Regen en sneeuw vanaf het noordwesten

Na de weersverbetering van de afgelopen dagen trekt er vandaag weer een actieve storing over de Alpen. Boosdoener is deze keer een koufront dat samenhangt met een sterke depressie ten noorden van Groot-Brittannië. De temperaturen dalen tijdelijk weer meerdere graden maar voor de komende dagen ziet het er goed uit. Tegen het weekend krijgt het weer zelfs eventjes een nazomerse tint. Eerst maar eens kijken hoeveel neerslag (ook sneeuw!) er vandaag gaat vallen.


Een sterke westelijke luchtstroming zorgt vandaag voor de aanvoer van veel vocht vanaf de Atlantische Oceaan. Een koufront trekt over de Alpen. (Wetteronline)

Passage koufront met regen en sneeuw, 5-15 cm in de bergen. 
De dag begint droog in de Alpen met op veel plaatsen nog mooie opklaringen. Vrij snel zal de bewolking echter toenemen en zich uitbreiden langs de hele noordzijde. Vervolgens begint een actief koufront aan de passage van NW naar ZO over de Alpen waarbij de temperaturen snel achteruitgaan. Initieel ligt de sneeuwgrens rond 3000 meter maar deze zakt tot 2000 meter. Op de hoge toppen valt er zo'n 5-10 cm met uitschieters tot 15 cm op de noordwestelijke hellingen. Tegen de avond klaart het op vanaf het westen. 


Aan de noordkant wordt er vandaag wat sneeuw verwacht tijdens de passage van een koufront.


De herfst heeft zijn intrede gedaan. Gras begint te verdorren door de grondvorst en de bergen kleuren stilaan wit. 

Stijgende luchtdruk met meer zon en hogere temperaturen
Onder invloed van een naderende hogedrukrug zal de luchtdruk in de Alpen morgen beginnen stijgen en komt het weer tot rust. Vooral langs de noordkant zijn er wel nog enkele buien mogelijk maar ook die zullen in de loop van de dag uitsterven. Achter het koufront liggen de Alpen in de polaire lucht maar gaandeweg de dag vordert zal de luchtstroming meer uit het zachtere zuidwesten komen. De nulgradengrens begint zo te stijgen tot 2000-2200 meter aan de noordzijde en tot 2800 meter aan de zuidwestkant.  Vrijdag liggen de Alpen volledig onder de invloed van hogedruk met zonnig weer na een lokaal mistige ochtend. De temperaturen zetten hun opmars voort met een nulgradengrens rond 3000-3500 meter. 

 
Hogedruk gaat de komende dagen domineren over de Alpen. Als gevolg is het zonnig en zacht. (Wetterzentrale)

Nazomers weekend met zuidföhn
Het is nog maar half oktober en typisch is er dan niet veel nodig om de advectie van zachte lucht uit het zuiden op gang te brengen. Komend weekend zien we dit gebeuren met een krachtige opwaartse tak van de straalstroom ten westen van de Alpen. Met die stroming wordt er zachte lucht naar het noorden gepompt en ontstaat er aan de noordkant van de Alpen een zuidföhn situatie. Door een gebrek aan vocht zal de zon alle ruimte krijgen en belooft het een echt nazomers weekend te worden in het gebergte. In de grote valleien stijgt het kwik tot boven 20°C en de nulgradengrens klimt tot 3500 meter en hoger!


De temperaturen op 1500 meter tonen een duidelijke sudföhn situatie. (Wetterzentrale)

Als we nog wat verder kijken dan lijken de temperaturen na de warmte-opstoot van komend weekend volgende week weer geleidelijk te moeten inleveren. Ook zou de kans op neerslag dan weer stijgen!


Volgende week terug koeler volgens het Amerikaanse weermodel GFS. (Meteociel)

Een fijne dag, morgen is Michael weer van de partij!

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Oh dat is wel jammer Lander die hoge temperaturen in het weekend hopelijk duurt dat niet te lang zou zonde zijn van de sneeuw die er al ligt: nou ja afwachten maar weer . šŸ‘‰šŸ”ā›·šŸ‘

Peter N | 09-10-2019 - 10:27

Paul Bongers

Peter, gezien de webcams in diverse gebieden is de sneeuw al weg.... Zeg maar als sneeuw voordat de zon er isšŸ˜‰

Paul Bongers | 09-10-2019 - 10:42

Peter N

Nou dan maar weer wachten op betere tijden Paul? Het alpen weer is en blijft onvoorspelbaar maar dat is voor de weermannen wel weer leuk.

Peter N | 09-10-2019 - 11:09

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het is nog maar oktober, niet meer dan normaal dus dat het nog regelmatig zachter wordt :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 09-10-2019 - 12:03

Peter N

Zo is het ook lander en het duurt nog lang voor we op de lange latten gaan eerste keer half februari en de tweede keer eind. Maart . Maar de voorpret hebben we nu al op deze top sitešŸ‘

Peter N | 09-10-2019 - 12:19

Roland /Kleinarl

Hoi Peter de eerste keer ga je naar Italie, en de tweede keer?

Roland /Kleinarl | 09-10-2019 - 12:45

Peter N

Tweede keer hoogfĆ¼gen am zillertal Roland šŸ‘‰šŸ”ā›·šŸ‘

Peter N | 09-10-2019 - 13:24

Roland /Kleinarl

Gelukkig ben ik er weer bij, sinds zondag wou de app niet meer openen, maar gelukkig met hulp van sneeuwhoogte.nl is het opgelost.
Ja dat zat er in een (tijdelijke!) warmtefront, het is pas oktober. Laat serieuse werk maar medio november beginnen.

Roland /Kleinarl | 09-10-2019 - 12:44

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Sneeuwval op de Zugspitze!

Foto bij weerbericht reactie 65431

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 09-10-2019 - 15:59

Peter N

Op de zugspitze sneeuwval Lander maar die is bijna 3000 meter hoog dus is de kans groot dat de sneeuw daar wel blijft liggen want dat is toch de hoogste berg van Duitsland als ik me niet vergis ??? šŸŒØšŸ”šŸŒØšŸ‘

Peter N | 09-10-2019 - 19:21

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Klopt! Daar zal de sneeuw niet meer verdwijnen

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 09-10-2019 - 20:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord