Südstau en Föhn duiden weeromslag aan

vrijdag 28 november 2014 - 08:00

» naar de reacties

De meeste zon konden we gisteren eindelijk weer eens hier in Wallis optekenen, ook de westelijke Zwitserse Kantons (Waad, Jura) deden het aardig met lokaal 4 uur aan zon. Heel anders de situatie aan de zuidkant, hier meest bewolkt en nat (trüb) waarbij het boven de 1600 a 1800 meter ook licht sneeuwde. De noordkant had wederom last van Hochnebel, wolkenvelden maar vooral in de middag toch ook wel zon. De temperaturen lagen opnieuw, we zijn het inmiddels wel gewend op een te hoog niveau voor deze tijd van het jaar. Het warmst werd het onder andere in Sierre (Wallis) en Chur (Graubünden) hier steeg het kwik tot 17 respectievelijk 15.9 graden.


Blik vanuit de weerkamer gistermiddag, in het midden het Glishorn (2450m) links
de Staubewolking boven de Simplon, föhnig boven het Rhonedal

Wanneer we dit soort hoge temperaturen zien in Wallis en al helemaal in Chur dan kan dat maar één ding betekenen: föhn. En precies dat is gisteren ook het geval, in de nacht en ochtend brak de föhn door en maakte de temperaturen een sprong van 5 tot 7 graden. Wanneer de Südstau en Südföhn komen opzetten dan kunnen we er vrijwel zeker van uitgaan dat we te maken gaan krijgen met een weersverslechtering dan wel ander weertype. Dit gaat dan ook gebeuren alleen gaan de ontwikkelingen, mede door de vastgelopen circulatie, in een voor atmosferische begrippen "slakken tempo". Laten we de zaken nog eens op een rijtje zetten:


ECMWF voor morgen: hoogtelaag op weg naar Genua-Corsica

De komende 24 uur splits een (hoogte)laag vanuit de Atlantische hoogtetrog richting het Iberische Schiereiland af en morgen ligt een afgesnoerde bel koude lucht (hoogtelaag)  met zijn kern boven de Straat van Gibraltar. Vervolgens trekt het hoogtelaag verder naar het oosten en maandag wordt het met zijn kern boven de Golf van Genua en Corsica- Sardinië verwacht. Met het doorschuiven van de hoogteas gaat de hoogtestroming via de zuidoost hoek om naar oost tot noordoost en gaat van het noordoosten uit belangrijk koudere lucht de Alpen binnenstromen en zal een compleet ander en vooral kouder weertype worden ingeluid.  

Voordat de stroming "om gaat" hebben we echter eerst nog te maken met de eerder genoemde Südstau en Südföhn fase. Op dit moment zien we de neerslag vooral aan de Zwitserse zuidkant weer stuwen met neerslag tot gevolg. Ook de westelijke Alpen komen meer en meer onder de invloed van het slechtere weer.


Extreme neerslaghoeveelheden worden er tot 30 november voor
de oostelijke Pyreneeën berekend (505mm !!)

Diegenen die het echt lekker nat en ruig willen hebben adviseer ik naar het Iberische Schiereiland, Marokko of wat dichterbij de Franse Riviera af te reizen. Hier wordt het zeer onrustig met veel, zeer veel neerslag. Zo word er bijvoorbeeld in de oostelijke Pyreneeën lokaal tussen de 300 en 500mm neerslag berekend! Echter ook elders kan het behoorlijk nat gaan worden inclusief zware onweersbuien. Zo dit even terzijde.

In de Alpen met de inzettende Südstau in het zuidwesten en zuiden trüb, de bergen zitten in de wolken en de wind trekt aan tot hard en in de bergen stormachtig. In de Franse Alpes Maritimes gaat het vanaf 1200 tot 1600 meter sneeuwen, elders aan de zuidkant sneeuw pas boven de 2000 meter. De oostelijke Alpenzuidkant houdt het vooreerst meest nog droog. ook hier zal echter de (stau)bewolking het weerbeeld bepalen. Het is nog steeds zacht tot zeer zacht waarbij de verschillen tussen noord en zuid maar ook tussen west en oost flink zijn. Zo zal het op 2000 tussen de 0 en 7 graden  liggen en het nulgradennvieau tussen de 2000 en 3000 meter (hoogste waardes aan de noordkant). Verder vooral ook weer uitgebreide Hochnebel en lage bewolking.


actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)
 

In het weekend dan aan de centrale Alpenzuidkant neerslag waarbij het boven de 1900 a 2000 meter sneeuwt. De meeste zon ook nu weer aan de (föhnige) noordkant, met föhn ook dan (nog) zeer zacht met maxima in de dalen tot 15 graden. Tijdens de gehele Südstaufase (inclusief nog de retour d'est aan de Italiaanse Alpenboog /Turino) gaat er nog aardig wat neerslag vallen. Helaas zal de hoofdmoot van deze neerslag alleen hogerop, pak hem beet boven de 1900 a 2000m in vaste vorm vallen. Hier moet men rekenen op 50 tot 100cm Neuschnee en lokaal in bijvoorbeeld de Franse Alpes du Sud, de Savoi maar ook het Italiaanse Turino (Alpen) nog meer.

Maandag -dinsdag is het dan over en uit met het zachte Südwestgebläse wanneer de koudere lucht de Alpen gaat veroveren en deze koudere lucht zal daar voorlopig ook blijven. Hogedruk ten noorden van de Alpen en lagedruk ten zuiden staat daarvoor garant. , vandaag nog +7 graden op 2000 meter midden volgende week gewoon -8 tot -10 graden. Gedurende de gehele verwachtingsperiode zullen de temperaturen onder of tijdelijk rond het langjarig klimatologisch gemiddelde blijven liggen. De neerslaghoeveelheden zullen nog bescheiden blijven maar toch kan er overal wat sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1000 en 500 meter dus ook dat zit wel snor. Met  hogedruk en in de relatief droge lucht (lage dauwpunten) voldoende ook voor "articial snow" en wie weet valt er ook nog het nodige aan natuursneeuw. (zie kaart hieronder ECMWF)

Immers, dat met neerslag en sneeuw is altijd "onvoorspelbaar" op dit soort lange termijnen. Daarvoor  is het beter om naar de hoogtestroming te kijken. Pakken we ter afsluiting dan nog even het ECMWF bij dan zien we dat tegen of in het volgende weekend het Atlantische hoog naar het noorden gaat uit-punten en depressies via de noord Sandinavie induiken. Dit zou (let wel "zou") een meridionaal (noord-zuid) stromingspatroon gaan inluiden en daarmee een opkomende nordstau circulatie (kart hieronder). Ook daarna mooie kaarten die wellicht een nog koudere en ook sneeuwrijke periode voor de Alpen zullen gaan inluiden.


ECMWF  6 december, ook op termijn mooie winterse kaarten!

Komt het toch nog allemaal goed! Afijn, nog maar even de slag om de arm filosofie er op toepassen om eventuele teleurstellingen op te vangen. Ik heb er vertrouwen in, maandag begint de winter met meteorologische pünktlichkeit en morgen zijn wij er ook weer. Ciao vanuit Termen -Oberwallis, 8.2 graden en bewolkt.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Goeie morgen Johan,

Het lijkt wel een thriller dare in Wallis. Binnen twee weken zit ik daar ook. Ben razend benieuwd hoe dit verhaal afloopt tegen dan. Zal ik mijn skis maar terug inpakken en stevige stapschoenen meenemen? Of komt et alsnog een happy end? Ps: weet jih of Riederalp sneeuwkanonnen inzet? Alsnog bedankt voor je degelijke dagelijkse berichten!

Frederik V | 28-11-2014 | 08:08 niet ok

@Frederik Jazeker, ze waren al in werking maar de laatste dagen natuurlijk niet meer met die warmte. Sneeuw is mede door de föhn ook hier weer hard nodig.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 08:19 niet ok

Uiteindelijk komt alles weer op zijn pootjes terecht! Mooi(e) bericht(en) @Johann! Nu begint het echt te kriebelen! Leuk en interessant om te volgen hoe de kou de Alpen gaat veroveren.. Gr

Niels van Bockel | 28-11-2014 | 09:32 niet ok

Op wetter.com is geen sneeuwval te zijn in het Brixental. Wilde Kaiser. Kun je daar iets over zeggen?

Leon van der L. | 28-11-2014 | 09:33 niet ok

Beste Johan, wat is het weer verschrikkelijk spannend! Vorig jaar was het ook zo warm in december door de blokkade. Nu hebben we voor Oberburgl gekozen, lekker hoog, lekker veilig qua sneeuw dachten we, maar zie op de webcams dat het dorp nog groen is en we zijn met kleine kindjes, dus veel op de beneden pistes naast het hotel. Komt dit nog goed binnenkort? Zie voorlopig nog geen neerslag... Groetjes Lobke

Lobke de Weijer den Dekker | 28-11-2014 | 09:33 niet ok

Goedemorgen! 12december naar val thorens! Hopen op nog wat sneeuwval viel pistes nog gesloten! Wat is het vooruitzicht?

Stefan Spaan | 28-11-2014 | 09:34 niet ok

@Lobke, wees niet ongerust. Meestal is boven ook een kinderweide waar ze veilig kunnen (leren) skien.

Jacques Knobbe | 28-11-2014 | 09:46 niet ok

Wat een stress!
Wordt helemaal gek als er straks geen sneeuw ligt in chatel!

Neel Roos | 28-11-2014 | 09:53 niet ok

Wat een fijn weerbericht Johann! Zou het dan toch nog allemaal goedkomen en zowel de noord- als de Zuidalpen een mooie witte laag krijgen de komende weken :-)?
Groetjes, Marjolein

Mar Zents | 28-11-2014 | 09:53 niet ok

En dan droom je over witte pistes en is dit de volgende ochtend het weerbericht! Nu maar hopen dat het zo gaat plaatsvinden. Maar zoals je zegt Johann, de slag om de arm houden we nog even...

Mark & Monique | 28-11-2014 | 10:14 niet ok

Misschien, zou ,waarschijnlijk , hopelijk nee vrienden en vriendinnen het gaat echt gebeuren let maar op volgend weekend overal wit. Of toch niet?

Alex Koster | 28-11-2014 | 10:20 niet ok

Met savoi bedoel je enkel het meest oostelijke gedeelte (Haute-Maurienne )? De rest van de Savoie krijgt niet veel bij een retour d' est :-(

Bart De Vooght | 28-11-2014 | 10:20 niet ok

Heren ik hoor/zie niks over WIlde Kaiser gebied. Ben heel benieuwd of ik daar een witte Kerst mag vieren dit jaar?

Leon van der L. | 28-11-2014 | 10:21 niet ok

Wat wordt er bedoelt met de "hoogteas" van een hoge/lage drukgebied?

Top weerbericht weer!

Wouter Geels | 28-11-2014 | 10:31 niet ok

@Leon: Ik weet niet of je Facebook hebt, maar je wordt op https://www.facebook.com/SkiWelt keurig op de hoogte gehouden van de situatie ter plekke (inclusief prachtige plaatjes).
Ik hoop dat je een witte kerst hebt, want dan heb ik het ook ;-)
Ter plaatse hebben ze er op dit moment in ieder geval alle vertrouwen in.

Remco Meijer | 28-11-2014 | 10:44 niet ok

Hallo Remco. Nee heb geen Facebook maar bedankt in elk geval.
We zullen het wel zien dan maar ik zie geen sneeuwval daar voorlopig op geen enkele website. Jij?

Leon van der L. | 28-11-2014 | 10:51 niet ok

Hoi Leon op de site van skiwelt zeggen ze dat vanaf volgende week de sneeuwkanonnen aan gaan en ze verwachten dat ze na 3 dagen al erg veel pistes opgespoten hebben dus skiën kun je daar zowiezo

Paul Van belkom | 28-11-2014 | 11:35 niet ok

heel goed voor de gemoedsrust! dank je Remco

Leon van der L. | 28-11-2014 | 11:49 niet ok

@Wouter Met de as van een lage of hogedrukgebied bedoelen we een denkbeeldige lijn die dwars door het systeem loopt. De geografische positie tov de as bepaald het stromingspatroon. Met het naderbij komen van het mediterrane hoogtelaag zal de wind op nadering van de as steeds meer gaan krimpen (stroming rond lagedrukgebied is tegen de wijzers van de klok in). Dit betekent voor de Alpen een krimpende wind van zuid naar zuidoost tot oost en later zelfs noordoostelijke aanvoerrichting.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 28-11-2014 | 12:06 niet ok

Hoi johann en Michael,
Hoe lijkt de kou de komende week voor het middelgebergte uit te pakken. Kijk op verschillende weersite's maar is allemaal een beetje tegenstrijdig.
Zou mooi zijn als de kanonnen daar ook aan kunnen.
Alvast bedankt

Gr roel

Roel Hebels | 28-11-2014 | 13:02 niet ok

@michael,
Dank voor de heldere uitleg!

Wouter Geels | 28-11-2014 | 13:20 niet ok

Even een kleine update van de GFS06.00 en de GFS06.00 PARA.

GFS06.00 komt zo rond 10-12 met een NW-N stau die tot het gaatje gaat met zeer veel sneeuw voor de N-alpen ( kan echt meer dan 1 meter zijn ) met een sneeuwgrens van zo tussen de 600-1000 meter en soms ook nog veeeel lager.

GFS06.00 PARA komt op 8-12 met een NW stau die ook tot het gaatje gaat met zeer veel sneeuw voor de NW-N alpen ( reken op meer dan een meter ) de sneeuw grens zal soms tot in de laagste dalen zijn maar gemiddeld tussen de 500-1000 meter liggen.—> dit is dus op een termijn van zo rond de 10 dagen komt nu uit de meteofictie zone lijkt me

Kortom BEIDE runs zitten weer op het spoor van de runs van gisteren en als dit werkelijkheid word dan komt het echt goed en krijgen we met kerst droom omstandigheden in de N-alpen

eri stansen | 28-11-2014 | 13:24 niet ok

Er zou mss zelfs meer sneeuw inzitten volgende week dan de 15-20cm voor Saalbach.
Zou perfect zijn.Heb net gebeld met mensen in Saalbach. Daar hebben ze vanmorgend samengezeten. (De mensen van de liftmaatschappij). Ze verwachten dat ze ten laatste maandag op dinsdag de sneeuwkanonnen kunnen laten draaien. Op 3dagen zouden ze 80% van de pistes klaar krijgen. En volgens hen zou er ook een 30cm sneeuw vallen. Dus dat is perfect om volgend weekend te openen. Klinkt heerlijk. En naar eind volgende week zaterdag/zondag zou er mss nog eens 15cm bijvallen. Maar dit zie ik als nog te ver weg.

Carl Bosmans | 28-11-2014 | 13:25 niet ok

@Roel Uitgaande van het ECMWF en GFS begin volgende week sneeuwvalgrens op circa 250m. Oftewel sneeuw tot in de lagere delen. De vraag is alleen komt er ook neerslag?? In ieder geval koud genoeg voor de productie van kunstsneeuw. Overigens ook voor Nederland spannend, zelfs kansje op sneeuw (zuiden) dan wel ijzel!!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 13:28 niet ok

Eri Stansen, kun je ons uitleggen wat het verschil is tussen die PARA en die andere die je noemde?

Cheese Curve | 28-11-2014 | 13:42 niet ok

Bedankt johann, wat blijft het weer toch mooi. En het mooiste is niemand kan er wat aan veranderen het komt zoals het komt❄❄❄+🏂🏂🏂🏂🏂+🌞🌞= toch het mooiste wat er is

Roel Hebels | 28-11-2014 | 13:51 niet ok

@johann: werkt eri ook bij jullie? Aangezien zij zo'n mooie update schrijft over de gfs runs. Ik heb geprobeerd die kaarten te begrijpen maar dat lukt nog niet echt, snap alleen dat de blauwe en groene kleuren kou meebrengen.

Danny Slaghuis | 28-11-2014 | 14:00 niet ok

@leon gewoon goed zoeken naar info over skiwelt:)

Maar het is een topgebied en kan je meegeven dat de sneeuwkanonnen maar 3 dagen nodig hebben om de meeste piste te besneeuwen. Het is nog maar een paar dagen en dan komt de kou en zullen de kanonnen aangaan. Dus volgende week 6 dec zul je zien dat er al te skieen is. Als er dan ook nog wat natuursneeuw bijkomt.....hebben we niets meer te klagen. Komt allemaal goed :)

Ps de vorst die op het programma staat moet dan ook echt komen maar heb vertrouwen

Eric Kromhout | 28-11-2014 | 14:30 niet ok

Beste Cheese, de PARA GFS word/is de opvolger van de huidige ( oude ) GFS, de huidige/oude GFS word door de PARA GFS ergens in December vervangen.

De PARA GFS is wat fijnmaziger dan de "OUDE" GFS dus deze zou een betere out-put moeten geven MAAR of dit ook zo is moet natuurlijk nog blijken.

Beste Danny, Nee ik werk niet voor deze site ik ben maar een "amateur" wat het weer betreft, ik lees de kaarten en vergelijk deze met eerdere runs om zo de waarde te kunnen duiden van een run, bedankt voor het compliment.

eri stansen | 28-11-2014 | 14:35 niet ok

Vanaf maandag gaan de alpen de winter in en komt alles goed. En vroeg of laat komt de nordstau ook wel een keer op gang. Zelf ga ik in februari pas naar het salzburgerland. Maar voor iedereen die eerder gaat hoop ik dat de omstandigheden perfect zullen zijn. Maar daar twijfel ik niet aan.

john Meijer | 28-11-2014 | 14:58 niet ok

Over 3 weken naar Tignes en dan stelt het weersbericht van Johan/Michael me gerust, maar als ik dan op Meteo FR kijk bij Tiges.............regen
Tsja, wat wordt het nou ?

Rene de V | 28-11-2014 | 15:02 niet ok

Na maandag komt alles goed let maar op..

Michel Roelfsema | 28-11-2014 | 15:10 niet ok

@Johan hoe bedoel je, misschien sneeuw in Nederland (zuiden) :D ik woon in het noorden van België tegen de grens met Nederland dus klink best leuk haha

Maxim De Meyer | 28-11-2014 | 16:45 niet ok

Beste Johann, nu zie ik de app bij het weer voor Kals-Matrei am Grossglockner voor aanstaande woensdag nacht een temperatuur staan van -22 graden, maar dit wordt door geen enkele andere weersite bevestigd.
Is woensdag nog te ver weg en daardoor minder nauwkeurig aangegeven, of mogen we waarde hechten aan deze verwachting?

Jacques Knobbe | 28-11-2014 | 17:42 niet ok

Korte update ( GFS PARA is nog niet helemaal binnen )

GFS12.00 Vanaf 8-12 ( 3 dagen eerder dan GFS06.00 ) een hele mooie N-Stau met zeer veel sneeuw tot in de laagste dalen de stau gaat tot het gaatje dus meters sneeuw.

GFS12.00 PARA lijkt de NW-N ook te laten gebeuren MAAR deze zal dan weer later beginnen ( 2 dagen later dan GFS06.00 PARA ), is nog niet helemaal binnen dus kan nog niet zeggen wat en hoeveel neerslag erop zit.

Dus de GFS modellen hebben stuivertje gewisseld wat de datum betreft van het intreden van een NW-N Stau met veel sneeuw voor de N-alpen.

eri stansen | 28-11-2014 | 17:59 niet ok

@johan. Altijd top je weer berichten. Ook de reactie zijn soms een genot om te lezen zeker als iedereen een andere mening heeft.
Maar vraagje. Werken jullie ook al met het nieuwe systeem??? En zijn ze beter en betrouwbaarder dan het huidige GFS???

Francis En Joeri Luesing | 28-11-2014 | 18:05 niet ok

GFS12.00 PARA is nu helemaal binnen en deze is een copy van de ( normale )GFS06.00.

Dus echt stuivertje wisselen MAAR het lijkt echt te gaan gebeuren dat we zo rond 8 december overgaan naar een mooie NW-N stroming met behoorlijk wat neerslag voor de N-alpen.

Als ik het nu zou moeten inschatten zou ik zeggen +1 meter sneeuw voor de N-alpen( denk nog veel meer MAAR... ) met een sneeuwhoogte van zo rond de 800 meter.

Kortom ziet er geweldig uit voor de opening van het seizoen en de kerstvakantie in de N-alpen

eri stansen | 28-11-2014 | 18:12 niet ok

is er nu een nieuwe weerman(vrouw)bijgekomen bij sneeuwhoogte.nl of beeld ik me dat nu in Johann grts martin

martin libbrecht | 28-11-2014 | 18:29 niet ok

@eri, ik hoop van harte dat je gelijk hebt. Nog drie weken en dan vertrekken wij naar Les Menuires. Begin me toch wat zorgen te maken.

Joost1802 | 28-11-2014 | 18:39 niet ok

Weermannen doen natuurlijk veel meer dan alleen gfs runs interpreteren. Dat is slechts een onderdeel van een veel breder scala aan gegevens. Mensen die eigenhandig gegevens interpreteren eventueel zonder het grotere verband te zien, doen wel vaak aan pep-talk. Alleen kan ikzelf niet inschatten hoe deskundig de amateurs zijn. Dus houdt ik me maar aan de verhalen van Johann en Michael en neem ik het overige ter kenisgeving. Daarnaast natuurlijk de weermannen van andere wintersportsites. Dan geldt zoiets als de grootste gemene deler.:) dat voorkomt teleurstellingen.

Cheese Curve | 28-11-2014 | 19:02 niet ok

@Francis Wij werken niet met 1 model maar met verschillende modellen. Daarbij zijn zowel Michael als ook ik trouwe aanhangers van het ECMWF. De zgn parallel uitdraai van het GFS zit nog in de test fase. Deze zal medio december afgerond zijn en in januari het nu gebruikte GFS gaan vervangen. Omdat het model dan met een hogere resolutie werkt zal het de Alpen ietwat beter weten op te pakken. Vergeet echter niet dat ook dan de Alpen voor het model slechts als een laken met wat bulten erin wordt gezien. Voor nog betere resultaten (hogere oplossing -resolutie) moeten we gebruik maken van de zgn meso-modellen die oa speciaal voor de Alpen ontwikkeld zijn. Zolang GFS PARA in de testfase zit gebruiken wij dit model niet.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 19:06 niet ok

@Johann & Michael,
Sinds vorig jaar lees ik dagelijks jullie uitgebreid weerbericht. Ik heb er al heel wat van opgestoken. Tijd dus om jullie een dikke pluim te geven en bij deze is dat gebeurd ;-)
Als ik jullie in 1 woord mag omschijven: TOP
Doe zo verder ... Ik ben alvast een fan.

Dirk | 28-11-2014 | 19:57 niet ok

Ha Johann ! Mogen / kunnen we vanavond nog een update verwachten ?

Gert Gieskens | 28-11-2014 | 19:57 niet ok

@Gert -Yep, EC12 net binnen, iig voor 21h00 nog korte update adhv de avondmodellen!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 20:02 niet ok

@Dirk Thx Dirk, en ook alle andere voor de pos. feed-back. Kan Michael en mij alleen maar meer motiveren om zo door te gaan.

@All - Ook even complimentje ook voor de pos.constructieve en correcte reacties, de feed-back en de foto's die we mochten ontvangen. So macht das Wetter Spass!

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 20:05 niet ok

@Eri Stansen, geweldig dat jij ook regelmatig een update houdt! Vooruitzichten zien er volgens jou een stuk rooskleuriger uit dan die van sneeuwhoogte.nl en ik hoop ook zeker dat die van jou uitkomen!
Goed werk allemaal!

Koen van Schaijk | 28-11-2014 | 20:08 niet ok

De winter is er bijna in Oostenrijk

Bas Van vegchel | 28-11-2014 | 20:11 niet ok

Wat een heerlijke positieve reacties weer :-)! Dat was een paar dagen geleden nog wel anders.. De winter gaat bijna echt van start en daar wordt iedereen blij van! Leuk ook om de eerste updates van de verschillende gebieden al te bewonderen! Samen houden we de site top! Gr Niels

Niels van Bockel | 28-11-2014 | 20:15 niet ok

Super Johann !! Thanx !! @Dirk Hier sluit ik mij graag bij aan. Ik geniet elke dag weer van jullie duidelijke weersverwachtingen !! Om met Barry Stevens te spreken: Voorrral zo doorrrgaan !! :)

Gert Gieskens | 28-11-2014 | 20:18 niet ok

Deze site werkt verslavend ;-)
Met de kerstvakantie voor de eerste keer naar Val Thorens.

Dirk | 28-11-2014 | 20:23 niet ok

@All -Update adhv de avondmodellen:
De avond modellen komen in grote lijnen met eenzelfde scenario zoals vanmorgen al beschreven. Vanaf 1 - 2 december dus draaiing van de hoogtestroming via de zuidoosthoek naar de noordoosthoek. Daarmee wordt belangrijk koudere lucht aangevoerd. Gedurende de hele week blijft de hoogteas van hogedruk ten noorden van de Alpen en wordt zelfs nog iets noordelijk berekend dan vanmorgen. Dat betekent da de hoogtestroming na het midden van de week wel wat meer door het centraal Middellandse Zee aangestuurd wordt (zuidoost) en er vooral in de bergen iets opwarming plaatsvind, niets om zorgen over te maken maar toch wat minder koud allemaal dan vanmorgen. Daarna, we zijn dan bij het weekend, wordt het interessant. Terwijl het GFS met het hogedrukpatroon laat voortbestaan (droog) laat het ECMWF het Atlantische hoog vrijdag-zaterdag richting IJsland (en later Scandinavië) opbouwen. Aan de oostflank van het hoog krijgen we dan te maken met een krachtig meridionaal stromingspatroon (noord). Met de uitzakkende hoogtetrog vanaf Scandinavië tot midden Europa en later Middellandse Zee wordt veel koudere lucht (ook op grotere hoogte) tot over de Alpen getransporteerd. Aparte daarin opgenomen lagedrukgebiedjes (koudeputjes) laten de neerslagkansen sterk toenemen . Deze neerslag zal dan tot in de dalen en het laagland als sneeuw gaan vallen. Ook de Duitse Middelgebergtes en mogelijk de Benelux (!) krijgen dan te maken met winters weer.

Opgemerkt dient te worden dat de ensembles van het ECMWF nog niet binnen zijn en we dus uitgaan van alleen de operationele run. Gezien de toch nog wel grote verschillen met het GFS (hogedruk)vanaf vrijdag dus nog met enige voorzichtigheid interpreteren. V.w.b. de neerslag is er niet veel veranderd dus wie weet ook nog wel een witte verrassing ondanks de hoge barometerstanden

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 20:37 niet ok

Net terug van een 14 km duurloop door 't Schorre (Snaaskerke/Gistel/België) in voorbereiding van weekje ski in Les 3 Vallées vanaf 13/12...
Gewoon om te melden dat de wind nu echt wel uit het Oosten komt!! Niet stormachtig maar toch al behoorlijk strak. Onze weervrouw Sabine Haghedooren op de VRT laat vanaf zondag een storing langs de Alpen zwiepen...
Het voorlopig gebrek aan sneeuw noopt ons tot een crisisberaad met de skivrienden in het dorpscafé ... Of hoe je mindere weerberichten in een voordeel kan ombuigen ;-) Prettig weekend iedereen, B@rtm@n

Bart Van Parys | 28-11-2014 | 20:37 niet ok

@Niels, je bericht is juist.
Alles pos. Echter het valt mij op dat het nieuwe inlog regime een pos. uitwerking in de reactiereeks heeft teweeg gebracht.
Natuurlijk ook de invallende winter.
Prima, ook van mij waardering ! Johann/Micheal.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 28-11-2014 | 20:41 niet ok

@Bart -en met die storing doelt ze wrs op het laag dat via Spanje de Middellandse Zee intrekt. Verder zijn er geen storingen onder weg naar of langs de Alpen. Neerslag zal dus hoofdzakelijk aan de zuidkant gaan vallen en verder op passage van het koufront. Vanaf maandag dinsdag meer kouder, meer bewolking en overal kans op wat "gevlok"

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 20:44 niet ok

Dat zal er ook enigszins mee te maken kunnen hebben @Bertil.. Anyway, fijn om alle berichten op/aanmerkingen weer (na) te lezen ;-)

Niels van Bockel | 28-11-2014 | 20:57 niet ok

@ Bart . Ik ben ook van 'de Vlaanders'. Volg deze website al meer dan 4 jaar. Het is echt professioneel geworden. Heb al vele collega's en vrienden laten kennis maken met sneeuwhoogte.nl
Heb vanavond weerbericht op Belgische commerciele zender VTM gezien. Rond maandag zal er redelijk veel neerslag vallen in de zuidelijke Alpen. Hopelijk komt er een aardig laagje bij in Livigno. Het is al lang geleden dat er maar zo weinig sneeuw lag in het dorp rond deze periode. Maar ja we zijn nog maar begin decembr en er kan nog veel veranderen
@Johann is die sneeuw voor de Hoge Venen (Belgie) voor het sinterklaasweekend bedoeld?

Dries | 28-11-2014 | 21:04 niet ok

@Dries - Het koudeputje trekt vlgs het ECMWF zondag 7 maandag 8 december over de Benelux (kaart). Op 500hPa erg koude bovenluchten (-35°) sneeuwvalgrens aan de grond. Zaterdag overigens ook al neerslagsignalen met een sneeuwvalgrens welke lokaal tot zeeniveau zal zakken. Prachtige kaarten, maar nog heel ver weg natuurlijk!

 photo kpec.jpg"/>

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 21:17 niet ok

@ Johann Ben even naar Bergfex.com gaan kijken en daar worden hoge temp aangegeven tem. 6 dec voor mijn skispot Gerlos (Tirol), tussen 5 en 7 gr C. Hoe moet ik dit interpreteren ? Op wat baseert deze site zich ?

Luc Cap | 28-11-2014 | 21:27 niet ok

@Luc Goed mogelijk dat tijdelijk de temp in de bergen omhoog gaan. Heeft alles te maken met de naar ZO draaiende hoogtestroming doordat het Middellandse Zee laag wat ongunstiger kom te liggen (ziie ook eerder). Ook de ensembles van vanmorgen lieten voor delen van Oostenrijk een tijdelijk verzachting optreden. Daarna echter weer kouder. Veel gaat afhangen van de precieze positie van het laag. Zou me daar echter geen zorgen over maken.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 21:46 niet ok

@Johann,
Thx voor de update. Een echte thriller die, hoe het er nu naar uit ziet, goed afloopt.
We duimen alvast voor veel sneeuw de komende weken over gans de alpen.

Dirk | 28-11-2014 | 21:51 niet ok

@Johan, Michael,

Ga zo door; Ga zo door !!!!

Ik lees het het woord nord stau (en niet nord fohn), dat heb ik al tijden niet meer op deze site gezien. Laten we hopen dat jullie nord stau dit jaar nog maar veel mogen intypen !!!!
Kan niet wachten morgenvroeg


Groet Marco

Marco | 28-11-2014 | 21:57 niet ok

Vind het nog steeds kwakkelen geblazen hoor, de komende week. Het wordt dan wel wat kouder, maar een echte winterse setting zie ik niet. En voor over een week is het allemaal nog erg onzeker. Duimen maar en morgen vanaf een uurtje of 9 weer inschakelen op deze site ;-)

Arno | 28-11-2014 | 22:02 niet ok

ik ga dat ook doen Arno. Het is echt kwakkelen. De ene zegt dit, de andere dat.
Eerst koud,dan blijkbaar terug warmer. Dan zou er 10cm sneeuw vallen voor de noordkant. Dan valt er weer niks. Mss zou het dumpen binnen 10dagen. Wat dan weer heel ver vooruit is. Terwijl het binnen 5dagen nog steeds veranderd. Zal van de week wel zien wat het wordt. De laatste dagen is het al zo hard veranderd.
Donderdag naar saalbachvoor 5dagen. Tzal naar de gletscher rijden zijn. Want kvrees met de opleving van de temperatuur midden week dat het weer te warm is om sneeuw te spuiten overdag.

Carl Bosmans | 28-11-2014 | 22:30 niet ok

@All @Arno Dat kwakkelen komt op rekening van het laag. Frustreert deels de opmars van de koudere lucht plus instroom van de wat zachtere lucht (in de hoogte) vanuit eht zuidoosten. Ook mooi terug te zien in de ensembles en mn dan voor de oostelijke Alpen. Dan rond 5 december even wat warmer op nadering van de koude hoogtetrog. Daarna alles leden unaniem een stuk kouder dan voorheen met wrs ook het nodige aan neerslag (sneeuw) noordkant ! Gaat dit allemaal lukken dan teken ik er voor.

Sneeuwhoogte.nl | Johann | 28-11-2014 | 22:32 niet ok

Alweer zeer mooie winterse kaarten. Een serieuze nordstau zou nu toch moeten lukken.

Thomas De Croock | 28-11-2014 | 23:14 niet ok


» naar bovenReageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo


Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten