Wintersport overzicht 2023-2024

Het wintersportseizoen van 2023-2024 was een seizoen van contrasten. Weinig sneeuw lagerop, veel sneeuw hogerop. Regen vs sneeuw. Een sneeuwarm begin aan de zuidkant, maar enorme dumps aan het einde. De conclusie is misschien wel dat we best gewend raken aan dit soort winters, want ze passen volledig in ons huidig klimaat. Tijd voor een overzicht! 

Hoe verliep de winter?

Wintersportweer

Het dagelijks wintersportweer wordt geschreven van 1 oktober tot en met 31 maart. Begin mei wordt hier nog een samenvatting van het seizoen gepubliceerd. Voor de liefhebbers die hier berichten willen blijven posten zullen we regelmatig een nieuw forum openen. 

Naar het forum...

Wintersportweer

Het dagelijks wintersportweer wordt geschreven van 1 oktober tot en met 31 maart. In de eerste week van mei wordt hier nog een samenvatting van het seizoen gepubliceerd. Voor de liefhebbers die hier berichten willen blijven posten zullen we regelmatig een nieuw forum openen. 

Naar het forum...

Maart roert zijn staart

31 maart 2024
Een aanhoudende zuidelijke wind zorgt ook vandaag nog voor langdurige en vaak intense neerslag langs de zuidkant. De sneeuwgrens ligt 's morgens rond 1600 m, maar stijgt overdag tot 2000-2200 m. Aan de noordkant blijft het droger met föhn-opklaringen. Er staat nog steeds een krachtige zuidenwind met stormweer in de bergen met rukwinden tot >120 km/u. 

Wat is de tendens voor de komende dagen?

Aanhoudende Föhnstorm

30 maart 2024
Tussen een vrij stationair complex lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk en hogedruk boven Zuidoost Europa wordt met een krachtige tot harde zuidelijke wind vrij milde lucht naar de Alpen aangevoerd. In het zuidwestelijk Alpengebied ontstaat tegen de zuidelijke stauhellingen door stuwing een staufase met lokaal veel neerslag. In het hooggebergte blijven de condities vanwege de wind erg slecht.

Na Pasen een weersverbetering?