberweer. Tegelijkertijd warmt het hier ondertussen wel flink op. Aan de noordflank van de zogenaamde "hoogte-rug" stroomt beduidend zachtere lucht het westelijke Alpenruim binnen. De 0 gradengrens loopt op van 2000 meter in west Zwitserland tot zelfs 3000 meter in de zuidwestelijke Franse Alpenregio.

Verder oostwaarts is het nog gevoelig kouder. Oostenrijk heeft duidelijk met meer bewolking te maken. Er vallen vandaag aan de noordzijde talrijke regen en vanaf ongeveer 1200 à 1600 meter nog flinke sneeuwbuien. Later op de dag trekken de buien in betekenis afnemend verder oostwaarts weg. Het waait in deze regio vandaag nog flink. De noordelijke wind maakt het hogerop voor het gevoel behoorlijk koud.

De zudzijde is vanwege de noord stroming opnieuw Wetterbegunstigt. De Noordföhn blaast hier uitgedroogde lucht over de Alpentoppen heen. Dit resulteert in weinig wolkenvorming met flink wat zon!


Duidelijk meer bewolking voor Oostenrijk. Hier vallen vandaag nog talrijke regen en sneeuwbuien. Boven de Zillertaler Alpen en Hohe Tauern is de neerslag het meest actief. @WetterOnline

Woensdag opnieuw regen en sneeuw
In het midden van de week verslechterd het Alpenweer opnieuw. Een actief frontensysteem trekt van west naar oost over het Alpengebied. De neerslag concentreert zich duidelijk op het noordwesten, noorden en deels ook inner Alpines. De sneeuwvalgrens daalt tijdelijk richting de 1500 à 1800 meter grens. De zuidzijde oogt opnieuw vrij föhnig droger.

Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn gaat het duidelijk de minder koude kant op. Een uitzakkende hoogtetrog trekt vanuit de noordelijke Atlantische Oceaan richting de Portugese westkust. Aan de oostzijde van dit systeem komt een krachtige zuidelijke stroming op gang waarmee flink zachtere lucht wordt aangevoerd. Zoals het er nu naar uitziet blijft deze hoogtetrog vrij stationair op zijn plaats. Daardoor kan de koude kant van de polaire jetstream de Alpen waarschijnlijk even niet bereiken. De kou gaat dus duidelijk even uit de lucht. Morgen maar eens kijken hoe zich dit allemaal verder ontwikkelt.


straalstroomkaart op 300 hPa (12.000 meter) Alpen liggen op de lange termijn duidelijk aan de minder koude kant. (warme golftop) #MetDesk

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen Michael het is inderdaad te hopen dat die warme lucht die eraan komt niet te lang blijft hangen in de Alpen want anders is alles zo weer groen en dat zou toch zonde zijn dus afwachten maar weer met het herfstweer . 🏔⛷👍

Peter N | 07-10-2019 - 11:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

😇👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2019 - 11:53

Pascalle Klein

Ben benieuwd hoe winters het dit jaar wordt!

Pascalle Klein | 07-10-2019 - 11:48

Xavier Delvael

Nog tijd genoeg om een mooi sneeuwdek te vormen in de Alpen. Laat de herfst maar eerst zijn werk doen.

Xavier Delvael | 07-10-2019 - 13:20

Daan Sneeuw

Fantastisch om de Alpen weer te zien terwijl het wit wordt! Kan niet wachten tot oud & nieuw, want dan ga ik skiën in St. François Longchamp. Iemand tips en ervaringen over dit gebied? Weer heerlijk iedere dag de voorspellingen lezen!

Daan Sneeuw | 07-10-2019 - 14:18

Rick Hartingsveld

Prachtig gebied met erg veel variatie! Veel plezier gewenst alvast😄❄️

Rick Hartingsveld | 07-10-2019 - 16:14

Bas Mennink

Hey Michael vraagje! Vanaf welke periode vorig jaar begon het te dumpen in de noordelijke alpen?

Bas Mennink | 07-10-2019 - 16:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vorig jaar was oktober behoorlijk sneeuwrijk. Er viel toen zelfs meer sneeuw dan nu het geval is. Het was een van de meest sneeuwrijke oktobermaanden van de afgelopen jaren!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2019 - 17:50

Roland /Kleinarl

Helaas wil de app niet meer openen, nu maar even via de website.
Heel normasl dat en een (langer aanhoudende ) warmtefrond

Roland /Kleinarl | 07-10-2019 - 17:47

Roland /Kleinarl

Ging even niet goed.

Het is pas begin oktober. Als er later in het seizoen maar geen langdurige warmte komt. Blijven het volgen.

Roland /Kleinarl | 07-10-2019 - 17:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Oei. Meer mensen last met openen van de APP?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2019 - 17:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt Roland. Langdurige warmteperiode zitten we niet op te wachten. Als hij komt dan liever in het voorseizoen (okt / nov) ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-10-2019 - 17:54

Steph Priem

Soms, verwijderen en terug installeren en probleem is opgelost.

Steph Priem | 07-10-2019 - 18:46

Tobias Bijkerk

Nergens last van:)

Tobias Bijkerk | 07-10-2019 - 22:45

Roland /Kleinarl

Ook al een aantal keer de app verwijderd, masr blijf het probleem houden

Roland /Kleinarl | 07-10-2019 - 22:52

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord