Zonnig intermezzo

Na sneeuw komt zon. Dat toont de hoofdfoto van het weerbericht vandaag mooi op beeld. En zo is het vandaag ook in de Alpen! De afgelopen dagen viel er met regelmaat sneeuw, maar vandaag is het zonnig weer. Hoelang houdt de zon stand? En komt er nog sneeuw? Dat lezen jullie vandaag verderop in het weerbericht. 


Fantastische zonsondergang in Avoriaz gisteren. @Avoriaz1800


Nog een beetje verse sneeuw gisteren in Solden, tot in het dal! @LiveUpdates


Prachtige ochtend in Praloup. @LiveUpdates


Winter arrival in Wirzweli. @carolinevonb


De prachtige foto's worden steeds talrijker .. @carolinevonb


Begin van een prachtige dag!

Zonnig intermezzo
Na enkele turbulente dagen met zowat overal sneeuw, op de ene plaats al meer dan op de andere, krijgen de Alpen vandaag een zonnig intermezzo voorgeschoteld. Dat komt door een uitloper van hogedruk met kern bij Groenland - IJsland. In de voor-Alpen en lager gelegen gebieden komt nog wel hardnekkige hochnebel voor (bovengrens rond 1300 m) en ook mistflarden. Deze zullen in de loop van de voormiddag wel verdunnen//optrekken waardoor ook hier de zon er goed doorkomt., Boven de hochnebel is het meteen vanaf de ochtend zonnig, en dat blijft zo tot het einde van de dag. Onder een heldere hemel en met een vers sneeuwdek begint de dag op sommige plaatsen knetterkoud. Ik zie -24.5°C in Bouvante (Vercors!), een echt koudegat waar koude lucht verzamelt onder rustige en heldere omstandigheden. Samedan meet -18°C, Andermatt -17°C. Overdag wordt het wel wat zachter met een nulgradengrens die stijgt tot 2000 m in het zuidwesten, maar blijft in het noordoosten beperkt tot 1000 m.  


Zeer koud deze ochtend. @Infoclimat


-24.5°C in Bouvante! @Infoclimat

Morgen enkele sneeuwbuien aan de noordkant
Het zonnige en stabiele weer in gans de Alpen is momenteel geen lang leven beschoren. Morgen richten de isobaren zich wat meer noord-zuid op de Alpen waardoor er meer vocht in de aanvoerrichting zit en er aan de noordkant ook wat stuwing ontstaat. Dit zorgt voor meer lage bewolking aan de (oostelijke) noordkant, met ook enkele buien die tegen de gunstige stauhellingen ontstaan. Boven 2500-3000 m, met name de gletsjerskigebieden steken mogelijk uit boven de wolken. De sneeuwgrens ligt rond 600-800 m. Meer in de westelijke Alpen en langs de hele zuidzijde domineert de zon en is er weinig tot geen bewolking aanwezig. Hier wordt de woensdag opnieuw een fantastische dag waarbij de nulgradengrens met gemiddeld 1000-1200 m in NO en 1500-1800 m in ZW weer iets lager ligt. 


Hogedruk reikt tot over de Alpen. @KNMI


Sneeuwdump in Bosco Gurin. @schneetoni


74 cm sneeuw op 48u. @schneetoni


Dat zijn de sneeuwhoeveelheden die we willen zien .. @schneetoni

Donderdag droog, vrijdag sneeuw
De neerslagzone die op donderdag gepland stond heeft wat vertraging opgelopen. Donderdag verloopt daardoor nog droog en vrij zonnig. Tegen de avond verschijnen er vanaf het zuidwesten wel meer wolken en na zonsondergang neemt de kans op wat neerslag al wel toe in de Franse Alpes Maritimes / Provence. De nulgradengrens varieert tussen 900 m in het noorden en 1700 m in het zuidwesten. Tijdens de nacht op vrijdag breidt de neerslag vanaf het zuidwesten dan uit over de hele Alpenboog, met een sneeuwgrens die sterk varieert van 600-800 m in het noorden, tot lokaal 1800 m in het zuidwesten. Het toont meteen aan dat de Alpen in een grensgebied terechtkomen, en ik denk dat dat de komende 1-2 weken nog wel regelmatig kan gebeuren. Vrijdag overdag valt er vooral in de noordwestelijke Alpen nog sneeuw (sneeuwgrens ~ 1200-1500 m), terwijl het aan de zuidkant opdroogt en opklaart. Cumulatief zie ik tegen vrijdagavond 10-30 cm in het westen (lokaal nog meer in het zuidwesten), en 5-15 cm elders. 


Magische avond. @schneetoni

Zaterdag/zondag veel sneeuw?
De noordkant kan nog wel wat verse sneeuw gebruiken, en daaraan lijkt zaterdag wel gewerkt te worden. Een lagedrukgebied boven Italië diept verder uit en zorgt voor vochtophoping bij de Alpen. Tegelijk wordt de aangevoerde lucht vanaf het noorden weer kouder. De Alpen komen zo in het gekende battlefield terecht met langdurige lichte/matige neerslag. Het zwaartepunt van de neerslag ligt ten oosten van het Berner Oberland. Met de sneeuwgrens zit het wel goed, die zakt tot zogenaamde tiefe Lagen (tot helemaal onderaan). Oostenrijk zou wel eens volledig wit kunnen worden met de huidige setup. Ik zie hoeveelheden van gemiddeld 10-20 cm over een zeer groot gebied. Van een winterinval gesproken!

`
Sneeuw op zaterdag. @Wetteronline


Veel sneeuw tijdens het weekend en tot lage hoogte. @Wetteronline

Lange termijn aanhoudend sneeuwkansen
Voor volgende week zie ik aanhoudend sneeuwkansen van betekenis. Op maandag vooral de oostelijke noordzijde, dinsdag en woensdag vooral het westen. De sneeuwgrens kan dan opnieuw de hoogte inschieten vanaf het zuidwesten, maar geheel abnormaal is dat niet. Het sneeuwpakket in de Alpen kan dan ook verder aandikken. Wie dichterbij huis de winter wil proeven kan dezer dagen terecht in de Ardennen en in het Sauerland. Met negatieve temperaturen blijft de sneeuw in deze gebieden liggen. Volgende week zouden ook de sneeuwkansen weer kunnen toenemen, al blijft een voorspelling van meer dan 7 dagen vooruit altijd riskant. 


15-17 cm sneeuw op het hoogste punt van België. @KMI


Winterberg heeft sneeuw te pakken! 

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Richard Boot

Goedemorgen lander kom op met de sneeuw voor het weekend en erna zit er klaar voor 😂

Richard Boot | 06-12-2022 - 08:32

Ronald  Veuger

🤣👍

Ronald Veuger | 06-12-2022 - 08:58

Henk Jongkind

Goedemorgen Lander, net even de site van Kaltenbach bekeken, en strakblauw momenteel. Gisteren 15 cm. sneeuw gevallen en alle beetjes helpen en toch weer een opfrisser. Het dal nog groen maar misschien komt hier ook nog verandering in.

Henk Jongkind | 06-12-2022 - 09:04

Arlberg .

Het voorseizoen ziet er goed uit! Alleen wij willen ook sneeuw in de Noord Alpen…

Arlberg . | 06-12-2022 - 09:14

Mirese  K

Ja inderdaad.... Ik ben benieuwd!

Mirese K | 06-12-2022 - 13:09

Richard Boot

Het gebied SHLF kan echt nog wat sneeuw gebruiken nog niet veel open en in de dalen meestal nog groen volgende week zaterdag die kant op wordt spannend of gaat het mee vallen lander ?

Richard Boot | 06-12-2022 - 09:17

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Komt goed tijdens het weekend :) Volgende week wat zachter, maar ook nog onzeker. Afwachten maar! Sneeuwgrens zal vermoedelijk niet drastisch de hoogte in gaan.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2022 - 09:19

Bertil Blaas

Goede morgen. Top uitgebreid weerbericht !
Komende 2 weken boven Alpen zogenaamde “ Luftmassengrenze” ——bergen ❄️❄️in verwachting ? 😇. Wie weet, maar het lijkt er toch sterk op en dat in de voor Kersttijd. Lang geleden. 👍❄️👍

Bertil Blaas | 06-12-2022 - 09:20

Sneeuw Witje

Ik lees al jaren met veel plezier jullie weerberichten! Ze zijn altijd erg nauwkeurig, dus ze helpen ons enorm met de voorpret en de planning van onze wintersport vakanties. Nou bezoeken wij ook elk jaar een wat 'zuidelijker' skigebied. Montgenevre, Via Lattea en de Maurienne. Niks geks en ook niet heel zuidelijk. Maar het valt me op dat in jullie sneeuwkaarten (in het weerbericht) deze gebieden vaak net van de kaart vallen, terwijl aan de noordkant zelfs Denemarken nog in beeld is. Dat jullie Sauerland en Tsjechië (en zelfs Nederland) in beeld willen brengen snap ik, maar een iets lagere uitsnede zou fijn zijn. Dan kunnen tenminste de volledige (zuidelijke) West-alpen ook in beeld komen.

Sneeuw Witje | 06-12-2022 - 09:38

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Fijn om te horen! Het klopt inderdaad dat de ZW-Alpen vaak van de kaart vallen, maar dat is een setting die we helaas niet kunnen aanpassen bij dit soort kaarten...

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 06-12-2022 - 09:41

Steph Priem

Sneeuw Witje, voeg Montgenevre toe aan uw favorieten en ga naar de sneeuwkaarten tik deze aan en je ziet perfect wat er valt of niet valt in je favoriete skigebieden. Op 17/12 zit bij de overburen nl. Sestriëre 😉.

Steph Priem | 06-12-2022 - 13:53

Peter N

Sneeuwwitje wat een originele naam heb je gekozen op de site , om naar de sneeuw te gaan , daar is over nagedacht , maar geen rode appels 🍎 eten hoor sneeuwwitje. 😄😄👉🌨🏔⛷️👍

Peter N | 06-12-2022 - 17:04

Sneeuw Witje

Bedankt voor je snelle reactie. Heel jammer dat een andere uitsnede niet gaat, maar nu snap ik in ieder geval waar die vandaan komt. Ik blijf toch met veel plezier jullie weerberichten lezen : )

Sneeuw Witje | 06-12-2022 - 09:50

Sneeuwhoogte.nl

Zie ook de kaarten pagina

Foto bij weerbericht reactie 109171

Sneeuwhoogte.nl | 06-12-2022 - 10:12

Arlberg .

Is het gebruikelijk dat de skigebieden in de maand december wat voorzichtiger en/of terughoudender zijn met het openen van de pistes? Wij gaan volgend weekend naar Lech, waar zo'n 50-60cm aan sneeuw ligt met voldoende kou. Toch zijn voornamelijk de hoger gelegen liften niet open. Weet iemand hoe dit kan?

Arlberg . | 06-12-2022 - 10:13

Sneeuwhoogte.nl

Te weinig gasten dus te kostbaar

Sneeuwhoogte.nl | 06-12-2022 - 10:15

Arlberg .

Aha! Dat klinkt inderdaad wel logisch dan :)

Arlberg . | 06-12-2022 - 10:25

Patrick Vierwind

Dat gaat altijd heel geleidelijk aan daar

Patrick Vierwind | 06-12-2022 - 12:47

marc van de poel

Inderdaad, als de toeristische bezetting zo beperkt is moet men de onkosten (personeel-kunstsneeuw-energie) beperken, wil men niet met verlies werken.

marc van de poel | 06-12-2022 - 15:53

Twan van der Sloot

Sölden eersre lift van de dag. Foto spreekt voor zich⛷☀️

Foto bij weerbericht reactie 109175

Twan van der Sloot | 06-12-2022 - 10:28

Guy V A

Paradijs

Guy V A | 06-12-2022 - 12:43

Marja  Skiër

Zo Twan, je kan ertegenaan vandaag. Wat een prachtig beeld, kaiserwetter zo te zien! Veel plezier daar!

Marja Skiër | 06-12-2022 - 13:01

marc van de poel

Wel opletten voor botsingen..

marc van de poel | 06-12-2022 - 15:54

Twan van der Sloot

Ja was een fantastische dag, super!

Twan van der Sloot | 06-12-2022 - 17:16

Tim Skiamade

Pistes in zauchensee zijn prima!

Foto bij weerbericht reactie 109183

Tim Skiamade | 06-12-2022 - 13:58

Hanneke Jalink

Even een andere vraag.
wij gaan in januari met de auto naar Grindelwald. Nu hebben wij een andere auto en je snapt het al; de sneeuwkettingen passen niet. Wij hebben deze sowieso nodig voor de laatste 100m. om bij ons chaletje te komen.
Is er iemand, die ervaring met sneeuwsokken heeft of toch beter loopvlakkettingen( weinig ruimte in de wielkasten, maar wel een stuk duurder).

Hanneke Jalink | 06-12-2022 - 14:31

Joeri L

Als de plaats in Oostenrijk ligt zijn sneeuw sokken helaas niet toegestaan

Joeri L | 06-12-2022 - 14:44

Grit  B

Hanneke, ik heb een aantal jaren loppvlakkettingen gehad voor mijn Captur en dat werkt perfect! Voor vertrek alvast de speciale knop op de velgen draaien en daarna is montage van de sneeuwkettingen tijdens de reis een fluitje van een cent. Geen gepruts in die krappe wielkast, je legt ze er zo op en ze spannen vanzelf na. Ze zijn inderdaad wat duurder, maar je hebt er onbetaalbaar plezier van.

Grit B | 06-12-2022 - 15:37

marc van de poel

@ Joeri
Grindelwald ligt aan het Jungfrau massief, dus in Zwitserland..

marc van de poel | 06-12-2022 - 15:56

Steph Priem

Je kettingen ook huren en om ze makkelijker om te leggen kan een je rolkrikje gebruiken zodat je meer ruimte creëert om je kettingen op te leggen 😉.

Steph Priem | 06-12-2022 - 18:56

Steph Priem

Deze nylon straps zijn misschien ook een oplossing

Foto bij weerbericht reactie 109195

Steph Priem | 06-12-2022 - 19:02

Gerda Hensen

Steph, heb jij hier ervaring mee. Wij hebben ook een nieuwe auto met een andere bandenmaat en moeten ook nieuwe kettingen. Het ziet er simpel uit, maar rijd je dat kunststof niet kapot?

Gerda Hensen | 06-12-2022 - 20:56

Steph Priem

Sorry geen ervaring mee, rij met een Subaru en een stel goede winterbanden, maar al wel goede forums gelezen over deze straps.

Steph Priem | 06-12-2022 - 23:04

Hanneke Jalink

Dank voor jullie reacties. En ja, sneeuwsokken zijn in Oostenrijk niet toegestaan als er kettingplicht is, in andere landen geen probleem. Die nylon grips ken ik niet, even naar kijken, voordat we beslissen.

Hanneke Jalink | 07-12-2022 - 09:59

Patrick Vierwind

Inderdaad wat Youri zegt deze zijn in veel gevallen niet toegestaan

Patrick Vierwind | 06-12-2022 - 21:19

Richard Boot

De nieuwe kaarten zijn om te smullen voor heel oostenrijk een bak met sneeuw tot volgend weekend. Kan niet wachten tot het ochtend bericht van de weermannen en hoop dat ik het goed heb gezien.

Richard Boot | 06-12-2022 - 21:40

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord