Kou en sneeuw Alpen

woensdag 22 oktober 2014 - 08:30

» naar de reacties

Het sneeuwt hier lichtjes, eerste sneeuw afgelopen nacht boven de 1000 meter. Strenge vorst in de bergen, met als topper het Kleine Matterhorn (Wallis) alwaar het 18 graden vriest. In de bergen storm en orkaan met als topper 185km/h op de Allalin in Saas-Fee ! En op de wegen op diverse plaatsen verkeerschaos door omgewaaide bomen en sneeuw. Diverse Alpenpassen zijn momenteel afgesloten en de overlast zal vandaag alleen nog maar verder gaan toenemen. De winter is met veel machtsvertoon terug van weggeweest !


Sneeuwstorm in Arosa (2500m)


De winter is terug met zelfs al een sneeuwdekje in Livigno

De afgelopen dag trok ex-hurricane "Gonzalo" vanuit het Caribisch gebied de Atlantische Oceaan over richting west Europa. Ten zuidwesten van IJsland werd het systeem opgenomen in een complex lagedrukgebied. Vandaar uit trok een uitdiepende actieve randstoring richting de Alpen. Een daarmee samenhangend actief koufront trok eveneens west Europa binnen. Overdag trok het koufront in rap tempo over de Benelux en in de namiddag en vroege avond was het al tot over midden Frankrijk en west Duitsland gevorderd.


Positie koufront gisteravond 21h00

Op het front nam de wind toe tot stormachtig en met het binnenstromen van veel koudere lucht nam de buienactiviteit fors toe. In de avond ontstonden er op de Noordzee en in het westen van Nederland talrijke pittige onweersbuien en deels werd het een beetje "winters" door forse hagelbuien. Dat de dynamiek in de atmosfeer momenteel erg groot is konden we mooi aflezen aan het tempo waarmee het koufront zicht verplaatste. Reeds in de avond werden ook de Alpen aangedaan en tot in de ochtend was de koude lucht al over het gehele Alpengebied uitgestroomd. Opmerkelijk daarbij de "Temperatursturz", binnen enkele uren kelderde de temperaturen meer dan 10 graden en daalde de sneeuwvalgrens in rap tempo naar 1300 meter rond middernacht. In de bergen kunnen we in vergelijking met de voorgaande dagen zelfs verschillen optekenen van 15 tot 20 graden !


Sneeuw vanmorgen in Suvretta-Randolins (2180m)


en rond het Alpincenter van de Kitzsteinhorn

Overigens moeten we met name het Europese model ECMWF een compliment geven. Reeds op de 16 oktober kwam het model met deze ontwikkelingen op de proppen (zie hier). Hoe toepasselijk en treffend in dit verband ook ons stukje over de Nordweststau een dag eerder op de 15 oktober (zie hier). Lees het nog maar eens na en dan kunnen we meteen eens gaan kijken waarom de modellen naast de markante Wintereinbruch ook met een heuse dump voor de Alpennoordkant op de proppen kwamen. Zo zagen we de laatste dagen steeds weer extreme neerslaghoeveelheden de revue passeren met Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 150cm en lokaal zelfs tot 180cm binnen 3 dagen!  De kenners weten dat de modellen nog wel eens willen overdrijven en ook dit keer zullen we het waarschijnlijk met minder moeten doen. Toch is er voldoende potentiaal voor extreme neerslaghoeveelheden (sneeuw) dan wel een heuse dump. Naast kou (aanwezig) en voldoende vocht (ook aanwezig) is met name het verloop van de jetstream van belang. Gisteren zagen we dat deze al op ramkoers Alpen lag, echter met een nog vrij westelijke aanstroming.


Naderende jetstream op 9.5 km hoogte Alpen gisteravond met nog
vrij westelijke component (bron model COSMO)

Vandaag trekt de jetstream verder oostwaarts en zal daarbij geleidelijk een meer noord-zuid component gaan krijgen. Uiteindelijk botst hij dan frontaal op de Alpenhoofdkam en kan de vochtige polaire lucht nog eens extra uitgeknepen worden. Daarnaast zien we dat het laag (hoogtelaag) verder koerst naar de Adriatische Zee. Hierdoor krijgen met name de oostelijke Alpen ook nog eens te maken met de de "instroom" van wat zachter lucht in de hogere luchtlagen. Dit zorgt tezamen met de orografie van de Alpen voor extra "opglijdingsprocessen" en dus extra neerslag. Met name deze 2 factoren verklaren waarom de modellen met de extreme neerslag hoeveelheden op de proppen komen. Dit betekent dus ook dat de meeste neerslag aan de (oostelijke) centrale Alpennoordkant de komende 24 tot 36 uur nog moet gaan vallen. Daarbij moet gezegd worden dat de neerslag hoeveelheden (sneeuw) en ook sneeuwvalgrens door de diverse modellen nog verschillend worden geïnterpreteerd. Dit wederom heeft te maken met de precieze koers van het (hoogte)laag.


De meeste sneeuw gaat vandaag en morgen vallen

Vandaag is het ronduit onbestendig en guur en in de Alpen valt steeds weer buiige neerslag waarbij het boven de 700 tot 900 sneeuwt. De meeste sneeuw valt aan de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, naarmate de dag vordert gaat het met de toenemende nordstau ook aanhoudend en intensiever sneeuwen. Tot de nacht zijn Neuschnee hoeveelheden van 30 tot 80 cm te verwachten. Hoe verder ten zuiden van de Alpenhoofdkam, hoe droger en zonniger.


50 tot 80cm Neuschnee moet de komende 24 uur haalbaar zijn

Dat de zomer uit de Alpen en bergen is verdreven moge duidelijk worden wanneer we de temperaturen op hoogte bekijken. Laatste dagen lag de vorstgrens op zomerse 4000 tot 4400 meter, vandaag tussen 1700 en 1200 meter ! Op 3000 meter vriest het -8 tot -18 graden en op 2000 meter - 1 tot -7 graden. (de hoogste waardes voor het zuiden). Daarnaast staat er ook nog een harde tot stormachtige wind (50-100km/h) die het voor het gevoel nog veel kouder maakt. Dit geldt ook voor de Nordföhn gebieden aan de zuidkant.

Donderdag zien we in de westelijke Alpen een geleidelijke weersverbetering, sneeuw valt er hoofzakelijk nog ten noorden van de Zwitserse Alpenhoofdkam. Verder is het droog en klaart het op, dit geldt met name voor de inner-alpine gebieden (Wallis) en ten zuiden van de hoofdkam. Met de sterke Nordföhn is het echter nog koud. De centrale noordelijke Oostenrijkse Alpen profiteren ook donderdag nog optimaal van de nordstau. Het sneeuwt vrijwel onafgebroken, zwaartepunt Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Oberösterreich en de Obersteiermark , met een sneeuwvalgrens die rond de 700 a 800 meter zal liggen. Lokaal kan het bij intensieve neerslag tot 600 a 500 meter sneeuwen.


Ook donderdag aanhoudende nordstau met zwaartepunt centrale
Alpennoordkant

Als toetje op het geheel een koude stormachtige noordelijke wind. De zuidkant profiteert wat meer van de Nordföhneffekten, echter kan het ook hier steeds weer sneeuwen. Vrijdag dan in navolging van het westen ook hier een inzettende weersverbetering. De wind neemt af en ook de neerslag gaat er meer en meer uit totdat het uiteindelijk droog wordt en het van het westen uit zal opklaren.

Het weekend staat in het teken van vrij zacht hogedrukweer waarbij de zon vooral in de bergen ook weer goed van de partij zal zijn. In de dalen wel weer kans op Hochnebel en vooral zaterdag ook nog (rest)wolken. Het nulgradenniveau klimt dan geleidelijk naar 3000 tot 3300 meter hoogte. Met de verse sneeuw mogen dan vooral de gletsjerskigebieden en de hoger gelegen skigebieden zich verhogen op perfect wintersportweer en dito sneeuwcondities (wind geëxponeerde hellingen minder). Gaat zeker weer een hoop mooie plaatjes opleveren en diegenen die ter plekke zijn opsturen graag (adres zie hieronder)!


Dat wordt "smullen"  in de diverse hoger gelegen (gletsjer)skigebieden a.s.
weekend

Tenslotte nog even een blik op de langere termijn. Nadat gisteren de modellen tegen het einde van de maand met een volgende dump schermden hebben ze vanmorgen dit scenario weer laten vallen. In plaats daarvan overwegend hogedrukinvloed met de aanvoer van vrij zachte lucht uit zuidwestelijke richtingen. De hoge temperaturen behoren echter tot het verleden en boven de pak hem beet 2000 meter zal de sneeuw, mits er voldoende gaat vallen, kunnen "overleven". Dit geldt met name voor de meer beschutte noordhellingen. Morgen maar weer eens kijken hoe het er dan voorstaat ! Fijne dag en veel plezier met het webcam staren en winterse plaatjes uit de Alpen. Actueel in Termen lichte sneeuwval bij een temperatuur van 2.8 graden.   

Wordt aan gewerkt

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Heerlijk. Het is begonnen!

Gast-10059 | 22-10-2014 | 08:46 niet ok
Gast

Ja de regen is hier in kaprun over gegaan in sneeuw!

Gast-10060 | 22-10-2014 | 08:54 niet ok
Gast

Valt er ook iets te zeggen over situatie Val Gardena. Het is hier wel (veel) kouder geworden, maar de zon schijnt (nog) vel,
Ben benieuwd!

Gast-10061 | 22-10-2014 | 09:19 niet ok
Gast

Het zal natuurlijk nog wel kouder worden rond december januari? Want als t op de lange termijn boven de 2000 m sneeuw blijft liggen zou het niet zo koud zijn!

Gast-10062 | 22-10-2014 | 09:31 niet ok
Gast

Ook al gaan we pas in februari deze paar sneeuw dagen zorgen er in elk geval voor dat er vroeg in het seizoen hogerop al een behoorlijke laag komt te liggen. Zoals ik gisteren al zij het is een bonus. Maar in oktober zo'n vette dump is wel een hele grote bonus. Gr john

Gast-10063 | 22-10-2014 | 09:32 niet ok

In het dal van mayrhofen wisselen regen en natte sneeuw elkaar af. Voor zover er zicht is kan ik wel een hele dunne sneeuwgrens hogerop zien. Maar er is zeker nog geen sprake van sneeuwdump.

carla gulikers | 22-10-2014 | 09:41 niet ok
Gast

Klopt Carla, ook wij zitten in Mayrhofen naast Penkenbahn (lekker met al dat lawaai), maar een sneeuwdump zie ik ook niet hier. ZAMG verwacht morgen meer neerslag met een sneeuwgrens tussen de 500-600m, afwachten dus! Groeten Philippe van Celinjo Meerssen

Gast-10065 | 22-10-2014 | 10:14 niet ok

Ik kan wel huilen van geluk. Goede uitleg ook weer. Als ik nu een heel seizoen jullie weerberichten in de gaten houd en nauwkeurig bestudeer kan ik komende zomer naar de alpen verhuizen en weerman worden.

Zoals Glen Plake zei:
"Soon as I got out of jail, I went skiing," he said. "Soon as I got out of broken legs, I went skiing. That's where I had to go to make it all right again. The rest of the world is total chaos."

Sammy V. | 22-10-2014 | 10:27 niet ok
Gast

Hier in La Tzoumaz 3 cm.

Gast-10067 | 22-10-2014 | 10:36 niet ok
Gast

woww, super gewoon.
Nu kan ik helemaal niet meer wachten tot het februari is. De sneeuw- en skikriebels zijn nu helemaal aanwezig. Eindelijk is het begonnen.
Nog enkele maanden kijken naar mooie beelden en dan op naar Westendorf om te skien en Brixen im Thale om te verblijven en zijn nieuwe afdaling te testen.

groetjes

Gast-10068 | 22-10-2014 | 10:47 niet ok
Gast

Het is hier echt helemaal los aan het gaan!! Zo hard heb ik het zelden zien sneeuwen!!

Gast-10069 | 22-10-2014 | 11:08 niet ok

Carla en philippe, de webcams in Koenigsleiten laten sneeuw zien, in Gerlos is het ook nog minder.

Cheese Curve | 22-10-2014 | 11:17 niet ok

@Gasten Maak aub een acc. aan. Dit maakt het net even wat persoonlijker en je kunt optimaal van alle app opties gebruik maken. Gr.

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 22-10-2014 | 11:18 niet ok

Laat het witte goud maar vallen. De voorpret kan beginnen.

john M | 22-10-2014 | 11:31 niet ok

Ja als gast 10069 spreekt over " hier" dan is deze mededeling voor andere lezers niet erg informatief :)

Cheese Curve | 22-10-2014 | 11:33 niet ok

De eerste 10 cm in La Plagne is een feit! Nu mag het van mij lekker winter worden! Leuk al die webcam beelden!

Niels van Bockel | 22-10-2014 | 11:46 niet ok
Gast

En Saas-Fee? Gaat het daar nog sneeuwen? Het ligt op circa 1600m maar er licht in het dorp nauwelijks sneeuw!

Gast-10075 | 22-10-2014 | 11:49 niet ok

Heerlijk die witte deken !!!!

Greetz Fred

Fred Van Breemen | 22-10-2014 | 12:08 niet ok

@ Sammy V: wat een held noem je daar zeg! Glen Plake, hahaha beroepscrimineel, maar door freeriden helemaal losgeslagen van zijn foute verleden!
Mensen als je van freeride/freestyle houdt, moet je S.T.E.E.P echt gezien hebben. Een prachtdocu over het ontstaan er van.. https://m.youtube.com/playlist?list=PL32D26B013C5569D1 Dit gezegd hebbende en het fantastische weerbericht van Johann vandaag, ga ik em nog maar eens kijken :-) WHOOPWHOOP

Danny Slaghuis | 22-10-2014 | 12:23 niet ok

Frankrijk zit echt flink naast een "dump" maximaal 5 cm, hoe zit het voor de verre verwachting in frankrijk Johann?

tim van den elsen | 22-10-2014 | 12:50 niet ok

En Andorra zit er ook nog naast maar kom goed het is nog vroeg

Rafael Guinote | 22-10-2014 | 13:16 niet ok


» naar boven

Reageren

Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten