Licht wisselvallig

De tijd gaat snel. Het is alweer 2 november! In oktober gaf de winter absoluut nog geen vol gas in de Alpen. De maand verliep record zacht, zeer zonnig, en er viel ook weinig neerslag. Veel sneeuw ligt er dan ook absoluut nog niet. De winter moet gelukkig nog beginnen en hopelijk tapt november, een belangrijke maand voor het einschneien, uit een ander vaatje! 


November was in bijna heel Europa warmer dan normaal. @KarstenHaustein


In Oostenrijk was het de warmste oktober sinds het begin van de metingen. @ZAMG


Ook in Zwitserland was de maand record zacht. @SRF

Nog steeds prachtige herfstfoto's uit de Alpen met in de Alpen weinig tot geen sneeuw, met uitzondering van de gletsjergebieden. 


Lenticularis in de Engadin. 


Genieten van de herfst-Alpen in Kals. @Odetteterbraak


Zon en hoge wolkenvelden bij Crans Montana. @LiveUpdates

Zwak koufront en hogedruk
Vandaag liggen de Alpen aan de noordrand van een uitstrekkende hogedrukrug. Een zwak koufront trekt van west naar oost over en zorgt vooral aan de noordzijde tijdens de ochtend en voormiddag voor meer lage wolkenvelden. Daarnaast kan er ook een beetje neerslag vallen (sneeuwvlokjes vanaf 2200 meter). In de bergen is het meestal zonniger met hoge wolkenvelden, die bij het koufront dikker zijn. In de Dolomieten regio is na de middag een lokale bui mogelijk dankzij een kleine stuwing die de wolken net het buienstadium kan doen bereiken. Het is vandaag weer een fractie koeler met een nulgradengrens rond 2500 meter in het noorden en rond 2800-3200 meter in het zuiden. 


Langsheen de noordrand van de Alpen schampt vandaag een zwak koufront. @KNMI

Morgen inzettende neerslag vanaf het westen en zuiden
Morgen is het aanvankelijk nog overal droog met opklaringen en hoge wolkenvelden. Enkel langsheen de centrale zuidkant komt ook al wat meer stuwings-bewolking voor. Overdag neemt de bewolking vanaf het westen gestaag toe op nadering van een actief frontaal systeem. Tegelijk zorgt de aanspannende zuid(west)enwind langsheen de zuidkant voor vorming van bewolking, en vanaf de middag ook neerslag. Na de middag krijgen ook de Franse Alpen te maken met de eerste neerslag van het frontaal systeem dat vervolgens 's avonds van west naar oost over de Alpen schuift. De sneeuwgrens ligt bij het inzetten van de neerslag nog boven 2000 m. In de Oostelijke Alpen wordt het aan de noordkant dan nog toenemend föhnig met enkele opklaringen en hoge temperaturen. Daar blijft het zeker tot de avond droog. 


Een trog met koude lucht aan de westkant nadert de Alpen. @Wetterzentrale

Tijdens de nacht op vrijdag gaat het dan in het hele Alpenruim regenen en sneeuwen door de combinatie van een koufront dat van W naar O overtrekt en een "Gegenströmung" die vanaf de zuidkant vocht aanvoert. De Alpen liggen in het battlefield met langdurige matige tot intense neerslag. De sneeuwgrens zakt in de loop van de nacht tot 1000-1200 meter, aan de zuidkant wellicht iets hoger (koude lucht geraakt wat moeilijker over en rond de Alpen). Laten we zeggen: Eindelijk sneeuw van betekenis! Tot en met vrijdagochtend is 20-40 cm mogelijk langs de west- en noordkant, en nog wat meer (regionaal) langsheen de zuidkant. In de Oostelijke Alpen valt tot dan nog weinig noemenswaardige neerslag. 

Winterse vrijdag met sneeuw
Vrijdag blijft het koud en wisselvallig. Het koufront met matige/intense neerslag trekt verder oostwaarts en zorgt vooral tijdens de ochtend en voormiddag in de Oostelijke Alpen voor sneeuw van betekenis. Ook hier kan 20-40 cm sneeuw vallen, lokaal nog wat meer. De sneeuwgrens zakt tot 1000-1200 m. Elders aan de noordkant verloopt de dag wisselend bewolkt tot betrokken met sneeuwbuien van betekenis. Na de middag wordt het aan de zuidkant en in de Inner-Alpien gebieden vanaf het westen uit droger en zonniger. Tijdens de nacht op zaterdag richten de isobaren (lijnen van gelijke druk) zich meer N-Z op de Alpen en dan mogen vooral de noordelijke Alpen nog enkele sneeuwbuien verwachten. In de koele lucht ligt de sneeuwgrens rond 1000 m. 


Sneeuw in de Alpen. @Wetteronline
 

De eerste keer dit seizoen met zo'n kleurrijke kaart!
 
Vanaf zaterdag droger
Zaterdag neemt de invloed van hogedruk weer toe en klaart het weer stilaan op. Langsheen de noordkant, en vooral in het oosten, komen aanvankelijk nog wel veel lage wolkenvelden voor met kans op een beetje neerslag of een sneeuwbui. Het is koel met een nulgradengrens rond 1500 meter aan de noordkant en tot 2000 m aan de zuidkant. Vanaf zondag ziet het weer er opnieuw wat zonniger uit voor een langere tijd. Dat gaat mooie foto's opleveren! 

Graag tot morgen! Fijne dag.

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Reacties

Jan Dendermonde/Sölden

Benieuwd of er zaterdag effectief een mooie hoeveelheid sneeuw valt. Net terug uit Sölden en daar is een vers laagje echt wel nodig. In de vroege morgen zijn de pistes nog aardig maar eens de middag gepasseerd is het toch wel zeer papperig aan het worden. Gelukkig houden dan ook de ski teams op met te oefenen en komen die stroken vrij en die zijn nog minder aangetast. Ze verwachten wel wat sneeuw want de plaatselijke autoriteiten hebben beslist om de Timmelsjochpas 2 dagen eerder dan gepland te sluiten omwille van de verwachte sneeuwval (zij spreken van een halve meter tussen donderdagavond en zaterdagmorgen. Duimen dat dit zo effectief is. Gekoppeld aan vries temperaturen boven de 2000 meter kan er dan ook nog wat kunstsneeuw bijgemaakt worden en dan zijn de gletschers terug in prima conditie voor de komende week. En dan maar duimen dat het kwik niet te zwaar gaat stijgen anders moeten we weeral vanaf 15u de après-ski in 😁.

Jan Dendermonde/Sölden | 02-11-2022 - 08:59

Richard Boot

De sneeuw van aankomend weekend is super maar het vervolg lijkt toch weer verder te gaan naar een warme oplossing maar het is nog vroeg in November.

Richard Boot | 02-11-2022 - 09:25

Gustaaf Leeuwen van

Wat is de termijn verwachting qua temperatuur op 2000 meter lander , willen 19 november naar sulda am ortler , blijft het op hoogte 2000 meter rond de nul graden of krijgen we weer plus temperaturen?

Gustaaf Leeuwen van | 02-11-2022 - 10:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De temperaturen gaan vanaf zondag weer de hoogte in. Nulgradengrens > 2000 m!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 02-11-2022 - 10:28

Bertil Blaas

Duitse weerdienst.
Temperatuur verwachting op 1500 m tot medio nov. Warm dus. Zuid/W stroming.

Foto bij weerbericht reactie 107986

Bertil Blaas | 02-11-2022 - 10:32

Bertil Blaas

Las ook dat de winter prognose van het Langfristmodel voor dec. in Scandinavië een temp. trend afwijking van + 4 Gr verwachten. 😇😇
Bron Wetterprognose de

Bertil Blaas | 02-11-2022 - 10:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

CFS runprog voor 5dec🥶🥶🥶😉

Foto bij weerbericht reactie 107989

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-11-2022 - 12:19

Patrick Vierwind

Dus deze sneeuw heeft weinig overlevingskans?

Patrick Vierwind | 02-11-2022 - 12:40

Bertil Blaas

Ja Michael wie weet 😇

Bertil Blaas | 02-11-2022 - 17:38

Steven Verhaert

Eerste sneeuw op de toppen in Pra Loup. Kijken uit wat de 2e helft van de week gaat brengen.

Steven Verhaert | 02-11-2022 - 11:34

J. R.

Betekent dit dat we onze plannen voor een shortski in Cervinia of Thorens tijdens het weekend van 26 november het beste reeds opbergen? Rekening mee houdende dat we meer wensen dan enkel wat gletsjer-pistes.

J. R. | 02-11-2022 - 13:01

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Lijkt me nog wat voorbarig, (nog 3 weken!)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 02-11-2022 - 13:23

J. R.

Ah, ok ☺️ Geduldig afwachtend dus!

J. R. | 02-11-2022 - 13:33

Harry Verduin

reken er wel op dat het tijd nodig heeft om pistes voor de eerste keer klaar te krijgen. Je zal dus zowieso tot laatste moment moeten wachten om te boeken

Harry Verduin | 02-11-2022 - 13:43

J. R.

Wel, het is geboekt

J. R. | 02-11-2022 - 14:43

J. R.

Met annulatie weliswaar 😉

J. R. | 02-11-2022 - 14:43

PETER.  Altabadia.

Ik denk inderdaad dat het voor de vroege wintersport ⛷ fanaten die al geboekt hebben er nu een hele onzekere tijd aanbreekt , en vooral na zo een warme oktobermaand , ik hoop voor hun dat november de ommekeer gaat brengen en dat er een koude golf met veel sneeuw 🌨 gaat vallen in de Alpen wat natuurlijk wel blijvend is. We gaan er voor duimen. 👉🌨🌨🏔⛷👍

PETER. Altabadia. | 02-11-2022 - 14:23

Richard Boot

Ik hoop ook voor de vroege wintersporters op veel kou en sneeuw maar heb toch me bedenkingen tot 18 november ik hoop dat daarna het weer omslaat voor de Kerst vakantie.

Richard Boot | 02-11-2022 - 16:00

Kenneth  Boons

Wat zeggen de voorspellingen voor de Pyreneeën?

Kenneth Boons | 02-11-2022 - 21:34

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.