Warmtefront met wat neerslag

Gisteren was een echte topdag in de Alpen. Na de verse sneeuw kwam de zon er in het westen volop door. In het oosten waren er voor de middag nog wat restwolken aanwezig met ook enkele lichte buien, maar uiteindelijk kwam ook hier de zon er goed door. Perfect geprepareerde pistes, verse sneeuw, koud maar niet te koud. Wat wil je nog meer? Aan de zuidkant was het ook weerom optimaal genieten in de volle zon. Van slechte omstandigheden is nergens sprake. Het wintersportseizoen eindigt met enkele prachtige weken als ik de sneeuwhoeveelheden analyseer.  


Perfecte condities in Flaine. @flaineski


Prachtige omstandigheden in het Kleinwalsertal. @odetteterbraak


Schitterend in de Arlberg. @wetterkoess

Vandaag passage warmtefront met regen en sneeuw aan de noordkant, morgen ook licht wisselvallig
Vandaag stroomt er vanaf het zuidwesten aan de voorzijde van een krachtig Atlantisch lagedrukgebied stilaan zachtere lucht het Alpenruim binnen. Aan de voorzijde bevindt zich een zwak warmtefront dat voor veel bewolking zorgt met langs de hoofdkam en in het oosten ook kans op wat regen/sneeuw. De sneeuwgrens stijgt in het oosten, waar nog wat koudere lucht aanwezig is, van 800 tot 1400 m. In het westen klimt de sneeuwgrens tot 2000 m en hoger. In het hooggebergte kan 2-5 cm, lokaal 10 cm in de gunstige stau-massieven. Lagerop valt dus ook regen vandaag. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droger met ook meer ruimte voor de zon. Na een rustige dinsdag zal de wind vandaag weer beginnen op te spelen. In de bergen gaat het hard tot stormachtig waaien met rukwinden tot meer dan 80 km/u. Vanaf het zuidwesten wordt de nulgradengrens de hoogte ingeduwd, tot hoger dan 3000 m in de Alpes Maritimes. Morgen liggen de Alpen algemeen in de aanvoer van vrij zachte lucht. Vooral aan de noordkant vallen er dan weer een aantal buien, met de focus op de namiddag, welke als sneeuw vallen vanaf 1800-2000 m. De zuidkant houdt het droog, maar heeft ook wel last van hardnekkige hoge en middelhoge wolkenvelden. 


Op en top winter in Garmisch Partenkirchen. @LiveUpdates


Wie wilt hier niet op glijden .. 
@LiveUpdates

Vrijdag nieuwe inval van koude lucht met sneeuw, zaterdag sneeuwbuien
Vrijdag is het dan weer prijs. Een lagedrukgebied splits zich af van het mastodont boven de Atlantische Oceaan en schuift oostwaarts over de Benelux. Aan de zuidkant hiervan rukt koude lucht op en schuift deze gestaag over de Alpen. Dat gaat gepaard met neerslag die in toenemende mate als sneeuw zal vallen. Concreet ligt de sneeuwgrens eerst nog rond 2000 m, maar zakt deze tegen vrijdagavond tot 1000 m in het westen. De Westelijke Alpen komen wel recht in de vuurlinie te liggen van de wind met op 3000 m 8-9 Bft en rukwinden tot 100 km/u. Bij de passage van het koufront is er ook in de Oostelijke Alpen en in de Dolomieten kans op neerslag met zelfs een donderslag. Qua hoeveelheden reken ik momenteel op 10-20 cm in de Westelijke Alpen en 5-10 cm elders (wat minder aan de zuidkant). Zaterdag overdag vallen er dan voortdurend sneeuwbuien langsheen de hele noordkant. Het sneeuwt dan vanaf ca. 1000 m. Aan de zuidkant is er zaterdag weer duidelijk meer zon, met ook wat hogere temperaturen in een zwakke föhn-situatie. 


Koudere lucht en sneeuw vanaf het westen. @Wetterzentrale

Zondag en begin volgende week winters
Als ik de kaarten voor zondag en volgende week bekijk ogen deze op en top winters. Hogedruk ligt met zijn as over Scandinavië tot aan de Azoren. Aan de oostkant van dit hoog stroomt koude, polaire lucht naar de Alpen. Zondag valt er nog sneeuw aan de noordkant, maar de invloed van hogedruk zal zich volgende week wel vertalen in drogere omstandigheden. Tot wanneer het relatief koudere weer zal aanhoudend valt nog af te wachten, maar de tendens op lage temperaturen lijkt zich wel door te zetten tot Pasen. 


Klassie wintersetup met aanvoer van polaire lucht naar Centraal- Europa. @Wetterzentrale

Ik wens iedereen nog een fijn einde van het wintersportseizoen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

De weerberichten worden dit seizoen tot en met 31 maart geschreven.

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Jeron Ven

Wat was het geweldig gisteren in Arlberg! Nu sneeuwt het alweer tot het dal.

Foto bij weerbericht reactie 119351

Jeron Ven | 29-03-2023 - 08:16

Ate N

Wat een fantastische condities voor de mensen die er nu zitten zeg😍

Werk, werk, werk, anders had ik het nog wel even geweten😉

Ate N | 29-03-2023 - 08:36

rick veerman

Vraagje, hoe zit het nu eigenlijk met de hoeveelheid sneeuw wat er ligt in Oostenrijk ten opzichte van gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Is dat weer beetje rechtgetrokken de sneeuw hoeveelheden?

rick veerman | 29-03-2023 - 08:40

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Nog steeds minder, maar de afwijking is wel kleiner geworden :) Vooral aan de zuidkant en zuidoosten van Zwitserland nog steeds veel minder t.o.v. normaal

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 29-03-2023 - 12:45

Erwin Kessel

Wederom verse sneeuw gevallen in de inneralps.
Er ligt voor de komende 2 weken voldoende goede sneeuw.
Helaas is vandaag onze laatste rutschdag voor dit seizoen.
Bedankt weermannen voor jullie fijne dagelijkse berichten. 👍

Erwin Kessel | 29-03-2023 - 09:03

Harry Derks

Weer verse sneeuw in Selva.

Foto bij weerbericht reactie 119355

Harry Derks | 29-03-2023 - 09:04

PETER.  Altabadia.

Tjonge jonge ik kijk effe de winterbeelden Onee ik vergis me het zijn al de lente beelden ha ha ha 🤣🤣🤣 op de Belgische TV 📺 maar het sneeuwt weer aardig vol in de skigebieden is toch fantastisch hoor om zo een einde aan het winterseizoen te breien geweldig voor de mensen die nog gaan of er al zijn veel wintersport ⛷️ plezier allemaal. 👉🌨️🌨️🏔⛷️😄😄👍

PETER. Altabadia. | 29-03-2023 - 09:46

Sigrid Ribbers

Boven op de Männlichen wolken.. in Lauterbrunnen groen en regen.

Foto bij weerbericht reactie 119357

Sigrid Ribbers | 29-03-2023 - 10:23

Sigrid Ribbers

En ook onze laatste wintervakantie van dit jaar. Gisteren was een cadeautje☀️🇨🇭⛷️.
Op naar zomervakantie in Grindelwald..
Voor alle sneeuwhoogte app lezers die nog van de ❄️❄️gaan genieten een fijne vakantie gewensd.
Weermannen bedankt voor alle enerverende weerberichten . Hopelijk komt er af en toe nog een zomer bericht net als vorig jaar🙏.

Sigrid Ribbers | 29-03-2023 - 10:30

Snow Scooter

Het was prachtig in Meribel

Foto bij weerbericht reactie 119359

Snow Scooter | 29-03-2023 - 12:41

Camilla Hendriks

Op en top winters, betekent dat de hele week sneeuw haha? Of ook wat zon met koele temperaturen? Denken erover om in het weekend naar Grindelwald te rijden om in de sneeuw te gaan wandelen. Goed idee met de huidige vooruitzichten of niet zo?

Camilla Hendriks | 29-03-2023 - 13:18

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Meer zon volgende week 😎

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 29-03-2023 - 18:16

Sigrid Ribbers

Het dorp was gisteren wel weer wit Camilla maar de condities boven zeker voor de middag.. Top. Als je de kans hebt.. ik zeg doen👍😊 Enjoy..

Sigrid Ribbers | 30-03-2023 - 06:24

Ski Dolo

Arraba 🥰

Foto bij weerbericht reactie 119362

Ski Dolo | 29-03-2023 - 13:42

Sven dolo

Is daar vannacht / vanochtend ook nog wat bij gevallen? Ik was vandaag bij Passo San Pellegrino en daar was na het prepareren al gauw een paar cm vers bijgekomen!

Sven dolo | 29-03-2023 - 16:35

Ski Dolo

Klopt wij hadden nog sneeuwval tot 10 uur in alta badia, vanaf dan heerlijk skiweer op vers laagje

Foto bij weerbericht reactie 119366

Ski Dolo | 29-03-2023 - 18:51

Marco Snowboarder

Heerlijk winters weertje.. tour seizoen is geopend 🗻❄️🌨️🏂

Foto bij weerbericht reactie 119363

Marco Snowboarder | 29-03-2023 - 13:51

Vincent Utrecht

Dit was gisteren voor ons de afsluiter van dit jaar in Ischgl. Een ultieme piste even wachten alleen. Dank voor de dagelijkse updates en de goede tips van iedereen

Foto bij weerbericht reactie 119367

Vincent Utrecht | 29-03-2023 - 20:35

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.