Wintersport overzicht 2021-2022

1 oktober 2021 was het zover. Eindelijk weer weerberichten schrijven. Na alle ellende van het vorige seizoen hoopten we natuurlijk op een ouderwetse knalwinter. Eentje zonder al te veel beperkingen. Eentje met veel sneeuw en prachtige Kaiserwetter dagen! Hoe het precies ging uitpakken wist niemand. Uiteindelijk werd het een kwakkelwinter in de Alpen met bijzonder veel zon, meer warmterecords dan kouderecords en zeer weinig sneeuw aan de zuidkant. Zoals we zullen zien in het overzicht startte het wintersportseizoen nochtans sneeuwrijk aan de zuidkant. Maar na weken, maanden met een west-noord stroming bleef de neerslagschaduw permanent ten zuiden van de hoofdkam. Gelukkig zijn de Italianen experts in het optimaal gebruiken van de sneeuw die er wel lag. Aan west- en noordkant wisselden de weertypes elkaar sneller af met regelmatig een pak verse sneeuw, maar vooral aan het einde van het seizoen (maart!) ook bijzonder veel zon. Klaar voor het overzicht? Veel lees- en kijkplezier! Ik wil ook nogmaals iedereen bedanken voor de talrijke foto's op het forum en onder de blogs. Dat is altijd een onuitputtelijke bron van sfeerbeelden die de situatie in de Alpen goed weergeeft. 


Prachtig beeld uit Königsleiten. @LiveUpdates

Oktober 2021
Voor de sneeuwliefhebbers ging oktober goed van start. Tijdens de eerste decade werd het hooggebergte meermaals getrakteerd op een behoorlijke laag poeder. Aan de zuidzijde was het vooral in delen van Italië bar en boos. Lokaal stortte er binnen 24uur ruim 740 mm naar beneden (dit is ongeveer het jaargemiddelde in België en Nederland)! Dit leidde tot modderstromen en lawines. Dergelijke extreme neerslaghoeveelheden zijn typisch voor de zuidkant in de herfst. Vochtige mediterrane lucht beukt dan vanuit het zuiden frontaal op de stauhellingen. De lucht wordt dan als het ware extreem snel uitgeknepen. De maand startte nochtans droog en vrij zacht. Op 3 oktober werd er nog een record zachte nacht geregistreerd met minima op 21.8°C in Altenrhein in Zwitserland, met dank aan een Südföhn.


Record hoge minima in Zwitserland op 6 oktober. @SRF


Grote (modder)stromen in het noorden van Italië. @Cairomontenotte


Herfst meets winter in Les Trois Vallees. @InstaMeribel


De herfst op z'n best in de Alpen. @Twitter ValloireGailibier

De tweede decade startte met rustig, droog en zonnig weer. Herfst in de Alpen op z’n best met vaak al witte toppen en gele valleien/lorken. Dat levert altijd prachtige foto’s op. Halverwege de maand kregen de Alpen te maken met een inval van polaire lucht, met de nodige sneeuw op de noordhellingen. Aan de zuidzijde bleef het deze keer grotendeels droog en zonniger (föhn). Maar na de korte (vroege) winterprik vormde er zich dan halverwege een eurohoog. De Alpen lagen daardoor volledig onder de invloed van de hoge luchtdruk en profiteerden van vroeg Kaiserwetter. "Goldener Oktober" weer. 


Forse koudeuitbraak halverwege de maand. @SevereweatherEU


Vee wordt overvallen door een winterprik(je) in de Alpen. @Odetteterbraak 

De derde decade startte met een forse afkoeling dankzij een koufront dat van W naar O passeerde.  Het bleef wel bij een korte winterprik. Serieus winterweer liet duidelijk nog op zich wachten. Het weerbeeld bleef ook tijdens de laatste decade van oktober grotendeels in het teken staan van de zon. Storingen werden naar het noorden weggedrukt. De Alpen bleven liggen in een overwegend zuidelijk circulatiepatroon met droge, vrij zachte en redelijke zonnige omstandigheden. 


Zonnig weer tijdens het einde van oktober dankzij een rug van hogedruk. @Meteocentre ECWMF.

November 2021
November ging flitsend van start met een spetterend winters begin. Voorafgaand aan de weeromslag werden schitterende lensvormige wolken gevormd: lenticularis. In de hoger gelegen gebieden werden de eerste dagen van november een eerste einschnei moment. De eerste solide basislaag voor het wintersportseizoen werd gelegd. Maar, na het sneeuwgeweld van de eerste dagen keerde de rust snel terug in het Alpengebied. Dankzij luchtdrukstijgingen stabiliseerde de atmosfeer en kreeg de zon alle ruimte. Maar, aangezien de lucht enorm droog was (zeer lage luchtvochtigheid) hield de sneeuw van de eerste dagen relatief goed stand. (hoe droger de lucht, hoe moeilijker sneeuw smelt, zelfs bij positieve temperaturen!).


Prachtige lenticularis wolken begin november. 


Begin november stond er een forse sneeuwdump op de kaarten.


Winterinval in Tirol. @LFVTirol


Veel verse sneeuw en dan helder weer in het zuidoosten van Zwitserland. @SRF


Sneeuw bijblazen bij het begin van de winter. @LiveUpdates

De tweede decade ging van start met een verlenging van het droge weer. Daarbij werd de aangevoerde lucht geleidelijk wat zachter waardoor de winter weer eventjes op de achtergrond verdween. Maar halverwege november sloeg het weer dan om. In eerste instantie viel er vooral neerslag in de centrale Alpen met uitschieters tot 40 cm in Graubunden. De neerslagstuwing verplaatste zich vervolgens naar het westen van de zuidkant om daar vervolgens voor een imposante Retour d’Est te zorgen. Tegen de wijzers in stroomde er vochtige mediterrane lucht richting de Alpen. Daar botste deze lucht tegen de Italiaanse binnenboog waardoor gebieden zoals Sestrière optimaal profiteerden. Maar ook in de Franse gebieden dicht tegen de Italiaanse grens (Tignes, Val d'Isère, Bonneval-sur-Arc, Isola ...) was het jackpot time.  Er viel bij deze spectaculaire Retour d’Est tot 1 meter sneeuw waardoor de zuidwestzijde de onbetwiste sneeuwkoning werd van de Alpen. Met deze sneeuw maakte het winterseizoen een voortvarende start in de zuidwestelijke Alpen (Italiaanse zijde althans). Elders in de Alpen viel er vooral het zuidoosten van Zwitserland meer sneeuw dan normaal. In de andere gebieden moest het "einschneien" halverwegen november duidelijk nog beginnen. Tegen het einde van de 2e decade drukte het Europese hogedrukgebied opnieuw zijn stempel op het Alpenweer met meer zon en wat hogere temperaturen.


Sprookjesachtig in Grindelwald halverwege november. @FabioHirscher 


Een echte Retour d'Est met veel sneeuw in het zuidwesten. 


Sneeuwdump in Sestrière. November verliep hier zeer sneeuwrijk. 


Ook veel sneeuw in Montgenevre. 


Ondertussen ook volop sneeuw in Spanje. @IreneSanta

De derde decade ging voort op het zonnige elan met een dominantie van hogedruk. Ondanks wat gerommel in de marge (beetje neerslag, niet echt noemenswaardig) bleef het rustig weer tot en met 24 november. Maar nadien sloeg het weer om. Op 25-11 titelden we “Het einschneien kan beginnen”. Er volgde een 7-daagse met vaak en veel sneeuw tot in het dal. Het echte begin van de winter in de Alpen waarbij ook het Duitse Sauerland mee poederde. De oorzaak was de vorming van een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische oceaan dat zich helemaal uitstrekte van Madeira tot Groenland. Aan de oostflank van dit laag stroomde arctische lucht naar het zuiden. Op 27 november begon het dan echt te sneeuwen met sterk dalende temperaturen. Volop winterweer in de Alpen waarbij het sneeuwdek met de dag dikker en dikker werd. Minpunt was de flink aanwezige noordwestelijke wind met zelfs vorming van sneeuwduinen. Ook tijdens de laatste dagen van november bleef de sneeuwkraan open staan. Op die manier bereiden de Alpen zich optimaal voor op het wintersportseizoen. De sneeuw focuste zich bij deze episode deze keer voornamelijk op de noordkant.


De derde decade van november begon nog vrij zonnig. @LiveUpdates


Een diepe trog luidde eind november dan een week met sneeuw in. @ECMWF


Volop sneeuw in Kossen. 


Diep winters in Tillach. 


Een echte winterinval in Mittelberg. @Hansterbraak

December 2021
Begin december, tijd voor een tussentijdse balans. Het wintersportseizoen begon met sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, en vooral in de Retour d’Est gebieden. Eind november waren dan vooral de noord- en westkant aan de beurt. Het winterweer van eind november ging tijdens de eerste decade van december volop door. Na een tijdelijke verzachting op 1 december viel er op 2 december een nieuwe portie polaire lucht binnen in de Alpen en dat ging gepaard met sneeuw van betekenis. De ene storing was nog niet voorbij of de volgende stond alweer paraat, waarbij vooral de westelijke en noordwestelijke Alpen op sneeuwramkoers lagen. De piste kwaliteit verbeterde hier met de dag, en het wintersportseizoen opende dan ook op steeds meer plaatsen onder prima condities. Ook tussen 8 en 10 december was het ouderwets sneeuwkassa in de Alpen! Noord, zuid, west en oost, elke hoek kwam aan de beurt. De Alpenwinter bereikte een (voorlopig) winters hoogtepunt! Alle geografische hoeken werden langzamerhand wel ingesneeuwd.


Schitterend webcambeeld bij Valloire Galibier. 


Pistes klaarmaken voor het seizoen in Obertauern.


Ook in de Benelux viel er begin december wat sneeuw. @KMI


Ondertussen sneuvelden kouderecords in Scandinavië. @Wetteronline


Heerlijk winterbeeld bij Val Thorens. @LiveUpdates

De tweede decade van december verliep helemaal anders. De zonnecrème mocht tevoorschijn komen! Het Alpenweer werd stabieler maar tegelijkertijd ook zachter met een soort van "semi Kaiserwetter". Wie tijdens de tweede decade van december in de Alpen verbleef, waande zich in de wintersport hemel. Bakken met verse sneeuw, zon en rustige pistes. Een zogenaamd Eurohoog had de Alpen volledig in zijn macht met ideale omstandigheden. De vorstgrens lag met ongeveer 2300 meter in het noorden tot 2800 meter in de zuidelijke Alpen wel wat hoger dan gemiddeld. Het hogedrukgebied hield alle neerslagzones op ruime afstand en blokkeerde elke vorm van convectie. Richting de 20e december toonden de reacties van wintersporters ter plaatse dat het sneeuwdek stilaan wel weer een opfrisser kon gebruiken. 


Record veel sneeuw in de Pyreneeën halverwege december. @MeteoFrance


Schitterende foto uit Meribel met veel sneeuw en heldere lucht. @LiveUpdates


Prima condities in Winterberg halverwege december. @LiveUpdates


Nog een fantastische winterfoto uit Meribel. @LiveUpdates


Mooier weer is er niet .. @Belalp @LiveUpdates

Ook bij het begin van de derde decade bleef het zonnig weer in de Alpen. De hogedruk hield stand. De traditionele kerstthriller leek even te komen met een overgang naar onbestendiger weer richting de kerstdagen. Maar de echte thriller bleef uit. Het werd een zachte en licht wisselvallige kerstperiode. Tidjens de laatste week van 2021 werd het dan wel weer spannender met weerkaarten die een zeer hoge sneeuwgrens toonden. “Toch geen regen zeker in de bergen?” Koning Winter was in de Alpen de weg eventjes volledig kwijt. In het noordwesten viel eerst nog wel sneeuw van betekenis, maar het jaar eindigde met wind, hoge temperaturen en .. regen. Vooral op de 29e moesten we eventjes door de zure appel heen bijten. Zachte lucht, veel vocht en een warmtefront zorgen voor neerslag aan de noordkant welke door de hoge sneeuwgrens grotendeels als regen viel in de skigebieden. De combo tussen sneeuw en regen zorgde ook voor een markante toename van het lawinegevaar en dankzij de wind bleven veel hoger gelegen liften gesloten. Ongezien voor eind december. In Frankrijk steeg de sneeuwgrens zelfs tijdelijk tot 3000 m! Helemaal tegen het einde van 2021 was de vorstgrens de weg echt volledig kwijt met waardes rond de 3200 à 3500 meter terug en in het zuiden tot 3900 meter! Ongezien. Gelukkig was de aangevoerde lucht wel droog zodat de condities nog wel OK bleven. 


Een kernmerkend beeld voor hogedruk in de winter. Oben blau, unten Grau. @LiveUpdates


Knetterkoud onder de hoge druk, ondanks de afwezigheid van echte aangevoerde koude. @MeteoFrance


Verse sneeuw in Avoriaz in de noordwestelijke Alpen. @LiveUpdates


Wat verse sneeuw in Saas Fee. @LiveUpdates


Een warmtefront bracht regen in Morzine. @LiveUpdates


Regenerosie in de sneeuw. @LiveUpdates


Abnormaal hoge temperaturen voor oudejaarsnacht. 

Januari 2022
2022 startte zacht en zonovergoten. Het hogedrukgebied bleef stationair op zijn plaats en voerde aanhoudend droge en subtropische lucht naar de Alpen. De winter was nog steeds veraf. Er gingen daarbij ook enkele warmterecords aan diggelen met dank aan vroege voorjaarsachtige temperaturen. Waar bleef de winter? Op 3 januari begon het weer dan helemaal om te slaan. De straalstroom bewoog van noord naar zuid over de Alpen en zorgde voor stormachtige omstandigheden. De liften op hoogte gingen onverbiddelijk toe. Veiligheid gaat voor! Vervolgens keerde de winter op 4 januari terug naar de Alpen met dalende temperaturen en sneeuw. Operatie afkoeling werd ingezet. En hoe. Als eerste waren de Franse en de Zwitserse Alpen aan de beurt. De temperaturen gingen op rap tempo onderuit en er viel ook een heerlijke laag verse sneeuw. Het was een winter comeback om u tegen te zeggen. De westelijke binnenboog bleef wel duidelijk in de zogenaamde neerslagschaduw. Hier hielden de droge en vrij zonnige omstandigheden aan. Tegen het weekend van 8-10 januari bleef de sneeuwkraan nog even open staan in het westelijke Alpengebied met een komen en gaan van Atlantische neerslagzones.


Januari startte nog erg zacht. Zeker na de regen was verse sneeuw echt nodig! @LiveUpdates


Een gebrek aan sneeuw begin januari. @LiveUpdates


Meteen enkele warmterecords bij het begin van 2022. @Wetterblog.at


Op 5 januari viel de winter dan weer binnen in de Alpen. 


En toen was het weer sprookjesachtig in de Alpen. @Wolkenstein @LiveUpdates


Op en top winterweer, na het zachte begin van 2022. @LiveUpdates

De tweede decade van januari dan startte met de woorden “Dit kan wel eens de mooiste week van het seizoen gaan worden.” Dat kwam omdat de zon terugkwam na een periode met (veel) verse sneeuw, midden in de winter. Kaiserwetter dus! Vooral aan de noord- en noordwestkant lag ondertussen meer sneeuw dan normaal. Aan de zuidkant was het een heel ander verhaal met veelal minder sneeuw dan normaal. Hoewel het wintersportseizoen hier vrij goed begon, waren de grote sneeuwhoeveelheden ondertussen verleden tijd. Gelukkig zijn de Italianen krakken in het klaarmaken van schitterende pistes onder alle omstandigheden. De tweede decade verliep volledig geblokkeerd met een anti-winters drukpatroon. Persistente hogedruk bleef en storingen werden ver omgeleid. Gelukkig bleven de temperaturen op een normaal niveau waardoor het vooral genieten was van de bergen. 


Werken op de piste na de sneeuwepisode in de Alpen. @LiveUpdates


Ondertussen lag er meer sneeuw dan normaal aan de noordkant en minder sneeuw dan normaal aan de zuidkant. @SRF


Fenomenale condities in de tweede decade van januari. @LiveUpdates


Een dominantie van hogedruk over Centraal-Europa halverwege januari. @KNMI


Schitterende wintersportcondites. @LiveUpdates


Kaiserwetter ten top. @LiveUpdates

De derde decade ging van start met een koufront dat de zachte lucht radicaal uit de Alpen wegblies. De winter was weer terug van weggeweest met vooral aan de noordkant een opfrisser van betekenis. In de zuidelijke Alpen bleef het weerom droog. Er volgde nadien een sneeuwepisode voor Oostenrijk met een ouderwetse nordstau. Rond de 24e schakelde het alpengebied dan opnieuw over op Kaiserwetter. Het hogedrukgebeid schoof weer meer op richting Alpen en ondertussen begonnen de temperaturen in het westen en aan de zuidkant weer te stijgen. Uit de talrijke reacties bleek dat verse sneeuw wel aangewezen was om de pistekwaliteit terug op te krikken. Die sneeuw kwam er eind januari. Met de passage van verschillende lagedrukgebieden en bijhorende frontale systemen kregen eerst de Oostenrijkse noord en inner Alpiene gebieden aardig wat sneeuw. De harde tot stormachtige wind was daarbij helaas wel een spelbreker. Veel liften gingen dan ook op slot. Nadien volgt storm Corrie met dynamisch weer en een echte noordwesterstorm! De hele west- en noordkant kreeg weer wat sneeuw van betekenis maar in de zuidwestelijke Alpen bleef het veel rustiger.


Enige verse sneeuw aan de noordkant bij de passage van een koufront. @Hansterbraak


Vooral in Oostenrijk viel er tijdens de laatste decade van januari 2022 (veel) sneeuw. @LiveUpdates


Zon na sneeuw in Oostenrijk. @LiveUpdates


Kaiserwetter in januari. @LiveUpdates


Eind januari viel er dan weer sneeuw van betekenis in Oostenrijk. @LiveUpdates


Wat een prachtige zonsondergang in St-Michael. @LiveUpdates

Februari 2022
Begin februari kon het noordelijk alpengebied zich opmaken voor een intensieve sneeuwfase met Atlantische storingen die in sneltreinvaart naar de Alpen koersten. De zon had aan de noordkant geen schijn van kans. Het zuidelijke Alpengebied daarentegen bleef een abonnement hebben op de zon. Voorlopig kwam daar weinig verandering in. Op 3 februari liep de sneeuw driedaagse dan ten einde. Er viel gemiddeld 60 cm tot een meter met zelfs uitschieters richting een kleine 2 meter! Enkel de zuidelijke Franse Alpen en hele zuidzijde konden wel wat poeder gebruiken. Maar in elke winter heb je in de Alpen nu eenmaal winnaars en verliezers. Nadien volgde een tijdelijke adempauze in de hele Alpen (4-5 februari) alvorens op 6 en 7 februari een nieuwe noordwesterstorm zijn opwachting maakte met een harde tot stormachtige noordwestelijke wind! In het hooggebergte woedde zelfs een dikke noordwesterstorm. Vanaf 8 februari keerde de rust dan weer langzaam terug met voortreffelijk weer. Sneeuw van betekenis bleef wel uit aan de zuidkant. Hier was het aanhoudend teren op de basislaag.


Bij het begin van februari viel er veel sneeuw aan de Oostenrijkse noordkant. @LiveUpdates


Aan de Oostenrijkse noordkant viel begin februari tot 1.5 meter sneeuw! @LiveUpdates

 


Op hetzelfde moment droog en zonnig aan de Italiaanse kant van de Alpen. @SRF


Heerlijke condities in Solden. @LiveUpdates


Noordwesterstorm op 6-7 februari. @SRF


Opnieuw veel sneeuw voor de Oostenrijkse noordkant. @LiveUpdates

De tweede decade van februari begon met wat lichte sneeuw aan de noordzijde. De zuidzijde bleef weerom gespaard. Met een sterke straalstroom kwakkelde het weer in de tweede decade dan volop door. 12-13 februari werden twee fantastische dagen met onbezorgd Kaiserwetter. Op 14 februari volgde dan een week met een komen en gaan van storingen. Regen, sneeuw, föhn en storm kwamen allemaal aan bod. Daarbij concentreerde de neerslag zich (eindelijk) ook nog eens op de zuid(west)kant. Op 15 februari kregen de Dolomieten nog eens (wat) sneeuw. Maar met een kwakkelende sneeuwgrens was enige regen helaas ook van de partij. Tegen de 18e februari ging het Alpenweer dan opnieuw over op een episode met een harde tot stormachtige wind waarbij de zuidelijke Alpen weer de betere papieren hadden met minder wind en meer zon. Er werd ook weerom een portie zeer zachte lucht aangevoerd waardoor voorjaarstemperaturen de winter verdreven. 


Wat een topcondities halverwege februari. @LiveUpdates


Eindelijk nog eens wat sneeuw in het zuidwesten van de Alpen (Isola2000) halverwege februari. @LiveUpdates


Verse sneeuw in de Dolomieten. Daarop was het lang wachten! @LiveUpdates


Een hoge sneeuwgrens en dus onvermijdelijk regen in de Alpen.. @Arc1800 @LiveUpdates


Alweer enkele temperatuurrecords aan diggelen dankzij de zeer zachte (voorjaars)lucht in de Alpen. @UBIMET

Bij het begin van de derde decade werd de zachte lucht dan verdreven door een koufront met vooral sneeuw van betekenis langsheen de centrale en oostelijke noordzijde. Dit werd veroorzaakt door storm Franklin met in het NW tot wel 50 cm. Tegen 22 februari klaarde het alweer op vanaf het westen. Aan de zuidkant, in de Italiaanse Alpen, was het sowieso al mooi weer. De constante aanvoer van neerslagzones vanaf het NW zorgde hier voor een gunstig föhn-effect. Met wat kwakkelend zonnig - wisselend bewolkt weer volgde dan tegen het einde van de maand een mooie episode met dank aan forse drukstijgingen. Het Alpenweer liet zich dan ook van zijn mooiste kant zien tegen de voorjaarsvakanties. Februari nam afscheid in stijl. 


Terug wat meer winter bij het begin van de derde decade van februari. @LiveUpdates


Opklarend weer en daardoor prima condities na de verse sneeuw. @LiveUpdates


Ondanks een totaal gebrek aan sneeuw bleven de condities aan de zuidkant wel redelijk goed. @LiveUpdates

Maart 2022
Maart ging verder op het elan van eind februari met volop zon, zon en zon. De maand werd uiteindelijk zelfs record zonnig. De Alpen lagen dan ook volledig onder de invloed van hogedruk. Strakblauw, goede sneeuwcondities en knallen maar. De voorjaarsvakanties waren wat het Alpenweer betreft een schot in de roos! Onder een kraakheldere hemel vroor het ’s nachts volop waardoor de pistes optimaal klaargestoomd konden worden voor de drukke dagen. Atlantische storingen konden de Alpen onmogelijk bereiken. Kaiserwetter, zonnig wintersportweer, aanhoudend zonnig, originele titels zoeken voor de weerberichten was niet meer simpel. De temperaturen bleven op een degelijk niveau overdag waardoor de sneeuw zich in de droge luchtmassa uitstekend overeind hield. 


Schitterende condities bij het begin van maart. @LiveUpdates


Prachtig weer in Ischgl. @LiveUpdates


Met zich over de Alpenreuzen.. @LiveUpdates


Aan zon geen gebrek in maart. @SRF


Aan de zuidkant werd de droogte nu echt wel een dingetje. @SRF

Geen verandering bij de start van de tweede decade van maart. Het bleef in de Alpen onverminderd zonnig. De langdurige stabiele periode werd ondertussen imponerend. In de marge van de hogedruk werd er tussen 11 en 13 maart wat meer vocht aangevoerd in het zuidwesten waardoor hier een paar centimeter sneeuw kon vallen. Elders bleef het gewoon zonnig. Het temperatuurcontrast tussen oost en west steeg met in het oosten zelfs meermaals strenge vorst in de valleien waardoor er zelfs enkele koude records verbroken werden. Dit had meer te maken met stralingsvorst dan met echt winterweer. Richting het midden van de maand begonnen de temperaturen vanaf het westen dan overal meer op te lopen en werden de piste condities langzaam wat zwaarder. Het voorjaar hing nu echt in de lucht. Vanaf 15 maart kregen we dan plots veel meldingen binnen over neerslaand Saharastof. In een situatie met een sterke grondwind werd er enorm veel stof hoog de atmosfeer in geblazen vanaf Noord-Afrika. In de besneeuwde Alpen kreeg de sneeuw dan een onwerkelijke roestbruine kleur! Tussen 15 en 20 maart bleef de aangevoerde lucht helemaal afkomstig uit Noord-Afrika met een krachtig hogedrukgebied voor de kust van Libië en een lagedrukgebied boven het midden van Spanje. De Alpen kregen een mengeling van wolkenvelden en opklaringen.


Kraakhelder weer over de Alpen. @NASA


Echt Kaiserwetter in maart. @LiveUpdates


Prima weersomstandigheden. @LiveUpdates


Atypisch beeld in de Alpen met veel Saharastof op de sneeuw. @LiveUpdates


Gele tot oranje lucht met dank aan het Saharastof. @LiveUpdates


Bruine sneeuw halverwege maart. @LiveUpdates

Ook tijdens de derde decade van maart bleven de Alpen vertoeven onder de invloed van hogedruk met een zonnig weertype. Gelukkig bleef het 's nachts wel vriezen en bleven extreme temperaturen uit waardoor de condities ondanks een gebrek verse sneeuw toch behoorlijk goed waren. Het was wel duidelijk dat het tot 12u prima genieten was met harde maar goede pistes. Na 12u werd de sneeuw dan zachter en was het vooral genieten van de zon. Onder de hogedruk bleven de Alpen profiteren van zon van 's morgens tot 's avonds, weinig wind en goede vergezichten. Genieten voor iedereen op vakantie! Het Saharastof was ondertussen verdreven. Het was wel steeds duidelijker dat de meeste skigebieden in de aanloop naar de paasvakantie, wanneer het toch weer wat drukker is, verse sneeuw konden gebruiken. En die sneeuw bleek te komen. 


Nog steeds wat bruine sneeuw, maar op de pistes ziet het terug wit. @LiveUpdates


Alleen maar zon in de Alpen dankzij de onuitputtelijke hogedrukinvloed. @Wetterzentrale


Veel zon en wat hogere temperaturen deden geen goed aan de sneeuw op de zuidhellingen. @LiveUpdates


Ondanks verse sneeuw toch prima condities aan de zuidkant. @LiveUpdates


Voorjaarscondities in de Alpen. @LiveUpdates


De talrijke zonuren eisen hun tol. @LiveUpdate


Maar de pistes bleven, althans voor de middag, wel meer dan OK. @LiveUpdates


Maart verliep in Innsbruck record zacht. Daar zat de zon zeker voor iets tussen! @Wetterblog.at

April 2022
Het wintersportseizoen ging razendsnel voorbij. Plots waren we al april wat het einde betekent van onze dagelijkse weerberichten. Na de lange droge en zonnige periode gaf de winter zich niet zomaar gewonnen. Na de lange stabiele en lenteachtige periode sloeg het Alpenweer eind maart totaal om. Het wintersportseizoen eindigde in stijl! April schoon uit de startblokken met verse sneeuw in het hele Alpenruim. En die sneeuw zorgde voor prima condities in de aanloop en tijdens de laatste weken van de geopende skigebieden. 


Na de verse sneeuw van begin april waren de condities rond Pasen weer vrij goed in de Alpen. @Valloire

Met vriendelijke groet,@LanderVanTricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Richard L

Op naar een mooie zomer! En hopelijk weer veel sneeuw in het nieuwe winterseizoen 😍

Richard L | 06-05-2022 - 09:24

Peter N

Wat een schitterend mooi WEERVERSLAG van de winterse maanden van 2021–2022 met een zeer duidelijk overzicht zoals het inderdaad is geweest 👍 de afgelopen maanden👍Ik bedank Michael en Lander en ook alle medewerkers van sneeuwhoogte voor hun inzet en het maken van deze mooie WEERSITE , en ik zou zeggen geniet van een hopelijk mooie zomer en dan hoop ik jullie weer op 1 oktober terug te zien op de site. Groetjes van Peter en Greet . 👉🏔⛷👍

Peter N | 06-05-2022 - 09:42

Marja  Skiër

Michael en Lander wat hebben jullie een prachtig seizoensoverzicht gemaakt. Zoveel momenten uit het wisselende seizoen komen terug in beeld en de herinneringen zijn mooi! Als ik zo opgesomd lees en alle plaatjes erbij gaat het winterseizoen weer helemaal leven. Hartelijk dank beste weermannen! Groetjes aan alle SH vrienden en tot volgend seizoen maar weer.

Marja Skiër | 06-05-2022 - 11:43

Koos Beijer

Wat een overzicht,Michael en Lander👌🇨🇭❄🛷❄😍🚞🚞🇨🇭🛷❄☀️☀️🇨🇭!Dank voor de geweldige winter met veel wisselingen tussen Sneeuw en Zon!Op naar een Bergzomer in Graubunden🇨🇭🇨🇭😍🚞!Iedereen een hele fijne zomer en tot Oktober weer in goede gezondheid!❄😍❄🛷🛷❄❄🚞🇨🇭

Koos Beijer | 06-05-2022 - 14:44

Greet ☀️

Doe ze daar de groeten @Koos! Wij gaan de Oostenrijkse toer op deze zomer 😎🥾🎒⛰

Greet ☀️ | 06-05-2022 - 20:08

Sigrid Ribbers

Fijne zomer vakantie daar in het mooie Zwitserland 🇨🇭🌞Koos! onze plannen zijn gewijzigd😊
Deze zomer geen ⛰ maar🏝.
Misschien in de winter weer..

Sigrid Ribbers | 06-05-2022 - 22:13

Sigrid Ribbers

Veel plezier in Oostenrijk Greet!⛰🌞

Sigrid Ribbers | 06-05-2022 - 22:13

Bertil Blaas

@ Koos/Greet/ Sigrid. Fijn Zomer verlof gewenst 👍👍

Bertil Blaas | 07-05-2022 - 08:45

Greet ☀️

Dankjewel @Sigrid en @Bertil 😎

Greet ☀️ | 07-05-2022 - 16:51

Sigrid Ribbers

@Bertil dank je wel..

Sigrid Ribbers | 07-05-2022 - 20:35

Koos Beijer

Dank je wel,Greet,Sigrid en Bertil!!!⛰🇨🇭🚞😍⛰🇨🇭🚞😍!

Koos Beijer | 07-05-2022 - 22:13

Koos Beijer

Zal de groeten daar doen,Greet!duurt alleen nog ff,hoor!Jij Oostenrijk inderdaad!Daar had je het al over,ja!⛰😍😎!!!

Koos Beijer | 07-05-2022 - 22:14

Koos Beijer

Na wat jaartjes Graubunden/Engadin,toch weer is wat anders,Greet!🇦🇹😍🇨🇭😊⛰👍

Koos Beijer | 07-05-2022 - 22:16

Sigrid Ribbers

Het lang verwachte overzicht..
Ik was toch wel weer wat dingetjes kwijt.
Maar mijn geheugen is weer helemaal opgefrist.
Lander en Michael bedankt!
Voor iedereen een hele mooie zomer en tot oktober. We meet again🌞👍🇨🇭😎

Foto bij weerbericht reactie 106979

Sigrid Ribbers | 06-05-2022 - 19:46

Greet ☀️

Fijn zo’n overzicht, bedankt voor alle mooie weerupdates Lander & Michael!
Een fijne (berg-)zomer en tot in oktober 🍀

Greet ☀️ | 06-05-2022 - 20:09

Steph Priem

Wat een winter overzicht, Michael & Lander bedankt en tot volgende winter. Ben aan het genieten van de ondergaande zon ergens in departement Tarn & Garonne.

Foto bij weerbericht reactie 106982

Steph Priem | 06-05-2022 - 20:35

Bertil Blaas

Steph geniet er van daar in La France 🍷🍷

Bertil Blaas | 07-05-2022 - 08:46

Steph Priem

Merciekes Bertil, genieten zolang we kunnen en mogen 👍😉.

Steph Priem | 07-05-2022 - 13:45

Sigrid Ribbers

Wouw ik heb er zo een uit NL. Geniet ervan Steph..

Foto bij weerbericht reactie 106995

Sigrid Ribbers | 07-05-2022 - 20:36

Bertil Blaas

Beste weermannen en redactie,
Dank voor mooie weer verslag van verleden winter seizoen. Top.
Kijken weer uit naar nieuwe ❄️⛷❄️ seizoen. Allen fijne zomer en tot oktober 👍👍
Groetjes Brigitte en Bertil.

Bertil Blaas | 07-05-2022 - 08:49

Robert B

Mooi overzicht, dank!

Robert B | 07-05-2022 - 09:13

Snow Scooter

Beste weermannen, dank voor dit mooie overzicht. Ik zit met een glimlach te genieten van het zonnetje in de tuin. Op naar volgend winterseizoen!

Snow Scooter | 07-05-2022 - 10:35

Xavier Delvael

Bedankt vh mooie overzicht Lander. Waar kan ik tekenen voor hetzelfde volgende winter? Oostenrijk (Tirol) heeft een schitterend winterseizoen gehad.

Xavier Delvael | 07-05-2022 - 13:49

Michel Ski  Fantastic

Iedereen een fijne zomer gewenst en tot 1 oktober ☀️☀️

Michel Ski Fantastic | 07-05-2022 - 16:22

Hanneke Jalink

Beste SH weermannen. Wat een mooi winterweer verslag. Hoop maar, dat het ook een lekkere zomer wordt. Over een maandje weer naar ons geliefde Grindelwald. En dan wrsch. in september naar Schladming. De wandelschoenen aan en dan de kuierlatten. Hondje mee. Ons hart ligt toch in de bergen. Voor iedereen een fijne zomer.

Hanneke Jalink | 08-05-2022 - 09:08

Bart Debaere

Beste weermannen en alle SH lezers, een fijne zomer en tot 1 oktober!

Bart Debaere | 08-05-2022 - 18:45

Mieke J.

Dromen van de volgende winter❤️

Mieke J. | 08-05-2022 - 19:26

Mieke J.

En genieten van wandelen in de zomer in bergen

Mieke J. | 08-05-2022 - 19:28

Anita ❤ snow

Fantastisch verslag van het afgelopen wintersportseizoen, heel erg bedankt!!
Iedereen fijne zomer en tot Oktober! 🤗

Anita ❤ snow | 08-05-2022 - 19:36

Hans Vd Veen

Dank voor de top update!

Hans Vd Veen | 17-05-2022 - 10:46

Bertil Blaas

Heden om 7 u is Timmelsjoch Hochalpenstrasse weer opend

Foto bij weerbericht reactie 107005

Bertil Blaas | 20-05-2022 - 16:47

Koos Beijer

Mooi plaatje,Bertil!!!💪😍❄

Koos Beijer | 21-05-2022 - 10:31

Sigrid Ribbers

Wouw nog best veel sneeuw!!
Las dat de Stelviopass ook weer open is..

Sigrid Ribbers | 22-05-2022 - 11:00

Koen ⛷❄️ van de Pol

Reed ik daar ook maar met mijn motor 💪

Koen ⛷❄️ van de Pol | 25-05-2022 - 18:21

Anita ❤ snow

Wandelen door Picos de Europe, ook nog een stukje door de sneeuw!

Foto bij weerbericht reactie 107008

Anita ❤ snow | 21-05-2022 - 16:12

Bertil Blaas

Ziet er goed uit 👍 fijne tijd daar.

Bertil Blaas | 21-05-2022 - 17:40

Anita ❤ snow

Dank je wel Bertil!

Anita ❤ snow | 21-05-2022 - 17:51

Sigrid Ribbers

En weer sneeuw op de Stelvio pass.😇🤣🙈

Foto bij weerbericht reactie 107013

Sigrid Ribbers | 25-05-2022 - 22:27

Hanneke Jalink

28 mei gaat het skigebied open.

Hanneke Jalink | 28-05-2022 - 22:21

Sigrid Ribbers

Wij zijn daar in 2019 wezen skieën.. wat een belevenis... piste word wel steeds korter..

Foto bij weerbericht reactie 107022

Sigrid Ribbers | 02-06-2022 - 20:49

Esther  Sand

Voor de liefhebbers. Morgen passeert de Giro de Dolomieten. Aankomst op de Marmolada.

Esther Sand | 27-05-2022 - 22:31

Dennis Sival

Ja ik kijk, mooie plaatjes hé. Ik ben in de buurt geweest dit jaar met de wintersport

Dennis Sival | 28-05-2022 - 16:05

Arjen B.

Mooi overzicht. Hopelijk kunnen we met alles warmtrecords van tegenwoordig nog een aantal jaren skiën...

Arjen B. | 24-06-2022 - 23:23

Peter N

Ja dat hoop ik ook Arjan, daarom hebben wij de wintersport ⛷ vakantie voor februari 2023 naar Alta badia in Italië alvast maar weer geboekt , Heb er nu alweer zin in .

Foto bij weerbericht reactie 107025

Peter N | 27-06-2022 - 07:55

Arn Croes

Als je ziet hoe bv de gletsjer op de Hintertux er nu al uitziet dan belooft dat weinig goed voor de toekomst, die gaan binnen de kortste keren allemaal verdwijnen :(

Arn Croes | 30-06-2022 - 13:45

Bertil Blaas

Deze zondagmiddag is gletsjer MARMOLADA VOOR EEN STUK AFGEBROKEN. Waarschijnlijk op 3300 m. ( oostelijke Dolomieten)
Gevolg: 6 mensen dood, 8 gewond en aantal vermisten. Totale groep 15 p. 👎

Foto bij weerbericht reactie 107028

Bertil Blaas | 03-07-2022 - 18:37

Peter N

Ja ik heb het ook gelezen Bertil het is wederom de zoveelste trieste gebeurtenis in de Alpen : ik las ook dat de temperatuur op die hoogte toch veel te hoog is geweest iets van plus 10 graden, ja daar kunnen de gletsjer ook niet tegen ook op die hoogte merk je een klimaat verandering het wordt er steeds meer warmer daar .

Peter N | 03-07-2022 - 20:14

Sigrid Ribbers

Jee Bertil.. ik hoorde zoiets maar kreeg niet precies mee waar... erg triest..💖🙏🤦‍♀️

Sigrid Ribbers | 05-07-2022 - 20:06

Kees Hoeks

tirol.orf.at/stories/3166058/

Gisteravond bijzonder grote regenval in Stubaital met diverse flinke modderstromen tot gevolg. Meegesleurde auto's waardoor pastoor van Fulpmes nog vermist, vele bruggen beschadigd en sommige volledig vernield.
Catastrofe, men heeft zoiets nog nooit gezien daar...

Kees Hoeks | 23-07-2022 - 23:24

Sigrid Ribbers

Verschrikkelijke beelden!

Sigrid Ribbers | 24-07-2022 - 09:29

Kees Hoeks

m.facebook.com/ZeitimBild/videos/muren-in-tirol-mann-wird-vermisst/468612364602165/

Hier nog wat beelden uit Stubaital.

Kees Hoeks | 23-07-2022 - 23:35

Marjon J

Ja, buitengewoon heftig hier vorige week. Als je met eigen ogen de meegesleurde auto’s ziet waar amper een hoopje schroot van over is gebleven, dan lopen je de rillingen over de rug. Nu lopen de opruimwerkzaamheden op volle toeren. Alle opvangbekkens van de diverse bergriviertjes zitten vol met puin en modder, die moeten zsm leeg voordat er een evt. volgend noodweer aankomt. Ook in het Oberbergtal hebben grote overstromingen plaatsgevonden en de weg grotendeels weggeslagen. Inmiddels weer provisorisch hersteld.

Marjon J | 02-08-2022 - 14:26

Kees Hoeks

Marjon, is het nog wat geworden met je eventuele functie als Hüttenwirtin?

Kees Hoeks | 02-08-2022 - 22:56

Marjon J

Nee helaas, de eigenaar belandde met een hartinfarct in het ziekenhuis (en dus wel wat anders ah hoofd dan afspraken te maken). Wie weet een volgende zomer. Ga wel in oktober beginnen aan de officiële Bergwanderführer Ausbildung bij het Tiroler Bergsportverband! Dus wie weet volgend jaar een eigen Alm én van daaruit begeleide wandelingen aanbieden 😍😃?!. Een mens moet wat te dromen hebben hè?

Marjon J | 04-08-2022 - 23:37

Marjon J

Ik was vandaag op de top van de Aperer Freiger (3262m) met fraai uitzicht op de Zuckerhütl en Wilder Freiger.

Foto bij weerbericht reactie 107041

Marjon J | 04-08-2022 - 23:39

Marjon J

De Gletsjers liggen er echt niet best bij en je merkt dat het zo hard smelt dat er extreem veel steenslag naar beneden komt.

Foto bij weerbericht reactie 107042

Marjon J | 04-08-2022 - 23:41

Peter N

Mooie foto’s Marjon 👍 maar helaas met een slecht bericht over de gletsjers daar. En ja het klimaat is langzamerhand toch aan het veranderen en dat zie je ook in de Alpen ook daar zijn de temperaturen zelfs op die hoogte veel te warm 😢 👉🏔⛷.

Peter N | 05-08-2022 - 09:38

Dennis Sival

Ik zit stiekem al op de bekende sites te kijken om mezelf lekker te maken met witte bergen

Dennis Sival | 02-08-2022 - 20:27

Peter N

Nou je bent niet de enige hoor Dennis die zit te kijken wij hebben zelfs alweer geboekt voor februari 2023 .👉⛷⛷🏔👍🏔👍

Peter N | 02-08-2022 - 21:55

Dennis Sival

Haha goed bezig

Dennis Sival | 03-08-2022 - 16:53

Dennis Sival

Waar gaat de reis heen?

Dennis Sival | 06-08-2022 - 12:51

Peter N

Naar Alta badia in de dollemieten Italië Dennis 👉🏔⛷👍

Peter N | 07-08-2022 - 11:02

Thim  Koemans

Begin hier langzaam ook wel weer trek te krijgen in een bak sneeuw :D

Thim Koemans | 03-08-2022 - 09:22

Dennis Sival

Mensen al reizen gepland? Ik zoek nog inspiratie voor een mooi gebied

Dennis Sival | 06-08-2022 - 12:52

Peter N

Hallo Dennis als je nog een leuk en mooi skigebied met alles erop en eraan zoekt met perfect geprepareerde pistes , dan zou ik zeker effe kijken als ik jou was naar de Italiaanse skigebieden in de Dolomieten . Wij zijn al in heel veel skigebieden geweest maar is echt top wij vinden het hier echt geweldig. En daarom hebben wij daar alweer geboekt en gaan in februari 2023 wederom naar alta badia in de Italiaanse Dolomieten heb er nu al weer zin in .😆😆👉🏔⛷👍

Peter N | 07-08-2022 - 11:14

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord