Januari heeft er winters zin in. Frau Holle heeft de Alpen volledig in haar macht. Daarbij valt periodiek ook enige sneeuw. Vooral aan de zuidzijde. Het noordoosten van Oostenrijk kan ondertussen wel wat verse sneeuw gebruiken. Deze geografische zijde heeft de sneeuwboot tot nu toe duidelijk gemist. En hoe zit het met onze eigen Benelux. Komt de winter nu wel of toch niet?
Topdag op de zo goed als verlaten Wildkogel / Neukirchen. @LiveUpdates
Opnieuw wat sneeuw voor de zuidkant
De sneeuw richt zijn pijlen vandaag opnieuw op de zuidelijke Alpen. Een storing boven de Cote d' Azur veroorzaakt met een zuidoostelijke wind voor wat stuwing in het zuidwestelijke Alpengebied. Hierdoor valt er in de Italiaanse Seealpen, Paradisogruppe, zuiden van Wallis en Zwitserse deel van Tessin af en toe wat sneeuw. Het meest waarschijnlijk rond de Italiaanse Seealpen / Bardonecchia / Sestrière. Hier verwacht ik tussen de 25 en 35cm verse poeder. In de overige gebieden blijft het waarschijnlijk bij een wat meer bescheiden 5 tot15 cm. Het lagedrukgebied boven de Cote d' Dazur trekt later op de dag wat verder oostwaarts. Hierdoor krijgt Oostenrijk vannacht en morgenochtend ook met wat sneeuwval te maken. De hoeveelheden blijven met 5 tot 15cm wel beperkt. De sneeuwval concentreert zich deze keer wel meer op het oosten / noordoosten van Oostenrijk.
In het zuidelijke Alpengebied valt onder invloed van een Mediterrane storing wat sneeuw. Ons eigen land liep de sneeuw net mis. Hier lekte op hoogte wat zachtere lucht binnen. Hierdoor ontstond een smeltlaag in de atmosfeer. Daardoor op het nippertje geen sneeuw maar toch wat regen. @KNMI
Vooruitzichten
Het blijft de hele week winters koud in de Alpenlanden. De kans op sneeuw is daarbij niet al te groot. Vanaf donderdag wordt het weerbeeld wat zonniger en vriendelijker. Nog iets verder kijkend gaat er op termijn wel iets veranderen. De koude noordoost stroming boven Europa komt dan tot een eind. Een nieuw hogedrukgebied voor de Franse westkust neemt de regie dan over. Het windpatroon draait daarbij naar een meer noordwestelijke richting. Dit betekent deze keer een toenemende kans op sneeuw voor de Zwitsers en Oostenrijkse noordzijde. De temperatuur gaat met het instromen van meer milde maritieme lucht wel wat omhoog. De scherpste winterse kantjes gaan er dus op lange termijn duidelijk wat vanaf.
Benelux
In de Ardennen houdt het winterse weertype met gemak stand deze week. De aangevoerde lucht is vanuit het noordoosten continentaal polair en tamelijk koud. Het sneeuwdek blijft daardoor in stand. Ik verwacht hier rond vrijdag opnieuw wat sneeuwval. Voor Nederland en laag België is het een ander verhaal. Mischien dat hier woensdag later op de dag in het oosten wat sneeuw valt. Dit wordt even een gevalletje snowcasten. Met overdag temperaturen van iets boven het vriespunt en lichte stalingsvorst in de nacht ( allleen tijdens opklaringen! ) blijft het licht winters. Rond het weekend volgt uiteindelijk de ommekeer. Met een naar west tot noordwest draaiende wind eindigt het licht winterse weertype. De aangevoerde lucht komt dan weer over de relatief warme Noordzee naar ons toe. Schaatsen op natuurijs zit er daardoor echt niet in. Daarvoor moet je toch echt naar de kunstijsbaan.
Hier gaat het mis voor de winterliefhebbers. Een hogedrukgebied kiest positie ten westen van Ierland. De koude noordooststroming raken we daardoor kwijt. Met een naar west tot noordwest draaiende wind stroomt dan aanzienlijk mildere maritieme lucht naar de Benelux. Voor de noordelijke Alpen is dit wel goed nieuws. Daar kan begin volgende week sneeuw van betekenis gaag vallen! @MeteoCentre ECMWF
Een heel fijnde dag nog. Graag tot donderdag!
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael
NB. Tot zeker 15 maart geldt een negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland. Gezien het negatieve reisadvies hebben wij besloten om vanaf 1 januari om de dag weerberichten te schrijven.
Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.
Jammer, geen sneeuw voorlopig en geen echte kou voor Nederland.... 🤷🏼♂️ Maar ja, what can you do? —-> foto’s kijken van de Alpen en dromen van Besneeuwde Bergen! ❄️🌨✨
Joep de Sneeuwman | 05-01-2021 - 07:32
Nav gisteren Marja, Bertil en Kees, het hijgend hert heeft nu, uiteraard, alleen afhaal mogelijkheid in een keetje, een bergkeetje met een wel heel bijzondere naam( foto van vorige week tijdens mountainbike toer)
Paul Bongers | 05-01-2021 - 07:58
😂😂😂
Mickey Visser | 05-01-2021 - 10:04
Nou dat hebben ze dan heel goed gedaan! Ze zitten op een geweldige plek, zijn wereldberoemd in Het Vijlense bos en er komen daar veel mensen langs. Zo’n ‘to go’ plekje is dan zéér welkom!
Marja Skiër | 05-01-2021 - 12:05
😉😂😂
Sigrid Ribbers | 05-01-2021 - 12:06
👍👍👍
Bertil Blaas | 05-01-2021 - 12:33
Creatief volk die Limburgers. Doen ze goed.👍😄
Kees Hoeks | 05-01-2021 - 14:08
Anderhalf tot 2 weken oost tot noordoosterwind rond de jaarwisseling is zelfs al geen garantie meer voor een beetje sneeuw of vorst? 🤷🏼♂️ Ik ken de reden maar toch blijft het bizar dat zelfs dit geen winterse periode geeft.
Op die manier kunnen we ons beter blijven focussen op het alpenweer inderdaad, daar hebben we nog enige ''garantie''. Blijven hopen dat we eind van de winter die kant weer op mogen kan altijd❄️
Ate M | 05-01-2021 - 08:05
Het is inderdaad zorgwekkend. Ooit nog schaatsen in Nederland? Zelfs sneeuw hebben we vorige winter niet gehad.
Arjen B. | 05-01-2021 - 11:21
Nou ik ben blij met dit weer bericht.. stijgende kansen voor verse sneeuw aan de noordkant 🏔️🌨️🌨️🌨️. Maar goed alles kan nog veranderen op langere tijd.. we gaan het zien .. iemand moet toch gebruik maken van de bergen 🏔️.
Marco Haus enzian 🇦🇹🏔 | 05-01-2021 - 08:47
Dit zijn dus tegenwoordig onze Nederlandse winterse speldenprikjes. Mooie winterse kaarten maar geen koude genoeg meer op transport vanuit Siberië. Doe maar weer een polar vortex misschien krijgen we dan nog winter zucht.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 09:59
Teleurstellend hè Dennis. Ik val mijn kinderen tegenwoordig lastig met verhalen over 30 cm dik ijs in de sloten en hoe onze vaders dat eerst ging testen voordat wij kinderen erop mochten. En die winter dat we schaatsten op de straten vanwege de laag ijzel die gevallen was en die keer dat er zoveel sneeuw lag dat ik niet meer vooruit kwam met de fiets. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nostalgie 😄
Mickey Visser | 05-01-2021 - 10:28
Dat klopt Mickey 😀
Mijn moeder heeft me ook verteld dat ze op de straten in Amsterdam aan het schaatsen waren op de ijzel.
Spectaculaire winterinvallen. Het kriebelende gevoel dat het gaat gebeuren heb ik niet meer. Toen wist je echt dat de winter aanstaande was.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 11:20
Ik was een jaar of 10 /11 toen ben ik een keer op de schaatsen naar school geweest over de weg. Zo'n dikke laag ijzel lag erop. En op het schoolplein een ijsbaan. De brandweer kwam daar water op laten lopen.. mooie herinneringen..☃️☃️❄🤗
Sigrid Ribbers | 05-01-2021 - 12:11
Sigrid, dat zou heden ten dage onmogelijk zijn. Stel je voor dat je kind zou vallen en schrammen en butsen zou oplopen. Ik zie te vaak om mij heen dat kinderen met “fluwelen handschoenen” worden opgevoed en daardoor onvoldoende weerbaar zijn. Ben blij dat wij heerlijk hebben kunnen ravotten.
Gerda Hensen | 05-01-2021 - 12:47
Gisteren was het 24 jaar jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden. Toen overdag -3° vorst en een ijzige wind. Tegenwoordig al blij met 's nachts een beetje vorst aan de grond zodat het 's morgens een beetje wit ziet.
Ook ik kan me die dikke ijzel herinneren hier in Brabant zodat we op de schaats naar school konden. Moet minstens 40 jaar geleden zijn.
Weemoed.😥
Kees Hoeks | 05-01-2021 - 14:40
Was in de winter van 1979
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 18:24
Bedankt Michael voor het uitzoeken. 👍
Kees Hoeks | 05-01-2021 - 18:57
Ik dacht dat het in 1963 of 64 was. Het was spectaculair, dat herinner ik me nog!
Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:05
1963 was inderdaad ook erg heftig, voor mijn gevoel nog meer dan 1979. Ik was toen een klein jochie maar kan me herinneren dat we met de net nieuwe auto van mij vader (een Simca 1000) een lange tocht gemaakt hebben over bevroren sloten. Je kreeg daar zelfs een baantje van, heeft nog jaren als trofee bij mijn ouders aan de muur gehangen... Sommige dingen blijven je gewoon bij.
Maar dat geldt ook voor 1979...ik liep toen stage op een school in de Noordoostpolder, zaten daar in een caravan (gelukkig in een stal) maar konden de weg niet meer op. Compleet alles ondergesneeuwd en hebben daar toen onbedoeld 3 dagen van het boerenleven-in-de-winter kunnen 'genieten'.
Clemens Gjertsen | 05-01-2021 - 20:41
Baantje = vaantje
Clemens Gjertsen | 05-01-2021 - 20:42
Wat een heerlijke verhalen, mijn opa vertelde mij dat ze met auto over het IJsselmeer zijn gereden van Stavoren naar Enkhuizen.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 21:21
1963 idd Clemens. Mijn oom en tante woonde in stitswerd postcode 9999
Noordoost Groningen waren in 1979 geheel ingesneeuwd en van de buitenwereld afgesloten.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 21:28
Toch ziet de weersvoorspelling er hier nog steeds heel winters uit! Helaas tot nu geen vlokje gezien maar het is hier wel foei-koud 🥶
Marja Skiër | 05-01-2021 - 12:08
Hier in Brabant volgens de standaard weerapp morgen 70% kans op sneeuw bij een temp van +1- +3 graden. Dus op z’n best natte sneeuw denk ik. De weerapp is echter een enorme jokkebrok. Meermaals meegemaakt dat de app ‘droog’ aangaf terwijl er du moment een zondvloed op ons hoofd terecht kwam. Dus het kan verkeren 😄
Mickey Visser | 05-01-2021 - 12:44
De foto’s zijn weer om te smullen. Alleen daarom is het al een feestje om het weerbericht te lezen🎉
Gerda Hensen | 05-01-2021 - 12:39
De aarde warmt op dat mag nu wel duidelijk zijn. De reden waarom daar heeft zo iedereen zijn gedachte over. Neemt niet weg dat de echte winter liefhebber er flink van baalt. Ook de Alpen winter word korter en we moeten steeds hoger om goede sneeuw te hebben. Uitzonderingen daargelaten.
Snowboarder | 05-01-2021 - 13:16
Jullie willen sneeuw??? Ga naar...............Spanje. Net gehoord via het nieuws, dat de komende dagen Spanje onder sneeuwt. ER is een weeralarm afgekondigd, ook Mdrid sneeuwt onder. Michael/Lander, hebben jullie die signalen ook?
Peter Roemie | 05-01-2021 - 13:56
Ook een manier om van de wintersport te genieten.
Tafereel uit Saint-Léger-les-Mélèzes in de Hautes Alpes.
De plaatselijke skischool gebruikt de zomer tractor (een flinke boerenknol) om in de winter de skilift te vervangen. Mooi werk !
marc van de poel | 05-01-2021 - 14:14
Het is gewoon een natuurlijk verloop waar de aarde mee bezig is duizenden jaren geleden was het hier in ons landje een subtropische klimaat heb ik wel eens gelezen en gehoord maar dat gaat heel en heel langzaam , en die kant gaat het nu ook weer op maar daar gaat natuurlijk wel weer honderden jaren overheen , en ook de stand van de aarde tegenover de zon veranderd en dat heeft ook invloed op het WEER . Want In landen waar het nooit sneeuwt valt nu sneeuw en bij ons vallen de mussen dood van het dak , op de Noordpool smelt het ijs maar aan de zuidpool groeit het weer aan , en dat opwarmen van de aarde ja dat scheelt misschien ook wel 1 of 2 graadjes omdat wij mensen de aarde ook aan het opmaken en aan het bevuilen zijn . maar dat is volgens mij niet de echte boosdoener hoor. Het is gewoon een cyclus een natuurlijk verloop van onze planeet dat zich alsmaar herhaalt in de miljarden jaren dat de aarde al bestaat. En die hele verschuiving van dit alles heeft natuurlijk ook zijn invloed op het WEER en daarom komt er in ons kikkerlandje voorlopig nooit een echte wintermeer pfffffffff en zo denk ik erover 😂😂😂😂😂👍
Peter N | 05-01-2021 - 14:15
Beetje kort door de bocht Peter en erg lachwekkend vind ik het niet. Maar goed jij mag er zo over denken. Ik mis de winter in Nederland.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 15:46
Nou zo kort is het niet Dennis maar het is iets wat de natuur zelf regelt daar kan je wel melodramatisch over doen en het erg vinden dat er geen winter meer is in Nederland 🇳🇱 maar je heb het maar te accepteren en daarbinnen we weinig aandoen : dus zoeken wij winterliefhebbers de winter maar op 😆😆👉🌨🌨🏔🏔⛷👍
Peter N | 05-01-2021 - 16:19
Maar ik vindt ook jammer hoor dat we in Nederland 🇳🇱 geen winter meer is laat dat effe duidelijk zijn .
Peter N | 05-01-2021 - 16:30
Peter@ Ik ben juist een natuurmens en zeker niet dramatisch ben een zeer positief mens. Maar ik zie proef en voel aan alles dat deze opwarming te snel gaat wat wel eens flink tegen kan gaan vallen voor ons lage landje onder zee niveau. En ik ben teeltspecialist in groenten. En zag de afgelopen jaren oogsten verloren gaan bij vele telers van ons. Het wordt nog een hele uitdaging om onze mensheid te blijven voorzien van gezonde en goede voeding. Vandaar kort door de bocht. Wij telen wereldwijd en er is echt wat aan de hand met ons klimaat.
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 17:14
Noteer uit hobby sedert 1980 dagelijks het weer, en helaas is er meer dan duidelijk iets aan de hand. Vergelijk en constateer.
@Peter Roemie 17:27 uur verwijst naar Railaway treintje naar Mer de Glace. Chamonix.
Ik was daar in 2011 in zomer en stond perplex hoeveel meters naar onder toe de gletscher afgesmolten was. Een heel trappenhuis naar onder om ijsgrot te bereiken. Hetzelfde geldt voor de Rhonegletscher in Wallis.😢😢
Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:53
Ook statistiek : De Bilt reeds 705 d. geen ❄️Dek.
Die staat ook.
Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:59
@ Bertil : Bij mij staat dat voor 20.10 gepland, N2.
Peter Roemie | 05-01-2021 - 18:19
Dat is mooi Dennis en ik heb respect voor jou werk en ik hoop dat jou bedrijf het goed blijft doen want daar profiteren wij ook van , want goed eten daar houden wij van , maar ja sommige dingen komen nou eenmaal over ons heen en daar sta je zo machteloos tegen over : maar ik begrijp wel wat jij bedoelt hoor Dennis 👍👍 met dat gevoel dat het hier en daar misgaat , maar ja ik blijf toch ook maar positief en het liefst met een brede lach want ook ik kan de wereld niet veranderen.👉😆😆👍
Peter N | 05-01-2021 - 18:25
Misschien wonen wij in de toekomst wel in Belfeld aan zee in plaats van Belfeld aan de Maas. We zitten hier hoog en droog, als de zeespiegel verder stijgt is het niet denkbeeldig dat wij in de toekomst onze grond en misschien zelfs ons huis moeten gaan delen met vluchtelingen uit het westen omdat daar de grote steden onleefbaar worden door het stijgende water. Wij zien de problemen van de aarde en de manier waarop de mensheid ermee omgaat (met die Amerikaanse malloot en zijn Chinese ‘vriend’ voorop) echt serieus en misschien zelfs al onomkeerbaar! Zorgelijk!
Marja Skiër | 05-01-2021 - 18:52
Ik vind het jammer dat het melodramatisch genoemd wordt als ik refereer aan de winters van vroeger en dat de klimaatverandering wordt afgedaan als iets wat de natuur regeld.
Dennis en vele anderen zien, proeven en voelen goed aan wat er om hen heen veranderd.
Ik ben imker en verzorg zo'n 60 bijenvolken.
Elk voorjaar verhuizen die volken voor enkele weken naar de Betuwe, omdat de fruittelers aldaar bijen nodig hebben voor de bestuiving van hun boomgaarden. Vroeger vertrokken de volken pas rond Koninginnedag als de eerste bloesem open kwam. Nu heb ik ze op Koninginnedag al lang weer opgehaald omdat de bloei door klimaatverandering enkele weken vervroegd is.
Klimaatverandering door de mens is een proces van decennia, door de natuur een proces van 100.000 jaar.
In de zomer van 2019 heb ik met mijn oudste zoon de Stubaier Höhenweg gewandeld. Als je daar door de lege gletcher beddingen wandeld, en je ziet in in de berghutten foto's van hoe ver de gletchers vroeger reikten, dan krijg je tranen in de ogen. Daar moet je eens gaan kijken Peter.
Machteloos zijn we niet zoals Peter zegt.
De mens is in staat het klimaat 1,5° op te warmen, dus ook in staat om het weer 1,5° af te koelen.
Ik moest het even kwijt.
Kees Hoeks | 05-01-2021 - 19:43
Lachen is gezond Peter en dat blijven we ook doen! Ik ben blij dat je me begrijpt👍
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 19:50
@ Peter Roemie,
Klopt 2010 u. Getal 17:27 is tijdstip van uwe melding !. Snappie.👍
Bertil Blaas | 05-01-2021 - 19:56
Kees ik deel je zorgen maar ik begrijp ook dat mensen er liever een beetje luchtig over willen doen. We kunnen ons niet voortdurend zorgen maken want dan is het leven wel erg depri. We kennen Peter als een rasoptimist die graag iedereen een opkontje geeft om weer naar het halfvolle glas te kijken. Ik waardeer beide kanten van het midden. We houden gewoon de moed erin en helpen elkaar een beetje.
Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:01
Mooi verteld Kees en jou beroep is voor ons ook zeer belangrijk en voor iedereen uiteindelijk. Bewustwording van de gevolgen van te snelle klimaatverandering is ook best moeilijk te begrijpen voor een hoop mensen in deze digitale wereld. De tijd zal het leren maar ik blijf me inzetten voor een betere wereld!👍❤
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 20:40
Marja en Dennis, dank voor jullie mooie en bemoedigende woorden.
En tot Peter: ik ben niet boos hoor.
En nu weer tot de orde van de dag. We hebben tenslotte allen één en dezelfde hobby. 👍❄⛄
Overigens is bijenhouden niet mijn beroep maar een flink uit de hand gelopen hobby.
Kees Hoeks | 05-01-2021 - 20:50
Steph als jij zegt dat het pretentieus is dat de mens het klimaat bepaalt, dan begrijp je het niet goed. Het is net dat we het niet kunnen bepalen, dat het grote probleem is. Ja we kunnen door de CO2 de aarde wel wat opwarmen, maar dan schiet er iets in gang dat we helemaal niet kunnen controleren. Zo kunnen ijskappen smelten, de permafrost ontdooien die massaal broeikasgassen laten ontsnappen. Daarnaast kunnen oceaanstromen veranderen, die een enorme impact hebben op neerslagverdeling in de continenten. Een van de grootste levens vernietigende momenten uit de geschiedenis van de aarde was toen aarde opwarmde, daardoor stromingen in de oceanen wegvielen en als gevolg giftig gas werd geproduceerd. Dit was vernietigender dan de meteoor impact die de dino's hebben uitgeroeid. Dus nee we regelen helemaal het klimaat niet, dus we kunnen best alles doen om er weinig mogelijk aan te veranderen! De natuur zal ons vanzelf wel eens vernietigen, maar laat het ons zelf maar niet in gang steken :-)
Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:18
Zo is het. In de afgelopen miljoenen jaren zijn er perioden van opwarming geweest (subtropische vegetatie in wat nu gematigde gebieden zijn) maar ook afkoeling (ijstijden). Als je goed kijkt zie je daar ook in NL de restanten van: de lagere gebieden bezijdens de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn niets anders dan smeltdalen van het ijs... en de Limburgse heuvels zijn door de wind gevormde heuvels (löss) uit die tijd.
Dit soort veranderingen: daar doe je niets aan. Zou je ook niet moeten willen, denk ik. Maar die veranderingen gingen tergend langzaam, dat lijkt de laatste jaren door de manier waarop de mens met de aarde omgaat, wel veranderd te zijn. Ik zeg 'lijken' omdat korte periodes van opwarming en afkoeling ook vaker voorkwamen, gaat dus niet altijd om periodes van duizenden/miljoenen jaren. Ik ben bepaald geen milieufreak en vindt wat nu soms op grond daarvan besloten wordt, soms absurd. Wat het wel doet: het maakt mensen bewust. En dat is op veel vlakken prima. Maar sla niet door, denk ik dan.
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:13
Overigens raakt dit ook de Alpen. Ik zag vandaag op Internet een bijzonder berichtje daarover over het splijten en instabiel worden van Alpentoppen. Zie onder.
"Slechts weinig mensen zullen van de berg Hochvogel hebben gehoord. Toch dreigt deze Alpenreus dit jaar het nieuws te halen. De berg is namelijk aan het barsten. Er zit nu al een spleet van 30 meter lang en vijf meter breed in de rotswand. En iedere maand wordt die spleet bijna een halve centimeter breder. Als dat zo doorgaat, splijt een deel af.
De Hochvogel ligt precies op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Als de boel barst, zal 260.000 kubieke meter steen richting Duitsland roetsjen, heeft het GeoForschungsZentrum Potsdam berekend. Daarom hebben ze de berg helemaal volgehangen met sensoren, om het moment van de breuk goed te kunnen voorspellen en mensen uit de buurt te houden.
Aan de Duitse kant wonen gelukkig geen mensen, in tegenstelling tot de Oostenrijkse vallei. Wel ligt er een berghut voor wandelaars en skiërs. Toch kan een breuk flinke schade veroorzaken, doordat er in het dal verschillende riviertjes worden geblokkeerd. Water kan zich dan verzamelen en verderop in het dal problemen veroorzaken.
De Hochvogel is niet het enige probleemkind in de Alpen. Ook de beroemde Matterhorn is de afgelopen jaren minder stabiel geworden. Daar is eveneens meetapparatuur opgehangen om eventuele breuken voor te zijn. Klimaatverandering maakt de bergen warmer, waardoor ze uitzetten en breukjes breuken worden."
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:32
@ Clemens. Waarde volle informatie 👍
Bertil Blaas | 06-01-2021 - 14:26
Overigens is dit in Noorwegen in de jaren 40 ook echt gebeurd. Daar is een deel van de bergwand van een fjord afgebroken en heeft een tsunami veroorzaakt. Is (gedramatiseerd en vertaald naar heden) verfilmd in 'The Wave'. Is beschikbaar op Videoland (NL). Opgenomen in Geiranger, een van de allerfraaiste fjorden van Noorwegen.
Wat heeft dit met skiën te maken? Eigenlijk niks maar zo zie je dat bergen soms een levend karakter hebben en de invloed van sneeuw en ijs is enorm op gesteente. Gewoon 'nice to know'
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 14:57
Top!
Dennis Dolomieten | 06-01-2021 - 15:13
Bedankt voor je info Clemens. 👍
Kees Hoeks | 06-01-2021 - 15:43
Hi Clemens, dank voor je tip over die film ‘the Wave’, kende ik nog niet. Is dan ongetwijfeld gebaseerd op de ramp bij Loen, en de enorme vloedgolf in het meer Lovatnet? Ben daar geweest (één vd meest mooie plekjes ‘on earth’ wat mij betreft om te kamperen, waanzinnig, aan de oever van dit meer😍😍) en dit schijnt de grootste natuurramp uit de Noorse geschiedenis te zijn.
Marjon J | 06-01-2021 - 17:11
Hier is de beloofde foto.
marc van de poel | 05-01-2021 - 14:16
Epische foto 😂👍
Mickey Visser | 05-01-2021 - 14:21
Marc, pracht foto. Leuk initiatief 👍👍
Bertil Blaas | 05-01-2021 - 17:43
Wat een zalige foto!
Katrien DG | 05-01-2021 - 17:51
Leuk!
Dennis Dolomieten | 05-01-2021 - 18:20
Wat een schattig gezicht al die kleintjes achter het paard 👍😁🤩
Marja Skiër | 05-01-2021 - 18:53
Skijöring is terug!
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:14
Spijtig dat we het weerbericht uit te bergen niet dagelijks kunnen lezen. Weer knap geschreven. Goed werk.
⛷⛷☃️☃️
Philippe Achten | 05-01-2021 - 17:07
Nou, nog maar weer een tip vooral voor de Franse wintersportliefhebbers:
Rail Away vanavond 20.10: Franse Alpen in het gebied Savoie Mont Blanc. En als toetje met een tandradbaan naar de gletsjer Mer de Glace.
Peter Roemie | 05-01-2021 - 17:27
Die rit naar Mer de Glace maakte ik in juni 2019 na een uitstekende lunch in Chamonix. Erg de moeite waard. Ach, toen reizen nog heel gewoon was....
Sjaak Ski-Amade . | 05-01-2021 - 19:23
Ik heb net even teruggekeken! Mooi daar zeg! Zagen jullie ook die skiërs die aan de overkant als vliegen tegen de wand geplakt stonden? Ik vraag me af of die nog heelhuids beneden zijn gekomen want dat zag er niet best uit! Ik kreeg er knikkende knieën van!
Marja Skiër | 05-01-2021 - 20:55
Nou wij hebben ook rail away zitten kijken en wat was het weer mooi met prachtige vergezichten en schitterende sneeuw plaatjes in het gebied van Savoie Mont blanc in de Franse Alpen wij zijn nog nooit in die regio geweest lijkt me ook mooi om een keer daar te gaan skiën ⛷ omgeving chamonix.👉🌨🏔⛷👍
Peter N | 05-01-2021 - 21:17
Is een prachtige omgeving, maar ik vind zelf Chamonix minder geschikt om te skiën. Het heeft op zichzelf staande skigebiedjes met weinig mogelijkheden om (zelfs kleine) tochten te maken en vaak altijd eerst een grote cabinebaan omhoog ( wachttijden...) en het dal is niet zo sneeuwzeker. Chamonix is van oorsprong een bergbeklimmersplaats waar later de wintersport ontdekt is.
De regio MontBlanc heeft wel een paar pareltjes: Combloux/Megeve/Val dArly, Notre Dame de Bellecombe/Les Saisies (deze plaats heeft vaak de meeste sneeuw in dit gebied) en Les Contamines Montjoie. Skipas geldt voor hele gebied en afstanden zijn kort zodat je makkelijk van ene plaats naar de andere kunt. Hoogte tussen 1100 en 2600 meter, afdaling makkelijk tot gemiddeld met paar moeilijke uitschieters. Plaatsjes horen tot groep 'stations villages': dus geen apart voor de wintersport gebouwde betonklotsen maar hele mooie dorpjes met oud centrum. Van 'casual' tot 'zeer mondain' (Megeve!).En..ook wintercampings voorhanden.
Wat weer betreft: gebied profiteert optimaal van noordwest stau en door de nabijheid van meer van Genève ook veel sneeuw. Maar lagere ligging van dorpen maakt het voor sneeuw in dal iets kwetsbaarder, wel overal kunstsneeuw op de belangrijkste afdalingen. Echt een 100% aanrader, ook als je ergens wat langer dan een week wilt zitten. Annecy en Genève zijn ook in de winter leuk om te bezoeken!
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 10:50
Geen nieuw bericht vandaag, maar toch lezenswaardige nieuwe info. Bedankt Clemens.
Gerda Hensen | 06-01-2021 - 11:13
Hey Clemens, bij mijn weten is het skigebied van Les Contamines-Montjoie niet inbegrepen in de Skipas Mont Blanc (336€/6dagen)
Ik vind die streek inderdaad ook niet het interessantste om te skiën. Te duur en toch weer steeds de auto in.. Er zijn wel busverbindingen.
marc van de poel | 06-01-2021 - 11:59
Zou kunnen, is voor ons alweer tijdje geleden (toen iig wel, maar je moest met busje).
Voor skiërs is het Vak d'Arly gedeelte wel heel goed vind ik. Geen trous Vallées maar je kunt er prima dagtochten maken en door de vele bossen erg fraai als het gesneeuwd heeft.
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:16
Inderdaad is de Espace Diamant één van de meest attractieve en uitgestrekte skigebieden van Frankrijk.
Maar uiteraard, wegens de relatief lage hoogten, nogal wispelturig van sneeuwkwaliteit.
Sneeuw ligt er over het algemeen wel genoeg.
marc van de poel | 06-01-2021 - 12:29
Peter, misschien is chamonix niet je standaard ideale locatie voor een skivakantie, maar hangt af wat je zoekt. Voor freeride en uitdagende pistes vind je toch je gading en qua gezelligheid ken ik geen betere in frankrijk. De mooiste afdaling die ik ooit gedaan heb vind je in chamonix, namelijk de afdaling van de aiguille du midi (vanop 3842 meter hoogte)(www.youtube.com/results?search_query=aiguille+du+midi+skiing) ski je over de gletser tot in het dal (ong 1000 meter) via een skiroute van ongeveer 24 km (zonder ervaring verplicht met gids evenwel). Ik kan je verzekeren dan heb je je dagje skien dan wel gehad hebt, zeker na de kleine klim om uit de gletsjer te geraken, maar de uitzichten zijn buitenaards mooi onderweg, om nog maar te zwijgen over de zicht op de top bij je eerste meters die je dient af te dalen (links & rechts op enkele meters een drop van 1000de meters). Geen koffie nodig die ochtend :-)
Skiwi Witterzeel | 06-01-2021 - 17:32
Intussen blijft het maar sneeuwen Artesina !!
www.artesina.it/page.asp?PG=webcam&W=88
Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:22
Ook Prali doet zijn naam van retour d'est hotspot weer alle eer aan !
www.nuova13laghi.com/webcam/capannina.jpg
Harry Verduin | 05-01-2021 - 21:28
Klopt. Gaat lekker tekeer daar ❄️✅
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 22:27
Artesina vind ik niet bij de sneeuwgebieden hier op SH. Onder welk gebied valt Artesina ?
Gerrit Lachaert | 06-01-2021 - 11:51
Prali vind ik ook niet bij de skigebieden op SH. Of kijk ik erover ?
Gerrit Lachaert | 06-01-2021 - 11:53
Ligt vlakbij Limone Piemonte, in achterland van Monaco...dus die staat vast niet in SH maar Limone wellicht wel. Is dezelfde streek als Isola 2000 en Auron in Alpes Maritimes maar dan Italiaanse kant.
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 11:56
Artesina is in Mondole ski, een prachtig gebied met uitzicht op de po vallei. Een unieke plaats in de Alpen! De architectuur in Prato Nevoso is wel wat minder, maar in de volgende link zie je hoe uniek de ligging is:
www.mondole.it/images/Pratonevososki.jpg
Harry Verduin | 06-01-2021 - 14:00
Ook sneeuwval ten oosten van Salzburg❄️❄️✅
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-01-2021 - 22:29
Naast het gemis van een nieuw weerbericht, mis ik vooral ook de nieuwe foto’s die bij de berichten worden geplaatst. Vooral nu er weer zoveel sneeuw is gevallen. Kan niet wachten tot morgen 😘
Gerda Hensen | 06-01-2021 - 11:14
Koffie ☕️ zónder het weerbericht 😓 het smaakt echt minder Gerda! Geen foto’s en geen vooruitzichten. Het is armoede vandaag!
Marja Skiër | 06-01-2021 - 11:50
Mooie foto van Vars Ste Cathérine op 1800 m hoogte
marc van de poel | 06-01-2021 - 12:02
Gegroeid in de loop van de jaren...wij waren daar ongeveer 35 jaar geleden toen net de verbinding van Vars naar Risoul klaar was...toen waren de Vars-gedeeltes echt nog dorpjes, afgezien van Les Claux wat echt zo'n Frans satelliet dorp was. En Risoul had niet meer dan een rijtje appartementen aan de piste. Waren daar toen beslist enige Nederlanders...
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 12:20
Onze Clemens is een wandelende Alpen-encyclopedie 😘
Gerda Hensen | 06-01-2021 - 12:27
Top Marc👍. Nieuwe foto’s zien we graag.
Gerda Hensen | 06-01-2021 - 12:29
Vars was één van mijn bestemmingen van vorige winter.
Heb die reserveringen geannuleerd gezien en overgezet naar dit jaar...
En ben jammer genoeg helemaal niet zeker van de haalbaarheid deze winter.!.!
Dan zal't voor volgend jaar zijn.
Zo blijven we (jammer genoeg) ook bezig..
marc van de poel | 06-01-2021 - 12:33
Bedankt Gerda, deze foto kwam van mijn contact Couloir Alaska, die woont in Guillestre, aan de voet van de beklimming van de Col De Vars.
Vandaar, nietwaar..
marc van de poel | 06-01-2021 - 12:34
In heel veel plaatsen geskied en vanuit mijn aanvankelijke beroep (leraar aardrijkskunde en geschiedenis) ook heel veel interesse (nog steeds) in topografie, meteo, geologie en alles wat met bergen te maken heeft... Oude liefde roest niet,😉
Clemens Gjertsen | 06-01-2021 - 13:10
Clemens en Marc zijn elkaar waard qua encyclopedie :-)
Harry Verduin | 06-01-2021 - 14:02
Idd Harry. Ook mijn gedacht. Dank je Marc/Clemens. 👍
Bertil Blaas | 06-01-2021 - 14:29
Heb net zoals Clemens ook al een hele wintersportcarrière achter mij..
Heb in zeker 120 verschillende plaatsen geskied, van Bulgarije tot en met de Sierra Nevada.
Enkel Italië is wat minder.
Heb verschillende jaren met een camper tijdens alle schoolvakanties de Alpen afgeschuimd..
Ook in de zomer wees de snuit van de auto zeer regelmatig richting Alpen...
Maar jammer genoeg is het huidige tempo van bezoeken aan de Alpen een beetje gestokt.
Misschien, indien Macron en Véran groen licht geven, een paar dagen naar de Vogezen. Het is daar nu toppie!!
marc van de poel | 06-01-2021 - 15:24
Nou dat klinkt inderdaad heel aantrekkelijk Marc wij hebben eigenlijk alleen maar in oosterijk of Italië geskied En dat nu alweer 27 jaar zonder maar een jaartje over te slaan het is echt een verslaving het skigebeuren. Maar als ik de verhalen zo lees heb Frankrijk dus ook heel wat skigebied te bieden, nou dan moeten we toch maar een ons sneeuwblik gaan verruimen : iemand nog goeie ideeën voor Franse skigebieden liefst rood en blauw lekker brede pistes met ook bosafdalingen 👍 ben reuze benieuwd. 👉🌨🏔⛷👍
Peter N | 06-01-2021 - 16:40
In december 2014 streek ik neer in Montclar. Een klein gebiedje. Geen vlok sneeuw! Vars-Risoul (via Barcelonette ( wat een leuke plaatsnaam) maar ook Les Orres lagen op een uurtje rijden. Prima skiën aldaar. Goede herinneringen!
Sjaak Ski-Amade . | 06-01-2021 - 17:56
Wij zijn op verschillende plekken in Frankrijk geweest.. meestal niet zo woest groot ivm toen een dochter van 12.
Aussois was favoriet bij mij
Heerlijk brede pistes.. dal afdaling door het bos en in de zon. Na het jaar daarvoor in La Norma te zijn geweest heerlijk. Wij gingen altijd met kerst en La Norma heeft pistes op de noord hellingen dus veel schaduw.. maar ook er leuk!
Sigrid Ribbers | 06-01-2021 - 21:05
Bedankt Sjaak en Sigrid voor de info 👉🌨🏔⚽️👍
Peter N | 06-01-2021 - 21:55
Kreeg zojuist weer een foto uit Saint Sorlin d’Arves van iemand die vanochtend naar boven was gelopen. Oh, wat kriebelt het dan weer. 🤩
Daan Sneeuw | 06-01-2021 - 15:25
Nog maar even een plaatje mijnerzijds, ik had nog tijd vanmiddag voor een kort tripje op de tourskies naar de Galtalm...
Marjon J | 06-01-2021 - 17:13
Goed bezig Marjon.
Helemaal vanuit dal gelopen, of vanaf middelstation?
Kees Hoeks | 06-01-2021 - 19:22
👍 blijft zalig te zien jouw foto’s 👍
Nog even en we komen ook ! ?
( vraagje : loopt er in Tirol een hevige discussie om Toch op 18/1 het zogenaamde Zutritttesten toe te staan ? Ipv 25/1 ? En kan toerist dan ook gebruik maken van (snel) test te Oostenrijk terplaatse ?) Dank je 👍
Bertil Blaas | 06-01-2021 - 19:54
@Kees, vanaf het mittelstation (er stond beneden ineens een bord dat het verboden was voor toerskiërs om langs de Talabfahrt omhoog te lopen🙁). Ik geloof dat het ineens iets té populair geworden is...zal vanaf nu wel rustiger worden, vakanties hier voorbij nu in 🇦🇹
Marjon J | 06-01-2021 - 20:46
@Bertil: voorzover mij bekend is besloten de lockdown te verlengen tm 24 jan en dáárna idd evt. via ‘eintrittstesten’ weer dingen mogelijk maken (maar er schijnen nog veel juridische haken en ogen aan te zitten, dus nog onduidelijk hoe en wat precies). In alle Bundesländer worden Massentests georganiseerd, sneltests cq antigeentests (dus niet pcr-tests). Gratis, maar in principe niet bedoeld voor toeristen: Die Testaktion richtet sich grundsätzlich an alle Menschen ab dem vollendeten 6. Lebensjahr, die in Tirol wohnhaft (Haupt-, Neben-, Zweitwohnsitz) sind. Das Serviceangebot richtet sich an Personen mit einem gewöhnlichen Aufenthalt in Tirol.
Op ‘Österreich testet’ of ‘Tirol testet’ vind je veel info: www.tirol.gv.at/gesundheit-vorsorge/infekt/coronavirus-covid-19-informationen/tirol-testet/
Verder kan je hier in Stubai nog wel steeds via Turist-office een echte PCR-test laten plannen (tegen €60,-), volgende dag uitslag, zie:
www.stubai.at/nl/info-service/veilig-en-gastvrij/
Weet niet hoe andere gebieden dat doen...
Hopelijk heb ik je met deze info beetje kunnen helpen!
Marjon J | 06-01-2021 - 21:00
Marjon, Hartelijk dank voor je uitgebreide informatie.
Uiteraard ook top 👍 je dagelijkse berichten met foto’s deelt 👍🍷
Zou zeggen geniet er maar lekker van daar in het schone Stubaital.
Tot wanneer blijf jij daar ? 🏔⛷
Bertil Blaas | 06-01-2021 - 21:16
Personen die vanaf 15 januari vanuit Nederland Zwitserland binnen reizen, moeten verplicht 10 dagen in quarantaine. Een negatieve coronatest heft de quarantaineplicht niet op en verkort ook de duur van de quarantaineplicht niet.
Harrald Kroeze | 06-01-2021 - 21:35
Dank Harald. Voor diegene die toch nog naar Alpen willen waardevolle info. 👍
Bertil Blaas | 06-01-2021 - 22:25
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden