Mix van wolken en zon

Zachtere lucht heeft de koude lucht in de Alpen ondertussen weer verdreven. Zo blijft het stuivertje wisselen in de Alpenregio. Heel normaal weerbeeld op deze gematigde breedtegraad. Morgen is een overgangsdag in de Alpen. De onstabiliteit neemt op de nadering van een trogvormige storing vooral in het westelijke Alpengebied opnieuw flink toe. Dit resulteert komend weekend in een nieuwe staufase voor de zuidzijde.


Schitterende omstandigheden gisteren in het hoger gelegen Schnalstal!

Bakken met sneeuw op de toppen van de Aiguille du Midi / Mont Blanc massief.


Montenvers (1915m) met uitzicht op het Mont Blanc massief / Mer de Glace. Via FB Chamonix

Tijdelijke weersverbetering
De Alpen liggen vandaag onder de gunstige invloed van een uitloper van hogedruk. Hierdoor is er een mix van wolken en zon en blijft het grotendeels droog. Vandaag trekt een neerslagzone net ten noordwesten van de Alpen noordoostwaarts. Hierdoor kan er in de Jura of noordelijke Bayerische Alpen misschien een lichte bui vallen, maar veel stelt het allemaal niet voor. De aangevoerde lucht is opnieuw vrij zacht. Dit zien we duidelijk aan de vorstgrens terug. Deze schommelt ergens rond het 2800 à 3000 meter niveau.

Vrijdag vanuit het zuidwesten regen en sneeuwbuien
Morgen raakt het in het zuidwesten op de nadering van een storing steeds verder bewolkt. In De Franse Alpen, en zuidwesten van Zwitserland vallen er boven ongeveer 2600 à 2800 meter verspreid enkele sneeuwbuien. De zuidwestelijke wind neemt ondertussen duidelijk in kracht toe. Hierdoor krijgen de noordzijde en deels ook inner Alpines vanuit het westen opnieuw te maken met een oplevende Südföhn!


Infra rood opname van vanmorgen 06.00 uur. Alpen liggen opnieuw in een vrij zachte zuidwest stroming. @ZAMG

Zware stau zuidwesten
De modellen zijn een beetje springerig de laatste dagen. In grote lijnen zijn ze het wel met elkaar eens. De regen- en sneeuwkraan gaat aan de zuidzijde opnieuw volledig open. Een zogenaamde koudeput / hoogtestoring trekt de komende dagen via Spanje de westelijke Middellandse Zee in. Eigenlijk tolt hij een beetje doelloos rond. En dan weet je nooit precies waar het op uitdraait. Vooralsnog pakken de zuidwest stau hellingen in het Zwitserse Tessin opnieuw de zwaarste neerslaghoeveelheden mee. In die omgeving (Locarno) viel de laatste dagen al zoveel. Ook de Franse Alpen pakken wat neerslag op. De skigebieden liggen hier gemiddeld wat hoger. Daardoor kan de situatie op de hogere pistes hier flink gaan verbeteren. Aandachtspuntje in de laatste run zijn de Vogezen en Jura. Hier verwacht ik ook enorm veel neerslag. Deze gebieden liggen alleen flink lager. Dit betekent voor deze regionen dus een kletsnatte regenbom.

Noordzijde veel droger
Het noordelijke Alpengebied ligt de komende dagen duidelijk beschut. Er zal periodiek wat neerslag over de hoogste toppen kunnen gaan "overgrijpen", maar veel zal het hier niet voorstellen. De zwaarste neerslag valt duidelijk aan de zuid / zuidwestkant.


Neerslagverwachting voor de komende 5 dagen. Lokaal wordt zelfs 200mm aangetikt! @MetDesk

Fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sjaak W

Wat een rust vandaag..stilte voor de (sneeuw)storm hoop ik maar

Sjaak W | 17-10-2019 - 19:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

😇❄️👋

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2019 - 20:04

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord