Winterinval

Algemene luchtsituatie
Een lagedrukgebied trekt vandaag via de Alpen richting het noorden van de Middellandse Zee, waarbij aan de achterzijde van het laag koude continentaal polair gestoorde lucht vanuit het noorden het aandachtsgebied binnenstroomt. Het binnenvallen van deze aanzienlijk koudere luchtsoort gaat gepaard met lokaal vrij intensieve sneeuwval, waarbij de sneeuwvalgrens tot diep in de dalen terugzakt. Ook donderdag zijn er nog sneeuwbuien mogelijk, maar vanaf vrijdag stabiliseert de atmosfeer vanuit het westen waardoor de kans op zon aanzienlijk toeneemt.

Waarschuwingen
Lawinegevaar niveau 2 tot 3 (code geel-oranje), met vanuit het noorden gladheid door opkomende sneeuwval en opvriezing.

Weerpraatje
Het heeft even geduurd, maar met wat vertraging valt de winter vandaag dan weer genadeloos de Alpenlanden binnen.Ten noorden van de Alpen heeft de winter inmiddels al hevig huisgehouden waarbij er in delen van noord Frankrijk, België en het zuidwesten van Duitsland al een flink pak sneeuw gevallen is. Vooral de combinatie met de flink doorstaande oostelijke wind zorgde ervoor dat de sneeuw kon gaan opstuiven waardoor er lokaal flinke sneeuwduinen konden gaan ontstaan. Het verkeer liep op vele plaatsen dan ook volledig vast, waarbij er ellenlange files ontstonden en automobilisten strandden in blizzard-achtige omstandigheden. De luchthaven van Frankfurt was gisteren zelfs van 12.00 tot 14.00 uur gesloten en werden er rond de 250 vluchten gecancelled. Maar goed, genoeg over de winter ten noorden van de Alpen want nu zijn de Alpenlanden toch echt zelf aan de beurt!


Gisteren nog zacht en mooi weer in Königsleiten. Hoe komt die auto daar terecht?

Winter terug van weggeweest
Vandaag is dus een overgangsdag in de Alpenlanden waarbij de winter ijzig terugkeert. Een lagedrukgebied, dat gisteren nog in de buurt van Parijs lag, koerst vandaag via het noordenwesten van Zwitserland richting het noorden van de Middellandse Zee waardoor aan de achterzijde van dit systeem dan eindelijk de beduidend koudere lucht kan gaan instromen. Het nulgradenniveau gaat dan ook zakken naar hoogtes van tussen de 700 meter in de westelijke Alpen tot 1100 meter in de meer oostelijk gelegen gebieden. Ten noorden van de Alpenhoofdkam kan gemiddeld tussen de 15 en 25 centimeter sneeuw gaan bijvallen, waarbij het tegelijkertijd ten zuiden van de centrale hoofdkam zo goed als droog zal blijven. Hierdoor kan het vooral in het zuiden van de Franse Alpen via het Aosta dal, en in delen van het Zwitserse Tessin en Graubünden redelijk open blijven met vrij vriendelijke condities. Dit geldt tevens voor de Italiaanse Dolomieten en Südtirol, welke vrij beschut liggen in vergelijking tot de gebieden ten noorden van het Alpenmassief.


"Half-pipe" in Tignes, Val Claret ligt er schiterend bij. Via @Tignestweets

Ook donderdag is het aanvankelijk nog erg wisselvallig en kunnen er verspreid nog steeds sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen, waarbij ik de meeste activiteit in de oostelijke Alpen verwacht. Hier is de atmosfeer namelijk nog het meest onstabiel en vooral in de Franse Alpen zal de zon al weer af en toe te bewonderen zijn. Aan de Alpenzuidkant wordt het vrijdag tijdelijk door de toenemende gradiënt wat föhnig en zal het weerbeeld vrij vriendelijk en open zijn. Op vrijdag zet de weersverbetering op nadering van een rug van hoge luchtdruk vanuit het westen verder door, waardoor het het in eerste instantie vooral in de Franse Alpen en de Zwitserse Jura steeds meer zal gaan opklaren. In het oosten van Tirol en in de provincies Ober Österreich en Steiermarken blijft het nog wat wisselvalliger waarbij aanvankelijk nog een enkele sneeuwbui tot ontwikkeling kan gaan komen, maar ook daar zal het weerbeeld zich langzaam steeds verder gaan herstellen met meer zonnige momenten.


Zo erg zal het niet worden, maar lokaal toch weer lekkere poeder erbij! (Archieffoto)

Verdere vooruitzichten
Op de net binnenrollende meest actuele ECMWF prognose zien we vooral de zaterdag en deels ook de zondag er vrij positief uitspringen. Een rug van hoge luchtdruk gaat zaterdag een schitterende dag opleveren, waarin de zon overuren zal kunnen gaan maken. Dit is ook zondag nog het geval en dan met met name voor de Oostenrijkse skipistes, omdat zij nog het meest kunnen gaan profiteren van het inmiddels verder koersende mobiele hogedrukgebied. Vanaf maandag gaat er weer het een en ander veranderen. Een groot en omvangrijk complex lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk laat aan de voorzijde in een zuidelijk georiënteerd stromingspatroon weer wat zachtere lucht uitstromen richting de Alpen, waardoor de sneeuwkans in eerste instantie voor de zuidwestelijke en zuidelijke wintersportgebieden weer wat toe gaat nemen. Met het instromen van de wat zachtere lucht zal ook de sneeuwvalgrens weer wat gaan stijgen, maar lijkt de echt bedreigend warmere lucht de Alpen gelukkig niet te kunnen gaan bereiken. Het verdere verloop van de week oogt aanhoudend wisselvallig. Een groot complex lagedrukgebied gooit zijn ankers uit boven een groot deel van centraal Europa waarin aparte storingen van tijd tot tijd de sneeuwkans laten toenemen. Hierdoor zeker geen dagenlang "Kaiserwetter" in het vooruitzicht, maar zullen we het moeten hebben van de soms aanwezige opklaringen. In hoeverre de opmars van zachtere lucht werkelijk gestalte zal gaan krijgen zal de komende dagen moeten gaan uitwijzen. Eerst maar eens genieten van de terugkerende winterse condities met aan het eind van de week de zon er weer als hoofdrolspeler bij!


ECMWF prognose midden volgende week met wisselvallige condities

Op de deze net van de webcam afgeplukte opname zien we dat de koudere lucht vanuit het noorden weer aan het instromen is.


Reit im Winkl op 1200m in de Bayerische Alpen. Winter is terug!

Een fijne dag nog en met vriendelijke groet,


Michael van der Poel
Weerman Sneeuwhoogte.NL

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Hoi Michael,We gaan naar Fiss vanaf 30 maart voor een weekje. Kan je al iets zeggen over langere termijn. volgens sommige bronnen zou de temperatuur wel omhoog gaan maar niet zoals de afgelopen week. kan dit kloppen? of nog veel te vroeg daarvoor?mvg Carl

Gast-2071 | 13-03-2013 - 08:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Carl. 30 maart is nog wat te vroeg om er al iets betrouwbaars over te gaan roepen. Na het weekend wordt het allemaal weer een stuk wisselvalliger met zachtere lucht die op de loer ligt. Even afwachten nog. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 09:03

Jack E

28 maart nog even een lang weekend naar Berwang!! Hopen dat alle pistes gewoon open zijn! Ziet er tot nu toe goed uit:D

Jack E | 13-03-2013 - 09:12

Gast

Hoe zal het weer zijn in Les deux alpes tussen 16-23 maart?

Gast-2074 | 13-03-2013 - 10:32

Gast

Helemaal super ! De verwachtingen voor Kaprun aanstaand weekend zijn helemaal top! Het aftellen is begonnen :-) !

Gast-2075 | 13-03-2013 - 11:16

Gast

Kunnen we ook na zaterdag genieten blijven van de zon in Montchavin-Les Coches?

Gast-2076 | 13-03-2013 - 14:03

Gast

Ha Michael, zaterdag vertrekken we naar de Alpen. We willen zo veel mogelijk zon en twijfelen tussen Val Gardena (oost zuid) of Zell am See (oost + noord). Wat zou jij ons adviseren?

Gast-2077 | 13-03-2013 - 14:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 2074. Na het weekend wordt het wat wisselvalliger in het mooie Les Deux Alpes. Een groot complex lagedrukgebied kiest positie boven centraal Europa en betekent wisselvallige condities. Voordeel is dat beduidend warmere lucht voorlopig geen kans krijgt om in te gaan stromen. Bonne vacance avec beaucoup de neige! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 15:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 2076. Zie onderstaande reactie. Is ook van toepassing voor les Coches. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 15:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 2077. Moeilijk te beantwoorden vraag deze keer, omdat er geen duidelijk stromingspatroon boven de Alpen aanwezig is vanwege een vrij vlakke luchtdrukverdeling. Beide plaatsen daardoor lastig te definiëren. Later in de week ook toenemde sneeuwkansen voor met name Val Gardena zo lijkt het op basis van een kleine zich afsplitsende storing. Toch zou ik voor Val Gardena kiezen, omdat ik nu eenmaal een Dolomieten fan ben. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 15:25

Gast

Dag Michael. Bedankt voor je duidelijke uiteenzetting van het alpenweer. Even een vraag: In hoeverre gaat de wind nog een rol van betekenis spelen komend weekend in de Alpen? Wij gaan naar Fiss. Alvast bedankt voor je reactie.

Gast-2081 | 13-03-2013 - 17:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 2081. Zaterdag zijn de luchtdrukverschillen zeer klein boven het Alpengebied en staat er als gevolg daarvan amper wind. Zondag neemt de gradiënt (luchtdrukverschil) vooral boven de Franse en Zwitserse Alpen wat toe en daarmee ook de meest zuidelijk georiënteerde wind. Hoe oostelijker hoe minder wind op zondag, en dan met name voor de oostelijke Italiaanse Dolomieten en grote delen van Oostenrijk. Het lijkt super te worden komend weekend met zeer veel zon! Have fun. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 18:39

Gast

Beste Michael

ook voor je leuke en duidelijke toelichting

Maar we gaan naar Serfaus in het weekend

Wat kunnen wij verwachten in Serfaus betreft het weer ( sneeuw en Zon )

Bedankt

Gast-2083 | 13-03-2013 - 19:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Vrij veel zon gast 2083 met perfecte ski en snowboard condities:-) Sneeuw ligt er genoeg. Veel plezier. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 13-03-2013 - 20:10

Gast

Hallo ,Vanaf zaterdag een weekje naar Lermoos met de kids .waar mogen we ons qua weer en sneeuwcondities aan verwachten,Stef

Gast-2085 | 14-03-2013 - 06:15

Gast

Hallo Michael,

Wij vertrekken dit weekend naar Trois Vallees in Frankrijk. De langetermijnverwachting van Weeronline laat van maandag t/m vrijdag alleen maar zware sneeuwval zien. Wat is jouw verwachting voor dat gebied? Moeten wij onze bestemming wellicht herzien :-)?

Gast-2086 | 14-03-2013 - 07:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord