Oktober start vrij zacht

donderdag 2 oktober 2014 - 08:30

» naar de reacties

Terug van weggeweest.
Ook van mijn kant een "warm" welkom aan iedereen. Wat is de tijd snel omgevlogen zeg waarbij we de zomer ondertussen alweer achter ons hebben gelaten. Een nieuw sneeuwseizoen staat weer voor de deur, en laten we met zijn allen hopen dat komend seizoen de sneeuw wat eerlijker verdeeld gaat worden dan afgelopen jaar het geval was. Johann en ik hebben de "sneeuwbatterijen" afgelopen zomer in ieder geval weer volledig opgeladen en staan weer fris en fruitig aan de startlijn van een nieuw Sneeuwhoogte seizoen!


Het treintje van Wengen naar Lauterbrunnen via @WengenSwiss.
Mooi sfeervol plaatje!


Dit zijn de pics die we van de winter graag weer willen gaan zien

Indrukwekkende IJslanddepressie
Blikvanger op de weerkaarten de komende dagen is zonder meer een omvangrijk en imposant lagedrukgebied dat vandaag met een kerndruk van 965 hPa juist ten zuiden van IJsland berekent wordt. Deze imposante depressie zorgt de komende dagen voor onvervalst herfstweer in grote delen van het noorden van Europa, waarbij de wind vooral in delen van Ierland en het noorden van Schotland tot stormkracht kan gaan aantrekken. De hierbij behorende actieve fronten kunnen echter het Alpenweer nog niet gaan beïnvloeden, omdat de luchtdruk boven het Europese continent vooralsnog vrij hoog blijft.


Herfst komt op toeren op de Atlantische Oceaan. @UKMetoffice

Aangenaam Alpenweer
Vandaag zien de weersvooruitzichten er voor de Alpenlanden vrij gunstig uit, waarbij vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon er vrij goed bij komt. Grote delen van Oostenrijk en dan met name de Steiermark en Karinthië hebben in eerste instantie nog te maken met wat restbewolking, waarbij aanvankelijk nog een licht buitje tot ontwikkeling kan gaan komen. De wind houdt zich vrij koest vandaag en waait aan de achterzijde van een wegtrekkende storing uit meest noordelijke richtingen. De temperaturen liggen donderdag op een vrij aangenaam niveau, waarbij de temperaturen op 2000m variëren van 12 gr C in het westen tot rond de 8 gr C in de oostelijke berggebieden en het nulgradenniveau schommelt tussen de 3200 en 3500m.


Volop zon in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Delen van Oostenrijk
hebben nog te maken met wat frontale restbewolking. Bron @Wetteronline


Noord Atlantische straalstroom
Misschien hebben jullie de term straalstroom / jetstream al eens horen vallen in ons Alpenweerbericht. Deze windtunnel op grote hoogte wordt door ons altijd nauwlettend in de gaten gehouden, omdat zij in grote lijnen bepalend is voor het te verwachten weer. Dit fenomeen ontstaat op het grensvlak tussen enerzijds koude polaire lucht en anderzijds warmere subtropische luchtmassa's. Voor het Alpenweer is het van belang, dat deze windtunnel naar zuidelijker breedte moet gaan afzakken zodat actieve bijbehorende fronten een heerlijk sneeuwtapijt kunnen gaan achterlaten. Naarmate het seizoen vordert zal dit normaliter ook gaan gebeuren en loopt dit eerder beschreven fenomeen altijd als een "rode draad" door ons Alpenweerbericht heen.


De straalstroom in beeld, waarbij we voorlopig nog aan de
warme kant bivakkeren. @Netweather

Tot zover voor vandaag en gaan we morgen eens kijken hoe de lange termijn vooruitzichten er voor de Alpen uitzien.

Met vriendelijke groet,
 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Gebruikte termen in dit weerbericht

Hieronder vind je een overzicht van de termen die zijn gebruikt in dit weerbericht. Klik op een term om een uitgebreide toelichting te bekijken.
Deel dit weerbericht op Facebook!

Reacties

Gast

Super dat jullie weer terug zijn. We volgen het hier elke dag. Half dec naar Tignes ValClaret en in feb naar Ischgl! Laat maar komen die sneeuwwwww.
Susan

Gast-9792 | 02-10-2014 | 09:12 niet ok

Ook welkom terug @Micheal! Succes komende winter met je verslagen! Ik volg jullie weer en kijk uit naar de berichten elke dag!

Gr. Niels

Niels van Bockel | 02-10-2014 | 09:28 niet ok

Servus Micheal en Johann, Leuk om weer dagelijks een weer update te kunnen lezen voor het Alpengebied! Hoop dat we nog even kunnen genieten van een mooie herfst met lekkere Temperaturen. Zomer was ronduit slecht te noemen in het Salzburgerland,.....weinig zonuren heel veel neerslag (goedmakertje voor afgelopen winter :) ) en te lage temperaturen. Ben benieuwd wat de winter ons gaat brengen en wanneer de eerste serieuze aanzet wordt gegeven. Grüß aus Lofer

Rob Schellevis - Landhaus Sonnheim | 02-10-2014 | 12:41 niet ok

Niels en Rob. Leuk jullie weer te zien. Op naar een mooi sneeuwseizoen! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael . | 02-10-2014 | 13:09 niet ok


» naar boven

Reageren
Wil je onder je eigen gebruikersnaam reageren dan dien je eerst in te loggen of te registreren.

Jouw favorieten

Favorieten kun je instellen via je account.
» aanmeldenSneeuwhoogte.nl app


SH app logo » iPhone
» Android gratis SH app logo

Sneeuwhoogte per land

» Oostenrijk
» Frankrijk
» Zwitserland
» Duitsland
» Italië
» Tsjechië
» Spanje

Afdaling app


Afdalingen app logo » iPhone
Leuk voor op wintersport! Afdalingen app logo
Op Sneeuwhoogte.nl worden cookies gebruikt om de website goed te laten functioneren. Meer info.
melding sluiten