Sneeuw voor het zuidwesten

Januari heeft er winters zin in. Frau Holle heeft de Alpen volledig in haar macht. Daarbij valt periodiek ook enige sneeuw. Vooral aan de zuidzijde. Het noordoosten van Oostenrijk kan ondertussen wel wat verse sneeuw gebruiken. Deze geografische zijde heeft de sneeuwboot tot nu toe duidelijk gemist. En hoe zit het met onze eigen Benelux. Komt de winter nu wel of toch niet?


Topdag op de zo goed als verlaten Wildkogel / Neukirchen. @LiveUpdates

Opnieuw wat sneeuw voor de zuidkant
De sneeuw richt zijn pijlen vandaag opnieuw op de zuidelijke Alpen. Een storing boven de Cote d' Azur veroorzaakt met een zuidoostelijke wind voor wat stuwing in het zuidwestelijke Alpengebied. Hierdoor valt er in de Italiaanse Seealpen, Paradisogruppe, zuiden van Wallis en Zwitserse deel van Tessin af en toe wat sneeuw. Het meest waarschijnlijk rond de Italiaanse Seealpen / Bardonecchia / Sestrière. Hier verwacht ik tussen de 25 en 35cm verse poeder. In de overige gebieden blijft het waarschijnlijk bij een wat meer bescheiden 5 tot15 cm. Het lagedrukgebied boven de Cote d' Dazur trekt later op de dag wat verder oostwaarts. Hierdoor krijgt Oostenrijk vannacht en morgenochtend ook met wat sneeuwval te maken. De hoeveelheden blijven met 5 tot 15cm wel beperkt. De sneeuwval concentreert zich deze keer wel meer op het oosten / noordoosten van Oostenrijk.


In het zuidelijke Alpengebied valt onder invloed van een Mediterrane storing wat sneeuw. Ons eigen land liep de sneeuw net mis. Hier lekte op hoogte wat zachtere lucht binnen. Hierdoor ontstond een smeltlaag in de atmosfeer. Daardoor op het nippertje geen sneeuw maar toch wat regen. @KNMI

Vooruitzichten
Het blijft de hele week winters koud in de Alpenlanden. De kans op sneeuw is daarbij niet al te groot. Vanaf donderdag wordt het weerbeeld wat zonniger en vriendelijker. Nog iets verder kijkend gaat er op termijn wel iets veranderen. De koude noordoost stroming boven Europa komt dan tot een eind. Een nieuw hogedrukgebied voor de Franse westkust neemt de regie dan over. Het windpatroon draait daarbij naar een meer noordwestelijke richting. Dit betekent deze keer een toenemende kans op sneeuw voor de Zwitsers en Oostenrijkse noordzijde. De temperatuur gaat met het instromen van meer milde maritieme lucht wel wat omhoog. De scherpste winterse kantjes gaan er dus op lange termijn duidelijk wat vanaf.

Benelux
In de Ardennen houdt het winterse weertype met gemak stand deze week. De aangevoerde lucht is vanuit het noordoosten continentaal polair en tamelijk koud. Het sneeuwdek blijft daardoor in stand. Ik verwacht hier rond vrijdag opnieuw wat sneeuwval. Voor Nederland en laag België is het een ander verhaal. Mischien dat hier woensdag later op de dag in het oosten wat sneeuw valt. Dit wordt even een gevalletje snowcasten. Met overdag temperaturen van iets boven het vriespunt en lichte stalingsvorst in de nacht ( allleen tijdens opklaringen! ) blijft het licht winters. Rond het weekend volgt uiteindelijk de ommekeer. Met een naar west tot noordwest draaiende wind eindigt het licht winterse weertype. De aangevoerde lucht komt dan weer over de relatief  warme Noordzee naar ons toe. Schaatsen op natuurijs zit er daardoor echt niet in. Daarvoor moet je toch echt naar de kunstijsbaan.


Hier gaat het mis voor de winterliefhebbers. Een hogedrukgebied kiest positie ten westen van Ierland. De koude noordooststroming raken we daardoor kwijt. Met een naar west tot noordwest draaiende wind stroomt dan aanzienlijk mildere maritieme lucht naar de Benelux. Voor de noordelijke Alpen is dit wel goed nieuws. Daar kan begin volgende week sneeuw van betekenis gaag vallen! @MeteoCentre ECMWF

Een heel fijnde dag nog. Graag tot donderdag!

Met vriendelijke groet,Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael
 

NB. Tot zeker 15 maart geldt een negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland. Gezien het negatieve reisadvies hebben wij besloten om vanaf 1 januari om de dag weerberichten te schrijven.
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Joep de Sneeuwman

Jammer, geen sneeuw voorlopig en geen echte kou voor Nederland.... 🤷🏼‍♂️ Maar ja, what can you do? —-> foto’s kijken van de Alpen en dromen van Besneeuwde Bergen! ❄️🌨✨

Joep de Sneeuwman | 05-01-2021 - 07:32

Paul Bongers

Nav gisteren Marja, Bertil en Kees, het hijgend hert heeft nu, uiteraard, alleen afhaal mogelijkheid in een keetje, een bergkeetje met een wel heel bijzondere naam( foto van vorige week tijdens mountainbike toer)

Foto bij weerbericht reactie 87731

Paul Bongers | 05-01-2021 - 07:58

Mickey Visser

😂😂😂

Mickey Visser | 05-01-2021 - 10:04

Marja Skiër

Nou dat hebben ze dan heel goed gedaan! Ze zitten op een geweldige plek, zijn wereldberoemd in Het Vijlense bos en er komen daar veel mensen langs. Zo’n ‘to go’ plekje is dan zéér welkom!

Marja Skiër | 05-01-2021 - 12:05

Sigrid Ribbers

😉😂😂

Sigrid Ribbers | 05-01-2021 - 12:06

Bertil Blaas

👍👍👍

Bertil Blaas | 05-01-2021 - 12:33

Kees Hoeks

Creatief volk die Limburgers. Doen ze goed.👍😄

Kees Hoeks | 05-01-2021 - 14:08

Ate M

Anderhalf tot 2 weken oost tot noordoosterwind rond de jaarwisseling is zelfs al geen garantie meer voor een beetje sneeuw of vorst? 🤷🏼‍♂️ Ik ken de reden maar toch blijft het bizar dat zelfs dit geen winterse periode geeft.

Op die manier kunnen we ons beter blijven focussen op het alpenweer inderdaad, daar hebben we nog enige ''garantie''. Blijven hopen dat we eind van de winter die kant weer op mogen kan altijd❄️

Ate M | 05-01-2021 - 08:05

Arjen B.

Het is inderdaad zorgwekkend. Ooit nog schaatsen in Nederland? Zelfs sneeuw hebben we vorige winter niet gehad.

Arjen B. | 05-01-2021 - 11:21

Marco Haus enzian 🇦🇹🏔

Nou ik ben blij met dit weer bericht.. stijgende kansen voor verse sneeuw aan de noordkant 🏔️🌨️🌨️🌨️. Maar goed alles kan nog veranderen op langere tijd.. we gaan het zien .. iemand moet toch gebruik maken van de bergen 🏔️.

Marco Haus enzian 🇦🇹🏔 | 05-01-2021 - 08:47

Dennis Dolomieten

Dit zijn dus tegenwoordig onze Nederlandse winterse speldenprikjes. Mooie winterse kaarten maar geen koude genoeg meer op transport vanuit Siberië. Doe maar weer een polar vortex misschien krijgen we dan nog winter zucht.

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 09:59

Mickey Visser

Teleurstellend hè Dennis. Ik val mijn kinderen tegenwoordig lastig met verhalen over 30 cm dik ijs in de sloten en hoe onze vaders dat eerst ging testen voordat wij kinderen erop mochten. En die winter dat we schaatsten op de straten vanwege de laag ijzel die gevallen was en die keer dat er zoveel sneeuw lag dat ik niet meer vooruit kwam met de fiets. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nostalgie 😄

Mickey Visser | 05-01-2021 - 10:28

Dennis Dolomieten

Dat klopt Mickey 😀
Mijn moeder heeft me ook verteld dat ze op de straten in Amsterdam aan het schaatsen waren op de ijzel.
Spectaculaire winterinvallen. Het kriebelende gevoel dat het gaat gebeuren heb ik niet meer. Toen wist je echt dat de winter aanstaande was.

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 11:20

Sigrid Ribbers

Ik was een jaar of 10 /11 toen ben ik een keer op de schaatsen naar school geweest over de weg. Zo'n dikke laag ijzel lag erop. En op het schoolplein een ijsbaan. De brandweer kwam daar water op laten lopen.. mooie herinneringen..☃️☃️❄🤗

Sigrid Ribbers | 05-01-2021 - 12:11

Gerda Hensen

Sigrid, dat zou heden ten dage onmogelijk zijn. Stel je voor dat je kind zou vallen en schrammen en butsen zou oplopen. Ik zie te vaak om mij heen dat kinderen met “fluwelen handschoenen” worden opgevoed en daardoor onvoldoende weerbaar zijn. Ben blij dat wij heerlijk hebben kunnen ravotten.

Gerda Hensen | 05-01-2021 - 12:47

Kees Hoeks

Gisteren was het 24 jaar jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. Toen overdag -3° vorst en een ijzige wind. Tegenwoordig al blij met 's nachts een beetje vorst aan de grond zodat het 's morgens een beetje wit ziet.
Ook ik kan me die dikke ijzel herinneren hier in Brabant zodat we op de schaats naar school konden. Moet minstens 40 jaar geleden zijn.
Weemoed.😥

Kees Hoeks | 05-01-2021 - 14:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Was in de winter van 1979

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 18:24

Kees Hoeks

Bedankt Michael voor het uitzoeken. 👍

Kees Hoeks | 05-01-2021 - 18:57

Marja Skiër

Ik dacht dat het in 1963 of 64 was. Het was spectaculair, dat herinner ik me nog!

Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:05

Clemens Gjertsen

1963 was inderdaad ook erg heftig, voor mijn gevoel nog meer dan 1979. Ik was toen een klein jochie maar kan me herinneren dat we met de net nieuwe auto van mij vader (een Simca 1000) een lange tocht gemaakt hebben over bevroren sloten. Je kreeg daar zelfs een baantje van, heeft nog jaren als trofee bij mijn ouders aan de muur gehangen... Sommige dingen blijven je gewoon bij.
Maar dat geldt ook voor 1979...ik liep toen stage op een school in de Noordoostpolder, zaten daar in een caravan (gelukkig in een stal) maar konden de weg niet meer op. Compleet alles ondergesneeuwd en hebben daar toen onbedoeld 3 dagen van het boerenleven-in-de-winter kunnen 'genieten'.

Clemens Gjertsen | 05-01-2021 - 20:41

Clemens Gjertsen

Baantje = vaantje

Clemens Gjertsen | 05-01-2021 - 20:42

Dennis Dolomieten

Wat een heerlijke verhalen, mijn opa vertelde mij dat ze met auto over het IJsselmeer zijn gereden van Stavoren naar Enkhuizen.

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 21:21

Dennis Dolomieten

1963 idd Clemens. Mijn oom en tante woonde in stitswerd postcode 9999
Noordoost Groningen waren in 1979 geheel ingesneeuwd en van de buitenwereld afgesloten.

Foto bij weerbericht reactie 87797

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 21:28

Marja Skiër

Toch ziet de weersvoorspelling er hier nog steeds heel winters uit! Helaas tot nu geen vlokje gezien maar het is hier wel foei-koud 🥶

Foto bij weerbericht reactie 87742

Marja Skiër | 05-01-2021 - 12:08

Mickey Visser

Hier in Brabant volgens de standaard weerapp morgen 70% kans op sneeuw bij een temp van +1- +3 graden. Dus op z’n best natte sneeuw denk ik. De weerapp is echter een enorme jokkebrok. Meermaals meegemaakt dat de app ‘droog’ aangaf terwijl er du moment een zondvloed op ons hoofd terecht kwam. Dus het kan verkeren 😄

Mickey Visser | 05-01-2021 - 12:44

Gerda Hensen

De foto’s zijn weer om te smullen. Alleen daarom is het al een feestje om het weerbericht te lezen🎉

Gerda Hensen | 05-01-2021 - 12:39

Snowboarder

De aarde warmt op dat mag nu wel duidelijk zijn. De reden waarom daar heeft zo iedereen zijn gedachte over. Neemt niet weg dat de echte winter liefhebber er flink van baalt. Ook de Alpen winter word korter en we moeten steeds hoger om goede sneeuw te hebben. Uitzonderingen daargelaten.

Snowboarder | 05-01-2021 - 13:16

Peter Roemie

Jullie willen sneeuw??? Ga naar...............Spanje. Net gehoord via het nieuws, dat de komende dagen Spanje onder sneeuwt. ER is een weeralarm afgekondigd, ook Mdrid sneeuwt onder. Michael/Lander, hebben jullie die signalen ook?

Peter Roemie | 05-01-2021 - 13:56

marc van de poel

Ook een manier om van de wintersport te genieten.
Tafereel uit Saint-Léger-les-Mélèzes in de Hautes Alpes.
De plaatselijke skischool gebruikt de zomer tractor (een flinke boerenknol) om in de winter de skilift te vervangen. Mooi werk !

marc van de poel | 05-01-2021 - 14:14

Peter N

Het is gewoon een natuurlijk verloop waar de aarde mee bezig is duizenden jaren geleden was het hier in ons landje een subtropische klimaat heb ik wel eens gelezen en gehoord maar dat gaat heel en heel langzaam , en die kant gaat het nu ook weer op maar daar gaat natuurlijk wel weer honderden jaren overheen , en ook de stand van de aarde tegenover de zon veranderd en dat heeft ook invloed op het WEER . Want In landen waar het nooit sneeuwt valt nu sneeuw en bij ons vallen de mussen dood van het dak , op de Noordpool smelt het ijs maar aan de zuidpool groeit het weer aan , en dat opwarmen van de aarde ja dat scheelt misschien ook wel 1 of 2 graadjes omdat wij mensen de aarde ook aan het opmaken en aan het bevuilen zijn . maar dat is volgens mij niet de echte boosdoener hoor. Het is gewoon een cyclus een natuurlijk verloop van onze planeet dat zich alsmaar herhaalt in de miljarden jaren dat de aarde al bestaat. En die hele verschuiving van dit alles heeft natuurlijk ook zijn invloed op het WEER en daarom komt er in ons kikkerlandje voorlopig nooit een echte wintermeer pfffffffff en zo denk ik erover 😂😂😂😂😂👍

Peter N | 05-01-2021 - 14:15

Dennis Dolomieten

Beetje kort door de bocht Peter en erg lachwekkend vind ik het niet. Maar goed jij mag er zo over denken. Ik mis de winter in Nederland.

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 15:46

Peter N

Nou zo kort is het niet Dennis maar het is iets wat de natuur zelf regelt daar kan je wel melodramatisch over doen en het erg vinden dat er geen winter meer is in Nederland 🇳🇱 maar je heb het maar te accepteren en daarbinnen we weinig aandoen : dus zoeken wij winterliefhebbers de winter maar op 😆😆👉🌨🌨🏔🏔⛷👍

Peter N | 05-01-2021 - 16:19

Peter N

Maar ik vindt ook jammer hoor dat we in Nederland 🇳🇱 geen winter meer is laat dat effe duidelijk zijn .

Peter N | 05-01-2021 - 16:30

Dennis Dolomieten

Peter@ Ik ben juist een natuurmens en zeker niet dramatisch ben een zeer positief mens. Maar ik zie proef en voel aan alles dat deze opwarming te snel gaat wat wel eens flink tegen kan gaan vallen voor ons lage landje onder zee niveau. En ik ben teeltspecialist in groenten. En zag de afgelopen jaren oogsten verloren gaan bij vele telers van ons. Het wordt nog een hele uitdaging om onze mensheid te blijven voorzien van gezonde en goede voeding. Vandaar kort door de bocht. Wij telen wereldwijd en er is echt wat aan de hand met ons klimaat.

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 17:14

Bertil Blaas

Noteer uit hobby sedert 1980 dagelijks het weer, en helaas is er meer dan duidelijk iets aan de hand. Vergelijk en constateer.

@Peter Roemie 17:27 uur verwijst naar Railaway treintje naar Mer de Glace. Chamonix.
Ik was daar in 2011 in zomer en stond perplex hoeveel meters naar onder toe de gletscher afgesmolten was. Een heel trappenhuis naar onder om ijsgrot te bereiken. Hetzelfde geldt voor de Rhonegletscher in Wallis.😢😢

Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:53

Bertil Blaas

Ook statistiek : De Bilt reeds 705 d. geen ❄️Dek.
Die staat ook.

Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:59

Peter Roemie

@ Bertil : Bij mij staat dat voor 20.10 gepland, N2.

Peter Roemie | 05-01-2021 - 18:19

Peter N

Dat is mooi Dennis en ik heb respect voor jou werk en ik hoop dat jou bedrijf het goed blijft doen want daar profiteren wij ook van , want goed eten daar houden wij van , maar ja sommige dingen komen nou eenmaal over ons heen en daar sta je zo machteloos tegen over : maar ik begrijp wel wat jij bedoelt hoor Dennis 👍👍 met dat gevoel dat het hier en daar misgaat , maar ja ik blijf toch ook maar positief en het liefst met een brede lach want ook ik kan de wereld niet veranderen.👉😆😆👍

Peter N | 05-01-2021 - 18:25

Marja Skiër

Misschien wonen wij in de toekomst wel in Belfeld aan zee in plaats van Belfeld aan de Maas. We zitten hier hoog en droog, als de zeespiegel verder stijgt is het niet denkbeeldig dat wij in de toekomst onze grond en misschien zelfs ons huis moeten gaan delen met vluchtelingen uit het westen omdat daar de grote steden onleefbaar worden door het stijgende water. Wij zien de problemen van de aarde en de manier waarop de mensheid ermee omgaat (met die Amerikaanse malloot en zijn Chinese ‘vriend’ voorop) echt serieus en misschien zelfs al onomkeerbaar! Zorgelijk!

Marja Skiër | 05-01-2021 - 18:52

Kees Hoeks

Ik vind het jammer dat het melodramatisch genoemd wordt als ik refereer aan de winters van vroeger en dat de klimaatverandering wordt afgedaan als iets wat de natuur regeld.
Dennis en vele anderen zien, proeven en voelen goed aan wat er om hen heen veranderd.
Ik ben imker en verzorg zo'n 60 bijenvolken.
Elk voorjaar verhuizen die volken voor enkele weken naar de Betuwe, omdat de fruittelers aldaar bijen nodig hebben voor de bestuiving van hun boomgaarden. Vroeger vertrokken de volken pas rond Koninginnedag als de eerste bloesem open kwam. Nu heb ik ze op Koninginnedag al lang weer opgehaald omdat de bloei door klimaatverandering enkele weken vervroegd is.
Klimaatverandering door de mens is een proces van decennia, door de natuur een proces van 100.000 jaar.
In de zomer van 2019 heb ik met mijn oudste zoon de Stubaier Höhenweg gewandeld. Als je daar door de lege gletcher beddingen wandeld, en je ziet in in de berghutten foto's van hoe ver de gletchers vroeger reikten, dan krijg je tranen in de ogen. Daar moet je eens gaan kijken Peter.
Machteloos zijn we niet zoals Peter zegt.
De mens is in staat het klimaat 1,5° op te warmen, dus ook in staat om het weer 1,5° af te koelen.
Ik moest het even kwijt.

Kees Hoeks | 05-01-2021 - 19:43

Dennis Dolomieten

Lachen is gezond Peter en dat blijven we ook doen! Ik ben blij dat je me begrijpt👍

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 19:50

Bertil Blaas

@ Peter Roemie,
Klopt 2010 u. Getal 17:27 is tijdstip van uwe melding !. Snappie.👍

Bertil Blaas | 05-01-2021 - 19:56

Marja Skiër

Kees ik deel je zorgen maar ik begrijp ook dat mensen er liever een beetje luchtig over willen doen. We kunnen ons niet voortdurend zorgen maken want dan is het leven wel erg depri. We kennen Peter als een rasoptimist die graag iedereen een opkontje geeft om weer naar het halfvolle glas te kijken. Ik waardeer beide kanten van het midden. We houden gewoon de moed erin en helpen elkaar een beetje.

Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:01

Dennis Dolomieten

Mooi verteld Kees en jou beroep is voor ons ook zeer belangrijk en voor iedereen uiteindelijk. Bewustwording van de gevolgen van te snelle klimaatverandering is ook best moeilijk te begrijpen voor een hoop mensen in deze digitale wereld. De tijd zal het leren maar ik blijf me inzetten voor een betere wereld!👍❤

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 20:40

Kees Hoeks

Marja en Dennis, dank voor jullie mooie en bemoedigende woorden.
En tot Peter: ik ben niet boos hoor.
En nu weer tot de orde van de dag. We hebben tenslotte allen één en dezelfde hobby. 👍❄⛄

Overigens is bijenhouden niet mijn beroep maar een flink uit de hand gelopen hobby.

Kees Hoeks | 05-01-2021 - 20:50

Harry Verduin

Steph als jij zegt dat het pretentieus is dat de mens het klimaat bepaalt, dan begrijp je het niet goed. Het is net dat we het niet kunnen bepalen, dat het grote probleem is. Ja we kunnen door de CO2 de aarde wel wat opwarmen, maar dan schiet er iets in gang dat we helemaal niet kunnen controleren. Zo kunnen ijskappen smelten, de permafrost ontdooien die massaal broeikasgassen laten ontsnappen. Daarnaast kunnen oceaanstromen veranderen, die een enorme impact hebben op neerslagverdeling in de continenten. Een van de grootste levens vernietigende momenten uit de geschiedenis van de aarde was toen aarde opwarmde, daardoor stromingen in de oceanen wegvielen en als gevolg giftig gas werd geproduceerd. Dit was vernietigender dan de meteoor impact die de dino's hebben uitgeroeid. Dus nee we regelen helemaal het klimaat niet, dus we kunnen best alles doen om er weinig mogelijk aan te veranderen! De natuur zal ons vanzelf wel eens vernietigen, maar laat het ons zelf maar niet in gang steken :-)

Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:18

Clemens Gjertsen

Zo is het. In de afgelopen miljoenen jaren zijn er perioden van opwarming geweest (subtropische vegetatie in wat nu gematigde gebieden zijn) maar ook afkoeling (ijstijden). Als je goed kijkt zie je daar ook in NL de restanten van: de lagere gebieden bezijdens de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn niets anders dan smeltdalen van het ijs... en de Limburgse heuvels zijn door de wind gevormde heuvels (löss) uit die tijd.
Dit soort veranderingen: daar doe je niets aan. Zou je ook niet moeten willen, denk ik. Maar die veranderingen gingen tergend langzaam, dat lijkt de laatste jaren door de manier waarop de mens met de aarde omgaat, wel veranderd te zijn. Ik zeg 'lijken' omdat korte periodes van opwarming en afkoeling ook vaker voorkwamen, gaat dus niet altijd om periodes van duizenden/miljoenen jaren. Ik ben bepaald geen milieufreak en vindt wat nu soms op grond daarvan besloten wordt, soms absurd. Wat het wel doet: het maakt mensen bewust. En dat is op veel vlakken prima. Maar sla niet door, denk ik dan.

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:13

Clemens Gjertsen

Overigens raakt dit ook de Alpen. Ik zag vandaag op Internet een bijzonder berichtje daarover over het splijten en instabiel worden van Alpentoppen. Zie onder.

"Slechts weinig mensen zullen van de berg Hochvogel hebben gehoord. Toch dreigt deze Alpenreus dit jaar het nieuws te halen. De berg is namelijk aan het barsten. Er zit nu al een spleet van 30 meter lang en vijf meter breed in de rotswand. En iedere maand wordt die spleet bijna een halve centimeter breder. Als dat zo doorgaat, splijt een deel af.

De Hochvogel ligt precies op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Als de boel barst, zal 260.000 kubieke meter steen richting Duitsland roetsjen, heeft het GeoForschungsZentrum Potsdam berekend. Daarom hebben ze de berg helemaal volgehangen met sensoren, om het moment van de breuk goed te kunnen voorspellen en mensen uit de buurt te houden.

Aan de Duitse kant wonen gelukkig geen mensen, in tegenstelling tot de Oostenrijkse vallei. Wel ligt er een berghut voor wandelaars en skiërs. Toch kan een breuk flinke schade veroorzaken, doordat er in het dal verschillende riviertjes worden geblokkeerd. Water kan zich dan verzamelen en verderop in het dal problemen veroorzaken.

De Hochvogel is niet het enige probleemkind in de Alpen. Ook de beroemde Matterhorn is de afgelopen jaren minder stabiel geworden. Daar is eveneens meetapparatuur opgehangen om eventuele breuken voor te zijn. Klimaatverandering maakt de bergen warmer, waardoor ze uitzetten en breukjes breuken worden."

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:32

Bertil Blaas

@ Clemens. Waarde volle informatie 👍

Bertil Blaas | 06-01-2021 - 14:26

Clemens Gjertsen

Overigens is dit in Noorwegen in de jaren 40 ook echt gebeurd. Daar is een deel van de bergwand van een fjord afgebroken en heeft een tsunami veroorzaakt. Is (gedramatiseerd en vertaald naar heden) verfilmd in 'The Wave'. Is beschikbaar op Videoland (NL). Opgenomen in Geiranger, een van de allerfraaiste fjorden van Noorwegen.
Wat heeft dit met skiën te maken? Eigenlijk niks maar zo zie je dat bergen soms een levend karakter hebben en de invloed van sneeuw en ijs is enorm op gesteente. Gewoon 'nice to know'

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 14:57

Dennis Dolomieten

Top!

Dennis Dolomieten | 06-01-2021 - 15:13

Kees Hoeks

Bedankt voor je info Clemens. 👍

Kees Hoeks | 06-01-2021 - 15:43

Marjon J

Hi Clemens, dank voor je tip over die film ‘the Wave’, kende ik nog niet. Is dan ongetwijfeld gebaseerd op de ramp bij Loen, en de enorme vloedgolf in het meer Lovatnet? Ben daar geweest (één vd meest mooie plekjes ‘on earth’ wat mij betreft om te kamperen, waanzinnig, aan de oever van dit meer😍😍) en dit schijnt de grootste natuurramp uit de Noorse geschiedenis te zijn.

Marjon J | 06-01-2021 - 17:11

marc van de poel

Hier is de beloofde foto.

Foto bij weerbericht reactie 87760

marc van de poel | 05-01-2021 - 14:16

Mickey Visser

Epische foto 😂👍

Mickey Visser | 05-01-2021 - 14:21

Bertil Blaas

Marc, pracht foto. Leuk initiatief 👍👍

Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:43

Katrien DG

Wat een zalige foto!

Katrien DG | 05-01-2021 - 17:51

Dennis Dolomieten

Leuk!

Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 18:20

Marja Skiër

Wat een schattig gezicht al die kleintjes achter het paard 👍😁🤩

Marja Skiër | 05-01-2021 - 18:53

Clemens Gjertsen

Skijöring is terug!

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:14

Philippe Achten

Spijtig dat we het weerbericht uit te bergen niet dagelijks kunnen lezen. Weer knap geschreven. Goed werk.
⛷⛷☃️☃️

Philippe Achten | 05-01-2021 - 17:07

Peter Roemie

Nou, nog maar weer een tip vooral voor de Franse wintersportliefhebbers:
Rail Away vanavond 20.10: Franse Alpen in het gebied Savoie Mont Blanc. En als toetje met een tandradbaan naar de gletsjer Mer de Glace.

Peter Roemie | 05-01-2021 - 17:27

Sjaak Ski-Amade .

Die rit naar Mer de Glace maakte ik in juni 2019 na een uitstekende lunch in Chamonix. Erg de moeite waard. Ach, toen reizen nog heel gewoon was....

Sjaak Ski-Amade . | 05-01-2021 - 19:23

Marja Skiër

Ik heb net even teruggekeken! Mooi daar zeg! Zagen jullie ook die skiërs die aan de overkant als vliegen tegen de wand geplakt stonden? Ik vraag me af of die nog heelhuids beneden zijn gekomen want dat zag er niet best uit! Ik kreeg er knikkende knieën van!

Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:55

Peter N

Nou wij hebben ook rail away zitten kijken en wat was het weer mooi met prachtige vergezichten en schitterende sneeuw plaatjes in het gebied van Savoie Mont blanc in de Franse Alpen wij zijn nog nooit in die regio geweest lijkt me ook mooi om een keer daar te gaan skiën ⛷ omgeving chamonix.👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 05-01-2021 - 21:17

Clemens Gjertsen

Is een prachtige omgeving, maar ik vind zelf Chamonix minder geschikt om te skiën. Het heeft op zichzelf staande skigebiedjes met weinig mogelijkheden om (zelfs kleine) tochten te maken en vaak altijd eerst een grote cabinebaan omhoog ( wachttijden...) en het dal is niet zo sneeuwzeker. Chamonix is van oorsprong een bergbeklimmersplaats waar later de wintersport ontdekt is.
De regio MontBlanc heeft wel een paar pareltjes: Combloux/Megeve/Val dArly, Notre Dame de Bellecombe/Les Saisies (deze plaats heeft vaak de meeste sneeuw in dit gebied) en Les Contamines Montjoie. Skipas geldt voor hele gebied en afstanden zijn kort zodat je makkelijk van ene plaats naar de andere kunt. Hoogte tussen 1100 en 2600 meter, afdaling makkelijk tot gemiddeld met paar moeilijke uitschieters. Plaatsjes horen tot groep 'stations villages': dus geen apart voor de wintersport gebouwde betonklotsen maar hele mooie dorpjes met oud centrum. Van 'casual' tot 'zeer mondain' (Megeve!).En..ook wintercampings voorhanden.
Wat weer betreft: gebied profiteert optimaal van noordwest stau en door de nabijheid van meer van Genève ook veel sneeuw. Maar lagere ligging van dorpen maakt het voor sneeuw in dal iets kwetsbaarder, wel overal kunstsneeuw op de belangrijkste afdalingen. Echt een 100% aanrader, ook als je ergens wat langer dan een week wilt zitten. Annecy en Genève zijn ook in de winter leuk om te bezoeken!

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 10:50

Gerda Hensen

Geen nieuw bericht vandaag, maar toch lezenswaardige nieuwe info. Bedankt Clemens.

Gerda Hensen | 06-01-2021 - 11:13

marc van de poel

Hey Clemens, bij mijn weten is het skigebied van Les Contamines-Montjoie niet inbegrepen in de Skipas Mont Blanc (336€/6dagen)
Ik vind die streek inderdaad ook niet het interessantste om te skiën. Te duur en toch weer steeds de auto in.. Er zijn wel busverbindingen.

marc van de poel | 06-01-2021 - 11:59

Clemens Gjertsen

Zou kunnen, is voor ons alweer tijdje geleden (toen iig wel, maar je moest met busje).
Voor skiërs is het Vak d'Arly gedeelte wel heel goed vind ik. Geen trous Vallées maar je kunt er prima dagtochten maken en door de vele bossen erg fraai als het gesneeuwd heeft.

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:16

marc van de poel

Inderdaad is de Espace Diamant één van de meest attractieve en uitgestrekte skigebieden van Frankrijk.
Maar uiteraard, wegens de relatief lage hoogten, nogal wispelturig van sneeuwkwaliteit.
Sneeuw ligt er over het algemeen wel genoeg.

marc van de poel | 06-01-2021 - 12:29

Skiwi Witterzeel

Peter, misschien is chamonix niet je standaard ideale locatie voor een skivakantie, maar hangt af wat je zoekt. Voor freeride en uitdagende pistes vind je toch je gading en qua gezelligheid ken ik geen betere in frankrijk. De mooiste afdaling die ik ooit gedaan heb vind je in chamonix, namelijk de afdaling van de aiguille du midi (vanop 3842 meter hoogte)(www.youtube.com/results?search_query=aiguille+du+midi+skiing) ski je over de gletser tot in het dal (ong 1000 meter) via een skiroute van ongeveer 24 km (zonder ervaring verplicht met gids evenwel). Ik kan je verzekeren dan heb je je dagje skien dan wel gehad hebt, zeker na de kleine klim om uit de gletsjer te geraken, maar de uitzichten zijn buitenaards mooi onderweg, om nog maar te zwijgen over de zicht op de top bij je eerste meters die je dient af te dalen (links & rechts op enkele meters een drop van 1000de meters). Geen koffie nodig die ochtend :-)

Skiwi Witterzeel | 06-01-2021 - 17:32

Harry Verduin

Intussen blijft het maar sneeuwen Artesina !!

www.artesina.it/page.asp?PG=webcam&W=88

Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:22

Harry Verduin

Ook Prali doet zijn naam van retour d'est hotspot weer alle eer aan !

www.nuova13laghi.com/webcam/capannina.jpg

Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Klopt. Gaat lekker tekeer daar ❄️✅

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 22:27

Gerrit Lachaert

Artesina vind ik niet bij de sneeuwgebieden hier op SH. Onder welk gebied valt Artesina ?

Gerrit Lachaert | 06-01-2021 - 11:51

Gerrit Lachaert

Prali vind ik ook niet bij de skigebieden op SH. Of kijk ik erover ?

Gerrit Lachaert | 06-01-2021 - 11:53

Clemens Gjertsen

Ligt vlakbij Limone Piemonte, in achterland van Monaco...dus die staat vast niet in SH maar Limone wellicht wel. Is dezelfde streek als Isola 2000 en Auron in Alpes Maritimes maar dan Italiaanse kant.

Foto bij weerbericht reactie 87807

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 11:56

Harry Verduin

Artesina is in Mondole ski, een prachtig gebied met uitzicht op de po vallei. Een unieke plaats in de Alpen! De architectuur in Prato Nevoso is wel wat minder, maar in de volgende link zie je hoe uniek de ligging is:
www.mondole.it/images/Pratonevososki.jpg

Harry Verduin | 06-01-2021 - 14:00

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ook sneeuwval ten oosten van Salzburg❄️❄️✅

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 22:29

Gerda Hensen

Naast het gemis van een nieuw weerbericht, mis ik vooral ook de nieuwe foto’s die bij de berichten worden geplaatst. Vooral nu er weer zoveel sneeuw is gevallen. Kan niet wachten tot morgen 😘

Gerda Hensen | 06-01-2021 - 11:14

Marja Skiër

Koffie ☕️ zónder het weerbericht 😓 het smaakt echt minder Gerda! Geen foto’s en geen vooruitzichten. Het is armoede vandaag!

Marja Skiër | 06-01-2021 - 11:50

marc van de poel

Mooie foto van Vars Ste Cathérine op 1800 m hoogte

Foto bij weerbericht reactie 87809

marc van de poel | 06-01-2021 - 12:02

Clemens Gjertsen

Gegroeid in de loop van de jaren...wij waren daar ongeveer 35 jaar geleden toen net de verbinding van Vars naar Risoul klaar was...toen waren de Vars-gedeeltes echt nog dorpjes, afgezien van Les Claux wat echt zo'n Frans satelliet dorp was. En Risoul had niet meer dan een rijtje appartementen aan de piste. Waren daar toen beslist enige Nederlanders...

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:20

Gerda Hensen

Onze Clemens is een wandelende Alpen-encyclopedie 😘

Gerda Hensen | 06-01-2021 - 12:27

Gerda Hensen

Top Marc👍. Nieuwe foto’s zien we graag.

Gerda Hensen | 06-01-2021 - 12:29

marc van de poel

Vars was één van mijn bestemmingen van vorige winter.
Heb die reserveringen geannuleerd gezien en overgezet naar dit jaar...
En ben jammer genoeg helemaal niet zeker van de haalbaarheid deze winter.!.!
Dan zal't voor volgend jaar zijn.
Zo blijven we (jammer genoeg) ook bezig..

marc van de poel | 06-01-2021 - 12:33

marc van de poel

Bedankt Gerda, deze foto kwam van mijn contact Couloir Alaska, die woont in Guillestre, aan de voet van de beklimming van de Col De Vars.
Vandaar, nietwaar..

marc van de poel | 06-01-2021 - 12:34

Clemens Gjertsen

In heel veel plaatsen geskied en vanuit mijn aanvankelijke beroep (leraar aardrijkskunde en geschiedenis) ook heel veel interesse (nog steeds) in topografie, meteo, geologie en alles wat met bergen te maken heeft... Oude liefde roest niet,😉

Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 13:10

Harry Verduin

Clemens en Marc zijn elkaar waard qua encyclopedie :-)

Harry Verduin | 06-01-2021 - 14:02

Bertil Blaas

Idd Harry. Ook mijn gedacht. Dank je Marc/Clemens. 👍

Bertil Blaas | 06-01-2021 - 14:29

marc van de poel

Heb net zoals Clemens ook al een hele wintersportcarrière achter mij..
Heb in zeker 120 verschillende plaatsen geskied, van Bulgarije tot en met de Sierra Nevada.
Enkel Italië is wat minder.
Heb verschillende jaren met een camper tijdens alle schoolvakanties de Alpen afgeschuimd..
Ook in de zomer wees de snuit van de auto zeer regelmatig richting Alpen...
Maar jammer genoeg is het huidige tempo van bezoeken aan de Alpen een beetje gestokt.
Misschien, indien Macron en Véran groen licht geven, een paar dagen naar de Vogezen. Het is daar nu toppie!!

marc van de poel | 06-01-2021 - 15:24

Peter N

Nou dat klinkt inderdaad heel aantrekkelijk Marc wij hebben eigenlijk alleen maar in oosterijk of Italië geskied En dat nu alweer 27 jaar zonder maar een jaartje over te slaan het is echt een verslaving het skigebeuren. Maar als ik de verhalen zo lees heb Frankrijk dus ook heel wat skigebied te bieden, nou dan moeten we toch maar een ons sneeuwblik gaan verruimen : iemand nog goeie ideeën voor Franse skigebieden liefst rood en blauw lekker brede pistes met ook bosafdalingen 👍 ben reuze benieuwd. 👉🌨🏔⛷👍

Peter N | 06-01-2021 - 16:40

Sjaak Ski-Amade .

In december 2014 streek ik neer in Montclar. Een klein gebiedje. Geen vlok sneeuw! Vars-Risoul (via Barcelonette ( wat een leuke plaatsnaam) maar ook Les Orres lagen op een uurtje rijden. Prima skiën aldaar. Goede herinneringen!

Sjaak Ski-Amade . | 06-01-2021 - 17:56

Sigrid Ribbers

Wij zijn op verschillende plekken in Frankrijk geweest.. meestal niet zo woest groot ivm toen een dochter van 12.
Aussois was favoriet bij mij
Heerlijk brede pistes.. dal afdaling door het bos en in de zon. Na het jaar daarvoor in La Norma te zijn geweest heerlijk. Wij gingen altijd met kerst en La Norma heeft pistes op de noord hellingen dus veel schaduw.. maar ook er leuk!

Sigrid Ribbers | 06-01-2021 - 21:05

Peter N

Bedankt Sjaak en Sigrid voor de info 👉🌨🏔⚽️👍

Peter N | 06-01-2021 - 21:55

Daan Sneeuw

Kreeg zojuist weer een foto uit Saint Sorlin d’Arves van iemand die vanochtend naar boven was gelopen. Oh, wat kriebelt het dan weer. 🤩

Foto bij weerbericht reactie 87828

Daan Sneeuw | 06-01-2021 - 15:25

Marjon J

Nog maar even een plaatje mijnerzijds, ik had nog tijd vanmiddag voor een kort tripje op de tourskies naar de Galtalm...

Foto bij weerbericht reactie 87832

Marjon J | 06-01-2021 - 17:13

Kees Hoeks

Goed bezig Marjon.
Helemaal vanuit dal gelopen, of vanaf middelstation?

Kees Hoeks | 06-01-2021 - 19:22

Bertil Blaas

👍 blijft zalig te zien jouw foto’s 👍
Nog even en we komen ook ! ?
( vraagje : loopt er in Tirol een hevige discussie om Toch op 18/1 het zogenaamde Zutritttesten toe te staan ? Ipv 25/1 ? En kan toerist dan ook gebruik maken van (snel) test te Oostenrijk terplaatse ?) Dank je 👍

Bertil Blaas | 06-01-2021 - 19:54

Marjon J

@Kees, vanaf het mittelstation (er stond beneden ineens een bord dat het verboden was voor toerskiërs om langs de Talabfahrt omhoog te lopen🙁). Ik geloof dat het ineens iets té populair geworden is...zal vanaf nu wel rustiger worden, vakanties hier voorbij nu in 🇦🇹

Marjon J | 06-01-2021 - 20:46

Marjon J

@Bertil: voorzover mij bekend is besloten de lockdown te verlengen tm 24 jan en dáárna idd evt. via ‘eintrittstesten’ weer dingen mogelijk maken (maar er schijnen nog veel juridische haken en ogen aan te zitten, dus nog onduidelijk hoe en wat precies). In alle Bundesländer worden Massentests georganiseerd, sneltests cq antigeentests (dus niet pcr-tests). Gratis, maar in principe niet bedoeld voor toeristen: Die Testaktion richtet sich grundsätzlich an alle Menschen ab dem vollendeten 6. Lebensjahr, die in Tirol wohnhaft (Haupt-, Neben-, Zweitwohnsitz) sind. Das Serviceangebot richtet sich an Personen mit einem gewöhnlichen Aufenthalt in Tirol.

Op ‘Österreich testet’ of ‘Tirol testet’ vind je veel info: www.tirol.gv.at/gesundheit-vorsorge/infekt/coronavirus-covid-19-informationen/tirol-testet/

Verder kan je hier in Stubai nog wel steeds via Turist-office een echte PCR-test laten plannen (tegen €60,-), volgende dag uitslag, zie:
www.stubai.at/nl/info-service/veilig-en-gastvrij/
Weet niet hoe andere gebieden dat doen...

Hopelijk heb ik je met deze info beetje kunnen helpen!

Marjon J | 06-01-2021 - 21:00

Bertil Blaas

Marjon, Hartelijk dank voor je uitgebreide informatie.
Uiteraard ook top 👍 je dagelijkse berichten met foto’s deelt 👍🍷
Zou zeggen geniet er maar lekker van daar in het schone Stubaital.
Tot wanneer blijf jij daar ? 🏔⛷

Bertil Blaas | 06-01-2021 - 21:16

Harrald Kroeze

Personen die vanaf 15 januari vanuit Nederland Zwitserland binnen reizen, moeten verplicht 10 dagen in quarantaine. Een negatieve coronatest heft de quarantaineplicht niet op en verkort ook de duur van de quarantaineplicht niet.

Harrald Kroeze | 06-01-2021 - 21:35

Bertil Blaas

Dank Harald. Voor diegene die toch nog naar Alpen willen waardevolle info. 👍

Bertil Blaas | 06-01-2021 - 22:25

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord