Zondag opkomende sneeuwval

De ontwikkelingen tot pak hem beet het midden van de volgende week zijn in grote lijnen consistent met die welke we gisterochtend ook zagen. Ik zou daar bijna een copy-paste op los kunnen laten. Daarna zien we dat de weermodellen toch wat uit de pas gaan lopen met de "afhandeling" van een depressie die maandag vanaf de Atlantische Oceaan via het Verenigde Koninkrijk west Europa gaat intrekken. Gisteravond zagen we al een ontwikkelingen die er op duiden dat dit laag toch wat meer westelijk Europa gaat binnenschuiven en ook vanmorgen wordt aan deze koers vastgehouden. Opmerkelijk daarbij is dat het laag volgens het ECMWF verder doortrekt via de westelijke Middellandse Zee naar noord Afrika. Donderdag vinden we systeem met zijn kern zelfs ten zuiden van het Atlas gebergte terug en kan het daar voor verse sneeuw gaan zorgen ! Ook voor ons heeft deze ontwikkeling en verandering in koers gevolgen. Kom daar straks op terug.


Winters en flink koud eindelijk ook in de zuid Duitse Alpen (Reit im Winkl,
Bayerische Alpen (1200m). Deze skier is er al vroeg bij overigens

Koud
Onder een heldere hemel en boven de sneeuw kon het vannacht vooral in de Alpendalen flink afkoelen en op dit moment vriest het op veel plaatsen matig tot streng. In de beschutte wat hoger gelegen dalen vroor het zelfs zeer streng met lokaal temperaturen die onderuit gingen tot -15 a - 21 graden. Koudste plekje op dit moment het vliegveld van St Moritz (Engadin) alwaar het 21.2 graden vriest. Op zich niets bijzonders maar in deze rare en vooral ook zachte winter toch wel opmerkelijk weer die lage temperaturen.

Het weekend start dus flink onderkoeld en hier en daar hangt nog wat restbewolking of Hochnebel. Vooral in de nordstau kan uit de nog aanwezige hardnekkige bewolking wat (lichte) sneeuw vallen, dit geldt met name voor de noordkant van de oostelijke Alpen in een gebied uitstrekkend over Oberösterreich, Salzburg tot de noordwestelijke Steiermark. Veel heeft het echter niet meer te betekenen en in de middag gaat ook hier de fut er dan meer en meer uit.


Actuele radar, vooral in de omgeving van Salzburg valt in de nordstau nog sneeuw

Verder zal vandaag de zon een aantal uren kunnen schijnen en al met al belooft het een heel aardige winterdag te worden.Ook de temperaturen bewegen zich op een winters niveau, op 2000 meter tussen de -1 en en -9, op 3000 meter tussen de -8 en -5 en op 4000 meter rond de -13 graden. Het nulgraden niveau 900 en 1800 meter (hoogste waardes gelden voor het zuiden). In de loop van de dag gaat vooral in de westelijke Alpen de wind stevig aantrekken en kan in de bergen stormachtig gaan worden.De combinatie van wind en lage temperaturen zullen het er voor het gevoel niet lekkerder opmaken en het devies luidt dan ook: warm aankleden en zorg vooral ook voor gezichtsbescherming. 


De kou straalt er vanaf, winters Oberdamüls

Opkomende sneeuwval
De windtoename heeft te maken met de nadering van een storing (koufront) welke morgen  ten noorden en deels over de Alpen trekt. Naast de windtoename gaat in de loop van de middag en avond van het noordwesten uit de bewolking weer toenemen gevolgd door sneeuwval die in de nacht verder over de Alpen trekt. Morgen zondag is het overal bewolkt en vooral aan de noordkant valt er sneeuw waarbij de intensiteit zich van west naar oost verplaatsen zal. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt morgen aan de Alpennoordkant. In de loop van de dag wordt het van west naar oost tijdelijk droog en klaart het deels ook op voordat in de westelijke Alpen in de loop van de middag en avond alweer nieuwe bewolking en sneeuwval naderen.

Deze bewolking en sneeuw horen bij een opkomende storing (occlusie) die maandag van west naar oost over de Alpen zal gaan trekken en periodiek voor sneeuwval gaat zorgen. In eerste instantie wordt daarbij even wat minder koude lucht vanuit het zuiden aangevoerd en tijdelijk kan het ook even föhnig zijn. Vrij snel stroomt achter de occlusie weer koudere lucht binnen. De sneeuwvalgrens kan vooral naar het westen toe tijdelijk even tot circa 700 meter stijgen maar meest zal het toch tot in de dalen sneeuwen.


Zwakke Südföhn in het voorveld van de storing op maandag en vanaf dinsdag


Dinsdag en ook woensdag komen we weer in wat rustigere vaarwater en krijgen we te maken met opklaringen. Uit de overtrekkende wolken kan lokaal een sneeuwbuit(tje) of vlok sneeuw vallen. Voor de Oostenrijkse Alpen wordt wat meer bewolking verwacht en het is maar de vraag of de zon er hier ook aan te pas gaat komen. Vooral op woensdag kan er aan aan de zuidkant uit de bewolking ook wat sneeuw gaan vallen maar vooreerst heeft ook dit nog niet veel te betekenen. Tegelijkertijd wordt het van het westen uit richting de woensdag licht föhnig (Südföhn).

Van zuiden uit zachter....
Ik zeg met nadruk vooreerst want in de tweede helft van de week gaat het bij de inleiding genoemde lagedrukgebied een steeds grotere rol spelen. Door zijn koers via de westelijke Middellandse Zee draait in de Alpen de hoogtestroming wat meer naar de zuid tot zuidoost en daarmee komt er een einde aan de toevoer van de koude lucht. Sterker nog, in de periode van donderdag tot zaterdag wordt het een stuk zachter en dat gaan we vooral in de bergen van de oostelijk Alpen merken. Niets om je nu ongerust over te maken maar in vergelijking met de temperaturen die we nu hebben wordt het toch een heel stuk warmer. Zo zien we dat de temperaturen vooral in de bergen flink omhoog aan, zitten we dit weekend op 1500 meter nog rond de -10 graden, in de tweede helft van de week is het met een graad of 0 wel gedaan. Maar liefst 10 graden stijging dus !


Vrijdag volgende week ligt het laag met kern boven Algerije, met een zuidelijke
hoogtestroming wordt dan zachtere lucht aangevoerd

...en opkomende Südstau
De lucht die vanuit het zuiden binnenstroomt heeft via zijn weg over de Middellandse zee ook het een en ander aan vocht op kunnen nemen. Dit gaat er onvermijdelijk voor zorgen dat met de zuidelijke stroming de vochtige lucht tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam gaat uit regenen dan wel uit sneeuwen. (Südstau) en er behoorlijk wat neerslag kan gaan vallen. Vooral het ECMWF berekent grote hoeveelheden neerslag in de periode van vrijdag tot en met zondag. Zo kan er in een strook vanaf het Zwitserse Tessin tot over het oosten van Karinthië lokaal 100 tot 125mm of nog meer aan neerslag gaan vallen. In de bergen gaat dit dan weer een heleboel aan sneeuw opleveren.

Trend kouder
Toch lijkt het er op dat vanaf zaterdag depressies vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan weer via een zuidelijke koers over midden Europa naar de westelijke Middellandse Zee gaan koersen. Vanaf zondag liggen de Alpen dan weer in de koudere lucht die vanuit het noorden gaat binnenstromen. Ook de dagen daarna verblijven we aan de koude kant van de polaire jetstream. Na het weekend krijgen we te maken met lagedruk boven Italië en de Middellandse Zee en hoge druk die zich via west Rusland to over Scandinavië uitstrekt. Met een noordoostelijke stroming gaat het dan gewoon weer koud verder en met het laag in de buurt kans op periodiek sneeuwval.

Sauerland Winterberg
Het koudere weer en een dunne laag sneeuw in combinatie met kunstsneeuw hebben ervoor gezorgd dat er vandaag in ieder geval èèn lift in de Winterberg Arena (Sesselbahn Rauher Busch Nr.12, fot hieronder ) in bedrijf kon worden genomen en er dus ook dichter bij huis wintersport mogelijk is. Mocht u die kant opgaan houdt dan wel rekening met grote drukte! De komende dagen wordt er voor het Sauerland en ook de andere Duitse Middelgebergtes meer sneeuw verwacht. Uitgaande van het ECMWF zou het sneeuwdek er tot woensdag moeten aangroeien tot 15 a 30cm en lokaal misschien nog wel meer. De temperaturen gaan tijdelijk ietsjes omhoog maar over de gehele linie blijf het in er winters


Lift Sesselbahn Rauher Busch

Benelux -Ardennen
Diegenen die nog dichter bij huis naar winterse toestanden zoeken moeten uitwijken naar het noordoosten van Nederland. Hier zit de koudere lucht en storingen gaan de komende dagen voor wat verse sneeuw zorgen. Een eerste storing kan tot morgenochtend in Groningen en Drenthe tot 5cm sneeuw gaan opleveren. Een volgende storing naar de maandag toe kan hier opnieuw voor wat winterse neerslag gaan zorgen en mogelijk dat er opnieuw zo'n 5 centimeter gaat vallen. De rest van het land moet het doen met neerslag in vloeibare vorm me een kans op (natte)sneeuw ten noorden van pak hem beet de grote rivieren. Overigens moeten we de situatie voor de komende 48 uur in Nederland in het (scherpe) grensgebied tussen de koude lucht in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden even goed in de gaten houden !  Begin volgende week tijdelijk wat zachter, er is veel bewolking en van tijd tot tijd valt er wat regen, de temperaturen liggen rond normaal. Vanaf woensdag wordt het beduidend kouder met 's nachts overwegend lichte vorst en overdag temperaturen rond of iets boven het vriespunt.


Goed kans op wintersport mogelijkheden in de Ardennen volgende week (archieffoto
skipiste van Odiegne (nabij La Roche en-Ardenne in de Belgische Ardennen)

Ten slotte nog even kijken naar de Belgische Ardennen die profiteren van hun wat hogere ligging. Laten we ook hier de sneeuwprognoses van het ECMWF erop los dan zien we ook hier een sneeuwdek groeien van 8 tot 15cm tot rond het midden van de volgende week. Genoeg voor de langlauf latten en anders wel voor een mooie winterwandeling. We moeten er overigens nog wel bij vermelden dat ook hier de koers van de depressies een belangrijke rol gaat spelen in hoeverre de koudere lucht zicht kan doorzetten. Tussen regen-natte sneeuw en sneeuw is de komende dagen en ook dit weekend  van alles mogelijk.

Tot zover voor deze zaterdag. Morgen zijn we er in ieder geval weer met hopelijk ook dan mooie winterse kaarten. Fijne dag en ciao vanuit een koud Oberwallis

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.
 

 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

8 feb naar Solden,
Heb er nu al zin in.
Met kerst in Westendorf geweest, was geweldig maar toen weinig sneeuw
Gelukkig ziet het er nu beter uit in Westendorf

groet

Gast-7175 | 25-01-2014 - 08:24

Eric Kromhout

Gisteren heeft het lekker gesneeuwd in Skiwelt. (Brixen, Westendorf, Scheffau, Ellmau etc, etc) Voor de mensen die geintersseerd zijn hoe de situatie er tot gisteren uitzag heb ik een paar filmpjes hier maar even gezet.

En er is zeker sneeuw gevallen. 20 cm in dal en hogerop wat meer.

Als het goed is gaat er zondag weer zo n portie vallen en gaat het er gelukkig weer wat winterser uitzien.

youtu.be/p3SfPekhMOk#sthash.FPwKGIKe.dpuf

youtu.be/UzQty2Gd6Lo#sthash.FPwKGIKe.dpuf

youtu.be/A37kVFGrbBE#sthash.FPwKGIKe.dpuf

Eric Kromhout | 25-01-2014 - 08:28

Gast

@eric kromhout, bedankt voor je info! Leuk ook die filmpjes, hier word ik blij van.

Gast-7177 | 25-01-2014 - 08:34

Marc Schouten

Fijn om wakker te worden met zo'n mooi weerbericht. Eindelijk begint het ook in Nl als winter te voelen, zij het voorzichtig.
Het is me wel opgevallen dat de misters perfect en stefan kaptein erg rustig zijn de laatste dagen...

Marc Schouten | 25-01-2014 - 08:56

Gast

Bedankt Eric, Hier word duidelijk weer gegeven hoe het op de piste is ik zou zeggen vandaag even een bivakmuts en sjaal onder de helm als ik dat zo zie, en heerlijk die laag verse sneeuw.
dat word vooral de rode pistes pakken. meer filmpjes zijn welkom als er weer wat veranderd bedankt.

Gast-7179 | 25-01-2014 - 09:07

Roel

Eerste lift in winterberg vandaag open. eindelijk het wachten word beloond

Roel | 25-01-2014 - 09:28

Gast

Hallo Johan, wil je er een kleine update van de hoge venen bij doen. Groeten Sjors

Gast-7181 | 25-01-2014 - 09:37

Jeanette Spies

Goedemorgen! Al een paar jaar lees ik jouw berichten (dank daarvoor!), heb nu maar eens een account aangemaakt. Jammer dat de sneeuwvoorspellingen voor Veysonnaz steeds naar beneden worden bijgesteld. Zo was eerst de verwachting op bijna 50cm en daar blijft nu maar 12 van over. Lees wel dat de zuidkant weer wat gaat meepakken, hopelijk wat meer dan de bovengenoemde cm. Nog drie weekjes te gaan... Groetjes

Jeanette Spies | 25-01-2014 - 10:18

Gast

Beste Johann,

Ik las net dat er helaas aankomend weekend een fohn aankomt en dat de temperatuur gaat stijgen, maar tegelijkertijd ook veel neerslag aankomt. Hoe hoog komt de sneeuwgrens in die dagen te liggen en wordt er ook zo een hoeveelheid sneeuw verwacht van 100 cm of meer in west Oostenrijk...hopelijk boven de 800m sneeuw...
Bedankt voor je antwoord.
Gr. Peter

Gast-7185 | 25-01-2014 - 10:30

Johann

@Peter Wil er nog even niet al te diep op ingaan vwb de details. Uitgaande van het ECMWF kan de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 800 a 1200 meter stijgen. De hoogste waardes in de zuidoostelijke Alpen. Als de Südstau er goed inkomt kan er meer dan een meter sneeuw gaan vallen ! Gr

Johann | 25-01-2014 - 10:44

Joost Nissink

Beste wintersport liefhebbers,
Ligt Sölden ten noorden of zuiden van de Alpenhoofdkam? Kan iemand mij dit uitleggen?

Gr. Joost.

Joost Nissink | 25-01-2014 - 11:28

Gert Haesevoets

Volgende week vertrekken we naar La Plagne. Ziet er naar uit dat er nog wat neuschnee zal vallen voor heerlijke Tiefschnee. Ik geef een paar updates eens ter plaatse.

Gert Haesevoets | 25-01-2014 - 11:30

Gast

Geweldig om die filmpjes te zien
Ik ga lekker naar westendorf 1 e week van feb
Zo te zien is het dan nog wit

Groet Tom

Gast-7189 | 25-01-2014 - 11:43

Johann

@Joost De Oostenrijkse Ötztaler Alpen, Stubaier Alpen, Sölden en de Zillertaler Alpen vallen onder de Inneralpine Alpen. Gr

Johann | 25-01-2014 - 11:47

Skiwi The Fast

1ste week van Februari richting Seefeld en dus net iets meer interesse voor die regio. Gisteren/eergisteren nauwelijks sneeuw gevallen (hoogstens 5cm), voor de komende dagen ziet 't er ook niet vet uit (minder dan 20cm) en op de koop toe berekent de GFS 6u voor die week alweer een dikke westcirculatie...ik weet het: nog te ver af om betrouwbaar te zijn, maar gezien het verloop van deze snertwinter heb ik toch wel wat schrik dat dit scenario gaat uitkomen...

Skiwi The Fast | 25-01-2014 - 12:53

Johann

@All Korte Update. Een occlusie nadert vanuit het noordwesten met rasse schreden. In de bergen kan het behoorlijk gaan waaien (stormen) en vooral in de oostelijke Zwitserse Alpen als ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen kan in de nacht en morgenochtend zware sneeuwval gaan inzetten. Ofschoon de periode van sneeuwval niet al te lang zal aanhouden moet er toch rekening worden gehouden met 30 tot 40cm tot zondagmiddag. Wind en sneeuw zullen zorgen voor een toename van het lawinegevaar! Gr

Johann | 25-01-2014 - 13:53

Gast

@Johann: top bezig! Ik lees dagelijks je berichten met veel plezier!

Gast-7193 | 25-01-2014 - 14:05

Jeffrey Laan

Volgens De Zwitserse meteo valt er nauwelijks sneeuw de komende dagen in Berner oberland... Hoort toch wel degelijk bij de Noord kant?

Jeffrey Laan | 25-01-2014 - 14:33

 Joeri L

Beste Johan,

Zoals je al eerder hebt vermeld valt serfaus/fiss/ladis onder de inneralpen. Maar ze liggen "redelijk dicht bij" de Zwitserse grens kan ik het dan ook zien als de westkant van de Oostenrijkse Alpen. Dit met betrekking op je laatste update.

Joeri L | 25-01-2014 - 15:52

Gast

Hallo,
Wie kan aangeven hoe het zit met de dalafdaling (bij de dorfbahn) in Brand? Zou toch wel zo langzamerhand open mogen gaan. De dalafdaling staat nog steeds als gesloten op de website. Deze dalafdaling schijnt ook een slee/rodel afdaling te zijn vandaar.

Gast-7196 | 25-01-2014 - 16:13

Gast

@ erik Gaan de dalafdalingen in brixen, hopfgarten en ki-west ook open? Dankje!

Gast-7197 | 25-01-2014 - 16:40

Roy Kolthof

Gast 7197 Kiwest gaat morgen of maandag open het is mooi wit hier Westendorf perfecte pistes tot in het dal leuke eerste dag gehad.

Roy Kolthof | 25-01-2014 - 17:44

Gast

Top! Wij komen over een week die kant op!

Gast-7199 | 25-01-2014 - 17:55

Eric Kromhout

De dalafdalingen van Brixen (zonnige kant) hopfgarten en ki west zijn dicht.

Op dit moment kan ik niet zeggen dat ze binnenkort open gaan. Dit ligt ook aan de sneeuwval die waarschijnlijk vannacht en morgen gaat komen. Zal zeker minimaal 30 cm nodig zijn.

Ook hebben de sneeuwkanonnen wel aangestaan maar.....tot een hoogte van ongeveer 1100 meter aan de noord zijde en de dalafdaling Niending van Brixen daar heeft nog geen enkele kanon aangestaan de afgelopen week.. Het moet ook echt kouder worden.

Stel dat er dus morgen30 cm gaat vallen icm sneeuwkanonnen dan verwacht ik zeker dat de dalafdalingen voor volgend weekend wel weer open zullen zijn.

Afwachten dus.

Eric Kromhout | 25-01-2014 - 18:11

Gast

Hier in Filmoos weer 20 cm erbij. Prima skien hiero. Morgen valt er nog een cm of 30 bij. Ik zeg: laat maar komen!!!

Gast-7201 | 25-01-2014 - 18:28

Gast

Hallo,t,is een mischien een lastige vraag ,maar hoe komt het in rockytnice tjsechie daar lees ikniks van ,ook nog kans op goeie sneeuw en piste,s al vast bedankt. Vr gr.

Gast-7202 | 25-01-2014 - 19:14

Gast

Nog updates vanuit Vorarlberg?

Gast-7203 | 25-01-2014 - 19:19

Gast

Hier in het kleinewalsertal..riezlenr,mittelberg...sneeuw genoeg op de piste, maar het zonnige dagje van vandaag doet ook veel slechte dingen met de sneeuw, zo was er in de ochtend nog sneeuw genoeg, omdat het donderdag op vrijdag goed gesneeuwd had...waren er vandaag op de zuidhellingen toch weer veel groene plaatsen...maar het dagje skieen was wel top...met veel zon en mooie plaatjes..het zou volgens de locals hier gaan sneeuwen de komende nacht en ook de zondag...dus hopen dat dat maar gebeurd..want hier ligt nog steeds te weinig..vinden ze....

Groet rodrique

Gast-7204 | 25-01-2014 - 19:57

Gast

Vandaag in Serfaus aangekomen
Boven is het zeer goed te doen maar er mag sneeuw bij hoor

Gast-7205 | 25-01-2014 - 21:27

Gast

Helaas las ik zojuist dat de Amerikaanse model uitdraai, toe nemend concreter is geworden, dat helaas aanvang februari wederom een zachte zuid/west stroming op de rails wordt gezet.
Europees (nog) niet. Hopen dat ze ongelijk hebben.
Groeten Bertil Blaas.

Gast-7206 | 25-01-2014 - 21:40

Gast

Vandaag Wolkenstein
Heerljk zon, heel veel sneeuw en prachtig weer!!

Jammie..

Gast-7207 | 25-01-2014 - 21:53

Carin L.

Superdag gehad vandaag in Gerlos en Konigsleiten. Heerlijk die verse sneeuw en af en toe de zon erbij. Op de terugweg naar Bramberg al weer groene plekken op de zuidkant...
Op de website van Wetter.at geven ze ook nog i.p.v. sneeuw regen op voor morgen...
Ik hoop dat Johann het bij het juiste eind heeft en dat Wetter.at er naast zit! Gr. Carin

Carin L. | 25-01-2014 - 22:13

Gast

@eric kromhout, woon je daar of overwinter je er?

Gast-7209 | 25-01-2014 - 23:50

Gast

Hoop dat 7206 geen gelijk krijgt.....geen zin in groene hellingen vanaf 2 febr!!

Gast-7210 | 26-01-2014 - 00:00

Tjipke Weijma

Heb de filmpjes van erik met veel plezier gezien we gaan er volgende week ook heen en zo te zien lijkt het goed . Topie bedankt

Tjipke Weijma | 26-01-2014 - 23:47

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord