Oplossende sneeuwbuien en stilaan meer zon

Een nieuwe week, een nieuw weerbeeld. In afwachting van een omslag (die er vanaf donderdag lijkt aan te komen) wisselen de condities momenteel in de Alpen. Zo is de invloed van hogedruk nog wel groot, maar ligt de kern van hogedruk net te ver om voor rustig en stabiel weer te zorgen. Het geeft ruimte aan fronten die vooral de noordkant en Oostelijke Alpen treffen. Zo ook deze ochtend met nog enkele verspreide sneeuwbuien. 


Zon en wat hoge sluierwolken in de Franse Alpen. 


In de verte zicht op de Mont Blanc. 

Oplossende sneeuwbuien en stilaan meer zon
Het hogedrukgebied dat al langdurig het weer in de Alpen bepaalt, heeft zich wat teruggetrokken naar het westen. Aan de oostkant is daardoor ruimte ontstaan voor wat wisselvalligheid met een koufront dat afgelopen nacht over de Alpen trok. Vanochtend vallen er aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant verspreid nog enkele stevige sneeuwbuien die ontstaan door de opstuwing van koelere lucht uit N-NW. De sneeuwgrens ligt rond 1200-1400 m. In de loop van de dag wint de hogedruk weer wat meer invloed en lossen de buien grotendeels op. Aan de noordkant blijft het wel vaak bewolkt, maar toch verwacht ik ook enkele mooie opklaringen die er door zullen komen. De Westelijke Alpen kregen slechts een schampschot van het koufront en houden het vandaag helemaal droog en veelal zonnig. Er komen wel wat wolkenvelden voor, maar de nadruk ligt hier op de zon met een nulgradengrens rond 1800 m in de Noordelijke Franse Alpen en 2500 m in de Zuidelijke Franse Alpen. Aan de zuidkant wordt het vandaag een helemaal zonnige dag. Hier passeren hoogstens een paar dunne sluierwolken. De nulgradengrens schommelt hier tussen 2200 m (oosten) en 2600 m (zuidwesten). De wind waait matig door uit het noord-noordwesten. In de bergen komen rukwinden voor, maar algemeen valt de wind wel mee. 


Deze ochtend vielen er aan de noordkant nog verspreide sneeuwbuien. @Wetteronline

Vannacht passage koufront, morgen opklarend
Vanavond en vannacht neemt de bewolking vanaf het noordwesten weer toe. Tegen de late avond ontstaan er in de Oostelijke Alpen al wat prefrontale buien door opstuwing van de lucht tegen de Alpen. Vanavond laat en vannacht breidt de neerslag bij de passage van het front dan uit over quasi de hele noordkant met regen/sneeuw tussen de Vanoise (Westelijke Alpen) en de Oostelijke Alpen. Tegen de ochtend klaart het vanaf het westen alweer op, maar in de Oostelijke Alpen valt dan nog wel neerslag. De sneeuwgrens ligt vanavond rond 1000 m in het oosten en 1400 m in het westen, maar zakt in de loop van de nacht tot 800 m in het oosten en 1000 m in het westen. Aan de zuidkant blijft het overwegend droog. Aan de oostelijke zuidkant is wat lichte neerslag mogelijk bij het overtrekken van het koufront. Tegen morgenochtend mogen we 1-3 cm in het westen, elders aan de noordkant 5-15 cm, plaatselijk 15-20 cm in de echte N-NW stau gebieden (Berner Oberland, Vorarlberg). Morgen overdag trekt het front dan weer snel weg en schakelen we over op een droog weerbeeld in de Alpen. Enkel in de Oostelijke Alpen blijven voor de middag nog buien mogelijk. De invloed van hogedruk neemt in de Alpen opnieuw toe. Aan de zuidkant klaart het daardoor helemaal op na de passage van enkele hoge wolkenvelden. In de Westelijke Alpen lossen restanten van lage bewolking 's morgens op en wordt het zonnig. Elders aan de noordkant duurt het wat langer, maar verwacht ik morgen overdag ook wel steeds meer zon. 

Woensdag droog, vanaf donderdag wisselvallig 
Woensdag wordt een droge dag met zon en hoge wolkenvelden. Voor de middag kan de zon nog meestal door de wolken schijnen. Na de middag wordt de bewolking stilaan dikker vanaf het westen en krijgt de zon het lastiger. Een lichte zuidwestföhn doet de temperaturen aan de noordkant weer wat hoger klimmen met een nulgradengrens rond 2500 m. Aan de zuidkant schommelt deze rond 2000 m. Tegen de avond kan er in de Westelijke Alpen wat prefrontale neerslag ontstaan. Tijdens de nacht op donderdag en donderdag overdag blijft het weerbeeld wisselvallig met een aanzwengelende zuidweststroming. Eerst valt daarbij vooral neerslag in de Franse Alpen, maar overdag ligt het zwaartepunt aan de zuidkant. Door een zuidwestföhn kunnen er donderdag overdag meer opklaringen ontwikkelen aan de noordkant. Tijdens de nacht op vrijdag trekt dan een actief koufront van west naar oost over de Alpen en valt er overal neerslag. De sneeuwgrens gaat dan ook onderuit tot 600-800 m aan de noordkant en 1000-1200 m aan de zuidkant. Het weerbeeld nadien oogt aanhoudend wisselvallig. Het ziet er dus naar uit dat de sneeuwlaag (eindelijk) weer markant zal kunnen aandikken. De meeste weermodellen zijn wel iets voorzichtiger geworden met de grote neerslagdumps. We wachten dus beter af voor verdere details de komende dagen. 


Een naderende trog/lagedrukgebied zorgt voor toenemende wisselvalligheid vanaf donderdag. @Wetterzentrale

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

J F

Hi Michael, Lander, Dank voor het weerbericht elke dag, dat is in de 2 maanden voor de wintersport leuke dagelijkse kost en maakt dat ik heerlijk uitkijk naar de skivakantie, zeker met deze dump(je) in het vooruitzicht!

In het kaartje zoals gisteren gedeeld wordt een cumulatieve sneeuwlaag van soms +2m verwacht. Ik heb het idee dat die hoeveelheden altijd wat overschat lijken en ik heb me daardoor aangeleerd te lezen als "het lijkt te gaan sneeuwen". Klopt het dat dit structureel overschat wordt in de modellen, en waarom?

J F | 19-02-2024 - 10:45

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ja grootschalige weermodellen zoals GFS en ECMWF hebben het altijd lastig met inschatten van sneeuwhoeveelheden. GFS, wat gebruikt wordt voor de kaarten op deze website, overschat vaak de sneeuw :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 20:23

Frank Skifan Dolomiti

9a naar Armentarola/Alta Badia. Drukte flink minder. Bewolking neemt toe. Beloofde sneeuw a.s. weekend welkom.

Foto bij weerbericht reactie 130674

Frank Skifan Dolomiti | 19-02-2024 - 10:46

Steph Priem

Frank, schitterende piste. Genieten zolang het kan 😉.

Steph Priem | 19-02-2024 - 10:51

Michael Cassiano

Lekker een dagje Lagazuoi?

Michael Cassiano | 19-02-2024 - 12:25

Frank Skifan Dolomiti

Komt nog volgende week. Misschien dat Scottoni dan wel plaats heeft.

Frank Skifan Dolomiti | 19-02-2024 - 15:19

Frank Skifan Dolomiti

Deze afgelopen vrijdag gemaakt tijdens wandeling naar Ranch André.

Foto bij weerbericht reactie 130715

Frank Skifan Dolomiti | 19-02-2024 - 15:23

Wim Van Laethem

De voorutzichten voor Mayrhofen blijven er mooi uitzien, met op vrijdag/zaterdag toch een mooie 33 cm, respectievelijk 17 cm. Nog 4 daagjes eer we vertrekken. Ook vandaag viel/valt er de nodige cm'ers, alsook morgen kan er nog wat bijkomen.

Wim Van Laethem | 19-02-2024 - 10:51

Bas d G

Klopt... een mooi laagje gevallen vandaag, maar lager helaas regen. Misschien komende nacht weer een aantal cm

Bas d G | 19-02-2024 - 18:07

Jolanda Bakker

Dat zijn de betere signalen, betekent van west naar oost dat het zuiden ook meedoet want volgens mij stonden daar juist alle signalen op groen gisteren?

Ik vraag dit omdat ik de Dolomieten overweeg, die staan al jaren op mijn verlanglijstje oa sella Ronda, daar ligt nu alleen minder dan gemiddeld en we gaan pas 10 maart.
Zijn daar nu mensen die mij kunnen overtuigen te boeken voor Canazei, Selva of Campitello di Fassa?

Ben benieuwd!

Jolanda Bakker | 19-02-2024 - 11:07

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Zuidkant lijkt ook een mooie portie sneeuw te krijgen :) De komende dagen zal dit verder duidelijk worden

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 11:15

Harm

Doen! Komend weekend ook die kant op en we krijgen een hoop verse sneeuw aan de zuidkant.. :)

Harm | 19-02-2024 - 11:23

Edwin R

Niet heen gaan Jolanda. De zon schijnt er nooit, het eten is niet lekker en de wijnen al helemaal niet. De pistes liggen er altijd belabberd bij. Maar goed als je toch gaat, welkom bij de club.😁

Edwin R | 19-02-2024 - 13:14

Ski Dolo

Ik heb effe gecheckt, van de pakweg 500km verbonden skipistes rond het sellamassief zijn er slechts een 10tal km niet open....geen seconde twijfelen hoor.trend is momenteel ook kouder weer en sneeuw dus de omstandigheden worden wss nog beter dan nu..je skiet bijna de hele dag boven de 2000m

Ski Dolo | 19-02-2024 - 13:18

Steph Priem

Edwin, idd. wordt een Nederlandse enclave 😄. Ikzelf ga al meer dan 40 jaar richting Italië en tot nu toe zelden spijt van gehad 🇧🇪⛷️😉.

Steph Priem | 19-02-2024 - 13:23

Ski Dolo

Canazei en Campitello hebben wel geen dalafdaling..

Ski Dolo | 19-02-2024 - 13:24

Marja Skiër

So What? Boven is het goed en naar beneden met de kabel. Je komt er wel!

Marja Skiër | 19-02-2024 - 13:34

Siona B

Canazei heeft wel een dalafdaling. Je komt uit vlakbij Albergo International

Siona B | 19-02-2024 - 17:18

Arlette Gilbert

He Jolanda, ik vind zelf Selva het leukste dorpje om in te verblijven. Mooi aan de Sella Ronda maar ook de Seiseralm en de Seceda zijn prima te bereiken.

Arlette Gilbert | 19-02-2024 - 19:07

W.A. Van Buuren

2 maart vertrek naar Ischgl.
Zininin.

W.A. Van Buuren | 19-02-2024 - 11:14

Sjaak 3 Zinnen .

Niet naar Lech dit jaar?😉

Sjaak 3 Zinnen . | 20-02-2024 - 06:12

pj diergaarde

Dat zijn mooie vooruitzichten voor een korte vakantie begin Maart. Jullie vermelden aanhoudende wisselvalligheid; betekent dit dat de hoge druk gebieden die al zo lang het winterweer volledig verstoord hebben nu eindelijk definitief van de weerkaart verdwijnen? Is er iets aan de ligging van de straalstroom veranderd, of keert over een week of zo de hoge druk weer terug en zijn we weer terug bij af? Kan er een voorspelling voor de langere termijn gegeven worden, uiteraard met onzekerheid!

pj diergaarde | 19-02-2024 - 11:16

PETER. Altabadia.

Heerlijke WEER VOORUITZICHTEN Lander 👍 en op de weer site van Corvara staat dat er vanaf donderdag vrijdag en zaterdag ruim een halve meter sneeuw 🌨️ kan gaan vallen 🌨️👍 nou dat is dan weer super mooi voor de wintersport ⛷️ fanaten die nog op skivakantie gaan , voor ons nog een paar weekjes en dan 9 maart richting Alta Badia in de Dolomieten. 👉🏔️🌨️❄️🌞⛷️👍

PETER. Altabadia. | 19-02-2024 - 11:51

Marja Skiër

Nou Peter, je kunt gaan aftellen! En laat s.v.p. nog een beetje sneeuw achter want wij komen een weekje later pas😉

Marja Skiër | 19-02-2024 - 12:02

PETER. Altabadia.

Ja dat las ik al Marja jullie komen 16 maart aan op de seiseralm nou als de sneeuw 🌨️ voorspelling uitkomt ligt er voor de komende twee maanden sneeuw genoeg in de Dolomieten daar gaan de Italianen goed mee om , maar eerst maar effe de sneeuwdump afwachten. 👉🌨️🌨️🌨️❄️🏔️⛷️👍

PETER. Altabadia. | 19-02-2024 - 12:16

Arif Kocak

3 maart gaan we naar Val Gardena, ziet er goed uit met de sneeuw opfrisser die de komende week verwacht wordt.👌🏼❄️

Arif Kocak | 19-02-2024 - 13:29

Sander  Arabba

Ha Peter, dan ben ik daar ook ... dit keer met jongste dochter die het ski-virus ook nu te pakken heeft ... en ja Marja, we zullen rustig aan doen met de sneeuw ... 😁❄️⛷️

Sander Arabba | 19-02-2024 - 15:58

Marleen C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️

En als het dan ook nog een stuk kouder wordt, dan is het feest compleet! Ook wij zijn vanaf 9 maart een weekje in de Dolomieten! Aftellen!!

Marleen C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️ | 19-02-2024 - 18:07

PETER. Altabadia.

Ha ha het wordt nog gezellig in de Dolomieten hoop eerst op een mooi sneeuw 🌨️ feest eind van de week heerlijk toch al die voorpret . 👉🌨️😍🏔️🌞⛷️👍

PETER. Altabadia. | 19-02-2024 - 18:32

Anita V

Zeker wij gaan ook dan richting Seiseralm, zin in!🥳🤗

Anita V | 19-02-2024 - 21:16

Henk Jongkind

Vanmorgen een mooi vers laagje sneyin Hochzillertal. Sneeuwgrens vanmorgen om 7.45 zo
rond de 1500 meter. Daarna nog wat sneeuwbuien en nu lijkt het op te klaren.

Henk Jongkind | 19-02-2024 - 11:53

Beau Scheenstra

Spannend, wij gaan zaterdag 24-02 richting het zillertal Arena (Konigsleiten) ben benieuwd laat de sneeuw maar komen ;)

Beau Scheenstra | 19-02-2024 - 11:54

Charles Saliha

Foto bij weerbericht reactie 130686

Charles Saliha | 19-02-2024 - 11:57

Charles Saliha

top in LtroisV

Charles Saliha | 19-02-2024 - 11:58

Charles Saliha

Foto bij weerbericht reactie 130688

Charles Saliha | 19-02-2024 - 11:58

Charles Saliha

specifieke vraag voor Lander; wij hebben 2 bbq’s mee om off piste te kunnen bbq’s en de meest fantastische hamburgers en worstjes te maken. Welke is geeft het beste bbq weer (lees zon :))

Charles Saliha | 19-02-2024 - 12:01

Charles Saliha

welke dag? dinsdag of woensdag?

Charles Saliha | 19-02-2024 - 13:07

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Welke locatie?

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 13:53

Charles Saliha

Val Thorens, Meribel

Charles Saliha | 19-02-2024 - 16:57

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Morgen, dinsdag, namiddag zonnig weer :) Woensdag eerst zonnig, in de loop van de dag meer hoge/middelhoge wolken, waar de zon nog wel gedeeltelijk kan doorschijnen. Temperaturen merkbaar hoger op woensdag

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 18:49

Charles Saliha

bedankt Lander, je input nemen we zeker mee en wordt zeer gewaardeerd (niets is vervelender als bbq’en in de sneeuw:) ), we laten het weten wanneer wij gaan bbq’en

Charles Saliha | 19-02-2024 - 19:57

Patricia Arlberg

6 maart richting Warth 🤞🏻

Patricia Arlberg | 19-02-2024 - 12:34

Fred de Bont

@lander, wij vertrekken zaterdag naar Oostenrijk, welk gebied adviseer je? (Nog niets geboekt)

Fred de Bont | 19-02-2024 - 15:20

Wim Danhof

Frankrijk: betere gebieden 😉

Wim Danhof | 19-02-2024 - 16:35

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Moeilijk te zeggen ;) Zal overal wisselvallig worden en sneeuwgrens komt vrij laag te liggen

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 16:42

Marja Skiër

Fred ik zou zeggen: ga hoog! Ober- en Hochgurgl is aan te bevelen. Ook niet zo druk en veel ski-in ski-out hotels.

Marja Skiër | 19-02-2024 - 21:15

Carolien v V

Druilerig begin van de dag met duidelijke sneeuwgrens, Sankt Anton. Boven lag er een mooi nieuw laagje, was fijn! Richting het dal nog steeds zwaar, nu maar met de gondel gegaan.

Foto bij weerbericht reactie 130716

Carolien v V | 19-02-2024 - 15:37

Wim Danhof

Valloire: behoorlijk zonnige dag. Door minder hoge temperaturen betere sneeuw.

Foto bij weerbericht reactie 130719

Wim Danhof | 19-02-2024 - 16:36

Charles Saliha

wat een top vakantie in L3V

Foto bij weerbericht reactie 130722

Charles Saliha | 19-02-2024 - 16:58

Charles Saliha

zon, wolken en weer zon, de pistes zijn slush laag vanwege de hoge temperaturen, hoger in Val Thorens erg mooie kwaliteit

Foto bij weerbericht reactie 130723

Charles Saliha | 19-02-2024 - 17:01

Anita V

Wat een mooie bijzondere foto's!
Ben erg benieuwd naar jullie BBQ foto's! 😉

Anita V | 19-02-2024 - 19:30

Snow Scooter

In Kals en Matrei is het prima skiën. Sochtends vlak met iets verse sneeuw. Na de lunch wat meer boogels.

Snow Scooter | 19-02-2024 - 17:33

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Was vandaag weer heel zwaar door de.nodige regen vannacht en op de dag. Maar wederom weer de hele dag geskied, al was het wel echt werken door de rulle sneeuw en serieuze buckels.

Foto bij weerbericht reactie 130726

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 19-02-2024 - 17:58

Don Raven

Valtournenche, Breuil Cervinia. Wat een omstandigheden. Rustig, zonnig, perfecte pistes.

Foto bij weerbericht reactie 130729

Don Raven | 19-02-2024 - 18:09

Peter Andalo

Dag Lander, wij gaan van 29-2 tot 10-3 naar Paganella in de Brentano Dolomieten. Zo te zien valt dat net na de sneeuwdump, klopt dat?

Peter Andalo | 19-02-2024 - 18:44

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Nog wat ver maar we volgen het op

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 19-02-2024 - 18:49

Peter Andalo

Thnx!!

Peter Andalo | 23-02-2024 - 12:21

Sascha V

Verse sneeuw boven bij Kirchberg. Nu regen in het dal en hopelijk een zo laag mogelijke sneeuwgrens vannacht.

Foto bij weerbericht reactie 130740

Sascha V | 19-02-2024 - 20:01

Obey Teunisse

Sella Ronda fantastische omstandigheden

Foto bij weerbericht reactie 130746

Obey Teunisse | 19-02-2024 - 21:08

Gertjan Board & Ski

Alp d’Huez was weer topdag vandaag!

Foto bij weerbericht reactie 130749

Gertjan Board & Ski | 19-02-2024 - 21:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.