Overwegend droog en meer zon

De laatste week van maart staat weer op de kalender. Het Sneeuwhoogte seizoen zit er alweer bijna op. Het seizoen gaat in ieder geval niet als een nachtkaars uit. Het afgelopen weekend liet Koning Winter zich nog even zien. Van de Noordelijke Franse Alpen tot aan de centrale Oostenrijkse noordzijde viel er de afgelopen dagen behoorlijk wat sneeuw. Lokaal dumpte er binnen 48 uur zelfs een kleine halve meter poeder! Een mooi cadeautje als je dit weekend ergens op de piste stond. Vandaag gaan de scherpste koude kantjes er wel wat vanaf. Op de weerkaart ontwikkelt zich tussen 2 lagedrukgebieden een mobiele rug van hoge luchtdruk. Deze ligt vanmiddag ergens boven het zuiden van Duitsland. Het Alpenweer knapt dan ook zienderogen op, met flink wat ruimte voor de zon. Tegelijkertijd neemt de vervelende wind flink in kracht af. Alleen het Oostelijke Salzburgerland in de richting van het Wienerwald heeft vooral in de ochtend nog te maken met wat meer bewolking en wind. Lokaal valt hier nog een laatste regen of sneeuwbuitje. De temperatuur op 2000 meter varieert van rond het vriespunt in het westen tot -3 à 0 graden C in het oostelijk Alpengebied.

De dinsdag ziet er duidelijk minder mooi uit. Met een naar zuidwest draaiende wind komt er in het zuidwestelijk Alpengebied opnieuw een staufase op gang. In de loop van de dag gaat het in de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland vrij intensief regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens schommelt overdag nog rond de 1000 meter, maar loopt in de avond en nacht flink op tot ongeveer 1600 à 1800 meter. De Zuidelijke Franse Alpen profiteren deze keer ook mee. Ik verwacht in de Alpes Maritimes en de Dauphiné met gemak 20 tot 30cm sneeuw. Verder noordoostwaarts tussen de Grajische Alpen richting Wallis valt misschien zelfs wel een halve meter! De Berner Alpen en Mont Blanc regio liggen deze keer wat meer beschut. In hoeverre hier sneeuw gaat vallen is nog wat onzeker.

In de nacht naar woensdag breidt de neerslag zich snel verder oostwaarts tot aan de Dolomieten uit. De intensiteit is hier wel wat minder, maar een mooie 10 tot 15cm is zeker mogelijk. De sneeuwgrens pendelt in deze omgeving ergens rond de 1500 meter. De Oostenrijkse noordkant is door föhn aan de zogenaamde lijzijde van de hoofdkam duidelijk meer wetterbegünstigt. Ik verwacht hier dan ook geen neerslag, maar wel meer ruimte voor de zon.


Lekker poederen in Gaschurn! @Live Updates


Besneeuwde bomen in Kirchberg @Live Updates


Strakblauwe lucht in Cavalese / Zuid Tirol @Live Updates

Woensdag concentreert de sneeuwval zich meer op de Tessiner Alpen, Zuidelijke Graubünden tot aan de Dolomieten en Lienzer Alpen. Er valt in deze hoek vanaf ongeveer 1700 meter tussen de 15 en 30 cm sneeuw. Verder noordwaarts verwacht ik iets minder activiteit, maar 10 tot 15cm moet gaan lukken rond de Oostenrijkse Inner Alpine en deels ook rond de noordzijde. De situatie is dan behoorlijk complex met een secundaire hoogtestoring in de buurt. In de Franse Alpen verwacht ik 's middags wat meer zonnige momenten, afgewisseld door enkele wolkenvelden.


Dinsdag vanuit het westen opnieuw opkomende sneeuwval. De sneeuwgrens ligt met 1000 meter eerste nog vrij laag, maar stijgt in de avond naar ongeveer 1600 à 1800 meter. #ECMWF

Tot het eind van de week blijft het aanhoudend wisselvallig. Een vrij stationair sturend lagedrukgebied in de buurt van Ierland houdt de wind in de zuidwesthoek. Daardoor blijft de neerslagkans aan de westelijke zuidzijde aanwezig. De noordkant is vanwege dit circulatie patroon gevoelig voor föhn, maar oogt daardoor tevens wat zonniger.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Coos Posseth

Goeiemorgen allemaal

Dit jaar twee keer een week mogen skiën , en twee keer met de neus in de boter . Eerst januari Mayrhofen en een week geleden Val di Fiemme . Bedankt voor de dagelijkse update mannen , en alle reacties van alle liefhebbers . Tot de volgende

Coos Posseth | 25-03-2024 - 07:46

Bertil Blaas

Goedemorgen
@ Marjon dank voor je uitvoerige bijdrage gister !
@ Greet, zijn ook vaak in Stubai geweest. Wij beamen het dus ook 👍👍

Bertil Blaas | 25-03-2024 - 08:05

Marjon J

Dank Bertil, graag gedaan. En mocht ik de indruk wekken hier ‘reclame’ te maken voor mijn ‘commerciële activiteiten’…zo was het niet bedoeld. Ik had ook liever rechtstreeks evt. gegevens uitgewisseld, maar die mogelijkheid is er geloof ik niet (of ik weet niet hoe dat moet 🙈). Groetjes uit het vandaag weer stralend zonnige Stubaital!

Foto bij weerbericht reactie 132623

Marjon J | 25-03-2024 - 08:42

Greet ☀️

Dank Bertil en Marjon 🙏

Greet ☀️ | 25-03-2024 - 09:18

Marja  Skiër

Je deed het prima Marjon! Gewoon netjes geantwoord, dat kan nooit als reclame worden gezien. Sjaak heeft wat lange tenen geloof ik. Maar ook dat geeft niks. We kijken uit naar de zomer periode en voor de laatste Paas-skiërs, geniet van het toetje met die laatste sneeuwdumpen van het seizoen! Prachtige plaatjes weer die meteen voor heimwee zorgen 😊

Marja Skiër | 25-03-2024 - 09:25

Harry Verduin

Die Sjaak is gewoon heel zuur, laat je niet tegenhouden door zo iemand

Harry Verduin | 25-03-2024 - 10:03

Alex Kappl

Ik ben met de anderen eens, leuk om ook berichten te lezen van mensen die er wonen of lang verblijven.

Net zoals openstellen van het forum om ook in de zomer te kunnen reageren/lezen.
Ook in de zomer lees ik mee, en plaats (vooral) in de winter af en toe een reactie.

Alex Kappl | 25-03-2024 - 10:19

Erwin Kessel

Sjaak had een punt mbt de "vaste" club reageerders hier en als men daar een opmerking over maakt wordt je bestempeld als zuur? Beetje vervelend hoor. De site hoeft niet door deze vaste kern beheerd te worden en andere mogen best wat zeggen. Het gaat niet alleen om de vaste bezoekers die elkaar zo geweldig vinden. Prima als er tips worden gegeven maar ga elkaar niet zuur noemen als je wat tegengas niet bevalt. ( Kom maar op met jullie reacties hierop haha ) Alvast fijne fijne lentedagen en een mooie zomervakantie in de bergen 😘

Erwin Kessel | 25-03-2024 - 17:14

Greet ☀️

Ik stelde een simpele vraag, (want hier zitten veel mensen met behoorlijk wat inside kennis), en krijg daarop een niet zo’n fijne reactie. Als was het ‘not done’ om iets over een zomervakantie in de bergen te vragen. 🤔🤷🏻‍♀️

Greet ☀️ | 25-03-2024 - 17:25

Anita V

Ik heb het ook gevolgd en door jou reactie wil ik ook toch wat zeggen, beetje laf van mij mss als ik eerst niet durfde..
Ik vond de informatie die Marjon gaf heel uitgebreid en kundig, dat is ook heel fijn om te delen. Het gedeelte van kaartje/ website had ik ook wat moeite mee.
Mss is het handig als de beheerders van SH daar duidelijk in zijn of dat de bedoeling is. Je mening overbrengen zo op een site is lastig, geen toon erin, geen gezicht waar je nuances in ziet voor gesproken woorden. En dan blijkt dat we snel mensen cancellen als er een andere mening is.

Anita V | 25-03-2024 - 17:37

Anita V

Ik bedoel de reactie van Erwin

Anita V | 25-03-2024 - 17:38

Bertil Blaas

@ ha Marjon. Nee bij ons wekte je zeker geen verkeerde indruk.
Je geeft tenminste goed en deskundig antwoord als plaatselijk bewoner. Heel goed en ga zo door. Als ik een zomer vraag heb tav Stubai kom ik bij je terug. Groetjes in de gezonde Berglucht 👍👌👍

Bertil Blaas | 25-03-2024 - 17:56

Nicky Ski

Het gaat hier al jaren heel gemoedelijk, vrijwel iedereen reageert op een positieve manier. Regels zijn nooit nodig geweest en dat is top! De mensen die hier komen reageren zijn zonder uitzondering ‘Alpen-fan’, of het nu in de winter of in de zomer is, van de Alpen wordt iedereen blij. Updates van mensen ter plaatse vind ik persoonlijk heel fijn 😃

Nicky Ski | 25-03-2024 - 18:06

David Schaekers

Bedankt voor het weerbericht .
Ben benieuwd wat het de eerste week van de Paasvakantie gaat doen in Flaine of Les arcs ?

David Schaekers | 25-03-2024 - 08:45

Marco Rozeboom

Wat een mooi einde van het seizoen.
Is er zicht op de 1ste week van april voor Val gardena?we willen laatste week van het seizoen nog meepakken

Marco Rozeboom | 25-03-2024 - 09:34

Alex Kappl

Volgende wintersport ga ik voor het eerst in de kerstvakantie(eerste week) naar Ischgl toe met wederom verblijf in Kappl.

Komt omdat wij dan met schoolgaande kinderen te maken hebben. Ik ga tot nu toe altijd met mijn ouders, zussen en zwagers, een van mijn zussen heeft kinderen.

Ben benieuwd hoe dat zal zijn, ben tot nu toe al jarenlang alleen buiten de schoolvakanties om geweest. Toen hadden ze nog geen schoolgaande kinderen. We gaan het vanzelf zien.

Waarschijnlijk zal het bij deze een/twee keer blijven en gaan we daarna ieder onze eigen weg. Zeker gezellige jaren gehad, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar midden/eigen januari of begin februari.

Alex Kappl | 25-03-2024 - 10:24

Marja  Skiër

Met schoolgaande kinderen val je altijd in de hoofdprijs en ook in de drukte. Maar ja, het is ook wel leuk als die kleintjes gaan skiën. Veel plezier alvast 😊

Marja Skiër | 25-03-2024 - 10:37

Alex Kappl

Dank je wel komt goed, eerst de lente en de zomer maar eens. Daar kan ik ook goed van genieten. Het scheelt wel dat het mijn kinderen niet zijn. Ik kan als ik wil later alsnog buiten de schoolvakanties. Ze zijn wel leuk hoor ☺️

Alex Kappl | 25-03-2024 - 10:42

W.A. Van Buuren

3 jaar lang de eerste kerstweek in Ischgl geweest. Qua drukte is het prima te doen, zeker met de kerstdagen zelf. Wij verblijven wel in Ischgl. Alleen ‘‘s morgens als de skibussen leeg lopen kan het druk zijn bij de Silvrettabaan. Eenmaal boven is het dan top, de drukte verdeelt zich prima.

W.A. Van Buuren | 25-03-2024 - 13:26

Alex Kappl

Top, dat is goed te horen.

Alex Kappl | 25-03-2024 - 16:31

Gertjan  Heuver

Klopt,van horen zeggen dat de “meeste”Duitsers graag thuis de kerstdagen “vieren” en nieuwjaar op de latten gaan

Gertjan Heuver | 25-03-2024 - 16:35

Bertil Blaas

Kerstweek te Ischgl/Kappl is uitstekend te doen.
Altijd wel sneeuw en kerstdrukte is misschien de helft van de Jaarwisselings week. Top bestemming 👍👍

Bertil Blaas | 25-03-2024 - 18:12

Vincent Harteveld

Van alle schoolvakantieweken is de Kerstweek het ‘rustigst’. Afgelopen jaar in Warth (Lech) geweest en alleen bij de lange gondel wachttijden gehad.

Komt volgens mij omdat de Duitsers pas na Eerste Kerstdag afreizen. Afhankelijk van hoe Kerst valt heb je daardoor ook een aantal rustigere dagen. Komt bij dat met Kerst ook veel families komen waar lang niet iedereen ook van gaat skiën. Dit in tegenstelling tot de veel drukkere Nieuwjaarsweek.

Vincent Harteveld | 25-03-2024 - 19:15

Alex Kappl

Micheal en Lander het wintersport seizoen begint zijn einde te naderen. Daarom alvast bedankt voor de weerberichten die jullie ook dit jaar weer top hebben verzorgd.

En iedereen die fijne updates bezorgt, voor mij in het bijzonder Bertil en Marjon. Fijn lente en zomer alvast. 🏔️

Alex Kappl | 25-03-2024 - 10:27

Bertil Blaas

Alex, even persoonlijk, heel vriendelijk en dank je wel !! Tot hopenlijk volgende winter⛷⛷⛷

Bertil Blaas | 25-03-2024 - 18:13

Alex Kappl

Volgend seizoen zal ik hier ook weer te vinden zijn. 😊👍🏔️

Alex Kappl | 25-03-2024 - 19:55

marc van de poel

Met pasen nog paar daagjes naar Val Cenis.
Is door zijn flinke hoogte (1400m) en noordgerichte pistes tot halfweg april zeeer sneeuwzeker. De sneeuw is er in april zelfs beter dan in Alpe d'Huez, waar in die periode enkel de hoogste pistes voldoende fatsoenlijke sneeuw hebben. En het kost dan nog eens tweemaal zo duur...
Neen, geef mij dan maar de Maurienne, met verschillende gebieden met hoogste liften ver boven de 2500m.
Hierbij een webcambeeldje van de pistes bij het dorp (1400m)

Foto bij weerbericht reactie 132636

marc van de poel | 25-03-2024 - 14:00

marc van de poel

Boven Termignon op 2100m ligt er al veel meer sneeuw

Foto bij weerbericht reactie 132637

marc van de poel | 25-03-2024 - 14:02

marc van de poel

En het laatste webcambeeld spreekt voor zichzelf.
2,5m sneeuw hier op 2800m en onvergetelijke vergezichten over verschillende +3000m toppen met op de voorgrond het stuwmeer van de Mont Cenis.

Foto bij weerbericht reactie 132638

marc van de poel | 25-03-2024 - 14:05

marc van de poel

Zelfde foto maar dan van gisteren toen de zon scheen.

Foto bij weerbericht reactie 132639

marc van de poel | 25-03-2024 - 14:07

Alex Kappl

Mooie plaatjes Marc, ook jij bedankt voor je updates/foto’s.

Alex Kappl | 25-03-2024 - 16:32

Carin L.

Echt genieten hoor vandaag in Bramberg. Gestart met lage temperaturen ver onder nul en een dun laagje verse sneeuw op de pistes die gisteren in de namiddag geprepareerd waren. Met de eerste lift naar boven en skiën tot aan de lunch. Top dag!

Foto bij weerbericht reactie 132640

Carin L. | 25-03-2024 - 14:07

Hanneke Jalink

Hallo Greet,
Ik lees nu pas jou vraag over jullie zomervakantie. Zowel Val di Fassa als het Stubaital ken ik van diverse huttentochten. Stubai is al zo'n 18 Jr. geleden. Maar m.n. Dresdner hütte naar Sulznauer is mij bij gebleven. Op de Starkenbürger hebben we overnacht.
In de Dolomieten hebben we de oversteek van de Vajolet hütte naar de Tierser Alp op de Seiseralm gedaan.
Vandaar naar de Plattkofel en Langkofelhütte. In Italië zijn de hutten prima met lekker eten en goeie bedden. Veel suc6 met het bepalen van de bestemming.
En ook in de zomer foto's plaatsen.
Heb ik afgelopen jaar ook gedaan; en dat werd op prijs gesteld. Geen wanklank gehoord.
En Marjon blijf foto's plaatsen. Zeker nu het winterseizoen op het eind loopt.❤❤

Hanneke Jalink | 25-03-2024 - 15:42

Greet ☀️

Dankjewel Hanneke. Ik blijf lekker foto’s en reacties posten hoor, jammer dat sommigen zich meteen aangevallen/achtergesteld voelen. 😉

Greet ☀️ | 25-03-2024 - 17:21

Ron🥶 Ischgl

In het Maltatal, Karinthië zijn ook mooie en soms wat zwaardere bergwandelingen te maken. Ook veel watervallen in het dal. Bij de Heidi alm kan je hoog starten vanuit je eigen berghut en in de middag bij de Millstattersee zwemmen.

Ron🥶 Ischgl | 25-03-2024 - 17:37

Steph Priem

Na 9 uurtjes rijden aangekomen in Lechtal namelijk in Steeg, morgen naar Warth. Het heeft alvast goed gesneeuwd dit weekend zelfs hier in Steeg zie ik nog overblijfsels.

Steph Priem | 25-03-2024 - 16:12

Michiel Sneeuwliefhebber

Iemand een suggestie voor een goed en hooggelegen skigebied in eerste week van paasvakantie? Als ik de langetermijnmodellen bekijk merk ik op dat het aan de zuidkant (met name dolomieten en richting Zermatt) markant koeler zou worden dan aan de noordkant. Nadeel is wel dat het aan de zuidkant turbulenter zou worden (lees: wind en sneeuw) terwijl het aan de noordkant iets stabieler zou zijn (maar wel zachter en dus bij eventuele neerslag een hogere kans op regen is).

Michiel Sneeuwliefhebber | 25-03-2024 - 18:02

Bertil Blaas

Neem een gletscher Michiel. Stubaier cq Pitztalgl. gegarandeerd Goed !! Succes.

Bertil Blaas | 25-03-2024 - 18:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Genfersee / Montreux 📷Kirsten Müller

Foto bij weerbericht reactie 132661

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 25-03-2024 - 20:02

Sigrid Ribbers

Oooo schitterend. Dan krijg je toch ook wel weer zin in de zomer.🤩

Foto bij weerbericht reactie 132664

Sigrid Ribbers | 25-03-2024 - 21:36

Marja  Skiër

Wat een lekker voorjaars-plaatje Michael!

Marja Skiër | 25-03-2024 - 21:52

Dennis Arabba ⛷️

Het lijkt wel zomervakantie 😂😂

Dennis Arabba ⛷️ | 25-03-2024 - 23:42

Dieter D🇦🇹

Perfecte condities vandaag! 🌞⛷️😎

Foto bij weerbericht reactie 132662

Dieter D🇦🇹 | 25-03-2024 - 20:37

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.