Koudere vooruitzichten

zaterdag 10 oktober 2015 - 08:30

» naar de reacties

De weerkaarten zien er zo vroeg in het nog prille wintersportseizoen niet verkeerd uit. Het (sneeuw)seizoen moet natuurlijk nog volledig op gang gaan komen, en is alles wat er aan sneeuw valt in de oktobermaand puur bonusmateriaal. In eerste instantie zijn de ogen (sneeuw technisch) veelbelovend op het zuidoosten van Oostenrijk gericht. Later in de week stijgen de kansen voor de meer westelijk gelegen gebieden. Waar gaat dit naar toe deze week is de grote vraag?


We zitten nog maar in oktober en kijk eens wat een droomplaat!
Stubaier Gletscher gisterenmiddag via @App

Topcondities in Solden op de Rettenbach gletscher. Nee we zijn niet jaloers;-)
Foto kwam gisteren binnen via de @App

Regen en sneeuw voor de zuidoostelijke Alpen
Blikvanger op de weerkaarten is op dit moment een lagedrukgebied dat zich juist ten noorden van Sardinië bevindt. Deze storing trekt de komende 24 uur langzaam via midden Italië in de richting van Kroatië. Rondom dit systeem circuleert vrij vochtige lucht welke licht stuwend voor neerslag in zuidoost Oostenrijk gaat zorgen. De Alpen ontsnappen aan een gigantische neerslagdump, want de neerslag concentreert zich vooral op Kroatië en Servië. Hier gaan de hemelsluizen de komende 48 uur volledig open en ligt wateroverlast op de loer. De zuidoostelijke Alpen maken vandaag al kans op enkele licht buitjes, maar de neerslag intensiteit zal in de loop van de dag en avond verder gaan toenemen. Het Oostenrijkse Karinthië en de Steiermark krijgen de meeste neerslag te verwerken, waarbij de sneeuwvalgrens in eerste instantie tussen de 1800 en 2200m hoogte pendelt. Op zondag daalt deze grens vanuit het noordoosten nog wat verder naar gemiddeld 1100m in de noordelijke Steiermark tot 1800m in het zuiden van Karinthië. Tot en met zondag kan in deze omgeving tussen de 15 en 35 sneeuw gaan vallen. De westelijke Alpen liggen volledig buiten de invloed van het lagedrukgebied, en hier is dan ook ruimte voor flinke zonnige perioden.


Middellandse Zee storing die het weer vooral in de Balkan op zijn
kop gaat zetten. Wateroverlast! @WetterOnline

Schitterend plaatje vanuit de het Franse Courchevel.
De herfst op zijn mooist! Via twitter @Courchevel

Oktober gaat op de winterse toer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. De laatste weerkaarten van ECMWF en GFS ogen winters! Er zijn wel kleine nuance verschillen te bespeuren tussen de 2 toonaangevende modellen, maar de trend is toch vooral vrij koud. Hogedruk strekt zich de komende dagen uit van de Britse Eilanden via zuid Scandinavië richting de Oeral. lagedrukgebieden zijn vooral in het Middellandse Zeegebied actief, waardoor het stromingspatroon in deze luchtdrukverdeling voorlopig continentaal oostelijk tot noordoostelijk is. Rond het midden van de week lijkt een hoogtestoring dwars door de hogedrukgordel richting Duitsland heen te gaan breken. Omdat de bovenlucht tegen die tijd flink is afgekoeld en de grondtemperaturen ook aan de lage kant zijn kan dit scenario voor sneeuwval in het Sauerland en de Duitse middelgebergtes gaan zorgen. Bijzonder interessant dus. Maar het wordt nog spannender! Rond volgend weekend verplaatst het zwaartepunt van hoge luchtdruk zich richting het westen van Ierland en gaat aan de oostflank van dit systeem de glijbaan met koude en vochtige lucht richting het Alpengebied volledig open. Als de puzzelstukjes goed vallen betekent dit een bak met sneeuw voor de noordzijde! We houden het scherp in de gaten de komende dagen :-) Een heel fijne dag nog en tot morgen.


Veelbelovende lange termijn verwachting! ECMWF ens
@MeteoCentre

Wat een sneeuwdump! Als dit uit gaat komen ;-)


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Ziet er goed uit @Michael! Wellicht (met deze kaarten) hoeven we ons niet zoals vorig seizoen druk te gaan maken of er wel of niet genoeg sneeuw ligt rond de kerst. Het is nog heel ver weg maar dit biedt toch perspectieven voor de toekomst? Helemaal nu het ook gaat afkoelen zal de ondergrond logischergewijs ook afkoelen.. Wat kan October toch een rare maand zijn! Het kan vriezen of dooien ;-)

Niels van Bockel | 10-10-2015 | 11:24 niet ok

Het is nog heel vroeg in het seizoen, het kan alle kanten opgaan. Maar het ziet er veel belovend uit. Zal mooi zijn een sneeuw zeker winter na twee magere jaren.

Roland Oudmaijer | 10-10-2015 | 11:35 niet ok

De sneeuw die nu valt of gaat vallen is absoluut nog geen zekerheid dat het met kerstmis ook goed zal zijn . Van deze sneeuw zal op de lagere delen binnen een tweetal weken niet veel meer overblijven . Voor de gletchers natuurlijk fantastish nieuws .
Voor het zelfde geld is het in November weer warm en moeten we weer van vooraan af beginnen .
Had dit liever ergens eind november - begin december gezien . Maar misschien komt dat dan ook nog wel een keer terug . We zien wel.
Patrick

Patrick Wallaert | 10-10-2015 | 12:44 niet ok

Topje @Michael !!! Wat we gekregen hebben zullen ze ons niet meer kunnen afpakken. Het zal volgend weekend terug naar de webcams kijken worden. Hopelijk blijven de hoogte stromingen dan uit dezelfde hoek komen. Is er daar al enig zicht op?
De verslaving is daar al terug om dagelijks enkele keren per dag deze site te raadplegen. Jullie leveren toch puik werk, volhouden!

Dries | 10-10-2015 | 13:08 niet ok

Voor de gletschers en het hooggebergte in ieder geval goed nieuws. Luchtdruk nabij de Azoren is voorlopig duidelijk lager dan normaal. Dat is in ieder geval een positieve belangrijke indicator. We volgen het net zoals jullie op de voet! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2015 | 13:34 niet ok

Mooi weerbericht! Hopelijk blijven de kaarten op lange termijn zo, dan komt de sneeuw en de wintersport vanzelf goed. Die 'lage druk' bij de azoren, vorige winters toch een probleem (door hoge druk), wordt dat nu veroorzaakt door de relatief koude Atlantische oceaan Michael? Of heb je een andere verklaring?

Martijn Sonnenberg | 10-10-2015 | 14:05 niet ok

vorig jaar in oktober ook 70 cm sneeuw in skiwelt.
maar was jammer genoeg van korte duur
eerste sneeuw viel toen in de 2de week van de kerst vakantie
was voor ons helaas te laat
maar we laten ons niet uit het veld slaan
hebben al weer geboekt voor de 1ste week kerstvakantie in skiwelt

zoals martijn sonnenberg hierboven opmerkt, vorig jaar in de aanloop naar het skiseizoen slechte sneeuwkansen door het azoren hoog. Michael ziet het er naar uit dat dit beeld ook dit jaar weer het geval is of is het een ander beeld dat je ons kunt vertellen?

groet Marco

Marco | 10-10-2015 | 15:08 niet ok

@Martijn/Marco. Voortbordurend op het heldere verhaal over El Nino van John gisteren. Door een verstoring in het "normale" circulatiepatroon wordt de jet op de Noord Atlantische Oceaan minder getriggerd. Dit lijkt te resulteren in een lage NAO (Noord Atlantische Occilatie) en een voorkeursrichting voor het ontstaan van (vrij ondiepe) lagedrukgebieden op zuidelijkere breedtegraad. Dit betekent een meer meanderende jet met een grotere kans op het ontstaan van omega blokkades op gematigde en hogere breedtegraad en dus een koudere winter. Het is een groot ketenproces waarbij de puzzelstukjes goed moeten vallen. Zeer complexe materie waar de wetenschappers nog lang niet over uitgepraat zijn!
Zie ook https://knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zware-regen-iberisch-schiereiland-correleert-met-noord-atlantische-oscillatie-nao

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-10-2015 | 16:03 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmelden

Sneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje
» Zweden

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo