Südstau houdt aan

Het was gisteren stormachtig in de bergen en dus waren de waarschuwingen van de nationale meteorologische diensten meer dan op zijn plaats. De föhn-wind waaide boven 3000 meter vooral in het westen zeer hard door met rukwinden tot maar liefst 200 km/u op de Aiguilles-du-Midi. In de grote valleien zorgde de neerwaartse luchtbeweging (subsidentie) van de föhn dan weer voor zeer hoge temperaturen. Zo werd het in Grenoble 29°C en in het Zwitserse Wallis lokaal ook 26°C. Ten zuiden van de hoofdkam viel er dan weer bijzonder veel neerslag door opstuwing van het Middellands Zee-vocht. Langs de grens tussen Italië en Zwitserland liepen de neerslaghoeveelheden bijvoorbeeld op tot boven 200 mm.

Vandaag houdt de Südstau fase nog aan met alweer veel regen!


Maxima in de Franse Alpen gisteren. (Meteo Alpes

Ook vandaag nog Südstau
Een hoogtelaag heeft zich afgesnoerd van de een diepe trog (cut-off low) en zorgt voor onstabiel weer in de westelijke Middellandse Zee-regio. Tegen de wijzers in wordt er daardoor nog steeds vochtige lucht naar het noorden gevoerd die in aanraking met het reliëf van de Alpen aan de zuidkant en in de zuidwestelijke Alpen nog veel neerslag geeft. In de loop van de dag komt een koufront zich van over Frankrijk met de situatie bemoeien en wordt de Südstau fase naar het oosten geduwd. Deze ingewikkelde situatie zal toch vooral nog aan de zuidkant en in het westen neerslag van betekenis geven. Pas na middernacht wordt het stilaan rustiger in de stuwgebieden. Cumulatief berekenen de weermodellen lokaal weer 100 liter water per vierkante meter en de sneeuwgrens ligt  nog steeds vrij hoog, rond 2800-3000 meter. De oostelijke Alpen houden het (aan de noordkant) na een wisselvallige ochtendperiode overdag vriendelijk met mooie föhn-opklaringen die zich ontwikkelen. Daar vriest het vanaf 3300-3700 meter.


Er valt nog de hele dag neerslag aan de zuidkant en in het westen van de Alpen. 


Veel neerslagsignalen op de radar deze ochtend. (Wetteronline)


Herfstweer in een groot deel van de Alpen. 

Morgen stilaan beter
Onder invloed van een naar het westen uitbreidend hogedrukgebied begint het weerbeeld morgen vriendelijker te worden. De zuidkant heeft nog wel quasi de hele dag last van stuwing met in het westen nog wat neerslag maar de hoeveelheden zijn toch een pak kleiner. Hoe meer naar het oosten, en dan vooral aan de noordkant, hoe meer ruimte er voor de zon zal zijn. Te samen met de hogedruk wordt de aangevoerde lucht wel nog wat zachter waardoor de nulgradengrens iets hoger dan 3500 meter komt te liggen. Dat is uiteraard geen positief nieuws voor de nog aanwezige sneeuw op die hoogte. Woensdag blijft het in het grootste deel van de Alpen droog en vrij zonnig. Enkel de zuidwestelijke regio's, dicht tegen de Middellandse Zee krijgen meer bewolking en ook wat neerslag.


Morgen komen de Alpen (tijdelijk) meer onder de invloed van een hogedrukgebied. (Wetterzentrale)

Donderdag weer een stau-fase
Op donderdag waait de wind vanaf de Middellandse Zee weer recht tegen de bergen en ontstaat er een nieuwe stau-fase aan de westelijke zuidkant en in de zuidwestelijke Alpen. Mogelijk ligt de sneeuwgrens dan wel een paar 100 meter lager dan vandaag het geval is. Dat zou alleszins betekenen dat er meer sneeuw valt dan regen in ons favoriete gebergte. Enfin, het weer verveelt alleszins momenteel zeker niet en gaat mooi op en neer. We wachten geduldig af op een sneeuwdump voor de hele Alpen met een lagere sneeuwgrens! 


Donderdag ontwikkelt er alweer een nieuwe neerslagfase in de zuidwestelijke Alpen. (Wetteronline)

Vooreerst een goede start van de werkweek gewenst vanuit een droog maar grijs Brussel.

Weerman Lander Van Tricht

Twitter: @LanderVanTricht

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Goedemorgen Lander dat was weer een duidelijk en uitgebreid weerbericht man . En ja de herfst is inderdaad nog niet klaar in de Alpen: dus gaan we maar geduldig in de sneeuw wachtkamer wachten op koningwinter. Gr. Peter. 👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 21-10-2019 - 10:04

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het Europese weermodel komt deze ochtend met een Nordstau en sneeuw voor de hele noordkant! Als dat er morgen nog opstaat schrijf ik er een paragraaf over :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 21-10-2019 - 10:06

Xavier Delvael

Leve het Europese weermodel! Telt dat ook voor de Britten?

Xavier Delvael | 21-10-2019 - 10:30

Bertil Blaas

Goedemorgen,
Xavier, jawel Eu- model heeft deal met Britse weermodel afgesloten. 😇
en ja even wachten tot herfst om is. Dan 🌨⛷

Bertil Blaas | 21-10-2019 - 11:32

Peter N

Dat zou mooi zijn. Lander we wachten het af en nou maar hopen dat die voorspelling van het EU weerstation uitkomt.🌨👍

Peter N | 21-10-2019 - 11:38

Paul Bongers

Ik hoop alleen niet dat dit akkoord goedgekeurd moet worden door weet ik veel wie allemaal. Anders wordt die nordstau misschien uitgesteld....😣

Paul Bongers | 21-10-2019 - 13:55

Peter N

Was het maar waar Paul dat wij het weer konden regelen 😂😂😂😂😂 nou dan zou ik het wel weten hoor. 😁😁👍

Peter N | 21-10-2019 - 15:29

Dennis Lightning

Na regen komt zonneschijn!

Dennis Lightning | 21-10-2019 - 17:12

Harry Verduin

Hoi Dennis! Al vakantie geboekt?

Harry Verduin | 21-10-2019 - 17:17

Harry Verduin

Hallo Lander kan je de sneeuwval grens laten dalen? 😁⛄😁

Harry Verduin | 21-10-2019 - 17:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik zal men best doen! :) Hopelijk morgen goed nieuws :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 21-10-2019 - 18:08

Marja  Skiër

Goh, als al dat water nou eens sneeuw zou worden, dan was de winter al een feit! Nog even geduld en het wordt allemaal weer wit in de bergen. Ik ben benieuwd wat de winter gaat geven!

Marja Skiër | 21-10-2019 - 19:07

Marja  Skiër

Ps. Lander, nieuwe foto? Je ziet er goed uit man!

Marja Skiër | 21-10-2019 - 19:08

Luc den Bieman

Hopelijk valt er weer veel sneeuw dit seizoen, eerste trip nr winterberg staat gepland eind dit jaar en in het nieuwe jaar Klinovec en Kaprun. Het kriebelt nogal en lees ook met veel plezier dagelijks de berichten op deze app. 🏂

Luc den Bieman | 21-10-2019 - 22:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord