Nogmaals Kaiserwetter

vrijdag 31 oktober 2014 - 08:00

» naar de reacties

De westelijke Alpen en deels ook het westen van de oostelijke Alpen starten de laatste dag van oktober met veel zon. Onder de invloed van hogedruk en de droge lucht hebben we te maken met prima bergweer en fenomenale vergezichten. De oostelijke Alpen hebben in eerste instantie nog te maken met rest bewolking van het wegtrekkende warmtefront. Hier is in de vochtige lucht ook nog kans op Hochnebel.


Actuele radarbeeld, mist (grijs) en in oosten van Oostenrijk ook nog wat
dikkere bewolking

In de bergen is het zacht, in de dalen en vooral daar waar de zon pas later schijnt is het frisjes. Op 2000 meter wordt het 5 tot 8 graden en het nulgradenniveau ligt ergens rond de 3000 meter. De wind is over het algemeen matig tot zwak en komt uit noordoostelijke richtingen, naar het westen toe geleidelijk in kracht afnemende wind. Kortom prima bergweer en uitnodigend om er nog eens lekker op uit te trekken of te genieten van de prima sneeuw(condities) in de hogere (gletsjer) skigebieden.


Ook vandaag weer perfecte condities om er op uit te trekken Pralovin (Wallis)

Mocht u morgen nog geen tijd hebben of onderweg zijn dan niet getreurd. Ook het weekend belooft weer prima bergweer te gaan opleveren. In de bergen kan de zon overuren gaan maken en met een nulgradengrens rond de 3100 meter is het ook qua temperaturen en met slechts weinig wind gewoon perfect. Lekker genieten dus van de perfecte vergezichten onder het genot van een kopje Milchkaffee, biertje of wijntje. En natuurlijk kan er ook dan hogerop weer heerlijk ge-wintersport worden. 

Ook maandag kunnen we nog profiteren van het zonnige en zeer zachte bergweer.  Toch kunnen we al merken we dat er een weersverandering op komst is. De hoogtewinden draaien geleidelijk naar het zuidwesten en neemt ook in kracht toe en boven de westelijke Alpen verschijnen langzamerhand meer en meer wolken. Dinsdag wordt met de verder in kracht toenemend zuidelijke stroming de druk op de Alpenzuidkant nog groter.


GFS neerslag voor dinsdag: inzettende Südstau

De vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden en zuidwesten stuwen meer en meer tegen het Alpenmassief en het zal niet lang meer duren voordat het in de westelijke en zuidelijk Alpen gaat regenen en hogerop sneeuwen. Tegelijkertijd wordt het toenemend föhnig met in de bergen tot stormkracht toenemende föhn!

Extreme neerslaghoeveelheden
Gisterochtend  beschreven we al de situatie met het laag en de uitzakkende hoogtetrog. Ook gisteravond en vanmorgen heeft zich aan de situatie en drukverdeling niet veel veranderd behalve dan dat de modellen er neerslag nog een schepje (of zeg maar gerust schep) bovenop gedaan hebben, Zo zien we nu berekende neerslaghoeveelheden tijdens de Südstaufase die op gaan lopen tot 300 a 375mm en lokaal ook nog meer.


Extreme neerslaghoeveelheden in de Südstau regionen (verwachte
neerslag ECMWF tot vrijdagochtend)

Tegelijkertijd krijgen de noordelijke Alpen te maken met een krachtige föhn met in de bergen föhnstorm, in de lager gelegen klassieke föhn gebieden zoals bijvoorbeeld het Rijndal kunnen ze profiteren van aangename temperaturen, met föhn kan het kwik hier stijgen tot een graad of 20

Zoals altijd bij dit soort situaties weer die enorme, zeg maar rustig extreme, verschillen tussen de Alpen noord en zuidkant. Hadden recent nog de mooie dump aan de Oostenrijkse noordkant, nu gaat het dumpen aan de Zwitserse en Italiaanse zuidkant en niet zo zuinig ook. Interessant daarbij is voor ons natuurlijk wat de sneeuwvalgrens gaat doen!

Net als gisteren zien we met het laag over de Golf van Lion en een ander laag boven Duitsland en de hoogte-as van de trog ten westen van de Alpen dat de koudere lucht niet lekker naar het oosten kan doorschuiven. De koudere lucht zal rond het midden van de week tot over het midden van Frankrijk kunnen door dringen maar stagneert dan. Voor de sneeuwvalgrens te bepalen hebben we verschillende mogelijkheden. Zelf gebruik ik bij dit soort situaties graag de zogenaamde Theta-E kaarten. Door de temperaturen (kleuren) is mooi te zien waar de verschillende luchtmassa's zich bevinden. Voor de leek (blau = kou, geel en oranje = warm). Kijk maar eens naar de kaart hieronder en zoek de blauwe kleuren.


De sneeuwvalgrens in de Alpen correspondeert met het groene bereik (36°) en
zal dus rond de 2000m uitkomen. 

De Theta-E temperaturen die daarbij worden aangegeven bewegen zich tussen de 27 en 22°, dit komt  overeen met een sneeuwvalgrens van 1250 tot 850 meter. (voor de "laaglanders", Theta-E van 0° is sneeuwvalgrens zee-niveau). We zien dus dat de koude lucht akelig dichtbij de Franse Alpen gaat komen maar waarschijnlijk net niet verder kan komen omdat de lagedrukgebieden tijdens de Stau net iets te ver westelijk liggen.  

Toch moeten we qua neerslag en sneeuwvalgrens ook vandaag nog een flinke slag om de arm houden. Kleine veranderingen kunnen grote verschillen gaan betekenen en daarnaast is het altijd maar weer de vraag in hoeverre de sterke Südföhn de neerslag kan frustreren. Eveneens onzekerheid bestaat er nog over de precieze sneeuwvalgrens in de Staugebieden. Tijdens aanhoudende neerslag kan deze zomaar een aantal honderd meter lager gaan uitpakken. Al met al dus nog best wat onduidelijkheden.


De eerste bonte kleuren verschijnen weer op onze neerslag(sneeuw) kaart.

Na donderdag bouwt zich tussen het Atlantische hoog en het hoogtelaag boven de Middellandse Zee een brug van hogedruk op die over de Alpen verloopt. In het weekend probeert een volgende minder markante trog zijn invloed naar de Alpen toe uit te breiden. Na het weekend dan opnieuw de opbouw van een brug van hogedruk tussen de Atlantische Oceaan en Rusland. Met de hoogte-as ten noorden van ons wordt met oostelijk winden droge maar geleidelijk ook wat koelere lucht aangevoerd. Echt winterweer staat ook vandaag echter nog niet op de weerkaarten.


Voorlopig nog geen winterse setting, ECMWF voor 10 november

Samenvattend: Vandaag en in het weekend Kaiserwetter. Volgende week opkomende Südstau met extremen neerslaghoeveelheden - "Unwetterpotential" !In de bergen boven de 2000 meter tussen de 100 en 200cm Neuschnee. Zeer zacht en droog door de föhn aan de noordkant, in de bergen föhnstorm. 

Tot zover voor vandaag, morgen zijn we er weer en eventueel vanavond met een extra update. Fijne dag en geniet van het mooie weer. Kan maar zo veranderen ! Actueel in Termen 6.9° en onbewolkt.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

klopt het dat de Franse en de west-Zwitserse alpen hier ook behoorlijk van gaan profiteren?

Berthil Westerink | 31-10-2014 | 08:55 niet ok

@Bertil Klopt, met name de westelijke en zuidelijke Alpen zijn betroffen. Afwachten is nog hoe het precies gaat "uitpakken". Sneeuwvalgrens meest 2000 meter, zuidkant 1800 meter. Evt naar westen toe dan ook lager !

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 31-10-2014 | 09:45 niet ok
Gast

Solden lijkt ook een staartje mee te pakken op de kaart, ik hoop dat dit nog iets meer word. Volgend weekend naar Solden toe :)

Gast-10248 | 31-10-2014 | 09:53 niet ok
Gast

Beste Johann,
Altijd weer een genot jullie weerberichten het gehele jaar te volgen. Ik ben van plan de tweede week van november richting Alpen te gaan. Welk gebied zou je kunnen aanraden voor een mogelijke mooie laag poeder? Cervinia-zermatt? Saas fee? Of heb je nog andere adviezen? Dank alvast!
Groeten,
Guido

Gast-10249 | 31-10-2014 | 09:56 niet ok

@Guido Maakt al met al niet zo heel veel uit qua sneeuw. Wil je echt kilometers gaan maken en genieten van de Italiaanse zon en sfeer pak dan Breuil-Cervinia. Je kunt dan immers zo ook naar Zermatt skien en voor de liften sluiten weer terug naar Cervinia. Fantastisch gebied rondom Monte Cervino (Matterhorn) en vooral sneeuwzeker. O ja, wel even foto's sturen ;-)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 31-10-2014 | 10:03 niet ok
Gast

Ik ga volgend weekend van 8-11 november... maar weet nog niet goed waar. Is Oostenrijk wel slim als er stevige föhn zou zijn?

Gast-10252 | 31-10-2014 | 11:08 niet ok

Er komen al meer dan een maand lang gassen vrij bij een vulkaauitbarsting in IJsland. Niet zo dramatisch als een paar jaar geleden toen het vliegverkeer stilgelegd werd. Maar ik vraag me af kan zo'n langdurige uitbarsting invloed hebben op het weertype in Europa en met name ook in de alpen?

Cheese Curve | 31-10-2014 | 11:22 niet ok

Goede vraag @Cheese Curve! Toeval of niet, die vraag kwam gisteren ook ineens bij me op ;-). Dus @Johann, kun jij dit toelichten?

Gr Niels

Niels van Bockel | 31-10-2014 | 11:29 niet ok

@Niels @Chees-Curve Enkel de grotere vulkaanuitbarstingen hebben invloed op de temperatuur in de (onderste) atmosfeer. Het "gerommel" van de laatste tijd zal slechts weinig invloed hebben op het weer. Dus van die kant hoeven we geen winterse ondersteuning te verwachten (of het moet natuurlijk tot enkele grotere uitbarstingen gaan komen.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 31-10-2014 | 12:46 niet ok

Even een live update vanaf de gletsjer kaprun. Super zonnig toen ik vanochtend vertrok. Boven aangekomen is er toch een pak bewolking gekomen. Vraag me af waar dat allemaal zo opeens vandaan is gekomen. Zicht is heel slecht en je ziet ook geen diepte. Wordt een korte skidag. Overigens koud is het niet.

Eric Kromhout | 31-10-2014 | 13:48 niet ok

@Eric, Orografische effecten, jullie zitten nu net even op de verkeerde plek, rondom zonnig. Overigens in geheel Oostenrijk deels nog gebieden met Hochnebel maar ook lagere en middelbare bewolking. Hopen dat het zo nog wegtrekt. Sterkte ermee en ski-ze

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 31-10-2014 | 13:56 niet ok

Het is nu opgetrokkdn en zonnig en dus heel goed zicht. Ik kijk uit naar het weekend want dan is het zonniger dan zonnig :)

Eric Kromhout | 31-10-2014 | 15:32 niet ok

@Johann zou deze südstau mogelijk iets westelijker uit kunnen vallen en komt het goed met de sneeuwvalgrens?

tim van den elsen | 31-10-2014 | 16:25 niet ok

Beste Johan!

En natuurlijk ook de andere weermannen! Dank voor jullie top berichten dag in dag uit. Puur genieten! Er ligt een mooie sudstau op de loer, wat natuurlijk mooi is voor de zuidelijke en westelijke Alpen. Is er ook alweer iets te zeggen over een eventuele dump in het noorden?

Groetjes, Tobias

Tobias Bijkerk | 31-10-2014 | 16:55 niet ok

Hoi Tim, je bedoeld waarschijnlijk iets oostelijker? Op dit moment is het zo, hoe oostelijker des te hoger de sneeuwvalgrens, want daar zit de aanzienlijk zachtere lucht. We blijven het nauwgezet volgen! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 31-10-2014 | 18:53 niet ok

Tobias. Het circulatiepatroon zet de Alpennoordzijde voorlopig even buitenspel. Hier voorlopig geen zicht op significante sneeuwval. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 31-10-2014 | 19:09 niet ok


» naar boven

Reageren

Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten