Enorme verschillen Alpenweer

Meest markante weersverschijnselen waren gisteren natuurlijk de sterke Südföhn en de opkomende en verder intensiverende neerslag aan de Alpenzuidkant. Met de föhn kon aan de noordkant nog enkele uren zon worden opgetekend en na een "bijna" tropennacht stegen de temperaturen in de föhndalen tot 20 a 23 graden.  Tegelijkertijd begon het steeds harder te plenzen aan de Alpenzuidkant waarbij het boven de 1800 tot 2000 meter sneeuwde.  Zelf kon ik rond middernacht 60mm hemelwater in de "regenmeter" registreren. Iets verder zuidelijk in het Simplongebied was toen al 50 tot 120mm gevallen en in het Centovalli en Piemont werden 24 uurs neerslaghoeveelheden gemeld van 130 tot 160mm en in de avond werd er vanuit het Italiaanse Cervinia (Aosta) al meer 100cm Neuschnee gemeld!


Gisteren eerder op de avond al meer dan 100cm sneeuw in Aosta (foto Cervinia)

Toch wel jammer dat de koude lucht gisteren nog niet echt vorderingen kon maken, daardoor viel, zoals we gisteren ook al hadden aangesproken, een groot deel van de neerslag nog in vloeibare vorm. Ook op 1800 tot 2000 meter was het met temperaturen van net iets boven nul was het nog steeds relatief zacht  zodat de sneeuw erg zwaar of zelfs kletsnat was. Ook vandaag wordt er het nodige aan neerslag berekent en tot vanavond zullen de neerslagmeters aan de Alpenzuidzijde opnieuw zo'n 100 tot 200mm registreren. De eerste plaatjes vanmorgen:


Passo Forcola


Livigno


Airolo


Alpe d`Huez

Nog meer neerslag (sneeuw)
De dag start in de westelijke Alpen met storm en intensieve neerslag net zo als hij gisteren eindigde weer zeer turbulent en de condities in de bergen zijn zeer ongunstig. De meest intensieve neerslag verlegd zijn zwaartepunt wat naar het oosten waarbij de neerslag naar het westen en vooral noordwesten steeds meer in sneeuw zal overgaan. Lokaal kan het in het noordwesten tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen, aan de zuidoost kant pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 1800 tot 2100 meter. De zuidelijk gebieden van de oostelijke Alpen doen het al niet veel beter, ook hier in de Südstau deels intensieve neerslag met een sneeuwvalgrens duidelijk hoger ligt dan in de westelijke Alpen, sneeuw valt er hier meest pas boven de 2000 a 2500 meter.


Actuele radarbeeld

De föhn weet het in het westen van Oostenrijk nog tot in de ochtend uit te zingen, dan ook hier föhn einde en overgrijpende neerslag vanuit het westen en zuiden. Vooral de Vorarlberg, (Ost)Tirol en het noorden van Karinthië moeten zich gaan opmaken voor intensieve en aanhoudende neerslag. Aanvankelijk ligt ook hier de sneeuwvalgrens in de warmere lucht nog vrij hoog tussen de 1800 en 2300 meter. Met het instromen van de koudere lucht op en achter passage van het koufront gaat de regen in de Vorarlberg tot een hoogte van 1200 a 1000 meter in sneeuw over en lokaal kan het zelfs tot 800 meter sneeuwen.

Met het koufront, de Südstau en Südföhn zien we in het weerbeeld grote verschillen op soms kleine afstand. Met föhn aan de noordkant in het oosten nogmaals 20 tot 23 graden worden, tegelijkertijd sneeuwt het op andere plaatsen in het westen tot ver onder de 1000 meter. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de -5 in de koudere en +8 in de warmere luchtmassa's en op 3000 meter tussen de -7 en +3 graden. Op 4000 meter daalt het kwik in de westelijke Alpen  tot -8 a -12 graden.

Sneeuw
In de Südstau gaat boven de 2000 meter tot donderdag opnieuw tussen de 50 en 100cm bijvallen (lokaal ook nog meer) en daarmee komen we aardig in de buurt (of over) de 200cm. Elders mag men in de hogere delen rekenen op 20 tot 50cm. In de westelijke en met name noordwestelijke Alpen waar de meest koude lucht zal binnenstromen kan er boven de 900 a 1100 meter eveneens een sneeuwdek van 10 tot 15cm worden gevormd. Vooral in de bergen zullen de enorme hoeveelheden Neuschnee door de stormachtige wind sterk worden vervracht en waarmee het lawinegevaar dus sterk zal toenemen. 


Neerslag (sneeuw) vandaag


.......en voor morgen

Volgende Südstaufase in de maak
Morgen donderdag is de grote "Spuck" voorbij en kan de atmsofeer langzaam weer wat tot rust komen. In het westen klaart het op en wordt het droog. In de oostelijke Alpen houdt de Südstau ook dan echter nog aan maar verliest geleidelijk wel aan kracht. Het zwaartepunt wordt dan rondom Ost Tirol (zuid Tirol) berekend. Vrijdag in het westen en oosten kans op wat regen en boven de 1500 tot 2000 meter sneeuw, elders meest droog en afwisselend opklaringen. Het weekend laat zich dan weer van een stuk vriendelijkere kant zien. Opklaringen en wolken bepalen het weerbeeld, in de dalen kans op Hochnebel. Zondag en maandag bouwt zich een volgende Südstau situatie op, de bewolking neemt weer toe en vervolgens gaat het aan de zuidkant opnieuw aanhoudend en intensief regenen en hogerop sneeuwen. Hoe deze ontwikkelingen in detail zullen gaan verlopen (sneeuwvalgrens, hoeveelheden neerslag) is nog onzeker.

Op de langere termijn lopen de modellen steeds verder uit elkaar en daarmee wordt dus ook de onzekerheid een stuk groter. Het ECMWF komt met meer hogedruk vanuit west Rusland op de proppen (zonder dat het meteen echt koud wordt omdat de hoogtestroming nog zuidoost zal zijn). Het GFS kiest meer voor de variant met Atlantische depressie en hoogtetrog.


ensembles GFS (prikpunt) Graubünden

De komende dagen meer hierover. Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen of in de reacties. Ciao vanuit Oberwallis Termen, 5.0 graden (dalend) en het plenst.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martijn Sonnenberg

spannende weersberichten met veel actie. weersituatie om te smullen lijkt me, voor de weerrman dan, want de lokalen in frankrijk en italie denken hier wrsch anders over...

johann: ik zie hier en elders mensen erg bang zijn dat de situatie van vorig jaar zich herhaald (steeds weer fohn in het noorden en stau in het zuiden), met de in te vullen gevolgen voor hun favoriete (noordzijde) skigebied. zelf denk ik dat het mee zal vallen en verwacht ik2e helft november de omslag naar een ander weerpatroon, maar kun je bijv met wat historische kaartjes hier eens aandacht aan schenken? (zo van, zoek de 5 verschillen zeg maar)?

Martijn Sonnenberg | 05-11-2014 - 08:41

Gast

Ik kijk altijd op wetterzentrale gfs. Maar nu hoor ik dat er een nieuwe verbeterde gfs is.
De gfs berekend weer warmer weer naar midden van de maand. Terwijl andere betere vernieuwde gfs een meer winters karakter geeft. Hoe zien jullie de toekomst, noordkant? Er zin inderdaad veel mensen die naar de noordkant gaan zoals Martijn zegt.

Gast-10387 | 05-11-2014 - 08:52

Eric Kromhout

Heb je al is bijna een weerman zien wegwaaien op de patscherkofel te Innsbruck. Kijk dan naar deze video. Windsnelheden van over de 160 km per uur.

tvthek.orf.at/program/Wetter-Tirol/8094993/Wetter-Tirol/8699830

Eric Kromhout | 05-11-2014 - 08:56

Gast

Bij Wengen is de sneeuwgrens gedaald tot onder de 1500m, volgens deze webcam:
images.webcams.travel/original/1325493018.jpg

Gast-10389 | 05-11-2014 - 09:11

Niels  van Bockel

@Eric Kromhout, nooit geweten dat de föhn storm zo hard kan gaan! Indrukwekkend (filmpje) en leuk om te zien! Gr Niels

Niels van Bockel | 05-11-2014 - 09:27

Gast

het is aan het sneeuwen in feldberg.
Ze geven er heel de dag sneeuw. Temperatuur komt amper boven het vriespunt.

Gast-10391 | 05-11-2014 - 09:30

Johann

@Gast-10387 Zowel de "normale" GFS als ook de door jou genoemde parallel uitdraai met een hogere resolutie (13km 1-Grad-raster) gaan voor een aanhouden van het zachte weer (ZW). Het ECMWF met hogedruk W-Rusland evt Scandinavië biedt meer mogelijkheden op wat kouder weer (inversie)

Johann | 05-11-2014 - 09:36

Gast

Johann, welke kaarten zijn dan het betrouwbaarst?
alvast bedankt, mvg

Gast-10393 | 05-11-2014 - 09:39

Johann

@Gast-10393. Daarover kan je niet zo een uitspraak doen. Algemeen ontlopen de modellen elkaar niet zoveel en zowel het GFS als ook het ECMWF hebben sterkere dan wel zwakkere kanten. We werken sowieso met meerdere globale (oa GFS, ECMWF, UKMO, GME) maar ook met zgn meso modellen ( hogere "resolutie, kleiner gebied en voor de Alpen veel nauwkeuriger, (Hirlam, Cosmo). Verder zijn zowel Michael als ik meer "aanhangers" van het ECMWF model. Belangrijk is ook om de trends te zien en deze te verwoorden. Vooral de ensembles (50 verschillende berekeningen met een verstoorde uitgangssituatie) zijn daarbij van groot belang.

Johann | 05-11-2014 - 09:56

Roy T

Franse Alpen tot nu toe totaal niet kloppend met de prognoses. Oorzaak: Te hoge sneeuwgrens en de meeste neerslag is hier gisteren vooral in midden Frankrijk blijven hangen lijkt het.

Roy T | 05-11-2014 - 10:13

Snowboarder

Volgens de oostenrijkse weermannen gaat er toch ook aan de alpen noordzijde (tirol salzburgerland) in de loop van vandaag vanaf ongeveer 1000 meter sneeuw vallen terwijl het tegen de alpen hoofdkam aan in die gebieden tot pak hem beet 2000 meter blijft regenen. Kortom het is een beetje een rommeltje in de atmosfeer boven de alpen. Grote verschillen op korte termijn volgen elkaar in rap tempo op.

Snowboarder | 05-11-2014 - 10:26

Johann

@John Dat is nu ook precies wat we geschreven hebben ! ;-)

Johann | 05-11-2014 - 10:38

Snowboarder

Mijn complimenten johann. Jullie voorspellingen kloppen weer behoorlijk. Dit is zo leuk.

Snowboarder | 05-11-2014 - 10:45

Gast

Onze vrienden van wetter.at zijn inderdaad ook postief over sneeuw volgende week...:
www.wetter.at/wetter/news/Wetter-Sturz-bringt-naechste-Woche-Schnee-in-Oesterreich/163687076

Gast-10399 | 05-11-2014 - 11:49

Gast

In Warth, Vorarlberg, alleen maar regen... Wat een tegenvaller! Zelfs tot boven op Salober alleen maar dooimist... Neen, ziet er niet goed uit voor de noordkant!

Gast-10400 | 05-11-2014 - 12:02

Gast

Franse alpen vallen inderdaad wel tegen, enkele centimeters. Volgende keer meer geluk!

Gast-10401 | 05-11-2014 - 12:20

Pieter Masson

Wat moet er eigenlijk gebeuren voor sneeuwdump in de Franse Alpen , moet de wind draaien

Pieter Masson | 05-11-2014 - 12:34

Johann

Inmiddels is de regen hier in Termen (1020m) overgaan in sneeuw en de temperatuur gedaald tot 1.2°. Sinds begin neerslag gisteren kon ik 93mm aan neerslag optekenen. Voorlopig regent en sneeuwt het nog wel even verder.

Johann | 05-11-2014 - 13:12

Johann

@Pieter De Franse Alpen moeten het vooral hebben van een meer westelijke hoogtestroming (Weststau). De stroming (en jetstream) is nu pal zuid-noord gericht dus klapt alles tegen de zuidkant. Verder moet het ook kouder zijn voor een echte dump tot in de lagere delen.

Johann | 05-11-2014 - 13:15

Johann

@Roy Hoe kom je daarbij ? Ook in de Franse Alpen sneeuwt het lokaal tot rond de 1300 a 1000 meter en is het sneeuw bedekt !

Johann | 05-11-2014 - 13:20

Benoit Landtmeters

Kortom ... Waar moeten we volgende week naar toe om te kunnen skiën ? Genoeg sneeuw / geopende pistes ?

Benoit Landtmeters | 05-11-2014 - 13:42

Gast

In Lauterbrunnen op 800m blijft het nu ook een beetje liggen:
images.webcams.travel/original/1292514934.jpg

De sneeuwgrens valt me erg mee!

Gast-10407 | 05-11-2014 - 14:03

Cheese  Curve

Nieuwe sneeuwalert van snowplaza voor Koenigsleiten, gisteren nog 65 cm sneeuw voorspeld voor de komende dagen en vandaag 1 m 14, dus je zou haast geloven dat er wel iets gaat vallen komende dagen ook al hoort het technisch gezien bij de noordkant.

Cheese Curve | 05-11-2014 - 14:18

Johann

@All -Lokaal sneeuw tot 700m op dit moment in oa Zwitserland. De komende dagen ook intensieve regen en sneeuwval n Osttirol-Oberkärnten. Tot zondag gaat er in de bergen 50 tot lok. 200cm sneeuw vallen ! Groot gevaar voor overstromingen in Karinthie (Hoogste waterstand sinds 10 jaar. verwacht voor de rivieren.)

Johann | 05-11-2014 - 14:21

Gast

Johann, nog bedankt voor je reactie vannacht om 00.06 u, over weerfenomeen in Wallis.
Duidelijk. Wij zijn medio dec. Een paar weken in Tasch, zodoende ook de interesse.
Dank je Gr. Bertil. (Ben geregeld zo maar uitgelogd, terwijl ik wel ingelogd stond. In heb bericht gelezen van jullie kant hierover).

Gast-10410 | 05-11-2014 - 14:49

Erik M

Ben zó benieuwd wanneer de Oostelijke Alpen aan de beurt zijn..Wat een spektakel weer!

Erik M | 05-11-2014 - 15:14

Berthil Westerink

In het westen van Zwitserland wordt alles al prachtig wit. laat het nu maar even doorsneeuwen!!!

Berthil Westerink | 05-11-2014 - 16:47

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Geen sneeuw in de Franse Alpen? Dumpt als een gek in de Savoie❄️❄️❄️ RT @lesgetsnews: "Tempête de #flocons sur Les Gets!" Mijn twitteraccount loopt vol met sneeuwtweets;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2014 - 16:51

Gast

Goed nieuws voor oostenrijk. Ze geven toch sneeuw naar midden van de maand.
Kan niet warm blijven. We zijn nog maar begin november. Maar er komt beterschap.

Gast-10414 | 05-11-2014 - 17:07

Niels  van Bockel

Nu ook lekker wit in La Plagne.. Dus ook westelijke Alpen pakken ook sneeuw mee! Sneeuw grens ergens op 1400 m.

Niels van Bockel | 05-11-2014 - 17:20

Patrick@Resia in 2019 vS

Voor het eerst niet geboekt voor Kerst, we wachten af waar de sneeuw valt. Voorkeur voor Wagrain of Alta-Badia. Als ik nu moest gaan Breuil-Cervinia. Wel spannend, maar alles kan op 10 december weer heel anders zijn.

Patrick@Resia in 2019 vS | 05-11-2014 - 17:23

Johann

Inmiddels hier ook witter wereld. Ticino lokaal meer dan 400mm neerslag sinds maandag. Zuidkant 100 tot 200cm Neuschnee (Cervinia)

s1160.photobucket.com/user/meteoservice/media/bcer_zpsc0d1763e.jpg.html" target="_blank">i1160.photobucket.com/albums/q500/meteoservice/bcer_zpsc0d1763e.jpg" border="0" alt=" photo bcer_zpsc0d1763e.jpg"/>

Johann | 05-11-2014 - 17:49

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Is dat een afbeelding van je "speciale correspondent" in Tessin Johann? :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2014 - 17:52

Johann

@Michael Ja, moest uitwijken, mijn "sneeuw-spotter" op de Simplon laat even niets van zich horen, wrs ingesneeuwd :-) Overigens steeds meer chaos op de wegen hier. Div passen afgesloten naar zuiden.

Johann | 05-11-2014 - 18:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De straalstroom knalt op dit moment frontaal op de Zwitserse zuidzijde. Hier ligt momenteel het zwaartepunt van de stau, waarbij de vanuit het westen instromende koudere lucht de sneeuwvalgrens flink laat zakken. De stau lijkt vanwege zijn kracht de "hauptkam" wat te gaan overpakken, waardoor de Inner Alpine gebieden ook lekker mee profiteren. Indrukwekkende radar(sneeuw)echos's momenteel :-))

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-11-2014 - 18:56

Erwin Pieper

Mooie berichten hoor! Ziet er weer leuk uit die forse speldenprikken. In NL voor het eerst ook weer wat frisser. Voor mijn gevoel afgelopen nacht kouder kouder dan heel de afgelopen 'winter'

Erwin Pieper | 05-11-2014 - 21:35

Johann

Momenteel in Termen nog steeds matige sneeuwval en compleet winters. Zelfs in het dal (Brig 680m) sneeuw en wit. In de bergen (Aletsch, Rosswald, Bellwald) tussen de 30 en 70cm.

Johann | 05-11-2014 - 22:49

Roy T

Klopt wel degelijk wat ik zeg. Prognoses waren absoluut hoger voor Frankrijk! Noem mij 10 plaatsen waar in de Franse westalpen de 1 meter is gehaald? Ik zeg je alvast ik vond er geen één! 5-30 cm is ook leuk maar desalniettemin daar dus geen dump. Intensiviteit is er daar ook uit nu dus komt er ook niet veel meer bij. Rond de 10e weer nieuwe kansen :-)

Roy T | 05-11-2014 - 23:29

Johann

@Roy Op welke prognoses van meer dan een meter doel je precies ? We hebben het al dagen over de Südstau en dan pakt de zuidkant de meeste sneeuw (echte dump). Dacht dat we dit toch duidelijk steeds weer benadrukt hebben in de prognoses ?

Johann | 06-11-2014 - 01:33

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord