Herfstweer met sneeuw in de Alpen

Ik denk niet dat we ooit al meer "spontane" weerberichten geschreven hebben in september. En dat is een goed teken! Het weer in de Alpen in september kan nog zomers zijn, maar het kan ook volop herfst zijn en in de bergen aanleunen tegen winter. Momenteel is duidelijk het tweede het geval met wind, regen en sneeuw. Het hooggebergte krijgt regionaal al aanzienlijke hoeveelheden van het witte goud. Hoeveel en waar precies? Dat lezen jullie verderop in dit weerbericht. 

Aanhoudend neerslag en zakkende sneeuwgrens

Laten we het weerbericht beginnen met een blik op de weerkaart die het herfstweer in de Alpen, eigenlijk in heel West-Europa, veroorzaakt. Een lagedrukgebied ligt stationair boven de Noordzee. Ten westen van Europa ligt een krachtig hogedrukgebied (het Azorenhoog). Tussen beide in wordt er polaire lucht over de warme Atlantische Oceaan / Noordzee aangevoerd. Maritieme lucht dus. De polaire lucht pikt vocht op en door de onstabiele atmosfeer ontstaan er neerslagzones en buien. Met een westelijke tot noordwestelijke luchtstroming botst de polaire maritieme lucht op de west- en noordkant van de Alpen waar bijgevolg stuwingsneerslag ontstaat. Komende dagen houdt deze configuratie aan waardoor er veel neerslag kan vallen, en omdat de aangevoerde lucht polair is, ook sneeuw .. Bingo! 


Prachtige drukconfiguratie voor sneeuw in de Alpen. @KNMI

Deze ochtend staat de radar vol met buien over de centrale en Oostelijke Alpen. De paarse kleur is een indicatie voor sneeuw, 's morgens typisch vanaf 1800-2000 m. Vandaag houden de buien aan, vooral in de noordwestelijke en noordelijke Alpen. Er staat daarbij ook veel wind. In de Oostelijke Alpen wordt het droger met opklaringen. De sneeuwgrens pendelt tussen 1600 (bij pittige buien) en 2000 m. De zuidkant ligt gunstig in de schaduw van de Alpenreuzen en profiteert van droog weer en zon. Met de föhn erbij kan het in de Po-vlakte nog 23-24°C worden. Vanavond en vannacht wordt het tijdelijk overal droger met opklaringen. 

 
Een groot contrast tussen noord- en zuidkant vandaag. @Wetteronline

Morgen veel neerslag in het westen
Morgen liggen vooral de westelijke en noordWestelijke Alpen in de vuurlinie van wind en neerslag dankzij een stationair occlusiefront. De sneeuwgrens gaat wel de hoogte in tot 2200-2500 meter. Tegen de avond kan de sneeuwgrens vanaf het noorden weer tot (onder) 2000 m zakken. In het hooggebergte kan op de W/NW stau hellingen met gemak een halve meter sneeuw vallen. Aan de zuidkant blijft het weerom droog, maar wel overwegend betrokken. 


Veel neerslag aan de west- en noordwestkant op woensdag. @Wetteronline


De noordWestelijke Alpen profiteren krijgen de meeste neerslag. In het Mont-Blanc massief valt mogelijk meer dan een meter sneeuw. 

Donderdag en vrijdag wisselvallig
Op donderdag en vrijdag liggen de Alpen aanhoudend onder de invloed van lagedruk met bijhorende onstabiele luchtmassa's waarin eenvoudig buien ontwikkelen. Het zwaartepunt van de neerslag lijkt zich wel meer naar de zuidkant te verplaatsen. De sneeuwgrens komt uit tussen 1600 en 2000 m aan de noordkant en tussen 2000 en 2500 m aan de zuidkant. 

Zo, dat was het voor vandaag. Fijne dag, donderdag is Michael er weer! 

Met vriendelijke groet,



@LanderVanTricht, weerman Sneeuwhoogte.NL


Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Reacties

frans nijhuis

Goedemorgen lander het ziet er weer veel belovend uit hopen op een vervolg hier van en blijft het koud.

frans nijhuis | 27-09-2022 - 08:38

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Goedemorgen! Laten we inderdaad hopen op een goede aanloop naar het wintersportseizoen :D

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-09-2022 - 08:46

Wildspitze Fügen

Hopelijk valt de sneeuw niet te vroeg en is het in November en December weer stralend en warm weer..

Wildspitze Fügen | 27-09-2022 - 08:46

Sylvia Skifan

Goedemorgen Lander, ja Michael had het al voorspeld. Wat een geluk dat dat ook nog uitkomt. Hier komt de regen met bakken uit de lucht. Laat het in de Alpen dan maar sneeuw zijn, dan valt er een mooie laag en vind ik het hier niet zo erg. Een goede onderlaag voor wat er nog gaat komen?️❄️

Sylvia Skifan | 27-09-2022 - 08:50

Nick van Bergen

Ohhhh lekker hoor Solden kleurt al lekker wit weer nog 2 maanden

Nick van Bergen | 27-09-2022 - 09:19

Ate N

Wat een fantastische seizoensstart zo voor de gletsjers. Onder de 2500m zal er niets blijven liggen zo vroeg dus enkel de gletsjers en de hoogste stukken van de reguliere skigebieden kunnen hiervan profiteren.

Los daarvan, de uitzichten als je in de alpen bent met uitzicht op besneeuwde toppen is ook wel wat waard😍

Ate N | 27-09-2022 - 09:21

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Winters bij de Aletsch gletsjer:

Foto bij weerbericht reactie 107400

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 27-09-2022 - 09:34

Sieds Van der Veen (Ramosch)

Veelbelovend begin van de winter. Fijn dat jullie nu kort al schrijven hierover, het is zoveel winterser nu vergeleken met vorig najaar. Gisteren nog gefietst. De sneeuwgrens leek op foto’s te dalen richting het Noorden.

Foto bij weerbericht reactie 107401

Sieds Van der Veen (Ramosch) | 27-09-2022 - 10:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

👌🙋‍♂️

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-09-2022 - 11:14

Henk Jongkind

Zijn schitterende opnames van de Hintertuxer Gletscher. Een echt winters beeld.
Al met al valt er toch geregeld al sneeuw en was ook hard nodig. Was er in juli dit jaar voor de Anwaerter maar toen nauwelijks nog iets als sneeuw te bekennen. De gletscher gebieden zullen hier heel blij mee zijn en wij ook natuurlijk.

Henk Jongkind | 27-09-2022 - 11:34

Bianca B

Ik vind zo'n sneeuwgrens bijzonder om te zien.
Precies een rechte streep.
Prachtig al die sneeuw.
Hopelijk veel sneeuw dit seizoen. Hopelijk zitten we niet over een paar maanden met geknepen billen omdat er een of andere beer of trog (wat was het ook alweer🤔🤞) niet verdwijnen wil.

Bianca B | 27-09-2022 - 11:38

Frank H.

Vorige week in Hinterglemm waren de eerste winterkriebels aanwezig

Foto bij weerbericht reactie 107408

Frank H. | 27-09-2022 - 19:12

Sigrid Ribbers

🤣🤣precies..

Sigrid Ribbers | 29-09-2022 - 20:24

Marja  Skiër

Hopelijk zorgt zoveel sneeuw nog voor de winter ook voor aanvullend water in de Europese rivieren die in deze droge zomer zo laag zijn komen te staan. Is er een relatie te trekken tussen sneeuwval in deze tijd van het jaar en de waterstand in de rivieren?

Marja Skiër | 27-09-2022 - 15:56

Marjon J

Vrijdag start ook het skiseizoen weer op de Stubaier Gletscher (ongelooflijk eigenlijk bedenkende hoe treurig het er tot voor kort bij lag). Ik heb gister de winterbanden er maar vast onder laten leggen en reis morgen wieder ab nach Stubai

Marjon J | 27-09-2022 - 17:28

Gerda Hensen

Zo’n plaatje van de Zugspitze geeft toch vlinders in de buik.😉

Gerda Hensen | 28-09-2022 - 12:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.