Sneeuwdump of waterballet?

donderdag 30 oktober 2014 - 08:15

» naar de reacties

Een zwak warmtefront schampt vandaag de noordelijke Alpen. Niets om ons zorgen over te maken en enkel de oostelijke Alpen zullen wat meer last ondervinden van overtrekkende bewolking of wolkenvelden. Hoe meer naar het westen en in het bijzonder naar het zuiden hoe minder wolken en dus meer zon. Neerslag wordt er niet berekend, de wind is zwak tot matig uit noord tot noordwestelijk richtingen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Natuurlijk wordt het met een warmtefront in de buurt ook niet koud. Op 2000 meter wordt het 0 tot 8 graden en op 3000 meter 0 tot -3 graden. Op 4000 meter vriest het 5 a 6 graden. Het nulgradenniveau varieert tussen de 2000 en 3000 meter. Voor alle hoogtes worden de laagste waardes in het oosten gehaald, de hoogste in het westen en zuiden.


In grote delen van de Alpen nog weinig "winter" te bespeuren. Foto Crans-Montana
in Wallis gisteren (foto PaulSchoch)


en ook in het Franse Tignes (nog) alles im Grünen Bereich

Na passage van het warmtefront stijgt de luchtdruk weer en vrijdag en ook het weekend kunnen we opnieuw genieten van veel zon in de bergen. De lagere delen en dalen krijgen weer te maken met Hochnebel. Aanvankelijk kan de bovengrens not tot 1200 a 1400 meter reiken, gaande weg het weekend daalt deze naar 800 tot 600 meter. Dat de Hochnebel geleidelijk gaat afnemen heeft alles te maken met de naar zuid draaiende en in kracht toenemende hoogtestroming. Door de toenemende drukgradient tussen zuid en noord zal zondag de Südföhn van het westen erin komen en geleidelijk beginnen zich aan de Alpenzuidkant de vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden te stuwen en zullen de westelijke en zuidelijk Alpen(toppen) geleidelijk in de wolken verdwijnen.


Ook het weekend wordt het in de bergen weer volop genieten, dit geldt ook voor
de winterse Kitzsteinhorn (foto Eric Kromhout via Twitter @SkiWelt Brixen NL)

Maandag deels nog droog en föhnig, dinsdag in de westelijke Alpen en aan de zuidkant inzettende neerslag die zich steeds verder zal gaan intensiveren en geleidelijk naar het oosten uitbreidt. Dinsdag zijn de noordelijke Alpen nog weer begunstig voordat het daar woensdag ook zal gaan verslechtern. Hoe het in detail en qua timing allemaal precies gaat verlopen is nog steeds niet helemaal duidelijk en per run komen de modellen nog met (onderlinge) verschillen. Laten we de kaarten van vanmorgen er eens bijpakken.

Vandaag zien we een actieve depressie op het midden van de Atlantische Oceaan liggen, deze zal de komende dagen naar het zeegebied ten zuidwesten van IJsland trekken. Tegelijkertijd tijd zakt een gebied met lage druk (hoogtetrog) verder uit richting en over het Iberische Schiereiland en de de westelijke Middellandse Zee. Hiermee word een stuk koudere lucht aangevoerd en maandag stroomt deze over de Golf van Lion uit alwaar zich een apart laag gaat vormen. Woensdag zien we dan op de kaarten een afgesnoerd hoogtelaag (bel met koude lucht) boven de westelijke Middellandse Zee rondtollen.


Hoogtetrog (groen) en laag boven de Golf van Lion, GFS voor
a.s. woensdag

Dit heeft voor de Alpen consequenties en wel in die zin dat de koudere lucht ten westen van de Alpen naar het zuiden zal gaan uitstromen en we vanaf het midden van de week met een zuidoostelijke hoogtestroming te maken gaan krijgen. Weliswaar krijgen we te maken met een Südstau scenario met in de zuidelijke Alpen veel sneeuw. Helaas zal ook de sneeuwwvalgrens door het ontbreken van kouder(e) lucht behoorlijk hoog uit gaan komen. De modellen berekenen voor de volgende week extreme neerslaghoeveelheden, het ECMWF komt in de Südstaugebieden op 100 tot 200m  en lokaal gaat het richting de 250mm en nog meer. Met de hoge sneeuwvalgrens (1800-2100m) gaat dit geheid problemen opleveren in het afvoergebied van de Alpenzuidkant en noord Italië tot aan de Italiaanse Riviera. Ook de Franse Riviera en de Dauphiné mogen zich gaan opmaken voor een heus waterballet.


Donderdag ligt het hoogtelaag te zuidelijk en vooral ook westelijk om
ons de koudere lucht te bezorgen

Helaas dus alleen sneeuw in de hogere delen van de Franse, Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen. Toch moeten we nog even voorzichtig zijn met onze prognose. De koudere lucht komt dinsdag aardig dichtbij en kan zich tot over het midden van Frankrijk uitbreiden. Hier zie je een sneeuwvalgrens die al tot 1200 a 1000 meter is gedaald. Kleine verschillen van koers en positie van de druksystemen (laag) kunnen dus grote verschillen gaan betekenen. Tussen een heus waterballet en -of dump is dus nog van alles mogelijk. Vandaag kiezen de modellen echter voor het zachtere scenario, maar eens kijken hoe dit er morgen uit zal zien.


GFS ensembles: ook op de langere geen winter in zicht. Slechts enkele oplossingen
suggereren een wat kouder scneario.

 

Tot zover voor nu, actueel in Termen 5.1° en enkele wolkenvelden. Fijne dag en ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

op langere termijn nog geen echte winter. Spijtig

Gast-10229 | 30-10-2014 | 09:02 niet ok
Gast

Interpreteer ik het bericht juist dat de huidige verwachting is dat Inneralpine Tirol niets krijgt?

Gast-10230 | 30-10-2014 | 09:18 niet ok

Zo dat vervelende hogedruk gebied hoort na het weekend tot het verleden. laat de lagedruk het heft maar in handen nemen dan komt het met de langzaam naderende winter allemaal goed. En gast 10229 het is nog steeds maar eind oktober he.

john Meijer | 30-10-2014 | 09:26 niet ok

@Gast-10230 We krijgen te maken met Südstau en later een zuidoostelijke stroming. Voor de noordelijk delen en ook inner-alpine gebieden niet echt gunstig voor neerslag. Deels zal het er föhnig worden en dan is eht met neerslag sowieso gedaan. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit allemaal zo gaat lopen. Mocht het hoogtelaag noordelijker en oostelijker gaan uitkomen dan zier het er allemaal weer heel anders uit, ook voor Tirol- Süd Tirol (dus de Italiaanse kant) gaat natuurlijk wel profiteren van de Südstau !

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 09:29 niet ok

@Gast-10229 Winters zijn de kaarten nog niet en we moeten niet vergeten dat we alleen de operationele hoofdrun presenteren. Kijken we bijvoorbeeld naar de ensembles T850hPA (50 oplossingen) en nemen we de mediaan dan zien we dat deze op de wat langere termijn rond de normale waardes voor begin november gaan uitkomen. Verder sowieso ook eerst nog maar eens ontwikkelingen begin volgende week afwachten, kan allemaal maar zo heel anders gaan lopen en zoals @John al opmerkte "eerst maar eens weg met dat "warme" hoog !

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 09:35 niet ok

Fijn dat jullie ook weer dagelijks berichten! Geeft wat extra glans aan de voorpret.. :)

Prima dat het nu nog niet zo winters is als veel mensen hopen. De dump van vorige week was mooi voor de hooggelegen gebieden en daar lijkt volgende week nog het één en ander bij te komen. Laat de winter maar geleidelijk intreden..

Harm R. | 30-10-2014 | 10:35 niet ok

Zeer fijn om elk dag de weerberichten te lezen. Ook telkens heel goed uitgelegd. De reacties zijn ook steeds fijn om te lezen. Laat het nu maar eerst even vriezen dan kan de ondergrond goed sterk worden en dan de mooie sneeuw er bovenop zodat deze goed kan blijven liggen het ganse seizoen.

Groetjes Simba :)

simba | 30-10-2014 | 10:53 niet ok
Gast

Betekent dit dat de mooie huidige omstandigheden in Oostenrijk gaan verslechteren? Is het nog een idee om volgend weekend richting Kaprun te gaan, of is de sneeuw dan al drastisch verslechterd?

Gast-10236 | 30-10-2014 | 12:14 niet ok

@Gast-10236 Die zullen er zeker niet beter op gaan worden, mn niet onder de 2000 tot 1800 meter. Laten we echter de ontwikkelingen eerst nog maar eens even verder vervolgen, duurt nog een dag of 5 voordat het begin...

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 12:22 niet ok

Spannende ontwikkeling voor de zuidkant! Zou het niet kunnen dat zelfs bij dergelijke temperaturen locaal de sneeuwvalgrens serieus kan dalen door isothermie bvb? Met name op de frans-italiaanse grens is het mij al vaker opgevallen dat de sneeuwgrens een stuk lager komt te liggen dan je uit de kaarten zou afleiden...

Bart De Vooght | 30-10-2014 | 14:24 niet ok

@Bart Niet door isothermie, wel door neerslagafkoeling. Dit zal ook zeker gaan gebeuren. Het is alleen jammer dat de lucht van origine niet al iets kouder is, juist dan kan de neerslagafkoeling veel beter zijn werk doen.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 14:47 niet ok

@Johann wat ik dan niet begrijp is dat het hoogtetrog koude lucht is toch?
Maar hoe kan het dan in Nederland nog gemiddeld te warm zijn? Als dat hoogtetrog voor koude lucht in de alpen zorgt, waarom dan niet in Nederland? Want Nederland zit ook binnen het hoogtetrog als ik naar de kaart kijk.

Alvast bedankt!

Machiel Van Gool | 30-10-2014 | 16:14 niet ok

@Machiel De hoogtetrog is niets anders dan een "uitzakkend" lagedrukggebied. Globaal kun je zeggen dat aan de linkerkant van de hoogte-as de koude lucht naar het zuiden stroomt, aan de rechterkant van de hoogte-as warme lucht naar het noorden. Tot begin van de volgende week verblijft de Benelux nog aan de rechter (warme) kant (voorzijde) van de trog, daarna trekt de hoogte-as langzaam nog wat verder naar het oosten en stroomt koelere lucht binnen. Vandaar het weekend nog even barbecue weer voordat het gaat afkoelen naar 11 tot 13 graden rond het midden van de week.

http://www.sneeuwhoogte.nl/image.php/images/has.jpg

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 18:03 niet ok

@Johann
Aaah oke! Dankjewel voor de uitleg. Het is me nu duidelijk!

Machiel Van Gool | 30-10-2014 | 18:17 niet ok

Johann, heb je nog een update op basis van de laatste runs. Al is het maar om de spanning voor midden volgende week verder op te bouwen. Alvast bedankt!

Joost1802 | 30-10-2014 | 20:57 niet ok

@Joost1802 @All Korte update: Het GFS en ECMWF vanavond opnieuw met de boven beschreven situatie met dien verschil dat de neerslaghoeveelheden nog verder naar boven toe zijn bijgesteld. Lokaal berekent bijvoorbeeld het ECMWF cummulatief tussen de 300 en 400mm (!!) aan hemelwater. Boven de circa 2000 meter valt deze in vaste vorm. Nog steeds is niet duidelijk hoe het allemaal precies zal gaan verlopen (precieze grens koude lucht, sneeuwvalgrens etc) Wel steeds wrs is dat de Alpenzuidkant met een "Unwetterlage" te maken gaat krijgen. Doet met een beetje herinneren aan september 1993 en de periode van 14 tot 16 okt 2000. Toen ook extreme situatie en neerslag door Südstau met deels catastrofale gevolgen. Al met al een situatie om heel goed in de gaten te gaan houden. (wat we dus ook gaan doen)

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 30-10-2014 | 22:16 niet ok

@Johann, thanks. Spannende vooruitzichten, ben erg benieuwd hoe het exact uitpakt. En vooral hopen dat de sneeuwvalgrens wat lager komt te liggen.

Joost1802 | 30-10-2014 | 22:51 niet ok


» naar boven

Reageren

Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten