Flink zachter

De warmtepomp gaat helaas weer aan. Niet vreemd als je naar de luchtdrukverdeling kijkt. Hogedruk kiest positie net ten zuidwesten van de Alpen. Daardoor komt er op hoogte een zuidwestelijke stroming op gang, waarmee via een omweg zeer zachte lucht naar West en Midden Europa gaat uitstromen. Deze lucht wordt gemarkeerd door enkele warmtefronten. Een eerste schampt vandaag met meer bewolking de noordzijde. Lokaal valt er tijdens de passage zelfs een beetje motregen en hogerop wat motsneeuw. Meer zal het zeker niet zijn. De actieve neerslag trekt namelijk ruim ten noordwesten van de Alpen langs. Het zuidelijk Alpengebied ligt tijdens deze fase buiten de invloedssfeer van het front. Ook hier een stijgende tendens van de temperatuur, maar de zon heeft hier in de vrij droge luchtmassa vrij spel. Dit levert een mooie Kaiserwetter dag op voor de Zuidelijke en Centrale Franse Alpen inclusief het gehele zuidelijke Alpengebied. De temperatuur op 2000 meter loopt vandaag uiteen van een zeer zachte 5 à 7 graden in het westen en zuidwesten tot een nog wat koelere 1 à 3 graden in Oostenrijk. Maar ook hier is er geen ontkomen aan. De zachtere lucht bereikt hier vanavond vanuit het westen uiteindelijk ook de ski gebieden.

Donderdag is het eigenlijk meer voorjaar dan winter. Gelukkig blijft het droog, want dat zou met deze duidelijk veel te hoge temperaturen leiden tot een troosteloos waterballet. Er zijn flinke perioden met zon, afgewisseld door voorbij trekkende wolkenvelden. De vorstgrens trekt zich met ongeveer 3200 tot 3500 meter in het westelijk Alpengebied nog wat verder terug. In het oosten ligt deze grens met ongeveer 2600 à 3000 een fractie lager. De westelijke en centrale noordzijde zijn tegelijkertijd gevoelig voor wat lichte föhn verschijnselen.


Vanuit het westen steeds verder oplopende temperaturen! @KNMI


Schladming. @Live Updates


Selva. @LIve Updates


Serfaus vóór de wamte oprisping. @LIve Updates

Vrijdag en weekend
Vrijdag overdag kabbelt het te zachte Alpenweer nog even verder. In Oostenrijk en de Dolomieten start de dag opnieuw met aardig wat zon. In het westen drijft tegelijkertijd meer bewolking binnen. Dit heeft te maken met een naderend koufront, dat in de middag de Franse Alpen binnentrekt en later in de middag de Zwitserse noordzijde.  De sneeuwgrens ligt in eerste instantie rond de 2000 meter, maar daalt al vrij snel naar een wat meer acceptabelere 1500 meter grens. Het koufront oogt niet erg actief. Ik verwacht hoogstens een centimeter of 5, met misschien een lokale uitschieter naar 10cm. In de nacht van vrijdag op zaterdag verwacht ik in de Arlberg, Tirol en Salzburgerland vanuit het westen eveneens wat winterse neerslag. De sneeuwgrens laat dezelfde dalende tendens zien, van 2000 meter naar 1500 meter in de vroege ochtend. De hoeveelheid blijft net zoals in het westen met ongeveer 5 cm tamelijk bescheiden.

Zaterdag en zondag verlopen achter het koufront gelukkig weer wat koeler, met op 2000 meter temperaturen van rond het vriespunt of net daarboven. Overdag schijnt de zon regelmatig, soms afgewisseld door wat onschuldige ondiepe wolkenvelden. De wind blijft aardig op de vlakte. Deze is in ieder geval geen spelbreker.


Vrijdag / zaterdag vanuit het westen wat kouder. Aan de noordzijde valt wat winterse neerslag. Sneeuwgrens dalend naar ongeveer 1500m. #ECMWF

Het blijft stuivertje wisselen tussen de koude en zachte lucht. Na het weekend loopt het kwik opnieuw wat op. Niet schrikbarend, maar een vorstgrens die opnieuw stijgt naar ongeveer 2500 meter is niet echt winters te noemen. Kijken we voorzichtig nog iets verder, dan zijn er wel signalen op een wat robuustere kouinval vanuit het noordwesten (22 / 23 februari)  Als dat signaal doorzet zit daar tevens flink wat sneeuw bij. Maar zover is het nog lang niet. Alles op zijn tijd zou ik zeggen.

Maak er een mooie dag van!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Reacties

Sneeuwhoogte.nl

Met STOX Energy Socks heb je altijd warme voeten op de piste. Hoe werken STOX skisokken? Lees meer: bit.ly/4988koR

Sneeuwhoogte.nl | 14-02-2024 - 06:52

Rik

Dankjewel voor het bericht. Wat verwacht je qua regen/sneeuw in Oostenrijk begin volgende week? Of trekt het zonnige weer van komend weekend door?

Rik | 14-02-2024 - 07:34

Benno L'ecluse

Gisteravond aangekomen in Le Grand Bornand, net west van de Mont Blanc. Vanochtend strak blauwe lucht, in het dorp op 1000 meter groene weides met een wit lint, vijf bochten verder op 1300 alles wit. Gelukkig, want daar staat precies ons hutje aan de piste 🙂

Benno L'ecluse | 14-02-2024 - 08:42

marc van de poel

Mooi gebied, veel plezier.

marc van de poel | 14-02-2024 - 13:10

Benno L'ecluse

Bedankt Marc, heel leuk gebied inderdaad. En zelfs deze week niet te druk.

Benno L'ecluse | 14-02-2024 - 15:28

Mieke J.

Zijn er wintersporters in het Engadin en hoe is het vwb de sneeuw daar?

Mieke J. | 14-02-2024 - 09:22

Gerard K

Goede condities Seiseralm

Foto bij weerbericht reactie 130258

Gerard K | 14-02-2024 - 10:04

Gerda Hensen

Hoewel ik de laatste dagen niet veel heb gereageerd, kijk en lees ik uiteraard de berichten. Het is opvallend hoe mooi de foto’s uit de updates zijn. Het ziet er allemaal prachtig uit. Ondanks de hoge temperaturen zien de pistes op de berg er prima uit. Dat moet toch een hele geruststelling zijn voor degenen die zich aanvankelijk zorgen maakten of ze wel konden skiën. Uiteraard zal de dalen groen. Aan de andere kant; de keren dat ik het verleden groene dalen heb gezien zijn legio.
Het zal spannend worden of de lange termijn signalen gaan doorzetten. Dat wordt weer duimen🤞😘

Gerda Hensen | 14-02-2024 - 11:04

Marja  Skiër

Zo is het Gerda, helemaal mee eens. De foto’s in de updates zijn heel mooi en in de posts in het forum de meeste ook nog wel. Toch zie ik op deze foto van de Seiser toch dat de piste vrij hard is en er vooral kanonnen sneeuw op ligt. Ik ben er niet erg zeker van of wij in maart naar de wintersport kunnen om te skiën of eerder om te wandelen. De Seiser begint wel favoriete tekenen te krijgen. Echtgenoot heeft gisteren de route bestudeerd 😅 en we hebben de brochures van het touristenbureau ontvangen, goede info sturen ze! We gaan nu kiezen uit het Zillertal, Pillerseetal of de Seiser. De Sellaronde trekt geloof ik de man over de streep!

Marja Skiër | 14-02-2024 - 11:19

Steph Priem

Marja, ik wacht ook nog tot ergens begin midden maart om naar het Lechtal te gaan, als gepensioneerde kun je de rustigere en dikwijls de goedkopere periodes afwachten 😉.

Steph Priem | 14-02-2024 - 13:57

Gerda Hensen

Marja, ik ben benieuwd waar jullie uiteindelijk terecht komen. Rustig afwachten wat de condities op termijn zullen zijn en dan je keuze maken. En tussentijds je verlekkeren aan alle berichten en updates😉

Gerda Hensen | 14-02-2024 - 14:35

Marja  Skiër

En dat doe ik zeker Gerda! En Steph, we hebben wel een vaste week afgesproken maar nog niets geboekt. Pensioen is volgend jaar pas aan de orde voor mijn echtgenoot, ik ben al wel gepensioneerd maar de echte vrijheid begint volgend jaar pas!

Marja Skiër | 14-02-2024 - 14:51

PETER.  Altabadia.

Als het op de bergen maar goed is Gerda en als de dalen dan wat groener zijn dan is dat jammer het enige voordeel is dat ik dan geen sneeuwkettingen om hoef te leggen 🤣🤣 ik zie de dalen ook liever wit hoor met een mooi pak sneeuw maar in de dalen ski⛷️ ik niet : want dat doen ik op de berg en daar hebben we nog altijd heerlijk kunnen skiën ⛷️. 👉🌨️❄️🏔️⛷️🌞👍

PETER. Altabadia. | 14-02-2024 - 16:35

Sjaak W

Klopt helemaal Peter, zo zit ik er ook in

Sjaak W | 14-02-2024 - 19:31

Marcel W

Vandaag wederom Kaiserwetter en pistes liggen er nog steeds fantastisch bij! Nu heerlijk even in de zon bakkie doen en zie weer verder.

Foto bij weerbericht reactie 130261

Marcel W | 14-02-2024 - 11:32

Coos Posseth

groot gelijk marcel

Coos Posseth | 14-02-2024 - 17:39

Sjaak W

👍

Sjaak W | 14-02-2024 - 19:32

Harry Verduin

Zijn er eigenlijk verklaringen waarom die warmtepomp steeds opnieuw opgestart wordt, of is dat puur toeval? en ik zoek een andere verklaring dan global warming, want dat is niet de verklaring van alles natuurlijk :-)

Harry Verduin | 14-02-2024 - 11:32

Bertil Blaas

Harry tussen 13 en 14 uur is juist dat gespreks onderwerp op RADIO Tirol !!! wie weet steken we er iets van op. 👍✨

Bertil Blaas | 14-02-2024 - 12:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dat is een zeer complexe materie Harry. Dat het mondiaal opwarmt is een feit. Dat kunnen we meten. Je moet het hele proces zien als een keten. Een verandering in de keten kan kan een hele reeks van veranderingen in die keten op gang brengen. De verklaring zou je kunnen zoeken in de positie van de sturende hogedrukgebieden. Waarom kiezen ze bijvoorbeeld vaker positie op een voor ons “ ongunstig “ warme geografische plaats tijdens de wintermaanden?
Echt een hoofdpijndossier 🧐

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-02-2024 - 13:45

Marja  Skiër

Ik zag op National Geographic een documentaire over een tocht op Groenland met oa een zeer beroemde klimmer (Alex Hannold) en een even beroemde glaciologe Heidi Sevestre, ze kwamen op nog onbegaande plaatsen op de Groenlandse gletsjers. Prachtige docu en ze onderzoeken wat er daar met de gletsjers gebeurt. Dat zorgt voor meer inzicht in de omstandigheden en het klimaat. Interessant! Het beklimmen van een hele hoge en stijle klif daar in dat gebied is adembenemend! Ik denk dat Lander de data die ze verzamelen ook bestudeert, hij is immers ook glacioloog.

Marja Skiër | 14-02-2024 - 13:46

Steph Priem

Marja, heb ik ook gezien. Wat mij echt bij is gebleven is dat men over een sneeuwvlakte wandelde waar de sneeuwlaag al 100.000de jaar oud en onaangeroerd waren.

Steph Priem | 14-02-2024 - 14:02

Marja  Skiër

Ja precies Steph, wat een belevenis moet dat zijn geweest. En het inklimmen in zo’n gletsjermolen, zo’n diep gat met onderzoeksmateriaal om metingen te doen. Zo spannend! Afgelopen zondag zonden ze 3 delen uit. Terugkijken als je wilt!

Marja Skiër | 14-02-2024 - 14:05

marc van de poel

@ Michael : Heeft het veel te maken met de positie van de straalstroom?
Dan moet er toch een reden zijn, waarom die in Europa zacht weer brengt en in Noord Amerika veel vaker guur winterweer?

marc van de poel | 14-02-2024 - 14:06

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De straalstroom wordt aangestuurd door het “ steering high” oftewel de geografische positie van de denkbeeldige rug/as van het hogedrukgebied. De hamvraag blijft: waarom kiest dat hoog een vaak anti winterse positie?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-02-2024 - 14:27

Bertil Blaas

Wat te denken van het feit dat alle oceanen mondiaal zoveel warmer zijn geworden. Hebben warme Golfstromen invloed op de drukgebieden cq straalstroom ?? Mocht er min of meer verband hier tussen bestaan, dan verslechterd alles meer. De Tijd gaat ons het vertellen. 😇😇

Bertil Blaas | 14-02-2024 - 14:32

Anne Juul Kok

Goede condities op de Kitsteinhorn!

Foto bij weerbericht reactie 130267

Anne Juul Kok | 14-02-2024 - 13:30

Coos Posseth

als daar geen sneeuw ligt hebben we pas echt een probleem

Coos Posseth | 14-02-2024 - 17:38

Jeroen Postma

Nog 2 dagen en dan voor 2 weken naar Fiss. Heb er zin 😀. Hopelijk 2 weken met zon en temperaturen rond vriespunt.

Jeroen Postma | 14-02-2024 - 13:36

Katrien DG

Nog niet veel updates gepost deze week. Er wordt hier serieus wat afgeskied en na de eerste après cocktail, heb ik plots een dipje. De condities in L3V valken heel goed mee. Af en toe wel wat ijzige pistes, maar ook soms nog heel goede sneeuw. Vandaag na uitstel toch Val Tho en Orelle aangedaan en de condities zijn top. Vorig jaar veel stenen op de pistes, nu nauwelijks. Perfect dus.

Foto bij weerbericht reactie 130276

Katrien DG | 14-02-2024 - 14:31

Gerda Hensen

Fijn Katrien, dat de condities goed zijn. Blijf goed luisteren naar je lijf. Als het ff niet wil, dan niet gaan forceren. Daar krijg je alleen maar ongelukken van. Lekker blijven genieten⛷

Gerda Hensen | 14-02-2024 - 14:36

Katrien DG

Inderdaad Gerda. Soms denk ik dat ik nog 30 ben. En toen skieden we eigenlijk minder dan nu, want toen moesten we telkens een halve dag op onze kids passen. De spieren en knieën beginnen af te zien, dus geregeld een stopped inlassen.

Katrien DG | 14-02-2024 - 18:18

marc van de poel

Als je de kans hebt om hogerop te gaan dan zijn de omstandigheden nagenoeg perfect.
Hier een webcambeeld van enkele stukken van de Forêt Blanche dat wegens zijn hoogte en ligging als sneeuwzeker wordt bestempeld.
Vanuit Nederland is het natuurlijk wel een eind rijden. Vanuit het Antwerpse ook, trouwens..

Foto bij weerbericht reactie 130277

marc van de poel | 14-02-2024 - 14:31

Mickey Van Vee

De gargellen liggen er echt super bij.

Foto bij weerbericht reactie 130284

Mickey Van Vee | 14-02-2024 - 16:54

Jeroen Postma

Volgens de huidige weersites is het nu alleen droog op zondag de komende 2 weken en de andere dagen alleen maar sneeuwval voor gebied waar ik heen ga. Met als hoogtepunt volgend weekend als de grote groep naar huis gaat met 55cm sneeuw op zaterdag en zondag volgens weersite van Tirol. Is dat niet een beetje overdrijven en is ook niet leuk.

Jeroen Postma | 14-02-2024 - 16:56

Marcel W

Je weet toch dat het veel te ver vooruit is en waarschijnlijk weer automatische berichten waar je helemaal niks aan hebt! Als je nu weer kijkt is het weer heel anders vast, niet naar kijken en alleen naar deze mannen op de app luisteren 😊👍

Marcel W | 14-02-2024 - 17:13

Jeroen Postma

Nou als die 55cm in de nacht valt hoor je mij niet klagen hoor 😜. Is alleen iets minder voor degene die naar huis rijden.

Jeroen Postma | 14-02-2024 - 17:22

Joeri Snowboard

Dit is de GFS verwachten tot en met zondag de 25e. Denk dat je hier op doelt. Open de foto voor meer duidelijkheid

Foto bij weerbericht reactie 130295

Joeri Snowboard | 14-02-2024 - 18:50

Jeroen Postma

Ik had dit plaatje nog niet gezien, maar ziet er indrukwekkend uit. Maar ik keek op meerdere weersites en ook die van Tirol en daar komt allemaal naar voren, maar het is inderdaad nog ver weg.

Jeroen Postma | 14-02-2024 - 19:26

Jonkertje 4 Stubai

Lekker tussen de bergen naar beneden. De Wilde Grub'n is en blijft elke keer weer een mooie en fijne manier om je ⛷️dag af te sluiten

Foto bij weerbericht reactie 130286

Jonkertje 4 Stubai | 14-02-2024 - 17:05

Jonkertje 4 Stubai

Maar de Stubaier Gletcher lag er vandaag ook weer 👍🏻bij

Foto bij weerbericht reactie 130287

Jonkertje 4 Stubai | 14-02-2024 - 17:07

Henk Jongkind

Prima omstandigheden vandaag in Hochzillertal.
Voor velen een groot probleem om boven te komen. 1 gondel
draaide geruime tijd niet en de 2e stond ook een poosje stil.
Vernam dat het een chaos was beneden en velen hadden
1 uur en 45 minuten nodig om boven te komen.
Was om 8.30 begonnen met lesgeven en niets van gemerkt.
Velen kozen ervoor naar Fugen te gaan.

Henk Jongkind | 14-02-2024 - 17:45

Carolien v V

Iets met ‘zon en wolken’ op de webcam van St Anton 😀

Foto bij weerbericht reactie 130294

Carolien v V | 14-02-2024 - 18:33

Stef @ski

Rond de middag kwamen wolken binnendrijven en daarmee ook een plotse temperatuurstijging...het deed de sneeuw zienderogen helemaal geen deugd @laclusaz

Stef @ski | 14-02-2024 - 19:49

Jorg K

Vandaag stonden we weer vroeg op de piste in Zell am See. Aanvankelijk met het idee redelijk op tijd te stoppen ivm de verwachtte inkomende warmte. Toch bleef het hier (na een nacht met vorst) door de lichte bewolking, de hele dag vrij koud. Uiteindelijk pas om 17:00 de berg afgekomen. Werkelijk fantastische dag.

Om de dal-afdalingen te ontzien had men borden en afzettingen geplaatst met de waarschuwingen voor moeilijke piste omstandigheden. Wat maakte dat, als je onder de afzettingen heen dook, de beste afdalingen voor geschoteld kreeg. Zelfs (klik voor de foto) de afdalingen naar het laagste punt in het dorp lag er de hele dag geweldig bij.

Met ‘n dikke 50-tal pistekilometers op de teller en een grijns van oor tot oor de dag beëindigd.

Foto bij weerbericht reactie 130300

Jorg K | 14-02-2024 - 21:32

Anita ❤ snow

Mooie foto, bijzonder!

Anita ❤ snow | 15-02-2024 - 09:08

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.