Wintersport overzicht 2023-2024

Het wintersportseizoen is al even voorbij, dus het is dringend tijd voor een terugblik! Voor de vaste lezers en wintersportfans zal het geen verrassing zijn dat het een aparte winter was, met weinig sneeuw en kou. Toch begon de winter veelbelovend, met bijzonder veel sneeuw en kou in november en begin december. Maar rond Kerstmis veranderde het weer, en het herstelde zich eigenlijk nooit echt, afgezien van enkele sporadische "winterprikjes". Op veel plaatsen werd het zelfs de warmste/minst sneeuwrijke winter sinds de metingen begonnen. Een opleving (vooral ook aan de zuidkant) in maart en april bracht de sneeuwhoogtes weer op normaal niveau, zeker hogerop, maar voor de wintersporters kwam dit te laat. Voor de gletsjers daarentegen was de winter meer dan oké. Is dit het prototype van het nieuw soort winters? Tijd om alles eens op een rijtje te zetten over het wintersportseizoen van 2023-2024. 


Carcoforo op 10 maart. @meteosuisse


Lermoos op 10 maart. @LiveUpdates

Oktober 2023

Na een record warme septembermaand begonnen we er op 1 oktober weer aan. Met nog ruim 2 maanden voor de officiele start, is het dan vooral kijken en zien of de basislaag in de bergen al gelegd wordt, en hoe de skigebieden zich beginnen voor te bereiden op de aanstormende winter.

** Valt er al vroeg sneeuw?
** Wordt de basislaag gelegd?
** Stopt het smeltseizoen van de gletsjers tijdig?
** Wat zijn de tendensen in de aanloop naar de winter? 

De eerste helft van oktober verliep warm en droog. De vorstgrens lag meestal rond 4000 meter, waardoor van vroeg winterweer absoluut nog geen sprake was. Zelfs enkele sporadische koufronten of typische najaarsbuien brachten daar geen verandering in. Door de hoge temperaturen en het gebrek aan sneeuw bleven de gletsjers  zelfs nog steeds massa verliezen in de eerste twee weken van oktober, terwijl ze normaal gesproken al in hun winterse regime zouden moeten komen. Het was dus tijd voor verandering: dringend! 


Plaine Morte gletsjer begin oktober. Nog volledig zonder sneeuw. Dit ziet er natuurlijk niet gezond uit. @MatthiasHuss


Dit doet nog meer aan zomer denken dan aan winter. @SRF


Prima weer op 11 oktober in het Franse Les Contamines bij de Mont Blanc. @lescontamines

Gelukkig kwam die verandering er. De wisselvalligheid sloeg halverwege oktober toe. De ene na de andere herfstdepressie richtte zich op de Alpen. Vooral tijdens de laatste decade (laatste 10 dagen) van de maand kreeg het hooggebergte van de Alpen regelmatig sneeuw. Dat ging ook niet zonder slag of stoot. De verschillende lagedrukgebieden zorgden voor fors stormweer met windstoten tot bijna 200 km/u in de bergen. De apotheose voor sommige gebieden kwam dan op 31 oktober, toen de sneeuwgrens lokaal kon zakken tot 1200 m! Daardoor lag er tegen eind oktober/begin november op veel plaatsen al een dik pak sneeuw. Bovendien kregen zowel de noordkant als de zuidkant al aanzienlijke sneeuwval. Het was een zeer gunstige aanloop naar november! Dat zag er allemaal goed uit.


Dik pak sneeuw op de Stelvio pas op 31 oktober. 


Hoogste windstoot in Oostenrijk sind 2007. @wetterblog.at


Sneeuw in Livigno op 31 oktober. 


Sneeuw op de bomen bij Davos. 

November 2023

November begon uitstekend. Op 2 en 3 november zorgde storm Ciaran voor sneeuw in de Alpen, waarbij de sneeuwgrens daalde tot 1200 meter. Op 3 november openden we het weerbericht met de mooie woorden "Het is echt winter in de Alpen. Niet slecht voor begin november, want dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er zijn jaren waarin november gewoon niet wil meewerken." De trend voor een wisselvallige novembermaand was gezet. De reden daarvoor was een actief complex lagedrukgebied boven West-Europa dat frequent storingen naar het vasteland stuurde. De sneeuwgrens schommelde serieus: soms sneeuwde het tot 1000 meter en zelfs lager, maar vaak lag de sneeuwgrens ook hoog. Dat is normaal voor november. We kunnen niet verwachten dat het in november al altijd koud genoeg is voor sneeuw op lage hoogtes. De sneeuw kon dus vooral in de hogere gebieden flink aandikken, terwijl de sneeuw lagerop vaak weer wegsmolt. Geen probleem natuurlijk, want de winter moest nog beginnen en de skigebieden waren nog gesloten. In de koelere periodes tussendoor konde de skigebieden ook volop starten met de productie van kunstsneeuw. Dat zou later cruciaal blijken om de wintersportgebieden open te kunnen houden.


Dik pak sneeuw in Hintertux op 2 november. @Snowforecast


Storm Ciaran trok over Europa. @KNMI


Volop winter begin november in Les Arcs. 


Prachtig noorderlicht te zien in de Alpen op 5 november. 


Gerlos onder 30 cm sneeuw op 6 november. @Unwetterfreaks


We hoopten natuurlijk op meer van dit soort beelden toen het begin november was. @Unwetterfreaks

Opmerkelijk en voor mij typerend aan de winter was de periode net voor 20 november. Op 17 november zorgde een diepe noordelijke stroming voor een dik pak sneeuw. In Vorarlberg viel meer dan 60 cm sneeuw. Dankzij de koude lucht daalde de sneeuwgrens fors. Een echte winterinval vanaf het noorden, een nordstau, terwijl het aan de zuidkant en in het westen droger en zonniger bleef. 


Riederbergpas op 17 november. @Wetterkoess


Een echte nordstau op 17 november. @Wetteronline


60 cm sneeuw in Warth. @geosphere


Dik pak sneeuw in Warth. @nikzimmerman

Echter, na de sneeuw kwam op 19 november de regen. Aan de noordkant viel uitgebreid regen met een sneeuwgrens die steeg tot 2500 meter in de diepe subtropische luchtmassa's. Binnen minder dan 24 uur smolt alle verse sneeuw weg (onder de sneeuwgrens). Dergelijke snelle opeenvolging van sneeuw en regen was een veelvoorkomend tafereel dit wintersportseizoen. 


Regen langs de noordkant op 19 november. @Wetteronline


Alle sneeuw weer weg op 19 november in Lech. @Wetterkoess

Na het debacle van 19 en 20 november keerde de winter terug gedurende de laatste week van november. 25 november titelde het weerbericht: "Wintereinbruch". Zelfs het Sauerland en de Ardennen kregen een voorproefje van de winter. In de Alpen daalde de sneeuwgrens tot diep in de dalen (500-800 m). Van de Zwitserse Berner Alpen richting de Arlberg viel maar liefst 70 tot 90 cm sneeuw! De Zuidelijke Alpen hadden een heel ander verhaal. November bracht namelijk herhaaldelijk noordenwind en neerslag aan de noordkant, terwijl aan de zuidkant föhnachtige omstandigheden zorgden voor droger weer. De zon domineerde aan de zuidkant en er viel nauwelijks neerslag. De winterse periode eind november duurde vrij lang voor die tijd van het jaar, waardoor de lokale pistewerkers overuren draaiden om van deze kans gebruik te maken. Een stevige basislaag is immers essentieel voor de rest van het seizoen. Alle hens aan dek dus richting begin december.


Ik verbleef op 26 november zelf in Adelboden waar 30-40 cm sneeuw viel. 


St Christoph am Arlberg op 28 november. @unwetterfreaks


Heerlijk veel sneeuw in St Christoph am Arlberg op 28 november. @unwetterfreaks


Dik pak sneeuw in Les Gets eind november. @lesgetsnews


Eind november lag er in de Alpen veel meer sneeuw dan voorgaande jaren. 

December 2023

Op naar december! So far so good. Zeker toen er op 1 en 2 december, precies met de start van de meteorologische winter, een gigantische dump viel tot in de dalen. December schoot dan ook voortvarend uit de startblokken. Bijna het hele Alpengebied profiteerde mee waardoor het seizoen niet meer kapot leek te kunnen. Zelden hadden we zo'n goede start van het seizoen! De sneeuwdump bracht zo’n 30-50 centimeter in de dalen en hogerop nog veel meer. Zelfs de Duitse miljoenenstad München kreeg 44 cm sneeuw. De luchthaven hier moest tijdelijk worden gesloten, net als die in Innsbruck. Winterberg kon begin december al openen met 6 liften in bedrijf. 3 december kwam de zon daar nog eens bij. Er zijn zo van die perfecte dagen ... Rond de hoofdstad Wenen lag op 7 december nog ruim 20 cm sneeuw. Sinds 2013 was dit niet meer voorgekomen.


Overal (veel) verse sneeuw. Het was ooit anders begin december. @meteonews


IJzig koud op 3 december. In Glattalp werd het toen -30.9°C. Op 4 december zakte de temperaturen in München tot -18°C. @infoclimat


München op 2 december. @danivulmalvier


München op 2 december. @wetterspektakel


München op 3 december. @JZ_LPZ


Waanzinnig goede condities in de Engadin. @Photos_dt


Prachtige omstandigheden in Zell em See op 3 december. @LiveUpdates


In november en begin december nam de sneeuwdikte snel toe op veel plaatsen in de Alpen met hier en daar zelfs record hoeveelheden sneeuw voor de tijd van het jaar. @SLF

Vanaf ongeveer 8 december begon er dan stilaan wel wat te veranderen in de Alpen. De invloed van Atlantische depressies werd sterker vanaf het westen, wat resulteerde in een aanvoer van zachtere lucht en een stijgende sneeuwgrens. Op 9 december bracht een warmtefront neerslag, waardoor de sneeuwgrens steeg tot 1800 à 2100 meter. Rond 11 en 12 december beleefden de Alpen een periode met zware regenval, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen. Een hogedrukgebied boven Spanje duwde warme lucht naar het noorden, met hoge sneeuwgrenzen aan de west- en noordkant. In het westen viel regionaal tot 200 mm neerslag. De grote regenhoeveelheden zo halverwege december waren echter absoluut niet goed voor het sneeuwdek, al hield het sneeuwdek hogerop nog redelijk goed stand. We hadden dan ook al een goede buffer! De zuidkant bleef zoals wel vaker meer gespaard van het regen/neerslaggeweld. Hier bleven de condities algemeen droger en zonniger


Troosteloze regen in Les Menuires op 12 december. @LiveUpdates

Op 14 december keerde de winter gelukkig weer terug in de Alpen. De wind draaide naar het noordwesten en op de noordwestelijke en noordelijke hellingen kon er af en toe sneeuw vallen, met de sneeuwvalgrens dalend tot 1000 à 700 meter. De zuidkant bleef echter opnieuw gespaard van sneeuwval. Dankzij de verse sneeuw aan de noord- en westkant waren de omstandigheden in de Alpen halverwege december over het algemeen vrij gunstig, vooral op hoger gelegen gebieden die minder getroffen werden door de regen. In de Zwitserse Noord-Alpen lag zelfs een recordhoeveelheid sneeuw boven 2500 meter. Zo lag er op de Plaine Morte gletsjer halverwege december al 3 meter sneeuw, terwijl dit vorig jaar niet gehaald werd over de hele winter! Ondanks minder neerslag hadden ook de Italiaanse Alpen redelijk goede condities half december, door soms wat overgrijpende neerslag en vooral minder regen. 


Winterinval met wat sneeuw in Jerzens op 15 december. @LiveUpdates


Volop winter in Schladming op 15 december. @LiveUpdates


Een sprookje in Nidwalden op 18 december. @NidwaldenTourismus


Meer sneeuw dan normaal in de Zwitserse bergen half december. @SLF


Extreem stabiel met hogedruk vanaf het zuidwesten pal over de Alpen. Nee, dit is geen winter kaart. @KNMI

Toen begon de aanloop naar Kerstmis en de laatste dagen van 2023. Dat is altijd een van de drukste en spannendste periodes van het jaar. Het zag er in eerste instantie behoorlijk goed uit met een noord(west)stau en neerslag langsheen de hele noordzijde. Maar de vraag was wat de sneeuwgrens ging doen, en bleek uiteindelijk weer relatief hoog, wat sommige wintersportgebieden opnieuw regen bezorgde. Regen komt wel vaker voor in de Alpen, maar deze winter moesten we het helaas te vaak aankondigen. Bovendien stormde het tijdens de eerste week van de kerstvakantie soms behoorlijk door met windstoten tot bijna 200 km/u. Het contrast tussen noord- en zuid hield tijdens de eerste week van de kerstvakantie aan met veel wind en regelmatig neerslag aan de noordzijde en een warme noordföhn met zon ten zuiden van de hoofdkam. Richting de laatste dagen van de maand verloor het Alpenweer nog wat meer zijn winterse trekjes. Boosdoener was nog steeds een hoog boven Spanje welke zich meer uitbreidde richting de Alpenlanden. De vorstgrens slingerde zelfs tot 3000 meter in het zuidwesten en tot ongeveer 2600 meter in het noordoosten. Bovendien stond er nog eens vrij veel wind. Die combinatie is niet ideaal want met hogere temperaturen wil je graag hogerop, maar door de wind bleven de hogere liften soms gesloten. Als resultaat lag er lagerop erg weinig sneeuw (regen + hoge temperaturen) terwijl het hogerop prima was (minder regen + kouder). De zuidkant bleef voortkabbelen richting het einde van het jaar met hier weinig neerslag, maar dus ook weinig regen ...
 

Zacht weer in de kerstperiode. @KNMI
 
Door de aanhoudende hogere temperaturen lag er lagerop zeer weinig sneeuw tijdens de laatste dagen van december. @LiveUpdates
 
Niet echt het beeld dat we verwachten tijdens de laatste dagen van het jaar. @LiveUpdates
 
Hogerop daarentegen lag er veel sneeuw door het gunstige begin van de winter. @LiveUpdates

Januari 2024

Na de kerstvakantie brak er een koudere fase aan in de Alpen en West-Europa. Eindelijk viel er weer sneeuw, zelfs in lagere gebieden, waardoor het echt winter werd. Vooral vanaf 5 januari schakelde de winter nog een versnelling hoger. De weerkaarten waren veelbelovend, met een noordoostelijke stroming tussen een lagedrukgebied boven Noord-Italië en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit voerde koude lucht vanuit Oost-Europa naar de Alpen, waar het botste met zachtere Mediterrane lucht, resulterend in sneeuwval. Op 6 januari konden we zeggen: "Het is echt winter in de Alpen." De sneeuw begon aan de centrale en oostelijke zuidzijde, met een sneeuwgrens tussen 1100 en 1450 meter, en verspreidde zich later naar de noordzijde, waar de sneeuwgrens uiteindelijk daalde tot 600 à 900 meter. Vanaf 7/8 januari heerste er volop winter in de Alpen, met regelmatige sneeuwval, ook aan de zuidkant waar sinds november nauwelijks sneeuw viel. De condities waren ideaal, waardoor we ons konden opmaken voor mogelijk de beste periode van het wintersportseizoen 2023-2024.


Koudere lucht bereikt de Alpen. @Wetterzentrale


Mallnitz op 6 januari. @LiveUpdates


Verse sneeuw in Les Menuires. @LiveUpdates


Ook eindelijk sneeuw van betekenis aan de zuidkant zoals hier in Corvara op 6 januari. @LiveUpdates

Tussen 8 en pakweg 17 januari was het op-en-top winters in de Alpen. De temperaturen doken fors naar beneden. Op de Zugspitze zakte de gevoelstemperatuur regelmatig tot -20°C. IJskoud dus! Daarbij viel ook soms wat verse sneeuw, bijvoorbeeld op 9 januari, maar was ook de zon vaak van de partij. Wat wil een wintersporter nog meer. De sublieme condities hielden een goede week aan met fantastische updates uit de wintersportgebieden. Bij deze nog eens bedankt aan iedereen die bijdrages heeft geleverd onder de weerberichten en via de live-updates!


Sublieme condites in Saint-Sorlin d'Arves. @LiveUpdates


Ook sneeuw in de Benelux zoals hier in Limburg.


Vandans op 10 januari. @LiveUpdates


Kraakhelder winterweer in Lech. @LiveUpdates

Je denkt dan al snel, nu zijn we wel vertrokken voor een lange winterperiode. Maar helaas. Na de fantastische periode ging het in de Westelijke Alpen vanaf half januari alweer mis met regen tot op 1800-2000 meter. Terwijl we in de Benelux op 17 januari met spanning afwachten hoever een sneeuw- en regenzone ging reiken, kregen de Alpen een regenspook over zich heen. Vooral de Westelijke Alpen kregen (alweer) een pijnlijke hoeveelheid regen. De regen richte heel wat schade aan. En de sneeuw die nadien volgde viel na de regen op een verharde gladde ijsbaanachtige piste. Het zachte weer werd op 19 januari tijdelijk onderbroken door een inval van arctische lucht. Die leverde een beetje sneeuw op en werd gevolgd door opklaringen waardoor er opnieuw een aantal mooie wintersportdagen zich aandienden.


Regenweer op 17 januari. @KNMI


Na de regen stroomde er rond 18-19 januari weer eventjes koudere lucht binnen vanaf het noorden. @Wetterzentrale


In Tignes, hooggelegen, viel er weer wat extra sneeuw bij. @LiveUpdates


Prachtige omstandigheden in Les Saisies op 21 januari. @LiveUpdates


Mooier werd het niet. @FLAINEski

Na de verbeterde winterperiode bracht eind januari alweer een nieuwe golf warme lucht. Het regende warmterecords, veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied boven Spanje. Dit systeem stuwde subtropische lucht naar de Alpenlanden, waarbij Zwitserland en Oostenrijk een opmerkelijk aantal warmterecords noteerden. Imst, Oostenrijk, bereikte met 17,9 graden zelfs een record dat terugging tot 1936. De laatste week van januari, normaal gesproken de koudste week van het jaar in de Alpen, was dit jaar buitengewoon zacht door de dominante subtropische lucht. Hoewel af en toe koelere lucht werd aangevoerd door een actieve straalstroom, bleef dit meestal van korte duur en resulteerde in beperkte sneeuwval. Door de temperatuurschommelingen en weinig neerslag werden de valleien groener, terwijl de hogere gebieden stabiel bleven. Over het algemeen leek de winter echt stil te vallen. Gelukkig bleef het dit keer wel droog (geen regen dus ... ), maar de vraag was hoe lang het hogedrukgebied boven Spanje stand zou houden.


Temperatuurrecords in Oostenrijk. @Wetterblog.at


Het sneeuwdek verdwijnt op 3u. @Manuel Oberhuber


Saalbach aan het einde van januari. @LiveUpdates

Februari 2024

Februari, dé maand voor winter(sport)liefhebbers, begon aan de noordzijde met wat sneeuwval boven de 1200-1400 meter. Het waren geen enorme hoeveelheden zoals gehoopt, maar elke centimeter werd gekoesterd. Al snel echter greep hogedruk weer de controle over de Alpen. Na een kortstondige winterse opleving, keerden we terug naar af. Hogedruk bouwde zich opnieuw op boven Zuidwest-Europa. Er stroomde opnieuw subtropische lucht naar de Alpen, wat resulteerde in een opvallend hoge vorstgrens. Deze lag tussen de 2700 en 3000 meter in het oosten en zelfs nog hoger, tussen de 3000 en 3300 meter, in het westelijk Alpengebied. De temperaturen waren duidelijk te mild voor begin februari. Op 6 februari schreven we: "We raken voorlopig niet van de zachte lucht af, noch van de overheersing van hogedruk. Dit resulteert in standvastig weer met droge omstandigheden en veel zon. Wanneer komt er nog eens verse sneeuw aan?" Op 8-9 februari kregen we dan eindelijk nog eens een klassieke Südstau situatie. De sneeuwgrens bleef daarbij wel een aandachtspunt. Deze lag voor begin februari namelijk wel wat aan de hoge kant (1500 tot 1900 meter). 


Mooi ochtendrood, maar wel de voorbode voor wat regen in Königsleiten op 2 februari. @LiveUpdates


Hogedruk en aanvoer van zeer zachte lucht. @KNMI


Waar is de winter, vroegen we ons af tijden de eerste week van februari. @LiveUpdates


Dankzij kunstsneeuw konden de pistes nog openblijven, maar eigenlijk was het armoe troef. @LiveUpdates


Witte linten in een groen landschap, midden in de winter. @LiveUpdates


Grindelwald zonder sneeuw. @LiveUpdates


Verse sneeuw aan de zuidkant op 9 en 10 februari. @LiveUpdates

Rond het midden van de maand bracht een koufront een einde aan de Südstau en zorgde voor een opfrisser in de hele Alpen. Dit zorgde op veel plaatsen voor wat sneeuw, waardoor het landschap weer wat winterachtiger werd. De opfrisser deed goed al was de sneeuwval opnieuw niet overvloedig, maar voor het visuele deed het veel. De eerste week van de voorjaarsvakantie startte dan ook veelbelovend. Natuurlijk kon het altijd beter, maar dat is tegenwoordig niet vanzelfsprekend, zelfs niet midden in het skiseizoen. Helaas was het koelere weer van korte duur. Hogedruk nam al snel weer zijn positie in ten zuidwesten van de Alpen, de warmtepomp ging weer aan, wat resulteerde in zachte lucht die via een omweg naar West- en Midden-Europa stroomde. Deze lucht, gekenmerkt door warmtefronten, bracht ook weer wat (mot)regen aan de west- en noordkant. De sneeuwgrens steeg naar 2700-3000 meter in het oosten en zelfs nog hoger, naar 3000-3300 meter, in het westen en zuidwesten. Op 18 februari werden in Oostenrijk en andere landen diverse warmterecords gebroken. De luchtdrukverdeling bleef vrij stabiel, waardoor de aanvoer van warme lucht grotendeels intact bleef. De koudere lucht bleef voorlopig opgesloten ten noorden van deze blokkerende hogedrukzone, in en rond Scandinavië.


Een klein beetje sneeuw in Les Menuires op 11 februari. @LiveUpdates


Lenteweer in St Johann op 20 februari. @LiveUpdates


Zeer zachte lucht bereikte de Alpen vanaf het zuidwesten halverwege februari. @KNMI


Drukte in La Plagne, zeker als iedereen hogerop wil. @LiveUpdates


Temperatuurrecords in Oostenrijk. Het werd op 2300 m bijna 10°C. @wetterblog.at

In de laatste week van februari viel er opnieuw wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen, wat een opfrissing van de pistes betekende. Helaas lag de sneeuwgrens nog vaak te hoog, waardoor lagere wintersportdorpen opnieuw met regen te maken kregen. Vanaf de 23e viel er eindelijk sneeuw van betekenis aan de zuidkant. In eerste instantie lag de sneeuwgrens daarbij vrij hoog, maar gelukkig daalde deze aanzienlijk met de komst van een koufront. Boven Noord-Italië ontwikkelde zich een Genualaag, wat leidde tot intense sneeuwval langs de zuidelijke berghellingen. Vrachtwagens kwamen vast te zitten in de sneeuw op de Brennerpas en er volgde een reeks sneeuwdumps die zijdalen van de Italiaanse Aosta-vallei, het Saastal in Zwitserland en Bonneval-sur-Arc in Frankrijk afsloten van de buitenwereld. Ook een retour d'est vormde zich, met zware sneeuwval in de zuidwesthoek van de Alpen (voor de eerste keer deze winter). Dit allemaal kondige een indrukwekkend einde van het wintersportseizoen aan, vooral aan de zuidkant. Tijdens de laatste week van februari werd de zuidkant dus getroffen door intense sneeuw, terwijl een zuidföhn aan de noordkant voor hogere temperaturen en droger weer zorgde. In de geplaagde lagere gebieden (waar zeer weinig sneeuw lag door regen en hoge temperaturen) smolt de laatste sneeuw weg en leek het wel lente. 


Sneeuwdump in Mayrhofen op de 23e februari. @rickvd


Grote problemen op de Brenner pas op de 23e. 


Klassieke Sudstau en Retour d'Est situatie. @Wetterzentrale


Sneeuwruimen op de Jenatsch hut op 24 februari. @JLucas


Maloja in een dik pak sneeuw. @danivumalvier


Indrukwekkend veel sneeuw in het zuidoosten van Zwitserland (zuidkant). @Danivumalvier


Groot contrast tussen zuid- en noordkant. @Wetteronline

Maart 2024

Maart ging verder op het elan van eind februari, met grote contrasten. Aan de zuidkant van de Alpen bleef het grotendeels grijs met regionaal overvloedige neerslag, terwijl het aan de noordkant droog en vaak zonnig bleef, en ook warmer. De variatie in sneeuwkwaliteit over de Alpen bleef dan ook aanzienlijk. Op lagere hoogten, waar het vaak te warm was, werd de sneeuw toenemend van mindere kwaliteit. Daarentegen bleef de sneeuw hogerop, vooral boven de 1800-2000 meter, van goede kwaliteit. Aan de zuidkant van de Alpen stapelden zich op hogere hoogten indrukwekkende hoeveelheden verse sneeuw op begin maart, met verschillende records. Bijvoorbeeld, rond de Refuge des Evettes op 2594m / Bonneval-sur-Arc in Savoie viel lokaal maar liefst 1,5 meter! Ook delen van de Zuidelijke Franse Alpen, Haute Alpes, en gebieden van het oosten van Wallis tot Aosta zagen recordhoeveelheden sneeuw. Rond 5-6 maart dook de winter weer eventjes op in de Alpen. Een sneeuwzone bereikte eerst de centrale noordkant, met name de Noordelijke Franse Alpen en de Zwitserse noordzijde, en later ook delen van het westen van Oostenrijk, de centrale zuidkant en de Dolomieten.


Waar is de winter aan de noordkant was de vraag begin maart. @LiveUpdates


Bizar weinig sneeuw in La Plagne voor begin maart. @LiveUpdates


Dankzij een goede basislaag van kunstsneeuw konden de pistes worden opengehouden. @LiveUpdates


Een sneeuwdump aan de zuidkant veroorzaakte veel lawines in Piemonte. @radaritalia


Enorme vracht sneeuw aan de zuidkant begin maart. @meteopiemonte


Sneeuwdump in Cogne. @locchiosulgranpa


Bergen sneeuw in Breuil-Cervinia. @LiveUpdates


Terwijl de zuidkant verzonk in de sneeuw bleef het aan de noordkant droog en warm. @LiveUpdates

Gedurende de tweede week van maart was het opnieuw tijd om sneeuwvlokken te tellen, vooral aan de zuidzijde waar een nieuwe sneeuwdump begon. Opmerkelijk was dat de sneeuwval tot en met 23 februari nauwelijks aan de zuidkant plaatsvond, maar vanaf dat moment juist alleen nog aan die kant verscheen. Dit fenomeen is bekend in de meteorologie, waarbij depressies een bijna identieke koers aanhouden, resulterend in een repetitief patroon. Dit herhalende patroon versterkte de contrasten in de Alpen. Terwijl er aan de zuidkant sneeuw viel en koele lucht heerste, bleef het aan de noordkant droog, meestal zonnig en zeer mild dankzij een venijnige föhnwind. Deze wind veroorzaakte regelmatig ook hevige windstoten, tot 157 km/u op Jungfraujoch in Zwitserland, 167 km/u op Patscherkofel in Oostenrijk en zelfs 189 km/u in Gütsch (Centraal-Zwitserland). Dit leidde tot de sluiting van veel hoger gelegen skiliften halverwege maart. Door de zuidföhn deden de temperaturen aan de noordkant eerder denken aan april dan aan maart, met maxima tot 17°C in Albertville, Kufstein, Feldkirch en zelfs 18°C in Salzburg.


Prima condities in St Anton op 7 maart. @StAntonreview


Lagerop amper sneeuw in St Anton. @LiveUpdates


Dik pak sneeuw in San Bernardino aan de zuidkant. @Meteosuisse


Volop sneeuw in Auron. @Station d'Auron


Dikke sneeuwdump in Estable. @Kevin Back


Volop winter half maart in Carcoforo. @Metelsuisse


Tegelijk lente in Lermoos. @LiveUpdates

De laatste decade van maart ging van start met een koufront dat van noordwest naar zuidoost over de Alpen trok. Het was eigenlijk een schampschot, want de echt koude lucht bereikte de Alpen niet. De sneeuwgrens bleef daardoor ook weer aan de hoge kant met lagerop, jawel, regen. Het weekend van 23 maart stond vervolgens in het teken van een markante Temperatursturz! Tussen een hogedrukgebied dat zich terug trekt tot over de Atlantische Oceaan en een actieve depressie boven de Noorse Zee stroomde met een naar west tot noordwestelijke wind gevoelig koudere lucht naar de Alpen. Op steeds meer plaatsen viel ook neerslag, die met een dalende sneeuwgrens op steeds meer plaatsen over ging in sneeuw. De west-noordwestelijke wind werd dan wel weer een vervelende game changer met hogerop zware windstoten. Het wintersportseizoen ging dit jaar niet als een nachtkaars uit want eind maart liet Koning Winter opnieuw van zich horen. Lokaal viel er in de Franse Alpen binnen 48 uur zelfs een halve meter poedersneeuw! Stabiel weer was ver te zoeken, door een rondtollende hoogtestoring boven het westen van het Verenigd Koninkrijk die voor onbestendige omstandigheden zorgde. Dit systeem, met een kerndruk van 965 hPa voor de zuidwestkust van Ierland, veroorzaakte aanhoudende storingen in en rond het Alpengebied. Dit alles was tevens een voorbode van een nieuwe fase van Sudstau, die dit keer ook veel Saharastof met zich meebracht. Zo eindigde maart turbulent en buitengewoon sneeuwrijk aan de zuidkant van de Alpen


Regen in Sölden op 21 maart. @LiveUpdates


Aan de noordkant ging het van kwaad naar erger. @LiveUpdates


Nieuwe Sudstau tijdens de laatste week van maart. @Wetterzentrale


Veel Saharastof in Isola2000. @LiveUpdates


Veel sneeuw in Risoul eind maart. @LiveUpdates


1.5 meter sneeuw in Ceresole Reale. @meteoradar


Dikke sneeuwdump in Italië. @meteopiemonte

Slotwoord

De analyse hierboven toont aan dat het een opmerkelijke winter was in de Alpen, met teleurstellingen door hoge temperaturen en regen, wat resulteerde in weinig sneeuw in veel wintersportdorpen. Echter, hogerop, boven 2000-2500 m, waren de gebieden minder vatbaar voor regen en hogere temperaturen, waardoor het sneeuwdek hier aanzienlijk dikker werd en er op sommige plaatsen zelfs record veel sneeuw lag (en ligt). Deze natte en warme winter illustreert een patroon dat steeds vaker lijkt voor te komen door klimaatverandering, met grote contrasten tussen lagere en hogere hoogten, evenals tussen de zuid- en noordkant van de Alpen. Moeten we hieraan wennen?

April volgde het spoor van maart met veel neerslag en ook nog eens lagere temperaturen, wat resulteerde in meer sneeuw in de bergen dan normaal rond deze tijd van het jaar. In sommige wintersportdorpen lag eind april meer sneeuw dan in de hele winter! Ook mei begon koel en sneeuwrijk. Voor de gletsjers is dat fantastisch nieuws want deze zijn er momenteel veel beter aan toe dan in de voorgaande jaren. 


Een vreemd seizoen met veel sneeuw in het begin van de winter. Nadien bleef het lange tijd droog en stabiel, alvorens er in maart en april weer veel sneeuw bijviel. Grafiek voor Bortelsee, centrale zuidkant. @SLF

Wat zullen de komende zomermaanden brengen? Laten we hopen op een mooie, gematigde zomer. Ondertussen bereiden wij ons voor op een fantastisch 2024-2025!

Het was weer een genoegen om jullie weerman te zijn :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Marco Kuhne

Bedankt voor alle berichten en het laatste overzicht! Iedereen een mooie zomer gewenst en hopelijk een prachtig en sneeuwrijk komend winterseizoen!!

Marco Kuhne | 07-05-2024 - 17:10

Koen ⛷❄️ van de Pol

Zo, straks ff rustig lezen en op naar het nieuwe seizoen ❄️

Koen ⛷❄️ van de Pol | 07-05-2024 - 17:13

Dieter D🇦🇹

Dank je wel voor dit fantastisch overzicht weermannen!

Dieter D🇦🇹 | 07-05-2024 - 17:23

Leen Zwart

Wat een mooi overzicht weer! Dank weermannen

Leen Zwart | 07-05-2024 - 17:46

Edward Pasman

Altijd weer genieten met deze app en het hele team wat hierachter zit. Dank voor het sublieme overzicht. Erg fijn om te lezen.

Edward Pasman | 07-05-2024 - 17:53

Yves Eknadissian

Super bedankt weermannen van sneeuwhoogte! Op naar het seizoen 2024-2025!

Yves Eknadissian | 07-05-2024 - 18:37

Martijn Peek

Thanks , voor het uitgebreide overzicht , ga zo door !!!

Martijn Peek | 07-05-2024 - 22:42

PETER.  Altabadia.

Wat een duidelijk en uitgebreide samenvatting van de afgelopen winterperiode waarin jullie àlles weer fantastisch hebben uitgelegd , ik wil iedereen van Sneewhoogte .nl daarvoor bedanken en vooral Michael en Lander voor hun duidelijke WEERBERICHTEN elke dag weer . Nog een mooie zomer en graag tot 1 oktober .👉🏔️⛷️🌨️💨🌬️💦🌤️🌞👍

PETER. Altabadia. | 08-05-2024 - 10:20

Marja  Skiër

Je neemt ons prachtig mee door de afgelopen winter Lander! We beleven alle ups en downs weer opnieuw. Wat een gek seizoen is het geweest hè! Iedereen een mooie zomer☀️ toegewenst en in oktober gaan we weer naar de winter ❄️ toeleven. Bedankt voor het mooie verhaal en bijbehorende foto’s Lander, het leek wel een film👍

Marja Skiër | 08-05-2024 - 11:34

Kristel de Haas

Bedankt voor de weerberichten. Ik lees ze graag met plezier. Mijn nieuwe ski’s zijn net binnen en kan niet wachten tot het nieuwe seizoen weer aanbreekt.

Kristel de Haas | 08-05-2024 - 13:23

Robert B

Heel mooi overzicht Lander, waarvoor dank! 👌

Robert B | 08-05-2024 - 15:17

Huub Dijkstra

Prachtige terugblik op het afgelopen winter-/skiseizoen. Het was iedere keer weer spannend wat er aan zat te komen, vooral als we zelf op wintersport gingen. Jullie bedankt voor het iedere dag weer verzorgen van een uitgebreide weersverwachting. Wij wensen jullie een fijne zomervakantie.

Huub Dijkstra | 08-05-2024 - 16:38

Erik van Oort

Mooi terugblik! 👌 dank voor alle jullie werk 👊 fijne zomer!

Erik van Oort | 08-05-2024 - 22:20

Kees Hoeks

Mooi seizoens overzicht, en nog een topdag vandaag op de Stubaier Gletcher. ❄️

Foto bij weerbericht reactie 133075

Kees Hoeks | 09-05-2024 - 11:34

Kees Hoeks

Foto bij weerbericht reactie 133076

Kees Hoeks | 09-05-2024 - 11:35

Kees Hoeks

Foto bij weerbericht reactie 133077

Kees Hoeks | 09-05-2024 - 11:37

Bertil Blaas

Mooi hoor Kees, toch nog even lekker smullen daar !! Prima 👍👍

Bertil Blaas | 11-05-2024 - 08:10

Steph Priem

Alweer een tiptop overzicht, na drie verschillende ski weken kan ik enkel besluiten dat de factor wind in mijn geval doorslaggevend was voor dit ski seizoen. Nog een vraagje voor Dokter, jawel Dokter 👍💪 Van Tricht Lander: de vele sneeuw op grote hoogte, tot zelfs nu, moet toch een gunstige invloed hebben op onze gletsjers. Aan alle SH-fans alvast een mooie zomer.

Steph Priem | 09-05-2024 - 13:00

Greet ☀️

Dankjewel Lander voor een helder overzicht, het lijkt inderdaad een scenario voor een film 😉.
Wij kijken terug op 2 geslaagde skiweken en tellen af naar onze zomerse berg/wandelvakanties in Stubaital (Wie weet lopen we er ‘ons’ Marjon tegen het lijf.) en het Pitztal.
🏔️☀️🍀🥾🎒

Greet ☀️ | 09-05-2024 - 15:06

Snow Scooter

Dank voor de terugblik weermannen! Op naar 2025! Bijgaand een foto van Hollersbach afgelopen weekend.

Snow Scooter | 09-05-2024 - 16:54

Snow Scooter

Foto bij weerbericht reactie 133082

Snow Scooter | 09-05-2024 - 16:54

Twan⛷❄️👌 Hendriks

Dank voor de berichten, ondanks deze winter toch 3 fantastische weken gehad in de Alpen. Nu genieten van de zomer maar kijk nu alweer uit naar 1 oktober en het komende winterseizoen😎⛷️❄️👍

Twan⛷❄️👌 Hendriks | 09-05-2024 - 17:20

Mieke J.

Wat een heerlijk overzicht van het wintersportseizoen. Dank voor de herbeleving van een mooie passie.
Doet alweer verlangen naar het volgende seizoen❤️ Wij hebben het geluk dat we zeer kort van te voren kunnen bepalen waarheen. Dus criteria: sneeuw(kwaliteit) en weersvoorspelling de betreffende week. Dat heeft geleid tot heerlijke skivakanties in Zwitserland. De verhouding prijs/kwaliteit valt hier zeer positief uit. Ik kijk uit naar het volgende seizoen.

Mieke J. | 09-05-2024 - 17:47

Dennis Arabba ⛷️

Bedankt voor de mooie uitgebreide samenvatting! Het verloopt verbaasd me niks, deze trend is al een tijdje ingezet. De grote vraag is wanneer stopt de opwaartse sneeuwval en vorstgrens. We zullen steeds meer geluk moeten hebben in de periode dat we naar de Alpen gaan en het echt lekker winter is.

Dennis Arabba ⛷️ | 09-05-2024 - 22:00

Bertil Blaas

SH dank voor het fijn gedetailleerde seizoens verslag. 👍
@@ Dennis, je slaat de spijker op de kop !! 👍👍✋

Bertil Blaas | 10-05-2024 - 20:17

Dennis Arabba ⛷️

Bertil dankjewel voor je altijd fijne reacties en relevante informatie afgelopen seizoen. Op naar een mooie zomer en een nieuw wintersport seizoen! 👍👍👍

Dennis Arabba ⛷️ | 10-05-2024 - 22:24

frank portes du soleil

Noorderlicht op de webcams

Foto bij weerbericht reactie 133088

frank portes du soleil | 10-05-2024 - 23:05

frank portes du soleil

De webcam van zermatt zijn erg gaaf

Foto bij weerbericht reactie 133090

frank portes du soleil | 11-05-2024 - 09:19

Steph Priem

Speciaal voor de Giro 😉.

Steph Priem | 11-05-2024 - 12:40

Anita V

Wat een mooi en uitgebreid verslag van afgelopen wisselvallige winter! Je nam ons idd weer helemaal mee! Inclusief prachtige foto's! Wij hadden qua sneeuw 2 keer geluk maar voor velen pakte het anders uit.Bedankt Lander, Michael, fijne zomer ook voor alle sneeuwhoogtefans en tot in Oktober!🤗

Anita V | 11-05-2024 - 12:05

Jonkertje 4 Stubai

Mooi overzicht 🥇. Op naar de volgende......... winter🌨️❄️⛷️⛄🏂🏼🗻🇦🇹

Jonkertje 4 Stubai | 11-05-2024 - 13:52

Frits Wagener

Mooi overzicht van een wisselvallige winter. Veel dank voor de uitstekende berichtgeving. Volgend jaar weer een nieuwe hopelijk sneeuwrijke winter.

Frits Wagener | 11-05-2024 - 14:52

Ischgl Trofana

Mooi samengevat !
Boven de 2000 meter was er eigenlijk nergens een tekort. 16 e jaar naar Ischgl geweest eind maart, altijd topconditie's.Altijd boven de 2000 meter en skiën tot het dorp...

Ischgl Trofana | 11-05-2024 - 21:55

Nicky Ski

Dankjewel Lander, voor dit fantastische overzicht van wat een bijzondere winter is geweest. Op naar de zomer ! Maar stiekem hebben wij alweer zin in de volgende wintersport ! Tot ziens allen in oktober 😃🙌

Nicky Ski | 13-05-2024 - 21:25

Imre M

Dank mannen voor weer een seizoen met mooie berichten. Hoop, vrees, sneeuw, regen en kaiserwetter alles kwam voorbij. Nu inderdaad op naar de zomer en dan weer snel aan de ski-voorpret!

Imre M | 14-05-2024 - 11:28

Sander E

Bedankt voor de dagelijkse update en nu de samenvatting! Op naar volgend jaar

Sander E | 14-05-2024 - 16:47

Steph Priem

Het vrijmaken van verschillende passen zijn gestaakt door de hoeveelheid sneeuw en het daaraan gekoppeld lawinegevaar, zo o.a. de Gotthardpas waar 8 meter sneeuw ligt 🫣.

Steph Priem | 20-05-2024 - 12:33

Snow Scooter

Hoch krimml watervallen

Foto bij weerbericht reactie 133100

Snow Scooter | 20-05-2024 - 17:38

Snow Scooter

Foto bij weerbericht reactie 133101

Snow Scooter | 20-05-2024 - 17:39

Snow Scooter

Heerlijk wandel weer in ons geliefde Oostenrijk

Snow Scooter | 20-05-2024 - 17:39

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.