Stilte voor de storm

zaterdag 1 november 2014 - 08:30

» naar de reacties

Het was gisteren weer genieten in de Alpen met een heerlijk schijnende najaarszon, maar op sommige plaatsen was de bewolking vrij hardnekkig en duurde het wat langer voordat de zon tevoorschijn kwam. Met november alweer op de kalender laat het Alpenweer zich weer van zijn allermooiste kant zien deze dagen. Na het weekend gaat het Alpenroer echter faliekant om en maken we ons op voor een bijzonder extreme novemberweek die in het teken staat van een opstekende föhnstorm compleet met extreem veel neerslag voor de zuidelijke Alpen!


Schitterend plaatje vanuit de omgeving van het Franse Chamonix
via @Chamonix-France

Nog een afbeelding vanuit de Chamonix Mont Blanc regio

Weekend nog geen vuiltje aan de lucht
Een langzaam in activiteit afnemend hogedrukgebied boven de Baltische Staten beïnvloedt het weer vandaag en morgen nog in positieve zin. Op wat hogere sluierbewolking na, die vooral aan de Oostenrijkse noordzijde vrij hardnekkig kan zijn, is het de zon die het totaal voor het zeggen heeft. De meest zwakke tot matige noordoostelijke wind is zeker niet hinderlijk aanwezig, en met een nulgradenniveau welke gemiddeld rond de 3000 tot 3200m hoogte terug te vinden is, is het zeker voor novemberbegrippen gezien bijzonder zacht Alpenweer. In de nacht van zondag op maandag gaat de wind vanuit het zuidwesten dan langzaam verder toenemen, wat de voorbodes zijn van een bijzonder turbulent Alpenweekje!


Lekker knallen meldde Eric Kromhout gisteren vanuit
het Oostenrijkse Kaprun!

Zware Südstau komt op toeren!
Met spanning bekijk in de zojuist binnengekomen kaarten, waarbij mijn aandacht vooral op de 1500m gr isotherm is gericht. (isotherm is een lijn van gelijke temperatuur op de weerkaart). Man, man, man wat is het spannend en wat luistert het allemaal nauw de komende week, en is de hamvraag natuurlijk: wat gaat de sneeuwvalgrens doen? Als we de ECMWF o graden isotherm op 1500m hoogte erbij pakken komen we tot het volgende Alpenspoorboekje. Maandagnacht: West Frankrijk-Benelux. Dinsdagnacht: van Lyon noordoostwaarts richting de Jura. Woensdagnacht schuift de koudere lucht nog wat verder oostwaarts op en ligt dan van de Dolomieten richting de Vorarlberg gepositioneerd. Grote verschillen dus op relatief kleine afstand! Dit scenario is duidelijk iets kouder dan de voorafgaande runs het geval was, en kun je als stelregel aanhouden dat de sneeuwvalgrens gemiddeld 200m onder de nulgradengrens uit komt. Bij extreem zware neerslag kan deze door neerslagafkoeling zelfs nog wat lager gaan uitvallen! Het Amerikaanse GFS is in zijn berekeningen duidelijk iets minder koud, en zullen we vanaf maandag met wat meer zekerheid kunnen gaan zeggen waar het Südstau spektakel op uit zal gaan draaien!


Situatie kaart op woensdagnacht wanneer de 0 graden isotherm
op 1500m het meest oostelijk ligt.

Vanaf maandag steekt in het hooggebergte een zeer
zware föhnstorm op!

 

Bakken met sneeuw en lager een enorme plens regen
De neerslagkaartjes ogen nog steeds indrukwekkend. Wij verwachten op de hoger gelegen pistes de meeste sneeuw in de Piemonte en Simplon streek, waar tegen de gunstig gelegen stauhellingen 2 tot 3 meter neuschnee berekent wordt! Ook de hoger gelegen pistes in de Franse Alpen liggen volledig op sneeuwramkoers deze keer, waarbij cummulatieve hoeveelheden van 1 tot 1,5m sneeuw zeer wel mogelijk zijn.


De 2 meter kleuren verschijnen in ons verwachtingsmodel!

Alpenzuidzijde komende week. Wordt dit het algemene beeld voor de
hoger gelegen pistes?

Tot zover het Alpenweerbericht voor vandaag en gaan we morgen met spanning verder kijken. De voorpret is er op dit  moment niet minder om!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Michael, het was gisteren op de gletsjer ook lekker knallen maar echt pas toen de bewolking was opgetrokken. De rit gisterochtend naar de gletsjer toe was een droom. Strak blauw...reed nog langs Pass Thurn waar de liften van skigebied Kitzbuhel ook nog opengingen. Maar die heb ik maar even Rechtst laten liggen

Maar toen op de gletsjer......weet je ...ik heb er een filmpje van gemaakt.

Kijk maar. en zet filmpje op HD kwaliteit want dat kan....

https://www.youtube.com/watch?v=FK_bepviMSM

Eric Kromhout | 01-11-2014 | 08:42 niet ok

Gisterenavond geboekt voor de week van de kerst in Les Menuires! Kijk met spanning uit naar de komende week. Zou gaaf zijn als de sneeuwvalgrens inderdaad ruim onder de 2000 meter duikt en er dus een eerste dikke laat valt tot in het dorp. Kan eigenlijk nu al niet wachten op het weerbericht van morgen.

Joost1802 | 01-11-2014 | 09:40 niet ok

Dankjewel Eric. Superfilmpje!
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 01-11-2014 | 09:40 niet ok
Gast

Mooi filmpje @Eric! Naar Mittersill ,waar jij langs komt,gingen we ooit voor het eerst op wintersport lang geleden.

Gast-10266 | 01-11-2014 | 09:45 niet ok

@Alll @Michael: Dit soort Südstau situaties zijn mn ook voor het Oberwallis (Simplon, zuidelijk dalen zoals Saastal en Mattertal en het Goms) interessant en staan garant voor grote (extreme) neerslaghoeveelheden. Nog wel even afwachten hoelang de Föhn de neerslag vanuit het zuiden weet tegen te houden. De zuidkant krijgt sneeuw boven de 1800 tot 1600 meter. De westelijke Alpen krijgen, zoals Michael het al schreef, mogelijk toch met de wat koudere lucht te maken. Naar verwachting (ECMWF) zal hier de sneeuwvalgrens woensdag dalen tot 1800 a 1300m, in het uiterste westen en evt ook Jura tot 1000 meter. Overigens heb ik volgende week een "mannetje" op de Simplonpas (2010m) zitten, hoop dat met een beetje goede "verbindingen" hij me van de situatie daar op de hoogte kan gaan houden. Gaat geheid mooie plaatjes opleveren !

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 01-11-2014 | 10:39 niet ok

@eric: bewolking of niet, jij staat in tegenstelling tot velen volgens mij alweer 3 keer per week op het heerlijke witte goud.. Heerlijk man!
Woon je in oostenrijk?

Danny Slaghuis | 01-11-2014 | 12:17 niet ok
Gast

mooi al die sneeuw gekte hoezo verslaafd

Gast-10270 | 01-11-2014 | 12:21 niet ok


» naar boven

Reageren

Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten