Onzekere verwachtingen

maandag 24 november 2014 - 08:30

» naar de reacties

Terwijl het in ons eigen land gisteren bijzonder zacht was hadden de thermometers er in het noorden van Zwitserland ook zin in. Net ten oosten van Basel in het plaatsje St. Chrischona-Turm (742m) liep het kwik op tot maar liefst 19,1 gr C. Misschien weet Johann of dit recordhoog is voor die regio, maar dat er van origine subtropische lucht boven de Alpen aanwezig was lijkt me wel duidelijk! De hamvraag die ons allen bezig houdt is natuurlijk of koning winter in de Alpen toe gaat slaan, en dan het liefst in combinatie met een ouderwets pak sneeuw. Het antwoord op deze vraag lees je verderop in het weerbericht.


Een van mijn favoriete webcams in de Alpen. Het Italiaanse Monte Lussardi
in de Venezianer Alpen. Wat een plaatje vinden jullie ook niet?


Obergurgl-Hochgurgl gisterenmiddag. Het was genieten geblazen
meldde Kristel Vervoort via foto@sneeuwhoogte.nl

Sneeuw houdt zich goed
Dat je ondanks de vrij hoge temperaturen op de hogere pistes lekker uit de voeten kan bewijst bovenstaande foto maar weer eens. De combinatie van droge lucht, weinig wind en laagstaande zon zorgt ervoor de dat de sneeuw relatief weinig te lijden heeft. Als de piste dan ook nog eens op de geografische noordzijde is gericht kan er in feite weinig gaan gebeuren. Als het warm water gaat regenen ja, maar daar hoeven we voor de volle 100% niet bang voor te zijn.


Koude continentale lucht ligt boven oost Europa op de loer! @Metoffice

Bewolking noordzijde
Het is vandaag aanzienlijk bewolkter dan we de laatste dagen gewend zijn. Een niet al te actief lagedrukgebied trekt via de Noorse Zee met sneeuwval het midden van Zweden binnen. Het bijbehorende warmtefront schampt noordwaarts langs de noordelijke Alpen, zodat hier vandaag vrij veel bewolking aanwezig is. Op de actuele radar zien we op dit moment wat lichte neerslagecho's boven de noordelijke Franse Alpen en het oosten van Zwitserland, maar het heeft zeker sneeuw technisch gezien allemaal niet veel te betekenen.


Omgeving van Leukerbad met alleen sneeuw op de hogere berghellingen.
Via Mark Vedder foto@sneeuwhoogte.nl

Tijdelijk kouder oostelijke Alpen
De significant koudere lucht die al dagenlang boven oost Europa aanwezig is probeert de komende 48uur wat terrein richting Oostenrijk te gaan winnen. Aan de andere kant van de weerkaart ontwikkelt zich ten westen van het Iberisch schiereiland een imponerende hoogtetrog gevuld met koude en onstabiele lucht. Aan de voorzijde van deze trog wordt met een zuidelijke stroming subtropische lucht noordwaarts gepompt, wat de opstroming van de koude lucht weer frustreert. Door de luchtdrukverschillen zien we vooral aan de westelijke noordzijde weer wat lichte föhnverschijnselen ontstaan. In de Franse Alpen kan er vanaf dinsdag boven de 1700 à 1900m wat sneeuw vallen, maar grote hoeveelheden worden zeer zeker niet verwacht. Al met al een vrij complexe situatie die ons best wel wat spreekwoordelijke hoofdpijn bezorgd.


Tijdelijk kouder oostelijke Alpen en daarna weer opwarming.
Langere termijn zeer onzeker met neiging tot afkoeling

Verdere vooruitzichten
Vanwege het circulatie patroon zijn de neerslagkansen duidelijk het grootst voor de zuidelijke Alpen, maar zien we nergens in de neerslagclusters spectaculaire hoeveelheden verschijnen. De onzekerheid op de lange termijn is zeer groot, waarbij het Amerikaanse GFS op termijn zelfs met een noordstroming op de proppen komt! Het ECMWF komt wat dat betreft iets betrouwbaarder over. Dit model schermt al dagenlang met hogedruk ten noordoosten van de Alpen en lagedrukgebieden die hun heil zoeken op meer zuidelijke breedtegraad. Hierdoor komt een continentale oostelijke stroming op gang die zorgt dat de Alpen langzaam verder gaan afkoelen. Veel meer woorden wil ik er op dit moment niet over gaan loslaten, want wij willen de berichtgeving toch vooral zo betrouwbaar mogelijk naar buiten brengen. En dat is op dit moment al lastig genoeg ;-)


Situatie eind van deze week, met een indrukwekkende hoogtetrog
ruim ten westen van de Alpen gepositioneerd

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Goedemorgen Michael,
Wat weer spannend allemaal.
Heb een klein vraagje, hoe moet ik de kaarten van 500hpa lezen?en dan bedoel ik de kleurstelling? Neem aan dat geel oranje warme lucht is en dat blauw koud is. Maar de groene kleur is dat ook koude lucht? Of zit ik er helemaal naast?
Gr roel

Roel Hebels | 24-11-2014 | 08:59 niet ok

Ik wilde eigenlijk een foto plaatsen van de Hohe Salve in Brixen im Thale genomen vanaf de Choralp in Wetsendorf om het contrast weer te geven tussen de getoonde foto's hier en de harde werkelijkheid aan de noordkant van de alpen. Het is natuurlijk nog pas 24 november en het duurt nog 4 weken tot de kerst vakantie. Maar het zit hem in het woord "pas". Normaal gesproken zou dit ook geen probleem zijn, maar met dit weerbeeld in gedachte, en hoe lang we al met dit weerbeeld zitten opgescheept, en natuurlijk het drama van vorig jaar (wat trouwens door veel mensen wordt afgedaan alsof het vorig jaar fantastisch was) wordt dat woordje "pas" ineens toch wat lastiger. Je kan het ook merken aan de berichten op meerdere wintersport sites, het geroeptoeter wordt al wat minder over meters sneeuw die eraan komen en dat het in de kaarten zou zitten (over twee weken, duhhhhhh), het wordt langszaam aan al minder. Iedereen weer met beide benen op de grond en erkennen dat het er op dit moment gewoon nog niet rooskleurig uitziet. Ja, voor alle positivo's, je kan altijd skiën, al is het met z'n allen op de gletschers, maar we willen toch echt allemaal de vakantie waar we het hele jaar weer voor gewerkt hebben. We kunnen weer eelt op de duimen gaan kweken door te duimen dat het weer definitief het roer omgooit zodat iedereen zijn portie sneeuw en ijs krijgt, ik droom er alweer van.

Stefan Kaptein | 24-11-2014 | 09:01 niet ok

Stefan, tijdens de koude Noord-Alpenwinter van 2012/2013 zag het er op dit moment even triestig uit! Toen is de sneeuw ook pas gekomen vlak voor de vele openingen in december. Net als de jaren ervoor... Begin december is nu eenmaal risicovol...

Joy Van Craenenbroeck | 24-11-2014 | 09:15 niet ok

Het lijkt er toch wel op dat we nog een weekje geduld moeten hebben voordat het wat kouder wordt met misschien wat sneeuw. Maar uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.

john Meijer | 24-11-2014 | 09:28 niet ok
Gast

Laten we positief blijven!!
Wat ik wel opmerk is dat op termijn bij diverse weersites de verwachtingen voor sauerland toch positiever worden (weeronline, weerplaza,etc)
Sneeuwhoogte blijft mijn favoriete site met een super uitleg aangaande de weersituaties
Groet jan

Gast-11226 | 24-11-2014 | 09:28 niet ok

@ stefan: ben je nu niet al te negatief? de weerkaarten die we nu hebben lijken in de verste verte niet op de kaarten die we afgelopen winter hadden. daarnaast is het gewoon niet realistisch om te verwachten dat de winter al maximaal aanwezig is in de herfst. Alle weermodellen komen met normalere temperaturen vanaf komend weekend/begin december. Ik geloof er wel in

Martijn Sonnenberg | 24-11-2014 | 09:29 niet ok

Ik ook! Goed verwoord @Martijn!

Niels van Bockel | 24-11-2014 | 09:32 niet ok

Zo is het maar net martijn. Het is nog steeds november.

john Meijer | 24-11-2014 | 09:33 niet ok
Gast

Heb een goed gevoel dat het einde van de week en begin volgende week raak is.
Geen grote hoeveelheden. Maar een cm of 25-30.
en dan koud genoeg voor de sneeuwkanonnen aan te zetten.
Michael of Johann.
Hoe snel kan men met sneeuwkanonnen alles klaar krijgen? 3dagen?

mvg. Carl

Gast-11230 | 24-11-2014 | 09:34 niet ok

@Stefan. Ik weet niet wie je bedoeld met "roeptoeter" berichtgeving over meters met sneeuw enz enz. Wij zijn het in ieder geval niet geweest, dus vraag ik je vriendelijk om iets zorgvuldiger met je berichtgeving om te gaan.

Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 24-11-2014 | 09:45 niet ok
Gast

toch ben ik er niet gerust op, zie ook wetter.de :

Nikolaus könnte es endlich kalt werden

Eines steht mittlerweile fest: Dieser November wird nicht mehr kalt. Vor allem im Westen halten sich die zweistelligen Temperaturen wie Fliegendreck auf der Autoscheibe. Es stellt sich einfach keine Kaltluft ein. Erst im Dezember normalisiert sich die Lage und es wird kühler - wenn auch nur wenig.

Im Osten fühlt sich alles ein wenig frischer an, doch 5 bis 8 Grad sind nun wahrlich nichts Winterliches. Da ist man im Osten doch strengeres Wetter gewohnt. Bis Mitte der Woche halten sich die Wolken vor allem im Norden und Nordosten noch, dann setzt sich mehr und mehr die Sonne durch.

Niederschläge sind bisher in den kommenden 14 Tagen kaum berechnet. Nebel oder Hochnebel können die Sonnenscheindauer aber immer stark einschränken. Immerhin macht es bei diesen Temperaturen Spaß auf den Weihnachtsmarkt zu gehen und heißen Glühwein zu trinken.

In der ersten Dezemberwoche bekommen wir überall einstellige Höchstwerte und es deuten sich vermehrt Nachtfröste an, ein erster Schritt Richtung Winter? Insgesamt bleibt uns eine ruhige Wetterlage erhalten, bei der nicht viele Niederschläge zu erkennen sind. Die Sonne ist zwar auch dabei, hat es aber schwer, sich durchzusetzen.

Richtung Nikolaus könnte es einigen Gegenden Deutschlands sogar Dauerfrost geben. Der Bayerischer Wald, das Allgäu rund um Oberstdorf und die Höhenlagen des Harzes, des Erzgebirges und der hessischen Mittelgebirge könnten betroffen sein. 2 bis 6 Grad sind doch schon mal eine Ansage.

Laut der 28-Tage-Temperaturprognose soll es Richtung Dezembermitte nach einer kalten Phase wieder milder werden als im Durchschnitt, so dass ein echter Wintereinbruch bis in tiefere Lagen nicht zu erwarten ist.

Gast-11232 | 24-11-2014 | 09:46 niet ok

Laat het maar lekker rustig afkoelen en de sneeuw laag voor laag vallen. Dat geeft volgens mij de beste basis voor de rest van het seizoen.. De afkoeling is reeds zichtbaar op de kaarten dus het gaat vast helemaal goedkomen voor een ieder..

Harm R. | 24-11-2014 | 09:54 niet ok

November 2011 zat ik ook echt in mijn rats. Gedachten als zal de global warming nu niet het alpenweer gaan verpesten kwamen bij me op. Maar toen begon het begin december nadat er in november geen vlok gevallen was toch te sneeuwen. En in januari 2012 in het Zillertal hadden we meer sneeuw als alle jaren tevoren ( plaatje avatar). Sindsdien heb ik meer een houding van afwachten en vooral niet de boodschapper van eventuele minder rooskleurige weerberichten tot mikpunt van het ongenoegen kiezen. Op deze site wordt er heel realistisch omgegaan met de weerberichten. Net als de belasting, wel makkelijker maar niet mooier. En vertrouwen hebben dat de winter uiteindelijk wel komt. Maar te vroeg boeken al in december zou ik nooit doen.

Cheese Curve | 24-11-2014 | 10:07 niet ok

Cheese Curve heeft helemaal gelijk. Johann en Michael geven realistische prognoses zonder daarbij valse verwachtingen te scheppen. Ook ik ga met kerst naar Fiss/Serfaus en ook ik ben (helaas) van mening dat daar weinig tot geen sneeuw zal liggen. Natuurlijk heel vervelend, maar er is helemaal niemand die daar iets aan kan doen. Afreageren op iemand op dit forum of de weermannen is dus volstrekt zinloos.

Daarbij geldt dat de gletschers in Oostenrijk op een uurtje afstand rijden zijn. Voor iedereen die naar Oostenrijk gaat met kerst: er is dus altijd wel een plek te vinden waar wel geskied kan worden ;)

Leroy Di Maria | 24-11-2014 | 10:22 niet ok

Weet je wat ik vreemd vind op Weeronline staat bij sneeuwhoogte van Solden
Top( 3340meter) 175cm
dorp(1363meter) 69cm

maar volgen webcam in het dorp is het groen ??

Gr Nick

Nick van Bergen | 24-11-2014 | 10:24 niet ok

Dan zou ik van de webcam uitgaan Nick.. :p

Harm R. | 24-11-2014 | 10:30 niet ok

Nog 5 weken tot de Kerst. Ben benieuwd of we dit jaar een witte Kerst hebben.

Leon van der L. | 24-11-2014 | 10:54 niet ok

Michael, met roeptoeteren bedoel ik over het algemeen het verspreiden van de berichten dat het koud wordt, de winter komt eraan, dikke sneeuw, enzv. Ik zeg niet dat jullie dit doen, maar er zijn diverse sites waar dit vaak gebeurd. Kijk nu maar weer in de Telegraaf, december begint koud of iets dergelijks. Zo hadden ze vorige week ook zo'n schreeuwend bericht dat de winter zou komen. Het is gewoon nog niet zo ver. Ik moet toegeven dat jullie het meest een ruime slag om de arm houden en eigenlijk niet veel verder kijken dan wat "betrouwbaar" is. Want wat is betrouwbaar in het weer, alleen weten dat de zon opkomt en weer onder gaat. Het is nog vier weken tot de kerstvakantie dus het kan nog alle kanten op. Ik hoop gewoon dat de zuidelijke stroming niet net als vorig jaar weer roet in het eten gaat gooien. Zeker nu deze zuidelijke component in het weer zo standvastig erin gesleten zit. Vraag van mijn kant, wat bepaald nu hoe de straalstroom stroomt? Is dit te veranderen door een dikke storm in de atmosfeer, of is dit te simpel gedacht. Want door gebrek aan echte stormen deze herfst heb ik het gevoel dat de atmosfeer op slot zit en niet meer lekker door de war wordt geblazen. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

Stefan Kaptein | 24-11-2014 | 11:06 niet ok

@Nick, kun je beter hier kijken naar de sneeuwhoogte van Sölden!

Sneeuwhoogte.nl | 24-11-2014 | 11:10 niet ok
Gast

Even een vraagje, wij gaan de kerstvakantie naar Kandersteg in Zwitserland. Moet ik dit als de noordkant beschouwen? Bdw complimenten over deze site.

Gast-11241 | 24-11-2014 | 11:12 niet ok
Gast

Wat mag ik me voorstellen van de berichtgeving ( weer plaza site )
geeft in vooruitzichten wel sneeuw bv in serfaus.
of moeten we maar gewoon afwachten
het is allemaal erg onzeker als ik de berichten lees op sneeuwhoogte

Gast-11242 | 24-11-2014 | 11:21 niet ok

@ Gast11241 Kandersteg is noordkant, daar moet je het volgens mij hebben van Nordstau. Wel echt een mooi gebied trouwens, lag vorige week in het dorp al een "hauch" sneeuw

Mark Vedder | 24-11-2014 | 11:22 niet ok

@leroy Het lijkt me sterk dat er met kerst in Fiss en Srerfaus niet gekied kan worden. De Masner heeft zeker wel sneeuw en ook de noordkant is over het algemeen sneeuwzeker! De dalafdalingen zullen niet geweldig zijn, maar als je een beetje je route plant, hoef je die maar een keer per dag (aan het eind) te nemen.

Marc Schouten | 24-11-2014 | 11:27 niet ok

@johann: spannende tijden, dank voor je weerbericht, zoals altijd uitstekend, niet op zaken vooruit lopend en to the point.
Zowel de EC als de GFS en ook de GEM komen met afkoeling, dus we kunnen een voorzichtige hoop dat dat gaat gebeuren ook wel uitspreken. Zo op het ongeoefende oog wel via verschillende wegen.
Enkele vraagjes: ik volg, vanwege onze bestemming het weer in Lech, daar geven jullie in het weermodel hele andere verwachte temperaturen af als wetter.at. Wordt er gebruik gemaakt van een heel ander model? De temperatuursverschillen zijn nogal aanzienlijk?
Ook valt het me op dat de sneeuw in lech op de oefenweide (zuidoostelijk georienteerd in de schaduw van de rufikopf) veel mooier blijft liggen dan die hogerop in oberlech, rond de weibermadh etc. en ook aan der andere kant van het dorp aan de voet van de schlegelkopflift. Kan me toch niet voorstellen dat dat alleen door de zon komt, want de oefenpiste ligt ook grotere tijd op de dag in de zon te bakken. Kunnen jullie dit verklaren?

Martijn Sonnenberg | 24-11-2014 | 11:35 niet ok

@Marc. Ik hoop dat je gelijk hebt. Hoeft in principe maar 50 cm te liggen en dat kan in 1 dag vallen is gebleken. Hopen op 1 goeie dag dus. Als het nu valt blijft het (zeker aan de Noordkant) waarschijnlijk ook wel liggen!

Leroy Di Maria | 24-11-2014 | 11:53 niet ok

@Stefan. Je moet de straalstroom zien als een slingerende rivier op grote hoogte. Als het in de bergen hard geregend heeft, zorgt de zwaartekracht dat het water weer netjes naar het laagste punt wordt afgevoerd. Net als de rivier zoekt ook de atmosfeer naar natuurlijk ( thermisch) evenwicht. De motor van de straalstroom is het verschil tussen koude en warme lucht. Hoe groter de verschillen op kleine afstand, des te krachtiger hij optreedt. De bekende westcirculatie, met een krachtig blazende straalstroom is de laatste jaren veel minder actief. Hierdoor zie je inderdaad de laatste jaren veel minder stormsituaties in onze omgeving. En juist bij stormsituaties zie je de jet vaak aan de achterzijde enorm slingeren, waarin met krachtige noordwestelijke winden de polaire en koudere lucht diep Europa ingeblazen wordt. En de Alpen zijn juist gebaat bij dit stromingspatroon, want dit staat garant voor bakken met sneeuw en niet in de laatste plaats voor de juist zoveel geplaagde noordzijde. Verder erg technisch verhaal, en wil het een beetje leesbaar houden.

Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 24-11-2014 | 12:33 niet ok

De winter komt meestal wanneer je het niet verwacht. Laat eerst de afkoeling maar beginnen dan kunnen in ieder geval de sneeuw kanonnen hun werk doen.

john Meijer | 24-11-2014 | 12:35 niet ok


» naar boven

Reageren

Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten