Südstau met veel neerslag

Een krachtig lagedrukgebied bevindt zich momenteel boven het Verenigd Koninkrijk. Tegen de wijzers in waait de wind daardoor krachtig uit het zuidwesten naar de Alpen. Uit die hoek wordt er veel vocht aangevoerd dat tegen de bergen resulteert in stuwingsneerslag, vooral aan de zuidkant. De weermodellen berekenen zeer veel neerslag op korte tijd voor de centrale zuidkant. Mogelijk leidt dit opnieuw tot water- en modderoverlast. Geen uitzondering in het najaar langs de zuidkant..


De neerslagsommen voor de komende dagen zijn indrukwekkend! (Wetteronline)

Neerslag vanaf het zuidwesten, föhn aan de noordkant
De isobaren staan vandaag ZW-NO georiënteerd over de Alpen. Bijgevolg waait de wind stevig uit het zuidwesten, tot stormachtig in de bergen. Een neerslagband zorgt tijdens de eerste uren van de dag voor neerslag in het westen van Zwitserland maar geleidelijk zal deze neerslag wel oplossen. De rest van de dag zal de neerslag zich focussen op de centrale zuidkant. Daar wordt aanhoudend vochtige lucht tegen de bergen opgestuwd waardoor er stijgingsneerslag ontstaat. We kennen dit beter als: Südstau! Gemiddeld sneeuwt het pas vanaf 2800 meter maar bij intense neerslag kan de sneeuwgrens wel zakken tot 2300 meter. De (oostelijke) noordkant is duidelijk wetterbegunstigt met mooie opklaringen. De bergen houden immers de wolken tegen en door de föhn ontwikkelen er extra opklaringen. De temperaturen liggen hier ook nog wat hoger. Het vriest vanaf 3000-3200 meter. 


Lichte sneeuwval momenteel bij de Aletsch gletsjer. 

Morgen waait de wind pal uit het zuiden tegen de Alpen. (Wetterzentrale)

Morgen aanhoudend stuwing aan de zuidkant
De Alpen kunnen morgen duidelijk in twee opgedeeld worden. Langsheen de noordkant blijft het droog met brede opklaringen. De zuidkant heeft echter te maken met een krachtige stuwing en aanhoudend intense neerslag, vooral in het centrale gebied. De sneeuwvalgrens ligt wel vrij hoog, rond 2800 meter, waardoor de meeste neerslag als regen zal vallen. Door de Südföhn stijgen de temperaturen in de grote valleien aan de noordkant weer tot 20°C en meer. 


Langs de zuidkant blijft de neerslag morgen hangen. (Wetteronline)


Met de voorspelde neerslaghoeveelheden is het goed mogelijk dat de rivieren het water weer moeilijk kunnen verdragen. Beelden van vorig jaar via Markus Gratzer.

 

Wat wordt het volgende week?
De weermodellen geven allemaal een indicatie voor lagedruk boven de Middellandse Zee. Hierdoor blijft de wind dominerend uit het zuiden waaien met veel stuwingsneerslag tegen de zuidkant. Voorlopig lijken lagere temperaturen niet aan de orde. Boven 3000 meter valt er sneeuw maar daaronder zullen de grote regenhoeveelheden ongetwijfeld voor veel overlast zorgen.De noordkant houdt het droger met vaak mooie opklaringen.

Een fijne zaterdag vanuit een regenachtig Merksplas.

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

UPDATE 14u00
Momenteel ontwikkelen er föhnopklaringen langs de noordzijde van de Alpen. Aan de zuidkant activeert de neerslag door stuwing.


Weerbeeld om 14u (Wetteronline)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Roland /Kleinarl

Hopelijk lijdt al dat water niet voor overlast en problemen. En wie er nu in de noordelijke alpen zitten geniet van het mooie herfstweer.

Roland /Kleinarl | 19-10-2019 - 09:33

Xavier Delvael

Dag Lander,

We lezen elke dag dat het nog veel te vroeg is voor een winterse sneeuwdump, en niet tegenstaande we pas eind februari naar Finkenberg gaan skiën kriebelt het elke morgen om jullie weerbericht te lezen, altijd goed gedocumenteerd met mooie foto's en weerkaarten. Ook kan ik het niet laten om eens door de webcambeelden te gaan... overdrijf ik niet? Is dat wel normaal?
Bedankt om me te laten weten of ik mij moet laten behandelen. 😎

Xavier Delvael | 19-10-2019 - 09:33

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Haha Xavier, voor mij heel herkenbaar alvast! We kunnen niet wachten tot de Alpen helemaal insneeuwen he :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-10-2019 - 09:37

Alex Koster

Als je je laat behandelen komen we vast op dezelfde afdeling te liggen, sterkte.
Groet Alex :]

Alex Koster | 19-10-2019 - 10:18

Xavier Delvael

😎

Xavier Delvael | 19-10-2019 - 14:35

Sjaak W

We gaan al met de kerstdagen en tevens aan de noordkant..
Slechts negen weekjes nog en meer kriebels 🙈🙈
Hopen dat de wind maar snel vanuit het noordwesten gaat waaien

Sjaak W | 19-10-2019 - 09:45

Peter N

Goedemorgen allemaal nou het afgelopen jaar begon het ook in november pas te winteren dus als dat zelfde scenario’ zich herhaald dan zitten de mensen die met de kerst al gaan skiën goed hoor , het is altijd weer spannend hoe het weer zich ontwikkeld dus duimen en afwachten maar weer. 👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 19-10-2019 - 10:03

Paul Bongers

Goedemorgen, een paar dagen afwezig geweest ivm citytrip Londen, waar het overigens prima weertje was en nog is. Bewolking maar ook zon, in elk geval geen regen zoals hier in Limburg (Nederland).
Zelfde gevoel hier, als bij Xavier. Heet dat niet gewoon verslaving?????😉❄🌨🌞

Paul Bongers | 19-10-2019 - 10:17

Roland /Kleinarl

Iedereen op deze site heeft dezelfde "ziekte" en verslaving. En we laten ons daar niet aan behandelen!

Roland /Kleinarl | 19-10-2019 - 10:48

Alex Koster

Volgens mij sneeuwdepressie.Gr.Alex

Alex Koster | 19-10-2019 - 10:48

Peter N

Klopt 😂😂⛷⛷👍👍

Peter N | 19-10-2019 - 10:52

Pieter Masson

Nog een weekje tot de opening van het skiseizoen,sölden, pistes ligt er zalig bij volgens de beelden

Pieter Masson | 19-10-2019 - 13:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord