Noordzijde gevoelig voor een bui

Echt stabiel hogedrukweer hebben we deze maand nog niet gehad. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Wie herinnert zich nog de eindeloze hogedrukblokkades van een paar seizoenen geleden? Elke dag hetzelfde weertype met zon en hochnebel. Om gek van te worden. Vooral als het in december gebeurd met de kerstdagen voor de deur. Of we daar dit jaar last van gaan krijgen is natuurlijk nog niet te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat de kou zo langzamerhand uit de Alpen verdreven wordt. De herfst wil zich nog even van zijn mooiste zonnige en zachte kant laten zien!


Langlauf loipe op de Pitztaler Gletscher is geopend!

Geweldige foto uit de regio Randonnées en Vanoise. @Jerome Carret

Wie wil hier nou niet zijn? Helaas gaan de condities de komende dagen wel achteruit.....@Kitzsteinhorn

Meeste zon voor Franse en Italiaanse zuidzijde
Voor zon moet je vandaag duidelijk aan de zuidkant zijn. De Franse Alpen en Italiaanse zuidkant liggen er vandaag opnieuw Wetterbegunstigt bij. De luchtsoort is hier duidelijk droger waardoor er amper bewolking aanwezig is. Het noordelijke Alpengebied ligt in eerste instantie nog onder invloed van een naar Oost Europa wegtrekkende storing. Uit de dikke bewolking valt lokaal nog een enkele regenbui. Boven ongeveer 1800 meter is nog wat sneeuw mogelijk. In de Zillertaler en oost Bayerische Alpen is de neerslagkans het grootst. In de middag trekken de buien vervolgens verder oostwaarts weg. In de zuidwestelijke Franse Alpen is het duidelijk het minst koud. Hier stijgt de 0 graden grens in de middag richting ongeveer 3200 meter. Verder oostwaarts is het aanvankelijk nog wat kouder. Aan de oostelijke noordkant schommelt de vorstgrens rond de 2200 meter. Maar ook hier stroomt later op de dag op hoogte langzaam de minder koude lucht binnen.


Plaatje dat we bij west tot noordwestelijke aanvoer wel vaker zien. Noordzijde bewolkt en zuidzijde duidelijk zonniger. De dalen aan de zuidkant zijn wel gevoelig voor mistbanken. @WetterOnline

Warmer
Oktober schakelt over op een duidelijk warmer weertype. Tussen hogedruk boven de Balkan en lage druk ruimt ten westen van de Alpenregio komt een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming op gang. De aangevoerde lucht is de komende periode duidelijk minder koud. Dit zien we ook aan het kwik. De vorstgrens stijgt tijdelijk tot ruim boven de 3000 metergrens. Atlantische storingen blijven vanwege continentale hogedrukinvloed voorlopig of afstand. Dit betekent voor de Alpen ook een periode van droog weer dus. En met de zon erbij nog even genieten dus.

Midden volgende week weer wat frisser
Pas ergens rond midden volgende week lijkt het weer wat af te koelen. Maar de trend blijft voorlopig vrij zacht. De polaire straalstroom blijft op afstand. Het is tijd voor een vleugje oktober nazomer weer!


Overgang naar een duidelijk minder koud weertype! @ECMWF

Het kwik schiet omhoog. Rond midden volgende week volgt waarschijnlijk weer enige afkoeling. Maar de meeste lijntjes liggen nog boven de dikke roze lijn (langjarig gemiddelde). #GFS ensembles 850hPa (1500 meter) prikpunt centrale noordzijde.

 

FIjne dag nog. Morgen meldt Lander zich weer!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Dat zijn weer mooie plaatjes Michael en de pitztalergletsjer ja die is ons ook bekend het reikt daar zelfs tot 3800 meter hoog, en is altijd zeer sneeuwzeker met fantastische poedersneeuw.👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 10-10-2019 - 08:32

Eric Kromhout

Peter moet je wel lopen vanaf 3.440 meter.....best pittig stukje

Eric Kromhout | 10-10-2019 - 08:41

Peter N

Ja klopt Eric dat op 3440 het hoogste restaurant ligt maar om te skiën gaat er toch nog een gondel omhoog en daar boven was een schitterend uitzicht over al de bergtoppen is voor ons alweer lang geleden dat we daar geskied hebben en eerst met een treintje door de berg omhoog dat was ook wel erg mooi . 👉🏔⛷👍

Peter N | 10-10-2019 - 10:18

Roland /Kleinarl

Ja in dat treintje hebben wij ook nog gezeten, negen maanden later was daar de ramp

Roland /Kleinarl | 10-10-2019 - 12:58

Bertil Blaas

Dag Peter,

Alles okee ? En ja dat hoogte restaurant is op 3440 m. Hoger zijn geen liften/ pisten.
De afdaling van 3440 meter naar Mandarfen waar treintje begint 1750 m is een geweldig lange afdaling. Zelf vaker gedaan, schitterend. ⛷⛷
Gr.

Bertil Blaas | 10-10-2019 - 13:00

Peter N

Voor ons was het zeker een jaar of 20 geleden Bertil dat we daar voor het laatst geskied hebben : dus zal er wel het een en ander veranderd zijn in de tussen tijd.

Peter N | 10-10-2019 - 13:17

Henk Jongkind

Goedemorgen Michael,

Laten we er maar van uitgaan dat dit de laatste stuiptrekking van de zomer is. Zijn schitterende foto's zo. Genieten voor degenen die hier nu zijn.

Henk Jongkind | 10-10-2019 - 09:41

Roland /Kleinarl

Ja Michael die hogedruk blokkade zijn we nog niet vergeten, net als de kop, winter in coma. Laat het nu maar even lekker herfst zijn, de winter komt daarna wel. Prachtige foto's weer

Roland /Kleinarl | 10-10-2019 - 13:01

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goed onthouden Roland. “Winter in coma” vond ik toen wel leuk gevonden 😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2019 - 13:23

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord