Zon en hochnebel

We gaan vandaag op herhaling. Zon en hochnebelvelden domineren het weerbeeld in de Alpenregio. In de dalen start de dag tamelijk " frostig". Op hoogte is de lucht duidelijk minder koud. Op de beruchte Glattalp vriest het amper 4 graden. Een schril contrast met 7 februari 1991. Toen was het hier met -52,5 graden Celsius onwaarschijnlijk koud! Gaat de winter dit seizoen op ijskoude herhaling? En hoe zit het met de virtuele sneeuwval?

Zon domineert het weerbeeld
Hert Eurohoog heeft zin in een korte wandeling. Hij wandelt vandaag op zijn gemak richting Roemenië. Aan de andere kant van de weerkaart bevindt zich een storing voor de Portugese westkust. De bijbehorende hoge bewolking bereikt vanmiddag de Franse Alpen. De zon schijnt hier dan periodiek vrij wazig doorheen. In de rest van de Alpen is het ronduit zonnig. In de oostelijke Bayerische Alpen richting Wienerwald komt lokaal wat hochnebel voor. In deze gebieden blijft de temperatuur wat achter. Hogerop is het opnieuw tamelijk zacht. De vorstgrens schommelt ergens tussen de 2300 meter in de Franse Alpen tot 2900 meter in het oostelijke Salzburgerland.


In de Franse Alpen stroomt vanmiddag wat onschuldige hoge cirrus bewolking binnen. De zon schijnt hier dan wat wazig doorheen. Verder oostwaarts is het onder hogedruk invloed aanhoudend zonnig. @ZAMG

Lange termijn
De weermodellen zijn op lange termijn behoorlijk wispelturig. Gisteren veelbelovend, vandaag vrij teleurstellend. De trend is wel duidelijk kouder, maar sneeuw van betekenis wil nog niet echt lukken. Zaterdag zorgt een onderlangs schuivende Mediterrane storing wel voor wat sneeuwval in de zuidelijke Franse Alpen. In een cyclonaal patroon (tegen de wijzers van de klok in) waarschijnlijk het meest gericht op de Italiaanse binnenboog / regio Sestrière - Bardonecchia. Het wordt geen klapper. Hooguit een centimeter of 10. Nog iets verder kijkend koelt de atmosfeer wel duidelijk af. De serieuze sneeuwval laat helaas nog even op zich wachten. Ik zie wel wat signalen, maar jullie kennen het verhaal van de dode mus. Iets beloven en het vervolgens weer moeten cancellen schiet niet op. Ons sneeuwgeduld wordt nog even op de proef gesteld!


Maandag vanuit het noordoosten flink kouder. De continentale lucht is echter vrij droog. Misschien valt er tegen die tijd wat lichte sneeuw. Meer zit er voorlopig niet in. @WetterOnline ECMWF

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Peter N

Morgen Michael dat zijn weer mooie foto’s, maar in het weerbericht is helaas nog geen sneeuwvlokje te zien dus gaan wij wederom maar weer in de wachtkamer om te kijken of er straks betere sneeuw tijden gaan komen , want november was eigenlijk te warm voor de tijd van het jaar . Hopen dat de december maand kouder en sneeuwrijker gaat worden. Be benieuwd naar het volgende weerbericht ??? 👉⚽️🏔⛷😂👍

Peter N | 25-11-2020 - 09:31

marc van de poel

De kogel is door de kerk.
Frankrijk en Italië sluiten verplicht de skigebieden tot (minstens) na de eindejaarvakantie. Waarschijnlijk gaat Merkel zich daar bij aansluiten.
Macron en Conte hebben dat gisteravond bekendgemaakt.
Zwitserse en Oostenrijkse blijven voorlopig in de veronderstelling van te kunnen openen.

marc van de poel | 25-11-2020 - 09:54

Gerrit Lachaert

Macron heeft enkel intentieverklaring gegeven ‘ik denk dat het onmogelijk zal zijn ...’. Nog geen definitieve afzegging, alhoewel de kans zeer groot is dat de skistations dichtgaan tot in januari. In de Franse pers lees ik net dat de franse skistations nog gaan proberen te autoriteiten ervan te overtuigen dat het veilig kan. Finale uitspraak tussen 5 en 8 december. 🤦🏻‍♂️
Verder denk ik dat men ook de sneeuw-onzekere december maand wel zal willen inruilen voor een heropstart met betere kansen midden januari in plaats van ook nog de krokus en paasvakantie te hypothekeren.

Gerrit Lachaert | 25-11-2020 - 10:08

marc van de poel

Tja mijn inlichtingen zeggen dat Frankijk zich zowiso aansluit bij Italië om de boelgesloten te houden.
france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/deconfinement-stations-ski-impossible-envisager-ouverture-fetes-emmanuel-macron-1898426.html

marc van de poel | 25-11-2020 - 10:20

marc van de poel

tekst is jammer genoeg in 't Frans.

marc van de poel | 25-11-2020 - 10:20

Dieter Dupon 🇦🇹

In Zwitserland zijn de skigebieden open.

Dieter Dupon 🇦🇹 | 25-11-2020 - 10:32

Clemens Gjertsen

Denk der er afdoende maatregelen kunnen worden genomen; naast de bestaande, al vergaande, plannen bijvoorbeeld ook:
- verplichte pcr-test bij inchecken
- alleen skipasverkoop aan mensen die in het skigebied accommodatie geboekt hebben (maakt contactopvolging mogelijk)
- maximale verblijfsduur 7 nachten, minimaal 4 (voorkomt dagjesmensen die niet te traceren zijn en de 7 dagen i.c.m. test bij aankomst zorgt dat je de gemiddeld incubatietijd niet afmaakt in het skigebied zelf)

Natuurlijk sluit je dan groepen van mensen uit, nu is het echter niets...

Clemens Gjertsen | 25-11-2020 - 10:49

Danny Janssen

Ik las op de site van serfaus-fiss-ladis dat de seizoensstart vooralsnog is uitgesteld tot 18 december.
Hoop voor hun dat ze dan open kunnen/mogen.

Danny Janssen | 25-11-2020 - 11:03

Gerrit Lachaert

Voor een belg geen probleem. Laatste paragraaf in beide talen :
Les professionnels de la montagne n'ont pas dit leur dernier mot. Ils ont l'intention de retourner à la table des négociations pour infléchir la position du gouvernement.
Bergprofessionals hebben hun laatste woord nog niet gezegd. Ze zijn van plan terug te keren naar de onderhandelingstafel om het standpunt van de regering te veranderen.

Gerrit Lachaert | 25-11-2020 - 13:29

Roy .

Vooralsnog staat onze wintersport gepland voor 9-januari in Oostenrijk. Het lijkt erop dat Oostenrijk er alles aan doet om het seizoen te redden, maar het begint nu toch wel erg dichtbij te komen en verwacht eigenlijk dat de Kerst ook Oostenrijk dicht zal zijn.

Het zal ook sterk van de dagelijkse besmettingen afhangen, maar die lijken nu wel flink te dalen de laatste dagen. Hopelijk zet deze trend zich door. Spannende tijden in ieder geval... Maakt de dagelijkse weerberichten er niet minder leuk om! :-)

Roy . | 25-11-2020 - 10:38

Dieter Dupon 🇦🇹

Ik ben vanaf 4dec in Oostenrijk en hou jullie op de hoogte! 💪

Dieter Dupon 🇦🇹 | 25-11-2020 - 10:47

Ray J

Dieter, heb je dan nog doorreispapieren Duitsland of recente test nodig? (ik ga er er even van uit dat je er met de auto heenrijdt... geheel onterecht wellicht)

Ray J | 25-11-2020 - 12:59

Dieter Dupon 🇦🇹

@R J Voor Vlamingen niets nodig. Waals en Brussels gewest negatieve coronatest nodig voor Oostenrijk. Als je terugkomt lokalisatie formulier invullen.

Dieter Dupon 🇦🇹 | 25-11-2020 - 13:02

Sjaak Ski-Amade .

Dieter, ik begrijp dat je vrijwillig in volledige lockdown gaat dus.

Sjaak Ski-Amade . | 25-11-2020 - 15:27

Dieter Dupon 🇦🇹

@ Sjaak ski-amade
Ja ik ga heel vrijwillig daar hetzelfde doen als in België. Thuis koken, binnen zitten, buiten wandelen, of nee toch niet: ik ga de latten onder mijn voeten binden. En dat ga ík inderdaad geheel vrijwillig doen.

Dieter Dupon 🇦🇹 | 25-11-2020 - 18:21

Marjon J

@Sjaak: bedoel je deze volledige lockdown? Ik weet niet precies wat jouw beeld is, maar in Oostenrijk mag je gewoon onbeperkt ‘körperlich erholen’ oftewel wandelen, fietsen, sporten zonder inperking en daarvoor kun je ook gewoon verplaatsen met je auto of OV. Kortom, ik geef Dieter groot gelijk!

Foto bij weerbericht reactie 84505

Marjon J | 25-11-2020 - 20:03

Ray J

Thanks! Als de liften draaien, gaan wij ook. Onze lokale verhuurders (weekje Flachau en weekje Schladming, kerstvakantie) zijn nog heel optimistisch. Tijd om mijn corona uit St Anton (13 mrt opgelopen) terug te brengen. Mijn lijf zit nog bomvol antistoffen.

Ray J | 25-11-2020 - 23:35

Henk Jongkind

Goedemorgen allemaal. Wat een schitterende foto van Mayrhofen. Sprak net met een Franse collega, en zij vertelde dat in elk geval tot 15 december alles gesloten is, en hierna een avondklok volgt. In de skigebieden blijft alles dicht en de focus ligt nu op opening 20 januari. Zal een dreun zijn voor de horeca etc. Wellicht als de cijfers beter worden, dat er iets herzien kan worden. We moeten toch optimistisch blijven. Ben zeer benieuwd wat Oostenrijk besluit.

Henk Jongkind | 25-11-2020 - 10:55

Snowboarder

Het lijkt wel alsof de weergoden ook corona pauze hebben de sneeuwkranen pas in de loop van december open zetten.

Snowboarder | 25-11-2020 - 10:57

Xavier Delvael

Ik had dezelfde bedenkingen...

Xavier Delvael | 25-11-2020 - 16:56

marc van de poel

Met al dat c-gedoe vergeten we onze weerman te bedanken, voor de vakkundige uitleg over de te verwachten weer evoluties.
En niet te vergeten, de knallende foto's, die ons weemoedig aan de witgesneeuwde Alpen doen smachten.
Bedankt, Michael en de rest van de ploeg.

marc van de poel | 25-11-2020 - 11:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

We doen het graag en met veel plezier. Tnx👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2020 - 14:03

JP⛷       ..

Fijn! Alom waardering voor jullie👌👌

JP⛷ .. | 25-11-2020 - 14:47

Sjaak W

👍👍

Sjaak W | 25-11-2020 - 19:22

Sigrid Ribbers

👍⛄

Sigrid Ribbers | 25-11-2020 - 20:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het Amerikaanse GFS gaat in de tussenrun begin dec behoorlijk los! Eerst veel sneeuw aan de zuidkant. Later ook elders.....❄️❄️❄️❄️😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2020 - 14:07

Dennis Lightning

Ik zij het toch, we kunnen lekker blijven filosoferen. Net als de weermodellen. 😇

Dennis Lightning | 25-11-2020 - 14:18

Peter Roemie

Michael, van welk infosysteem maken jullie het liefst gebruik? Welk is volgens jullie hetmeest betrouwbaar?

Peter Roemie | 25-11-2020 - 16:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vooral ECMWF Peter. Tijdens westcirculaties ook het Britse UKMO. Voor de lange termijn ook GFS. Dit model rekent tot 16 dagen vooruit😇

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2020 - 18:53

Sneeuwhoogte.nl | Michael

2 maanden geleden in Les Arcs (26 september) .....

Foto bij weerbericht reactie 84506

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2020 - 20:25

Peter N

Ja niet normaal Michael en dat in september ik denk toch een berekenings foutje van onze weergoden dat had nu moeten vallen 😂😂😂👍

Peter N | 25-11-2020 - 20:28

Peter N

Nou dan houden wij ons maar aan het weerstation ECMWF vast en hopen dat die voorspellingen uitkomen Michael 👍👍👉🌨🌨🏔👍

Peter N | 25-11-2020 - 20:26

Sneeuwhoogte.nl | Michael

En Alta Badia. De winter was er in september vroeg bij. Nu hapert het wat. December slaat ijskoud terug.....

Foto bij weerbericht reactie 84508

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-11-2020 - 20:27

Peter N

Mooie plaatjes 👍👍

Peter N | 25-11-2020 - 20:29

Koen Van de Pol

Heerlijke plaatjes, keep on dreaming ❄️⛷🌨🏔

Koen Van de Pol | 25-11-2020 - 20:32

Koen Van de Pol

Hoi, Michael inderdaad positief nieuws, een Südstaufase met veel sneeuw ❄️🌨⛷🏔🎿

Koen Van de Pol | 25-11-2020 - 20:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord