Koude lucht brengt sneeuw in het noorden

Het wachten is op een interventie van koudere lucht met sneeuw. Het 'freezinglevel' ligt behoorlijk aan de hoge kant met 1500/1800 in het noorden en oplopend tot 2500 in het zuiden. Gisteren was het trouwens zonnig weer in de zuidelijke Alpen, naar het noorden toe was er enige lage bewolking actief maar was de zon wat hogerop ook van de partij. Aangenaam na het onstuimige en natte weer van eerder in de noordelijke delen. Die storing is vertrokken, een volgende nadert. De vorige bracht erg zachte en van oorsprong subtropische lucht, de volgende is gevuld met een portie ijskou. Zo'n machtswisseling gaat natuurlijk gepaard met neerslag. Die gaat er dan ook komen. Tenminste, voor de noordelijke en westelijke delen.

Een depressie boven Zweden zorgt voor transport van ijskoude lucht richting de noordelijke Alpen.Komende nacht arriveert het front en zal voor een fors dalende vorstgrens zorgen en voor sneeuwval in de noordelijke en westelijke staugebieden.

De verschillen op korte termijn zullen dan ook groot zijn. Onder invloed van een stevige Südföhn lopen de temperaturen in de noordelijke lager gelegen delen vandaag op vandaag op naar 15 graden of meer. Op een enkel plekje zou het zomaar eens 20 graden kunnen worden. Maar dat blijft niet zo! Eerst is het vandaag vrij zonnig en lenteachtig. Dit geldt niet voor de Italiaanse gebieden, daar is het veelal bewolkt en kan wat lichte regen vallen. Later op de dag druppelt er in  het noorden en westen bewolking binnen. Het blijft dan nog droog. Later in de avond arriveert het koufront in het noorden en gaat er neerslag vallen. Daarbij stroomt er beduidend koudere lucht toe en in de nacht zakt de vorstgrens tot onder de 1000 en later misschien wel tot onder de 500 meter. Dat betekent dat neerslag in steeds meer gebieden overgaat in vaste vorm. Of er veel sneeuw gaat vallen? Ik schat tussen de 10 en 30 cm tot zaterdagochtend.

Vandaag zorgt de Südföhn vooor waar voorjaarsweer in de noordelijke Alpen. Het wordt 15 graden of zelfs meer!


Großarl. Prachtig weer, maar wel papsneeuw gisteren.

Schitterend weer in Lech. Hoe hoger, hoe beter de sneeuwcondities.

Hochnebel in Saalbach

Ook dit is Saalbach

Morgen is de ijskoude lucht dan tot over het hele noorden uitgestroomd en valt er nog altijd sneeuw. Met name in de oostelijke delen. Het 'witte goud' valt dan tot in de dalen en van regen zal dan ook geen sprake meer zijn. Wel gaat de fut morgen geleidelijk aan uit het neerslaggebied al kan het in  het oosten een tijd lang intensief sneeuwen. Ook de Franse Alpen mogen zich verheugen op sneeuwval en daar kan tussen de 10 en 20 cm 'neuschnee' vallen. De sneeuwvalgrens tot onder de 1000 meter zakken in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag. Daar morgen wel vrij snel droog.

Na de sneeuwinterventie is het woord zaterdag tot en maandag aan een gordel van hogedruk. Deze bezwijkt echter in de nacht naar dinsdag of dinsdag oiverdag onder druk van een oceaandepressie boven de Britse Eilanden. Vooral vooor het westen en zuiden neemt de kans op neerslag dan weer fors toe. Zie plaatje hieronder.

En hoe verder? Nu, de wisselvalligheid wordt er weer vrij snel uitgehaald. Zaterdag zien we de luchtdruk boven de Alpen stijgen en wordt of blijft het in veel gebieden droog. De zon breekt af en toe door, het is rustig weer en vanuit het westen stroomt weer mildere lucht toe waardoor de vorstgrens haar rug weer recht en opkrabbelt naar 1500/1600 meter in de noordoostelijke delen tot 2000 in de zuidwestelijke. De zuidelijke Alpen zijn wat kouder met een 'freezinglevel' dat net iets onder de 1000 meter uitkomt.

Na het weekend houdt de rug van hogedruk maandag wellicht stand. Daarna wordt het opnieuw interessant wanneer een diepe en actieve depressie boven de Britse Eilanden een portie zachte en vochtige lucht Europa inblaast. Nieuwe neerslag kan dan bijna niet uitblijven.De grote toonaangevende modellen zijn het in grote lijnen opvallend eens met elkaar. Neerslag is dan waarschijnlijk voorbestamd voor het westen en zuiden. Hoe dat er precies uit gaat zie? Daar komt mijn collega Michael morgen op terug. Voor nu: een fijne dag en tot volgende week! 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met hartelijke groet,


Johan Kamphuis, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Shane Waanders

Goedemorgen,

Wat is de verwachting voor Bad Kleinkirchheim? Kan je daar iets over zeggen?

Shane Waanders | 23-02-2017 - 09:05

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Morgen in de loop van de dag verwacht ik daar ook enige tijd sneeuw waarbij de vorstgrens geleidelijk daalt tot in de dalen.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 23-02-2017 - 09:24

N Janssens

Zou er morgen een korte weeruitleg ook kunnen gegeven worden in verband met de nacht van vrijdag op zaterdag. Er vertrekken veel mensen vanuit België en Nederland en het is altijd interessant om rekening te houden met het weer

N Janssens | 23-02-2017 - 09:10

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Ik zal mijn collega er even over informeren. Wil hij vast doen:)

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 23-02-2017 - 09:24

Eric Kromhout

Na 24 uur regen viel het uiteindelijk op de piste nog wel mee. Beelden komen uit skigebied Kitzbuhel. youtu.be/M9_zQyQoYwc

Eric Kromhout | 23-02-2017 - 09:30

Maurice Bosch

Hoi Eric, wij vertrekken morgen naar dit gebied. Hoe zijn de pistes en de dal afdalingen?

Maurice Bosch | 23-02-2017 - 16:14

Jos Mulder

Hoi Johan! Heel erg bedankt voor de update!! Nu geeft bergfex dat het volgende week woensdag en donderdag ook flink gaat sneeuwen in brixental. We gaan er heen van 4 tot 11 maart dus een beste pak sneeuw voor we gaan zou geweldig zijn! Ben je het daar mee eens of is dat nog te ver weg en te onzeker?

Groetjes Jos

Jos Mulder | 23-02-2017 - 09:31

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Goedemorgen. Het stromingspatroon gaat na het weekend op de schop. Een serieuze verwachting voor de termijn van 4/6 dagen is net te doen, daarna kun je bepaalde trends en ontwikkelingen bespeurden en volgen. Dat doen we hier, maar we interpreteren niet een model letterlijk, zoals bergfex oa doet. Wij kijken naar het bredere plaatje en ik begrijp dat je een pak sneeuw erg ziet zitten, maar ik kan je nu nog niet zeggen of die er daadwerkelijk gaat komen. Het ziet er wel hoopvol uit. Misschien kun je daar iets mee voor nu:) We houden je op de hoogte. Voor nu: duimen maar !

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 23-02-2017 - 09:47

ilse nijhof

Goedemorgen! 3 maart naar Les portes du soleil! Zowel sneeuwhoogte en bergfex geven aan dat er morgen en dinsdag een behoorlijk pak sneeuw verwacht kan worden! Super!!!! Kan niet wachten! Super jullie weerberichten!
Groetjes

ilse nijhof | 23-02-2017 - 09:52

PJ Gielen

Hoi Johan,

Bedankt voor de update! Ik lees ze iedere dag met veel plezier.
Wat verwacht je qua sneeuw voor de inneralpine gebieden de komende dagen? En dan met name regio Nauders? Kunnen we ons daar ook verheugen op wat nieuwe sneeuw?

Gr,
PJ

PJ Gielen | 23-02-2017 - 09:55

Jolanda Kales

Zijn er morgen overdag op de Duitse snelwegen nog problemen te verwachten?

Jolanda Kales | 23-02-2017 - 10:11

Sneeuwhoogte.nl | Johan  Kamphuis

Dat sluit ik niet uit. Maar la te grote problemen verwacht ik niet. Er valt overdag geregeld sneeuw, maar echt grote hoeveelheden lijken me niet aan de orde. De sneeuw komt er vooral gaandeweg de dag in en houdt aan tot in de avond. Vanuit het noorden wordt het droog, dus in de avond alleen nog sneeuw in Zuid-Duitsland. In de nacht wordt het overal droog.

Sneeuwhoogte.nl | Johan Kamphuis | 23-02-2017 - 11:05

Heidi ☃️

Ja, dat zou ik ook wel willen weten. Vertrekken morgenochtend vroeg.

Heidi ☃️ | 23-02-2017 - 11:46

Heidi ☃️

Bedankt Johan!

Heidi ☃️ | 23-02-2017 - 15:28

Hans Hindriks

Vanuit Valmorel wederom zonnig en warm.

Foto bij weerbericht reactie 39145

Hans Hindriks | 23-02-2017 - 10:27

Tom Heller

Heerlijk weer in folgarida

Foto bij weerbericht reactie 39146

Tom Heller | 23-02-2017 - 10:44

S. K.

Morgen heerlijk een week naar Selva .. hopelijk komt de dump uit vd week!

S. K. | 23-02-2017 - 10:57

Gijsbert Pap

Zo toch eens moeten

Gijsbert Pap | 23-02-2017 - 11:37

Harry Verduin

Ski ons niet omver aub : -)

Harry Verduin | 23-02-2017 - 12:10

Marcel Steenbakkers

Hallo Johan,

Hoe ziet het er in walchsee uit voor komende week? Alle voorspellingen zeggen wat andrs.... bvd

Marcel Steenbakkers | 23-02-2017 - 11:30

M V

Morgen rond half 8 's avonds richting Zillertal met de bus, hopelijk niet teveel problemen met de sneeuw. Als de pistes maar goed zijn!

M V | 23-02-2017 - 11:32

Patrick Vierwind

Doe ff een update,hoe de pistes zijn

Patrick Vierwind | 23-02-2017 - 12:44

M V

Zondag gaan we de piste op, ik zal updaten vanuit Zell am Ziller

M V | 23-02-2017 - 13:57

Wiljo Jochems

Waar ligt königsleiten in het noorden of midden??? En gerlos en krimml??

Wiljo Jochems | 23-02-2017 - 11:38

ALBERTO  TOMBA

Hey waarom schrijf je nog niets over de grote zuidkant dump vanaf maandag avond? De modellen zijn standvastig hierin en volgens mij is het echt groot nieuws want dit is de eerste dump voor de dolomieten. ..

ALBERTO TOMBA | 23-02-2017 - 12:30

Greet Pype

Fijne vooruitzichten. Laat die bak met sneeuw maar vallen morgen en volgende week.
Veel plezier aan wie vertrekt, wij wachten heel geduldig nog een weekje. #flaine

Greet Pype | 23-02-2017 - 12:34

Tim Leusink

Vanochten in Ifen geweest. Goede pistes maar erg druk bij de liften; goed dat er een eitjeslift bijkomt komende winter. Nu boven op Walmendingerhorn. Je voelt dat de wind kouder begint te worden en er komt meer bewolking.

Foto bij weerbericht reactie 39159

Tim Leusink | 23-02-2017 - 12:55

Annemarie ..

Vandaag vroeg op pad. Om 8.30 al op de ski's in Ifen. Wederom papsneeuw en hard werken, maar ' s ochtends prima te doen. En kaisser wetter! Dus gewoon weer genoten vandaag.

Foto bij weerbericht reactie 39160

Annemarie .. | 23-02-2017 - 13:15

M V

Zal er veel chaos zijn op de snelwegen richting oostenrijk vrijdag op zaterdagnacht?

M V | 23-02-2017 - 14:01

Martijn vd Berghe

Mwah, ik denk dat het meevalt. Nagenoeg geen vakantieverkeer, we zitten lekker buiten het hoogseizoen. En de Duitsers zullen zich ook niet laten zien denk.

Martijn vd Berghe | 23-02-2017 - 19:55

Tom Heller

Het was weer een super dag in Folgarida!!

Foto bij weerbericht reactie 39164

Tom Heller | 23-02-2017 - 16:12

Maurice Bosch

We rijden morgenavond aan naar Kirchberg. Dit is vooraan in Oostenrijk en volgens de verwachtingen, als ik het goed begrijp. ontspringen we de dans op grote sneeuwdump en zijn de temperaturen aan de hoge kant.

Niettemin de vraag of we hinder ondervinden op de reis er naar toe.

Alvast bedankt voor de reactie(s).

Maurice Bosch | 23-02-2017 - 16:12

Martijn Thesing

Shlf: top weer vandaag. Dus alle tijd genomen voor koffie en lunch. Pistes zijn zwaar en veel sneeuwhopen. Noord pistes houden het nog goed. We duimen voor morgen met sneeuw en goed zicht en dan zaterdag de week afsluiten. Heerlijk

Martijn Thesing | 23-02-2017 - 16:32

gerard paul haga

Cinque Torre, Super Ski Dolomiti, vandaag! Het was weer top!

Foto bij weerbericht reactie 39168

gerard paul haga | 23-02-2017 - 17:31

Frankieboy Sneeuwfan

Prachtig!

Frankieboy Sneeuwfan | 23-02-2017 - 17:52

sonja verlaat

wij gaan morgenochtend naar Ischgl om 5.30 willen we gaan vertrekken.
Hoe denken jullie hoe de rest zal gaan ivm sneeuw? en wat zijn de weersvoorspellingen voor zaterdag en zondag? ik hoop dat iemand mij dat kan vertellen.

sonja verlaat | 23-02-2017 - 17:42

Patrick Vierwind

Lees de weerberichten

Patrick Vierwind | 23-02-2017 - 20:22

Els Glorieus

Nemen jullie de Fernpass?

Els Glorieus | 23-02-2017 - 21:33

Frankieboy Sneeuwfan

Opnieuw een prachtige skidag in Belle Plagne. De Mont Blanc hele dag helder. Wel goed te zien is dat de zon en de warmte met name op de zuidhellingen zijn effect hebben. We kijken dan ook uit naar het verse laagje sneeuw vannacht / morgenochtend!

Foto bij weerbericht reactie 39171

Frankieboy Sneeuwfan | 23-02-2017 - 17:52

Martine van der Stroom

Prachtige dag vandaag in Flachau en omgeving met bijzondere wolken. Vanmorgen harde pistes maar hoe hoger de temperatuur hoe zachter de sneeuw. Heerlijk kunnen skiën!

Foto bij weerbericht reactie 39172

Martine van der Stroom | 23-02-2017 - 18:47

Kevin L

Mooie luchtkleuren in de avond boven de Kronplatz en buren

Foto bij weerbericht reactie 39174

Kevin L | 23-02-2017 - 19:11

nico de cock

hoi skimakkers
kunnen jullie al iets zeggen voor de week van 4 maart wij rijden richting la rosiére
hopelijk ook wat zon??,
grtjs nico

nico de cock | 23-02-2017 - 19:20

Mir WP

Wat fijn deze berichten. Ben HEEL benieuwd wat het vanaf zondag in les Gets gaat worden!!?

Mir WP | 23-02-2017 - 19:45

Gijsbert Pap

Blijft het na de sneeuwval op dinsdag en woensdag in de Zuidalpen ook een beetje koud. Rond het vriespunt overdag zou fijn zijn.

Gijsbert Pap | 23-02-2017 - 19:56

Wendy Groothoff

Vanmorgen top pistes op de Nebelhorn. Vanmiddag iets meer papsneeuw maar viel reuze mee!!

Foto bij weerbericht reactie 39180

Wendy Groothoff | 23-02-2017 - 20:10

Henk W.

Update zo vlak voor de hausse naar skibestemmingen?

Henk W. | 23-02-2017 - 20:14

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van deze website, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. akkoord