Koudere lucht in aantocht

vrijdag 9 oktober 2015 - 07:30

» naar de reacties

We zien op de weerkaart voor vandaag de invloed van hogere luchtdruk. Een zwak 'hoogje' wat zich bevindt boven Frankrijk en het gisteren besproken Scandinavisch hogedrukgebied. Het hoogje wordt opgeslokt door het Scandinavische hoog, en het geheel gaat aan de wandel richting de Oostzee en komende week naar midden Europa. Het heeft ervoor gezorgd dat het occlusiefront is verpieterd, maar nog wel veel bewolking achterlaat in met name de oostelijke Alpen. De zwakke stroming heeft een voorkeur voor een oostelijke richting, waardoor het daar moeilijk zal worden om de zon te gaan zien. Het positieve is wel, dat het droog is geworden. In Zwitersland zien we aan de noordkant van de bergkam ook hochnebel en laaghangende bewolking onder de 2000 mtr. Graubünden, Tessin en Wallis, alsmede de Franse Alpen en Piëmont krijgen veel zon. De ontwikkelingen voor de komende dagen, waar we het gisteren ook over hebben gehad, zijn ondertussen ook zichtbaar, de ex-hurricane Joaquin en de ontwikkeling van een depressie boven de Middellandse zee.


Weerkaart van 09-okt-2015, bron: DWD

Satellietfoto van 09-okt-2015 07.00 uur, bron: Eumetsat

Radar- en satellietbeeld van vanochtend, bron: Wetteronline

El niño
Eergisteren werd er door Gert de volgende vraag gesteld: "Ik lees dat de verwachting is, dat er sprake zal zijn van een sterke El Niño. In de winter 1986-1987 schijnt dat ook zo geweest te zijn met als gevolg echte winterkou in NL en België en veel sneeuw in de Alpen. Is het een idee hier eens aandacht aan te besteden in deze "Einschnei-technisch" gezien komkommertijd ?"

Er zijn in diverse media berichten verschenen dat we een strenge winter zullen krijgen, mede door de El Niño waar momenteel sprake van is op de Grote Oceaan. Het is echter nog veel te vroeg om te speculeren wat voor winter we in West-Europa en in de Alpen zullen krijgen. El Niño is een factor die mede een rol speelt, in het weer op aarde over lange termijn vooruit, maar het is een complex geheel. Sommigen stellen tevens dat El Niño te ver is verwijderd van onze omgeving. Toch zijn er wel enkele interessante zaken op te merken. Laten we eerst maar eens even kijken naar wat El Niño ook alweer is.


Het El Niño fenomeen

Een El Niño is een opwarming van het zeewater ten westen van Peru en Mexico op de oostelijke Grote Oceaan. Dit zorgt voor veranderingen in weerpatronen en stromingen, van zowel de lucht als het zeewater in de Oceaan. De invloed van El Niño is bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten een stuk groter. El Niño heeft dus een belangrijke invloed in de verandering van stromingspatronen, die op hun beurt ook op grotere afstand invloed kunnen hebben. Volgens het Met-Office zal er voor de late winter enig effect zijn op onze omgeving.


Effect van El Niño volgens Met-Office

Accuweather kwam paar uur geleden met
deze winterverwachting voor Amerika

 

Effecten en fenomenen die ook een invloed hebben op de winter in West-Europa zijn bijv. de zonne-activiteit, de zeewater temperaturen in de Atlantische oceaan en verandering in windpatronen in de bovenlucht van de atmosfeer boven de Equator (Quasi-Biennial Oscillation) en Atlantische oceaan (Noord Atlantische Oscillation). Deze fenomenen tezamen kunnen de invloed van El Niño te niet doen of juist versterken en dus moeten deze allemaal ook meegenomen worden als input in de invloed op de winter.

Amerika
Hierboven schreef ik al dat de winter in Amerika veel meer (direct) wordt beïnvloed door een (versterkte) El Niño, dan dat dat bij ons het geval is. En zonder dat ik voorbij wil gaan aan mijn eigen stelling dat een lange termijn visie op onze winter in West-Europa, door een complex van factoren en fenomenen wordt bepaald, kijken we even wat meer in detail naar Amerika. Wat dit dan zou kunnen betekenen voor de NOA (Noord Atlantische Oscillatie) kan Michael dan een dezer dagen misschien eens verder uitdiepen, anders wordt dit bericht vrij lang.

In het kaartje hierboven van Accuweather zien we de overeenkomsten met de effecten die Met-Office toeschrijft aan El Niño. Uit voorgaande jaren, weten we hoe de jetstream zich gemiddeld ontwikkelt in een normale winter zonder El Niño of El Niña en in een winter met El Niño of met een El Niña. Als je de jetstream positie bekijkt op een kaart van Amerika, valt vrij snel te verklaren waarom zij bijv. verwachten dat het Lake-Effect in Noord-Amerika minder sterk zal zijn. Dit komt omdat er gemiddeld minder situaties zijn met een W-NW sturende jetstream, net ten westen van de Great Lakes.


Posities van de jetstream in een winter boven Amerika, bron: NOAA/NCEP

Het is ook vrij duidelijk waarom Accuweather de groene natte zone's heeft ingetekend over de zuidelijke staten van Amerika. Omdat het waarschijnlijk is dat de vochtige, warme lucht (die El Niño immers naar de East Pacific stuwt) in veel depressies c.q. thunderstorms zal resulteren, die netjes over die zuidelijke staten worden meegevoerd door de jetstream positie (de rode lijn in bovenstaand kaartje). Daarnaast ligt de Jet bij een El Niño veel zuidelijker en dat heeft gevolgen voor orkanen. Kijk maar eens naar onderstaande kaart.


Sterke bovenlucht wind en te hoge windschering;
dit effect werkt hurricanes tegen, bron: WJHG

 

Gert ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken, dat een El Niño of ontbreken daarvan, niet zaligmakend is voor het verklaren of verwachten van het winterweer in West-Europa. Ik las je vraag nog door en je gaf ook aan dat de winter van '86 - '87 gepaard ging met een sterke El Niño. Dat heb ik ook nog even uitgezocht. Hieronder in dit diagram een overzicht van de gemiddelde mondiale t.o.v. het tijdvak 1961-1990. De rode jaren, zijn die waarin sprake was van een El Niño. In 1985 en 1986 was er geen El Niño, maar wel in 1987. Of deze van 1987 dan begonnen is in 1986 of in 1987 weet ik echter niet. Kortom, ik hou het erop, dat een El Niño alleen niet aangegrepen kan worden om een heel winterseizoen bij ons te verklaren.


Gemiddelde wereldtemperatuur tov 1961-1990 met El Niño of El Niña

Ontwikkelingen komende week
Dan nu de ontwikkelingen voor de komende week. Zoals ik reeds heb aangegeven wordt het kouder in de Alpen rond het hogedrukgebied wat vanuit het noordoosten en oosten, koude lucht op transport zet. Het blijft erg spannend hoe de ontwikkeling zal gaan verlopen, komende week. Restanten van Joaquin komen te liggen ten oosten van Spanje en de luchtdruk boven het Middellandse zeegebied blijft laag. In combinatie daarbij ontwikkelt volgens GFS en ECMWF een hoogtelaag boven de Alpen van medio woensdag. Tegelijkertijd zal op lagere niveau's - zoals ook op de luchtdrukkaart zichtbaar is - koudere lucht voor een steeds verder verlagende sneeuwvalgrens gaan zorgen. Door cyclogenese boven de Middellandse zee kan er vrij eenvoudig een depressie ontstaan, die toch wat noordelijker in het Alpengebied weet door te dringen, maar of dat roet in het eten gaat gooien weten we pas volgende week. Gelet op de huidige uitdraai van vandaag en de afgelopen dagen, mogen we voorlopig uitgaan van dit scenario. In combinatie met het hoogtelaag - zie ook het linker kaartje met de 500 hPa stroming - kunnen er volgende week sneeuwbuien verwacht worden, met een sneeuwvalgrens die richting de 1500 mtr zakt en in de noordelijke Alpen naar 1000 mtr.


ECMWF met links hoogtekaart 500 hPa en rechts de luchtdruk voor woensdag

sneeuwvalgrens in mtr gaat komende week verder afzakken

Hoe het verder zal uitpakken horen jullie morgen van Michael. Fijne dag!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Brrrrrrr! šŸ§

Mark (& Monique) | 09-10-2015 | 09:26 niet ok

Wat een schitterende uitleg topi šŸ‘šŸ‘†šŸ‘†šŸ‘†

Rafael Guinote | 09-10-2015 | 11:07 niet ok

Als het van onze volkswijze notelaars afhangt zal het een strenge winter worden, lang geleden dat we nog zo'n massa noten hadden. :-!

Greet Pype | 09-10-2015 | 12:25 niet ok

Wordt er momenteel nog aan het vervolg van het weerpraatje gewerkt? Ik zit te wachten wat er volgende week staat te gebeuren! Het ziet er naar uit dat de winter bijna aan de voordeel staat .... Spannend!!!

Dries | 09-10-2015 | 12:46 niet ok

Goede uitleg. Hou de ontwikkelingen in de gaten. Hopelijk een winter met veel sneeuw in de alpen.

Roland Oudmaijer | 09-10-2015 | 12:50 niet ok

hellow, ik ben nog aan het twijfelen om tijdens het herfstverlof mee op stage te gaan naar kaprun. Zal er tegen dan al wat sneeuw gevallen zijn om enkele pistes te openen? Vorige keer waren er slechts 2 pistes open met ellendig lange wachttijden aan de 2 sleepers tot gevolg...

Joran De Luyck | 09-10-2015 | 14:58 niet ok

John, super leuke en leerzame uitleg!!

Michael Kelder | 09-10-2015 | 15:05 niet ok

Beste John,

heel hartelijk "dank je wel" voor je (voor mij als leek) duidelijke uiteenzetting. Ik blijf toch nog maar even duimen voor een sneeuwrijke winter !!

Gert | 09-10-2015 | 15:24 niet ok

@ all, dank voor de complimenten en @Gert; graag gedaan :)
@ Joran; denk dat mijn weerbericht je dan wel enige duidelijkheid geeft toch?

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 09-10-2015 | 19:08 niet ok

Mooi bericht, dank voor deze mooie uitleg

Maurice | 10-10-2015 | 00:02 niet ok

Slapen en dromen van sneeuw

Marco | 10-10-2015 | 00:56 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmelden

Sneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» ItaliĆ«
» TsjechiĆ«
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo