Wegtrekkende sneeuw en opklarend weer

Overvloedig veel bezoekers op de website, dan weet je dat we in de topweken van het wintersportseizoen vertoeven! Het weer werkt gedeeltelijk mee om er een mooie vakantie van te maken. Zo is er momenteel veel variatie met zon, maar ook wat sneeuw (vooral aan de noordkant). Veel wintersporters in Oostenrijk en Zwitserland worden vandaag wakker met een verse laag van het witte goud boven ca. 1000-1200 m. Lagerop is het wachten op het einde van de week, wanneer de meeste weermodellen de passage van een koufront tonen met sneeuw tot lage hoogte.  Hier is het nog even doorbijten en proberen de nog aanwezige sneeuw op de pistes optimaal te benutten. 


Kaiserwetter in Valloire. @LiveUpdates


Wat verse sneeuw hogerop in Hinterglemm. @LiveUpdates


Rode zonsopkomst in Alpe d'Huez. @LiveUpdates

Sneeuw trekt weg naar het oosten, opklaringen volgen
Vanochtend valt er in Zwitserland en Oostenrijk aan de noordkant nog wat sneeuw aan de achterzijde van het koufront en door opstuwing van koudere lucht. Vanaf het westen zal de neerslag snel aan activiteit inboeten, maar in Oostenrijk is nog wel tot de middag sneeuw mogelijk. In de Oostelijke Alpen wordt het pas vanavond droger. Het is lang geleden, maar de sneeuwgrens ligt nog eens laag, rond 800-1000 m. Een verse laag sneeuw in veel wintersportdorpen dus! Stilaan zal het wolkendek aan de noordkant ook openscheuren en ontwikkelen er opklaringen. In de Westelijke Alpen komen 's morgens wat restwolkenvelden voor, maar klaart het overdag mooi op. Aan de zuidkant van de Alpen is van neerslag of bewolking geen sprake. Daar verloopt vandaag helemaal zonnig. Aan de achterzijde van het koufront is de lucht vandaag koeler. De nulgradengrens schommelt in het noordoosten rond 1200 m, in het westen rond 1800 m, en aan de zuidkant tussen 2000 m (oosten) en 2400 m (zuidwesten). 


Een uitloper van hogedruk vanaf het zuidwesten duwt de neerslag vandaag weg uit de Alpen. Het weerbeeld knapt daardoor steeds meer op. Aan de zuidkant word de hele dag zonnig. In het westen klaart het ook helemaal op. @KNMI

Morgen overal droog met zon en hoge wolken, maar wel beduidend zachter
Morgen verloopt helemaal droog. 's Morgens is het overal zonnig met wat hoge wolkenvelden die voorbijtrekken. In de loop van de dag zal de bewolking vanaf het westen verdikken en zakt de wolkenbasis. De zon krijgt het dan steeds lastiger, en verdwijnt uiteindelijk achter de wolken. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt er weer duidelijk zachtere lucht aangevoerd. De nulgradengrens zwiept daardoor weer fors de hoogte in. Ik verwacht deze aan de noordkant, geholpen door een ZW-föhn, rond 2600 m. Aan de zuidkant blijft het deze keer iets koeler, geen föhn aan deze kant van de Alpen, met 0°C rond 1800-2000 m. 


Zachte lucht bereikt de Alpen vanaf het zuidwesten. @Wetterzentrale

Overgang naar wisselvallig weer, koufront trekt over tijdens de nacht op vrijdag
Woensdagavond en tijdens de nacht op donderdag trekt een volgend front, een warmtefront, dan de Alpen binnen met een sneeuwgrens rond 1600-1800 m. Hierbij valt er vooral in de Franse en Noordwestelijke Zwitserse Alpen wat neerslag. Donderdag overdag verplaatst de neerslag zich van de Westelijke Alpen naar de zuidkant waar deze door een impuls van een zuidelijke stuwing wat aan kracht wint. De sneeuwgrens komt aan de zuidkant uit rond 1400-1600 m. Aan de noordkant blijft het donderdag overdag overwegend droog met enkele föhnopklaringen.

Donderdagavond trekt een actief koufront de Alpen binnen vanaf het westen. Dit front, dat de Alpen weer helemaal in het wit zal hullen, trekt vervolgens tijdens de nacht op vrijdag naar het oosten, waar het op vrijdag nog wat blijft slepen. De sneeuwgrens zakt aan de noordkant tot 600-800 m, aan de zuidkant tot ongeveer 1000 m. In de Centrale en Westelijke Alpen verwacht ik vrijdag aan de achterzijde van het front mooie opklaringen. Hier wordt het optimaal genieten van de verse sneeuw, al zullen de lawinepreventiediensten ook hun tijd nodig hebben. Bij de passage van het koufront valt 15-20 cm, in het oosten mogelijk 30-40 cm. 


Donderdagavond en tijdens de nacht op donderdag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen. @Wetteronline

Het weekend lijkt wisselvallig te blijven. Vooral de Westelijke Alpen en de zuidkant maken daarbij nog kans op neerslag van betekenis. Voorlopig blijven de temperaturen ook eerder laag, gelukkig, waardoor de sneeuwgrens ook vrij laag blijft hangen. Het is dus duidelijk dat de condities in de Alpen er op zullen vooruit gaan! 

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Tim Mosterd

Bedankt voor de update, wij gaan vrijdag naar Gerlos. Lees ik het goed dat wij vanaf vrijdag een wit dorp kunnen verwachten? Of is alles nog onzeker?

Tim Mosterd | 20-02-2024 - 07:26

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Vrijdag sneeuw inderdaad!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 20-02-2024 - 07:35

Jes H

De locals verwachten een serieuze dump, zeker tot in het dorp aldus mijn zoon in Gerlos# skileraarleven

Jes H | 20-02-2024 - 08:46

Tim Mosterd

Dat is goed nieuws, zin in!

Tim Mosterd | 20-02-2024 - 10:14

Jes H

Enne check de webcam, jullie gaan een topweek krijgen denk ik zo. Veel plezier!

Jes H | 20-02-2024 - 11:36

J Meijer

Serfaus deze ochtend 5cm in het dorp, en het sneeuwt nog steeds. Gisteren op berg 10cm in Serfaus. Boven 1800 meter goede condities

J Meijer | 20-02-2024 - 07:29

Danny Wedze

In Trois Vallee (top Les Menuires) goed vertoeven.
Mocht het vrijdag hebben gedumpt, plakken we er misschien nog 1 dagje aan!!

Danny Wedze | 20-02-2024 - 07:29

Ate N

De maart skiërs lijken het dit jaar meer te treffen dan de februari skiërs. Maart is de afgelopen jaren telkens best een aardige wintersport maand gebleken volgens mij.

Wel jammer dat het telkens drukker lijkt te worden in maart, meer mensen die er zo over denken kennelijk😉

Ate N | 20-02-2024 - 07:43

PETER.  Altabadia.

Helemaal mee eens Ate daar zijn wij ook al een paar jaar achter dat het goed vertoeven is in de maand maart in de Alpen langere dagen en meestal vrij goede pistes in de Dolomieten. 👉🌨️🏔️🌞⛷️👍

PETER. Altabadia. | 20-02-2024 - 12:09

Katrien DG

Maart is inderdaad vaak gunstig. Af en toe een dumpje, met tussendoor een zonnetje en lang licht. Zalig. Bij ons is het nog even wachten tot onze kinderen buiten de vakanties kunnen gaan. Of niet meer mee willen 😒.

Katrien DG | 20-02-2024 - 17:28

Michael  Cassiano

Laatste paar jaren in maart vonden wij trouwens niet zo geweldig in de Dolomieten.
Naast weinig sneeuw te warm. Veel slushpuppie sneeuw, ook hogerop.
Beneden plassen water op de sneeuw.
Dit was overigens wel de 3e week van maart.
Het heeft ons doen besluiten om dit jaar in januari te gaan.
Dit is ons zeer goed bevallen.
Vlg jaar weer......
Maar garanties heb je nooit, ook niet in Januari.
Het blijft een gok bij het boeken.

Michael Cassiano | 20-02-2024 - 18:25

Ate N

Ja klopt inderdaad, garantie tot de drempel:)

Als ik moet kiezen wintersport ik zelf ook liever in januari, dat echt winterse hou ik wel van. Nu nog klein short tripje in begin maart maar zoals het er nu naar uitziet is de aanloop een stuk sneeuwrijker/ kouder dan de vakantie eind januari/ begin feb.

Ate N | 20-02-2024 - 18:58

Michael  Cassiano

Ziet er zeker beter uit.
We hebben overigens ook prima jaren gehad in maart hoor.

Michael Cassiano | 20-02-2024 - 20:11

Gaston Bisschops

Helaas alweer de derde regendag in St Johann in Tirol. De opfrisser is alleen bovenin.

Gaston Bisschops | 20-02-2024 - 07:51

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Hogerop hopelijk wat verse sneeuw gevallen!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 20-02-2024 - 07:59

Gaston Bisschops

Ik denk het wel. Het is er nog mistig. Zo naar boven.

Gaston Bisschops | 20-02-2024 - 08:42

Gaston Bisschops

Boven de 1300 meter sneeuw, eronder regen. Is wel wat kouder dan voorgaande dagen dus sneeuw is iets beter.

Gaston Bisschops | 20-02-2024 - 12:04

Rik

Goedemorgen Lander, zijn er vanmiddag in de oostalpen wel opklaringen mogelijk of zorgt die neerslag tot de avond ervoor dat het volledig bewolkt blijft? En is de zon er morgen tot de middagpauze of langer?

Rik | 20-02-2024 - 07:57

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Ik verwacht na de middag opklaringen in O-Alpen, maar ook nog enkele buien. Morgen de hele dag grotendeels zonnig :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 20-02-2024 - 08:00

Annemarie Peters

Wij hebben het vannacht/vanmorgen vroeg aardig horen regenen op de caravan en nu nog steeds. Maar zoals een oud Oostenrijks gezegde zegt, regen in het dal is als sneeuw op de berg!! Dus net als gisteren beginnen we de dag weer in de verse sneeuw!!! Prima vooruitzichten dus hier in Fiss!!

Annemarie Peters | 20-02-2024 - 08:01

Carla de Reus

Wij gaan vaak naarSerfaus, maar op welke camping staan jullie? Ried?. Is dat niet ver reizen iedere dag?

Carla de Reus | 20-02-2024 - 09:15

Annemarie Peters

Wij staan in Prutz op de camping. Ideaal. De skibus stopt bij ons op de camping en rijdt, afhankelijk van de drukte met 20/30 min omhoog. We kunnen kiezen uit verschillende tijden, ‘‘s ochtends 3x en ‘‘s middags 3x en dan ook verschillende bestemmingen, Fiss, Waldbahn of Serfaus. Dus keuze genoeg. Er zitten veel mensen beneden in een appartement, de bussen zitten vaak vol en er rijden meerdere bussen omhoog. Sommigen gaan ook met de auto, maar als je de pech hebt dat je achter de bus rijdt doe je er bijna net zo lang over. Wij vinden het een prima oplossing.

Annemarie Peters | 20-02-2024 - 11:40

TdG Ski

Dit is lekker wakker worden in Köningsleiten.

Foto bij weerbericht reactie 130763

TdG Ski | 20-02-2024 - 08:08

Beau Scheenstra

Ziet er goed uit!

Beau Scheenstra | 20-02-2024 - 16:26

Thim  Koemans

Heerlijk wakker worden zo vanuit dorp Serfaus💪🏻💪🏻💪🏻

Foto bij weerbericht reactie 130764

Thim Koemans | 20-02-2024 - 08:24

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

In Berwang wakker worden tijdens een sneeuwbui. Vanmorgen nog wat buien, en met een beetje geluk vanmiddag wat zon

Foto bij weerbericht reactie 130765

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 20-02-2024 - 08:24

Roy Schoen

Hier in St. Gallenkirch dikke vlokken deze ochtend! Sneeuwgrens is nog steeds aan het dalen. Gisteren boven veel sneeuw gevallen, ik gok ongeveer zo'n 15 tot 20cm verse sneeuw. De pistes kunnen deze boost wel even gebruiken!

Roy Schoen | 20-02-2024 - 08:26

Rogier Bakker

Filzmoos dorp helaas geen sneeuw, dus de sneeuwgrens ligt hier helaas nog wat te hoog.
Hogerop gelukkig wel, dus de pistes hebben een opfrisbeurt gehad.

Rogier Bakker | 20-02-2024 - 08:40

Wim Van Laethem

Heerlijke vooruitzichten met nog 3 dagen te gaan eer we vertrekken. Volgens jullie website kan er zelfs tot 60 cm bijvallen nu vrijdag op de skipistes van Mayrhofen en ondertussen is het daar weer goed aan het bij sneeuwen.

Wim Van Laethem | 20-02-2024 - 09:24

Wim Danhof

Wederom heel zonnig. Even het terras op in Valmeinier 1800

Foto bij weerbericht reactie 130777

Wim Danhof | 20-02-2024 - 11:48

Steph Priem

Wim, en die zijn er genoeg in Valmenier 🥂🍻😉.

Steph Priem | 20-02-2024 - 12:55

Harry Verduin

Hoe zijn condities?

Harry Verduin | 20-02-2024 - 14:29

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️

Pistes hebben een mooie opfrisser gehad. Zicht is prima te doen.

Foto bij weerbericht reactie 130778

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️ | 20-02-2024 - 11:55

Jan Titulaer

Goedemorgen, we gaan volgende week woensdag naar Hochgurgl/Sölden. Komt daar nog wat sneeuw bij en hoe zijn dan de condities?

Jan Titulaer | 20-02-2024 - 11:55

Harm

Handige site hoor, even gebied intypen en je weet het weer per gebied.. ;)

www.sneeuwhoogte.nl/overzicht/oostenrijk/tirol/s%C3%B6lden%20-%20%C3%B6tztal%20arena/s%C3%B6lden/weer

Harm | 20-02-2024 - 13:26

Erica van H

Poeder op de piste, tot ongeveer 20cm. Pizol

Foto bij weerbericht reactie 130780

Erica van H | 20-02-2024 - 11:59

Erica van H

Foto bij weerbericht reactie 130781

Erica van H | 20-02-2024 - 12:00

Ate N

Mooi pak sneeuw Erica!

Ate N | 20-02-2024 - 12:06

Henk Jongkind

Sinds afgelopen nacht sneeuwval en vanmorgen intensief in Hochzillertal.

Foto bij weerbericht reactie 130782

Henk Jongkind | 20-02-2024 - 12:00

Charles Saliha

heerlijke bbq plek gevonden bij een refuge in Les Menuires

Foto bij weerbericht reactie 130788

Charles Saliha | 20-02-2024 - 13:09

Mieke J.

Cool! Mooi plekje daar!

Mieke J. | 20-02-2024 - 16:59

Kit B-R

Geweldig echt orgineel!

Kit B-R | 20-02-2024 - 21:50

Sjaak W

Heerlijke sneeuw en wat een rustige pistes vanmorgen vroeg in Lermoos

Foto bij weerbericht reactie 130789

Sjaak W | 20-02-2024 - 13:12

Harm

Da's wel een hele steile piste..

Harm | 20-02-2024 - 13:27

Charles Saliha

Foto bij weerbericht reactie 130792

Charles Saliha | 20-02-2024 - 13:53

Anita V

Eet smakelijk! 🤗

Anita V | 20-02-2024 - 14:06

Charles Saliha

dank je, het was weer tegek, fantastisch en vooral lekker, en de kinderen alleen maar springen op de zelfgemaakte schansen

Foto bij weerbericht reactie 130803

Charles Saliha | 20-02-2024 - 16:45

Mieke J.

Wat een feest. Super leuk dat!

Mieke J. | 20-02-2024 - 16:59

Katrien DG

Waar is dat precies? En neem jij dat allemaal mee op de piste,

Katrien DG | 20-02-2024 - 17:31

Charles Saliha

hahaha, ja, wij hebben 2x weggooi bbq mee in lawine airbags (die wij leeghalen) en 2 rugzakken va. de moeders, wij nemen 20 worstjes, sla, mayo, curry, gebakken uitjes en uiteraard lokale baquettes voor 10 personen. wij doen dit vaker en zoeken altijd speciale plekjes buiten de piste en iedereen vind dit top!

Charles Saliha | 20-02-2024 - 17:38

Charles Saliha

dit is een heel kleine refuge langs de piste Jeruzalem in Les Menuires, prachtig!

Charles Saliha | 20-02-2024 - 17:41

Michael  Cassiano

Leuk hoor, een soort camping gevoel maar dan in de sneeuw.

Michael Cassiano | 20-02-2024 - 18:31

Harm

Jeruzalem richting Saint Martin is echt een briljante piste en doorgaans erg rustig..

Harm | 20-02-2024 - 22:05

B van der Wal

Foto bij weerbericht reactie 130794

B van der Wal | 20-02-2024 - 14:28

B van der Wal

Steinplatte Waidring mooie condities... afgelopen nacht veel sneeuw gevallen op de berg. In dal regen....

B van der Wal | 20-02-2024 - 14:29

Nicole Dijkstra

Het was vandaag genieten!!

Foto bij weerbericht reactie 130820

Nicole Dijkstra | 20-02-2024 - 19:06

Sander Laan

Mooi verschil tussen dal en berg. @Kaltenbach.
Goede condities vandaag op de berg.

Foto bij weerbericht reactie 130799

Sander Laan | 20-02-2024 - 15:29

Joeri Snowboard

We zijn alweer een paar dagen onderweg. Na een zomerse snowboard dag op zondag zijn de dagen erna gelukkig wel verbetert hier in Flachau. Als je hoger blijft dat ie het te doen ondanks de mistige omstandigheden. Naar het dal toe is het lekker hard werken, goed voor de beentjes en conditie. Je ziet goed als mensen geen goede techniek hebben ze super veel moeite hebben met de zachte sneeuw. Ik zie het maar als buggel training 💪🏻. Vandaag de hele dag sneeuw boven de, laten we zeggen 1300mtr. Daaronder mot regen. Wat me nog verder opvalt is dat het lijkt of er jaarlijks meer mensen bij komen die maar wat aan modderen op de piste, misschien zie ik het verkeerd maar er zitten Japanse kamikaze piloten tussen 😂😂

Foto bij weerbericht reactie 130800

Joeri Snowboard | 20-02-2024 - 15:30

Joeri Snowboard

Dit was gisteren. We genieten vol op met onze vrienden.

Foto bij weerbericht reactie 130801

Joeri Snowboard | 20-02-2024 - 15:31

W.A. Van Buuren

Geen geldig excuus, maar les nemen tegenwoordig kost ook een aardige duit.

W.A. Van Buuren | 20-02-2024 - 17:13

Dennis Arabba ⛷️

Goed bezig Joeri! Ga zo door.

Dennis Arabba ⛷️ | 20-02-2024 - 17:58

Charles Saliha

Les Menuires op zijn best, wat een te gekke dag

Foto bij weerbericht reactie 130804

Charles Saliha | 20-02-2024 - 16:46

Charles Saliha

en Lander dank voor je input, bbq in de zon is altijd beter :)

Charles Saliha | 20-02-2024 - 16:48

Gertjan Board & Ski

Alp d’Huez was vandaag weer zonnig! Ge-nie-ten hier! Boven de 2000m blijven pistes hele dag top, daaronder wat meer werken door wat zachtere variantjes; maar! Prima te doen. Aanrader dit gebied! (Lander, leuk dat je de foto bij je weerbericht hebt geplaatst👍🏻, maar het was de zonsondergang😎😜)

Foto bij weerbericht reactie 130808

Gertjan Board & Ski | 20-02-2024 - 17:04

Margriet Meijer

Helemaal eens. De kwaliteit vd sneeuw valt mij ook dit jaar niet tegen in Alpe d’Huez. Gisteren was het wel wat eerder zacht en helaas was her wat drukker op de piste, dus extra uitkijken. Maar verder is het hier TOP!

Margriet Meijer | 21-02-2024 - 07:50

Annemarie Peters

Helemaal in de wolken in Fiss!! Wat weer een heerlijke dag!!

Foto bij weerbericht reactie 130809

Annemarie Peters | 20-02-2024 - 17:10

Ronald Oerlemans

Na een nacht en ochtend met sneeuw zeer mooie pistes en sneeuw in de Gargellen

Foto bij weerbericht reactie 130816

Ronald Oerlemans | 20-02-2024 - 18:10

Gerben Utrecht

Zell am Ziller, om 13.00 kwam de zon! Bovenin lag er wel 30cm verse sneeuw :)

Foto bij weerbericht reactie 130821

Gerben Utrecht | 20-02-2024 - 20:06

Eldert-Jan Radema

Heerlijke wel nodige opfrisser vandaag in Kleinwalsertal sneeuw vanaf zo’n 1200m.
Bovenin prima condities met af en toe een glimp van de zon helaas door een lift afsluiting 1.5 uur staan wachten voor de lift naar de kanzelerwand dit was wel een smetje op de mooie dag.
Eind van de dag onderin alweer de nodige slush en bulten maar daar skiën we maar gewoon omheen 🙈

Foto bij weerbericht reactie 130823

Eldert-Jan Radema | 20-02-2024 - 21:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.