Woensdag nogmaals sneeuw

Gisteren eindigde ik met "diegenen die nog van de sneeuw willen genieten moeten boven de 2000 a 2200 meter klimmen". Laten we daarom eens een blik werpen richting  het Ötztal en het bijzondere een bij Nederlanders zeer populair (gletsjer) skigebied van de Ötztal Arena in Sölden (Tirol Oostenrijk). Hier zijn ze namelijk drukdoende met de voorbereidingen van de opening van de FIS Audi Skiweltcup (26.10.2013 Riesentorlauf Damen, 27.10.2013 Riesentorlauf Herren). Met de 60 tot 70cm sneeuw die er sinds donderdag is gevallen en met de sneeuw die nog komt welhaast ideale condities momenteel op de pistes van de Rettenbachgletscher.


Ideale condities gisteren in Sölden op de gletsjer

Natuurlijk houden ook de pistenchefs en de organisatie de meteorologische ontwikkelingen goed in de gaten en ook zij weten maar al te goed dat we de komende dagen richting markant zachter weer zullen gaan evolueren welke ook gevolgen voor de sneeuwkwaliteit in Sölden zal gaan hebben. Natuurlijk hebben ze het geluk dat het gebied sneeuwzeker is met 2 gletsjers tot op een hoogte van 3340 meter. Echter, met een nulgradengrens die gaat stijgen tot boven de 3000 meter, is het toch zaak om met name op de lager gelegen pistes de sneeuwcondities zo optimaal mogelijk te houden.


Controle(kunst)sneeuwcondities op de Rettenbachgletscher door Pistenchef

Dus maakt men gretig gebruik van moeder natuur en is men druk bezig de natuursneeuw te vermengen met kunstsneeuw en de kritische plekken te voorzien van een extra laag verse kunstsneeuw. Immers, kunstsneeuw is veel beter bestand tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Met nog wat sneeuw in het verschiet (woensdag) moet dit voldoende zijn voor een geslaagde opening van de FIS Audi Skiweltcup. Zover Sölden, terug naar de actualiteiten:


Ondanks prima condities verhoogde activiteit kunstsneeuw produktie
ter voorbereiding op de Skiweltcup

Al met al hebben we vandaag opnieuw te maken met veranderlijk weer waarbij de bewolking overheerst. In de ochtend vooral in de dalen van de oostelijke Alpen kans op Hochnebel, verder daar net als aan de noordkant van de Zwitserse Alpen en het Tessin, ook nog wat zon. In de loop van de dag dan overal dichter wordende bewolking en eerste neerslag (buien). Het is niet echt koud en de neerslag valt dan ook pas vanaf 2000 meter in vaste vorm. Het nulgradenniveua vinden we terug rond de 2500 meter. Op 2000 meter is het vandaag een graad of 4 a 5, op 3000 meter rond de -3 graden en op 4000 meter -11 graden. Verder staat er in de bergen een harde tot stormachtige westenwind.


Nog volop winter en weinig van de verzachting te merken: de Stelviopas gisterenmiddag.
Blijkbaar was niet iedereen voorbereid op de sneeuwval !

De toenemende bewolking en neerslagactiviteit hebben we te danken aan het frontensysteem van hoogtelaag (koudeput) "Xenon" die de komende dagen vanaf het Verenigde Koninkrijk naar Oost Europa zal trekken om vervolgens (eindelijk) van de weerkaarten te verdwijnen. Een eerste front (koufront) zal woensdag de Alpen overtrekken en snel gevolgd worden door een warmtefront. De koudere lucht achter het koufront zal de westelijke Alpen grotendeels ongemoeid laten, enkel de neerslag zullen ze daar gaan bemerken. Hier valt woensdag pas boven de 1800 a 2200 meter sneeuw (laagste waardes naar het oosten toe). De oostelijke Alpen komen woensdag wel tijdelijk in weer wat koudere lucht te liggen, hier zal de sneeuwvalgrens dalen naar 1600 tot 1200 meter en lokaal ook nog wat lager. (laagste waardes naar het noordoosten toe)


T850hPa woensdag: koudere lucht tijdelijk tot over de oostelijke Alpen

Vrij vlot volgt in de loop van de woensdagmiddag en aanloop naar donderdag van het westen een warmtefront en ook in de oostelijke Alpen zal de sneeuwvalgrens weer rap stijgen naar 2000 tot 2200 meter. Met dit warmtefront wordt dan tevens een markant zachtere maar ook drogere weerfase ingeleid. Dit gebeurt in eerste instantie door een uitloper van een hogedrukgebied Canarische Eilanden en het Iberische Schiereiland. Een deel van dit hoog koppelt zich af en ligt vrijdag met zijn zwaartepunt precies boven de Alpen. In het verdere verloop trekt het verder richting de Balkan en Oost Europa -West Rusland om daar een beetje te blijven rond "dobberen". Boven de oostelijke Atlantische Oceaan in het zeegebied vanaf IJsland tot over de Golf van Biskaje bepalen opdringerige depressies met hun fronten het beleid.


ECMWF met de zachte zuidwestelijke hoogtestroming begin volgende week

Door de hogedruk boven het oosten van Europa zijn zij echter niet instaat om de koude lucht via de achterdeur naar Europa te transporteren. Integendeel, aan de voorzijde van de depressie wordt met een meest krachtige zuidwestelijke hoogtestroming zeer zachte lucht vanuit subtropische breedtegraden aangevoerd waarmee 20 tot 24° (föhn) weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Tegen het einde van de nog enigszins betrouwbare verwachtingstermijn (eind volgend week) zien we dat deze lucht zelfs tot aan de Noordkaap is gevorderd, evt winterse inspiraties dan ook in Scandinavië "exitus". Kouder wordt het dan wel in IJsland en het Verenigde Koninkrijk. Voordat deze kou echter de Alpen zal kunnen bereiken moeten de kaarten toch wel anders verdeeld gaan worden of nog beter weer eens goed geschud worden.


Ook de GFS ensembles voorlopig "anti-winters"

Woensdag dus nog even een tikkeltje winters, dan gewoon lekker herfstweer en met de zon erbij dan die prachtige "Goldener Oktober". Tot zover vanuit een bewolkt Rosswald (1800m) in Oberwallis alwaar nog zo'n 15 cm sneeuw ligt bij een temperatuur van 6.8°.

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Mooi geschreven weerbericht weer Johann. Vooral het informatieve stukje met betrekking tot kunstsneeuw en de naderende FIS ski worldcup is erg leuk om te lezen. En wat betreft de long term: liever nu een westcirculatie dan later in het seizoen;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2013 - 09:47

Johann

@Michael Thx en helemaal mee eens. Overigens een herhaling (bijna copie) van vorig jaar oktober. Toen ook een wiinterinval met sneeuw gevolgd door eveneen een zeer warme föhn periode met 20 tot 25 graden in de Alpen(dalen).

Johann | 15-10-2013 - 10:04

Kees Van der Plas

Dus Johann als ik het goed begrijp verwacht je volgende week goed weer in de Alpen? Klopt hè? Volgende week hebben we herfstvakantie en plannen om in Oostenrijk van de herfstkleuren te gaan genieten.

Kees Van der Plas | 15-10-2013 - 10:11

Johann

@KeesvdPlas Vanaf donderdag inderdaad heel aardig weer met veel zon en vooral voor bergwandelingen (föhn, droge lucht) uitermate geschikt. Evt rond de 22 wat verhoogde neerslagactiviteiten (zwakke storing) maar nog onzeker. Moet lukken dus ! Gr Johann

Johann | 15-10-2013 - 10:23

Gast

Ik ga van 25/10 tot 2/11 skien in kaprun... hoe zullen de condities daar zijn?

Gast-2439 | 15-10-2013 - 11:52

Johann

@Gast: "25/10 tot 2/11 skien in kaprun" Dat ligt (ver) buiten de betrouwbare verwachtingstermijn. Kijken we toch even stiekum naar de EC ensembles T850 hPa (temp op 1400-1500m hoogte) 15 dagen vooruit dan gaan de temperaturen wel weer iets terug maar het gemiddelde ook dan (29 oktober) altijd nog 2 tot 3 graden boven het langjarige gemiddelde van circa 2 a 3 graden. Kortom voorlopig geen winter inzicht. Gr Johann

Johann | 15-10-2013 - 12:06

Kees Van der Plas

@Johann Bedankt voor je antwoord!

Kees Van der Plas | 15-10-2013 - 12:08

Gast

"Immers, kunstsneeuw is veel beter bestand tegen hoge temperaturen en luchtvochtigheid."

Wat is daarvan precies de reden?

Gast-2442 | 15-10-2013 - 12:21

Johann

@gast Kunstsneeuw: Dit komt door een andere vorm van de ijskristallen en daardoo minder snel smelten (minder lucht tussen de kristallen). Het smelt ook wanneer de temperatuur (of beter gezegd dauwpunt) boven de nul graden komt maar de sneeuw beschermt zichzelf beter door de dichtere structuur (vergelijk met bv een sneeuwpop welke langer blijft staan dan bv de los gevallen verse sneeuw.) Gr Johann

Johann | 15-10-2013 - 12:48

ferdi Boogerd

Vorig jaar was er in ischgl bij het openings weekend geen natuur sneeuw maar ze hadden met kunstsneeuw toch 30km piste open gekregen !
Is er ieman die weet of je toen ook gewoon naar zwitserland kon skieen?
Groet ferdi

ferdi Boogerd | 15-10-2013 - 14:13

Gast

@Johann; bedankt, het is me helder.

Gast-2445 | 15-10-2013 - 14:38

Pieter Masson

@johann ,waarom word er zo weinig over franse Alpen gesproken , val thorens , of is er daar niet veel sneeuw gevallen grts

Pieter Masson | 15-10-2013 - 18:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Pieter. De afgelopen dagen lag het zwaartepunt van de sneeuwval meer aan de Alpenzuidkant en Inner Alpine op de centrale Alpenhoofdkam. Vandaar dat de Franse Alpen iets minder in onze berichtgeving aan bod kwam. Maak je niet ongerust want Val Thorens is zeer sneeuwzeker door zijn hoge ligging in Les Trois Vallees en komt binnenkort zeker aan (sneeuw) bod. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-10-2013 - 19:24

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord