Sneeuwbuien en koud

donderdag 26 november 2015 - 08:30

» naar de reacties

Het heeft de afgelopen avond en nacht in Oostenrijk op veel plaatsen even lekker door gesneeuwd. Zelfs het zuiden van Karinthië en delen van de Steiermark kregen aardig wat poeder voor hun kiezen. Meer zelfs dan ik eigenlijk had verwacht eerlijkgezegd, maar dat is alleen maar mooi meegenomen toch? Ook vandaag vallen er tegen de noordelijk georiënteerde stauhellingen weer talrijke sneeuwbuien en staat er tevens een ijskoude noordelijke wind. Aan de beschutte zuidzijde heersen veel vriendelijkere condities en is het vanwege een tijdelijke opstekende Nordföhn aanzienlijk milder.


Diepwinters in Berwang

Les Gets in Les Portes de Soleil. @lesgetsnews

Grote verschillen tussen noord en zuid
Terwijl het aan de noord en inner Alpine kant zwaar bewolkt is en het van tijd tot tijd sneeuwt, is het aan de zuidzijde een heel ander verhaal. Hier wordt de lucht in een noordelijk stromingspatroon volledig "afgedroogd" en schijnt de zon volop. Nordföhn dus! Deze Nordföhn ontstaat door het grote luchtdrukverschil tussen de noord en zuidzijde. De luchtdruk is hoog ten westen van de Alpen en laag boven het zuiden van Italië. Tussen deze 2 systemen in waait de wind dus voor de noordelijke ski gebieden uit de gunstige noordhoek, omdat het daar al zijn vocht/sneeuw achterlaat. In het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied is het trouwens hondenweer. Hier heeft zich onder invloed van de koude noordelijke stroming boven het relatief warme Middellandse zeewater een actief lagedrukgebied gevormd. Er vallen hier dan ook talrijke zware regen en onweersbuien en staat er bovendien ook nog eens stormachtige wind. Balen als je daar op dit moment op vakantie bent!


Noordelijk diepwinters stromingspatroon boven de Alpen

De Nordföhn blaast er vandaag en zaterdag aardig op los

Besneeuwde Alpen vanuit de ruimte. Via @NASA

Vrijdag Kaiserwetter en in het weekend opnieuw sneeuw
Mocht je op dit moment in de Alpen zijn dan is morgen de dag om even te gaan knallen. De zon komt er vanuit het westen in het gehele Alpengebied goed bij en de wind neemt tijdelijk wat in kracht af. Perfecte dag om er even tussenuit te gaan dus. Het weekend staat opnieuw in het teken van sneeuwval. Vrijdagnacht neemt de bewolking op de nadering van een nieuwe storing in het westelijke Alpengebied alweer snel toe. Op zaterdagochtend gaat het in de noord Franse Alpen en noordwesten van Zwitserland opnieuw sneeuwen, en deze sneeuwval breidt zich snel verder oostwaarts uit. Ook zondag blijft het niet droog want dan staat een volgende (sneeuw)storing op het Alpenmenu. Mooie vooruitzichten dus, waarbij de sneeuwvalgrens gemiddeld rond de 700 à 900m schommelt. Tot en met zondag kan er tegen de noordelijke stauhellingen ongeveer tussen de 15 en 35 cm neuschnee gaan bijvallen. Mooie vooruitzichten dus, maar hebben dat ook nog even nodig want na het weekend zitten de temperaturen in de lift en blijft het voorlopig even droog in het Alpengebied


Na het weekend beduidend minder koud en afnemende neerslagkansen
@GFS ensemble @Meteociel.fr

Ook in de Spaanse Pyreneeën volop sneeuw.
@Eltiempo_atv

Fijne dag nog. Morgen is John weer present :-)
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Volgende week toch helaas warmer! Eind deze week strijd tss föhn of kouder lucht. Hopelijk wint de koudere lucht!

christophe | 26-11-2015 | 08:46 niet ok

Ja precies, ik hoop met je mee!

Jolanda van der Drift - van der Boon | 26-11-2015 | 08:52 niet ok

vannacht veel gesneeuwd in Ehrwald en Lermoos en trouwens nu nog volop ,maar wat gaat er daar van smelten volgende week ?groeten Martin

martin libbrecht | 26-11-2015 | 08:52 niet ok

Nog nooit zo gelukkig geweest ...lermoos here we come voor het 40ste jaar

Willem Haans | 26-11-2015 | 09:38 niet ok

Temperatuur zegt niet heel veel over hoeveel sneeuw er gaat smelten. Hoe gaat het weer zich ontwikkelen mbt dauwpunten aankomende week @michael?

Derk Willem Duynstee | 26-11-2015 | 09:46 niet ok

Net de kaarten binnen gekregen vd Duitse weerdienst. De opwarming is van korte duur. Om en nabij Sinterklaas weer koudere lucht mit schneefall!

Moos Erwirt | 26-11-2015 | 09:51 niet ok

@Derk. Dauwpunt temperatuur blijft relatief laag gedurende de warmere periode. Er vindt dus grotendeels alleen "verdamping" plaats. Boven de gemiddeld 1500m zal de sneeuw zich goed kunnen gaan "zetten" en vormt dit de basis voor een mooie stabiele onderlaag.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-11-2015 | 09:59 niet ok

Heerlijk om elke morgen jullie weerbericht weer te volgen!! Een dikke pluim.
11 December vertrekken we weer naar Bramberg. Hopelijk kunnen we skiën en rodelen! Ik zal jullie op de hoogte houden van de sneeuwcondities .

Carin L. | 26-11-2015 | 10:14 niet ok

@Jasper. Die 15 t/m 35 cm is cumulatief t/m het weekend. Zelf denk ik dat het meer dan een paar centimeters voor de Oostenrijkse noordzijde kan opleveren. Vooral de storing van zondag oogt vrij actief in de diverse clusters. We gaan het zien ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-11-2015 | 10:25 niet ok

Dankjewel Karin. We doen het graag en met veel plezier. We zien de mooie foto's tzt wel verschijnen ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 26-11-2015 | 10:36 niet ok

Hoe ziet het er uit voor winterberg Johan , is de sneeuw volgende week weer weg of duren de hogere temperaturen maar een paar dagen ??

Gustaaf Leeuwen van | 26-11-2015 | 10:59 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmelden

Sneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Noorwegen
» Zweden
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo