Zonnige condities

vrijdag 27 november 2015 - 08:30

» naar de reacties

Wat betreft sneeuwval gaat het veel beter, dan vorig jaar in dezelfde periode. De afgelopen 2 dagen hebben we te maken gehad met talrijke sneeuwbuien en ook in Oostenrijk is op meerdere plaatsen nu sprake van een redelijk tot goed sneeuwdek. Het Alpenraum bevindt zich vandaag tussen een Azorgenhoog met uitloper richting Zuid-Duitsland en een (inmiddels actieve) koude depressie boven de ‘punt van de laars’. De enige gebieden die tot nu toe niet deelden in de feestvreugde vinden we aan de zuidzijde van de Alpen; met name Lombardije, Trentino Alto Adige en de Dolomieten. Dit weekend komt er in een sterke WNW-circulatie een front, wat opnieuw neerslag gaat brengen naar de Alpen.


Het is al Kaiserwetter hier :)

Gisteren de hele dag sneeuw in Val-Thorens

Zonnig en sneeuw
Het is vandaag een mooie dag in de Alpen. Het hogedrukgebied zorgt voor opklaringen en het blijft overal droog. De wind neemt vandaag ook geleidelijk af. En zo is het dus een perfecte dag voor iedereen die vandaag de latten onderzet en even gaat skiën! Wat wil je immers nog meer; na een flinke hoeveelheid sneeuw; zonnige condities. Het is trouwens wel een kort, zonnig intermezzo. Vanavond en vannacht wordt het namelijk bewolkt, op nadering van het frontale systeem, dat dit weekend voor nieuwe sneeuwval zal zorgen. Zaterdag hebben vooral de noord Franse Alpen en Zwiterserland hiermee te maken. De zondag verloopt ook grijs met sneeuwval verder naar het oosten. De sneeuwvalgrens ligt zaterdag rond 500 meter en stijgt zondag naar 600 tot 1000 meter; vanuit het noordwesten. Het ziet ernaar uit dat er gemiddeld zo’n 10 cm sneeuw komt; op een stauhelling mogelijk tot 20 cm sneeuw. In Oostenrijk in het westelijk deel; is 5-10 cm sneeuw weggelegd; iets naar het noorden - rond Salzburg en Ober-Österreich is lokaal 20-25 cm sneeuw mogelijk.


De sneeuw is gearriveerd - via @Wengenswiss

De opgetelde neerslag tot maandag 12UTC -ECMWF

De dagen daarna
Komende week zal het even gedaan zijn met al het sneeuwgeweld. De sneeuwlaag zal niet meer verdwijnen, ondanks dat het wel wat zachter wordt. Deze sneeuwlaag kan zich dus goed gaan zetten, zoals Michael het hier gisteren met jullie ook al over heeft gehad. Wat staat er op de planning voor komende week; in één woord: Kaiserwetter. Het wordt zonnig en droog weer vanaf dinsdag. Zoals het nu lijkt in ieder geval tot vrijdagavond.  


Een meteogram van GFS - we zien de tijdelijke
stijging van de temperaturen (boven is 850 en onder 500 hPa)

Na Sinterklaas
Het hogedrukgebied houdt zoals het er nu naar uitziet tot en met het einde van komende week grip op het weer in de Alpen. Waarbij fronten niet echt doordringen en er hooguit op zaterdag of zondag een verdwaalde sneeuwbui wordt gesignaleerd. Hieronder heb ik de weerkaart voor 10 dagen vooruit van het ECMWF – ik weet het: dat is eigenlijk in het triviale gebied en dus ook zeker nog wel aan verandering onderhevig. Maar ik wil hem graag even tonen, om er mee te illustreren, dat er na het zonnige weer van komende week, toch wel weer wat actie mogelijk lijkt. Er komt namelijk zo te zien, een flink slinger in de jetstream, waarmee na het zachte intermezzo opnieuw een portie koude lucht naar de Alpen wordt gestuwd. Wanneer deze kaart uitkomt; zal er (in de week van 7 tot 11 dec) zeker sprake gaan zijn van een nieuwe flinke hoeveelheid sneeuw voor de Alpen; na Sinterklaas dus.


De weerkaart voor over 10 dagen - ECMWF

Voor nu een prettige dag en tot morgen :)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mooi bericht John, ik ben 16 maar ik volg elke dag uw bericht. Wij gaan naar Skiwelt De Wilder Kaiser (bij Westendorf). Daar ligt ook al een mooi laagje sneeuw! Erg leuk die voorpret.

Daan Roemer | 27-11-2015 | 09:41 niet ok

GM John,
Bedankt voor je uiteenzetting.
In mijn gebied, het Arlberggebied, St. Anton, Lech, Zurs ligt voldoende sneeuw. Top 70 dal 45. Voor het eerst sinds jaren kan de geplande skiopening op 4 december doorgaan en hoeft niet uitgesteld te worden. Uiteraard zijn we daar weer bij. Nog een weekje geduld. Fijn weekend allen.
Groet
Paul

Moos Erwirt | 27-11-2015 | 09:54 niet ok

@John. Lees ook iedere dag met veel belangstelling. Leuke site!

Even een vraag. Hoe werkt eigenlijk het proces van het zetten van de sneeuw? Hiermee bedoel ik ook de handelingen op de piste. Dus er val sneeuw, ze zetten de sneeuwkanonnen aan (laten die hopen enkele dagen liggen?) en dan later met piste bully? Ben benieuwd hoe dat alles werkt.

Henk W. | 27-11-2015 | 09:57 niet ok

Hallo moos,
Wij gaan ook al jaren naar lech, maar volgens mij hebben ze alleen vorig jaar de seizoenstart moeten uitstellen? Of is mijn geheugen zo slecht? Condities zijn nu natuurlijk helemaal top, wat wel eens anders is geweest. Ik heb wel de indruk dat er ook actiever met de kunstsneeuw is gewerkt

Martijn Sonnenberg | 27-11-2015 | 09:58 niet ok

En het sauerland richting 10 december gaat ook hier de temperatuur naar beneden???

Gustaaf Leeuwen van | 27-11-2015 | 09:59 niet ok

volgende week donderdag naar Serfaus, vooruitzichten zien er goed uit, hebben er zin in!!!!

Anja Bekkers | 27-11-2015 | 10:02 niet ok

Hallo John. Super sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Helaas in de Dolomieten nog zo goed als niet gevallen. Denk je dat er voor de week van kerst nog een dump komt in de Dolomieten, of is het verstandig om te omboeken?

Patrick | 27-11-2015 | 10:03 niet ok

mooi mooi mooi

Edwin vd linden | 27-11-2015 | 10:06 niet ok

Heerlijk plaatje uit ischgl, sneeuw, sneeuw.

karin dijkstra | 27-11-2015 | 10:08 niet ok

@Patrick Strootman, of er wel of geen sneeuw valt vlak voor de kerst kan niemand voorspellen. Zelfs John niet ;-).
Begrijp me niet verkeerd Patrick, want ik begrijp goed je ongerustheid in een groene kerst. Maar ja het blijft december en dat is altijd een gok of er (genoeg) sneeuw ligt.

Leon L | 27-11-2015 | 10:13 niet ok

@Daan; fijn om al zulke jonge fans te hebben ;) en @Paul; Lech ligt er heel mooi bij idd - veel plezier straks!

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 10:19 niet ok

De laatste decade zijn de meeste goede winters gestart met sneeuw en koude rond de Sinterklaas periode. :) Hopelijk wordt de week van 7 december, de week van de waarheid en kan iedereen gerust zijn.

Joy Van Craenenbroeck | 27-11-2015 | 10:21 niet ok

GM Martijn,

Wij gaan al 20 jaar naar Sankt Anton. De laatste jaren is het vaak uitgesteld. Het zou kunnen dat in Lech de opening wel is doorgegaan. Ligt ook hoger 1450m tegen 1310 van Anton.
Vwb de sneeuwkannonen heb je gelijk. Dit heeft alles te maken met de temperatuur die de laatste week (ook in het dal) onder "das gefrierpunkt"ligt. De komende dagen wordt het warmer. Met name in de bovenlaag. Bij heldere condities vriest het ook, bij een nul graden grens van bijv. 3000m, in de dalen vaak streng. Zodat daar (juist waar het nodig is) men met sneeuwkannonen kunnen blijven werken. Ook de luchtvuchtigheid blijft nh weekend laag zodat de sneeuw nauwelijks aangetast wordt.
Wanneer ga je?

Groet
Paul

Moos Erwirt | 27-11-2015 | 10:24 niet ok

Mooie vooruitzichten. Na het weekend een aantal dagen zon gevolgd door een nieuwe koude golf met sneeuw. Wat wil een mens nog meer (als het uitkomt ).

john Meijer | 27-11-2015 | 10:31 niet ok

@Patrick. Voor de Dolomieten hoef je geen angst te hebben. Zelfs bij absoluut geen sneeuwval zorgt Superski Dolomiti voor 1280 km perfect geprepareerde pistes. Wij gaan van 11 tot 20 dec, en dit al meer dan 10 jaar en hebben altijd perfecte pistes mogen vinden.

Ruba | 27-11-2015 | 10:48 niet ok

@Henk Het "zetten van de sneeuw" heeft te maken met de luchtdichtheid in het pakket sneeuw. De hoeveelheid sneeuw die valt is zeker niet gelijk aan de dikte van het sneeuwtapijt dat er ligt. Door de druk van de sneeuw wordt de lucht tussen de pluizige sneeuwvlokken uitgedrukt en wordt het sneeuwtapijt dus vaster. Dit noemt men het "zetten van de sneeuw" Hieronder probeert men ook steeds kunstsneeuw te mengen. De kristallen uit kunstsneeuwvlokken zijn anders dan deze uit natuursneeuw. Vrij technisch, maar de kunstsneeuw blijft eenvoudig gezegd langer geconserveerd (kan langer blijven liggen). een combinatie van kunstsneeuw en natuursneeuw is dus ideaal. Men maakt altijd kunstsneeuw als het mogelijk is. dus ook wanneer er veelal voldoende sneeuw aanwezig is om de combinatie te houden (kunst-natuur) en zodat deze langer blijft. (ook is het noodzakelijk om steeds sneeuw te produceren omdat er ook gewoon veel verdijnt tijdens drukke dagen (onder skies, botten, verplaatsing,...) Men spuit eerst bergen sneeuw en deze worden daarna met bully's onder de pisten gemengd. of soms laat men deze aan kant liggen om achteraf te gebruiken. Kunstsneeuw maakt men het makkelijkst bij vriestemperaturen en een lage vochtigheidsgraad

jaapie | 27-11-2015 | 10:48 niet ok

@John, ziet er veelbelovend uit :-)) ! Het dagelijks lezen van jullie weerupdates draagt voor een groot deel bij aan de voorpret van een (hopelijk!) mooi wintersportseizoen. En ook al kunnen we dan in het Sinterklaasweekend nog niet skiën in Winterberg, met een beetje geluk is dat het weekend erna, of daarna. Verheug me er al op om naar m'n stekkie te gaan, heerlijk!!

Jolanda van der Drift - van der Boon | 27-11-2015 | 10:50 niet ok

@Moos Erwirt. De dalafdaling van St Anton, vanaf Heustadl, ligt overwegend zuid. Lech ligt oost en west. Vandaar dat St Anton beneden moeilijker gedekt wordt dan Lech, Stuben, Zurs. Mooi alternatief voor Arlberg is Warth. Sinds enkele jaren verbonden met Lech. En Warth is een echt sneeuwgat. Stauzone !!

Ruba | 27-11-2015 | 10:52 niet ok

@Japie prima uitleg: thnx :)

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 11:02 niet ok

Dank Japie!

Henk W. | 27-11-2015 | 11:15 niet ok

Beste Ruba,
Helaas moet ik jou corrigeren. De afdaling Heustadl, Mooserwirt, dalstation Galzig/Gampenbahn (nr 1) is zeker geen zuidhelling!. Meer oost georienteerd. Het moeilijk dekken heeft daar dus niets mee te maken. Hooguit een klein hoogteverschil van 150 m. Verder dekt Anton even makkelijk/moeilijk als Lech.
Vwb Warth het volgende; de nieuwe Auenfeldjet naar Warth is 2 jaar geleden tot stand gekomen. De verbinding is een feit. Mijn ervaring over Warth is niet positief. Het is een schaduwskigebietje met weinig sfeer. Ook de pistes zijn niet bijzonder. Voor de mensen in Warth is het wel een uitkomst. Die krijgen er 285km bij.
Waarvan akte
Groet
Paul

Moos Erwirt | 27-11-2015 | 11:24 niet ok

Hopen dat deze voorspelling uitkomt, want als er rond de 10e n aardige dump valt in oostenrijk, dan zitten we veilig voor kerst. Of zie ik dat verkeerd John?

Jesse Huijers | 27-11-2015 | 11:29 niet ok

Opletten om niet in dezelfde euforie te vervallen als op een andere wintersportsite .
Vooruit kijken binnen 10 dagen is meteofictie en komt zelden zo uit als het nu op de kaarten staat .
Ik hou ervan om echt niet te ver vooruit te kijken zoals jullie hier altijd zo goed doen .
Hoop doet leven inderdaad, maar je hoop daar dan echt op stellen kan nadien aanleiding geven tot ontgoocheling zeker nu zo kort voor de kerstperiode . Laat ons eerst maar zien wat de warmteperiode volgende week voor schade zal aanrichten !
Ik denk ook wel dat het na volgende week terug kouder wordt maar of dat ook effectief gepaard zal gaan met veel sneeuw dat is koffiedik kijken .
Op een andere site zit men maar te hopen op een reuze scandihoog waardoor er een periode zou komen met koud maar veelal droog weer . Dit hoeft voor mij niet , liever bakken sneeuw voor de alpen .

Patrick Wallaert | 27-11-2015 | 12:13 niet ok

Als men weet dat dit allersinds onzeker is, zie ik geen reden om niet zo af en toe vooruit te kijkenn in de tijd. Het speculeren zorgt juist voor extra spanning!

Jesse Huijers | 27-11-2015 | 12:16 niet ok

Goede berichten!!

Merije ... | 27-11-2015 | 12:52 niet ok

Inderdaad gfs run ga inderdaad niet mee. Eerste 10 dagen blijf het daar nog zacht. Laten we hopen dat ze nog veranderen...

christophe | 27-11-2015 | 12:53 niet ok

Kaiserwetter volgende week en de dauwpunten laag! Sneeuwkanonnen en lansen kunnen hun werk mooi blijven doen! Ach, en Frau Holle gaat echt wel weer aan 't werk in december! Ze neemt nu gewoon even een pauze ;-)

Niels van Bockel | 27-11-2015 | 13:37 niet ok

@Patrick; met in het achterhoofd mijn voorbehoud dat deze termijn zich in de triviale zone bevindt, mag er natuurlijk best gekeken worden wat voor mogelijkheden er zijn... dat vind ik zelf ook altijd boeiend en interessant :)

En zo lang wij dat op die manier doen; dus realistisch en met beide benen op de grond, hoeven we niet achteraf ontgoocheld te worden...

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 13:50 niet ok

Helemaal mee eens John.

Har Gabriel | 27-11-2015 | 14:52 niet ok

Was helemaal niet verkeerd bedoeld hoor zeker geen afbreuk aan jullie geweldige site .
De manier waarop jullie jullie berichtgeving doen vind ik zeker veel duidelijker als bij bepaalde andere websites waar men misschien wel dieper ingaat op de materie maar daarvoor niet duidelijker voor de leek zoals de meeste lezers wel zijn.
De reden waarom ik hier zeer dikwijls kijk is juist het feit dat jullie niet teveel meedoen met de meteofictie op verre termijn .
Doe zo verder ik blijf zeker jullie site volgen.

Patrick Wallaert | 27-11-2015 | 15:08 niet ok

@paul: de laatste jaren zitten we aan de schoolvakanties vast, dus in de topweken in februari :)
Altijd voldoende sneeuw dan uiteraard. maar ik volg het gebied en het weer de laatste 4-5 jaar al vanaf oktober-november. In lech ligt altijd voldoende voor de start, in Anton weet ik eerlijk gezegd iets minder goed.
@ all: de trend is nog onzeker in alle modellen, maar na de warmte schermen de modellen vooral met oplossingen die de koude kant op gaan, dus mocht je gebied niet optimaal uit komende week komen (en het is de vraag of het echt problematisch wordt met de lage dauwpunten en gortdroge lucht) dan is er daarna ruimte voor 'herstel'

Martijn Sonnenberg | 27-11-2015 | 16:35 niet ok

Oehhhhh vandaag mijn nieuwe Peak performance skipakje voor dit seizoen binnen gekregen.. Ik ben klaar voor: oud en nieuw, krokus en Pasen!!! Berwang here o come

Jack Engelen | 27-11-2015 | 17:02 niet ok

@Niels, laat frau Holle maar even rusten, dan kan ze daarna extra goed schudden aan haar dekbed, liefst zo vlak voor de kerstvakantie. Enne ik ga voor 1m80 :-P trouwens de webcam van 'Le grand plateau' is sneeuwvrij gemaakt, echt de moeite om zien!

Greet Pype | 27-11-2015 | 17:25 niet ok

@Greet Pype, ja heb ik gezien! Zeker het mooiste plaatje van de 5! Ik zal voor je duimen! Ook voor anderen die rond de kerstvakantie gaan!

Niels van Bockel | 27-11-2015 | 18:02 niet ok

De drogere, wat zachtere periode deze komende week zal denk ik niet al teveel problemen opleveren; de luchtvochtigheid is laag en de sneeuw blijft vrij goed. De wind is niet al te sterk en de lange termijn; daar zal ik straks nog even een update over geven.

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 19:26 niet ok

Is de hogere temperatuur en regen wel een probleem voor Winterberg? We gaan hier net voor de Kerst heen. Voor de langere termijn ziet er het wel beter uit, maar dat wisselt natuurlijk per dag...

Jolanda Kales | 27-11-2015 | 19:48 niet ok

Voor winterberg in Sauerland is er wel een probleem Jolanda; ten eerste liggen de pistes daar op lager niveau en denk dat de dooi geleidelijk vanaf morgen voor smeltende sneeuw gaat zorgen. Niet dat de sneeuwlaag daar in een week weg zal zijn, maar toch aan dooi onderhevig... Kerst is nog een tijdje, dat kan nog niet gezegd worden.

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 20:18 niet ok

Zeer benieuwd naar eind volgende week ...))

Henk W. | 27-11-2015 | 21:03 niet ok

Beste john
Ben ook zeer benieuwd
Wat er na de paar warme dagen gaat gebeuren.
Hoop op koud weer.
En nog een sneeuw dump voor dat de week voor kerst.
Gr arantes

Arantes Groen | 27-11-2015 | 21:16 niet ok

UPDATE: Volgende week droog en zonnig tot vrijdag, met een tijdelijke temperatuurstijging... maar dan? Tussen ECMWF en GFS zit geen eenduidigheid voor wat betreft die lange termijn. GFS laat het eerst wat kouder worden en gaat daarna voor een soort blokkade boven centraal Europa. ECMWF neigt voor na Sinterklaas ook in eerste instantie voor relatief hogere luchtdruk boven Europa; de vraag is: in hoeverre deze in staat zal zijn om de depressies af te buigen richting Scandinavië of dat we toch een slinger in de bovenlucht circulatie gaat zien. Dat laatste willen we graag: dan krijgen we namelijk sneeuw. Wordt vervolgd dus :)

Sneeuwhoogte.nl | John Havinga | 27-11-2015 | 21:51 niet ok

Dank voor de update John! Blijft spannend.... Duimen!

Mar Zents | 27-11-2015 | 22:27 niet ok

Blijft spannend @John! Kan volgende week zo weer anders zijn :-)

Niels van Bockel | 27-11-2015 | 22:41 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmelden

Sneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Noorwegen
» Zweden
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo