Wisselvalliger

Er komt langzamerhand een einde aan een imposant lange stabiele periode. Het blokkerende continentale hogedrukgebied trekt zich de komende dagen terug richting de Atlantische Oceaan. Daardoor draait het circulatie patroon naar een meer noord tot noordoostelijke richting. De aangevoerde lucht wordt dan flink kouder. De kans op sneeuw neemt daarbij behoorlijk toe. Later ook voor het zuiden. De Alpenwinter geeft zich nog niet gewonnen!


Samnaun. @LiveUpdates


Nassfeld. @LiveUpdates


Op de gletscher nog prima te doen in Saas Fee. Lager worden de condities beduiden slechter. @LiveUpdates


St. Anton am Arlberg. @LIveUpdates

Recordzacht in Innsbruck
Maart verliep in Innsbruck record zacht. De thermometers tikten hier maar liefst 7 dagen achter elkaar de 20 graden grens aan. Dit is sinds het begin van de meetreeks in 1877 niet eerder voorgekomen! Toch is het einde van de winter nog niet in zicht. Thialf heeft voor de Alpen nog een ijskoude verrassing op het menu.


"Bereits zum siebenten Mal in Folge hat #Innsbruck heute Nachmittag die 20-Grad-Marke geknackt. Das gab es in der Innsbrucker Messgeschichte (Beginn 1877) im März noch nie, die längste Serie zuvor hielt bei 5 Tagen (2020, 1989)." Bron Twitter @Wetterblog.AT

Meer bewolking
Er hangt een verandering in de lucht. Vandaag is deze zichtbaar in een duidelijk wat meer bewolkt weerbeeld. In de Franse Alpen en westen van Zwitserland valt later in de middag zelfs lokaal een regen of boven ongeveer 1800 meter een sneeuwbui. Richting de Dolomieten kan er vanavond vanwege wat lichte stau intensiteit ook wat lichte neerslag vallen. In Oostenrijk blijft het grotendeels droog. Hier drijft vooral wat hogere cirrus bewolking binnen, waar de zon nog vrij wazig doorheen schijnt. Het oosten en zuidoosten van Oostenrijk zijn vandaag duidelijk het meest zonnig. De vorstgrens ligt vandaag ergens tussen de 1900 en 2500 meter grens.
 
Woensdag / donderdag regen sneeuwbuien
Aan de achterzijde van een storing die net ten noorden van de Alpen oostwaarts trekt, draait de wind woensdagnacht / donderdag naar meer noord tot noordoostelijke richting. Hierbij stroomt vanuit Duitsland aanzienlijk koudere lucht richting het Alpengebied. Op dit frontvlak valt lokaal wat regen, maar later bij een dalende sneeuwvalgrens op steeds meer plaatsen ook wat sneeuw. Tegelijkertijd krijgt de zuidkant te maken met wat opkomende stau neerslag.
 

Woensdagnacht vanuit het noorden een flink dalende sneeuwvalgrens! @ECMWF
 
Vooruitzichten
De lange termijn oogt behoorlijk fris. Een hogedrukgebied boven Groenland maakt contact met een filiaal ten westen van Ierland. Tegelijkertijd is de luchtdruk laag boven Scandinavië. Tussen deze 2 systemen komt er een noordelijke stroming op gang, waarmee gevoelig koudere polaire lucht vanuit noordelijke breedtegraad zuidwaarts stroomt. Dit resulteert rond donderdag vanuit het noorden voor opkomende regen, die op steeds meer plaatsen overgaat in sneeuw. Het zuiden van Duitsland oogt vooral vrijdag behoorlijk winters, met sneeuwval tot onder de 1000 meter. Tegelijkertijd ontstaat er boven noord Italië door kou instroming een thermische storing. Deze triggert opkomende sneeuwval in de Dolomieten. Het ziet er voor eind maart dus niet slecht uit. Nog wat verder kijkend blijft de situatie behoorlijk frisjes. Midden volgende week oogt dan weer iets minder koud, maar de polaire luchtsoort ligt niet ver weg. Het warme weertype raken we in de Alpen vooropig even kwijt. Prima nieuws voor de late ski liefhebbers. De condities gaan op de valreep nog even flink verbeteren!
 

Sneeuwverwachting voor het westen / ECMWF / WetterOnline
 

Sneeuwverwachting voor Oostenrijk en de Dolomieten. Indrukwekkende cijfers! #ECMWF WetterOnline
 
Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Twitter: @WeermanMichael

NB. de weerberichten worden dit seizoen tot en met 31 maart geschreven.

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Henk W.

Goedemorgen Michael, Inderdaad goed nieuws voor de late skiers. Wij willen donderdag/vrijdag voor een lang weekend naar Arlberg. Kun je iets zeggen over weersomstandigheden onderweg en sneeuwval tijdens dit weekend. Hele dagen sneeuwval of tussentijds ook droog en goed skiweer?

Henk W. | 29-03-2022 - 08:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Onderweg vanaf do avond in zuid Duitsland rekening houden met sneeuwval Henk. Weekend af en toe sneeuw vanaf ongeveer 1000 meter. Zon krijgt het moeilijk. Zondag lijkt de kans wat groter. Maandag oogt wel wat zonniger. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 29-03-2022 - 08:55

Katrien Dhondt

Goedemorgen Michaƫl, goed nieuws! Wij vertrekken zondag naar Gaschurn voor een weekje. Zit er ook nog een zonnetje in? Alvast bedankt!

Katrien Dhondt | 29-03-2022 - 08:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Jazeker. Mix van wolken en zon na het weekend. Later ook weer kans op sneeuwval. šŸ™‹ā€ā™‚ļø

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 29-03-2022 - 08:56

Els Glorieus

Dag Michael, wij vertrekken vrijdagnacht naar Les Menuires. Krijgen we sneeuwval onderweg en gaan we volgende week ook nog een zonnetje zien ?

Els Glorieus | 29-03-2022 - 08:56

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Houdt daar rekening mee Els. Vooral het laatste stuk richting Les Menuires. Zon, wolken en wat sneeuwval wisselen elkaar na het weekend af. GršŸ™‹ā€ā™‚ļø

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 29-03-2022 - 09:16

Dennis Sival

Haha jij blijft maar gaan! šŸ˜ Wat een bikkel

Dennis Sival | 29-03-2022 - 18:55

Els Glorieus

Oei ik stel precies te veel vragen šŸ„“

Els Glorieus | 29-03-2022 - 20:13

Gert Adriaensen

Dag Michael, wij vertrekken zondag ochtend heel vroeg naar de Stubai Gletsjer. Veel sneeuw onderweg of is het dan al wat minder?
Ik zag ook dat het vanaf maandag 4 april terug weer iets beter gaat worden of blijven we dan ook sneeuwval hebben?

Gert Adriaensen | 29-03-2022 - 09:31

Elke Snowie

Bedankt Michael en Lander voor de dagelijkse weerberichten en de mooie fotoā€™s!
Voor ons is het na twee mooie weken dit seizoen alweer uitkijken naar volgend jaar .
Ik mis de laatste tijd wel de updates van Bertil.
Hopelijk alles goed met hem!

Elke Snowie | 29-03-2022 - 11:23

Peter N

Tja dat vroeg ik me een tijdje geleden ook al af , van we horen niks meer van Bertil en nu valt het jou en ook misschien anderen ook op , nou we gaan er maar vanuit dat alles goed is met hun . šŸ‘šŸ‘

Peter N | 29-03-2022 - 12:24

Carla de Reus

Ik denk dat het veel mensen opvalt dat er geen berichten meer van Bertil op SH te zien zijn. Hopelijk is alles okƩ met hem.

Carla de Reus | 29-03-2022 - 19:13

Sigrid Ribbers

šŸ˜„zeker weten..hoop ik ookšŸ¤ž

Sigrid Ribbers | 29-03-2022 - 23:00

Koos Beijer

Hoop het ook inderdaad!Vroeg het me een tijdje geleden ook al af!Maar het is iedergeval niks voor Bertil om helemaal niks meer van hem te horen....šŸ¤”

Koos Beijer | 29-03-2022 - 23:01

Jeroen Sparreboom

Nog tips qua gebied voor een last minute trip donderdag tm zondag?

Jeroen Sparreboom | 29-03-2022 - 12:09

Bas Otten

Wij do tm zondag naar Sƶlden. Sneeuwkettingen meešŸ˜œ

Bas Otten | 29-03-2022 - 13:02

Walter Alkemade

Een goedemiddag Micheal,
Fijn om te lezen dat de alpenwinter nog niet afgelopen is! Wij gaan donderdag t/m dinsdag naar Kaprun toe om te genieten van hopelijk goed skiweer, wat kunnen wij ongeveer gaan verwachten? Alvast bedankt voor de reactie!:)

Walter Alkemade | 29-03-2022 - 12:38

Robin Michelle Klootwijk

Zondag richting ischgl šŸ˜Ž hopelijk krijgen we ook wat zon

Robin Michelle Klootwijk | 29-03-2022 - 22:41

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord