Vleugje nazomer

Oktober gaat nog even op de nazomerse tour. Nu zien we dit wel vaker gebeuren in deze herfstmaand. Geen extreem verschijnsel dus. Extreem is het wel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de omgeving van Denver dook het kwik in een halve dag maar liefst 35 graden omlaag. In de VS zien we dit soort spectaculaire temperatuur dalingen wel vaker. Dit heeft onder andere te maken met de geografische ligging van het noord Amerikaanse continent. Men heeft hier veel minder last van milde maritieme invloeden. De zuid noord gerichte Rocky Mountains fungeren hier bijvoorbeeld bij een west stroming als barrière. Kijken we weer naar ons eigen Europa is er momenteel totaal geen sprake van kou. De sneeuw is duidelijk even uit de Alpenlucht verdwenen!


Van +28 naar -7. En dat binnen een halve dag! Daar kunnen winterliefhebbers in ons eigen land alleen maar van dromen. Temperatuur grafiek Denver International Airport.

Mooi plaatje uit de Pyreneeën. Pic du Midi D' Ossau 2850 meter. Via @Meteo Pyrenees.

Oberstdorf richting Stillachtal gisteren. Foto via Hans ter Braak.


Weten jullie dat oktober gemiddeld warmer is dan maart? Heeft te maken met het relatief warme zeewater in oktober en relatief koude zeewater in maart. Ook is maart gemiddeld zonniger dan oktober in Zwitserland. Via SRF Meteo

Stralend oktoberweer
Het Alpengebied ligt de komende dagen volledig onder zuid Europese hogedrukinvloed. Het grensvlak tussen de koelere en zachte lucht bevindt zich ruim ten noorden van de Alpen. Het zogenaamde frontvlak sleept via Bretagne via ons eigen land noordoostwaarts. Met slepen bedoel ik verplaatsen evenwijdig aan het windpatroon. Met een zuidwestelijk windpatroon blijft het dus ten noorden van de Alpen slepen / plakken. Zuidelijke hogedruk verhinderd zuidelijke verplaatsing van het front. Hoop dat het zo een beetje te begrijpen is.

Hoge vorstgrens
De vorstgrens stijgt vandaag met het instromen van de zeer zachte lucht richting de 4000 grens! De ongehinderd schijnende Alpenzon doet de rest! Lokaal drijft er wel wat hoge cirrus bewolking over, maar het beeld is en blijft toch zonnig. Morgen verandert er weinig in het zonnige en zachte weerbeeld. Alleen in het zuidelijke Alpengebied komt lokaal wat meer onschuldige stuwingsbewolking voor.


Koelere Oceaanlucht kan vanwege dit luchtdrukpatroon de Alpen voorlopig even niet bereiken. @DeutscheWetterDienst

Koude sneeuwrijke lichtpuntjes!
De lange termijn ziet er interessant uit. Midden volgende week volgt een eerste aanval op het huidige veel te warme weertype. Rond volgend weekend lukt dat misschien nog beter! Een hoogtetrog gevuld met ijskoude en vochtige lucht zakt volgens de laatste run zuidwaarts naar de Alpen uit. Als dit scenario uitkomt, betekent dat Sneeuwbingo! Voor precieze details is het in dit stadium natuurlijk nog veel te vroeg. Maar de signalen zijn er. Morgen maar eens kijken of kou en sneeuw op termijn in de uitdraai overeind blijven. Spannende vooruitzichten dus!


Lange termijn verwachting van het ECMWF. Als dit doorzet betekent het Sneeuwkassa voor de Alpen! #Afwachten

Fijne zaterdag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Paul Bongers

Ondanks het te warme weer, wat overigens fantastische foto's oplevert, lekker genieten van een kop koffie en het weerbericht lezen, in een, ja ook in Nederland, prachtig oktoberzonnetješŸŒž

Paul Bongers | 12-10-2019 - 09:40

Roland /Kleinarl

Dan woon je zeker in het zuiden, hier al bijna de hele dag gemiezer.

Roland /Kleinarl | 12-10-2019 - 14:09

Paul Bongers

Jip, in het zonnige zuiden. Midden Limburg om precies te zijn. Hele dag zonnig geweest. En morgen 24 graden šŸŒž

Paul Bongers | 12-10-2019 - 17:52

Peter N

Bofkont šŸ‘‰šŸŒžšŸŒžšŸŒžšŸ‘

Peter N | 12-10-2019 - 18:27

Peter N

Goedemorgen Michael ik zit even met een bakje koffie de webcambeelden op de Belgische tv te kijken en het lijkt inderdaad wel kaiserswetter met die strak blauwe luchten en prachtige herfstkleuren. Maar op de salenas gletsjer ItaliĆ« zag je ze al skiĆ«n en daar lag al behoorlijk wat sneeuw ben benieuwd of dat lang blijft liggen met de hoge temperaturen van nu? Maar ik hoop dat de kou die jij beschreef in het weerbericht voor het volgende weekend echt gaat doorzetten dat zou een mooi begin wezen laat koningwinter nu maar komen hoor in de Alpen .šŸ‘‰šŸŒžšŸŒØšŸ”ā›·šŸ‘

Peter N | 12-10-2019 - 09:50

Sjaak W

Zeker weten, laten we hopen op veel voorpret met witte bergen de komende maanden.
Het is zo weer kerst

Sjaak W | 12-10-2019 - 19:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

šŸ˜‡šŸ‘‹

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-10-2019 - 09:59

Dennis Lightning

Leuk weerbericht met een hoopvol einde!
Deze zachtere fases zijn we de afgelopen tijd wel gewend. Eerst maar weer eens aan de koude kant komen van de yetstream en dan mag de neerslag als sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen! šŸŒØā„ā„ā„

Dennis Lightning | 12-10-2019 - 10:09

Roland /Kleinarl

Michael, ja de uitleg was weer duidelijk. Foto's zijn weer prachtig. En hopelijk blijft de kou en sneeuw signaal staan.

Roland /Kleinarl | 12-10-2019 - 14:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord